- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Telekom mobilszolgáltatások
- One mobilszolgáltatások
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Mobil flották
- Okosóra és okoskiegészítő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zozzant
addikt
válasz
Mercutio_ #2450 üzenetére
Köszi rendes vagy de szekszárdi vagyok, így ez neccesebb
Egyelőre marad a képek nézegetése
-
-
jeni
félisten
válasz
Mercutio_ #2060 üzenetére
Igen
Akkor ott volt a srác,igen pontosan a középső sor végén csücsült.Maga a komplett K10D gép és egy obi volt nála.Aki a háta mögött ült egy idősebb ürge vele cseréltem el a sima 18-55mm obit egy 18-55mm II.obira meg némi pénzt ráfizetve.
Tőle kaptam két darab Pentax katalógust
A főnöknőm is ott volt a bejárati helység végében a férjével egy nagyobb asztalon.
Obik terén neki inkább Canon és Nikon-i vannak.Pentaxot nem láttam ott,illetve egyéb multimédiás ketyeréi voltak nála,kisebb több márkájú kompakt gépek is
A következő börze meg december 14-én a budapesti Ferencvárosi művelődési házban lesz. -
BEE
addikt
válasz
Mercutio_ #2053 üzenetére
Vedd figyelembe, hogy a Pentax lencsék tervezése és gyártása között most
nagyon nagy az átfutási idő, hiszen volt egy cégeladás, meg a Hoya nyilván
egyesíti a kezében lévő optikák gyártását.
A ma kikerülő új szériák tervezésekor valószínűleg nem számoltak a
többi gyártó FF gépeivel, és ezért most vakarhatják a fejüket ők is,
meg mi is.BEE
-
Allien
veterán
válasz
Mercutio_ #1952 üzenetére
Elvileg tévedsz, szerintem.
Ha 2 méterre rakom manuálissan, annak kutya kötelessége pont kétméternek lennie. Persze, ez elv, mert egy fokozatmentes gyűrün nem annyira lehet eltalálni ugye a 2 métert, de mint elv, ennek így kellene lennie.
Elég tré lenne, ha mondjuk 2 méter helyett 2,5 lenne, vagy 1,5, akkor már annyi a dof-nak.
Amúgy a szem elég pontos tud lenni, elhiheted!
Csak, becsapni is könnyű.
Kis fény/árnyék játékok, és máris másképpen itéli meg a távolságot az ember esettleg.
Mondjuk, amikor AK47-l lövöldöztem, nem kellett a távolságot megállapitanom.
-
ottkar
addikt
válasz
Mercutio_ #1952 üzenetére
De könyörgöm ha rossz helyen van a tükör akkor mit állítasz élesre? Nem a film vagy érzékelősíkot az biztos. A beállítás elött 70cm- nél 15 cm volt a differencia azt még kirekeszelni se lehet. Most 1 cm alatt van az eltérés, ez már tökéletes ennél kisebbet csak gyárban lehet beállítani de csak alkatrészcserével.
-
Allien
veterán
válasz
Mercutio_ #1943 üzenetére
Hát ezaz! EZ szerintem oltári nagy baj!
Tudod, mennyivel egyszerűbb lenne manuálissan fotózni?
Elég lenne pontossan lemérni, és nem saccra megtippelni. Kis DOF-nál, MF-t alkalmazva, örülnék neki. Nem mondom, hogy a szemem nem collstok, majdnem lézeres tárgytávolság becslésem van egy tol- ig- határon belül, de 2,8 alatt szerintem már ez kevés, ott már akár milliméterek is számíhatnak.
Már, szvsz. Minden esettre, valami jel nem ártana, vagy pontos utalások. Bár lehet, ezek megvannak, csak még nem találtam rájuk.
-
Kobe
veterán
válasz
Mercutio_ #1932 üzenetére
Sajna nem sok ilyen ismerős akad. De kicsit nyugodtabb vizekre evezve és racionálisabb alalpokon nézegettem a mintaképeket amiket a 18-55 össel lőttek és szerintem jó átfogása van, meg emrem kockáztatni hogy a 18-55ös obi és egy fix 50es makróra gyűrűvel, gyűrű nélkül portréra nekem bőven elég, olyan képeket készítettek velem ami a szájízemnek megfelelő. Nem nagyon megyek amúgy sem 50-70 fölé. Már csak pénzkérdés a dolog, remélem karácsonyra összejön
-
Kobe
veterán
válasz
Mercutio_ #1904 üzenetére
pentax k200as a kiszemelt. A tájképek kategóriában, azt mondom, hogy inkább közeliek. Vagyis arra gondolok, hogy nem akarom 100 méterről lekapni a virág levelét.
Linkelek 3 korábbi képet, ami viszonylatban jó példa lehet :
[link]
[link]
[link]Ennél távolabbiakat nem nagyon szeretnék, ezt is a jelenlegi 6500asommal követtem el és a távolság 10-20 méter között volt maximum. Ez a két véglet, az ilyen természetből kiragadott dolgok/részletek egy képen, mint amiket linkeltem, és a másik véglet a makró. Természetből semmi több nem mozgat igazán. És ezeknél a képeknél sem csavartam ki 50 esnél jóval fölébb az obit.
Mivel nem szeretek nagyon állványozni, többször van oylan hogy cska felkapom gépet, viszem és ami akad, lelövöm, ezért ugye a kisebb 2-300 as látószöget nem is szeretném kihasználni.
Az egyéb kategóriában is hasonló leképezést szeretnék elérni, értem ez alatt az épületfotókat, és portrékat. Vagyis nem szeretném, ha az empire state building tetjét lekaphassam a járdáról, csak hogy ha éppen úgy érzem, hogy egy adott részletre vanc sak szükségem, akkor le tudjam kapni és Photoshopban vágás után is szép képet adjon
erre van valami tipped ?
-
Kobe
veterán
válasz
Mercutio_ #1898 üzenetére
én úgy vagyok vele, hogy egy adott alkalomkor eldöntöm mit szeretnék lőni, és ahhoz milyen fegyver kell
Legalábbis ezt szeretném megoldani
Látom, nem vagyok önnyű eset, így próbálom részletesebben vázolni a helyzetem
természetben többet járok, városok között keveset utazok. Így érthető volna, hogy olyan obi kéne amivel a természetben meglevő lehetőségeket tudom jobban megörökíteni. A portrét meg azért említettem, hogy ha valami olyasmi rendezvény kerül szóba, akkor ne kelljen azon morgolódnom, milyen szar képeket késíztett az emberekről, vagy hogyha kiránduláson olyan van hogy megörökítenénk magunkat is. Szóval nem stúdiókép minőségű portrékra gondolok.Ezeket szeretném lefedni, olcsóé és lehetőéleg 2 db obival mondjuk
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
Mercutio_ #1821 üzenetére
Meg fogom nézni azt a használati utasítást, amint hazajutok.
Mindenesetre azt sugallja... hmm, nem is, nem csak sugallja, hanem gyakorlatilag egy az egyben azt írja, hogy nagyon nagy fényerejű obinál tág rekesszel fotózva lesz "életlen" a kép, mert pontatlan az AF, ebben pedig implicite meg benne van, hogy lerekeszelve nem lesz pontatlan, és erre írtam, hogy ez hülyeség, az AF, ha téved, akkor ugyanúgy téved akkor is, ha lerekeszeljük az adott objektívet, mivel az AF legtágabb rekeszen dolgozik mindig. És, hogy mondjak durvábbat is, mivel szerinte ezeknél a nagyon nagy fényerejű obiknál legtágabb rekeszen lesz "életlen" a kép, szerintem amit tapasztalt az nem más, mint az, hogy az ilyen objektívek teljesen nyitott rekeszen nem rajzolnak valami jól, ha lerekeszeljük őket, akkor viszon már magukhoz térnek, magyarán semmi köze semmi AF-hez, csupán az objektívek karakterisztikája ilyen. De ez csak egy sanda gyanú...ottkar: igen, eléggé hadova, ezért írtam, hogy még abban az esetben is, ha feltesszük, hogy értelmes dologra gondolt a kollega, akkor is félrevezetően írt.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
Mercutio_ #1819 üzenetére
Nem arról van szó, hogy megkérdőjelezem a kinyilatkoztatását (legalábbis nem erre akartam utalni), hanem arról, hogy azt mondtad, hogy itt van egy leírás a dolog miértjéről, aztán össze vissza kerestem, komolyan azt hittem van valahol egy link amit nem vettem észre, vagy akármi, ahol tényleg le van írva, aztán meg kiderült, hogy tényleg csak ennyi
Egyébként meg akkor menjünk kicsit a részletekbe bele:
"a Pentax AF szenzoraiból 9db nagyérzékenységű F2.8-as fényerejű obikkal pontosan állít élességet nyitott rekesz esetén is."
Mi az, hogy pontosan állít élességet nyitott rekesznél is? Az objektív az autófókuszálás során mindig teljesen nyitott rekeszen van, ugyanis munkarekeszre csak az expó pillanatában áll. Magyarán tökugyanúgy állít élességet akkor is, ha egy F/2,8-as objektívvel F/2,8-n fotózunk, mint ha F/8-on fotznánk ugyanezzel az objektívvel. Ílyen nincs, hogy nyitott rekesszel máshogy működik az AF, mint lerekeszelve.
"Ennél nagyobb fényerejű obiknál a pontosság csökken, és ha nyitott rekesszel, kis mélységélességgel fotózunk, kevésbé lesz éles a kép."
Igen, valami szarul működne, ha kisebb mélységélességgel nem lenne kevésbé éles a kép - kevésbé éles mélységi terjedelmébenOk, lehetséges, hogy fényerősebb optikákal pontatlanabb a AF. De, mint utaltam rá, az AF mindig legtágabb rekesszel működik, azaz ha az AF ilyen objektívnél kevésbé pontos, akkor lerekeszelve is kevésbé pontos kell, hogy legyen, csak a nagyobb DOF miatt esetleg kevésbé szembetűnő.
Így összességében lehet, hogy fotóz xy éve, attól még igencsak félrevezető az, amit írt, akkor is, ha feltételezzük, hogy értelmes dologra gondolt, csak rosszul fogalmazta meg.
-
ottkar
addikt
válasz
Mercutio_ #1816 üzenetére
"Ennél nagyobb fényerejű obiknál a pontosság csökken, és ha nyitott rekesszel, kis mélységélességgel fotózunk, kevésbé lesz éles a kép."
Pontosítsunk. Nem az optika képe lesz életlenebb hanem az AF könnyen áll meg előbb vagy később és a kis MÉ miatt lesz az esetleges hibás élesség.
Ugyanis filmnél az IR autófókusz korában ez nem volt probléma. -
ottkar
addikt
válasz
Mercutio_ #1813 üzenetére
Tulajdonképpen félreérthetően írtam a Sigma makró színrajza és élessége kontrasztja 2,8-on jobb a mostani optikák többségénél jóval. A 28mm-es régi optika meg nem jelentősen rosszabb mint a mostani jó optikák, linearitása pld meghökkentően jó nagyon is lehet használni, meg azért is vettem mert ez fordítóval 2:1-et ad kapásból. Míg egy 50-es csak 1:1-et és azt több optikával is elő tudtam állítani amikor még nem volt makróm.
Van egy 30mm-es Lydithem na az gyenge eredményt ad nemigen érdemes használni de megjegyzem ez az optika filmeshez se volt csúcsminőségű. Mintahogy a Meyer optikák többsége.
-
ottkar
addikt
válasz
Mercutio_ #1808 üzenetére
"Makrók mennyiről is indulnak, F2.8, ott azért a jobb fényerős manuálok is már jó képet adnak "
Hát, nem mindegyik. Nekem az volt feltűnő hogy a teljes nyíláson készített kép is élesen kontrasztos.(Sigma 50/2,8) A másik meg elképesztően jó a színrajza minden színre.Nem beretvaéles a rajza de a felbontása ennek ellenére jó. Szólva az EX felírat nem csak felírat.
Elötte makróztam egy 28/2,8-as Yashica optikával pld a színrajz annál észrevehetően szűkebb tartomámyú volt. És azért a kontraszt nem volt olyan jó lehetett rekeszelni 5,6-ra. Az is igaz viszont hogy a 28mm 2:1 leképezést ad. -
BEE
addikt
válasz
Mercutio_ #1804 üzenetére
A makróobik akkor is hasznosak ha nem makrózol éppen,
mert amúgy kitűnő képet adnak normál használatban is.
100mm-ig pedig még portrézni is kitűnőek.
Ami nagyon fontos a makrónál, hogy nyitott blendével is éles képet adnak,
és ezzel jól kiértékelhető keresőképet adnak a fókusz pontos beállításához.
Sok manuálobi ebben gyenge, 1,4-1,8-on kifejezetten lágyak.BEE
-
BiriBum
őstag
válasz
Mercutio_ #1787 üzenetére
Bevonat téma: MultiCoated <> Super-MultiCoated!!!! De a bevonat csak egy dolog, a lényeg - bár ezt szvsz majd mindenki tudja - hogy a régi obik filmre voltak tervezve, ahol nem kellett számolni az érzékelőről visszavert fénnyel, és emiatt a dgi vázakhoz tervezett, ezt kiszűrő bevonat hiányzik is a régi obikról.
Erre próbáltam kicsivel feljebb kitérni. Kérdés, hogy mennyire kell vájtszeműnek lenni, hogy ezt a fajta problémát következetesen észrevegyük.
-
Allien
veterán
válasz
Mercutio_ #1601 üzenetére
Mittomén, mihez képest?
A régi géppel össze hasonlíthatattlan, egyszerűen, jobb. Hogy miben? Hát,mindenben?
Már, számomra.
Csakhát, a költekezés beindult. Már "csak" pár dolog, és megvan az "alapszet". A vaku az még nagy kérdés, meg pénz kérdés. Főleg. Akksik már vannak, kb 2 raklap, és memkártyák is. Hétfőn kipróbálok két manuális obit, csak annyit tudok róluk, hogy rám várnak a munkahelyen (meg, hogy az egyik kisebb, mint a másik).
Az időjárás egyre jobb, őszül (kicsit a hajam is).
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Mercutio_ #1539 üzenetére
Nagyobb méretű képeket használva, ha szinte az összes pixel használható lenne, a kitobi /I.-es/ csak extrém erős fénynél, vagy tökéletesen eltalált fókusszal képes kiszolgálni a K10D szenzorát, ami ua. mint a K200D-é. Ezt főleg tájképeknél venni észre, ahol néha pixelszintre kellene esetleg vágni.
-
bnss
veterán
válasz
Mercutio_ #1482 üzenetére
"hajlamos vagy-e a "hú még erre azért összespórolok egy kis pénzt mert jobb lesz tőle a rendszerem" mentalitásra?" - attól félek valamennyire hajlok efelé, egyszer elkezdem, akkor viszont valóban félő, hogy nincs megállás.
Sorozatfelvételnél jelentkező problémáról olvastam, ez van, ezt kell szeretni. K10D/K20D-vel csak az az apró gond van, hogy csak a váz annyi, amennyit első körben vázra és obira tudok maximálisan fordítani (legalábbis ha új gép árait nézem). Ezért marad a K200D.
Pára kérdés ősszel, ill. hidegebb időben zavaró lehet, amikor az ember kiszáll a fűtött autóból...
Sima vízzel hozzá sem nyúlnék, mert szinte mindenhol foltot hagy.
Azon gondolkoztam el, hogy pl. megveszem a K200D vázat a 18-55mm-es kitobival (mivel csak 10k-val több, mint a sima váz) és mellé a 70-300mm-es Tamron telét, így már csak a nagy látót kell majdan cserélni.
-
bnss
veterán
válasz
Mercutio_ #1454 üzenetére
Legalább egy, másfél hónap, mire eljutok odáig, hogy megrendelem. Remélem addigra eladják a régi kit obikat.
De biztos, ami biztos alapon rákérdezek előtte.
Szvsz jeni eszmefuttatásának lényege, hogy nem éri meg eladni 10k-ért a jelenlegi kit obit és 20k-val kiegészítve megvenni a II-es kit obit.
-
adik
őstag
-
ottkar
addikt
válasz
Mercutio_ #1013 üzenetére
Nem tudtam még makrót csinálni mert borzalmas szeles idő volt napok óta nincs egyetlen rovar bogár se.Az nem feltűnő hogy ez az optika ránézésre is minőségi ugrás és az se mindegy hogy az ED-ben 64 ezerért megkaptam. Az feltűnő hogy 2,8-on gyenge és erős fénynél is éles és kontrasztos a kép.Nagyon jó a felbontása 30-40 m-ről lefényképezett cégtáblák kitűnően olvashatók. Feltűnően jó a színrajza mesterséges fénynél olyan a másik Sigmához képest mintha a WB állítva lett volna.Az AF lassabb mint a nem makróknál viszont ez attól van hogy a motor fordulatszáma adott de itt az óriási kihuzat miatt a megtett út jóval hosszabb.
-
ottkar
addikt
válasz
Mercutio_ #888 üzenetére
Ki mondott ilyet hogy nincs értelme a MEO-nak. Csak az eltúlzott ellenőrzésnek nincs. Megfelelő munkát kell végzni a szerelésnél és nem csak egyes megrendelőknek hanem mindenkinek.Az meg hogy pld Chinon gépeket adtak el felíratozás nélkül áruházaknak azoknál ilyen hogy minőségi különbség lett volna, fel se merült, mert az oka ennek egészen más volt viszont ezt már azért se mondom meg, legfeljebb Euróért. Mellesleg egy gyártmányt jól megcsinálni nem kerül többe mint rosszul. Elállítják talán az esztergákat? Az többe kerül.
-
ottkar
addikt
válasz
Mercutio_ #883 üzenetére
Egy gyártósoron mikor jól van beállítva nem készülnek első meg harmadosztályú áruk mert ugyanazokkal a szerszámokkal készítik mindegyik gépet, nem úgy bütykülik külön kézzel.Az meg teljesen halvaszületett ötlet hogy az elkészített gépeket osztályozzák és a gyengébbeket különválasztják, látszik hogy nem jártál még MEO-k környékén se mert ilyen nincs.Hogyan gondolod hogy egy fényképezőgép elkészültekor meg lehet állapítani hogy az gyengébb mint a másik. A szalagrendszerű gyártásnál nincs ilyen. Nem azért adnak el áruházaknak cikket mert az gyengébb, ennek egész más oka van, és az pont a vevőknek kedvező.
-
Rakeem
aktív tag
válasz
Mercutio_ #883 üzenetére
ez így van!
vannak gyártók akik a saját termékeiket is 2 részre bontják.
4 éve diákmelóztam a Nokiában...
na volt egy megrendelés.500 darab készüléket kért a megrendelő.
na az az 500 darab nokia top volt.
a szokásos pár minőségellenőrzés helyett volt vagy 20.
a megrendelő kikötése az volt hogy !csúcsminőség! legyen
minden kalppoljon és minden patentül működjön. -
Hydra SR
addikt
válasz
Mercutio_ #668 üzenetére
Rendes AF zoom alatt egy sima nagylátózoomot értenék aminek viszonylag gyors az AF-je és korrekt a fényereje meg a rajzolata. Szóval kb. a kitobi, csak kicsit jobb.
Makró obiból a Sigma 105 és a 150mm-es között hezitálok, de mindkettő létezik K bajonettel is ha jól tudom. -
-
Hydra SR
addikt
válasz
Mercutio_ #646 üzenetére
Izé, milyen Pentax DSLR volt a K10D előtt? (Tényleg ennyire benéztem volna?
akkor bocsánat, de én nem emlékszem, hogy lett volna előtte digitális tükörreflexesük)
szerk: hopsz, tényleg volt
csak nem nagyon lehetett róluk hallani
én kérek elnézést.
Akkor módosítom, hogy a K10D-vel lendült fel a Pentax a DSLR piacon. És ehhez kellett az az üzletpolitika, hogy nem spórolják le a dolgokat. -
Allien
veterán
-
Kerio
őstag
válasz
Mercutio_ #586 üzenetére
Mi elég sok solgot szoktunk vásárolni a cégnél a Digitalmixtől... Előfordul, hogy egy termékre majdnem egy hónapot várunk... pl ey Sanyo xacti kamere... De volt mikor ugyanezt egy héten belül megkaptuk....
Nekem a csajszi ezt mondta az obira... Nem az én kitalálmányom..A Digifényképnél 3000er drágább mint pl az Optiformnál.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vezetékes FEJhallgatók
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Továbbfejlődött a Keychron egéralternatívája a Logitech MX Masterre
- Vicces képek
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Nagyon erős ajánlattá kezd válni a SteamOS
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Bestbuy játékok
- További aktív témák...
- Lenovo magyar laptop billentyűzetre van szükséged? Akármelyik verzióban segítünk!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550 7 5800X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
- Új és régi konzolok Okosítása/Softmodoloása, és Szoftveres szintű javítása - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- SanDisk Extreme Portable 8TB (SDSSDE61-8T00-G25)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest