- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- VoLTE/VoWiFi
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
-
Mobilarena
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Patice
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle #29618 üzenetére
Blogomban megtalâlod az épített nasomat.
-
Patice
nagyúr
válasz
Archttila #29298 üzenetére
Szerintem is ráér még.
Tetszik az irány és a fejlődés, de jelenleg olyan gyorsan változik ez az egész, hogy nem éri meg még nekem, meg talán sokan másoknak sem váltani. Egyszerűen még túl drága, mert új. Pár év és szvsz. alap dolog lesz az alaplapokon a 4x-es NVMe foglalat.
Vagyakár alaplapra forrasztott tárhelyek.
-
Patice
nagyúr
válasz
Archttila #29295 üzenetére
Adott proci adott számú PCI-E sávot képes kezelni. Az alaplapgyártók döntik el, hogy ezt a "keretet" hogyan költik el. Az NVMe tudtommal 2-4 sávot használhat implementálástól függően.
Szóval szerintem nem lenne szabad, hogy zavarják egymást, mert dedikált csatornájuk van.
-
Patice
nagyúr
-
Patice
nagyúr
Lassan lesz Windows Raspberry-re is.
(#29031) Vesa:
Szerintem várj még egy kicsit, aztán vegyél bele egy ugyan ilyen lapot, vagy valamelyik variánsát. Tökéletes hozzá egy lassú hűtő ventivel.
(A blogomban leírtam mindent, amit lényegesnek gondoltam, de szívesen válaszolok további kérdésekre is.)
-
Patice
nagyúr
Ilyen felállásban szvsz. olyan 20-25W lesz max. a fogyasztása, szóval ahogy Radi is írta előttem, még a 60W-os táp is elég neki. Én is ilyennel üzemeltetek egy hasonló lapot.
(#29027) Laca0:
Tapasztalatom alapján elég erős a FullHD-hez, Linuxon is, meg Win10-en is.
(#29023) Laca0:
Amikor beüzemeltem először az én lapomat, akkor egy szál SSD-vel, 4 GB RAM társaságában 10-13W-ot fogyasztott konnektorból (legolcsóbb Lidl-ös fogyasztásmérővel) mérve.
-
Patice
nagyúr
Asrock N3150-ITX első tapasztalataim.
És az erre épülő HTPC 2 blogja.
-
Patice
nagyúr
válasz
patomi #28516 üzenetére
"lyenkor egy kicsit audio-video parasztnak érzem magam."
Szerintem nem kell. Ha a helyén kezeli az ember az ilyesmiket, akkor szerintem inkább gondolkodásmódot lehet átvenni, nem pedig teljes megoldásokat.
Átlag szinten bőven jó megoldás egy NAS + külön HTPC kombó, ami akár lehet tényleg passzív pl. az integrált procis megoldásokkal. Meg a szoftver is sokat számít.
(#28514) AxBattler:
Ilyen mélyre nem kell tényleg az AV világ bugyraiba süllyedni, Ping Pong bácsi enyhén fanatikus természetesen és ez meglátszik a lakásán is.
Amúgy, mint nemrég megtudtam honfitársunk is használja PP bácsi audiofil USB kártyáját az épített zene/film gépeiben. És állítólag jól szól. Még nem hallottam személyesen, de lehet összejön nemsokára.
-
Patice
nagyúr
-
Patice
nagyúr
válasz
AxBattler #28510 üzenetére
A HTPC-sek egy csoportja azon a véleményen van, hogy egy ilyen eszközt hálózatról kell etetni és magában az eszközben semmilyen mozgó alkatrész ne legyen, mert az befolyásolja a kapott kép- és hangminőséget.
Ezzel nem akarok flame-et kelteni. "Odaát" ez egy kvázi elfogadott tény.
-
Patice
nagyúr
válasz
pajaci #28472 üzenetére
Ennek a lapnak várható nemsokára a mini-ITX változatának forgalomba kerülése is. (Asrock honlap)
Szerk.:
Beteszek egy képet is róla, mert nem nagyon találkoztam még itt vele:Itt van egy német nyelvű teszt, ahol a házon belüli J1900 vs. N3150-et hasonlítják össze. CPU terén kb. 10%-kal gyengébb átlagban. A lap lényege a frissített (Gen8 - Braswell) IGP, ami már támogatja/ támogatni fogja az új HEVC/h265 kódolást (asszem 8bit menni fog neki, a 10bit ~HDR tartalom még nem tudom, driver függő lesz). Fogyasztásban a tesztek alapján nem sokkal jobb, mint a Bay-Trail-es elődei.
Azaz átlag netezős gépnek, HTPC-nek, NAS-nak jó, játékra csak nagyon korlátozottan. A HTPC topikban már nagyon várjuk az ITX változat megjelenését.
-
-
Patice
nagyúr
válasz
eastsider #28363 üzenetére
Ehhez a laphoz olyan ház kell, amin van az antennáknak kivezetés/hely, vagy csinálsz rá.
Általában a kártyáról két vezeték megy az antennákig, ezek nem tudom járnak-e a kártyákhoz, vagy az antennákhoz. Sejtésem szerint lehet csomagban venni a kártyát az antennákkal, vezetékekkel.
-
Patice
nagyúr
válasz
bozont #28321 üzenetére
Arra a helyre be is fér a Node 304.
Igen, a proci passzív hűtésű: képek.
Ez alapján meg gondolom látod, hogy előre csak 2x92mm venti mehet.
Én simán elalszom a gép mellett a székben, amikor lefárasztanak a kölkök én meg azt képzelem magamról, hogy még bírom.
Pedig a számítógép asztal felett van az egész motyó egy polcon a fejemtől kb. 50-70 centire. Teljes csendben persze hallom, de annyira elenyésző a zaja, hogy csendben is lehet mellette simán TV-zni, filmezni. Egy TV mögé berakva meg biztos nem lesz hallható, ha kb. 2-3 méterről nézed a TV-t. Vagy közelebbről sem.
-
Patice
nagyúr
válasz
bozont #28319 üzenetére
"Viszont kérdés, hogy milyen ház az amibe elfér 6x3,5"-os vinyó (vagyis 5, mert a rendszernek egy SSD lesz)."
Én a Fractal Design Node 304 mellett tettem le a voksomat.
Ha a TV mögé akarod berakni, akkor én elgondolkodnék egy ATX/mATX méretű, hagyományos álló házon.
Szerintem ennyi vinyóval felejtős a passzív gép. A NAS-nak pont az a lényege a szememben, hogy egy deidikált gépbe rakom a vinyókat, aminek van aktív hűtése. Így a kliens gépek lehetnek kicsik, csendesek, akár passzívak. A NAS-t meg olyan helyre rakhatom, ahol nem látszik, hallatszik.
Amúgy az aktív hűtés is lehet csendes. Nálam a Node 304-ben is inkább a WD RED-ek hangját hallom, mint a ventikét.
Előző hsz.-emben az utolsó linken megtalálod az én gépem leírását, benne a tápot is.
-
Patice
nagyúr
Integrált procis mini-ITX lapokon általában 4-nél több SATA csati nincs és/vagy SO-DIMM memóriát fogad (pl. Asrock Q1900-ITX). Persze van kivétel, de ez már régi, és nem tudom, hogy mekkora proci erőre van szükséged.
Hasonló cipőben jártam én is és inkább bevállaltam a külön procis mini-ITX lapokat, mert ezek között akad olyan, amin van 4-nél több SATA csati. 1150-es foglalat melltt tettem le a voksomat, bár anno kaptam olyan választ is, hogy az Ivy Bridge jobb energiafelhasználás terén, ezért akár még lehet 1155-ös vonal is.
Az én választásom az Asus H87I-Plus lett + jelenleg egy Pentium G3450-es proci megy benne.
A további lehetőségeket HookR szépen összeszedte már.
Ha 4 db SATA csatinál megállsz, akkor sokkal több lehetőséged lesz. Pl. a HTPC-mben van egy Giga B85N Phoenix lap, azon van mSATA + 4 db SATA3. mSATA-ra mehet a rendszer a többire az adatok. Nem tudom milyen OP rendszert akarsz NAS-nak, de sokszor nem elég ha pendrive-ról fut, ezért egy SATA csatit visz mondjuk egy SSD, amin a rendszer van.
Fogyasztás miatt ne aggódj, nálam így néz ki.
-
Patice
nagyúr
válasz
Maarki #28186 üzenetére
A "Milyen NAS-t vegyek?" topikban épp leírtam én mit gurítottam össze hasonló feladatokra.
Neked ez lehet kicsit túlzás, de én a helyedben egy alap Intel Cerka proci + mini-ITX lapot vennék, amin van 4 SATA csati, meg max. 4 GB RAM. Egy ilyen bőven kiszolgálna pár évig csak torrentre.
-
Patice
nagyúr
válasz
Hege1234 #27797 üzenetére
Igen, csak thin lap megy bele.
CPU hűtő is problémás: SilverStone honlapja szerint a max. magasság 30 mm, Noctua NH-L9i meg 37 mm magas ventivel (venti 14mm), a 30 mm-hez meg 7 mm lehetne csak a venti.
Szerintem kicsit magasabb házat nézz, mert így nem fogsz beférni.
-
Patice
nagyúr
válasz
Hege1234 #27793 üzenetére
Igen, csak a procihűtő benne a mozgó alkatrész.
HTPC-ne használom és visszavettem a CPu magjait 3,5 GHz-ről, 2,0-ra. Így nagyon kussban van a hűtő, nem melegszik a proci nagyon, hőfokokat így fejből csak közelítőleg tudok mondani (nem mostanában figyeltem, korábban csak, amikor a procihűtőt a Noctuára cseréltem). Inkább 40 fokhoz van közelebb az egész, mint 50-hez. -
Patice
nagyúr
Én jelenleg is használok egyet. Eddig nagyon meg vagyok elégedve vele. NAS/asztali gép jelenleg, de kísérletezem virtuális gépeken a legjobb kombinációval hozzá. Nekem az eslő ventik nem indultak el egy idő után a poti legalsó állásában "hidegindításkor", de közepesre állítva kaptak akkora feszt, hogy felpörögtek, aztán a egalacsonyabban is tudtak tovább menni. Ez a sok vinyó miatt nem tetszett, ezért cseréltem Noctua ventikre elől. Azóta picit csendesebb is elöl és nagyobb lett a légszállítás.
Eleinte ilyen volt.
Aztán a Noctuákkal együtt került bele egy Alpenföhn Brocken toronyhűtő is venti nélkül, mert a 3 venti így már elég jól átszívja-fújja a házon a levegőt, így a vinyókat hallom inkább, nem a ventiket.
Viszont én nem használok külön VGA-t.
-
Patice
nagyúr
válasz
Hege1234 #27748 üzenetére
Szerintem neked ideális lenne egy MS-Tech CI70-es ház 120W-os paneltáppal + kockával, ami benne van az árában.
(Ilyet használok én is és nagyon meg vagyok vele elégedve.)
-
Patice
nagyúr
válasz
Patice #27416 üzenetére
No, megvoltak a mérések. Szóval a hardver: Giga B85n Poenix alaplap, Intel Core i3 4330-as proci, rajta egy Noctua NH-L9i hűtő, 2x2 GB 1600 MHz RAM, mSATA SSD az alaplapon, 750 GB-os WD blue 2,5 HDD MS-Tech CI-70 120W-os házban. (Táp áram alatt 1,5-2W)
Optika nélkül: startup 25-30W, boot elindul: 35-42W, KODI főmenübe érkezéskor vissza 25-27W-ra, mozgás a menüben: 27-30W, film lejátszás közben 27-31W,
Optikai egységgel (LG blu-ray író): startup 27-32W, boot: 31-43W, KODI főmenü 26-27W, DVD lemezzel sikerült hirtelen lejátszásra bírni, közben 31-36 W, tálca ki/becsukáskor szintén 33-36W, lemez első felpörgetése 38-42W. Lemezzel az optikában indítás boot közben egy-két pillanatra 51W-ot is mutatott, mert pörgette gyorsabban kicsit a lemezt, KODI főmenü majd 25-28 W.
Szóval ahogy nézem még indításkor sem jellemző, hogy megközelítené a 60W-ot, pláne, ha nem hagyok benne lemezt. Tartós terhelés a tápnak kb. 50% lenne, ez gondolom optimális annak is és akár még egy második 2,5-es HDD-t is elbírna.
A ház:
Zsír újonnan sikerült szereznem egyet. Régen már volt ilyen házam, csak az nagyon le volt harcolva és karcos volt az elején a műanyag. Azt eladtam, de most megint képbe került, akár asztali PC-hez, de ki akarom próbálni HTPC háznak is.
A tápkocka egy FSP 12V/5A-es példány.
-
Patice
nagyúr
válasz
#16939776 #27414 üzenetére
A 1/2 max. fogyasztást csak úgy írtam, tippeltem. A CPU visszafogásával inkább az volt a cél, hogy kevésbé melegedjen és így a PWM-es procihűtő is minél alacsonyabb fordulatszámon maradjon, hogy így észrevehetetlenül (mármint halkan) mehessen a gép.
KODIbuntu-t használok egyébként rajta, és elég gyorsan beindul az SSD-ről, úgy hogy a gyári 3,5-es frekiről visszavettem 2,0 GHz-re + kikapcsoltam a Turbót és a HyperThreading-et, virtualizációs támogatást, meg olyasmiket, amik nem fontosak a filmlejátszás szempontjából. A procinak adott feszt is visszább vettem, 1,valamennyi volt alap esetben, most asszem 0.95 V-on van. A RAM-ok viszont XMP-sek, így 1,5V helyett (ha jól emlékszem) 1,65V-ot kapnak így mennek 1333 MHz Helyett 1600-on. HD4600-as IGP miatt csináltam ezt, mert az a rendszermemóriából csíp le magának.
Amit írtál, azt értem, csak nem tudom hogy kell megcsinálni.
De majd rákeresek. Ha szükséges.
Az optikát lehet először rákötöm a jelenlegi házban, 120W-os kockával + paneltáppal és így fogom megnézni mennyit kajál induláskor.
Az IGP miatt csak Haswell jöhet szóba. Annak nem is akartam a beállításait változtatni.
-
Patice
nagyúr
válasz
Mercutio_ #27411 üzenetére
OK. Köszi!
Ha abból indulok ki, hogy a NAS-nak épített gépem 80+ Bronze ATX táppal 70-75 W körül vett fel induláskor és 40-45W környékére állt be idle, szintén Haswell procival (53W TDP), 8 GB RAM-mal, ventikkel 4 db 3,5-es vinyóval és egy SSD-vel, akkor látok esélyt.
-
Patice
nagyúr
Sziasztok!
Szerintetek egy paneltáp + 12V/5A-es FSP kockával el fog indulni egy HTPC célokra használt, visszafogott, frekicsökkentett Core i3 4330-as (elméletileg 54W TDP) + lap (ezen mSATA SSD) + 4 GB RAM (2x2 GB) + optikai egység + akár egy 2,5-es vinyó?
Ma esete megmérem, hogy ez így mennyit eszik a jelenlegi házban induláskor + lejátszáskor.
Csak kíváncsi vagyok a véleményetekre, hogy lehetséges-e. Sikerülhetett annyira visszafogni a procit, hogy akár csak a felét egye az 54W-nak?
-
Patice
nagyúr
válasz
Chesterfield #27385 üzenetére
-
Patice
nagyúr
válasz
Chesterfield #27383 üzenetére
Nekem a HTPC-mben Noctua NH-L9i-van és úgy jó a venti, hogy lefelé fúj és a meleg levegő ki tud menni az oldalsó nyílásokon, felülről meg beszívja.
Fizika pont ellentétesen csinálná, de úgy sokkal rosszabb volt a hatásfoka...
-
-
Patice
nagyúr
válasz
Nirvanus #25628 üzenetére
Pont mostanában jutott eszembe, hogy HTPC-nek elég lenne akár egy (fa)lap, amit a TV hátuljára fel tudok csavarozni a 400x400-as VESA furatokkal és akkor elég szellős is lehet az egész elrendezés + akár alulról meg lehet támogatni a hőelvezetést két nagyobb ventivel.
-
Patice
nagyúr
-
Patice
nagyúr
válasz
radi8tor #25459 üzenetére
Jelenleg 4, de még épp folyamatban az átköltözés a gyári NAS-ból. Terv szerint 3x3 TB RAID5 + 2-2 TB szimpla kötetként. Így lesz benne 5 HDD + 1 SSD a rendszernek.
Szoftver: Debian + rárakva Open Media Vault (meg majd még ki tudja mi).
Gyári NAS-t megtartom backupnak, ami lehet majd költözni fog a szüleimhez 230 km-rel arrébb.
A NAS pedig ezt a HTPC-t fogja etetni anyaggal.
-
Patice
nagyúr
válasz
#16939776 #25359 üzenetére
Még csak belepróbáltam az alkatrészeket, nem volt semmi összedugva még. Összerakás valszeg ma este/éjszaka lesz. Kábelkötegelő van készleten.
Ezekhez az USB3-as előlapi cuccokhoz nem kapható véletlenül rövidebb? Meg egy egész rövid SATA kábelt is be fogok majd szerezni, mert csak 30 centisek vannak készleten.
-
Patice
nagyúr
Megérkezett a házam.
-
-
Patice
nagyúr
válasz
shteer #25184 üzenetére
Köszi!
Csípom én is ezt a házat.
(#25186) Ispy:
Igen, kicsit aránytalan, de jó.
(#25190) Mercutio_:
Igen, a minél halkabb működés miatt csináltam így. És az új ventikkel elég jó lett a huzat is.
(#25191) Ispy:
Jelenleg még asztali gépnek használom, ahogy lesz guba még egy gépre, amiben szintén alig kell valami, mert mindent a NAS-on akarok majd szinte tárolni. Ha ez is meglesz, akkor lesz ez a gép natívan NAS-nak használva és igen, nem lesz túlhajtva. Később lehet egy gyengébb procit rakok bele a mostani Pentium 3450-es helyett.
(#25193) regger:
Igen, a félkész HTPC-t fogja etetni rengeteg zenével és némi filmmel + a többi hálózaton lévő eszköznek tárhely, biztonsági mentés, stb. Jelenleg 4 HDD van benne + 1 SSD, de ha lesz külön asztali gépem, akkor a meglévő Synology DS213-ból átjön még két HDD és akkor max. kapacitás, 6 HDD (3x2TB + 3x3TB WD RED, ezek már adottak). A hangjáról csak annyit, hogy picivel zajosabb csak, mint a Syno. Jelenlegi bérkecóban még egy helyiségben van, de épp házat keresünk és ott már nem a rendszer mellé akarom pakolni, hanem egy félreeső helyiségbe, polcra....
(#25197) kisza25:
Köszi!
-
Patice
nagyúr
válasz
Patice #25030 üzenetére
Megérkeztek a cuccok a gépem frissítéséhez.
Terv: Node 304-ben kicserélni az első ventiket Noctuákra + stock Intel CPU hűtő passzív bordára cserélése.
A kiindulási képek:A proc ihűtő a ház mellett:
Noctuák beszerelve:
Alaplap kiszerelve:
Akadtak azért gondok a túloldalon. Valaki nem tartotta be a szabályokat! Egy kicsit faragtam rajtuk:
A hűtő a lapra szerelve:
A lapot ilyen nagy hűtővel már nem volt olyan egyszerű a házba rakni. Először a HDD tartók keresztmerevítőjét kellett kivennem, aztán a tápot is. Viszont a hűtő olyan magas, hogy a hátsó 14-es venti előtt van pont:
Mindent visszarakva, beszerelve, bekötve már korántsem olyan szellős a helyzet:
Kíváncsi voltam hány fokon tartja a procit, mert a hűtőre a ventit nem igazán lett volna helyem előre felrakni, hátra meg nem láttam értelmét + a két venti szerintem nem örült volna ilyen közel egymásnak.
HWInfo-val megnéztem a művelet előtt a hőmérsékleteket: 1000-es fordulat körül (elég csendesen) a stock hűtő 34-35 fokon tartotta. Ezzel a nagy bordával 30-32 fok venti nélkül.
A Noctuák elöl tökéletesen teszik a dolgukat. Azt hittem márként kell majd bekábeleznem őket, de gondolkoztam: a ház venti vezérlője csak két pines és 12V --> 7V --> 5V feszültségeket ad nekik. A noctuákat bekötöttem a gyáriak helyére, gondoltam kipróbálom, működik-e ugyan úgy. És igen! Legalacsonyabb álláson is felpörög mindegyik venti (a gyáriak nem akartak elöl elindulni legkisebb fesszel) és a Noctuáknak még alacsonyabb fordulaton is nagyobb a légszállításuk, így elég jó lett a szélcsatorna a házon át.
Mission completed.
-
Patice
nagyúr
válasz
Pista0001 #24970 üzenetére
Szerinted egy Alpenföhn Brocken is elmenne akár passzívan?
(Tudom, kicsit már unalmas, de szeretném ezt a részét is kipipálni a gépparkomnak.)
-
Patice
nagyúr
válasz
Pista0001 #24970 üzenetére
Sajnos nem olyan egyszerű a kábelezés már 4 HDD esetén sem, mert ugye a vinyók elforgatott helyzetben vannak sorban egymás mellett és a feléhez jobbos, a másik feléhez balos SATA csati lenne optimális. Az egyenes csatlakozóval sincs gond, mert azokat is el lehet nagyjából tekergetni úgy, hogy ne nagyon lógjanak a légáramba, de melléjük jön a tápcsati is, szóval tényleg nem olyan egyszerű ennyi vinyóval.
De szerintem csak idő kérdése, hogy találjak majd valamit aprón.
-
Patice
nagyúr
válasz
Pista0001 #24961 üzenetére
A magasság nem limitál úgy látom mert a 165 mm-be elég sok belefér. A kábelezést is meg lehet végül is úgy is dani, hogy a HDD keretet kiszedve csatlakoztatom, majd úgy vissza, de nagyon zsúfolni sem akarom, mert az meg az átszellőzést rontanà.
Egy Noctua NH-U14 venti nélkül tetszene, csak az ára nem...
-
Patice
nagyúr
válasz
Pista0001 #24953 üzenetére
Köszi!
Ezt a Prolimatech-et néztem én is, de nem volt időm ma még elmélyedni a témában.
Dolgozni is kell valamikor.Írtam az eladónak, mert lehet el is kelt az orrom előtt mind a 3, ami a hirdetésben volt.
Egy 8 centis Noctuám van készleten + most csaptam le aprón egy másikra. Elméletileg kompatibilis a házam elöl kisebb ventikkel (9,2 cm helyett 8 cm). Ezeket akarom majd berakni.
-
Patice
nagyúr
válasz
#22145024 #24946 üzenetére
Csak azt hittem, hogy megoldódott a dolog, de akkor nem. Az ajánlatom áll. KÖKI metróvégállomáson meló után oda tudom adni.
(Azért a biztonság kedvéért leellenőrzöm majd otthon, hogy tényleg megvan-e még az a kábelem.
)
Dec. 19-ig dolgozom. Addig vagyok elérhető Pesten.
-
Patice
nagyúr
Igen, azért írtam, hogy 3450 később megy asztalinak, hogy legyen azért egy kis procierőm, ha épp szükséges és később, amikor az asztalit csinálom, akkor vennék egy 1820-ast a NAS-ba, vagy a T-s verziót akár és akkor nem kell foglalkoznom az alulfeszeléssel.
Mondom, a ventik nagyon csendesek, a vinyók hangosabbak náluk.
-
Patice
nagyúr
Jelenleg még asztali gépnek használom, mert külön asztali célokra nincs most más gépem, de amint lesz rá guba, azt is akarok építeni egy nagyon egyszerűt, mert ugye a fájltárolás meg lenne oldva (ez a gép + egy Synology DS213), most építem a HTPC-met, ahhoz már csak a ház kell, de már az is beszerzés alatt, karácsony előtt kapom majd meg, be is akarok számolni róla.
Asztalinak is elég lesz lehet nekem egy J1900-as SSD-vel oszt csókolom. Bár lehet ezt a Pentiumot fogom majd átrakni asztalinak, mert elcsábultam és lehet a Fractal Design-ba NAS célokra elég lesz akár egy 1820-as cerka is.
Tehát a cél egy épített NAS, amiben biztos, hogy nem pörögne a proci 100%-on, hanem jellemzően szerintem 10-20% alatt. A procit lehet kicsit vissza is fognám (alulfeszelés + freki csökkentés) a 24/7 üzem és a fogyasztás miatt.
Szerk.:
Szeretném, hogy csendes is legyen a NAS és ezért keresek hűtőt az új procira. A stock hűtő jelenleg a leghangosabb.
Bár vetekszik a WD RED lemezekkel.
-
Patice
nagyúr
Fractal Design Node 304-ben elöl van két 92 mm-es venti + hátul egy 140 mm-es. Szerintem elég jól összedolgoznak és szépen áthúzzák a levegőt a házon.
Max. 165 mm-es torony hűtőt lehetne ebbe a házba szerelni és valami magasabb toronyra gondoltam, ami belógna a nagy 14-es venti elé. Csak ezek elég drágák.
Ezért nézegetem most a használt piacot hűtő után.
-
Patice
nagyúr
A múltkori problémámra kaptam egy-két választ.
Aprót figyelve találtam most ezt. Szerintetek a nem túl magas borda elég lenne venti nélkül? + a hozzá való két 92 mm-es ventit betehetném a ház elejébe és akkor a problémám meg is oldódna + lenne elég levegő előröl is csendesen.
Mit gondoltok? Fractal Design Node 304-es házban üzemelne, Pentium 3450-es CPU-val, NAS-ként.
-
Patice
nagyúr
válasz
Pista0001 #24768 üzenetére
Köszi a tippet!
De kell egy ekkora borda egy 53W TDP-s Pentiumhoz? OK, hogy passzív használatra kérdeztem rá, de ez nem biztos, hogy elférne a házban kényelmesen, hogy az előtte lévő HDD-k kábeleit is könnyen elhelyezzem.
A felpörgés nem vészes, csak furcsálltam, előtte a Scyhte Kozuti-n nem csinálta egy 8 centis Noctua, bár az 3 pines volt.
-
Patice
nagyúr
Még egy problémám lenne.
Tegnap éjszaka észrevettem, hogy a Fractal Design Node 304 házamban a front ventik a legcsendesebb beállításban (amit ugye a hátlapi kapcsolóval lehet állítani) nem pörögnek fel?
Ez normális, vagy csak a legalacsonyabb állásban nem kapnak elég feszt az elinduláshoz?
Mert ha megindítottam kézzel, akkor elindultak + ha már egyel feljebb vettem (közepesre) a ház szellőzést, akkor is elindultak.
Ill. ugyan ebbe a házba milyen torony hűtőt javasolnátok (ami nem túl drága), ha a proci hűtőre nem akarnék ventit rakni? (Max. 165 mm-es fér el.)
Az új proci ami belekerült egy Pentium G3450-es.
-
Patice
nagyúr
válasz
viperabácsi #24746 üzenetére
OK. Köszi!
Amit flashpointer írt, arra még ránézek.
-
Patice
nagyúr
Tegnap éjszaka cseréltem procit a gépemben, stock hűtő ment rá. Asus lap van alatta és induláskor felpörög maxra a CPU hűtő, utána visszalassul.
Azt hittem, hogy ez csak az új proci miatt van (kellett hozzá UEFI frissítés is) és első induláskor csendes/energiatakarékos profilt választottam ki.
Normális, hogy ennek ellenére is felpörög a gyári hűtő ventije? Scythe Kozuti a második géphez kell, abba fogom rakni. Az nem csinált ilyet.
Van erre valami megoldás a proci hűtő cserén kívül?
-
Patice
nagyúr
válasz
Cickánykoma #24676 üzenetére
Feltettél nekem egy olyan kérdést, amire kipróbálás alapján csak magad tudsz válaszolni.
-
Patice
nagyúr
válasz
Cickánykoma #24642 üzenetére
Azt én is néztem, hogy nagyon népszerű lehet a B85N lap, mert elég sokszor előfordult, hogy nem volt raktáron.
mSATA nekem is szimpi. Van készleten használható SSD-m, de ki tudja majd mit hoz a jövő.
Nekem a DAC Up USB is tetszett. USB-s DAC-ot használok, bár galvanikusan leválasztott a táp rész, kíváncsi leszek hallok-e különbséget a sima és a dedikált port között. Elvileg kisebb zajú a tápellátása, a gyártó szerint.
-
Patice
nagyúr
Megnéztem a szåmlát és a dobozt. Egyezik a szériaszám. Akkor így marad. Bár elég randa...
-
Patice
nagyúr
Rendeltem egy Giga B85N lapot iPon-ból. Kaptam egy B85N Phoenix-et, mert pont ahogy ki kellett volna szállítaniuk elérhetetlen lett a lap.
Meg is tarthatnám, mert annyival több ez, hogy van benne egy LED sor (ami kikapcsolható UEFI-ben), meg fekete helyett narancssárga a RAM, meg a PCI-E foglalat.
Viszont a számlán/gari levelen a B85N van az olcsóbb árral.
Eddig még soha nem kellett gariztatnom lapot, de a gari miatt gondolkodóba estem, hogy mi legyen, mit tegyek?
Szerintetek?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- hdanesz: Hyundai Ioniq 28 kWh 2018 2. felvonás
- Gamepad
- Apple MacBook
- Milyen program, ami...?
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Kingston FURY Renegade RGB 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz KF560C32RWAK2-32
- ASUS TUF GAMING X670E-PLUS
- Lenovo Legion 2026ig Garis Gamer Laptop 165hz i5 11400H 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 6GB 130W
- 16GB-os SODIMM (notebook) DDR4 RAM bazár - nézz be, lesz, ami kell neked!
- Gigabyte GA-Z68A-D3-B3 LGA 1155 alaplap
- Honor 90 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude E6440 - i5-4GEN I 8GB I 320GB I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- AKCIÓ! Gigabyte AORUS 16X (2024) Gamer notebook - i7 14650HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GBWin11
- Telefon szerviz helyben - Gyors javítás, akár 30 perc alatt!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged