-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
blakey
titán
válasz
DeFranco #93189 üzenetére
Nem lettek instabilak, szabályozva lettek, ahogy az autók károsanyag kibocsátása. Ha nagy lefedettség és erős Wifi kell akkor Mesh a megoldás 2 vagy több router segítségével. A drágább routerek azért még mindig elég jó lefedettséggel bírnak, de az alsó kategóriában már nem biztos, hogy találni, esetleg olyan eszköz lehet a megoldás, ahol elérhető valamilyen CFW, ahol talán a Wifi erőssége is szabályozható.
-
Dr.NX
Topikgazda
válasz
DeFranco #93186 üzenetére
Talán segítség, ha megnézed a routerek felületének emulátorát:
https://emulator.tp-link.com/Archer_AX10v1_EU_simulator/#networkMap
https://demoui.asus.com/ -
Dr.NX
Topikgazda
válasz
DeFranco #93173 üzenetére
Erre a felhasználásra alapvetően bármelyik ajánlott router jó lehet.
Ax-es routert szoktunk javasolni, még akkor is, ha jelenleg nincs ilyen kliensed.
Az Asusok némileg drágábbak azonos kategórián belül, de többet is tudnak és Merlin firmware-rel még tovább okosíthatóak.
Basic parental control van az újabb TP-linkeken, de figyelni kell, mert amelyiknél HomeShield van, ott néhány funkció előfizetéshez kötött.
(A TP-Link AX20 sokáig nagyon megérte (20k alatt), de már vége az akciónak.)
USB port az, ami jól szokott jönni pl. filmlejátszáshoz.Most ami ajánlott 20 ezer Ft körül:
Asus AC57Uv3, Asus AC85P
TP-Link AX10 -
válasz
DeFranco #29584 üzenetére
El lehet helyezni repeater-ként de szűk lesz a G-s szabvány nyújtotta sebesség, főleg úgy, hogy repeater módban van ami alapból felezi a sebességet, kábeles összekötésnél már jobb a helyzet, ez az ajánlott, ekkor a G-s eszköz kb 20-22 Mbps-t tud max megfelelő körülmények között.
-
válasz
DeFranco #29576 üzenetére
Szia!
Nem igazán van olyan extra funkció SOHO router-ek esetében, amire a legtöbb felhasználónak szüksége lenne.
Mint ahogy írtad is, "csak netet osztok meg routerrel". Alapvetően csak erre való a router. Én is csak erre használom. De itt, ebben a topicban ilyen extra igények szoktak felmerülni:
- Nyomtató rákötése router-re, és a router-en printer szerver futtatása
- HDD / Pendrive csatlakoztatása router-re, és FTP és/vagy DLNA szerver + torrent futtatása a router-enAmennyiben egyik felsoroltra sincs igényed, akkor tökéletesen elég neked a TL-WR841N modell.
Megjegyzem, hogy én azt sosem szoktam javasolni, hogy a router-en FTP / DLNA szervert, ill. torrent-et futtassanak. Hiába a 30-40 ezres modellek, az abban lévő hardver sem arra van tervezve, hogy 60-120-240 Mbit-es sebességgel töltsön lefele torrent-ről, és mellette még seed-eljen X torrentet.
Én mindig azt mondom, hogy ha valaki torrent-et akar futtatni, vagy FTP / DLNA szervert, akkor vegyen NAS-t, és ne a router-t terhelje ezzel.
(#29577) kenyerr: Amennyiben a 30 Mbit-es internet csomag nem lesz a közeljövőben cserélve 80 Mbit-nél nagyobb sávszélességű csomagra, akkor elég, ha veszel egy TP-Link TL-WR841N-t, kikapcsolod rajta a DHCP szervert, és az egyik LAN port-ját összekötöd UTP kábellal a jelenlegi TL-WR841ND egyik LAN port-jával. Így lesz két külön WiFi hálózatod, de azonos alhálózaton. (A két router-t meg persze logikusan helyezed el a lefedendő területen, hogy minél nagyobb terület legyen lefedve.)
-
válasz
DeFranco #29555 üzenetére
Szia!
Rosszul gondolod, hogy a TL-WR841N(D)-nek rosszabb lenne a hatótávja, mint a TL-WR941ND-nek. Ráadásul a utóbbinál 3 db 3 dBi-s antenna van, addig TL-WR841N(D)-nél 2 db 5 dBi-s antenna. (A TL-WR941ND 3. antennája csak a 3x3 MIMO kihasználása esetén jelent előnyt. Jelerősségbeli különbséget nem jelent.)
Megfelelő ellenoldal esetén WiFi-n is elérhető a TP-Link TL-WR841N modellel a 60 Mbit-es letöltési sebesség.Azt pedig sajnos nem lehet megjósolni előre, hogy le fogja e tudni fedni az egész házat WiFi-vel. Ez sajnos csak a vásárlás után derül ki. (De ha TP-Link TL-WR841N nem tudja, akkor több mint valószínű, hogy más típusú router se tudná.)
Ha esetleg anyósodék terveznek a közeljövőben 80 Mbit feletti csomagra váltani, akkor pedig lehet nem árt már most egy gigabit-es modellbe fektetni.
-
DeFranco
nagyúr
válasz
DeFranco #5729 üzenetére
Ja, egyébként egy 15 Mbit-es netet kell megosztani, de ez nem lényeges, mert "gondolok a jövőre"
Alapvetően ez a két típus érdekel, de ajánlhattok mást is. A terület ahol használnám adott, n-es legyen a wifije, ennyi ami igényként megfogalmazódott bennem.
Előre is köszönöm!
-
-
J.R.Ewing
tag
válasz
DeFranco #5588 üzenetére
igen, 4 lehet rajta kábelen. wifin mennyi azt nem tudom, nem hiszem, hogy a csatornák számának ehhez lenne köze.
az a sáv, amit használhatnak európában, az 13 csatornára van felosztva.ha ez egyiken pl zavar a szomszéd wifije, akkor másik csatornára váltva jobb lehet a jelerősség.
elvileg együtt tud működni, csak mivel a notebook régen, így csak a lassabb G-s szabvánnyal fog menni. netezésre ez is elég, amennyiben nem 30-60-120 mbites netet akarsz a notin is.
-
Khaal
őstag
válasz
DeFranco #2755 üzenetére
Szóval TP-link. Ahogy látom 3750-ért már be lehet szerezni (TL-R460), ez még postaköltséggel együtt is olcsóbb mint amit kinéztem itt helyben (SMC 7004VBR 5800.- ft). Ahogy olvasom pozitívak a tapasztalatok, tehát nem kell félnem, hogy olcsó húsnak híg a leve?
D-Link DSL-584T illetve DSL-684T vagy valami hasonló lenne a másik lehetőség, tehát modem + router egyben. Azért gondoltam erre, mert úgy hallottam ezeknek a D-Linkeknek nagyon jó a modem részük és gondolom a hibalehetőség is kevesebb ha egyben van a két eszköz.
Nem igazán értek ezekhez a dolgokhoz, de azt ugye minden router úgy csinálja, hogy ha csak egyik gép van bekapcsolva akkor oda osztja ki a teljes sávszélet?
A két rákötött gép között egyébként mekkora sebességgel lehet másolni a gyakorlatban? -
Flashget
félisten
válasz
DeFranco #2748 üzenetére
460-as van nekem és semmi gondom vele.
Ma már mondj valamit ami nem kinai cucc,
itt összeszedtem már 1x a véleményeket róla amiket a neten írtak magáról a TP-Link routerekről.
(#2424)Azóta valaki tett egy ilyet is vele
Egy Kérdés!
Egy TP--Link router fagyban is képes működni? Kint hagyhatom éjszakára a fagyban áram alatt? Nem fog szétfagyni reggelre?Minimum 0 C fokig lehet üzemelni, ezalatt csak kikapcsolt állapotban igen. Páratartalom is számít.
Mennek ezek a TP-Link routerek fagyban is.
-
bnss
veterán
válasz
DeFranco #2739 üzenetére
Hello, MAC klónozás van benne: #2703. Ha nincs semmi extra igény, akkor nem kell ennél komolyabb router. Nyomtatószerverről volt szó, lényege, hogy a routerre kötve - amennyiben ezt támogatja a router - a hálózat bármely tagjáról lehet nyomtatni akkor is, ha nincs egy PC sem bekapcsolva, ami ellátná a nyomtatószerver szerepét. Átviteli sebességet nem szoktam figyelni, ha letöltök és nincs meg a szolgáltató által biztosított sebesség, akkor kezdek el gyanokodni.
"mit kell tudni hogy jó legyen"
A "lelke" (CPU, ROM mérete, Flash memória mérete, stb) legyen minőségi.
(#2740) zedok: Linksys, TP-Link, Edimax, Netgear, Asus, USR. Válogass, olvass bele a blogomban található router kalauzba.
-
bnss
veterán
válasz
DeFranco #2736 üzenetére
Jó választás. a PH!-n nem divat a szakmai totyikokban az upolgatás, erre figyelj. Amúgy csak egy kicsit kellett volna visszaolvasni, vagy a keresőbe bepötyögni.
(#2735) FragBoy: ebben kérdésben nem vagyok pártatlan, én a Linksyst venném (szabad forráskód miatt nagyon komoly router faragható belőle), W-LAN adapternek pedig vezetékes antennával szerelt PCI kártyát keresnék.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Az áremelések és a GTA VI késése miatt nem költekeznek a játékosok?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Apple Watch
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Asztalos klub
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Milyen légkondit a lakásba?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- EA Sports WRC '23
- További aktív témák...
- 14" Dell Latitude laptopok: 5400, 5480, 5490, 7480, E7440, E7450 / SZÁMLA + GARANCIA
- Targus Universal USB 3.0 DV1K-2K Compact docking station (DisplayLink)
- Samsung Galaxy S24 Ultra 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 13 2022 M2 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Keresünk dokkolókat
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest