- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Mobil flották
- Android szakmai topik
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Bivalyerős lett a Poco F6 és F6 Pro
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
artiny
őstag
Helotok
Valakinek sejtese hogy hogyan fog alakulni a ddr3 ramok ára? Most nagyon alacsony aron mozognak, 38€ ba kerul amit en 70korul vettem 1 eve kb.1*8gb modul. Megeri most venni vagy novekedni fog mar csak az aruk? Ha pl egyre jobban elterjed a ddr 4
Most nincs szuksegem a +8gigara...de jovore nezve nem lenne erdemesebb mist venni? -
JoePapa97
csendes tag
Sziasztok! Nem vagyok otthon a Ramokban a márkákat sem nagyon ismerem, de azt megszeretném kérdezni hogy melyik a jobb választás? 2x2 GB DDR3 vagy egy 4 GB DDR3?(játékok és internet gyorsasága miatt kérdezem)
[ Szerkesztve ]
-
aProPeti87
aktív tag
sziaszok van a gepembe 2x4 gb g.skill ram melle belehet tenni 1 db 4gb os corsair ramot ? 1600mhz mind a ket tipus ... es az alaplapomon 4db slot van gigabyte h97-hd3.
Isten lustának teremtett, én pedig nem akarom romba dönteni a terveit...
-
kalozhun100
őstag
Milyen ramot ajánlotok a konfigomba? 16GBot szeretnék. Nagyobb frekvenciásat megéri megvenni? Köszi
Xiaomi Mi 11 Ultra
-
MK VII
veterán
válasz JoePapa97 #48503 üzenetére
Szia.
A dual-chanel miatt 2x2GB a javasolt.(#48504) aProPeti87
Tedd mellé és próbáld ki.. Ha működik és nincs hiba akkor hagyhatod... Viszont. Ha kifut a gép a 8GB-ból és hozzá kell nyúlnia a + 4GB-os modulhoz ami ugye single akkor a dual-chanel módú sebességnek lőttek.(#48505) kalozhun100
G.Skill 2400mhz CL10.
Felhasználástól függ, hogy mennyire éri meg. Látom tuningos géped van.. Én abba szívem szerint semmiképp nem egy átlagos memóriát tennék.(#48506) artiny
Szívesen.
Elég jó a géped szóval még gondolom jó pár évig ez lesz a konfig.. Én mindenképp javaslom egy plusz 8GB-os modul beszerzését addig amíg olcsó. Ha felmennek az árak még mindig el fogod majd tudni adni majdnem annyiért mint megvetted szóval veszteni nem fogsz rajta. -
snooker92
csendes tag
Sziasztok!
Nekem volna egy kérdésem és a véleményeteket szeretném kikérni. Nemrég újítottam be egy Skylake architektúrájú PC-t, DDR4-es (2*8Gb 3000mhz, cl15) memóriával.
Nagyon megfogott engem ez a RAMCache téma (Asus alaplaphoz alapból fut is egy ilyen "tuning" progi), de nem tudom megérné-e egy ilyenre rámenni. Ehhez vennék még egy párral a Corsair ramokból (ugyanolyat, így 4*8=32GB RAM lenne a gépben), aztán mondjuk a felére benyomnám a RAMCache-t, erre gondoltam.Kérdésem lenne, hogy esetleg valaki már használta-e, megéri-e, sokat gyorsít-e, mennyi az ideális RAM méret hozzá, mi alapján dönti el a program, hogy mit cachel be, elveszhetnek ezek az adatok, ha minden este lekapcsolom a gépet, akkor is megéri-e, stb.???
Minden véleményt szívesen fogadok, ugyanis a technológiai háttérrel sem vagyok igazán tisztában... (RAMDisk <-> RAMCache; stb.)
Köszi előre is a segítséget!
-
Akos1994
aktív tag
Sziasztok!
Adott egy HP Probook 4510s, T6670-es proci, Benne egy ADATA 128GB SSD. Volt benne 3GB DDR2 800mhz ram. Mértem egy boot időt, a win 10 logó megjelenésétől addig amíg meg nem jelenik az asztal háttérképe.
9 másodperc lett.
Utána beleraktam 4GB DDR2 667mhz-es ramot. Én azért kb egyforma eredményre számítottam.
Ugyanezzel a mérési módszerrel 23 másodperc lett a boot idő. (igen, megnéztem és mindkét esetben felismerte a gép az összes RAM-ot)
Az SSD-nek ennyire szűk keresztmetszet a RAM?
Mert pl. asztali gépen régen csak HDD-vel 800mhz és 1066 között se láttam olyan kolosszális különbségeket.[ Szerkesztve ]
-
MK VII
veterán
válasz JoePapa97 #48511 üzenetére
Ne még vegyél ramot hanem a jelenlegit add el és vegyél 2x4GB-ot.. Könnyebben dolgozik a processzor a két modullal és biztos, hogy nem lesznek gondok.. 3 modult került a fentebb említett okok miatt.
Béka segge alatt vannak jelenleg a DDR3 árak szóval 12 ezer forintért már kapsz 2x4GB-os kitet. -
MK VII
veterán
válasz kalozhun100 #48513 üzenetére
TridentX-nek le lehet kapni a felső "kakastaréj" részét és akkor már csak 39mm magas. Noctuna D-14 alatt 44mm hely van.
-
MK VII
veterán
válasz kalozhun100 #48515 üzenetére
Azért ajánlottam ezt, mert ár/érték arányban és kompatibilitásban a legjobb memória.
De nézhetsz HyperX Savage 2400-ast vagy akár Corsair-t is... Akármelyik ajánlott memória, de mind közül talán a G.Skill a legjobb választás. -
Nestor16
senior tag
Ha már szóba került. Mi volt az oka az árnövekedésnek és az árcsökkenésnek?
Hirtelenjében rákerestem nemrég, de érdemi találat nem volt (ár-ral kapcsolatos szóra rákeresek szinte csak a boltokkal bombáz ). Én pedig utoljára 6 éve vettem a konfigom, azóta is csak egy VGA újítás volt, sosem figyeltem a RAM híreit.
Annyit tudok, hogy a gyártók lenyomták az árakat, hogy a konkurencia kiszoruljon (mégpedig egy jobb technológia (erre van is egy kifejezés, de nem ugrik be ) majd gondolom onnantól az árakat folyamatosan emelték), azt viszont nem tudom, hogy mitől csökkent? Jöttek a szorgos kínaiak, akik hatodannyiért előállították a termékeket és "csak" dupla áron adták el?Üdv, Dávid
-
Nestor16
senior tag
válasz MK VII #48520 üzenetére
Igen, akarok is most venni a T500-asomba.
A Hynix márka nagyon megtetszett bár nem tudom miért, kicsit úgy érzem elfogult vagyok, ugyanis olcsóbban már lehetne venni Samsungot is, de nem vesz rá a lélek.Megkérdezném, hogy melyik a jobb márka szerintetek?
2x4 Gb, DDR3, 2Rx8, 1333Mhz paramáterekkel.Üdv, Dávid
-
kmisi99
addikt
Heló! Memtest program két órajelet ír ki a ramomra, 442MHz és DDR884, ha tuningolom a CPU-t a DDR884 érték nő. Akkor mi a ram tényleges gyári órajele? Gondolom a 884, de akkor a 442MHz érték mit jelent?
Itt egy kép [link]
DDR2 es ram, de nem tudom az órajelét ezért érdekel.[ Szerkesztve ]
-
Loborger
csendes tag
Sziasztok
Szerintetek ha ezt a 4 ramot teszem egymás mellé befogja fogadni a lapom, és tudnak Dual chanel ben működni? Megfelelő választás lenne az új KIT a régi mellé? Minden javaslatot szívesen fogadok.
Ez a RAM páros már régebb óta a gépemben van és jól megvannak egymás mellet Dualban:
(Kingston HyperX KHX1600C9D3LK2/8GX) x2És ezekkel szeretném bővíteni:
8GB 1333MHz DDR3 RAM Kingston HyperX Fury Blue Series CL9 Kit (2x4GB) (HX313C9FK2/8)http://www.aqua.hu/8gb-1333mhz-ddr3-ram-kingston-hyperx-fury-blue-series-cl9-kit-2x4gb-hx313c9fk28-279909.html
A lapom pedig:
Asus P8H77-V LEA segítséget előre is köszönöm.
-
blu79
addikt
válasz Loborger #48524 üzenetére
Szia, az 1600Mhz ramok mellé mindenképp 1600Mhz-t raknék, mert ha 1333Mhz raksz akkor az 1600Mhz is le fog csökkenni 1333ra
Tehát sok memóriád lesz de lassabb¯\_(ツ)_/¯ = G-sync 165Hz ips 1440p « Ahogy a programozók készítik programjaikat, az első jöttment harkály lerombolhatná az egész emberi civilizációt »
-
r.mark
csendes tag
Sziasztok!
Egy i5-ös HP elitebook 2570p, 2x2 gb-os notit érdemes volna 2x4 gb-os Kingmax-al erősítenem ha sokat Lightroom-ozom?
Erre a kingmax-ra gondoltam:
http://www.arukereso.hu/memoria-modul-c3577/kingmax/8gb-2x4gb-ddr3-1600mhz-flgf6k2-p69884900/
Idegesít, hogy sokat gondolkozik, amikor képeket szerkesztek...
A választ előre is mindenkinek köszönöm!!!
Ja! A másik, hogy nézegettem videót, és úgy, hogy nem vagyok egy Macgyver, nem szerelgetek dolgokat igazán jól, mégis azt érzem, hogy meg tudnám csinálni a cserét talán... Szóval nehéz, ne is próbáljam, vagy nyugodtan...
Márk[ Szerkesztve ]
Márk
-
Armando_19
őstag
Szép napot.
Gép fejlesztés előtt állok és kicsit gondolkodóba estem a ram terén.
Szóval, valószínűleg egy Asrock Z170 Extreme 4 lapba keresek DDR4 memóriát egy 6600K mellé, 2x8GB kiszerelésben.
Leginkább játékra használom a gépet, semmi extra csili vili tevezés vagy hasonlók.
Az alul írott 2 ramot néztem ki magamnak. Profitálhatok bármit is abból, ha esetleg a 3000mhz-es szint úgy CL15-ös ramot veszem meg helyette, nagyjából 8K-val drágábban? (27 vs 35?)
90%-ban játszok a gépen, és már így is kicsit elszaladt a költségvetés, bár nyilván nem itt és nem ezen fogok spórolni, ha van gyakorlati haszna.- CORSAIR 16GB Vengeance LPX DDR4 3000MHz CL15 KIT CMK16GX4M2B3000C15R
- HyperX 16GB Fury DDR4 2400MHz CL15 KIT HX424C15FBK2/16
A válaszokat előre is köszönöm.
-
senior tag
Sziasztok!
Egy érdekes problémám van, ami már évek óta meg van, de eddig mindig ráfogtam az aktuális vga-ra, de szeretnék rá pontot tenni!
A gép a következő:
CPU: 3820@4.8GHz
Lap: R4E
RAM: 16Gb 1866MHz 9-10-9-27
VGA: GTX980Ti
SSD 840
Kijelző: LG 32"LK43 LCD 1920x1080 60Hz
Win10 x64
Van egy program amit szeretnék használni a neve Prepar3D.
Ez egy rep szim és horribilis a hardver igénye! (Hangsúlyozom, hogy a BF4 gépigénye egy comodore64 hozzá képest)
A gondom az vele, hogy viszonylag stabil 30FPS mellett is az egész egy microlag halmaz!
Ha lebutítom a grafikát az FPS nem változik, de a lag meg marad!
Full grafikán a CPU load 75-85%, a GPU load 45-50% FPS= 25-30
Médium graf: CPU load 65-75% a GPU load 30% FPS= 30-35
Minimum graf CPU load 60-60% a GPU load 14-20% FPS 35-40
A microlag minden esetben meg van!
AffinityMasc:14
Most jönne a kérdésem:
Esetleg szerintetek a RAM okozhat megjelenítési problémát?
Csináltam egy AIDA-t legyetek szívesek nézzetek rá és mondjatok véleményt!
Köszönöm szépen előre is!
Ja! Minden tippet szívesen fogadok, mert már nekem nincs több ötletem... -
Loborger
csendes tag
válasz kalozhun100 #48525 üzenetére
Ez fura mert emlékeim szerint én annak idején ezeket a ramokat 1333 asnak vettem, csak a procim valamikor valahogyan, mert én nem állítottam az tuti, tuningolt magán egyet
Tudom hogy ez hülyeség, de az tuti hogy a ramok 1333-asokDe az is lehet hogy az AIDA szarul írja ki.
[ Szerkesztve ]
-
bolygo85
tag
Sziasztok lehet nem jó helyre írok de szeretném kérni a segítséget
Alaplap: Gigabyte GA-P35-DS3 Rev 1.0
Processzor: Intel Xeon E5430 QuadCore
Memória: CSX 4GB DDR2 1066Mhz 5-5-5-16 időzités (2x2GB KIT) 1,9v feszültség CSXO-CEC-1066-4GB-KIT
ez a gépem lenne amibe az én memóriáim hibátlanul működik legalább egy éve,viszont szerettem volna bővíteni memória téren,találtam is szintén 2*2 GB CSX 1066 Mhz memória kitet hogy 8 GB legyen.
itt kezdődik a gond amíg az enyém akár 5 órán keresztül is megy Memtest85+ alatt hiba nélkül!
addig amit megvettem szintén CSX 2*2 GB 1066 Mhz kitet már 1 óra 50 percnél hibázik,az eladó szerint amikett vettem tőle memóriákat más csipekkel vannak ellátva és nem kompatibilis az én alaplapommal.
igaz lehet ez az állítás vagy tényleg hibásak a megvásárolt memóriák
Vive cum honore, mori cum gloria!
-
artiny
őstag
Melyik ram foglalaltba kell tennem az uj teljessen egyforma memoriat?
MSI B85-G43
[link]
idaig az elso kekben volt egy, es a masodikat akkor szinten a kekbe vagy kozvetlen melle a feketebe kene tennem? -
bolygo85
tag
válasz kalozhun100 #48533 üzenetére
Köszönöm a választ
rengetegszer beszéltem az eladóval végül mindig azt mondja nálam van a hiba vagy beállítás vagy kompatibilitási gondokra hivatkozva.
Nála 3 alaplapba megy a teszt hiba nélkül állítása szerint
[ Szerkesztve ]
-
bolygo85
tag
válasz kalozhun100 #48536 üzenetére
Egyszer küldött egy képet és videót amin látom egy alaplapba a memóriát hogy fut a memteszt egy órát,a többi csak az ő állítása tényekkel nem igazolta mint én.
De már nem is bosszantom magam mert 3 nap próbagaranciába visszaküldtem neki, nála jó a
é állítja nálam a gond így nincs garancia, majd 2 hét volt mire visszajutott hozzám a memória megannyi üzenet es hivások után!És elnézést mindenkitől ez nem ebbe a topikba tartozik.
[ Szerkesztve ]
-
Dyrg
aktív tag
Erről valakinek vélemény?
Kicsit olcsó... és miért csak AMD-chipsettel menne?Megvenni és megszerelni...
-
laceb
tag
Sziasztok!
Jelenlegi ram a gépemben:
Kingston Hyperx Genesis 4gb 1866mhzHa veszek egy Fury Black 4gb 1866mhz ramot akkor fognak tudni dual channel-ben működni?
Vagy inkább próbáljam eladni a mostanit és venni egy kit-et?Ez utóbbi nyilván időigényesebb,és több e kerülNa és most miért jött Boborján? -Miért jöttem?Hát azért mert ha nem jövök, hanem megyek, akkor nem itt lennék, hanem ott!
-
laceb
tag
válasz kalozhun100 #48540 üzenetére
Ha lehetne még kapni akkor vennék
Na és most miért jött Boborján? -Miért jöttem?Hát azért mert ha nem jövök, hanem megyek, akkor nem itt lennék, hanem ott!
-
Danecay
addikt
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni. 2 4GB-os Kingmax flff65f-d8kq9 modul van az Asrock Z75 Pro 3-as alaplapomban egy egy Core i5 3470 társaságában, és mivel ezek 1333-as memóriák én meg voltam arról győződve, hogy ennyi MHz-en kellene nekik működniük, de nemrég vettem észre egy rendszerdiagnosztikai program böngészése közben, hogy működési sebességnek 667MHz van kiírva. Megnéztem egy másik , majd egy harmadik alkalmazással is de ugyan az, sőt az UEFI BIOS Motherboard Mapping szekciónál is ugyanezt az értéket írja. Na most akkor tévesen értelmezem az 1333-as számot és ennek a amemóriának valójában nem ennyi a sebessége habár a legtöbb helyen az MHz is oda van írva az 1333.as szám melle, vagy nálam van valami gond vagy beállítási probléma? A BIOS-ban egyébként 1333-s memória van beállítva, default és auto beállítások mellett.
A válaszokat előre is köszönöm! -
Danecay
addikt
válasz MK VII #48545 üzenetére
OK, köszi, de honnan jön ez a 2x-es szorzó? Ilyen alapon a 133 is helytálló lehetnem mert az pedig ha felszorzod 10-el úgy is kijön Ne érts félre, nem kötekedni akarok csak érdekelne, hogy honnan származtatható a 2X-es szorzó. Esetleg a Dual Chanel működésből adódik? Érdekes így az 1333-a megnevezés mert pl. ha megnézzük a CPU-Z-t az 1333-as számmal semmilyen vonatkozásban nem találkozunk.
[link]
[link][ Szerkesztve ]
-
TechN7ne
nagyúr
Sziasztok
Sikerült beszereznem a leendő 8GB Crucial Ballistix Sport kit-emhez még egy 8GB
Crucial Kit-et.Szeretnék egy olyan alkalmazást,programot amivel szépen letudom ellenőrizni,hogy hibátlanul működik a 16GB ram összesen...
Eddig játékok alatt és asztali használat mellett nem érzékeltem semmi problémát,de ügyebár nem nagyon létezik program ami kihasználna 8GB-nál többet,szükségem lenne vlmi ram terhelő okkoságra,létezik olyan a memtest-en kívül mert az annyira fapados....?
Új hozzászólás Aktív témák
- BONTATLAN! Corsair Vengeance DDR5 KIT 64GB (asztali) 6000MHz FEHÉR
- ADATA AM1P24HC4R1-BUNS 2x4GB 1Rx8 PC4-2400T-SA0-11 DDR4 2400 CL17 1.2V
- 16gb 2400mhz REG ECC RAM modulok számlával, 6 hó garanciával.
- SAMSUNG DDR4 REG ECC 32GB 2400MHz RDIMM szerver RAM modulok, nettó 12991Ft+ÁFA, 1 év gar., több db
- Hibátlan - CORSAIR Vengeance LPX 32GB (2x16GB) DDR4 3000MHz CL16 RAM memória kit
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest