- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Netfone
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Android szakmai topik
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- iPhone topik
- Mobil flották
- Yettel topik
- Xiaomi Watch S1 - szép az idő
-
Mobilarena
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rick4
félisten
-
Rick4
félisten
válasz
Qkackca #58556 üzenetére
Félreérted, mivel nincs raid rendszerem, de van más, próbáltam egy viszonylag könnyen érthető, vagy a másik oldalról indokolható szempont listát felállítani, ami alapján én a saját megoldásomat gondoltam jónak, és nem csak gondolati szinten működik, hanem élőben is, megcsináltam, működik, azaz keresem a hiányzó láncszemet, amitől nekem nem tiszta, miért jobb a raid mások állítása szerint, miközben számtalan esetet látok, hogy a soklemezes raidben megmakkan egy vinyó, utána szervál lemezt, aztán 2 napig dolgozik a nas, mire használni tudja újra, és végül eltelt egy hét!
Ezek a pontos elsősorban azért voltak felsorolva, hogy legalább valamerre el lehessen indulni, a benne szereplő részeket nem maximalizálni akartam, hanem ahogy írtam is, ez annál picit bonyolultabb, mivel biztos, hogy az történik, hogy egyik vagy másik tulajdonság vagy opció a többi hátrányára fog érvényesülni, tudni kellene, melyik szempont fog több előnyt jelenteni, miközben kevésbé lesz hátrányos a többi tulajdonságra!
Sajnos nem volt időm hét végén, pedig van itthon 10-12 vinyó, több egyforma is, össze akartam valami raid teszt rendszert rakni, hadd lássam, mivel állok szemben, de anélkül., hogy bárki, aki nálam okosabb a témában, némi útmutatást adna, csak vakon tapogatózok. Melnnyi lemez? Melyik raid típus? Sőt, melyik kell nekem?Össze tudom rakni, de nem tudom, amit összeraktam, annak a mért eredménye hova tehető, így egyelőre még kergetem a témát.
Amennyiben bárki tud ezzel foglalkozó topicról, kérem ossza meg, nem terhelem a kérdésekkel a topicot, pedig isten lássa lelkem, egy node 304-ben lenne az a raid, az meg itx cucc. -
Rick4
félisten
válasz
HUN_Sector #58553 üzenetére
Az már jogos, oda tényleg befér a mATX.
Nekem már sajnos pont ez a modell nem tetszik, balról kilógnak a kábelek, a forma és az elrendezés még mindig jó, még magyarázom magamnak, hogy kell vennem egy segotep slash minit.
-
Rick4
félisten
válasz
HUN_Sector #58551 üzenetére
Tower 100-am van, ebben biztos nem teszel ITX-nél nagyobb lapot... Viszont van formára azonos tower 500, amibe mehet, meg van a tower 900, az már jóval nagyobb méret, 75 centi magas, mint egy komód kb.
-
Rick4
félisten
válasz
AxBattler #58549 üzenetére
Közben amúgy ki is szerettem belőle, hibás a konstrukció, baloldalt kilógnak a kábelek, a lap balra van elforditva a hátuljával, miközben felfelé kellene legyen, és akkor rejthető a kábeltenger, plusz lóghatna a vga, ami full ideális mind a kártyának, mint az alulról felfelé szellőztetésnek.
A segotep megcsinálta jól "slath mini" néven, de az meg 300 dolcsit, és nincsen csak ezüst színű..
Megsimogattam a Thermaltake házat,.marad még. -
Rick4
félisten
33 perce került fel egy fekete Jonsbo C2, még mATX lap is bemegy, hátha ilyet keres valaki. [link]
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #58544 üzenetére
Nem lehet mindig munkaórában számolni, eleget dolgoztunk a héten is, de ami nem autóalkatrész, az nekem nem munka, pláne ha nem "munkaidőben" történik.
Akkor csütörtökön, mikor délben elmentem bevásárolni, meg feltöltettem a grill gázpalackját, az is munka?
Már csütörtökön este is kerestem a megoldást, de az este 10-től hajnali 1-ig volt, az olvasgatást hozzá se adtam csak max felesben, most meg szombat volt, szóval nem munkaidő, ráadásul ez nekem hobbi, kikapcsolódás, szívesen mókolok vele, pláne, hogy kint 3 napja szakad az eső.
Cserébe apróságokkal, de minden probléma előrébb jutott, eltelt vagy 20 perc a node 304 bekapcs gombjával, újra forrasztottam és ragasztottam az előlapi usb-jét, mert ez nem erőssége, láttam már jobb megoldásokat, viszont így nem jutott idő a hét végére tervezett raid teszthez, pedig eskü, össze akartam rakni egy soklemezes próba nast itt az asztalon, hogy tudjam, mégis mi a poén benne, csak aztán másképp alakultak a dolgok... -
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #58542 üzenetére
Melyik gazdasági eszköz?
Definiáld kérlek a kifejezés jelentését, mert sem tevékenységre, sem tárgyi eszközre nem tudom behelyettesíteni semmire!
Itt csak egy speedtesp script lett lefuttatva, aminek a hatására nem 3600-on pörög a proci, hanem terhelés függvényében 800-2200-3600-on, azaz nyertem évi 1500ft áramot, vagyis annak az árát. De az ilyen tevékenységet nem abban mérjük, amire te gondolsz, tanulás, sikerélmény, hogy működik, és egy ilyen frankó esős szombatot jól eltöltöttem.
Egy 100-200 ezer forintos eszköz jellemzően egyetlen délelőtt megtérül, a rá szánt idő szintén, hiszen ez egyszeri beruházás plusz beszerelés, onnantól nincs vele gondom, az ára elszámolható, azonnal levonható. -
Rick4
félisten
válasz
sasNAXO #58534 üzenetére
Nekem a J4105 12W volt, viszont tegnap estétől már csak ennyi lett:
megtaláltam végre a speedstep scriptet, most már nem mindig fixen 1500-on megy, hanem visszaveszi 800-akra:
amikor nem kell a kraft, az i3-10100-as is fix 3600 helyett 2200, meg 800-on megy szépen.
Geekbench eredmény nem változott, azaz jó a cucc!
Hurrá, 2 óra ráfordítással nyertem évi 1500ft megtakarítást. -
Rick4
félisten
válasz
HUN_Sector #58528 üzenetére
Nekem akkor volt ilyen, mikor túlhúztam csavarokat, és megfeszült a venti keret.
Amúgy nálam egy Arctic ARGB P14 PWM PST van alul, és 3 db Arctic ARGB P12 PWM PST felül meg hátul, pont tegnap is tekergettem őket, de 900-100-es fordulatig az égvilágon semmi hangjuk, 4 db venti volt 23K, és mindent megoldanak hiba nélkül...
Ezek azok a fajták, amiknél a ventilapát egy külső karikában végződik, és tényleg korrekten csendben vannak, Noctua valamivel magasabb forulatig csendes, viszont ezek nyomásra optimalizált ventik, szóval simán hozzák kb ugyanazt alacsony fordulaton is, de az a barna szín tényleg csúnya, itt van két NH D9l venti kompletten dobozostól, és nincs gusztusom sehova se fekrakni, noiseblocker, fractal design venti nekem hangos volt. -
Rick4
félisten
válasz
HUN_Sector #58524 üzenetére
A képeden a radi amúgyis fordítva van berakva, ne felül legyen a csövezés, hanem alul, az a pici levegő simán lehet a radi tetejében, mindegy, ott úgysincs lamella rész, vagyis max 0.1%-kal lesz rosszabb a hőleadás...
Tehát cpu blokkon felül legyen a cső, hogy ne a blokkban üljön a levegő, radin alul, hogy ne is tudja semmiképp visszanyomni a cpu blokkba. Így is feszül?
-
Rick4
félisten
válasz
HUN_Sector #58520 üzenetére
Jaja, néztem én is, elég nyűgös így, bár semmi se lehetetlen!
És előre rakott radis megoldást találtál? -
Rick4
félisten
válasz
HUN_Sector #58518 üzenetére
Nem tűnik úgy, hogy hátulra vagy felülre téve nagyon kitakarna bármit is, előre téve még képet se találok a neten.....
-
Rick4
félisten
válasz
HUN_Sector #58514 üzenetére
Hát igen, úgy már bajosabb a dolog, minderre talán nem a legszerencsésebb ez a ház, be is látsz, meg nem is.
Van egyébként erre a belsőt elég jól mutató ablakos házra egy nagyon jó darab, de erre még én is sajnáltam a pénzt. Jonsbo TK1 néven fut, nemrég még 450 dolcsi volt, ez szerintem hamisítvány lesz, és így se olcsó, de a képeken látni, mire gondolok: [link] -
Rick4
félisten
válasz
HUN_Sector #58511 üzenetére
-
Rick4
félisten
válasz
Gergello #58509 üzenetére
Nem rossz, az N100-nál is combosabb, ugyan némi pluszfogyi árán, de végülis havi szinten jelentéktelen mértékkel drágább ilyen használva a villanyszámla.
Viszont nem igazán elérhetőek, ITX méretből Jetway-ből láttam valami távoli ország weboldalán, és ennyi.AxBattler: Miért, miért, az itx házakba sokszor nem fér be a táp, meg drágábban is szeretnék adni, valami csak legyen már benne, ami a másikban nincs.
-
Rick4
félisten
-
Rick4
félisten
válasz
AxBattler #58502 üzenetére
Mondjuk arra kíváncsi lennék, azzal a hűtési megoldással hogy fog normális tartományban maradni a VRM, ha nekiáll csinálni bármit is az ember... Nem vagyok benne biztos, hogy ez a felül két venti, máshol meg csak szellőző rések megoldás majd pont úgy szív, ami lehűti azt a részt...
Ennyiért elég puritán, oké, meg van hajlítva az előlap, de ennyi. -
Rick4
félisten
válasz
sasNAXO #58488 üzenetére
Egyébként tegnap este még egy fárasztó nap után nézegettem ssh-n, hogy áll a szitu az én szerveremmel, szerintem a rendszer nem kezeli rendesen a speedstepet, végig 3600-on megy a proci, igaz cserébe szinte mindig, néha meg 5% a terheltség, szóval ha minden jó, nem enne ez se ennyit.
Most csak a nast külön rádugtam egy okos hosszabbítóra, 27W, ami kb a duplája a J4105-nek, igaz havi +600ft-os áramszámáról beszélünk, de csak van erre megoldás, még küzdenem kell, hogy rendben legyen. -
Rick4
félisten
válasz
Qkackca #58497 üzenetére
El is küldtem a privátot, de itt a közösben is érdekel, mi az előnye nem otthoni körülmények között, és persze mi az otthoni körülmények között.
A középső kiindulási pontból vegyük mondjuk 7 fontos irányt, ami legyen néhány egyszerű igény, gondolom nem csak nekem, másoknak is fontosak otthoni körülmények között. Mint szűklátókörű, nulla tapasztalattal rendelkező, csak feltételezem, hogy a követkető dolgokról lehet szó:a lehető legnagyobb írási- olvasási sebesség elérése Gbit hálózaton
bekerülési költség alacsonyan tartása
hibalehetőség alacsonyan tartása
hiba esetén minél gyorsabb újra rendelkezésre állás lehetősége
zaj alacsonyan tartása
fogyasztás alacsonyan tartása
teljeskörű biztonsági mentés megléteÉs persze mindezek tetejébe ott van az az alap kérdés, hogy mekkora plusz befektetés kell elsőre, és mekkora túlfogyasztással lehet számolni 5 éves időtartamban, amennyiben a másik oldalon többlemezes helyett egy sima egylemezes nast használunk egy nagyon rövid időre bekapcsoló másik egylemezes mentős eszközzel együtt, és ehhez képest mekkora várható előny lesz 5 év alatt, és azt mennyire viheti negatívba a fent felsorolt paraméterek bármelyik probléma esetén?
Nem tudom, mások hogy gondolkodnak, nálam vannak tények, érvek és ellenérvek. Egy döntés meghozatalakor fontos, hogy ezek közül a felsorolt fontos tulajdonságok közül melyik fog majd a másik kárára erősödni, és melyik tulajdonság gyengül a legkevésbé több más paraméter együttes javítása esetén? Egy helyes döntést egy ilyen beruházás esetében minimum ennek a kérdésnek az érdemi megválaszolásakor lehet meghozni. -
Rick4
félisten
válasz
Qkackca #58494 üzenetére
Nem is a darabszámon lehet a hangsúly, hanem a fájlméreten, amivel nincs is baj, mert tényleg kevés az adat, de gondolom otthon másnak se nagyon lehet több.. Felcsatolt mappaként kb ugyanolyan gyors a mappákban kotorászás, mint ha a gépben lenne a vinyó, ez jól is van egy így, de ettől még mindig nem sikerült olyan emberrel beszélni, aki otthoni körülmények között a többlemezes raid lényegét érdemben, tényszerűen meg tudta volna magyarázni!
-
Rick4
félisten
válasz
sasNAXO #58490 üzenetére
Hát veled se lettem előrébb!
Ugye ennyin kívül soha senki se tudott többet mondani, csak hogy jó az, de hogy mire, meg miért, az még mindig titok!
A soklemezes raid meg aztán végképp homály, kakukkol megrendeled az új lemezt, másnapra odaér, eltelt 24 óra, akkor rakod be, majd nekifogsz újraépíteni a tömböt, legyen még egy nap...
Ezzel szemben én meg bekapcsolom a második mentős nast egy 2500ft-os okos konnektor segítségével, és 3 perc múlva minden fájlt elérek a bolygó bármely pontjáról, ha majd lesz időm, akkor berakok egy új lemezt a fő eszközbe, és visszamásolok mindent rá. Nálam a második vinyó egy második kis eszközbe van betéve tőlem 300 km-re, egy másik áram és egy másik internet szolgáltató hálózatára dugva, még a dns szolgáltató is más... Este 9:00-kor bekapcsol, 9:15-kor kikapcsol, azaz napi 1440 perc helyett csak 15 percet megy a vinyó, a sokadik éves WD RED-ben most van kb 300 óra, és ez évi 90 órával nő csak, napi 23 óra 45 percig az órát se tekeri.Azt ugye már nem is taglaltuk, hogy akárhány lemezed lehet, ha nethiba, áramszünet van, arra se jó a raid, a fájljaid elérhetetlenek ebben az esetben is.
Sajnos ma se lettem okosabb, pedig tényleg jó lenne tudni, miért éri meg annyi pénzt belerakni.
-
Rick4
félisten
válasz
sasNAXO #58488 üzenetére
Amúgy ezt a dupla vinyós sztorit én már sokadik éve nem értem, hátha te meg tudod mondani, mi értelme van.
Ugye a Gbit max sebesség kb 114MB/s, azaz ennél gyorsabban nem tud a nas a kábelen kifelé küldeni, vagy befelé fogadni adatokat, és az is tiszta, hogy egy vinyó írási- olvasási sebessége simán túllépi ezt a sebességet, azaz hiába van két vinyónk, ettől nem lesz gyorsabb, mert korlátai vannak.
Ha raidben gondolkodunk, és indítunk a raid0-val, akkor megint csak cseszhetjük a növelt sebességet, hiszen már egy vinyóval is kimaxoltuk azt.
Ha raid1-ben gondolkodunk, és biztonságosnak hisszük a tükrözést, akkor a proci le van foglalva a dupla írással, azaz ettől csak lassabb lesz az eszközünk, és ugye a szokásos eset- túlfesz, lakástűz, lopás, árvíz, földrengés esetére nem véd a technika, ráadásul nem egy, hanem két vinyót kellett kifizetni, nem egy, hanem kettő pörög, azaz két vinyóba megy az óra, két vinyó tekeri a villanyórát is, és 100-ból nem egy, hanem két vinyó van nálunk, azaz dupla esélyünk van egy hibás vinyót kifogni, adatbiztonságot sem jelent, azt csak egy földrajzilag távoli mentős eszköz garantálja, ami csak a mentés idejére van bekapcsolva.Tehát mi értelme a két vinyónak egy helyett?
-
Rick4
félisten
válasz
Pista0001 #58483 üzenetére
Nem tudom, mennyi a max, én a biztonság kedvéért vettem egy ilyen kábelt: [link]
De még olyan szituba nem kerültem, hogy kelljen bárhová is, nem tudom, valósban mit tud a sata csati átvinni, tápláltam épp elég bányász kártyát ilyen módon, és soha semmi baj se volt velük, szóval ha áganként 10-10 ventit ráteszek ezzel a hosszabbításos megoldással, az össz 50 venti, és még mindig csak 100W....Annyi körül felvett egy kártya is, szóval a sata bírni fogja.
-
Rick4
félisten
válasz
sasNAXO #58480 üzenetére
Na pont erre gondoltam, itt van egy kis 3 pines elosztó a fiókban a noiseblockerek mellett, azzal volt összedugva, és ugye a 3 pin miatt a 4 pines csatlakozón is DC vezérlést állítottam, viszont én bármit állítottam, 1461-es fordulaton pörögtek, gondolom az a max sebesség. Szerintem az elosztással történik valami, ami végül magasabb sebességben jön vissza.
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #58477 üzenetére
Arra, hogy:
Csak 1db cpu fan van, vagy van másik pl sys fan header is? esetleg arra átkötni úgy, hogy a sense-t visszavezetékezni a cpuhoz hogy kapjon jelet (van olyan mobo ami lekapcsol ha nem érzékel CPU fan fordulatszámot).
Tehát ha több sysfan venti van, van megoldás. Van itt egy 5 ventis kábelem amúgy, még nem kellett semmire, de sose tudni, mikor lesz jó, egy vége egy fan aljzatra, másik vége egy sata csatira, másik 5 vége pedig akár 5 ventire, azaz ugyanaz megy arctic venti nélkül is, le tudsz egyszerre szabályozni több ventit. És a dolog kulcsa azt egyszerre szabályzás, amellett, hogy nem kell a lapon 8 venti aljzat legyen... Vagyis nem venivezérlő kell, hanem vagy ilyen kábel, vagy arctic venti, ami lepasszolja a következő ventinek a jelet.
Egyébként most nem tudom, hogy volt régebben, de biztos, hogy ilyesmi gondom sose volt, a Chieftec fi03b házat használtuk már 3 éve és vagy a 3. lap- proci kombóval rendben ment benne mindegyik, a leszabályzás 6-8-900-as fordulatra mindig, minden gond nélkül ment, márpedig az nem az alja fordulat volt... Asrock H110M-itx lapom it itt vár még szegény, de annak se emlékszem, hogy ne engedte volna 50% alá... Milyen lap ez? -
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #58475 üzenetére
Az Arctic ventijei, amiket én használok, Egy plusz csatival vannak ellátva, ahol a pwm jelet tudod megosztani több venti között, tehát egyetlen alaplapi venti tüskesorra rádugod az első ventit, és a következőt már ennek a csatijára dugod, majd megint van egy üres hely, így gondolom 10-12 ventit is el tudsz vezérelni egyetlenegy alaplapi csatiról.. Ráadásul ritkán van olyan kivétel, hogy mindent külön kellene szabályozni, a sok csati, meg a külön álligatás sokszor értelmetlen, mert vagy egymás mellett lévő, vagy egymással szemben lévő ventiket kell külön álligatni, holott egy beállítás is tökéletes nekik.
-
Rick4
félisten
válasz
sasNAXO #58473 üzenetére
Nem tudom, milyen ventit tettél mellé, de nekem a hét elején megjött a fractal design node 304-es ház, volt benne elől két noiseblocker, gondoltam biztos jók, de nem jöttek be, mivel 3 pinesek, magam se tudom, hog ykellene jól beálítani őket, de szerintem sose lesz igazán jó a vezérlésük, úgyhogy ment befelé két arctic p8 pwm pst, és szépen mennek 800-as fordulaton, ha a proci melegedne, 5°C-onként gyorsítja szépen a ventiket, és persze 800-nál az egész kócerájnak nincs hangja.
-
Rick4
félisten
válasz
HUN_Sector #58467 üzenetére
Faxa.... Amennyiben a kártyádról még nem volták volna le a pénzt, mert az amazonnal idő kell, és a megrendelés indításakor vonja le a zsetont, addig törölhető és gyorsan újra rendelhető. De gondolom már késő.
amúgy mindenki másnak: Ez 50 perce került fel: [link]
Phanteks Enthoo Evolv ITX (új,bontatlan)
szín: fekete
20000Ft
Lian Li O11 Dynamic Mini
szín: fekete,fehér
Árukereső
35000Ft
Lian Li O11 Dynamic
szín: fekete,fehér
Árukereső
45000Ft
Lian Li Odyssey X (minimálisan használt,jó állapotú)
szín: fekete
Árukereső
65000FtNR200P 12 ezerért : [link]
-
Rick4
félisten
válasz
hoffman_ #58464 üzenetére
Ez nem időzítés, ez módszer. 10-kor leülök a gép elé, átnézem a leveleimet, felnézek a fórumba, végigpötyögöm az aprót keresőszavakkal, de csak azokkal a termékcsoportokkal, amik érdekelnek, nem feltétlenül vásárlási szándékkal. Most is megcsinálom, ahogy ezt a hozzászólást elküldtem. Ha van valami, ami érdekes, írok, csörgetek, mailezek, melyik eladó hogy szereti. Így is rengeteg jó dologról lemaradok, ami ennyire időzítés kérdése volt, az a kedden érkezett fractal design node 304 volt egy marék plussz ventivel 17.5K-ért, ott 1 percen belül láttam a hirdetést, 1 perc alatt utánanéztem, j-e nekem, 1 perc alatt megírtam a privátot, szóval 4 percen belül írtam, hogy fixre kell, de amúgy minden más olyan volt, hogy fent volna fél napja, 3 napja, két hete, és mégse kelt el. Érdekes ez, hónapokig semmi értelmes itx lap vagy ház, most felkerült több is, két napja linkeltem, pofás itx házakkal is megszórták a hardveraprót.
HUN-Sector: Nem ez volt 65 euró még két napja?
-
Rick4
félisten
válasz
hoffman_ #58459 üzenetére
Szintetikus tesz?
Nade ha lejjebb tekered a linken található adatokat, ott egy csomó szintetikus teszt, aminél egyesével, külön- külön sorban látható, mi a különbség, tételesen megmondja, melyik poci miben erős, miben gyenge, ezekből avégére lesz egy pontszám, az látható felül.
Szerintem ennél alaposabb nem nagyon kell.
Apróból jött a 4105 is, 2021 októberében +2x4GB bontatlan dobozos corsair rammal együtt volt 34K, ebből a két ramot elvitték 15-ért, szóval már akkor is jó áron volt, bukni nem nagyon lehetett rajta, de most, hogy fejleszteni akartam (megjött a 8TB-os vinyó, kapott másik házat, meg átszervezés alatt vannak itt a dolgok, kikerül minden egy dedikált műszaki helyiségbe, gondoltam ez se maradjon, az i3 bejött a képbe (volt itthon, de 20K körül megy az apróban, és 27 volt a lap, szóval 47K-ért elég szép teljesítményt kapok, és annyiért nem akartam integrált lapot venni, az i7-6700 is itthon vár a sorára egy Asrock H110m-itx lapban, elég lett volna az is, csak már öregecske.
Nálam a régiek 65mm magas itx házban mentek paneltáppal, 75W-os adapterrel, most egy 400-as Chieftex iarena van rádugva, lehet ez is okoz 1-2 plusz watt fogyit, az okos hosszabbítón ott egy 1KW-os szünetmentes egy rákötött 60Ah-s autó akksival, switch, 4 ventis szekrényhűtés, szóval ez így egyben volt 26W, de mindegy is, a kiszolgáló eszközöknek is menniük kell, a plusz 14W belefér simán, még ha konkrétan +50%-os fogyiról beszélünk.
A J1900-at mértem, 120-as SSD-vel és 500-as notivinyóval 11-12W között ugrált a mérő, szóval csak a lap 10W, ahogy írják is. -
Rick4
félisten
válasz
hoffman_ #58455 üzenetére
J4105 is erősebb, mint a J1900, bár én már a J4105-öt is cseréltem, nekem nagyon lassan töltötte be a fotós mappákból a thunbnaileket. A J4105 és a J4125 között kb 3% differencia van, nem érte volna meg a felárat...
Csak egy kis összehasonlítás:
Itt a J1900-as geekbench-csel mérve: [link]
Itt a J4105: [link]
Itt egy i7-6700-zal: [link]
Meg most az i3-10100-zal: [link]Ugynaz a rendszer, mint neked, azon belül dockerben fut le a geekbench, anno én voltam innen először, aki az xpeno-t elkezdte használni még 2012-ben, akkor még HP microserver N40L, 3 nap múlva tettel is fel az apróba a fél éves DS212j-t, a HP óriási ugrás volt hozzá képest!
A J1900-hoz képest a J4105 a számok alapján dupla, működés közben érzésre +20%, mert ugye a lemeztől is függ sok minden, de a DDR3-as J1900-tól sokat nem kell várni. Épp tegnap este néztem, a J1900-zal fogyasztott az a nas ág 22W-ot (szünetmentes, switch, más is van rajta) a J4105-tel ez lett 26W, az i3-10100-zal 39-40W, azaz évi 8700ft-ba kerül az áramszámla, de cserébe hasít...
Van két "kuka" J1900-as lapom, meg egy jó, elvileg talán a hét végén eljutok vele a szakihoz, nem is melegszenek a bordák, szóval tápot se kap, remélem az elején lesz valami..
-
Rick4
félisten
válasz
Grave_444 #58453 üzenetére
Ezt a kiszolgálást sosem értettem, meg pláne azt, hogy a 100°C nem jó.. Igaz az én szemem is zavarja, hogy ha 40°C fölött van egy cpu, meg 30 fölött egy hdd, de ez nem arról szól, hogy az a 70-80-100°C olyan meleg, amit nem tudnánk megfogni, mert valóban, nem tudnánk megfogni, de sokéves tapasztalat se mutat semmi érdemi eltérést. Olcsóbban vetted, ennek ára van, valahol gyengítették.
Mondjuk sose voltam egy tuningbajnok, nem is kötött le, meg nem is vágom, miket kellett volna állítani, memória XMP-be, és kész... -
Rick4
félisten
válasz
Pista0001 #58448 üzenetére
Jó, elővettem, igazad van, de felülről azért lehet kifelé két ventivel szívni rendesen. ATX táp tényleg nem megy bele.
Grave-444: szerintem valami cpu burn progi lehet az egyetlen, aminél ez számít, ha annyira gáz lenne, nem ajánlanának bele i9-11900KF-et, a vele foglalkozó tesztelős videok se forszírozzák a VRM hűtést, és sehol sem olvasni olyat, hogy ez gond lenne, az elmúlt időszakról egyetlen ilyen hír sincs., hogy pukk lett volna, nyilván aki gémelni vesz ilyet, az vagy vesz gémer lapot, vagy telepakolja hűtővel, ez mindig is így működött, ott vannak pl az intelek esetében a gyári hűtők, működik, megy, de mindenki tudja, hogy az nem arra van, hogy mindig, minden körülmények között megoldja a normál hőmérsékleten tartást. ... -
Rick4
félisten
válasz
AxBattler #58443 üzenetére
Egy i5-10400f simán elkeni a száját, napja érkezett meg az aqua csomag, 39000ft volt egy ilyen proci, még itt van az asztalon egy apróból vett 27 ezer forintos ASRock B460M-ITX/ac lappal, és ennyiért elég ütős cucc. Nem szabad már régi 8. gen cuccot venni, pláne hogy használtan annyi, mint az újabb a boltban, egy mATX lap, ami sok itx vagy csak szimplán "kicsi" házba befér, meg 25 újonnan, pl ez: ASRock H510M-HDV R2.0..
Ja, van 8700 is itthon, szóval nem csak a haverom mesélte... -
Rick4
félisten
válasz
FireKeeper #58439 üzenetére
így mindig a proci blokk lesz a loop tetején, ami nem ajánlott.
Ja, ha már látom, ezt, beszámolok gyorsan, szóval napi 12-16 óra kerül a lentre rakott radis hűtéses gépbe, egy hang se jön ki, minden király, 35-38°C-on megy a proci. Meddig várjak szerinted, míg előjön valami hiba?
-
Rick4
félisten
válasz
Archttila #58435 üzenetére
Valóban van ilyen is, de szerintem két olyan ventivel, amik egymás működését segítik elő, nincs szükség ilyen lyukacsos oldalra, az oldalról szívás csak meg fogja kavarni a levegő útját, és inkább lesz odabent turbulencia, mint rendes átöblítés... Nyilván le kellene tesztelni, de ha ott nyitott a ház, könnyebben fogod hallani a vga ventik hangját, mint ha csak elől- hátul dolgozik a két 120-as mondjuk 900-as fordulaton.
-
Rick4
félisten
válasz
Archttila #58423 üzenetére
Biztos nem, a két üveg oldalt kivéve minden csupa rács meg háló. Vagyis bármerről raksz be két szemben lévő oldallapba befújó- kifújó ventit, rendesen keresztül lehet szellőztetni.
Grave_444: Nagyon komoly, de hogy azt a procit nem fogja azzal a ventivel lehűteni, az hétszentség!!
-
Rick4
félisten
válasz
Pista0001 #58420 üzenetére
Nem volt még idő bepakolni semmit, hét vége másról szólt, tegnap másról szólt, mivel asszonynak összeraktam a Phanteks házba a gépét, ezzel el is lőttem az új fsp 450-es tápot, így SFX nem is volt itthon polcon, emiatt kellett nézelődnöm, hogy valamivel össze tudja majd rakni a kolinket, ebből lett a 20 db SFX tápegységes biznisz!
Viszont a megjött a node 304, kerestem gyorsan valami normálisabb cpu hűtőt, hogy át tudjam pakolni a nas belsejét ebbe, találtam egy cooler master hyper 103-at, meg egy scytche mugen4-et, ebből az előbbi került bele, mert a második brutál, és felesleges oda, így is 27-28°C-on megy a kis i3-10100-as, teljesen jó lett. És mára elég is lesz ennyi, most készül még csak az ebéd..Szóval mindig történik valami, de azon a kolinken kívül még 8-9 ház vár a sorára, több ezek közül még kinyitva se volt, úgyhogy csak remélem, gépház van bennük, és nem tégla, idővel mindenbe bekerül valami.
Archilla, pofára nagyon ott van, eleje+ hátulja, alja+ teteje porszűrős vagy valami belső hálós, de belőlről rácsos, kívülről meg a képeken is látható hosszúkás nyílás plusz méhsejt formájú nyitottabb cucc, tehát szellőzni biztosan jól tud egy első+hátsó ventivel, nekem egy 240-es aio van a tetejébe tervezve, azzal se hinném, hogy gond lesz.
-
-
Rick4
félisten
válasz
Archttila #58410 üzenetére
Elvileg ez lesz az a néhány: [link] illetve trükkös a dolog, mert cak slotra lehet szűrni, miközben pl az én thermaltake the tower 100-amban is van 2 slot, de mellette van még hely a venti keretnek, hűtőnek, azaz a tied pl simán beférhet, asszony Phantesk entoo evolv shit 2-jében szintén dupla slot + egy rács, ott már önmagában is beférne 3 slot széles, és még az üvegig van hely, szóval inkább húzd le a csúszkát két slotra, és amelyik formára is szimpatikus, azt a 2-3-at kell lecsekkolni.
-
Rick4
félisten
válasz
HUN_Sector #58408 üzenetére
Hmm, ha kiforrasztod a kábeleket, akkor nincs gond azzal sem. De nem kicsi meló megcsinálni, bár egy olcsóbb táppal plusz egy fehér festékkel, meg az önzáró fehér harisnyákkal nem túl drágán meg lehet csinálni az egészet fehérre.
-
Rick4
félisten
válasz
flashpointer #58405 üzenetére
Ez jó, te egy 80 ezer forintos tápegységről írsz, én egy 8 ezer forintosról. Szerinted azonos a vásárlóközönség, amelyik egyik vagy másikon töpreng, és valamelyiket végül megveszi, mert talált érvet a másik ellenében?
Lehet nem olvastad végig, de azt írtam, hogy lenne lehetőség 350-es sfx tápot hozni, mindössze 8 ezerért adnám darabját, veszi-e egyáltalán bárki ezeket a tápokat, és azért nincs az apróban, vagy a kutyának se kell, így eladó sincs?
Hun_Sector: Fehér festék van, simán megoldanám, 3 méter fehér harisnya meg 1800 forint.
-
Rick4
félisten
Nem tudom, hányan építünk SFX tápos gépet, nekem a héten kijutott kettő is, volt egy FSP 450-esem,a mit az asszony gépébe be is raktam, a másik egy 300-as lett az apróról. De ezt is úgy kellett összevadászni, szinte semmilyen kínálat nincs. Ellenben tudok hozni Chiftec 350-es sfx tápból alig használtat, van kb 150db, nekem ennyi nyilván nem kell, de van igény erre? Jóféle 85+-os, nem hinném, hogy ez a dolgok rosszabbik vége.
Boltban valós 1-2 napos beszerzéssel 18-19, nálam kb félárban lenne, piacképes lehet?
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #58400 üzenetére
Mert másik cég nincs ilyen, ugye? Se az apple, se a foxconn, se mások nem így csinálják..
De mint írtam, ez nem a minőségen spórolás, elektronikai termékek, pláne a pc dolgok simán tudnak 15 éveket.Tegyük ezt félre, ne redukáljuk le elektronikára, gondolkodjuk komplett cégben, és gondolkodjunk abban, hogy egy részvénytársaságnál meg kell felelni a részvényesek érdekének is, azaz a lehető legkevesebb kiadással a lehető legnagyobb bevételt kell elérni, és a lehető legkevesebb kiadásba beletartozik az alapanyag- beszerzés, a gyártási- üzemeltetési költség, és igen, a bérek, valamint az adófizetés leszorítása is a minimumra.
Gondolom az mindenki számára egyértelmű, hogy a kapitalizmusban a fejlődés, sőt, az igazi világméretű céggé váláshoz vezető út bizony nem szociális érzékenységgel, és másoknál magasabb bér kifizetésével párosul, igazán jó példák vannak pl az autóiparban, amiben én jobban otthon vagyok, érdemes utánaolvasni, mit is hogy látott, csinált a Ford tulajdonosa Henry Ford, vagy a kínai Fuyao autóüveggyártó, aki régi, bezárt Detroiti üzemeket vett meg a GM-től, hogy az ott dolgozó amerikaiakat teljesen más munkarend és munkamorál alapján, teljesen más fizetés mellett alkalmazza, utóbbiról film is készült, elég sok tanulsággal jár, a címe az ameriki gyáregység, american factory, sok szélvédő érkezik tőlük, odakint bmw mercedes, gm és sok más gyártó gyári beszállítói. Van még érdekes sztori, a Ford Pinto nevű régi autó arról volt híres, hogy az utolérős balesetek már egy kis kocc után is az autó szinte azonnali leégéssel végződtek, ami miatt még nem lenne különleges, amiatt el fel lett kapva, az az a momentum volt, hogy a Ford kiszámolta, a halálesetek miatt kifizetett kártérítések még mindig kevesebbe fognak kerülni, mint az áttervezés, szóval maradt a rossz konstrukció és a kártérítések kifizetése, volt még Ford Explorer balhé olcsó gumik beszerzése miatt, ahol szintén emiatt haltak meg egy csomóan, a gumi komplett futófelületének leválása felboruláshoz vezetett, de ott volt a takata légszák botrány, és még hosszasan lehetne sorolni.
Ismerek olyan nem publikus sztorit is, hogy a vw amarokot elkezdték gyártani Argentínában, a VW a ZF gyártól szerezte be az automata váltókat, de 3 körön keresztül fufották, hogy mit lehetne az eredeti verzióhoz gyengíteni, csak hogy olcsóbb lehessen. Miután az autó piacra került, sorra mentek tönkre a váltók, majd a vw gariban cserélte ezeket, és végül 10 ezer db váltot hoztak az egri ZF gyárba, hogy szedjék szét mindet, és azt, ami fő tönkremeneteli ok, javítsák, de nagyon szoros költségvetés mellett. 1-2 dodó? annyiért egy autógyár vezetőjét lapátra teszik, és nem kapja meg az éves bónuszt, szóval hidd el, hogy ennél kevesebbért is simán aláírnak bármit, évi 500 ezer darab autónál autónként egyetlenegy 2 dolláros tétel az már egymillió dolcsi megtakarítás!
Szóval az élet bármely más pontján lehet rossz minőséggel találkozni, és ez még csak nem is árfüggő . -
Rick4
félisten
válasz
FireKeeper #58398 üzenetére
Hogy jelentkezett ez a pumpa levegősödés?
Én tuti beraktam volna egy ilyen kis tartályt pluszban, igaz eléggé kísérletező kedvű vagyok...
amúgy a pc alkatrész nem repülőipar, viszont a cégek pont az ilyen online térben forgó userek esetében nem szeretnék, ha egyetlen rossz termékről egy háromsoros kommentet 5000 ember olvasna, ez ugyanaz, mint a balatoni lángos, fagyi, hekk, nem azért nem engedheti meg, hogy rosszat csináljon, mert kizárólagosan belső igénye van, hanem az addig felépített imázsát döntené romba egy ilyen blama.Lásd pl a samsung esetét is, inkább visszavásárolta az összes hibás note 7 készüléket, és igyekeztek is elfelejteni a 7-es szériát, csak hogy ne tapadjon semmi rossz hír a samsung márkanévhez.
Szóval ha kommersz, ha nem, amíg sok gyártó autót és telefont nem képes megfelelő minőségben gyártani, az én tapasztalataim szerint pont a pc ipar híres arról, hogy egy egy készülék hamarabb avul el, mintsem hogy tönkre menne, és akár 10-15 éves alaplapok, tápok, videokártyák is mennek a mai napig hiba nélkül. -
Rick4
félisten
válasz
FireKeeper #58396 üzenetére
A levegő valóban nem a vízhűtésbe való, csak ahhoz, hogy innen feljusson, meg kellene mozdítania a térfogatával azonos méretű vizet, az szerintem eleve nem fog menni, mivel nálam a pumpa alapból 35%-ról indul, azaz amíg melege nem lesz, épp csak, hogy szépen körbetekeri a vizet. egyik csövön befolyik, másikon ki. Persze valóban nem zárható ki, hogy innen feljut a levegő, de amivel biztos baj van, az a gépház aljába vízszintesen lefektetett hűtő, na ott egyértelmű, hogy feljut a folyadék, már erre is lenne megoldás, elvágom szépen a csövet, és beteszek felülre egy leddel megvilágított kis túlfolyót, pl egy ilyet: [link] neked is ezt javasolnám, nem nagy pénz, jól néz ki, és véglegesen megoldja az ilyen problémákat.. Asszony majd szól, ha bármit hall, jó a füle..
-
Rick4
félisten
válasz
FireKeeper #58390 üzenetére
Amúgy a ház gyártója ezt írja a lentre kerülő radi esetén:
"Positioning the radiator sideways ensures a silent and reliable operation for the aio pump"
azaz szerintük ez a kialakítás biztosítja a pumpa csendes és halk, hosszútávú működését..De gondolkodtam ezen, hogy lehet ezt így is megcsinálni, hogy biztosan jó legyen, valószínű a phanteks is erre gyúrhatott.... Az ember forgatja kicsit a vízhűtést beszerelés előtt, akár járatni is lehet a pumpát, a lényeg, hogy a radiban legyen a levegő, majd beszereléskor már nem forgatja, hanem a hűtőt a megfelelő pozícióban tartva beszereli, a radiban maradó levegő ott is marad, hiszen nem a tetején, hanem az oldalán vannak a csövek, a tetejéhez képest lejjebb. Abban az esetben borulna a dolog, ha a beszerelés úgy történik, hogy a pumpa felül, a radi alul, de a csövek a radi tetején lennének, akkor egész biztosan feljut a pumpába levegő, és okozhat gondot.
-
Rick4
félisten
válasz
HUN_Sector #58393 üzenetére
Létezik, csak ami azonnal elérhető, az irreálisan drága: [link] , én megpróbálnék találni id cooling icekimo 120 white-ot valahol.. Amúgy múlt héten leveleztem az arctic nevű véggel, küldték az áttervezett motorfedelet a saját gépem cpu blokkjához, rákérdeztem, miért nincs a boltzokban a 120-as aio, vettem volna inkább olyat a vrm fan- os miatt, sajnos rosz hírrel szolgáltak, végleg befejezték a 120-as méretű hűtők gyártását és forgalmazását, egyelőre nincs tervben sem az újraindítás. Valószínű nem akkora üzlet ebben a méretben gyártani, mikor jóval kevesebbért kell adni, és csak a hűtő meg a venti kisebb.
-
Rick4
félisten
válasz
FireKeeper #58390 üzenetére
Persze, értem én, de mint írtam, az elég nyilvánvaló, hogy a lentre tervezett radi kialakítás nem egy véletlenül arrébb húzott vonal, vagy nem tesztelt, végül utólag kibukó anomália, hanem ez elég jelentős része a megoldásnak, és technikailag megoldható lett volna, hogy felül legyen a radi, ha a gyártó ezt a "csak és kizárlólag felülre rakjuk a radit, mert különben mind meghalunk" gondolatot, mint valóban hozzáértő, tervezők számára annyira fontosnak vélte volna, én bízom azokban, akik egy ilyen terméket megalkottak, és az, hogy némi alkatrész tönkremegy, inkább köszönhető a minőségi problémának, mint sem a tervezési oldalnak.
Ha tönkremenne a pumpa, azt úgyis megírom itt, de nem nagyon hiszem, hogy a lentre rakott radi egyenes út lenne a pumpahalálhoz.Ezeket a videokat mind végignéztem, mielőtt vízhűtés vásárlás felmerült volna, értem én, hogy ez így működik, de annak nyoma lenne, ha itt valami nem passzolna.
-
Rick4
félisten
Az előzőből lemaradt egy kép, a ház- radi kialakításból így lehetett a legtöbbet kihozni:
Na és akkor itt lenne a 240-es hűtős sztori, olcsón vettem, hangja volt. [link]
Itt még nem derült ki, hogy ez most pumpa csapágyazás, vagy más a gondja, egy opció volt az is, hogy visszavihetem, ha végképp nem bírok vele, tehát nem volt tétje, viszont szétszedve kipróbáltam a pumpát, magában hibátlan volt, nulla lógás, azaz a zajt nem a pumpa hibája okozza...
Ezért a régi folyadékot kiöntöttem, kb fele mennyiség lehetett benne, kádban folyó víz alatt jól kimostam, cpu blokkot is kitakarítottam, feltöltöttem fecskendővel desztvízzel, de tényleg csurig, mert a saját logikám szerint úgyis marad valahol levegő, végül a rézlapot visszacsavarozva lezártam, onnan se hangja, se más nincs, hibátlan. Tesztelhettem bármivel, semmit se produkált: [link]
Egyszóval ennél a sokat használt, és félig töltött vízhűtésnél se lett semmi se a pumpával, teszi szépen a dolgát, szerintem a lentre pakolt pumpát nem nyírod ki azzal, hogy ott levegő marad, már ha marad... -
Rick4
félisten
Ha esetleg ara gondolsz, hogy a pumpa van felül, érdekes dolog ez, mert az én infóim szerint max a hűtés hatásfokán ronthat, de ettől a pumpa nem nyíródik ki, mert a víztérben úgyis csak egy lapát van egy kilógó tengelyen, tehát a klasszikus értelmeben vett "kenésre" nincs szüksége.
A 240-es beszerzése után elég alaposan beleástam magam a témába, akkor szedtem szét életemben először ilyesmit.
Tök egyszerű alkatrészekből áll, ennek aztán édesmindegy, hogy van-e víz a lapát körül, vagy nincs.
Ráadásul az asszony házában "gyárilag" van úgy tervezve, hogy a pumpa fent, a radi lent, szóval csak nem dobnak ki olyan házat, amiben kinyíródik a pumpa, vagy a vizeshűtő-gyártók deklarálnak egy azonnal gari megvonást, amint kiderül, hogy ebbe a "félretervezett" házba rakta a delikvens a cuccot, de semmi ilyesmiről nem tudok. Ezek alapján logikus is lett volna egy lentre rakott lap, és fentre rakott táp+ radi hely, ők mégsem ezt választották..
Szerintem egzakt számokat senki se tud hozni, senkinek sincs pontos infója, mennyire van tele a rendszer, és mennyi a levegő, ezért ha van is némi légbuborék, ami HA egyáltalán rontja a hatásfokot, az nem lesz mérhető.
Ha ott lötyögött volna a víz, vagy a levegőt víz váltja, az eltérő közegellenállás miatt biztosan változott volna a pumpa hangja, ahogy bele belekap a vízbe a levegő után, lehetett volna csobogó, szörcsőgő hangja, de semmi se volt, azaz szerintem tele van.
De mint írtam, 45°C-ig alig 30-40%-on megy a pumpa is (most hadd ne nézzem meg, mennyire állítottam), azaz az idő nagy részében kímélve van, a 65, meg a 70°C-ot átlépve menne feljebb, de prime 95 alatt se sikerült 70 fölé menni, szóval magag a hűtés működik, sőt, meglepően jól működik.
Namost ilyenkor gondolkodik az ember, mindez miért lehet:
a 13ezresért vett hűtő túl jó egy ryzen7-5700g-hez,
esetleg nem termel a proci annyi hőt, mint egy bármelyik másik ilyen,
illetve az is benne van, hogy az a bizonyos romló hatásfok max néhány %-ban jelentkezhet, ami max 1-2°C-ban mérhető, tehát nem kiélezett helyzetben elhanyagolható.Amúgy nekem is szúrta a szemem, meg a csövek is hosszabbak voltak, és nem álltak szépen, így a végleges felrakásnál el lett forgatva a cpu blokk, mivel felül van a cső, bármennyi levegő is van a rendszerben, az vagy egész felül, vagy a csőben lesz. Emelhetnék még a csövön, hogy még több levegő jusson oda, de a következő hozzászólásban szemléltetem, hogy mi a különbség egy tele és egy félig tele vízhűtés hangja között.
-
Rick4
félisten
válasz
FireKeeper #58386 üzenetére
az "így" az melyik tulajdonságot takarná?
-
Rick4
félisten
válasz
Gergello #58384 üzenetére
Sokmindentől függ, elsősorban attól, hogy az egész elfér-e, ha bárhova fel tudod csavarozni, onnan már nincs gond, a rá rakott arctic 120-as pwm-es venti 800-900 körül forog, és hibátlanul hűti a procit a rendszer.
NYilván akkor érdekes ez, ha a mostani hűtő küszködik-e a proci teljesítményével, azaz határon vagy, nekem itt van két full dobozos noctua nh-d9l, az egyik új, a másik 3 órát ment, de pl a sajátomba eszembe nem jutna betenni. -
Rick4
félisten
válasz
Gergello #58382 üzenetére
Ma már szét volt kapva, mert megtaláltam az este azt az AM4-es fém backplate-et, amit tegnap napközbewn még nem, ezért csak egy műanyag backplate volt kéznél, és az hajlott, ez nyilván merev, úgyhogy reggel (délben) ezzel indítottunk, most frankó.
sima frostflow 120-as, leteszteltem, prime+ furmark alatt nagy nehezen felkúszik 67°C-ra a proci, prime alatt még addig sem, holott 70-től csapna bele igazán a technika, mert addig csak 70%-on mennek a ventik, pumpa, minden.
Jó kis cucc, vettem mostanában többet is, kemény 13 ezer egy ilyen, szépen teszik a dolgukat, valami kis levegőzés kell a procifoglalat körüli részre, mert a VRM még lehet meleg, a saját arctic 120-asomnak a cpu blokkban gyárilag van vrm hűtő ventije, ez inkább különleges, mint gyakori, szinte senki se használja, csak ők.Amúgy maga a vízhűtés technikailag sem egy nagy durranás, 4500-ért vettem az apróról 240-est, zörgött, ki kellett mosni, meg feltölteni, és onnantól hangtalan, hibátlan. Pár perc szétszedni, kimosod, felöntöd desztvízzel csurig, és mehet össze.
-
Rick4
félisten
Cucc benne a phanteksben, azért a the tower 100 picit szellősebb, így szerelni is könnyű, itt volt egy kis fejvakarás, volt pár vízhűtő- forgatás, mire úgy belekerült, hogy minden jól állt, meg még nem is feszült, a vezetékek rejtésén még gondolkodhattak volna picit, de amúgy egy elképesztően komolyan összerakott ház, olyan szinten egybepattanó külön külön elemekből, hogy szó szerint leesett az állam szétszedés után.
A burkolat alatt olyan szintű profi kidolgozottság van mind rögzítés, mind elem hajlítás, mind a csavaros, beakadós, ilyen- olyan módon megoldott rögzítéssel, hogy ilyet még nem láttam.Fotó még nincs, csak a belezett- állapotról, még küzdök az asrock b550 lap rgb polychrome részével...
-
Rick4
félisten
És a csere Phanteks ház már itt is van a Merlintől, teljesen korrekt volt a lebonyolítás, a tévedéssel- cserecsomaggal együtt is kellőképpen gyorsan ment minden, soha rosszabb üzletem ne legyen.
Hét végén bekerülnek a cuccok..Csak hogy ne legyen gond, vettem hozzájuk egy 3KW-os szinuszos szünetnemtest, kerül mögé 4 db 50Ah-s autó akksi, csak fogja bírni valahogy... : D
-
Rick4
félisten
válasz
sasNAXO #58371 üzenetére
Egy 6-osom van, aminek majd szeptemberben jár le a garija, de az az apróra fog felkerülni, és most vettem egy 8-ast, ami meg marad innentől 4.5 évig, ennyibe kényelmesen beleférek, de ezek tök ugyanolyanok, mint egy sima 1-2TB-os, nem tudom, melyiknél van eltérés...
Itt a kialakítás volt fontos, hogy az első- hátsó ventik útjába essen a vinyó, és egy magasabb toronyhűtő is bemehessen, ezeknek megfelel, a környezeti tényezők sem indokolják, hogy új, meg csicsás legyen, így letettem a Jonsbo N2-ről...
Igyekeztem gyors lenni, mákom volt, már tegnap is keresgéltem ilyet, de sehol se volt. -
Rick4
félisten
Na és akkor most lett fix, node 304 a tuti befutó 20K-ért, és akkor van benne 6 vinyóhely, elől- hátul 2+1 nagy venti, atx táp hely, és akár 20 cm magas procihűtőnek is hely, szóval ez az ideális erre a célra.
Feltette a srác, 2 perc múlva láttam, megnéztem a fontos paramétereket 4 perccel a hirdetés élesítése után mér írtam is, hogy tiszta minden, jegelheti. -
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #58360 üzenetére
Ez még meg is történhetne, de egyrészt a GLs Bólyon vette fel a csomagot, azaz ez fixen náluk volt, amit erősít az is, hogy az eredeti phanteks-es ragaszószalagon már egy merlines ragszalag volt, amivel még nem is lenne baj, 2 napja még volt egy akciós ajándék venti is mellé, viszont a rendelés után a cégtől xy felhívta az asszonyt, hogy a venti nincs készleten, pár nap múlva lesz csak, hog ymi legyen? Én meg mondtam, hogy elég jól el vagyok látva ventivel (újból van kb 25 többféle méretben, alig használtból kb 50, használtból is vagy 30-40 legalább) szóval rakjon bele valamilyet, aztán majd örülünk neki. Erre jött egy Alpenhöfn wing boost 3 1200mm-es RGB venti, ami 8K alatt sehol sincs... Utána jött a következő probléma, hogy ugyan csomagautomatába kértem, de ez a méret már nem fért volna be az automatába, így akkor legyen az is, jöjjön házhoz, mehetett volna simán, de erre megérkezett egy másik ház...
De hangsúlyozom, aki nem dolgozik, nem követ el hibát, ilyesmi bárkivel előfordulhat, és én abszolút a jóhiszeműséget és a véletlent feltételezem!
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #58358 üzenetére
Az egyszerű elcserélésen túl én is gondolkodtam, hogy működhet így a dolog, felvet a sztori néhány kérdést:
Technikailag elég nehéz megoldani, hogy beérkezik hozzájuk a rendelés alapján egy BK02 végű cikkszámos termék, bevételezik, majd 1 perc múlva, 1 nap múlva kiszámlázzák ugyanazt, de egy másik dobozt fognak meg, és azt küldik el helyette, akkor hol a jó doboz? Miért nincs a jó cikkszámos termék a raktáron! Hova lett?
Ezen továbbmenve az érmének van másik oldala is:
Hogy tudta levenni a raktárról, hogy tudta kiszámlázni, ha fizikálisan nincs ott, azaz a bevett mennyiségek már ki lettek adva? Ha nem lettek kiadva, hogy stimmel a raktárkészlet? Ami nincs, azt elég nehéz eladni, nem tudom, hogy csinálják... -
Rick4
félisten
válasz
hegegabi80 #58356 üzenetére
Én se egy világégésnek fogtam fel, már az elején is írtam, hogy nem hinném, hogy ilyesmin szőröznek..
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #58352 üzenetére
Azt mondta, egy nap és nála van, nekem pedig ki van állítva a számla a BK02 végű, jó temrékről, szóval majd meglátjuk... Mondjuk másokhoz képest megvolt az a 25% árelőny, ezért is esett rájuk a választás, 2 nap múlva már okosabb leszek. Mondjuk nem az a + 6-8 ezer ver földhöz...
Egyébként kíváncsi leszek, mi a vége, mert én is kereskedelemmel foglalkozom, nekem ilyen esetekben néhány gáláns gesztus mindig belefér, és a nagy kalapban a nagyon sok plusszos üzlet mellett elfér pár nullás, vagy enyhén mínuszos kör...
-
Rick4
félisten
Na, a varázslat elmaradt, Merlin dadogott, és elszúrta a varázsigét.
Megrendeltem asszonynak a Phanteks Shift 2-t feketében, megjön a csomag, kibontom, számla jó, termék nem jó, bakker, ez a shift, aminek hátul vannak az usb aljzatai, nem a shift2, aminél elől alul van!
Telefon, jajj, biztos rosszul lett bevételezve, ezt visszaviteti, akár a pénzt is visszaadja. Köszi, de mivel 2 nap alatt felemelted az árát 25%-kal, inkább ragaszkodnánk a megrendelt házhoz a megrendeléskori áron, szóval most várunk.
Persze előfordul az ilyen, nincs baj, várunk szépen türelemmel! -
Rick4
félisten
válasz
Pista0001 #58349 üzenetére
Azzal nincs baj, csak ugye itt nem a nagy méret a preferencia, mondjuk nálam úgy általában is a funkcionalitás plusz a kinézet, ha bármi változás történik, sosem ragaszkodom a házhoz, mehet a háztól, szóval inkább mindig az aktuális géphez igazítom.
Na és akkor meg is van a szívásfaktor, a jelenlegi szerverkém szíve mostmár egy i3-10100, ami egy Asrock H410 itx lapban trónol, még kint van az asztalon, de 3 perc múlva rakom el, találtam egy id cooling is40x hűtőt itthon, feltettem, pöpec lett, viszont a 65mm magas lc power 1360 mi házba már annyira passzos, hogy nem tudom a tetejét rápakolni, a három üres Chiftec FI01B ből 3-nál nyűgös a rendes hdd hűtés, mert keret ugyan van, de se alá, se fölé nem fér semmi, egy minimum dupla, de akár tripla hdd keret beférne, még a végére is mehetne egy 90-es venti, de chieftec-ék másként gondolták, és csak egy odd- 2.5-3.5"-os hdd keretet raktak oda, a keresztbe fújó venti rács is csak imitáció, nincs hova fogatni a ventit, mert a felfogatáshoz szükséges lyukak lemaradtak, és különben is, a táp a szélső 1centibe belelóg..
Az előző Asrock J4105-tel nem volt ilyen baj, ott is, meg most is rajta a vinyón a cooling vinyóhűtő, annak elég a 65mm magas ház, mindig csak kézmeleg a passzív cpu borda, csak a lap már nekem lassúcska volt.
Szóval most fedél nélkül megy a tartóba, és valóban időszerűvé vált a házcsere.... -
Rick4
félisten
válasz
Pista0001 #58346 üzenetére
Ez tényleg tök jó, csak perpill feleslegesen nagy, mivel a több lemez helye opciós, jelenleg, és 5 éves tervben gondolkodva a harmada méretben elfér minden, és ráadásul újonnan kapni se lehet, apróban sincs.
Meg ha lenne, és tudom, nem itx lapot veszek, hanem eggyel nagyobbat, de fele pénzért! -
Rick4
félisten
válasz
sasNAXO #58344 üzenetére
Az még nem is lenne baj, de ez még a dobogóra se fér fel, mondhatni hacsak nem futok bele egy jól árazott használtba, valószínű nem ez lesz, de még mindig nem dőlt el, lehet hetekig nem is fog... Az a baj, hogy nincs tökéletes megoldás, csak sok kompromisszummal járó.
-
Rick4
félisten
válasz
viperabácsi #58341 üzenetére
Hmm, egész jó a belső felépítés, de azokat a fogantyúkat az első 5 percben leflexezném.
Volt egy az apróban 7 ezerért, annyit meg is ért volna, de már új gazdája van... Köszi a tippet. -
Rick4
félisten
A Fractal Design Node 304 egész jó, persze ttól még olyan fractal design-osan sehogyse néz ki, viszont ennél is ugyanaz a "hiba", mint minden, nem szervernek szánt háznál, simán csavarozd be a vinyót, és nulla zaj vagy rezgéscsillapítást kapsz, mindez 50 ezerért még elviselhető is lenne, de akkor már tényleg csak egy tyúklépés a jonsbo n2, vagy veszek egy sima kolink satellite-ot, és mivel az egyszem vinyómből se fogok kettőt csinálni, a későbbi cserénél a bukófaktor is kisebb lesz, a kolink csak 19 ezer.
A CFI A-7879 V2-t már megtaláltam én is, ez is dizájnra egy arany középút, nem szép, de jó, viszont annyiért, amennyit ezért kérnek, még mindig a Jonsbo a nyerő, az Eolize SVD-NC11-4 már 12 éves fejlesztés, eladót se találtam, és akkor jön a következő faktor, asszony mondja, nem érti minek vergődök ezekkel, mivel házfelújítás van, és az ilyen eketronikai cuccok átkerülnek egy dedikált helyiségbe sokminden mással együtt, elvi lényege van a kinézetnek, és méginkább elvi lényege a hangnak. Ennek ellenére még mindig a Jonsbo a nyerő, egyelőre aközött, meg egy sima kolink között vacillálok.
Viszont utóbbiba mehet jó magas cpuhűtő, sima atx táp, amivel kibékülök, és kész. Amúgy meg egy alis, delock vagy egy chenbro 4-es hdd caddy kell csak, és utána olyan házba vágom be, amilyenbe szeretném, szóval valahogy csak meg lehet ezt oldani... -
Rick4
félisten
válasz
Qkackca #58338 üzenetére
Tegnap a fél délutánt ezzel töltöttem, néztem már mindent, az elvi cél egy 4 vagy 5 hdd-t magába foglaló ház, amiből ugyan én csak egy hdd helyet használok, de más szempont is van, igaz, estére már teljesen belefáradtam, mindenféle itx házat végigcsekkoltam, de konkrétan semmi más opció sincs, bárhogy nézem az n1-et is, az n2 praktikusabb, a felépítése meg abszolút ideális, (felül a lap hűtővel, alul a vinyók és a táp) videokártya nem lesz, ez egy szerver, még videokimenet se kell, tehát azon se múlna, hogy nincs helye, itt a kialakítás attól jó, hogy ali van a vga-nak hely, cserébe befér 5 vinyó, azaz a mérettől fggetlenül ez inkább szerverház, mint bármi más.
Alis változat nem rossz, viszont az egyedi szállítás jelentős költségét szerettem volna kikerülni, az usában $145 egy ilyen ház, kb annyi, mint az alin, csak mivel ott nem egyesével vették, egyrészt más áron kapták, másrészt egy konténerben egy házra eső szállítási költség jóval kevesebb, mint azt az egyet külön nekem nyomtatgatva, élő munkában számolva logisztikázni, plusz az ár mellett fontos a garis háttér, számla, miegymás, van épp elég előnye annak, hogy nem feltétlenül az aliról vásárolunk, ha van európai képviselet!
-
Rick4
félisten
válasz
Qkackca #58336 üzenetére
Nem kell mindenáron, van olyan cucc, (7-8 videokártya, lapok, procik, házak) amit még decemberben vettem, de a kicsomagolásig se jutottam... :D
Leghamarabb jövő hét jöhet szóba, szóval nem sürget semmi. Én se találkoztam vele sehol sajnos, és semmi más nem hozza a hasonló belső kialakítást...
-
Rick4
félisten
Mivel megjött az új vinyóm, így a régi szerveremet is beújítom kicsit egy 10. generációs procival és hozzá passzoló lappal, viszont akkor már meglépek egy időszerű lépést, a régi házat is cserélném, kinéztem egy JONSBO N2 nevű házat, amit a föld bármelyik pontján viszonylag egyszerű beszerezni, Európában kevésbé tűnik sima ügynek. Van valakinek infója, ezeket (vagy konkrétan ezt) kiforgalmazhatja? Caseking és társainál nincs, merlinnél sincs, ők most küldenek az asszonynak egy Phanteks Entoo Evolv Shift 2-t, hét végén lesz mivel bíbelődni, szóval ez jövő hétre is ráér!
-
Rick4
félisten
válasz
Crabface #58328 üzenetére
Vettem jónéhány új- használt dolgot mostanában, december óta kb 3 milla értékben, viszont mivel nem vagyok az a ráérős fajta, soha senkinél se fogtam neki a dobozt kibontogatni, vga-t, lapot tesztelni, és ezt az egy tételt kivéve mindig minden rendben volt, illetve egy venti zörgött, az eladó intézte az újat, beraktam, és minden ok, itt meg nem saját gépház volt, csak beszámolt, küldte az eladó általi üzenetből is azt a részt, ahol ez egyértelművé vált, szóval ha nálam jobban figyel az ember, nem különösebben lehet rosszul járni...
-
Rick4
félisten
Igazából ez úgy volt, hogy a srác beszámolta, és a dobozba csak benézett, csinált pár fotót, és tolta is fel az apróba, szóval elvileg előfordulhat ilyesmi, amikor ez kiderült minden megoldásra nyitott volt, mivel 1 nap gondolkodási határidőt kértem, és ennek leteltével a visszaküldést választottam, kérte a számlaszámot, és utalta pár percen belül az összeget, szóval nem hinném, hogy az átbaxcsira játszott, hiszen így máris bukott 2K-t.
Ennyit tudtam szépíteni rajta önvulkanizáló szalaggal, de mivel a "mester+ elvágta a lemezt a tápkábel csatiig, és nem volt folytonosság, lógott a vga benne...
-
Rick4
félisten
válasz
sasNAXO #58314 üzenetére
Vannak olyan házak, amikben nem csavarhely van, hanem hátulról dudort nyomtak a hátlapba, és oda vágtak menetet a csavaroknak, mindegy is, mert olyan opció nincs, hogy nem fér be az ssd, onnantól már csak a távolságot kell áthidalni egy hővezető lappal, ami lehet akár egy rézlap, thermal pad, a te esetedben is csak 1mm-es a táv, és akkor simán az egész hátlap viszi a hőt, és nem kell kivagdosás se ...
Ehhez csak annyit tennék hozzá, hogy volt nálam 2 napig egy Fractal Design node 202, itteni fórumtárstól vettem, és itthon derült ki, hogy az előző előtti gazda (inkább gizda) megpróbálta pöppet átalakítani....
Na az ilyen kezét vascsővel verném...
-
Rick4
félisten
válasz
flashpointer #58310 üzenetére
Furcsa lenne, hiszen a tüske eleve magasabb, mint az ssd, itt van előttem egy MSI B150-itx lap, ennek gyárilag csak HÁTUL van nvme slotja, azaz az nem a második, hanem az első, kevés esetet kivéve oda mindenképp kerülnie kell egy ssd-nek, szerinted mindenki kivagdossa a házat emiatt?
Kibontottam egy zsírúj kingston nvme- ssd-t, betettem, digitális tolómérővel megmértem, 4.5mm magas a lap síkjától mérve, megmértem egy NZXT H200-as házon, a tüske azon része, amire ráfekszik a lap, betekerve 6.4mm, egy spririt of gamer deathmath 3 lapon szintén 6.4mm, érdekes módon az atx szabvány is 6.35mm, se több, se kevesebb. És akkor a lapon a lyuk körül még ott vannak a kis testelő pöttyök, 1-2 tizedet azok is kitüremkednek...
Azért ilyen orbitális baromságokkal ne rakjuk már tele a topicot.Szóval ha az ember hátra akar berakni egy nvme ssd-t, akkor megveszi vagy legyártja oda a megfelelő közdarabot, amit akár két therlmal paddal is felrakhat, akár direktben is, ezért se gépházat vagdalni, se mást csinálni nem kell, ráadásul ennek a költsége kb 300ft, amíg az ssd hűtőért elkérnek 2 ezret, és ugye ez a megoldás nagyságrenddel jobban vezeti el a hőt.
Persze a saját házával mindenki azt csinál, amit akar! -
Rick4
félisten
A front USB portok belső kábelezése vastag is és merev is, úgyhogy nem éppen könnyíti meg a szerelést. Viszont egy kis hajszárító a kritikus helyen már rásegít, simán meg lehet hajlítani, melegítve, sok esetben úgy rögzítve ki is keményedik a hajlított állapotban.
Néztem ez is az apróban, még jó, hogy előtte olvastam itt a problémát, de nálam is az a nyűg, hogy egy 5700G menne bele id cooling is60-assal, de szerintem nem fordítottak túl sok energiát a fejlesztésre, loptak valami formát (vagy csak ezzel a fejükben ébredtek), és belehányták a belső részt, először us az előlapi nyílásból oldallapi lett, ez még magyarázható azzal, hogy nem kell semminek se megtörnie az egységet, de hogy a házból képtelenek voltak egy kiálló konzolt csinálni, ami artja az usb-ket,és az a bazinagy lemez bekavar (szó szerint) a szellőztetésbe, az vicc. Az emberek többsége egy 20K-s háznál már a többi részegséget is megválogatja, és elég rég lehet olyan lapokat kapni, pláne ITX vonalon, amiken egy szem nvme ssd foglalat van, azaz nem is biztos, hogy 50%-nál több használná azt a lemezt, de eltávolítani nem lehet, mert az tartja az usb portokat..Kár érte, ha a 85mm-es változat is ugyanígy van megoldva.
Most mondom azt, hogy csinál az ember neki 3d nyomtatva egy konzolt, és beragasztja, vagy csak kivágja a közepét, hogy szellőzés legyen, de a tartás is megmaradjon, de egy 20K-s háznál ne ezzel kelljen már küzdeni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 129 - Lenovo Legion Pro 7 (16ARX8H) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4080
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRCSÖKKENTÉS Panasonic Viera 37" TH-37PV8P plazma TV eladó (2 HDMI)
- Bomba ár! Dell Latitude 5400 - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest