Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Essejó

veterán

válasz Xahsio #101881 üzenetére

Szép elképzelés, csak ott a probléma, hogy az Asus nem gyárt Outfoor AP-ot. Tehát vagy egy kertre néző ablakba rakod belülre a második AX1800-at, de akkor kérdéses a wifin beszórt terület. Vagy veszel egy kültéri (outdoor) Tplink AP-ot, csak akkor nem lesz mesh a kertben, de lesz wifi. Ráadásul a cucc POE Injektoros, az az a lankábelen keresztül kapja a delejt. Injektor a csomag része.
    Természetesen van ennek Wifi6-ot tudó változata is, drágábban.

• MaCS_70

félisten

válasz Xahsio #101870 üzenetére

Gubek-Einste kiválóan összefoglalta a helyzetet.

Csak annyit tennék hozzá, a megérték kedvéért, hogy a mesh lényege, amint azt a neve is sugallja, hogy a kapcsolatok nem sugarasan alakulnak. Attól, hogy van egy központi egység, a node-ok a számukra kedvező topológiával kapcsolódnak egymáshoz, függetlenül attól, hogy vezetékesen vagy wifin csatlakoznak-e. Tehát simán elképzelhető, hogy egy vezetékes node-hoz kapcsolódik egy wifis, de ha azt odébb viszed egy szobával, már a routerhez igazol át.

A vezetékesnek azonban egyebek mellett két komoly előnye van:
    Ugye eleve stabilabb, mivel dedikált közeg;
    A wifis backhaul (hacsak nem külön belső rádiót használ, amire kevés példa van) felezi a sávszélességet.

MaCS

• Gubek-Einste

Topikgazda

válasz Xahsio #101870 üzenetére

Egy ideje már szemezek az alannyal, de azt csak többedik nekifutásra vettem észre, hogy az XD4-eknél a master-en van 1 be- és 1 kimenet, a slave-eken pedig csak 1 bemenet van. (Nyilván az ethernet backhaul miatt.)

Ahogy nézegettem, a 4 LAN portos AiMesh rendszerek (legalábbis az ASUS kínálatában) minimum a büdzsé kétszeresébe, ha nem többe kerülnek.
    Bármilyen AiMesh kompatibilis router-ből felépíthető a hálózat, nem kell ilyen csomagokkal vesződni.

a) Ha bridge módba állíttatom a ZTE routert, ugye jól sejtem, hogy csak a LAN1 port fog rajta működni, a többi pedig süket lesz? (WiFi-re tőle nyilván nem lesz már szükségem amúgy sem.)
    Igen

b) Ha hagyom AP módban a ZTE routert, elbírja-e majd a 2 kábeles klienst ÉS a mesh hálózat okozta terhet? Lassú, instabil, haldokó/halott lesz-e tőle maga a készülék, vagy akár az egész hálózat?
    Ha jelenleg bírja akkor talán a jövőben is bírni fogja de inkább saját router-re bízd a hálózat kezelését.

c) Jobban járok-e azzal, ha a ZTE routert bridge-be rakatom, de rögtön utána egy 4 portos gigabit switch-be megyek be, ami kiszolgálja a két PC-t és a mesh hálózatot?
    Bridge módú szolgáltatói eszköz után egy router-nek kell lenni mert különben nem lesz hálózat.

d) Létezik-e egy negyedik opció, ami hulla egyszerű, de még szimplán nem jutott eszembe?
    Mindig vannak lehetőségek de egyszerűbb nem lesz a helyzet megoldása.

e) Nézzek-e esetleg másik Mesh rendszert az ajánlóból, mert nem vettem észre, hogy valamelyik tudja a 4 LAN portos WiFi Mesht?
    Jó lesz hosszú távra az Asus AiMesh, rugalmas és szabadon bővíthető bármikor.

Támogatnám az ethernet backhault, ahol lehet (minden bizonnyal az emeletre szánt master routert kötném össze a földszinti első slave-vel. Utána, ha jól értem, a második slave-et már csak Mesh-ben tudom bekötni.).
    A hálózat kialakításának a neve a mesh, az eszközök között vezetékes vagy vezeték nélküli kapcsolat lehetséges de függetlenül ezek fajtájától a hálózat mesh lesz (megfelelő eszközökkel).

■ Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre? Lehetőleg pontos összeget írj!
    Az ASUS XD4-gyel szemezgettem, az most legolcsóbban 90 ezerért kapható 3 darabos készletben ÁK szerint. Kb. ennyit szánok rá.

Elsődleges eszköznek megfelelő lesz egy Asus AX58Uv2 vagy TUF-AX3000v2, másodlagosnak pedig az Asus AX53U vagy AX1800U.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés