- One mobilszolgáltatások
- Fotók, videók mobillal
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- Yettel topik
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Magisk
- Telekom mobilszolgáltatások
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Z Fold6 - ugyanaz, sarkosan fogalmazva
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Essejó
veterán
válasz
Xahsio #101881 üzenetére
Szép elképzelés, csak ott a probléma, hogy az Asus nem gyárt Outfoor AP-ot. Tehát vagy egy kertre néző ablakba rakod belülre a második AX1800-at, de akkor kérdéses a wifin beszórt terület. Vagy veszel egy kültéri (outdoor) Tplink AP-ot, csak akkor nem lesz mesh a kertben, de lesz wifi. Ráadásul a cucc POE Injektoros, az az a lankábelen keresztül kapja a delejt. Injektor a csomag része.
Természetesen van ennek Wifi6-ot tudó változata is, drágábban. -
Essejó
veterán
válasz
Xahsio #101870 üzenetére
3 db ilyen olcsóbb
1 wan 3 db lan ai mesh képes -
válasz
Xahsio #101870 üzenetére
Gubek-Einste kiválóan összefoglalta a helyzetet.
Csak annyit tennék hozzá, a megérték kedvéért, hogy a mesh lényege, amint azt a neve is sugallja, hogy a kapcsolatok nem sugarasan alakulnak. Attól, hogy van egy központi egység, a node-ok a számukra kedvező topológiával kapcsolódnak egymáshoz, függetlenül attól, hogy vezetékesen vagy wifin csatlakoznak-e. Tehát simán elképzelhető, hogy egy vezetékes node-hoz kapcsolódik egy wifis, de ha azt odébb viszed egy szobával, már a routerhez igazol át.
A vezetékesnek azonban egyebek mellett két komoly előnye van:
Ugye eleve stabilabb, mivel dedikált közeg;
A wifis backhaul (hacsak nem külön belső rádiót használ, amire kevés példa van) felezi a sávszélességet.MaCS
-
válasz
Xahsio #101870 üzenetére
Egy ideje már szemezek az alannyal, de azt csak többedik nekifutásra vettem észre, hogy az XD4-eknél a master-en van 1 be- és 1 kimenet, a slave-eken pedig csak 1 bemenet van. (Nyilván az ethernet backhaul miatt.)
Ahogy nézegettem, a 4 LAN portos AiMesh rendszerek (legalábbis az ASUS kínálatában) minimum a büdzsé kétszeresébe, ha nem többe kerülnek.
Bármilyen AiMesh kompatibilis router-ből felépíthető a hálózat, nem kell ilyen csomagokkal vesződni.a) Ha bridge módba állíttatom a ZTE routert, ugye jól sejtem, hogy csak a LAN1 port fog rajta működni, a többi pedig süket lesz? (WiFi-re tőle nyilván nem lesz már szükségem amúgy sem.)
Igenb) Ha hagyom AP módban a ZTE routert, elbírja-e majd a 2 kábeles klienst ÉS a mesh hálózat okozta terhet? Lassú, instabil, haldokó/halott lesz-e tőle maga a készülék, vagy akár az egész hálózat?
Ha jelenleg bírja akkor talán a jövőben is bírni fogja de inkább saját router-re bízd a hálózat kezelését.c) Jobban járok-e azzal, ha a ZTE routert bridge-be rakatom, de rögtön utána egy 4 portos gigabit switch-be megyek be, ami kiszolgálja a két PC-t és a mesh hálózatot?
Bridge módú szolgáltatói eszköz után egy router-nek kell lenni mert különben nem lesz hálózat.d) Létezik-e egy negyedik opció, ami hulla egyszerű, de még szimplán nem jutott eszembe?
Mindig vannak lehetőségek de egyszerűbb nem lesz a helyzet megoldása.e) Nézzek-e esetleg másik Mesh rendszert az ajánlóból, mert nem vettem észre, hogy valamelyik tudja a 4 LAN portos WiFi Mesht?
Jó lesz hosszú távra az Asus AiMesh, rugalmas és szabadon bővíthető bármikor.Támogatnám az ethernet backhault, ahol lehet (minden bizonnyal az emeletre szánt master routert kötném össze a földszinti első slave-vel. Utána, ha jól értem, a második slave-et már csak Mesh-ben tudom bekötni.).
A hálózat kialakításának a neve a mesh, az eszközök között vezetékes vagy vezeték nélküli kapcsolat lehetséges de függetlenül ezek fajtájától a hálózat mesh lesz (megfelelő eszközökkel).■ Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre? Lehetőleg pontos összeget írj!
Az ASUS XD4-gyel szemezgettem, az most legolcsóbban 90 ezerért kapható 3 darabos készletben ÁK szerint. Kb. ennyit szánok rá.
Elsődleges eszköznek megfelelő lesz egy Asus AX58Uv2 vagy TUF-AX3000v2, másodlagosnak pedig az Asus AX53U vagy AX1800U.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo ThinkPad T14 3 Gen 16/256GB SSD, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad 330S-15IKB - i5-8G I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Lenovo Legion Pro 5 16IRX9
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged