Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• imibogyo

veterán

válasz Goblin12 #847 üzenetére

Szerintem meg egyszerű geometria. Ha két, egyébként párhuzamos vonalakat metsző vonalad közül valamelyik "szögben áll" a másikhoz képest, akkor naná, hogy nem lesznek egyforma hosszúságúak. :B

Csak úgy jöhetne ki a 200mm-ed a szögben álló oldalélhez, ha csalsz és a "felső" vonalad a szögben álló négyzetnek nem a csúcsból indulna ki, hanem ahogy s3toraph is megrajzolta egy kicsit "beljebbről" indulna a felső nem szögben álló négyzet élről (kék vonal a rajzon), vagy "nyitnál a párhuzamos éleken" (piros rész a rajzon).

Vágj ki két darab 10x10 cm-es négyzetet papírból és forgasd el egy közös csúcspontjuk körül. Meglátod mi lesz a hiba. De s3toraph rajzán egyértelműen látszik a te rajzodhoz képest, hogy nem indulhat a csúcsból az a felső él ami párhuzamos az alsó csúcsból indulóval és ami közé te 200mm-t akarsz beszúrni.

De megrajzoltam én is neked úgy, hogy a csúcsból induljon a szögben lévő vonal. Pirossal beszíneztem azt a részt (kicsit csaltam, hogy jobban látható legyen), amit csalnod kellene ahhoz, hogy kijöjjön a 200mm-es élhosszod (nyitni kellene a párhuzamos éleken, én a rajzon a felső élt nyitottam).

Zölddel beszíneztem azt is, hogy hogyan jön ki a 200mm-es élhossz, ha mindenképpen ragaszkodsz a párhuzamos szögben álló oldalvonalakhoz. Egyszerűen nem állhat abban a szögben az az él (ami nálad 191,xxxxx mm), ahogy te megrajzoltad, nem zárhat be szöget az egyébként 200mm-es "függőleges" éllel. Ha ragaszkodsz a 200mm-es élhosszhoz, akkor párhuzamosnak kell lennie az eredeti éllel, hiszen csak a párhuzamos vonalak szög- és távolságtartóak. ;)

Új hozzászólás Aktív témák