Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• válasz gyulank #21626 üzenetére

A PCIe 8pin csatlakozó minden VGA-n ugyanolyan.

A moduláris tápon a kimenet viszont, mint ahogy #21622-ben írtam, különbözhet gyártónként, és nem feltétlenül lesz 1:1-ben azonos a PCIe 8pin csatlakozóval.

Ezért írtam ott is, hogy mindenképpen kimondottan a moduláris tápodhoz való kábelt használj, mert más vagy csak szimplán nem lesz jó, vagy egyenesen kárt is okoz.

• válasz gyulank #21621 üzenetére

Hűha, most nincs időm utána nézni, de szerintem egyiket se vedd, mert nem erre valóak. Neked a tápodhoz tartozó moduláris csatlakozót kell venned, vagy készíttetned. Itt nem csak a vezetékek keresztmetszetéről van szó, hanem a csatlakozókiosztásról is.
    Vannak olyan gyártók, akik spec csatlakozókat használnak, hogy a szálak szépen fussanak párhuzamosan. Ilyenkor a PSU oldali konnektor inverze a másiknak. Jó esetben fizikailag összedughatatlan, rossz esetben füst a vége.
    Persze lehet, hogy erre már odafigyeltél, de inkább szólni akartam. A legjobb lenne ha tanulmányoznád a gyári kábel kiosztását.
    Egyébként ha nem invertált a PSU konnektora, akkor az 55-öst használhatod úgy, ahogy leírtad. Kicsit kendács, de baj nem lesz belőle.
    A többire, ha érdekel megírom a választ később, csak a gyerek elkésne oviból, ha most nekiállnék :D

• válasz gyulank #21619 üzenetére

Hol mér, és mit mér:
    A tápból kijövő kábelek közös pontból indulnak, táp oldalon nincs megkülönböztetés pl. fekete és fekete között. A kártyába érkezve azonban ez a két fekete galvanikusan nem érkezik közös pontba. Tehát ahol ez a két vezetékvég találkozik, az csak a tápban van.
    Most képzeld el azt, hogy a kártyában van beépítve egy multiméter, ami ellenállást mér, és a csatlakozó ezen két GND vezetékére csatlakozik. Amit ilyenkor mér, az a következő soros kapcsolású ellenállás:
    - csatlakozó átmeneti ellenállása + egyik tápvezeték ellenállása + tápon belüli közösítés + másik tápvezeték ellenállása + csatlakozó átmeneti ellenállása egy másik pinen -
    Ha ez túl nagy, akkor vagy a vezeték vékony, szakadt, vagy a csatlakozó nincs jól bedugva, vagy a táp hibás.

Erről magad is meg tudsz győződni egy kísérlettel:
    Ha a 6+2 pines csatiból csak a 6 pint dugod be a kártyába, nem fog megnyikkanni. Na de ácsi! Ha a +2 pin csak GND, akkor ez mégis hogy? Hiszen ha minden GND (és 12V) akkor már 1-1 sárga és fekete bekötésével is mennie kell, max túl sok áram folyik az 1-1 vezetéken, nem? Mivel nincs a csatlakozóba kapcsoló építve, az egyetlen magyarázat bizony az, hogy különbséget tesz GND és GND közt, ami pedig csak úgy lehet, ha a kártyán ezek nincsenek közösítve. Ha pedig ott nincsenek közösítve, akkor nem vesznek részt egyformán a terhelés eloszlatásában, aminek meg az egyetlen nyomós indoka a pazarlásra a redundancia és biztonság növelése.

A végén lévő leírást nem teljesen tudtam kibogozi. Ha 1 8pinest próbálsz két 8pinesre osztani, azt nem javaslom, ugyanis azzal pont ezt a védelmet játszod ki, ugyanakkor fele annyi kábelen tápolsz, mint azt specifikáció szerint tervezték. A lényeg, hogy szabványos csatikat és kábeleket használj, és akkor nem lesz gond.

Szerk.: A 6pinről 2x8pin elosztó semmiképp sem szabványos. Ugyanez a 2xmolex-8pin.
    A 6pin-8pin megengedett, illetve szokott még lenni 2x6pin-8pin átalakító is. A lényeg, hogy 8pines csatinál legyen meg a 3-3 dedikált vezeték a psu-ból az átalakítóig, 6pin csatinál pedig a 2-2 dedikált. Azokat utána lehet szétosztani többre.

• válasz gyulank #21617 üzenetére

A 8pines csatlakozón a teljesítmény 3x12V és 3xGND vonalon szalad. A maradék két GND arra való, hogy a kártya egyfajta hurokellenállást mérjen, megerősítve, hogy a kábel/csatlakozó/tápegység nem hibás, és nem fog leégni egy túlterhelés esetén.
    Ugyanígy a sima 6 pines PCI csatinál csak 2x12V és 2xGND veszi ki a részét a teljesítményleadásból. Ha megnézed pl. akkor a 2xMOLEX->6pin vagy 2xSata->6pin átalakítók is csak 2 szálon viszik a 12V ágat. A maradék 1-1 ág csak szenzoros.

Hogy a 8pinesnél miért/hogyan hagyták el a pozitív ág bemérését, nem tudom. Lehet, hogy a hibák túlnyomó része az elégtelenül bedugott csatiból adódott, amit a GND ágon úgyis detektáltak. Ahogy azt sem tudom, hogy az Nvidia híres-neves olvadós csatijai esetleg teljesen elhagyták e ezt a redundáns kört. Mert ugye mint kiderült, az olvadások az elégtelen csatlakoztatás miatt történtek.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés