- Netfone
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Apple Watch
- Samsung Galaxy S20 és S20+ duplateszt
-
Mobilarena
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pista0001
addikt
Ha a külső kocka kisebb teljesítményű az többnyire nem gond, mivel egy korszerű konfig javarészt a 12 V-os ágról fogyaszt, az 5 és 3,3 V-os ág már nincs annyira terhelve mint hajdanán. Sajnos a paneltápok legnagyobb hibája hogy jellemzően ez utóbbi ágak az erősek, pedig nincs rájuk annyira szükség. A pico tápoknál sem sokkal jobb a helyzet, jellemzően a 90 W és az alattiak nem jók nem integrált procis géphez (jellemzően 4 A 12 V-on), a 120 W és afölöttiek már jobbak, 6-8 A-t tudnak mindegyik ágon általában.
-
Pista0001
addikt
válasz
J.J. András #15002 üzenetére
Nem Intel az tuti. Az Utility-k közt sincs Intel progi, és WiDi támogatás sincs. Ha Intel WiFi-s hasonló tudású alaplapot szeretnél akkor Gigabyte Z77N-WiFi-ben (van H77-es is) az van, csak annak nincs mSATA-ja. Ha ragaszkodsz az ASRock-hoz akkor meg egy noti szervizben vagy e-bay-en szerintem gombokért kaphatsz WiFi kártyát bele olyat amilyet szeretnél.
-
Pista0001
addikt
Egyesek szerint a CM Elite 120 nem csak mini ITX ház...
-
Pista0001
addikt
Club3D, PowerColor és VTX3D a TUC (nem tudom minek a rövidítése) vagy valami ilyesmi nevű céghez tartozik, tehát mind a 3 csak brand.
Tudtam hogy a világpiacon van felhozatal, de mivel nem én vagyok az érintett nem ástam bele jobban magam, gondoltam vagy a Google, vagy a HookR adatbázis lesz a barátja
#14953: Tetszik, de azért egy PCH hőmérsékletre kíváncsi lennék (ilyen alaplapom van nekem is a kis gépben
). Amúgy az is passzív lenne ha menne a Celeron IGP-jével, sajnos a dVGA mellé pont nem fér el a mini Ninja, tovább vagdosni meg most nincs mivel. Ha lenne mivel akkor meg már nem a minit szabdalnám hanem szereznék egy nagyot, táp nélkül az is bőven be kell hogy férjen a PC-Q07-be
-
Pista0001
addikt
válasz
Hurkaleves #14950 üzenetére
A turbonak IGP-s prociban van jelentősége, hiszen a TDP keret a proci+IGP-re van meghatározva. 100 wattos procinál ha az IGP nem pörög éppen akkor akár mindegyik magot is húzhatja a turbo és így elszállhat a fogyasztás, azzal a melegedés is. 65 wattos procinál a kisebb TDP keret miatt biztos hogy nem fordul ez elő. Ezért írtam hogy nem csak full terhelésen fogyaszt többet a 100 wattos, hanem bizonyos jellegű részterheléseken is, mert a fogyasztási limit nem külön-külön van meghatározva, hanem az egészre.
-
Pista0001
addikt
válasz
miresz #14928 üzenetére
Sajnos egyelőre nem tudom kideríteni hogy mi is a gond, viszont a topikban valakinek van ugyanilyen lapja Ivy procival, neki azzal gond nélkül ment, tehát ha i3-3*** procit választasz azzal szerintem nem lenne gondod.
Az a VGA tökéletes lenne a kinézett házba, kérdés hogy az a pöttöm venti nem kerget-e majd sírba. Bár amikor játszik az ember akkor tök mindegy a zaj
Ha nem gond a külföldi rendelés akkor például caseking.de, nekem mindkét házam onnan van (Prodigy, PC-Q07)
-
Pista0001
addikt
válasz
miresz #14925 üzenetére
Egy Core i3-3220 prociban lekörözi/egál a legerősebb Trinityket/kkel, ez nem vitás, mellette kevesebbet fogyaszt. Ha lesz dVGA (erre még visszatérek!) akkor az IGP abszolút nem releváns. Kérdés hogy meddíg kell kihúzni IGP-vel, és addig mik a céljait. Filmmel nem lesz gondod, mindent támogat már az Ivy IGP-je ami ebből a szempontból lényeges, játékra nyilván nem optimális.
Na és akkor a dVGA. Az általad kinézett ház csak low profil kártyákat fogad! Tudtommal létezik 7750-ből LP, de jó eséllyel drágább/nehezebben beszerezhető mint a "simák". Ház téren még arra is célszerű odafigyelni hogy a 7750-ek átlagos vonulata dupla helyes hűtéssel bír, tehát a háznak is két hellyel kell legalább rendelkeznie. 7750-ből létezik single slot, megint az ár és a beszerezhetőség a kérdés.
Gigabyte alaplapokkal kapcsolatban. Egy Z77N-WiFi-m van, benne egy G540 Celeron (Sandy, akárcsak az általad említett Pentium). A proci IGP-jével nem akar működni rendesen. BIOS-ban turkálás megy, oprendszer telepítés megy, oprendszerrel nem akar elindulni, amikor elkezdené betölteni akkor újraindul. Nem tudom hogy egyedi hibája-e az én alaplapomnak, vagy szériahiba, vagy esetleg BIOS hiba, de ez van. A proci ASRock B75 lapban hibátlanul működött az IGP-vel. Szóval ha Giga lap és Sandy proci páros mellett döntesz és nincs semmi dVGA-d amit belepattinthatnál (ugyanis dVGA-val hibátlanul működik) akkor ez szívás lehet.
-
Pista0001
addikt
válasz
buherton #14912 üzenetére
3 db WD Green 5,34 A felpörgéskor, 2,67 A marad a peak terhelhetőségből, ez kb 13,35 W. Ennyi marad az 5 voltos ágból az alaplapnak. Nem tudom hogy a proci betáplálása hogy van ezen a lapon megoldva, de ha azt nem számoljuk, csak magát az alaplapot, ez bizony nem biztos hogy elegendő ahhoz hogy annyi tartalék legyen hogy biztonságosan üzemeljen hosszú távon. 4 vinyóval meg már főleg nem. Ja, és ott van az a plusz/minusz 10%, mi van ha pluszban van? A sima read/write fogyasztás 5,3 W, ez 3 db-al 16 W, már ha elhisszük ezt az értéket, szerintem több (sokkal).
Ha a Red-et nézzük akkor 5,19 A a 3 vinyó, 6,92 A a 4 db, ehhez jön még kb 0,75 A a proci miatt (már ha a mai trendeket követi és a 12 V-os ágról táplálja a procit), ez 5,92 illetve 7,67 A. És ebben még nincs benne maga az alaplap, ami szintén csipeget a 12 V-os ágból is. Ez sem tűnik bíztatónak
-
Pista0001
addikt
válasz
buherton #14903 üzenetére
Pico halálozást még nem, de paneltáp 2 is elhalt ugyanabban a gépben (45 watt TDP-s AMD, 780G, IGP, 1 db 3,5 HDD), egy barátomnál. Nálad egy kicsivel jobban terhelhető lesz a 12 V-os ág (ha azt a picot nézted ki amire gondolok), a proci fogyasztása is kisebb, viszont vinyó fronton jóval nagyobb terhelés lesz nálad. A picok hayználatijában valami olyasmit írnak hogy 80% vagy afölötti terhelés esetén mindenképp kell szellőzés.
-
Pista0001
addikt
válasz
buherton #14891 üzenetére
Szellőzést biztosíts a paneltápnak, úgy van esély rá hogy bírja hosszabb ideig is. 3-4 3,5-es vinyó akár 60-80 watt fogyasztást is eredményezhet, ha nem pont jó arányban veszik fel 5/12 voltos ágakon akkor kinyírhatják a picót. Főleg induláskor, amikor egyszerre felpörögnek.
-
Pista0001
addikt
válasz
#22145024 #14864 üzenetére
Szerintem nem a szabvány kérdése, hiszen készült pár alaplap amin a procifoglalat a másik oldalon van. Intel vonalon DFI MI P55-T36, EVGA Stinger, ASUS P8Z77-I Deluxe, AMD vonalon így hirtelen nem tudok példát, de volt ott is. Ezekre szerintem nem lehet összehozni, mert annyira azért nem állíthatók a hőcsövek. A képeken jól látszik, hogy a csövek végei el vannak laposítva, ez korlátozza az állíthatóságot. Természetesen az ASUS-on brutálisan blokkolja a dolgot a VRM is, de ez más tészta
. Nyilván ezekbe a lapokba jellemzően csúcsprocikat raknak a tulajdonosok, ezért nem is jelent gondot szerintem az inkompatibilitás jelen esetben
Szerintem némi szellőzés kéne, viszont ahhoz nem partner az a ház. Nekem a PC-Q07-ben úgy hogy a gyári procihűtőről kapott azért egy pici szellőt 60 °C körül volt a PCH, engem már az is sokkolt. Kapott egy Zalmit, de így meg nem mutatja a hőmérsékletét az AIDA. Korábban volt vizezve is amikor még nem a jelenlegi felhasználási körben volt, akkor is a gyári bordával mutatta, a vízzel már nem. Gyanítom hogy csak bizonyos - veszélyeshez közeli - értéket közöl, a jelenlegi és a vizes megoldással is alatta volt/van.
-
Pista0001
addikt
válasz
TomiLi #14856 üzenetére
Ha jól tévedek mrbig25 kolléga használt ilyen méretű alaplapot Lian-li PC-Q11-ben.
Earl 007: A számtech labor és az otthon közt elég nagy ám a különbség. Én például nagyon csöndes helyen lakok, és még így is hallom az említett hűtőt, akkor is ha a másik gép megy (!).
mintAdarab: Létezik normál mini-ITX laphoz való is, mivel a hőcsövek nem fixen vannak befogatva sem a gép oldalába (hűtőborda) sem a prociblokkba, bizonyos határok közt állíthatók. Inkább arra kell odafigyelni hogy egyéb dolgokkal mennyire ütköznek a hőcsövek, mint pl. SATA aljzatok, USB3 aljzat, tápcsati, stb. A Gigabyte Z/H77N-WiFi alaplapokon például a tápkábel/picoPSU biztos gondot okozna.
-
Pista0001
addikt
válasz
TomiLi #14849 üzenetére
Én külföldön élek (Fr), de magunkhoz képest is külföldről (is) (De, Nl, UK, USA, Kína) rendeltem már semmi gondom nem volt még. A németekre otthonról sem olvastam panaszt (pl.: Caseking). Az a legmegbízhatóbb ha otthon nem a Posta viszi ki, hanem a GLS vagy valamelyik hasonló.
HookR: szerintem az annyira nem gond, elvégre a táp és alatta a venti is a házból szív, így biztos elégséges a légcsere, az első ventik inkább csak arra jók itt hogy irányítottabb legyen a házon belüli áramlás.
-
Pista0001
addikt
válasz
mandju #14755 üzenetére
Ha a nagyobb házak is tetszenek akkor Codegen MX-31/Cooler Master Elite 120/bármilyen ATX tápot fogadó ház + 80+ Gold táp. Bármelyik. Részemről a Seasonic G-360 erősen ajánlott, ezzel nem lesz sem teljesítménnyel, sem zajjal gondod szerintem. Nem passzív, de főleg kis teljesítményfelvétel esetén nagyon halk.
-
Pista0001
addikt
válasz
canniball #14697 üzenetére
Soha nem tudjuk meg hogy hogyan ha ki nem próbáljuk
(#14698) Victorio: Lian-li PC-Q07-ben szembesültem érdekes dologgal. Egymás alatt van a bekapcs és a reset gomb, bekapcsban a power led, resetben a HDD led. A bekapcs gombhoz tartozó két vezetékpár -nem mértem le, de szerintem - több mint 30 centis, a másik kettő kb 15. Látott már valaki olyan alaplapot amin nem egy helyen vannak az ezekhez tartozó tüskék?
-
Pista0001
addikt
válasz
=Thor= #14667 üzenetére
Szerintem az MX-31 remek választás lenne, valami kisebb fajta 80+ gold táppal minden kritériumodnak megfelel.
GeryFlash: először is tisztázzuk a fogalmakat:
HTPC: olyan számítógép aminek az elsődleges felhasználása a filmlejátszás (HOME THEATER PC)
barebone: olyan számítógép, amit a gyártó részben készre szerelt, de vannak komponensek amikdt a felhasz álónak kell bbeszerelni. Jellemzően ház táppal és alaplappal, a procit, ramot és a háttértárat kell neked beszerelni.Ezek után gondom belátod hogy kb annyi a különbség mint a krokodil.
Továbbiakban a kérdésed az "Építsünk HTPC-t" topikba tartozik.
-
Pista0001
addikt
válasz
Ananász #14659 üzenetére
A fülből gondoltam hogy esetenként hurcolni akarod a gépet, de miért kéne pont akkor a DVD amikor házon kívül vagy? Az én DVD-m a fiókban lakik, benne a Win 7 telepítő lemez mivel úgyis csak arra kell. Nálam ez a legjobb megoldás, mivel mindkét gépemnek csak egy 5,25-ös helye van, az egyiké kilőve a radiátor miatt, a másikba pont az imént szereltem be a 3,5-es vinyót fogadó hot-swap rekeszt, és nem utolsó szempont hogy a párom netbookjához is jó így.
-
Pista0001
addikt
válasz
Ananász #14655 üzenetére
Szerintem jó az elképzelés, én táp téren biztos változtatnék. Zajban/hatásfok/ár arányban normál ATX táppal jobban járnál. 15K alatt/körül vannak már a kis teljesítményű 80+ gold tápok, (pl.: FSP Aurum 400 wattos, nekem Seasonic G360 van, az 20K körül kéne hogy legyen, de csak 25-ért találtam Mo-n.). A másik hogy DVD valóban kell? Pár ezer forintért kapsz hozzá USB-s külső házat ha már megvan, ha még nincs akkor a gyárilag UDB-s külsők alig drágábbak mint a belsők. A helyére mehetne az SSD. Ha mindenképp akarsz DVD-t a házba akkor is alá tenném az SSD-t, így több hely marad a procihűtőnek. Az oldalról becsúsztatás jó ötlet, de akkor a tápot is ugyanarra a kihúzható részre rögzíteném a kábelezés miatt.
-
Pista0001
addikt
Jól mondja mintAdarab, az a régi nevén déli híd, új nevén PCH. A kis lapos hűtőborda alatt lakik, és sajnos elég melegedősek manapság. A P55-öm elvan idle 44 °C körül, de a másik gépben a Z77 50 °C fölött szokott lenni, így az kapott egy Zalman chiphűtőt. Így most nem tudom mennyi mert azon a gépen nincs Everest
-
Pista0001
addikt
Srácok, a logout írás elmarad, itt írom le röviden a tapasztalatokat.
Megjött a pico táp, az az igazság hogy kisebb mint gondoltam.
A külső (192 Wattos) viszont hatalmas. Nagy piros pont jár a short-circuit.com-nak (e-bay-en vettem, de elvileg közvetlenül is lehet tőlük rendelni) mert az amerikai tápkábel helyett európait mellékeltek, és most a USPS-t is dícséret illeti mert elsőre idetalált a csomag (ez a második rendelésem a Amerikából, az első kb 2 hónap után jutott el hozzám, nem sokkal a pótcsomag után). Nem koaxiális (nem tudom pontosan hogyan hívják) tápcsatival rendeltem hanem 4 pinessel, a paneltápon az alapértelmezett csati volt, mellékelve kaptam a másikat.
A tesztkonfig: Gigabyte Z77N-WiFi, Celeron G540, 2*2 GB DDR3, HD4350, SanDisk SSD 64GB.
Mérést csak a Chieftec-kel, Pico-val és a 350 wattos Be Quiet SFX táppal csináltam meg, sőt igazából mindegyikkel csak a terhelés nélküli eredmények vannak meg, gyakorlatilag nem látom értelmét hogy kibányásszam a Seasonic-ot a "nagy" gépből.
Idle: a Chieftec öregecskedő technikája nem hazudtolta meg önmagát, 46 wattot mutatott a fogyasztásmérő. Az SFX táp és a Pico+kocka fej-fej mellett harmadával kevesebb fogyasztást produkált, előbbi 32, utóbbi 30 wattos eredményt hozott.
Terhelés alatt a Pico-val mutatott csak relatív stabil értéket a fogyasztásmérő, a Be Quiet-tel össze-vissza ugrált. Intel Burn Test-el terheltem a procit, az SFX táp esetében 55-75 watt közötti szórás volt, a Pico relatív stabilan 62-63 wattra állt be. A Pico-val megnéztem néhány videóval is a fogyasztást (sima XviD, 720p AVC/MKV, 1080p AVC/MKV), rendre 34, 35 és 37 wattot mutatott a készülék Media Playerrel lejátszva a filmeket, VLC-vel az avi-nál kevesebbet, az mkv-k esetében kicsit többet.
Röviden ennyit sikerült most összehozni. Lényegében szerintem fogyasztásban nem nyújt többet mint egy normális 80+-os táp. Tulajdonképpen csak az idle értéket tartom mérvadónak, mivel abban az esetben volt csak mindegyik tápnál stabil érték. A minimális különbség szerintem csak abból ered hogy a Pico már 20% körüli terhelésen volt, míg az SFX 10% alatt. Az öreg Chieftec természetesen értékelhetetlen, azonos terhelésen másfélszer annyit fogyasztott vele a konfig mint az SFX-el.
-
Pista0001
addikt
A nagy kérdés tényleg csak az hogy kisker forgalomban kapható-e, illetve hogy itthon elérhető-e valamelyik. A gold-os 200-250 watt körüliek jók lennének neki. A bronzos SFX-et semmiképp nem javaslom, egyrészt a hatékonyság miatt (neki ez a legfontosabb), másrészt a 6 centis venti miatt sem.
-
Pista0001
addikt
válasz
Horvee #14531 üzenetére
Igazából szerintem egyiket sem. A Be Quiet-ek csak sima 80+-osak, 100 watt terhelésen a 83-84% körüli a hatásfokuk, a Chieftek hatásfoka még 50% terhelésen (minden tápé itt a legjobb) sem éri el a 80%-ot.
Továbbra is fenntartom hogy a lehető legkisebb 80+ gold tápra van szükséged, szerintem csak ATX méretben fogsz találni értelmes áron. SFX méretben van 450-es a Silverstone-nak, de egyrészt túl nagy a teljesítménye, másrészt rohadt drága. Jelenleg a Seasonic-nál nem tudok kisebb teljesítményűt, a többiek (FSP Aurum, stb) tudtommal 400 wattól indulnak.
Amint megjön a 160-XT pico tápom, megejtem életem első logout írását. Összehasonlító teszt lesz, PicoPSU 160-XT/192 wattos kocka, Seasonic G-360 és Be Quiet SFX-350 tápokkal. Egész véletlenül pont ezek állnak itthon a rendelkezésemre. Elrettentő példának be tudok még vetni egy
csillió11 éves Chieftec HPC-340-201 tápot is. A tesztkonfig elméleti maximális fogyasztása 90 W körül alakul, ezt még 1 db 2 TB-os green vinyóval meg tudom toldani, így ha normálisan sikerül terhelni a VGA-t is akkor lesz esély elérni a 100 W-ot. -
Pista0001
addikt
válasz
Horvee #14521 üzenetére
Az általam említett táp ugyanúgy működik mint egy pico + lülső kocka. Csak a 12 V-ot állítja elő transzformátorral, a többit ebből csinálja DC-DC áramkörökkel (ez a panel/pico táp is). A pico táp magában rendkívül hatékony, viszont a külső kockával együtt már nem biztos hogy egy gold vagy főleg egy platinum szintű táppal felveszik a versenyt. Az utóbbi még baromi drága, de a gold már simán megfizethető. A 360-asnak 100 W terhelésen 230 V-on a hatásfoka 89-90% körül van, mivel 20% terhelésen minimum 88%, 50%-on minimum 92% a hatásfok (230 V-on, a specifikáció ennél alacsonyabb értékeket tartalmaz mert 110/115 V-on van meghatározva!), de gyártótól függően ez jobb is lehet.
Ha pár hetet tudsz várni (és emlékeztetsz rá) akkor amint megjön a 160-XT/192 W-os kocka párosom össze tudom majd vetni a G-360-al. A konfig 65 W TDP proci + 20 W TDP VGA + 1 db SSD gép, tehát 100 W-ot el sem tudja elvileg érni.
Ja, és esetleg azt tudja valaki hogy mi a jó büdös fenéért elemesek a fogyasztásmérők? Az enyémbe 3 db LR44 kell, de elég szívás mert azért olyan sokat nem használja az ember, amikor meg kéne addigra tuti behalnak benne. Jó az ha veszek neki egy 4,5 V-os kis tápot és arról megy?
-
Pista0001
addikt
válasz
Gabesz26 #14511 üzenetére
20+4/24+4 nem probléma, kivéve esetleg akkor ha 20-as van a lapon + 24-es a tápon és nem szétszedhető, mint például a pico tápok.
Valószínűleg elvinné a gépedet, kérdés hogy meddig. Én az enyémet nem bíznám rá (65 W TDP + HD4350 + SSD), nem csak a gép miatt. Elég ha csak a táp megy tönkre, akár 1 hónapra is kieshet a gép mire az e-bay-en vett holmi megjön Amerikából (160-XT-t sajnos nem találtam Kínából).
-
Pista0001
addikt
válasz
Mercutio_ #14506 üzenetére
Ugyanannyiért kapsz 1 db 160-XT-t (24 pines, 20 pinesbe nem biztos hogy passzol!) ami 8 A-t tud stabilan (rövid időre többet is) és szinte biztos hogy azt tényleg tudja is. Világos hogy ebből 2-t adnának annyi pénzért, de ha meg nem jó akkor ott ette meg a fene.
Amúgy szerintem ez ugyanaz mint amit linkeltél, az ár is kb ugyanannyi postával együtt két darabra.
-
Pista0001
addikt
Az EVGA-ban ötletes a táp elhelyezése
NCASE M1: Nem semmi mennyi variációt kihoztak a témára
. Viszont ha minden opciót egyben nyújtó házként akarják árulni az a sok cserealkatrész meg kiegészítő miatt tuti nem lesz olcsó. Lian-Li-s léptékkel számolva meg ki merem jelenteni hogy kib*szott drága lesz. A másik ami eszembe jutott az a szokásos buktató, ami az én projektemet is kis híján keresztülhúzta, és azóta is nyűg minden kis háznál: a kábelezés. Szép és jó hogy ennyi dolog belefér, de ha belekerül egy ATX táp a maga 50-60 centis 24 eresével plusz 1 db 60 centis 8 eres meg legalább 3 periféria kábel (4-5 ér, 50-75 centi teljes hossz) akkor semmi más nem nagyon fog beleférni. CM 120 tesztben is írják a PH!-sok, magam is megtapasztaltam milyen a Prodigy-ben, meg SFX-el ugyanez a Q07-ben meg a korábbi házi házamban.. Ezek után bele se merek gondolni hogy az ábrákon vázolt vízhűtést ki fogja összerakni.
-
Pista0001
addikt
válasz
TomiLi #14458 üzenetére
Úgy tűnik dizájnváltás. A felsorolásból az első és a negyedik a Q08 és a Q11 belsejét hozza, feltételezem mindegyiknek full rácsos az alja. A második nagyon komoly, szép alaplapnak ez kell
. A harmadik mATX, az utolsónak meg a Q27-nek viszont érdekesebb lenne a belseje mint a külseje. Érdekes, bár nem olyan elegáns mint az eddigi dizájn.
-
Pista0001
addikt
válasz
szente #14447 üzenetére
"Teszt" eredmények. Valóban nagyon kis fordulatú a gyári venti, de amit produkál az továbbra is katasztrofális. Zalman Fan Mate 1-et használtam a próbához, az azzal elérhető min és max fordulatokon füleltem és kézzel közel azonos távolságról "vizsgáltam" hogy mit fújnak a próbadarabok. Az alanyok: Bitfenix Prodigy gyári ventije (ha Bitfenix Spectre akkor elvileg 1000 rpm max), GlacialTech Silent Blade (1. generáció, 9 lapátos, 900 rpm max), Arctic F12 PWM (1350 rpm max). A fordulatszámokat nem mértem eszköz hiányában. Oldalukra állítva, asztalon végeztem a vizsgálódást, így a rezonanciáról is lettek benyomások.
Bitfenix: Motorhang minimum és maximum fordulaton is jól hallható kb 30 centis távolságból, maxon messzebbről is. Légszállítás elenyésző, emiatt szélzaj sem hallható (kb 30 centiről) rezonancia nagyon kevés.
GT: Motorhang nem hallható, légszállítás közepes, maxon szélzajjal. Ha a gyári adatokból indulunk ki akkor elég gáz a Bitfenix-nek hogy 100 rpm-el kisebb fordulaton érezhetően erősebb áramlást kelt a GT. A legerősebb rezonanciát ez produkálta, de a másik kettővel ellentétben egy sok éves, sokat futott darabról van szó (a másik kettő gyakorlatilag új).
Arctic: Motorhang nem hallható, maxon a trió legerősebb szélzaja (a legmagasabb fordulatszám miatt nem meglepő), amit abszolútban is erősnek tartok, és a legnagyobb légszállítás (szintén nem meglepő). Minimumon kb akkora szelet kelt mint a Bitfenix maxon (!), szélzaj nem hallható ebben az esetben. A rezonancia nagyon kevés, szerintem nem rezonál jobban mint a Bitfenix.
Ha valaki használja a Prodigy gyári ventijét/ventijeit megírhatná hogy mennyi a max fordulat.
Szerintem emiatt nem érdemes másik házat keresgélni, az Arctic ventik nagyon jó árban vannak (ez volt talán a fő okom a választáskor), mellesleg a fehér változathoz színben is nagyon illenek
. A tudásuk is kielégítő, leszabályozva elégséges a légszállításuk zajtalanul, ha szükséges akkor (némi zajongás árán) elég jól tudnak fújni. Van PWM-es és normál változat is, kifújásra lehet a dupla keretes - a kettő között gumis felfüggesztésű - Pro-t is választani, utóbbinál a vastagságra is oda kell figyelni, közel 4 centis(!). A TC változatot nagyon nem ajánlom.
Szerk.: A leírt tapasztalatok teljesen szubjektívek, felelősséget vállalni értük nem tudok mivel mindenkinek más az ízlése és a tűréshatára.
-
Pista0001
addikt
válasz
szente #14425 üzenetére
Hát, szó mi szó baromi háklis vagyok rá. Nagyon csendes környezetben lakok, így egy kicsit hangosabb holmi nálam már "dübörgés". Leszabályozva minden venti tud csöndes lenni, úgy csak a morgás a kérdés. Holnap szakítok rá időt és előszedem a két Bitfenixet és meghallgatom hogy milyenek.
-
Pista0001
addikt
válasz
szente #14418 üzenetére
Igazából már nem is emlékszek rá, csak a benyomás maradt meg mert hamar kicseréltem másra. Nekem vízhűtés van a gépben, elöl 20 centis Bifenix Pro ventivel (szerintem morgós, más szerint nem az), a radiátorokon 3 db Arctic F12 PWM van. Azokkal sem vagyok maradéktalanul megelégedve, de alig több mint 1000 forintos ventik, emellett elfogadható.
xtevo: Nem lett végül garis ügy, mindkét gép működik. A P55/i5 maradt az asztali gép felülírott vízhűtéssel, a Z77/Celeron HTPC.
-
Pista0001
addikt
válasz
#25954560 #14346 üzenetére
A napokban jött meg a q07-em, meg a másik gépbe a táp. A ház nekem nagyon szimpatikus, de rendes táppal nem raknám össze. Az SFX kábeleit is alig tudtam elpakolni. Nekem Pico lesz benne, szerintem azt ma este meg is rendelem
Úgy legalább a Ninja Mini is bele fog férni, aztán meglátjuk, talán lesz még hűtőcsere
-
-
Pista0001
addikt
válasz
Mercutio_ #14270 üzenetére
Kicsit nagyobb beroházás, de egy Silverstone Nitrogon hűtővel is próbát tehetsz. Ez a Sugo (SG) szériás házakhoz készült, pont a tápig ér, és kisebb teljesítményű procikat elvisz csak a táp ventijével is. Nagyobb procihoz a burkolat megfordításával a borda aljára lehet tenni kisegítő ventit a régebbi modellnél, az újnak nincs burkolata, drótos ventirögzítés van, és szintén felszerelhető vele a venti bármelyik oldalra. Olvass utána a neten a tapasztalatoknak, hátha valaki már próbálta. Nekem volt annak idején egy NT06-E-m (5 hőcsöves, a Lite-nak csak 3 volt, az újnak meg 6 van), de nem tudtam kipróbálni mert nem fért be abba a házba amibe szántam. Eladás előtt feldobtam a topikban hogy Pesten elvinném bármelyik SG05/06 tulajhoz kipróbálni, de senki nem jelentkezett.
-
Pista0001
addikt
válasz
Core2duo6600 #14254 üzenetére
Brazosnak hívják és HTPC-nek a legtökéletesebb.
-
Pista0001
addikt
válasz
Mercutio_ #14232 üzenetére
Itt már inkább az a kérdés hogy kinek mire kell. Amire egy notebookot el tudok magamnak képzelni az pont ilyen lenne. 11,6-12,5 colos, 17 W TDP, csak IGP. Ultrahordozható de még használható méretű, megfelelő teljesítménnyel és fogyasztással. Egy notit tuti nem fognék be multimédiára, ha meg nyaraláson mégis filmezhetnékem támad akkor végülis lejátsza.
-
Pista0001
addikt
válasz
Goose-T #14221 üzenetére
Nekem például egy ssd mellett 2 régebbi 250-es van RAID-ben (egyiket újonnan vettem 5-6 éve, a másikat apróban talán 1 éve erre a célra 4000 forinttért). Van még két 2 terásom, hozzájuk egy külső ház és egy dokkoló (mindkettő e-SATA/USB2.0). Esély nem volt rá hogy sima notivinyó kerüljön a rendszerbe.
Mercutio_: Akkor sem netbook, legalább subnotebook.
-
Pista0001
addikt
válasz
#22145024 #14214 üzenetére
Abból a szempontból is érdekes az ár hogy külső+panel/pico táp kb ezen az áron 1/3-ad teljesítményt nyújt (12 V-os ágon), és nem 5 év a gari rá mint erre a Seasonic-ra. Ha figyelembe vesszük hogy elég sok ATX tápot fogadó ITX ház van (Lian Li-k nagy része, Bitfenix Prodigy, Cooler Master Elite 120, Codegen MX-31, Cubitek-ek) elég ígéretes.
Logout-ra nem fogok írni, de itt a topikban beszámolok a tapasztalataimról.
-
Pista0001
addikt
válasz
#22145024 #14211 üzenetére
Az előlap mögött neki vinyó van, nem venti
, és ilyen rögzítésről van szó:
Ennél nincs fémes kapcsolat egyáltalán a vinyó és a ház között.
Két vinyó között szerintem 3 mm már elég lehet. A nyák felőli oldal úgyis be van sűlyesztve és a nyák csak kb a felét fedi, a többi részen nyugodtan garázdálkodhatnak a légáramok.
HookR: Érdekesek ezek a vinyó általi rezgetések. A korábbi házi házamban (hehe
) simán fémesen volt az 5 éves Samsung - amik tényleg bármilyen házat be tudtak búgatni - rögzítve és nem rezgette be, egyáltalán nem volt hangja.
És még egy kicsit ITX-hez kapcsolódó téma. Nemrég olvashattunk egy Seasonic tápról ami általában nekünk túl erős és túl drága. Létezik azonban 450-es, szintén moduláris kicsit olcsóbb (~85 €-ért láttam), és 360-as nem moduláris változata egész jó, 62-65 € környékén. Utóbbit meg is rendeltem, remélem hamar megérkezik és beszámolhatok a tapasztalatokról. DC-DC kapcsolású, tehát úgy működik mint egy külső+panel/pico táp, a 12 V-os ága egyben van, mellesleg akár a teljes teljesítményt is le tudja rajta adni (30 A). Ha valakinek csak a hatékonyság és a csendes üzem miatt kellene külső+panel/pico táp, de az ATX méret nem probléma akkor kiváló alternatíva lehet, akár csúcs VGA-hoz is.
-
Pista0001
addikt
válasz
Samanbacsii #14141 üzenetére
ITX fronton az EVGA Stinger kecsegtet FET vizezés lehetőséggel, a többi lapon nem láttam furatokat azon a környéken. A PCH-t lehet több lapon is vizezni (pl. Gigabyte Z77N-WiFi), amúgy annyira zsúfoltak a jobban felszerelt lapok hogy általában nem fér el. Kérdés hogy van-e értelme a dolognak, hiszen szinte már csak a SATA és USB vezérlés a dolga.
-
Pista0001
addikt
Köszönöm neked is és tkesynek is, akkor viszem haza mindenképp és jelentkezek majd. Északra nem biztos hogy eljutok, de legalább 1 alaplapban ki szeretném próbálni, és mivel nekem 7-es szériásban produkálta a hibát, a B75-öst venném első helyre.
-
-
Pista0001
addikt
Ha mATX belemegy akkor ITX is.
EmThor: Esetleg nézd meg a PC-Q03-at. Ugyanez a dizájn, szintén slim-ODD-vel, de nagyobb és olcsóbb. Az ár főleg azért alacsonyabb mert nincs benne táp, teljes ATX mérettel kompatibilis. Bővítőkártyának egy rés van, felül az ODD tartó aljára, illetve alulra lehet merevlemezeket szerelni ugyanúgy mint a Q02-be. Nálam egyelőre az a nyerő a "kisgépnek" ha egyszer elkészül (egyre esélyesebb). Mivel pico tápot tervezek bele a táp helye felszabadul bármi másnak, így biztos nem lesz zsúfolt.
-
Pista0001
addikt
Kedves topiktársak!
Kéréssel fordulok hozzátok. Mint korábban írtam a Sandy Celeron (G540) procimmal diszkrét VGA nélkül nem indul a gépem. Szombaton megyek haza egy hétre, ha ez idő alatt valaki gépében ki tudnám próbálni azt nagyon megköszönném. Blaise kolléga gépére pályáznék elsősorban, mert neki ugyanolyan alaplapja van mint nekem, de másik alaplapban is kipróbálnám, hiszen ha az ő lapjában sem hajlandó menni akkor az még nem zárja ki az alaplap típus szériahibáját. Szeretnék a dolog végére járni hogy megtehessem a szükséges lépést (lap vagy proci gari, szériahiba esetén meg e-mail a Gigabyte-nak) Budapesten belül teljesen mobil leszek. Eredetileg unokatesóm gépében akartam kipróbálni, de neki P67-es lapja van, az meg nem kezeli az IGP-t.
Előre is köszi!
-
Pista0001
addikt
válasz
Plexicushio #13924 üzenetére
Részemről is csalódás ez a venti. Nekem a többi 120-as Arctic PWM-es, azok hozzák amit vártam tőlük.
-
Pista0001
addikt
válasz
Pista0001 #13918 üzenetére
Nálam ez a helyzet. Az előzmény írásban a teóriám a hibáról. Kérdés hogy az alaplap vagy a proci miatt áll-e fenn a hiba.
-
Pista0001
addikt
válasz
Blaise #13909 üzenetére
Igen, sőt, tudod az IGP-t is használni. Az IGP lehet AUTO, ON és OFF, első esetben ha van diszkrét VGA a gépben akkor az alaplap lekapcsolja, második esetben megy mindig, a harmadikban soha. Ha fixen bekapcsolod és kötsz rá megjelenítőt akkor lehet Windowsban váltani. [link]
-
Pista0001
addikt
Legfrissebb BIOS van fönt. Nálad az Ivy miatt esélyes is volt hogy ez a probléma.
Blaise: Sajnos bármelyik komponens lehet hibás nálam
. Jövő hétvégén megyek haza, viszem a procit és az unokatesómnál kipróbálom. De ha már így szóba hoztad, megnézhetnéd a BIOS-ban az IGP órajel beállításodat. Nálam az a furcsa hogy akármit állítok be, az aktuális értéket mutató mezőben mindig 1000 MHz van.
-
Pista0001
addikt
Hát, ha hamarabb meggondolja magát akkor megspórolhattam volna 160 €-t, így meg duplán vagyok topiktag. A másik rendszer sem problémamentes sajnos, vagy az alaplappal (Gigabyte Z77N-WiFi) vagy a procival (Celeron G540, Sandy Bridge) van valami bibi, ugyanis IGP-vel nem tud bootolni. BIOS-ban tudok ügyködni, de Win nem indul.
-
Pista0001
addikt
válasz
saturn27 #13899 üzenetére
A mai világban bármi bármivel ütközhet. Nekem a P55-ös DFI lapom produkált olyat hogy az USB-s TP-Link WiFi stick nem tudott stabil kapcsolatot létrehozni semmivel ha a SATA-s Optiarc slim DVD íróm is be volt kötve.
Blaise: Ne felejtsd el az EasyTune 6-ot is telepíteni, annélkül zajos lesz a siker.
-
Pista0001
addikt
válasz
radi8tor #13874 üzenetére
Kell hozzá egy notebook töltő szerű külső táp, a linkelt üzletben 5000 Ft egy 60W-os darab újonnan. Ha mindent így veszel akkor 40K vinyó nélkül, használtan szerintem simán összejöhet 25 körül. Háznak például a Modecom Feel 202/302-t érdemes lehet figyelned az apróban, 3,5-es vinyót támogat és elég csinos mindkettő. Szerk.: említett házaknak tartozéka a külső és a belső táp is.
Bocs radi8tor1, természetesen xtevonak szólt a válasz
-
Pista0001
addikt
válasz
Blaise #13858 üzenetére
Ahogy mondod. Összesen 5 darabot lehet felfűzni, és mivel elég kicsi az áramfelvételük ez sem korlátozó tényező. Sajnos nagy fordulaton nem nevezném halknak a típust, viszont akkor a légszállításs sincs gond. 10%-on (kb 400 rpm) elég halkak. Ahhoz hogy ennyire le tudd szabályozni telepítened kell majd az Easytune6-ot.
-
Pista0001
addikt
válasz
Blaise #13829 üzenetére
Sehogy vagy elosztóval. Amúgy azt javaslom hogy vegyél a gyári ventik helyett PWM-eseket, lehetőleg olyanokat amiket lehet "közösíteni" (pl.: Arctic F12 PWM). Az alaplap nem tud mit kezdeni a 3 tűs ventikkel, csak maxon pörgeti őket. Ha nem akarsz ventiket cserélni akkor ventivezérlő ajánlott. Az meg csak extra hogy a BIOS-ban nem nagyon lehet testre szabni a ventivezérlést, EasyTune6-ot kell telepíteni, abban be lehet jól állítani, és nem kell állandóan futnia mert elmenti a beállításokat a BIOS-ba.
Szerk.: Még egy megoldás az egy aljzatra több cucc problémára, ez is PWM-esekhez jó.
-
Pista0001
addikt
válasz
TomiLi #13808 üzenetére
Az FM2-nél (mint ahogy az összes AMD foglalatnál) oda kell figyelni hogy milyen irányban van a hűtőrögzítő keret az alaplapon, valamint hogy a hűtő rögzítését hogyan kell felszerelni, ugyanis csak 180°-onként lehet forgatni a hűtőt, nem 90°-onként mint Intel esetén. Sok olyan párosítás lehet hogy nem hátrafelé (vagy előre) hanem keresztirányban szellőzve lehet csak felszerelni a hűtőt.
-
Pista0001
addikt
Monitort vettem tőlük 3,5 éve, problémamentes vásárlás volt (leszámítva hogy BKV-vel kellett hazavinnem
).
Előtte egyszer VGA-t kerestem, szerepelt az árlistájukban egy termék ami tetszett, mindig csak annyit mondtak hogy nincs a nagykerben, de ezt a többiek is így csinálták akkoriban. Túl nagy az adatbázis (webshop) ahhoz hogy rendesen karbantartsák, nem követték rendesen hogy mik a kifutó termékek. Hangsúlyozom hogy ez kb 5 éve volt, akkoriban jellemző volt a pesti számtechboltokra ez a magatartás.
-
Pista0001
addikt
válasz
Plexicushio #13708 üzenetére
Hát igen, minden relatív, a zaj is.
-
Pista0001
addikt
válasz
Plexicushio #13705 üzenetére
A Spectre Pro 200-al nem biztos hogy elégedett leszel, legalábbis én nem vagyok az. Nagy fordulaton nagy a szélzaj, de ez nem is meglepő. A nagyobb baj az hogy kis fordulaton morog.
-
Pista0001
addikt
válasz
Mercutio_ #13698 üzenetére
A gyártó nem német hanem tajvani, a nagyker német valószínűleg. Először a kereskedővel (tulajdonos, jogutód) lenne jó felvenni a kapcsolatot, csak itt jön a képbe a "hab a tortán", mégpedig hogy nem Magyarországon élek és eddig csak egy mobil telefonszámot találtam amit meg lehet próbálni. Ahogy xtevo írta, kemény menet lesz.
-
-
Pista0001
addikt
Bakker, behalt az alaplapom. Vagy a procim. Cseredarab hiánya miatt ezt még nem sikerült kideríteni.
Az már csak a hab a tortán hogy emlékeim szerint 3 év garis, de a bolt úgy tűnik hogy megszűnt.
-
Pista0001
addikt
Épp ideje hogy szivárognak ezek is, csak a teljesítményéről lenne jó többet tudni. Vajon mennyivel "kajakabb" az Atom/Brazos párosnál? HTPC-hez szimpatikus lenne. Ezek közül nálam az MSI a gyenge felszereltsége, az ECS meg a ram miatt kiesik, de a Biostar jó lenne... azt leszámítva hogy a színe nem megy a meglevő ram-omhoz
-
Pista0001
addikt
Sok amper csak akkor jön be ha ki is megy. Ha nincs fogyasztó ami felvenné akkor csak kis amper jön be, terheléstől függően változik az áramerősség.
04ahgy: Továbbra sem vizsgálgattam közelebbről paneltápot, de ha a gyári specifikáció nem garantálja hogy jó arra amire szeretném (vagy valaki szeretné) használni akkor az részemről nem ajánlott termék.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRCSÖKKENTÉS Dell Latitude E6320 notebook eladó
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Kingston KC3000 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest