-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
bitrograde
senior tag
válasz
proci985 #117912 üzenetére
Én meg ha valamit venni szoktam, előtte azért körbejárom több mérés után, hogy mi az ami oké.
Mérés arra szuper, hogy az egyértelmű lehúzást ki lehessen zárni, esetleg segítsen abban, hogy mit érdemes meghallgatni vásárlás előtt vagy merre érdemes indulni.
Hát, erre szerintem pont nem alkalmas a mérés. Tényleg örülnék, ha nem csak írnál, de olvasnál is, és megnéznéd végre azt a fentebb linkelt videót, ahol elmondják, kb. miért.
Mert ez így meddő.
Over and out. -
bitrograde
senior tag
válasz
proci985 #117908 üzenetére
Azért csak azt mutatja, mert nem tudod, mennyire vacak mindkettő. Valamit magára adó cég, stb.
Milyen említett felületeken nem mértek? A WhatHifi olyan amilyen, a kérdéseiket sem kell elhinni. De sajnos az ASR is nagyjából ilyen, az általad ismét csak ignorált videóban emlegetett okok miatt. A probléma nem az, hogy nem mérnek, vagy mellőzik a kvalitatív értékelést, hanem hogy a legritkább esetben szembesülnek ezeknek a megközelítéseknek a viszonyával. -
bitrograde
senior tag
válasz
proci985 #117902 üzenetére
"Normális" gyártónak az az érdeke, hogy minél nagyobb haszonra tegyen szert. A piac "tisztulásának" ehhez semmi köze, sőt. Van, aki szeretne a nevéből élni, a Sennheiser is ilyen, különben soha nem adták volna ki a 201-es meg a 820-ast (és ezt olyan valaki írja, aki a mai napig egy HD540 RG-t (is) hallgat).
Ha szerinted nincs értelme a pszichoakusztikai rendszer hatását jellemezni méréseken kívül bármivel, akkor valamit súlyosan félreértesz a zenehallgatással kapcsolatban. A "szaksajtó" egy részével nem (csak) nyelvi, de őszinteségi problémák vannak/voltak, és ezen a mérések sem sokat segítenek. Belinkelem sokadjára azt a videót, ami amellett próbál érvelni, hogy a két szélsőséges álláspontnak hogyan és miért kellene közelednie egymáshoz, és mi a baj azzal, ha csak a mérésnek hiszünk. Ez kellene legyen a kezdet, bármiféle beszélgetéshez, már ha az lenne itt a cél. -
Zoliee
senior tag
válasz
proci985 #117868 üzenetére
"... Hozzászoktál a hangjához. Amit p_adam linkelt, az alapján az első tapasztalatod biztos stimmelt..."
Ne legyél felületes, kérlek olvasd végig az egész szálat, hogy teljes legyen a kép.
Ne csak a mondandód alátámasztását lásd meg benne.
Nem ismerem a poszt szerzőjét, lövésem sincs a preferenciáiról, nem ír semmit a láncról, amiről hallgatva hozta ezt a sommás ítéletet.
Mert kb a nálam lévő mindhárom erősítőről másképpen szólt az Arya.
Most akkor a számunkra két vadidegen ember közül melyik az "aranyfül"?
Te a poszt szerzőjét fogadod el annak akkor, mikor Neked semmilyen tapasztalatod az Arya-val...Ez meg az a bizonyos másik vélemény, a másik lehetséges "aranyfül" tollából
(csak a hsz-k között is szét kellett volna nézned):"...I guess we will have to agree to disagree because I strongly disagree with this review.
I just stepped away from listening to my new Arya Stealth. Over the last few days I have done some A/B testing with the Arya V2 that I also own. I also compared it to the HD 660s and HD 600, the Audeze LCD-XC 2021 and LCD X 2017, the DCA Noir, and even --yes-- the AKG K371. The Arya Stealth was simply superior in just about every respect. The transients are the best I have heard, the instrument separation blows away all the other headphones mentioned here (and some others I did not mention). I could hear every last sound individually with no blurring or mashing. The vocals were very natural and made both Sennheiser's sound veiled, even the female vocals. The highs are perfect IMO. They are not harsh or overblown and I listened to them for 6 hours straight a couple of days ago. The lower mids are not missing at all, and in fact every nuance jumps out in male vocals, guitars, and pianos. The bass is very good compared to the previous Arya but it is not a basshead headphone. It does slam with my setups, but not like some dynamics, so perhaps that is the main issue with you disliking it. But to me it makes up for this with the resolution and instrument separation that is simply superb.
Yes, the Arya Stealth can be called a "bright" headphone, but I don't think that is a bad thing, just a matter of taste. If you want warm (which I also like), get a ZMF with a tube AMP. I have a Verite Closed and a Schiit Valhalla 2 OTL tube amp that sounds really warm and gooey and yummy.
Not sure what was used to power the Arya in your review, but mentioning that a PC output may be just as good as a dedicated DAC/AMP is just wrong in the case of the Arya..." -
nobela
senior tag
válasz
proci985 #117820 üzenetére
"Ha bármilyen hatása lehetne a switchnek, akkor nem működne az internet (sem) a jelen formájában. "
Zseniális érvelés... Leírtam hogy igen jól hallható különbség van switch-el és anélkül, erre te meg leírod hogy márpedig nem.
Tudod eszembe jutott rólad a vicc az egyszeri paraszt bácsiról aki elment az állatkertbe, ránézett a zsiráfra, és azt mondta: "ilyen állat márpedig nincs".
Kisebb arc, több nyitottság a világra please. Rengeteg dolog van még amiről fogalmunk sincs. Elég csak a kvantummechanika környékén vizsgálódni például.
-
bitrograde
senior tag
válasz
proci985 #117831 üzenetére
Amit írsz, semmi köze a DAC "kalibrációjához". Azt rendszerépítésnek-hangolásnak hívják.
Amúgy pedig meg lehet úszni a szobaakusztika alakítását EQ és mérőmikrofon nélkül. Soha nem értettem, hogy miért akarja valaki a rendszer hangzását a szobához igazítani, amikor a szobát kell zenehallgatásra alkalmas állapotba hozni. Furán veszi ki magát szerintem, hogy mindent a szoba akusztikájának megfelelően hallok, majd a zenelejátszó lánc pedig ezt az akusztikát akarja kiküszöbölni. Persze tudom, van olyan, aki a zuhanyzófülkét is kiEQzná.
Messze kanyarodtunk a vezetékes fejhallgatóktól. Jöhetne egy moderátor rendet tenni.Tényleg OFF: 9.2-ben te mit hallasz?
-
válasz
proci985 #117825 üzenetére
A 230V kábelt természetesen nem csupaszították, csak a gyengeáramú madzagolásokat. Bár ha hiba, vagy villámcsapás miatt letestel, kijut a hálózati fesz, az persze életveszélyes lehet, bár akkor elvileg már a poroltó is kell, mert füstölhet az egység.
DAC alá nem pakoltam tüskét, van még vagy 20db, de tippre azt nem hallanám meg....
digitális -> analóg konverzió minősége - arra gondoltam én is.
Bár állítólag a nyers digitális folyam is elb*xódhat, a lejátszókhoz is vannak resamplerek, na meg Wasapi...Win11 már alapból az utóbbival operál, nemtom mi történt, megvette az MS, vagy licenszeli, nem néztem utána. -
-NoVa-
veterán
válasz
proci985 #117825 üzenetére
Az adat odaér. Aszinkron, összeáll, pufferelve, ne ott keresd a zavart ahol nincs. Ellenben a kommunikációs rész a gyakorlatban ugyanúgy áramot fogyaszt a működéséhez, még ha csekély is ez a mennyiség, és minél kevésbé van szinkronban a küldő USB vezérlő órája a fogadóéval, annál többször, és nem kiszámítható rendszerességgel küldeti újra a csomagot a vezérlő, ami egy nagy frekvenciás egyenetlen elektronikai zajgenerátorként működik a DAC/opamp közelében, erre a lehető legkényesebb területen. A digitális adattovábbítás is analóg a mélyén, hullámmal, felfutási/lecsengési szakaszokkal, amikor még mindig nagyjából pontosan kiolvasható. Ver-beat minták, alacsony frekis moduláció, intersymbol interferencia, magasabb EMI noisefloor, jitter. Azaz hiába a lineáris táp, mindenféle EMI zajszűrés, árnyékolás, ha egy szar minőségű USB / koax forrás a túlvégről ezt az egészet elrontja.
Van persze az a szint, ahol mindegy, de egy tiszta, jó hangú DAC, és kellően nagy felbontású, pontos térábrázolású füles/fejes/hangfal együttállásánál már nem mindegy, hogy egy alkatrész szinten olcsóságra optimalizált consumer PC van az USB túlvégén, vagy egy zeneipari igényeket figyelembe véve jobban zajszűrt, és jobb órajelgenerátorral szerelt mac, vagy épp egy céleszköz DAP, streamer, stb.
Számodra, mint fogyasztó, ezek akkor tűnhetnek fel, ha megszoktad a jót, és elveszik. Ha megértetted, hogy egy cintányér pusztán egy PC USB kimenetétől képes szétfolyni az egész felvételen egy nagyjából sztereó jobb-bal közötti irányú masszává, miközben ugyanez a cin pusztán egy jobb órajelgenerátor miatt helyet, távolságot, méretet kap a térben, elkülönül a saját visszhangjától, pedig csak a digitális továbbításban változott egy közvetítő réteg minősége. Lehet köpködni, snake oil-t kiabálni rá, stb, nem a milliós HDMI kábelekről van még itt szó, tizen-huszonezer forintos minőségi USB drótokkal, meg egy iPurifier 3-mal már csodát lehet tenni, ami elenyésző költség, ha az alternatívákat nézem. Lineáris tápos USB vezérlőkártyák, dedikált streamerek, stb, miközben általában a munkára is használt PC-re/notebookra dugott DAC sokkal, sokkal általánosabb felhasználás. -
-
lapalapa
senior tag
válasz
Miért gondolod, hogy a digitális hang információ vissza alakítása analóggá, pusztán informatikai problémát hordozhat, mint egy nyomtatóra küldött adatcsomag esetén?
Jaj eltüntek a betűk és hasonló badarságok.
Nem, semmi nem tűnik el, minden meg van hiánytalanul, csak egyszerűen nem lesz igazán jó a kapott hang. -
bitrograde
senior tag
válasz
Mutattam, pontosabban idéztem a hangszórós kontrollált kísérletet, melyet ear idézett sokkal-sokkal korábban ha esetleg elsiklottál fölötte. Az ASR-ről pedig nem szívesen beszélgetek, mert erős (és saját tapasztalatom alapján igencsak megalapozott) előítéleteim vannak vele szemben.
Inkább azokat a cikkeket és kísérleteket nézném meg, ha vannak ilyenek. -
nobela
senior tag
válasz
proci985 #117814 üzenetére
Lehet nagy arccal kijelenteni hogy "már ilyen nincs", vagy idejönni hozzám és meghallgatni a cuccot Silent Angel Bonn N8 switc-csel és anélkül.
Nem azt mondom hogy mindenben és egyértelműen jobb vele mint nélküle, de azt hogy MÁS a két hangzás azt még egy félsüket is hallja.
-
bitrograde
senior tag
válasz
Azért én kíváncsi lennék azokra a tanulmányokra, meg azokra az oldalakra.
A hangfalas erősítő meg azért sem mindegy, mert annak a fejhallgató kimenete is lehet bőven a szűk keresztmetszet, mindegy is, hogy Schiitről van szó. Azt vették fel ugyanis, ami a láncból szólt, mind "nyersen", mind bejáratva. -
-NoVa-
veterán
válasz
Nem a digitális jelből veszik el, az analóg zavarból lesz kevesebb. ha a digit rész jobb időzítéssel dolgozik, kevesebb újraküldött csomaggal, egyenletesebb tápigénnyel kapja a streamet. Fene tudja, ez UTP-nél mennyire érdekes, de adott eszköznél simán beleszólhatott bármibe. Voltam én is ott, hogy csak az elméleti felét néztem, cachelt USB jel odaér, bitpontos, aztán meghallgattam egy USB reclockert. Meg egy USB filtert. Meg a kettőt együtt. Meg egy rendesen izolált, elkülönített adat / tápvezetékes USB drótot. Mindnek egyesével is volt értelme, együtt is. Egy jobb DAC árához képest elenyésző, de hasznos apróságok.
-
bitrograde
senior tag
válasz
proci985 #117805 üzenetére
Pontosabban: a kérdéses fejhallgatóknál és IEm-nél nem tudtak olyan mérhető különbséget kimutatni, mely számukra hallható is lett volna, illetve ahol szignifikáns kilengéseket találtak, ot a kontrollálatlan körülményekkel (külső zaj és hőmérséklet-ingadozás) indokolták az eltérést. Mindazonáltal nem zárták ki, hogy más fejhallgatók esetében érzékelhető és mérhető a "bejáratás" hatása, melynek nem csupán mértékéről tesznek kérdéses állításokat (nem határozzák meg, mi a hallható a frekvenciamenet, a fázis és a THD viszonyában, illetve milyen más paraméterek lennének relevánsak), de feltételezik, hogy maga a bejáratás "kumulatív", s a változás egy irányba mutat.
(Azt már csak gonoszkodásból teszem hozzá, hogy ugyan az Etyhez nem volt szerencsém, de a többi eléggé közepesen pompás darab, aminek sajnos a bejáratás sem nagyon használ.Meg miért egy hangfalas erősítő fejhallgatókimenetéről ment a tesztüzem? Nem volt otthon fejhallgató-erősítő?
)
-
lapalapa
senior tag
válasz
proci985 #117805 üzenetére
"az emberi fül szubjektív"
Így van, teljesen.
De tényleg mérések alapján hallgatod a világot?
Miért a mérésnek akarunk hinni?
Mert nem tehetünk mást?
Akkor ezzel elismertük hogy koránt sem tudunk mindent erről a témáról...
Az hogy mérünk amit tudunk, a többi meg nincs csak odaképzeljük, az egy igen összetett problémának a végtelen leegyszerűsítése.. (mint a 0, az mindig 0, az 1 meg mindig 1, csak ha zene lesz belőle, akkor kezdődnek a problémák, ami persze nettó badarság...)
-
stellaz
veterán
válasz
proci985 #117798 üzenetére
Főiskolás koromban dolgoztam túra boltban, láttam hatalmas, fekete vérömlenyt annak a lábán , aki nem fogadta meg a tanácsunkat, hogy bőr bakanccsal komolyabb túrára ne menjen kezdésnek, előbb hordja utcán, hogy rendesen betörjön.
Nyilván egy puha, szintetikus felsőrésszel gyártott bakancsnál, cipőnél ez akár el is hagyható. -
-NoVa-
veterán
válasz
Párszáz dolgot járattam már be, ebből a Nemzeti Fülhallgatógyár™
miatt nagyon sok azonos drivert hallottam nyersen, meg, és ismertem ki alaposan. A beryllium driverek valóban megkérik a maguk 2 hetét, akad gyors, első napos komoly javulás, illetve akad némi hullámvölgy is ezalatt a minőségében, de ezt már nem mindenki veszi észre. Akad, aki a kezdeti extrémebb torzításokat sem, azért a biztonság kedvéért legalább 1-2 napot hagyom járni mindet egy DAP-on félretéve egy dobozba, mielőtt átadom.
Igen, ezen túl a szivacsnak is jelentős szerepe van az egészben, amíg betörik, felpuhul, beáll kényelmesre, ahogy az egész láncnak, de a driver maga nagyon feltűnően képes változni, ha ismeri az ember a hangját, mit várjon tőle, mire jut.
Ugyanúgy a planarok, az első órákban nagyon nagyot képesek változni, később már kevesebbet, de az első 20 órában kár róluk döntő véleményt alkotni.És akkor a többi. A kondenzátorok bejáratását azért eléggé ismeri a tudomány, 10-20 óra használat után általában stabilizálódnak a kényesebbek is, néhány extrém esetet kivéve. A kábelek bonyolultabbak, az ellenállásként, kondenzátorként, és antennaként is viselkedik, ott sincs általános igazság. Rengeteg kábelt próbáltam, abból kettő volt, aminél tapasztaltam változást, és jópár óra járatás után középszerű átlagosból zenei minőségi dróttá nőtték ki magukat, a többit bedugtam, összekötötte azt, amit kell, és működött. Aztán adott rendszerben ás szempontok szerint a maga helyén jól teljesített, más komponensek alatt meg érezhető volt már a hiányossága, ez így van rendjén.
Amit ebből megtanultam, hogy ha a saját addigi tapasztalataimmal ellentétes dolgot hallok valakitől, az önmagában nem feltétlenül hülyeség. A mérésekkel is csak egy kis ablakon át kapunk egy szeletre rálátást, nem ott, nem úgy, nem azt mérjük, nem úgy. Hasznos, de nem mindenható. a hallást, tapasztalást, tapasztalatot nem helyettesíti.
-
contaxg
veterán
válasz
Én csak azt tudom, ha minél többet foglalkozom egy témával, annál több kérdésre nem tudom a választ. Aki viszont nagyon határozottan és könnyen kijelent dolgokat, annak gyakran fogalma sincs az egészről.
(Sorry! Csak benéztem, mert billentyűzetet keresek. De már itt sem vagyok...) -
stellaz
veterán
válasz
proci985 #117785 üzenetére
Szerintem az probléma, hogy meghallgatsz egy-kettő-tíz fejest, fülest és levonod a következtetést, hogy a 11. fejes is olyan lesz.
A legtöbb esetben én nem hallottam semmilyen bejáratódást, de volt 2 kivétel:
- Koss Portapro az első 1 percben úgy szólt, hogy majdnem elsírtam magamat, aztán egy pillanat alatt helyreállt
- Nova féle earbud: az konkrétan csúnyán torzított közepes hangerőn is kezdetben és egy bő 25-30 óra múlva ért el oda, hogy az általam hallgatott hangerőn már egyáltalán nem torzított.Ami eddig nálam járt új elektronika én még soha nem hallottam semmilyen bejáratódást, de nem is zárom ki, hogy létezik ilyen.
-
Zoliee
senior tag
válasz
proci985 #117790 üzenetére
Még mindig nem érted!
Én nem egy kutatásban résztvevő munkatárs vagyok.
Egy zeneszerető átlagembernek gondolom magam, akit hidegen hagynak az általad említett mérések, vaktesztek.Szerk :
És persze senkit nem akarok meggyőzni, hogy ez így is fog történni mindenkinél. Azt sem tudom bizonyítani, hogy nálam pedig igenis így van (nem is lehet, tudom)
Akkor miről is szól a "vitánk"? Mert, "... hogy populációs szinten hallani e különbséget a bejáratás előtt és után..." azt konkrétan lesz@rom, nem nagyon érint. -
Zoliee
senior tag
válasz
proci985 #117788 üzenetére
Komolyan nem értelek. Számba adsz olyan negatív jelzőket, amit még gondolatba sem tettem.
És megmondod, hogy én! hogyan és mit hallhatok/hallok, hiszen nincs rá bizonyíték/publikáció/mérés/stb.Na szóval elmagyarázom, hogy megértsd: azért használtam erős és túlzó példát, hogy mennyit is érnek azok a publikációk, ha a másik oldalon egy olyan hallással bíró ember a befogadó, mint pl konkrétan a feleségem.
Megjegyeztem, hogy kis túlzással, mint Neked.
Hiszen korábban Te magad írtad, hogy Te sem hallasz különbséget a bejáratás kapcsán. Ezzel semmi baj (szerintem).
Aztán lesüketezed magad, meg eszközök árával dobálózol.
Na szééép.
Én kiszálltam, ennyi. -
Zoliee
senior tag
válasz
proci985 #117785 üzenetére
Nem célom a meggyőzésed.
A teljes igazsághoz azért az hozzátartozik, hogy nem is tudnálak, mivel az általad kért publikációk gyanítom nem is léteznek.
Viszont egy dolgon gondolkozz el kérlek: én pl nem tudok rajzolni/festeni (feleségem profi szinten gyakorolja), ellenben neki meg a hallása annyira belépő szintű (a fiammal együtt), hogy leírhatatlan. (kb mint az én rajzaim lennének)
Nekik a tv saját hangszórója, vagy a pc használatakor a monitor saját csipogója megfelelő. Nekem ezek használata fizikai fájdalmat okozna.
Na most nekik beszéljek egy eszköz bejáratásáról?
Kis túlzással, mint Neked.És ezzel semmi baj, csak kérlek ne tudjad jobban azt, hogy én mit és hogyan hallok. Én sem próbálkozok az ellenkezőjével.
Röviden: hsz-odból kimaradt a "szerintem" "nálam", és rögtön nem szóltam volna egy szót se.
Mérések: hát ja... Mérések alapján mindent is tudni lehet, felesleges meghallgatni... -
Zoliee
senior tag
-
Dorien
veterán
válasz
proci985 #117782 üzenetére
Felesleges nagyon belemenni a burn-in hitvitába, ahogy a drágább aftermarket kábelek meg a lossless értelme is saját tapasztalat alapján derül ki végül. Ezek néhány havonta újra és újra felmerülő témák, és ugyanúgy nem fogod meggyőzni a magad igazáról a másik felet, ahogy a keresztények, muzulmánok, hinduk, buddhisták, ateisták sem fogják soha meggyőzni a másikat, hogy az ő nézőpontjuk a helyes.
Én azt gondolom, hogy a burn-in nem árt, ha vadiúj cuccot vesz valaki, mert azt tapasztaltam, hogy valamennyit változhat a hang a használat során. (Superlux HD681 EVO, két új példányom is volt és a változás mindkét esetben jelentős volt. AKG K612 Pro - ebből is volt vadiúj példányom és itt meg semmi változást nem tapasztaltam. Az elején is nagy élmény volt.) Viszont én soha nem "cincogtattam" magában újonnan sem a fejest, hanem zenét hallgattam vele. Azt általában már az elején lehet hallani, hogy van-e értelme az ismerkedésnek, összeszokásnak vagy reménytelen a dolog. Új DAC / AMP / DAP viszont soha nem járt nálam, csak használt.
Az emberi faktor (fizikai-, érzelmi-, lelki állapot, buyer's remorse, stb.) szerintem is nagyobb súllyal esik latba legtöbbször a bejáratás során, mint az eszköz fizikai változása.
-
osonte
őstag
válasz
proci985 #117777 üzenetére
Elég mélyen benne vagyok benne vagyok ebben a témában is, mivel két iszonyat ritka genetikai betegségem van a több mint 8000 közül, amit eddig ismerünk és naponta frissül újakkal (talán a világon egyedül vagyok egyszerre ezzel a két betegséggel, a vessző után 16 nulla és utána egy 1-es az esélye, hogy valakinek ez "sikerül" - és akkor csak sarkítva számoltam, mert csak a főbetegségeket vettem számításba, a 100 feletti mutációjával nem számoltam), amely minden szervi károsodást okoz nálam, hallás területén is, ezért iszonyat sok éjszakát olvasok végig, akár a hallás működési elvére, neurológiai kapcsolataira, hogyan károsodik/változik, mi befolyásolja stb... Szóval igen, nem egyformán hallunk a különböző napszakokban, de drasztikusan befolyásolja az érzelmi és fizikai állapot is mit hallunk és minek érzékeljük. Akár 2-3dl bor is mindent megváltoztat. Ezek iszonyat bonyolult dolgok, amiről magyarul nem is érdemes kutatni, mert az igazán izgalmas orvosi publikciók, esettanulmányok leginkább angol / német nyelven kezdődnek (már mint nem magyar orvosra gondolok, aki angolul publikál, itthon nagy a homály). Valójában folyamatosan arra jutok, hogy minél többet tudok meg, annál jobban azt érzem, hogy mennyire nem tudok semmit és az orvostudomány sem a "teljes" képhez képest, persze fejlődés van, de folyamatosan átalakulnak korábbi tanulmányok / megvltoznak referencia értékek stb... Plusz mivel éjjel-nappal olyan fájdalommal élek, amit például az USA-ban és normálisabb helyeken "keményebb" fájdalomcsillapítókkal enyhítenek, ezek nálunk nem engedélyezettek, ami érinti a hallásom (fülem) / szemem és minden érzékszervem, így a tömény mennyiségű inger ami befut az agyamba extrán szenzitívvé tesz, például hallás tekintetében is. Marhára idegesít a Tidal-on is a rossz minőségű felvételek (nem a rendszerem hibája, úgy vették fel), vannak hibák, például rohadt halk pattanások amik fixen a felvételen vannak pont ugyanott, amik mások számára nem zavaró/esetleg észrevétlenek maradnak, nekem kifejezetten hangosnak és bántónak tűnnek, mivel annyira túl van pörgetve az agyam. Nem akarok OFF-olni, amúgy is sikerült, de sokezer oldalt lehetne írni a hallásról és még rengeteg folt van ezzel kapcsolatban IS, de ha évtizedek múlva olvasnánk róla, akkor a jelen tudás, már csak a múlt lenne, mégha az alapdolgok talán nem is változnának.
Én máshogy hallom, de hiszek Neked is, hogy Te mit hallasz. Nem ugyanazt halljuk és miért ne mondana igazat bármelyikünk is, hiszen mindannyian talán a saját fülünknek hiszünk legjobban, ez így helyes. Amúgy 4 nap alatt lehet 96 órát járatni bármit, szóval az ötödik napon vissza lehet küldeni, ha valami nem jó.
-
osonte
őstag
válasz
proci985 #117638 üzenetére
Jó hát biztosan nagyobb az ismereted, mint a GM Audio alapítójának Mészáros Györgynek, aki berendezte erre külön a helységet, épített sok mindent. Amúgy a hangfal vezeték rögzítve volt a falon. Sok millióért értékesít főleg Németországba például általa tuningolt autóhifi erősítőket. Szóval ilyen hülyeségeket csinál és a sok hülye meg is veszi: [link] . Én beszéltem vele, szerintem nem véletlenül sok országban ismerik. Én hiszek neki és nem mondtam senkinek, hogy bármit csináljon. Amúgy meg nem gyerekek a fórumozók, talán nincs senki azon a szellemi szinten, hogy egy áramkábelt csupaszítson le...
-
-NoVa-
veterán
válasz
proci985 #117638 üzenetére
Azt nem mondta, hogy műanyag távtartókkal rövidzárvédve, flexicsőbe húzva nem viheti a hangfalig, csak azt, hogy az eredeti árnyékolt burok kuka.
Merem azt tippelni, hogy azok a régi drótok még abban az időben készültek, amikor könnyen, nagy sűrűségben hozzáférhető jó minőségű rezet bányásztak, így homogén tiszta anyagból van a drót, később meg, ahogy gigantikusra nőtt az igény a jóra, egyre drágább lett a tényleg jó réz, szóval azt a klasszik anyagminőséget most ugyan jobb gyártási / ellenőrzési minőségben, de sokkal drágábban is mérik.
-
-NoVa-
veterán
válasz
proci985 #117329 üzenetére
A házimozi egyszerű. Van 5 csatornád, hiába rontasz bármit EQ-val, lesz a hangoknak iránya, helye. 2 csatornán viszont a korrekt fázisos időzítéses egyensúlyt bolygatod meg EQ-val, laposabb, kevésbé definiált hang lesz az eredmény. Már ha van miből veszíteni, egy gyengébb alapanyag, vagy rendszer nem érzi meg.
-
lapalapa
senior tag
válasz
proci985 #117325 üzenetére
"egy frequency-response nem adja vissza"
Az nagyon sok mindent nem ad vissza...
Visszatérve fejes vs. dobozos hallgatózás közötti különbségekre, mindkettőnél kompromisszumokat kell kötni, van aki azt szereti, ha döng a szoba és ezt minden ízében szereti érezni, de lemond az felvétel eredeti akusztikai információiról (mert a szoba akusztikájával együtt hallgatja), van akinek meg az eredeti felvétel minél jobb megközelítése a lényeg. -
válasz
proci985 #117294 üzenetére
"Ha rosszul aktiválod vagy rosszul van beállítva, akkor persze ront. EQ csak azt csinálja, amit az ember beállít neki (jobb esetben)."
Ez nagyjából korrelál Bodz véleményével. Már csak az a kérdés, ki mennyire használja ki önigazolásra a "(jobb esetben)" kitételedet.
Ear:
"Kontra:..."
Magam is azt írtam, sokféle eq van, talán emiatt sem kellene a régi "eq=rossz" dogmát általánosságban tovább erőltetni. -
Ear001
addikt
válasz
proci985 #117294 üzenetére
" EQ csak azt csinálja, amit az ember beállít neki (jobb esetben)."
Kontra: Nincs olyan, hogy EQ. Nem egységes. Vannak on-chip implementációk, lejátszó SW implementációk, analóg megoldások, stb. Egy részük rögtön úgy indít, hogy 6dB-t beáldoz headroomnak, más részük beiktat a feldolgozásba egy pár rétegnyi DSP-t, így ront az időzítéseken, tökéletlenedik a fázis, romlik a térélmény. Más részük simán csak eszméletlen processzorigényes, hogy ne okozzon hibákat. Megint másnál akkor is dolgozik, amikor nincs bekapcsolva, így nincs hová mit rontani.
Ehhez hozzá kell tenni, hogy minden EQ-hoz extra erősítés, erősítő teljesítmény kell."Füleseknél ez amiatt bonyolultabb, mert az ember feje is belejátszik, szóval nem lehet berakni egy mérőmikrofont egy állványra, hogy az majd jó lesz úgy."
Miért, szobában meg lehet bízni benne? -
-
-
sztyui2
őstag
válasz
proci985 #89572 üzenetére
Hmm, valahogy a nagy márkák mellett a Philips nekem mindig olyan közepes benyomását keltette, de lehet ez csak az én hülyeségem.
Nézem ezt az X3-at, egyrészt már majdnem Sundara áron van, enyhén szólva "nemolcsó" kategória, kb a Beyer mellé megvehetnék egy Audio Technika ATH-AD900X-et ebay-ről és még mindig kevesebbe kerülne a kettő együtt
De persze inkább legyen egy jó fejesem mint két nem jóA képek alapján elég picinek tűnik a fülkagylója, vagy legalábbis így arányaiban nehéz elképzelnem élőben.
Plusz látom duplán megy bele a kábel
Hmmm, már látom, hogy meg fogom szenvedni ezt az egészet, mert ugye totál szubjektív alapon döntünk a kényelmet illetően. És most a DT990-ből tanulva, a kényelem bizony előrébb helyeződik mint a hangminőség.
Sok tesztben a kényelem szóba sem kerül vagy azt írják, hogy kényelmes, mert rajta volt a fejükön fél órát a fejhallgató és oké volt...Sok audiophile valójában rövid ideig hallgat zenét, nem használják a fejhallgatókat 8-10 órában egész nap, már amennyire a tesztek és leírások alapján látom. Szinte mindig csak a hangról írnak minden fejhallgató esetén, a kényelemről alig-alig szokott szó esni. -
szika87
aktív tag
válasz
proci985 #88618 üzenetére
Köszönöm, az a baj nagyon béna vagyok szerelésbe, én vagyok az a fajta ember akinek a kezéből a csavarkulcs is kiesik. Nem tudom és nem is merném szétszedni magamtól hogy megnézzem hajszál/kosz miatt nem működik. Ha lenne valaki Debrecenbe vagy a közelbe aki erre rá tud nézni azt megköszönném.
-
Gzula[HUN]
addikt
válasz
proci985 #88472 üzenetére
Nem fog az olyan könnyen kifutni. Még az X1s-t is csinálják, ami gyakorlatilag egy alternatív X2HR. Egyébként tavaly BF-kor 99€ (postával 116) volt, szóval annyira azért nem volt nyomott az ára. Igaz, utána 1 évig nem volt 100€ alatt, de ilyen 114-120€-s árra sűrűn leakciózták.
Akartam kérdezni, hogy szimmetrikus láncról használtad-e már az X3-at? (És, ha igen, oszt jó é?)
-
Sinesol
veterán
válasz
proci985 #87183 üzenetére
Bár igaz, hogy csak a tonalitásról ad képet, de kíváncsiságból ránéztem a Quad frekigrafikonjára és ha csak fele is igaz a látottaknak, akkor is elég hiányos lehet a közép teteje és a magasak alja-közepe, ez azért erősen fel fog tűnni a DT990 után.
Amúgy így utánanézve, nem igazán mond igazat a cég a fejlesztéssel kapcsolatban, mivel egy oem/odm fejesre épül a cucc. Mondjuk ez semmit nem von le a fejes minőségéből, viszont nem a legszebb gyakorlat, érdekes módon pl. a Denon sose mondta, hogy ő fejleszti a Foster drivereket.
Na szóval a lényeg, hogy ha érdekel a dolog, a Brainwavz Alara is elvileg ugyanarra a fejesre épül és kapható pl. Iponnál is garival. Tökéletesen biztosan nem ugyanaz, kicsit más a kialakítás, de könnyen kipróbálhatod, ha pedig nem tetszik, egyszerű visszaküldeni.
-
Gzula[HUN]
addikt
válasz
proci985 #87196 üzenetére
Én Dorien tippjére szintén felhívnám a figyelmed. Nekem is nagyon bejött a Fidelio X2HR, ha nem akarsz túl nagy összeget kiadni egy fejhallgatóra. Enyém 1 éves. Párnát könnyen leszeded, vezeték cserélhető. Annyi, hogy a párna egyébként szöszmágnes, és ruha tisztító hengerrel mosás után is át kell rajta menni.
Vagy lehetnél első fecskeÚgy is itt lesz a Black Friday!
(Ok, ezért én se adnék ki annyit, mint amennyit kérnek érte, de lesz még olcsóbb...)
#87185Geree: Shure SRH440, CM MH751-752, Takstar Pro82 esetleg M40X.
-
s4tch
veterán
válasz
proci985 #87183 üzenetére
Kérdezz rá esetleg a gyártónál. Saját tapasztalat: Nad HP50 párna kimúlt, webshopban sehol sem találni gyári megoldást, csak kínai izék vannak. Írtam a gyártói supportnak, és megoldották, hogy kulturált áron kapjak gyári párnát. Mint kiderült, létezik, van cikkszáma, ára, csak a webshopok nem tartják, viszont a hazai forgalmazó be tudta rendelni, és ki is postázta.
Illetve még egy ötlet: lehet, hogy a szaktopik népe már talált megoldást a párna pótlására. Ha jól emlékszem, egyszerű kerek párna van rajta, simán lehet, hogy kapható hozzá többféle 3rd party megoldás, amik akár jók is lehetnek.
https://www.head-fi.org/threads/quad-era-1-thread.878180/Egyébként az Amiron is mocsok jó. Vedd azt bátran, ha kétséged van a Quaddal kapcsolatban.
-
s4tch
veterán
válasz
proci985 #87161 üzenetére
Az említett Sennheiserek szerintem nem hoznák, amit szeretnél: egyrészt valami combosabb erősítő kellene nekik, másrészt inkább a középtartományuk részletes, nem a tetejük, mint a DT990-nek, úgyhogy felül lehetne hiányérzeted.
A 1990 nekem kimaradt. A 1770 hozza a Beyer hangot, emlékeim szerint a Beyer-tüske nélkül (bár a mérések mást mutatnak). A 1770 brutál masszívnak tűnik. Viszont zártat nem biztos, hogy bevállalnék egész napos viselésre, ha a nyitott is opció. Szerintem önmagában a szellőzés miatt megéri inkább nyitottat keresni.
Kapásból azt mondanám, Amiron, de ahhoz nem biztos, hogy elég lesz ez a forrás. A Quad ERA-1 szerintem neked is megfelelne, ha találsz belőle akciósat.
Ha valamiért rájössz, hogy mégis zártat szeretnél, akkor Ultrasone Signature DXP, Denon D5200.
Ami még érdekes lehet, de még nem hallottam:
- a dropon mostanában jelent meg a Hifiman HE5XX, ami nagyon olcsónak tűnik, de a HE500-ból és a reakciókból kiindulva simán előrelépés lenne, én is gondolkodom rajta, hogy lövök egyet az Elear mellé (helyett?)
- Audeze LCD-1Én talán a Quadból próbálnék meg keresni egy akciósat, vagy bevállalnám a HE5xx-et.
-
Gzula[HUN]
addikt
válasz
proci985 #87138 üzenetére
Pár hetente van már hasonló probléma valamelyik Beyerrel, ha egyébként is van kedved bütykölni, érdemes volna egy másik rosszat beszerezni és a kettőből egy jót összeszerelni. Mondjul általában ILYEN jellegű hibáról szoktak beszámolni.
#87139kill_switch: Ha olcsó mély orientált fejhallgatót szeretnél, akkor most elég népszerű a
Soul SL150. Igaz, inkább on ear. Ezen kívül részemről még az OneOdio Studio Pro50 (nov. 11-én akciós lesz), drágábban meg a CAL!. -
darvinya
titán
válasz
proci985 #87129 üzenetére
Ehhez nem kell tesztelni, hang kártya hiba.
Fejhallgató vagy jól szól, vagy torzít, de nincs fokozatos hiba.
Ilyen hibát a kiszáradt kondenzátor produkál, mert töltés szivárog, és ahogy nem tudja tartani értéket, úgy veszít az elektronika stabilitásából.
Jobbik eset, hogy megszakad az áramkör, egyszerűen nem ad ki hangot.
Rosszabbik esetben rövidzárat okoz, mert olyan kondinál van hiba, ami a többi alkatrész működését eltolja, emiatt hibásan működik. -
Dave™
nagyúr
válasz
proci985 #84164 üzenetére
Nekem is van, szeretem, de sajnos a fejpánton is bomlik idővel a műbőr, azzal viszont nem lehet semmit kezdeni, csak venni rá egy cipzáras textil borítást, amitől meg vastagabb lesz, meg kicsit bénább kinézetű. Persze lehet venni utángyártott pántot, de ott gyakorlatilag kicseréled a fél fejhallgatót kínaira.
A hangja meg a többi viszont valóban remek, nekem a mai napig egyik kedvenc zártam, telefonról és tabletről közvetlen is nagyon jó hangja van, csak arra kell figyelni, hogy ne legyen világos a forrás, a legjobban picit sötétebb forrással lehet párosítani.
blue_23 Sima M50-et hallottam csak, azt a mai napig nem értem miért szereti annyira, de az M50x állítólag sokkal jobb. Azt nehezen tudom elképzelni, hogy egy random Trust jobb lenne. Miben jobb?
-
niof
veterán
válasz
proci985 #84126 üzenetére
Nem veszem magamra, csak sokszor, sokak mondandójából "kilóg a lóláb". Én pontosan tudom, hogy miért szeretem ezt a zenét, más meg mást szeret, nincs ezzel bajom, csak se a stílust, se azt aki hallgatja, ne nézzék már le, hogy ez nem zene. Nagyon sokszor érzem ezt, mikor ez a téma bármilyen formában előkerül... Ez a "bajom", mindössze...
-
DopeBob
addikt
válasz
proci985 #54091 üzenetére
Közben megérkezett, egy két számot hallgattam csak meg még, iszonyú szépen szól. Ha lehet élőben még szebb mint a képeken
Nekem a barna van.
Eddig egy sony-t használtam munkahelyen, kicsit féltem, hogy az után a mély itt nagyon kevés lesz szerencsére nem így van. Nagyon szépen szól
-
vendingo
veterán
válasz
proci985 #53976 üzenetére
proci, Dorien
Köszi a sok hasznos tanácsot.
Kicsit félek az AD500X pántjától, illetve attól, hogy megveszem és alábbhagy a nagy lelkesedés, aztán a sarokban vagy az aprón végzi.
Szerintem egy SHP600 vagy DT910 lesz xonar dx-el hajtva, aztán ha tetszik amit hallok, akkor veszek egy fejhallgató erősítőt hozzá (gondolom ez dobna rajta elég jól hangminőségben). Ha az erősítő + olcsóbb fejhallgatót kevésnek érzem, akkor már az erősítőnek köszönhetően nyugodtan kutakodhatok komolyabb darab után, akár DT 990, DT880...Majd jelentkezek, hogy mit vettem és mennyire vált be.
Még valami. Mivel hangkártyáról használnám és beállítom a fejhallgatóhoz EQ-et, az gondolom kihatással lesz majd a VGA-ról kimenő hangra is, ami az erősítőben végződik.
Van valami megoldás, hogy a xonar és a vga hangja külön állítható legyen? A házimozi erősítőt már frankón belőttem, nem szeretném, hogy az egyik rosszabbul szóljon a másik cucc miatt, mert csak egy beállítást tudok használni.
Remélem érthetően fogalmaztam
Szóval: Legyen külön EQ állítási lehetőség a hangkártyára meg az erősítőre is. -
vendingo
veterán
válasz
proci985 #53974 üzenetére
Köszi a tanácsot. Eléggé belemerültem a DT990-be, több helyen is olvastam, hogy nagyon jó arra a célra amire én szeretném.
A 32 Ohm és 250 Ohm verzió között van hangzásbeli különbség igaz?Sajna a DT990-ből a 32-es sokkal drágább a 250-nél. DT770 meg nem jó, mert zárt.
A 32-es mondjuk jobb lenne tablet/laptop szempontjából.Korábban ajánlottak AD500X-et, paraméterei nagyon tetszenek, csak a szárnyas pántokkal nem vagyok megbarátkozva, hosszútávon szerintem nem bírják és meggyengülnek, ezért nem fognak tartani annyira, vagy rosszul gondolom? Kinézetre is jobban tetszenek a robusztusabb pánttal rendelkező fejhallgatók.
Ha már említettétek a fejhallgató erősítőket, akkor egy DT990-hez mi lenne az abszolút minimum árban, amit rá kellene költenem a dologra? (tudom van ennek is topicja...)
-
válasz
proci985 #53499 üzenetére
Ha már itt tartunk: A DT 880 is V? Mert a leírások alapján az jött le, hogy az kiegyensúlyozottabb, és nekem majd mindenképpen olyan kell, a V-ket nem szeretem.
A HD558-ban a közép és a felső nagyon szép és kiegyensúlyozott és nekem ez így jó, a mély sajnos kicsit gyengécskébb.
-
törölt tag
válasz
proci985 #53499 üzenetére
Hát, az MSR7-nek elég nagy a szorítóereje és a felső pánt kemény, így tudja nyomni az ember fejét. Egyik kollégám vett, eleinte utálta a kényelme miatt, aztán fogta, és addig nyomorgatta, amíg jobban felfeküdt a felső rész a fejére, és így már nem panaszkodik. A hangja jó amúgy
A bolt meg azért állít ki dolgokat, hogy kipróbálhassák az emberek
Ha 8 órát ülsz ott, akkor 8 órát
-
törölt tag
válasz
proci985 #53495 üzenetére
Az MDR-1A-nak semmi köze az XB hangjához (szerencsére), hanem kellemes, kényelmes, és sokáig hallgatható meleg hangú fejes, nem a basszusra van építve.
Mindhárom jó fejes, de más hanggal, szóval próba nélkül izgalmas lesz választanod
Strapabíróságban talán a Beyer, meg ahhoz lehet azért alkatrészeket is kapni rendesen, kényelemben szerintem első a Sony, második a Beyer. Hangszigetelésben a bőrpárnások lehetnek jobbak általában.
-
Golota
aktív tag
válasz
proci985 #36535 üzenetére
Nekem a death vonalról csak a korai floridai bandák (elsősorban maga a zseniális Death és az Obituary) meg a Possessed jön be, Európából meg a Carcass. Ezek nagyon. A "modern", a malac-énekkel súlyosbított, gindcore-be hajló death annyira nem adja.
Black vonalról meg Inquisition, 1349, Beherit, Taake, stb. Annyira nem fenyeget, hogy az akusztikus részek "kilógnak" a fejesból, bár a Taake Myr című száma elég sok bigott fanatikusnak okozhatott szívrohamot.
-
törölt tag
válasz
proci985 #32501 üzenetére
Akartam javasolni, hogy esetleg fűzzed vodkaboyt, hogy építsen neked valami jó kis erősítőt, de ha külföldön vagy, akkor ez nem biztos, hogy menne.
Egyébként ha teheted, és van olyan bolt a közeledben, akkor most azt kellene csinálni, hogy elmész házalni a fejessel, hogy megtudd, milyen erősítővel szól számodra legjobban. Látatlanban nagyon nagyon nehéz ilyesmit ajánlani, talán még nehezebb, mitn fejest, mert itt már legalább annyira sokat számít a szinergia, mint az erősítő minősége. Plusz, hogy te melyiket hallod legjobbnak. -
Ati1979
veterán
válasz
proci985 #32478 üzenetére
Látom már többen is reagáltak.
Kezd azzal, hogy menj el hallgatózni. Mi honnan tudjuk, hogy neked melyik fejes hangja tetszik?
Mindenkinek más füle van.Szvsz. a fiio márkát úgy felejtsd el ahogy van. (kivétel talán az x5)
Szerintem szabj meg egy keretet az egész projektre és inkább a forrásra költs többet mint a fejesre. Jobban kifizetődik.AKG K712, Q701 teljesen felejtős. Csak minőségi fejes erősítő mellé ajánlottak ezek a fejesek.
A Grado 325 -öt hallottam. Nem rossz, de készülj fel rá, hogy egy elég világos hangú fejes.
A t90 alá megint igencsak jó forrás kell. Meg a dt 990 alá sem árt.Vedd fel a listára az ad1000x-et is. (külföldről rendelve)
De ehhez is jó forrás kell. -
bkercso
nagyúr
válasz
Jó ég, az honnan jött, hogy a HD600-at nehéz hajtani? Kb. minden meghajtja, jó minőségben. (Persze a jobb az jobb.)
AKGt preferalnam mert ismerem oket es elegedett vagyok a hangkepukkel, de kb barmire nyitott vagyok.
Ilyen meg nincs. Nincs olyan, hogy AKG, hanem van AKG K240 Studio, K240 Monitor, K240 Sextett, mind nagyon mások; többi típusról nem is beszélve. -
válasz
Figyelj mar itt tömöd a különfele forumokat napok ota
Hallgatozni egyszer sem mentel el, pedig nagy tapasztalattal rendelkezö (akar szakertönek is nevezhetö) legkülönfelebb topiklakok biztattak es probaltak segiteni az eszreveteleikkel.
Illetve de, az AKG242-t amit itt szidnak te hallottad es tetszett. Akkor mi a fraszrol beszelünk!? Menj vedd meg! Te hallgatod, nem a mas füle!
Ahelyett, hogy szazezres fejeseket kötsz össze gyermekkori olvasmanyok alapjan 30k-s DAC/AMP-okkal (de a klon, ill. kinai nem jatszik akkor se, ha jo, mert ezt vetted a fejedbe) menjel el vegre egy boltba akarhol is laksz. Vagy fogadd el, hogy a draga fejes draga meghajtast igenyel (draga, mert DIY se jatszik). A döntes a Tied, de lehet vegre befejezni a tömentelen elkepesztöen össze-nem-illö gep felsorolasat. -
válasz
Sztem a Q701 alá is bőven kell vas (főleg úgy, hogy a DIY és a kínaiak kiesnek), nem igazán különbözik a K701-től... Nem a számokat kell nézni hanem a tapasztalatokat.
Ha könnyen hajtható fejest keresel, akkor ott az ATH-AD széria (AD500X-AD1000X, én az utóbbit ajánlom), azok még egy Fiio E10K-ról is szépen szólnak (ami nem jelenti azt, hogy nem kell nekik jobb!).
Nekem speciel nem tetszik a Beyerek hangja, szal egy hallgatózást ilyen árkategóriában szvsz nem úszol meg...
-
törölt tag
válasz
Ilyen esetben a K712 és Q701 az teljesen felejtős, sehogy nem fognak szólni egy olyan Fiioról, de még a T90 sem, és a DT990-ben sem vagyok biztos. Ha ilyen kalberű erősítést tervezel csak alá, akkor teljesen felesleges ilyen drága fejest venni, nézzél valami 30-40 körüli cuccot (AD500x, K551, stb) és kész, marad egy csomó pénzed.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bemutató Beyerdynamic DT880 Bass Mod
- Hír Eszement zajszűrő koncepció a Panasonictól
- Hír Üvegborítású high-end fejhallgató a Sennheisertől
- Hír Hamarosan érkezik a kézzel készített high-end fejhallgató Japánból
- Hír Abszolút prémium high end fejhallgatót villantott a Grado
- Blogbejegyzés Gyémántokkal "kipitykézett" Focal fejhallgató 30 millióért
- Hír Korrektnek tűnő fejhallgatóval jelentkezik az Onkyo
- Hír Fa fejhallgatóval próbálkozik a JVC
- PlayStation 5
- MasterDeeJay: Natív 3Dfx Glide Windows11 alatt Voodoo1 és Voodoo2-vel.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Lenovo Legion és IdeaPad Y széria
- E-roller topik
- Milyen videókártyát?
- NVIDIA® driverek topikja
- További aktív témák...
- Ohh Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Vágó Laptop -75% 15,6" i5-11500H 32/1TB RTX A2000 4GB /1 Millió/
- UHH! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -40% i7-1165G7 16/512 Iris Xe FHD EU-HUN
- IBM PS/1 2168-552 486SX-25
- ASUS ROG Strix RTX 2080 Ti OC 11GB
- Acer Swift 3 (SF314 54) i5 / 8GB RAM / SSD / FullHD / kiváló állapotban!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest