- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Honor 400 Pro - gép a képben
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Mobil flották
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Soma01
veterán
válasz
Freddy TNT #24411 üzenetére
Meg ugye a szokásos: "TP-Link 74x/84x, Asus N10/N12,
Linksys E900/E1x00" Ezekre a Linksys-ekre nem tudom van-e külön firm. -
válasz
Freddy TNT #24405 üzenetére
Már az első válaszomban írtam, hogy mindenképpen 3rd party firmware kell és emiatt ajánlottam a TP-Link 842ND-t amire OpenWRT-t is lehet tenni.
Én még ilyet nem csináltam de kérdezzél rá a saját témájában, hogy mit és hogyan kell beállítani ha meg lehet csinálni de szinte biztosan megoldható. -
válasz
Freddy TNT #24404 üzenetére
ilyen stílussal, nem is tudom, hogy mit vársz...
nem tudom, hogy te milyen netes etikettet tanultál/olvastál, meg amúgy is;
!?!? ≠ !!!???
a trollozást fejezd be, mert csak gondod lehet belőle!
úgy illik segítséget kérni, hogy vázolja a kérdező azokat az elvárásokat, amikre a segítők választ várnak, és nem csak azokat, amik számára fontosak, mert a kettő akár ütheti is egymást, de legalábbis szűkítheti a kínálat körét, mert azt ugye senki sem várhatja el, hogy minden lehetséges típus felsorolásra kerüljön, akár 50 verzió...
megfelelő korlátokon belül, akár az általam korábban írt típussal is megvalósítható - részint - az általad elvárt funkció, csak tudni kell beállítani - szóval írtam típust!
azt is lírtam, hogy ez otthoni - olcsó - kategória, de létezik olyan egyéni igények szerint programozható eszköz is, amit tetszésednek megfelelően konfigurálhatsz, csak az nem otthoni katégória, így az ára sem az! -
Soma01
veterán
válasz
Freddy TNT #24407 üzenetére
Vegyél egy ilyet: TL-WDR3600 és tegyél rá egy ilyen firmware-t:Gargoyle, ha nem lenne jó a gyári "Bandwidth control" tudása. Ez jó lesz egy darabig, akár nagyobb nethez és nagyobb igényekhez is.
Amúgy szerintem elég a gyári is, mert van minimum és maximum érték is. Ha csak a minimumot adjuk meg, szerintem az úgy fog működni ahogy elvárod. De ilyen funkció olcsóbb routerekben is van pl. TL-WR842ND és erre is mehet pl. Gargoyle vagy OpenWrt . De azért írtam nagyobb routert, hogy tutira bírja szuflával.
-
Soma01
veterán
válasz
Freddy TNT #24404 üzenetére
Az ember saját magát b@ssza fel, nem más!
Szerintem meg elég jól leírta és normálisan válaszolt.
Tud(unk) olyan routert mondani, ami tudja ezt. Csak előbb fel szeretné(nk) mérni a pontos igényeket. -
válasz
Freddy TNT #24400 üzenetére
A 150 Mbps a wifi link sebességére vonatkozik, ez csak elméleti, soha az életben nem lesz meg ekkora, max olyan 40-50 hozható ki megfelelő körülmények közt. Ez a hasonlítás ugyan úgy vonatkozik a 300-as router-ekre is, ekkor már nagyobb a szórás, kb 70-130 Mbps érhető el valósan.
Én személy szerint ajánlanám a TP-Link 842ND több okból is:
- Az egyik legjobb ár/érték arányú ma kapható eszköz
- Van rajta USB port amire lehet nyomtatót/külső vinyót kötni és megosztani a hálózaton
- OpenWRT-vel okosítható így a felhasználási lehetőségek jelentősen kibővülnek
- Külső cserélhető antennával rendelkezik
- Az ára is elfogadható, kb 7-8kKb olyan 60-70 Mbps-es nethez használható még, ennél gyorsabbhoz már gigabites modell kell.
-
válasz
Freddy TNT #24400 üzenetére
nem szempont? okés, mert van 5 e ft-ért is, de 55 e ft-ért is!
nem csak budapesten van 80 megabit/sec és attól gyorsabb sebességű internet, szóval ne mi találjuk már ki, hogy milyen technikai feltételek mellett lesz használva a router...
amit korábban említettem, az 5 - 6 e ft között beszerezhető, szóval 10 e ft-ért is van, de a dinamikus elosztás más tészta, azt ne az otthoni - olcsó - kategória alapszoftverében keresd! -
válasz
Freddy TNT #24398 üzenetére
a net sebessége lenne a kérdés, hogy gigabit képes router kell, vagy elég a 100-as!?!?
az sem lenne mellékes, hogy mennyit szánsz a router megvételére?!?!
a tp-link a 700-as szériától alapban tud ilyet; link
lásd; Bandwidth Control -> Rules List -> Add New... -
válasz
Freddy TNT #24392 üzenetére
Az ilyen szinte korlátozáshoz már valamilyen 3rd party firmware kell, gyáriban nem ennyire precíz a beállítási lehetőség. 3rd party firmware pedig elég sok ma kapható router-hez elérhető, akár többféle is.
Pontosan milyen nethez kellene a router?
Egyéb igények a router-rel szemben? -
Beri
addikt
válasz
Freddy TNT #15644 üzenetére
WOL-nak csak portot kell forwardolni. Csak át kell engednie a magic packetet, azt' kész.
-
Freddy TNT
őstag
válasz
Freddy TNT #15644 üzenetére
Up erre !
-
Rommel6600
őstag
válasz
Freddy TNT #1948 üzenetére
Gigabites routert szerintem ne keress, régebben láttam egyet, de azt valószínűleg ketten nem tudnánk megvenni annyiba került.
Ha viszont olyan is elég aminek csak a LAN portjai, azaz a bele integrált switch gigabites, akkor amiről tudok az a d-linknek vmi gaming routere [link], kb ~30eFt-ért amin már persze a wifi is ott figyel.
Viszont szerintem elég ha veszel egy mezei routert, és utánna egy gigabites switch-re kötöd a gépeket, így a switch és a router között lesz csak 100 megabites a kapcsolat, a gépek között viszont gigabites lesz. Valószínűleg ez a legolcsóbb megoldás egy gigabites hálózat kiépítésére.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- AKCIÓ! GAMER PC: Új RYZEN 5 4500-5600X +RTX 3060/3070/3080 +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ
- UHH! HP EliteBook 840 G8 Fémházas Laptop 14" -45% i5-1145G7 4Mag 32/512 FHD IPS Intel Iris Xe Magyar
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G - 8/256 - Media Markt garancia
- Xiaomi Redmi 9at - 2/32 - szürke
- Xiaomi Mi8 - 6/128 - fekete
- KIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
- AKCIÓ! Gigabyte B85-HD3 B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BANKMENTES részletfizetés Noblechairs HERO RL valódi bőr Gamer Szék
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest