Keresés

Aktív témák

• peace&love

aktív tag

válasz .:SzvData:. #29 üzenetére

NNa figyi akkor:
    Én egy pár héttel ezelőtt raktam össze egy ilyen DTP-s gépet magamnak.
    Gigabyte 8INXP (dual channel-es memóriával) + 1GB (4X256MB) 266MHz-es (CAS2-es időzítést is tudó) RAM, P4 2,53 GHz. Ez így nagyon pöpec, ezt hidd el.
    Rendeltem hozzá egy kártyát (ATI Radeon 9500pro) ami még nem jött meg, de szerintem azzal se lesz gond, és bár én a Parheliára szavaznék, magamnak a költségcsökkentés miatt lesz bele egy ilyen. De ha van pénz, akkor Parhelia! Ha nem akarsz játszani, vagy elég a Quake, akkor G550. ATI-ból 9000pro a legalja képminőség szempontjából.
    Az alaplapi RAID nekünk tökéletesen megteszi - szerintem ezt jól látod -, mirrorba 2db WD800JB (8MB cache), oszt kész. Meg leszel elégedve. (IBM-et ne vegyél, mert olyan mint a vasaló talpa, ha nem hűtöd külön, minek zajoljon az is...)
    Monitornak Samsung 959NF-et választottam, jó, de most csak egy hulladék radeon 7500-ösön nézem, nem tudom mennyire éles a képe egy Matroxon, vagy 9500-ön. (Ja, és a saját kalibráló szoftverét ki se próbáld, mert olyan *.icm fájlt hoz létre amitől a photoshop összevizeli magát, de az adobe gammával, vagy más szoftverrel jól be lehet állítani) Ettől függetlenűl ezek miatt egy kicsit megbántam, Titeket inkább az Iiyama, ViewSonic felé orientálnálak, persze azok a drágábbak.... (Ja, és második monitornak tökéletesen megteszi egy akármilyen kifuserált 14'-os trutyi, tökmindegy, jobboldalra kiteszed, rá a palettákat meg amit akarsz, oszt jóvan úgyis a másikat nézed)
    Optikainak Toshiba combót vegyél, pont.
    Egér: ki kell próbálni, ha a kisebbet szereted akkor Logitech opt., ha a nagyobbat, akkor Microsoft Whel Mouse Optical, olcsók és nagyon jók, A4Tech-et viszont semmiképp... (bízz bennem).
    Ha van pénzed Chieftek házra + Enermax tápra, akkor vegyél olyat. Én egy Azonát vettem 400W táppal masszív súlyos darab, az egész nagyon profi, nem mértem, de szerintem leadja a megfelelő teljesítményt is hiszen semmi baj vele.
    Szkenner: A HP Scanjet 3500c-t a boltosok ajánlották, (én egy 4500-ast néztem) de tökéletesen meg vagyok vele elégedve, mert rohattgyors! És default-on tök színhelyes!
    Meg kell nézni, hogy miből adtok lejjebb, mert ez így húzós, én is majd még később fejlesztgetem egy HT-s procival, még később SATA vinyóval, stb.
    Az egészben az alaplap ára a meghökkentő, a többi -ilyen célokra- ár/értékben jó.
    Ezután már minden (nagyon sok!) azon múlik, hogy mekkora vindózguruk vagytok, én sajna nem elég nagy, még most is állítgatom, driver fel-le, előbb ez aztán az, lapozófájl ide, aztán oda, Partiton Magic, registry-buherálás, stb-stb-stb.
    Kb. ennyi sok sikert!

• MaUser

addikt

válasz .:SzvData:. #29 üzenetére

Írtam, de úgy látom nem érkezett el a fórumba.:(
    Szóval Parhelia, ha futja és csak videó és nem u2. (olyan radeon 8500LE szinten van játékok alatt).
    Ha nem kell q3-nál újabb játék a g550 is elég és sokat spóroltatok!
    3Labs-ról nem tudok nyilatkozni, mert még nem láttam működés közben. Errefelé van aki még Matrox Mill II.-őt használ és grafikához még mindíg tökéletes!

• karib

addikt

válasz .:SzvData:. #13 üzenetére

Kivételesen én is az Intel platformot ajánlom, nem is tudom miért, de ilyen alkalmazásra valahogy jobbnak ítélem. Az AMD legerősebb érve a kedvező ár és a tuningolhatóság, itt pedig egyik sem játszik. (Ebből kifolyólag az AMD proci is tök mindegy, milyen lenne, mert nem akarjuk húzni).

Ha már tuning lenne egyébként, akkor valszeg 2 db. 1.8-2.0-as Xeonnal lenne érdemes játszani :)

Munkaplatform összehasonlítást többet is csinált az Xbitlabs.com, célszerű végigolvasni őket!

Lehet már 1 gigás DDR modult kapni itthon, igaz csak 266-os (Expert Computer, nagyker). Azért még lényegesen drágább a fél gigásnál...

RAID: egy sima mirrorre bőven jók az alaplapi cuccok, profibb alkalmazáshoz (video digit masina, szerver) kellenek a jobb kártyák - ez az árukon is meglátszik.

Videokártya területén még nem mondtál semmit... Munkára tényleg elég egy Matrox G550 is, ha nem kell semmi 3D. Parhelia árát én inkább a monitorba tolnám bele. Ha 3D-vel is akartok dolgozni, akkor MINŐSÉGI NVIDIA cucc (Quadro illene, de nem éri meg a pénzét, inkább hekkelni kell...), esetleg ATi. Ha 2D munka és játék, akkor meg egyértelműen ATi. Szigorúan 2D munkára amúgy tudom ajánlani a 3DLabs kártyákat. Irgalmatlan képminősége van még a legegyszerűbb darabnak is, Matrox és ATi meg sem közelíti. Nem tudom hogy csinálják, de ilyet még nem láttam, mintha kicserélték volna a monitort (és ez egy húszezer forintos VX1 volt).

Amúgy most láttam egy NEC TFT-t az új, MVA technológiával... Hú, ez már valami. Bár a színhűség miatt továbbra is minőségi CRT-t érdemes venni. Egy 21-es monitor helyett esetleg két 19-estben is érdemes gondolkodni... Samsung, iiyama, Sony, Viewsonic, Eizo, talán CTX. Tanácsot nem tudok adni, mert én is vívódom mindig az új monitorokkal... mindegyikben lehet találni hibát, akkor meg melyiket vegyem? Végül kitartok a jó kis 17-es Panasonicom mellett :) (Az az MVA-s TFT viszont meggyőző volt, szerintem valami olyasmire lépek majdan...)

Ha tényleg DTP-re fogjátok használni, akkor mindenképpen érdeklődjetek olyan embernél is, aki ilyen célra rakott már össze gépet (lehetőleg nem csak vett egyet, hanem ő maga válogatta össze), mert ő tud olyan szempontokat mondani, amik igazán fontosak lehetnek. Pl. színhelyesség, színkalibráció, miegymás - ami a DTP munkában fontos lehet, én csak hallottam ilyesmikről, de nem értek hozzá.

Ja, és egy Logi Dual Optical egérre csapjatok le, mielőtt kifut :)

• sel

csendes tag

válasz .:SzvData:. #12 üzenetére

a RAID-del kapcsolatban, a pár 10e -res IDE RAID kártyákon ugyanaz a chip van mint az alaplapi vezérlőkbe, ugy hogy teljesen mindegy,
    a profi IDE-s RAID kártyák majdnem annyiba kerülnek mint az SCSI-sek tudtommal olyan 90.000-nél indul ADAPTECH-ben , bár az már tud RAID5 -öt is, ami gyors és biztonságos is, csak minimum 3 HDD kell hozzá:-))

• karib

addikt

válasz .:SzvData:. #1 üzenetére

Ideális esetben egy HyperThreadinges P4 lenne a legjobb, de ha jól tudom, akkor csak a 3.06 GHz-es példányban van engedélyezve, az meg $$$... Granite Bay szintén nem rossz, bár a Springdale és Canterwood mindjárt lenyomja, kérdéses, hogy megéri-e a zúzós árát. Talán inkább SiS655!

Költséghatékony megoldásként:

- Intel Pentium 4 2.4B GHz (533-as FSB a lényeg)
    - valami korrekt, csendes (!) hűtő
    - SiS655 alaplap, pl. Gigabyte
    - 2x512 MB minőségi DDR333 RAM - ha nem tuningol, akkor a 2xDDR266 is bőven megeteti az 533-as P4-et
    (bár akár lehet 4x512 is, nem olyan drága most a RAM)
    - HDD: bármilyen 8 mega cache-sel szerelt HDD, tehát Western Digital JB széria, Maxtor DiamondMax Plus 9, IBM Deskstar 180GXP, vagy talán van kapható a 8 megás Barracuda is...
    - RAID-et mire akarja használni? szerintem a tükrözés (adatbiztonság) nagyobb nyereség, mint a lineáris átvitelt gyorsító striping... (az audio-video digizésnél számít igazán)
    - VGA kártya: egyelőre úgy tudom, hogy az NVIDIA kártyák a legerősebbek és kiforrottak (már ami a kommerszebb márkákat illeti, 3DLabs és társai más kategória) CAD és 3D munkára - ha viszont nem kell 3D gyorsítás, akkor egy Matrox G550 vagy jól megépített R8500LE is megteszi - nagy Radeon akkor jó, ha játszani is akar, különben felesleges
    - TFT-t grafikához semmiképp sem ajánlanék , mert a színek nem pontosak, jó CRT kell (vagy kettő :) ) - CAD-hez viszont ideális a TFT, mert ott a geometria a fontos, amiben pedig a TFT verhetetlen
    - egér, billentyű: NE legyen átlagos, mert nagyon sokat számít! vegyen jó egeret és billentyűzetet, meghálálja magát! dual optikás Logitech NAGYON baba, még nekem mint megrögzött trackball használónak is nagyon bejött, bár kifutó modell, talán még lehet kapni - inkább ide toljon egy tízest, mint egy extrább alaplapba... nézze meg az új trackballokat is, hátha beleszeret... én imádom, hogy csak két-három ujjamat kell mozgassam, nem az egész csuklómat (vagy akár alkaromat...)
    - ház, táp: ha nem akar Chieftecet, Enermaxot, akkor legalább egy DTK-t vegyen... csendes és masszív

• MaUser

addikt

válasz .:SzvData:. #3 üzenetére

Sajnos én ilyen profi gépet csak ismerőeimnél látok.:)
    Ők pedig nagykerből szerzik be.
    Ha konkréten érdekel egy Granit Bay-es lap akkor nézz át az Intel e7205??? topicba! Ott írnak konkrétumokat.

• MaUser

addikt

válasz .:SzvData:. #1 üzenetére

Szvsz ha van pénze és ahogy látom a listából van, maradjon Intel.
    Bár nekem is AMD-m van, de a profibb progik igencsak intel szeretők!
    Ha raid kell gondolom, nem a sebesség, hanem a biztonság miatt általában elég egy alaplpi vezérlő is. Sefter-t kérdezd ő egy remek Granit Bay lap tulajdonosa!
    A kártya szerintem is Matrox, mivel a 3 képernyős szerkesztés igen csábító! (igaz én csak két képernyős demót láttam (Photoshop), de nagyon impresszív).
    Viszont, ha nem tervez több képernyő használatát akkor inkább ati, igaz a képe egy kicsit (nagyon kicsit) csúnyább, de jóval gyorsabb. Bár hiányzik például a driverből 1Hz-kénti frissítési frekvencia állítás.:(

Aktív témák

Hirdetés