-
Mobilarena
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
zskela
lelkes újonc
Sziasztok,
végigolvasva a 27296 bejegyzést picit tanácstalan vagyok
Lecserélném a 10 éves D-Link DNS-325 NAS-t, kiszolgált 2 db 1 TB HDD-t amit cseréltem 2 db 3 WD Green TB-ra 6 éve, viszont az egyik bemondta az unalmast (nem akartam JBOD-t, sem RAID-t, megfelelt hogy a filmek két volume-n voltak, és amit buktam (kb 2 GB) azt (vagy ami hiányzik) újra letöltöm).
A kinézett új NAS: QNAP TS-251D-4G (amivel gondolom nem leszek túl pozitívan megítélve itt).
Igények:
- 30-50 torrent seed (néha 100, de igyekszem törölni havonta a régieket, az arány nem érdekes), ezért is Intel alapú a keresett NAS.
- 3-5 kliens kiszolgálasa filmekkel többnyire shared drive (laptopok), de van 1-1 régi TV és 1 MI BOX is, szeretnék Plexezni is. A filmek 99%-a SD, nagyon ritkán 720p, esetleg FHD
- Mivel 20 éve IT szakmában dolgozom így valószínűleg mindent kipróbálok majd vele amit lehet, GUI/CLI nem gond, angol doksik, videók segítene: pl VPN, Virutal Machine, DockerAz ár kb NETTÓ 100-110e HUF HDD nélkül (az egyik működő 3 TB WD GREEN belekerül amíg megy). Emellé néztem ki a következő két HDD típust, esetleg melyiket ajánljátok (külön diskként jelenik majd meg és szinkronizálom amit fontosnak tartok, illetve lesz backup cloudba, külső HDD-re néha):
- SEAGATE IronWolf 4TB 3.5" 5900rpm 64MB SATA3 ST4000VN008
- WD Purple 4TB 3.5" 5400rpm 64MB SATA 3 Lila WD40PURZ (ezt inkább Surveillance [security] eszközökbe ajánlják)Nagy kérdés még hogy a nagyon favorizált Synology DS218+ legyen-e, de ez alapból 2 GB, és eldöntöttem hogy 4 GB-al indulnék, így itt azt is kellene venni bele, illetve a QNAP egyelőre jobban tetszik.
Sokan itt lebeszélik az embereket a NAS média lejátszó szerepéről (a QNAP-nak ugye van HDMI kimenete és távirányítója), de ha van valakinek személyes tapasztalata erről akkor érdekelne.
Köszi a válaszokat.
-
Biga123
addikt
válasz KRISSTUS #27294 üzenetére
3/1 es nethez én nem cserélném.
Korlátozd be a peer ek számát és jó lesz.
Nekem anno a WD white liteom kimaxolta a 15mbps es netet akadás nélkül.
Pedig az aztán tényleg low end nas volt .---- Elméletileg, az elmélet és a gyakorlat egy és ugyanaz. Gyakorlatilag nem.----
-
KRISSTUS
aktív tag
Sziasztok!
Egy NSA310-est szeretnék lecserélni. Le (3mbs) - fel (1mbs) töltésre és média megosztásra (2db TV - FullHD) használom és minimális adattárolásra. Ha korlátlan sebességet állítok be (le-fel), akkor nagyon akadozik a Nas elérése.
Egy DS218-as előrelépés lehetne a számomra gigás net és hálózat esetben (árban még megfelelne)?
Vagy már 2 lemezesben gondolkodjak? De az árban már közel a duplája.[ Szerkesztve ]
-
-
Alex91
félisten
-
Alex91
félisten
válasz Impair1980 #27286 üzenetére
Ahogy nezem az arakat, akar az eredeti arat is . De en azt mondom, hogy eredeti atlagar felenek kellene lenni minden olyannak, ami mar gari idon tul van, es mar boltban nem kaphato. Legalabbis vevokent en altalaban ebbol indulok ki...
Se mondom most elmentek az arak, lehet, hogy 40k-t is megadnak esetleg erte.Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
Impair1980
aktív tag
Sziasztok!
Elszeretném adni régi NAS-om egy QNAP TS-228-at. Szerintetek mennyit kérhetek a termékért? 3 éves, már nem garanciális, kitűnő állapotban van!
Köszönöm! -
Veron
addikt
Képek, dokumentumok backupjára, ezek elérésére neten keresztül, okos tvn filmezésre és minimális torrentezésre keresek NASt. Látom hogy ilyen felhasználásra a Synology DS120j és QNAP TS-128A szokott elkerülni az olcsóbb kategóriából.
Valamelyik inkább ajánlott a kettőből? A QNAPban erősebb a HW, de 2 évvel öregebb modell."Hisztéria... Csak nők kaphatják meg, és csak férfiak halnak bele."
-
addikt
válasz thibeni #27281 üzenetére
DS418j egy nagyon jó belépőszintű NAS. Ha nem kell Docker támogatás vagy valósidejű videó re-encode vagy gigás neten torrentet kihajtani akkor jó lesz. Ha ezek bármelyike fennállhat akkor Intel procis (akár két lemezes) Synology a javasolt.
"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
thibeni
csendes tag
válasz thibeni #27280 üzenetére
Ahogy nézegettem ebben az árban ha jól látom csak a Zyxel NAS542 van, ami 4 merevlemez férőhellyel rendelkezik. Amit még néztem az a Synology DiskStation DS418j, de ennek az ára borsosabb. Megéri az a plusz 30 000 amivel többe kerül a Synology, vagy amire én használnám fölösleges lenne?
-
thibeni
csendes tag
Sziasztok!
Régóta gondolkodom egy NAS vásárlásán és két opció maradt, de nem tudok dönteni, ezért kérem a segítségeteket.
Amire szükségem van:
- DLNA megosztás
- Adattárolás
- Távoli elérés
- 4 lemez férőhely a későbbi bővíthetőség miattRaid-et nem terveztem használni. Én a QNAP TR-004-et és a Zyxel NAS542-t néztem ki. Melyiket érdemes a kettő közül megvenni, melyik érné meg jobban?
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Csabi1984 #27275 üzenetére
Bármilyen lemezművelet, és az sem mindegy, hogy mennyi idő után áll le a HDD.
A HDD-k számára a nagy igénybevétel a lemezek felpörgetése, illetve a fej leparkoltatása, tehát a folyamatos üzem elvben kedvező. Ugyanakkor van az a folyamatos pörgési időtartam, ami már kitesz egy indulás-leállást.
Na, ezért van jelentősége a strapabíróbb kivitelnek.Ha viszont a NAS idejének többségét inaktívan tölti és ritkán kell indulnia-leállnia, akkor kevesebbet számít a NAS/surveillance kivitel.
MaCS
[ Szerkesztve ]
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
-
Alex91
félisten
válasz saxonb76 #27262 üzenetére
En az ureset vennem, es vennem hozza a hdd-t, nehogy amaz 2x2 TB legyen...
Ha csak arra kell, amit irtal jo lesz a ds220j is, esetleg ds218, ebben tobb a memoria. A kovetkezo, lepcso az Intellel szerelt, de az meg lehet, hogy agyuval verebre...
[ Szerkesztve ]
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
saxonb76
csendes tag
válasz Alex91 #27259 üzenetére
Aha.
Szóval az egybeépített DS-220j? Ebben lehet később cserélni a winyót? Vagy a másik ami csak 2 bayes és lehet bele tenni HDDt?
Qnap TS-230-at nem találok csak: QNAP TS-231K 2 Bay Desktop NAS Enclosure - 1GB RAM, Annapurna Labs 4-core, 1.7GHz Processor - for reliable high performance home and personal cloud storage
de ez most 200+100 szóval olyan 120HufK -ra jön ki egy 4TB HDD-vel.Szóval a kettő közül melyiket? Egy ideig nem lesz ilyesmire pénz! Szóval hosszabb távra?
[ Szerkesztve ]
-
Alex91
félisten
válasz saxonb76 #27257 üzenetére
Most te UK-ban vagy?
Synology DS-220j, Qnap TS-230. Itthon 4TB-os HDD-vel ez 100k huf korul osszehozhato...
Ha nem is szertnel torrentezni vele, azert a netre ki kell engedned...Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
Alex91
félisten
válasz Atom Anti #27256 üzenetére
Eleg lesz a 118 is. Esetleg a Qnap TS-128A. Termeszetesen a jovore gondolva lehet dragabbat is venni, de akkor mar Inteles cpu-val szereltett.
Transzkodolassal meg nem kell foglalkozni...Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
saxonb76
csendes tag
válasz Alex91 #27239 üzenetére
Sziasztok,
Nos részben képben és sikerült az asszonyt rábeszélni (kemény meló az ilyen ) hogy nagyobb összeget is költhetnénk.
Szóval, most ez az igény:
1) a NAS jöhet de csak tárolásra és nem torrentezésre
2) streamingelni a filmeket a TV-re és reménykedni hogy futni fog (bár a TV eddig majd mindent elvitt)
3) az egész egy private alhálózaton lesz, semmi public net
4) RAID mirroring, backup nem kell
Szóval valami egyszerübb 2 bayes megoldás 1 winyoval (ami egyelőre lehetne csak 4TB majd később bővítem ha nyerek a lottón)Ilyesmikben gondolkodom de szeretnék kérni további útba igazítást vagy véleményt hogy melyiket érdemes vagy nem érdemes és hogy mi a tuti vagy mi kerülendő:
Synology DS220j 4TB 2 Bay Desktop NAS Solution kb. 150HufK egybeépítve
Synology DS220j 2 Bay Desktop NAS Enclosure- mi az az enclosure? + 4TBwinyó külön 104HufK
Ez is érdekes bár drágább de lehet félreértek valamit:
QNAP TS-251+-2G 2 Bay Desktop High-performance NAS Enclosure - 2 GB RAM, Intel Celeron 2.0 GHz Quad Core Processor - Supporting HDMI, Transcoding and Virtualization, TS-251+ 2GB + ehhez kellene még RAM + winyó is??????? bár ez most nem egyértelmű számomra mert azt írja a product detailsnél, hogy HDD 2GB?? 160-200HufKEbben van 2 x 4TB winyó installálva - lehet ezeket cserélni ha valamelyik megfirkan?
Synology DS220j 8TB 2 Bay Desktop NAS Solution | Installed with 2 x 4TB Seagate IronWolf Drives kb. 150HufKSzerintetek melyik érné meg a legjobban az igényeimhez?
A válaszokat előre is köszi,
SaxonB -
Atom Anti
csendes tag
válasz Borisz76 #27255 üzenetére
A letöltési sebesség kimaxolása nem célom, és ha több torrent eseténm vagy filmnézés közbe visszaesik a letöltési sebesség, az se zavar. (Valamit valamiért...)
Ami viszont már zavarna az az, ha a film lejátszása akadozan.
Tudom, hogy a lejátszó ezközön is sok múlik, de most a kérdés, hogy a DS118 elég erős e az esetlegesen szükséges 4K tartalom transzkódoláshoz?
Mert ha nem, akkor árba nagyot kell lépni az Intel procihoz. A ds218+ és ds220+ már nagyságrendileg dupla áron vannak.
Esetleg valakinek van tapasztalata ilyen téren a Ds118-ról? Esetleg más márka más típusát tudtok ajálani, ami bírná a tervezett strapát? HDMI kimenet sajnos nem jöhet szóba. -
Borisz76
veterán
válasz Atom Anti #27254 üzenetére
Szia.
Torrent:
Ha optikai 1000-s neted van és szeretnéd is kihasználni a sebességet , akkor bizony minél gyorsabb,erősebb INTEL processzoros NAS javasolt.DLNA :
A NAS stream-eli az anyagot a TV felé.
A TV beépített lejátszója vagy ismeri a kodeket ( Videó és audió formátumot ) vagy nem. Beleszólhat még a felirat is.
Ezt a rész ki kell próbálni.
Ha mégsem ismeri fel , akkor jöhet képbe a transzkódolás , ami "röptében" ....azaz filmnézés közben átkódolja a filmet ( képet és / vagy hangot ) olyan formátumra amit már a TV lejátszója ismer.
Ez a transzkódolás is erős CPU-t igényel.Alapból a kiszemelt feladatra elég kell legyen a DS118 de lehet, hogy nem fog csúcson járni a torrent valamint lehet, hogy a TV lejátszója miatt bizonyos filmek nem mennek majd.
Torrent sebességmérési eredmények a fórumtársaktól :
Lajos75 fórumtársunk vasa :
DS 718+ Intel Celeron J3455 quad-core 1.5GHz, burst up to 2.3GHz
A letöltési sebesség meghaladja az 50 MB/s-t.
Lajos75 kolléga új mérési eredménye : 36841. hozzászólás.Kicsimix fórumtársunk vasa :
DS 216+II Intel Celeron N3060 dual-core 1.6GHz, burst up to 2.48GHz
A Letöltési sebesség meghaladja a 60 MB/s-t. Videó a letöltésről.Bandi20 fórumtársunk vasa :
DS 218+ Intel Celeron J3355 dual-core 2.0GHz, burst up to 2.5 GHz
A letöltési sebesség felugrott 90 MB/s-ra is :(#35690) bandi20 hozzászólása.Irgum fórumtársunk vasa :
DS216play STM STiH412 dual-core 1.5GHz
Irgum hozzászólásában linkelt egy videót !Ezek az értékek tájékoztató jellegűek !!!!
Mivel erősen függ a netkapcsolattól, a torrentet seedelők számától és a Download Station ( Transmission alapú, "gyári" letöltő alkalmazás. ) beállításaitól is.[ Szerkesztve ]
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
Atom Anti
csendes tag
Sziasztok!
Lassan "nyugdíjba" lépő ZyXel NSA310 szerveremet szeretném egy korszerűbbre cserélni.
Jelnleg a Synology és az Asustor 1 és 2 lemezes termékei közöt találtam szimpatikus darabokat, de nyitott vagyok másra is...Amire használnám:
- Torrentezés (egy időben 10 nél kevesebb aktív torrent)
- DLNA megosztás (4K tartalmat akadás mentesen lejátszása a fentebb leírt szolid torrentezés mellett)
- Távoli elérés (felhasználó csoportok kezelése fontos)Alapvetően egy egylemezes NAS-al is tökéletesen ellennék, RAID-re nincs szükségem. A két fiókos készülékek a későbbi bővíthetőség matt kerültek képbe, illetve azért, mert úgy látom bizonyos erőforrás felé egylemezes kiadásban nem mennek a gyártók.
Bár nem tudom mennyire van szükség "erőműre" a fent leírt igényekhez...Az elsődlegesen kiszemelt példány: Synology DS118
Árban pedig a max, ameddig elmennék indokolt esetben, az a DS220+ szintje, azaz kb 122 e.Ebből a keretből (lemez nélkül) mit ajánlanátok ami elég lenne a fent leírt igényekhez?
-
Alex91
félisten
válasz Csabi1984 #27251 üzenetére
Ha sima dlna kell, akkor a qnap is jo lesz, hardverben ugyanaz, mint a masik nagyjabol, de valamivel olcsobb. Szoftveresen is hasonlo funkciokkal birnak.
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
Csabi1984
addikt
válasz Alex91 #27250 üzenetére
Rosszul fogalmaztam! Egyszerűen a számítógépemet nem szeretném kiszolgálónak használni. Lényegében az lenne, hogy lenne egy ilyen NAS ( médiakiszolgáló, elérési pont) amire számítógépről rátudom másolni az új filmeket, sorozat epizódokat de ugyanakkor elérem mondjuk a TV-vel vagy médialejátszóval a tartalmat pc nélkül is
-
Alex91
félisten
-
Csabi1984
addikt
Régebben jártam itt és érdeklődtem a NAS-ok felől.
Ez a készülék jó vétel lehet Synology DS118 NAS meghajtó ?Nem szeretnék Raidezni meg semmi ilyet, eddig se csináltam
Torrentezni meg a gépről szoktam.
Egy célra kellene kiváltani a Serviiot-t a számítógépről és mégis lenne a "kis számítógép" amire rámásolhatnám a letöltött filmeket LAN-on keresztül Gigabites kapcsolaton
4K filmeket nem szoktam letölteni -
Edorn
senior tag
válasz Alex91 #27246 üzenetére
Ahogy nézem ds220j jobb/több funkciót kínál, és igazán csak a memórában gyengébb? Azt lehet "házilag" később bővíteni?
Jól értem, hogy a beépített levelező funkcióval leszinkronizálhatok IMAP postafiókból leveleket, így +1 biztonsági mentés, amivel ráadásul könnyen hozzá is férek a levelekhez?
AMD Ryzen 5 5600 3.50GHz AM4, SAPPHIRE PULSE RX 6650 XT 8GB, EX2220 (1920x1080), crucial MX500 SSD, CRUCIAL 16GB Ballistix DDR4 3200MHz, MSI B450 GAMING PLUS | Tárhely, domain: https://nokturn.hu
-
Alex91
félisten
Nem egyertelmuen. A masik erosebb hardverben. Szerintem nezz utana, hogy neked melyik lesz a jobb. Elviekben szerintem mindketto, de lehet, hogy a te szempontrendszerednek valamelyik jobban bejon.
-
Edorn
senior tag
válasz Alex91 #27244 üzenetére
Igen, most nézem, hogy a winyók sem túl olcsóak...
De ha a ds220j vagy a Qnap ts-230 esetleg jó lehet nekem, akkor azt még valahogy bele tudom szorítani a költségvetésbe. A kettő közül a ds220j az ajánlottabb?AMD Ryzen 5 5600 3.50GHz AM4, SAPPHIRE PULSE RX 6650 XT 8GB, EX2220 (1920x1080), crucial MX500 SSD, CRUCIAL 16GB Ballistix DDR4 3200MHz, MSI B450 GAMING PLUS | Tárhely, domain: https://nokturn.hu
-
Alex91
félisten
Ennyiert jelenleg szinte semmi se jon ki, sajna...
Synology ds220j, Qnap ts-230, de most lehet, hogy varni kellene kicsit, ha nem surgos...Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
Edorn
senior tag
Mit tudnátok ajánlani az alábbiak keretein belül?
- NAS + 1TB HDD-re szánnék úgy max 75 ezertet.
- Első körben egy HDD, később bővíteném még eggyel RAID1-hez.
- Célok 1: céges adatok sokadik biztonsági mentése más helyen lévő irodából és tárhelyről (van már bérelt backup tárhelyünk, saját szerverünk, ez lenne +1 mentés)
- Célok 2: saját/privát adatok biztonsági mentése, illetve kiszolgálása. Azaz képek, videok mentése, illetve megosztása pl TV-re, itthoni gépre/laptopra, esetleg távolra mondjuk mobilra, de ez utóbbi egyáltalán nem fontos.
- A céges adatok miatt fontos lenne, hogy lehessen titkosítani a meghajtót, vagy egy részét. Ha ez nem megoldható, akkor elvileg meg tudom oldani, hogy a mentett fájlok legyenek titkosítva, de jobb lenne, ha a meghajtót lehetne titkosítani.
- Távolról rsync és ftp elérés, hogy a mentéseket be tudjam küldeni. (jó lenne, ha lehetne korlátozni, hogy távolról milyen ip-ről érhetőek el ezek a funkciók)
- Jelenleg nincs fix ip-m, így jó lenne, ha lenne valami beépített megoldás erre a problémára, de ha nincs, majdcsak megoldom valahogy...AMD Ryzen 5 5600 3.50GHz AM4, SAPPHIRE PULSE RX 6650 XT 8GB, EX2220 (1920x1080), crucial MX500 SSD, CRUCIAL 16GB Ballistix DDR4 3200MHz, MSI B450 GAMING PLUS | Tárhely, domain: https://nokturn.hu
-
őstag
-
saxonb76
csendes tag
válasz MaCS_70 #27236 üzenetére
Köszi a választ (mindenkinek).
Akkor ha jól értem a laptopon torrentezek VPN mögül és a NAS-ra mentem ahonnan a TV is le tudja játszani a médiafile-t.
Viszont ha tud VPN-t és azon torrentezek akkor tulajdonképpen a laptop teljesen tehermentesíthető de jobban a zsebbe kell nyúlni.
Azt hiszem az olcsóbb megoldáshoz is sporólnom kell. -
Alex91
félisten
válasz saxonb76 #27234 üzenetére
A MyBook-ot keruld el! Olcson nem fogod meguszni...
VPN-hez nem tudok hozzaszolni, de gyanitom, hogy ennek is mennie kellene a normalis NAS-oknal. Ha veszel egy elfogadhato NAS-t, akkor torrentezni is celszerubb vele, mint PC-vel.Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
saxonb76
csendes tag
Sziasztok,
Van egy tévénk: LG 43UM7500PLA 43-Inch UHD 4K HDR Smart LED TV(2019 Model)
és van egy WD MyBook mellette
WD My Book 4 TB USB 3.0 Hard Drive with Backup - 2015
Szóval az utóbbi időben a MyBookot néha nehezen ismerte fel a laptopom, leginkább csak akkor amikor valami szektorhibát talált és fixálni akarta.
Miheztartás végett: laptopról mindig szabályosan választom le.
Az LG fel is ismeri gond nélkül de ha jól emlékszem ez a típus csak 2TB -ig kezeli a partíciókat ezért fel is kellett szabdalnom.Szóval odáig fajult a dolog, hogy a fórum egy másik részében NAS-t ajánlanak.
Ha jól értem a fenti összefoglalót akkor
1) a NAS megoldja a kompatibilitási gondot mert hálózaton keresztül üzemel (mondjuk nem tudom VPN mögül is üzemel e?)
2) marha drága: 1 bayes lemezzel (nem is tudom forgalmaznak e még ilyet: de a WD MyCloud lemezzel együtt (1 bay 1 x 4TB HDD) kb. 60000 Ft és innentől felfele van minden
3) nekem csak multimédiás anyagok lennének tárolva rajta így nem kellene semmilyen Raid vagy egyéb megoldás.... ha megzakkan hát megzakkan.Tudnátok segíteni, hogy erre van e szükségem?
Ok. Leadva az igényeimet:
-1 x nas + 4TB adattárolásra (főleg multimédia és nem kell backup opció vagy Raid
-vonzó a NAS azon tulajdonsága hogy nem kell hurcolászni és van saját dashboardja is
-nem tudom hogy kellhet e hozzá egy külön router mert ami most van az a szolgáltatóé és figyelik a forgalmat (tuti mert már egyszer korábban kaptam figyelmeztetést ezért is használok VPN-t), ha kell külön router ami mondjuk a NAS és a TV és a laptopon között működik (mert bármilyen adatforgalmat a laptopomról VPN mögül bonyolítanék és nem használnám a NAS torrentkliensét stb ha nem működik VPN mögül). Szóval leegyszerűsítve: privát hálózat a hálózatban: VPN + laptop letöltés - majd laptop -> nas adatátvitel végül NAS-TV kapcsolat. Vagy túlbonyolítom?Nem értek a NAS-hoz de ha jól értettem a fenti összefoglalót akkor nekem valamilyen fapadosabb megoldás is jó lenne.
Előre is köszi,
Üdv,
SaxonB
-
addikt
válasz iknight #27232 üzenetére
DDR3L-1866 SO-DIMM 204pin 1.35V
Ha elég a 4GB összesen (márpedig a legtöbb dologra elég), akkor olcsón találsz 2GB-os gyári modult, amit más kivett bővítéskor.Dual channelnél javasolt az egyforma modulok használata, persze működik asszimetrikusan is, a különbség meg ennél a procinál kb. nem mérhető
[ Szerkesztve ]
"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
iknight
senior tag
Sziasztok,
Abban tudtok segíteni, hogy Synology DS218+ NAS-ba milyen ramot tehetek?
Bármilyen DDR3 SODIMM ram jó bele?
Lehet bővíteni assszimetrikusan? (gyári 2gb mellé 4db-ot szeretnék rakni)Akik jó békét tudnak kötni, azok sohase győznek a háborúban.
-
-
kuyarashi
őstag
válasz Alex91 #27224 üzenetére
Akkor lehet nem tudtam még, hogy használt lesz, de benne volt a pakliban. Általában egy kicsit' régebbi, de a maga korában jobb fajtára szívesebben teszem a voksom, mint egy mai, olcsóbbra, hasonló áron. De ez sem mindenre igaz.
Egy anno 100.000-es cumó jelen esetben jobban tetszik, mint a legújabb 60.000-es (amiben ugyanennyi a ram, a CPU pedig szintén hasonló.Ha csakis adatközpontnak használnád (semmi torrent, meg média, stb.), akkor mennyit adnál A TS-420-ért?
[ Szerkesztve ]
iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
Alex91
félisten
válasz kuyarashi #27223 üzenetére
Ja, akkor ezert kérdezted, hogy bexarik-e?
Nem tudom, hogy mennyiert adjak, de nagyon olcsonak kellene lenni, hogy megvegyem... Regi cpu, keves ram.Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
félisten
válasz kuyarashi #27214 üzenetére
A RAID1 elvben két párhuzamosan futtatott szóló lemez, amelyek tehát önmagukban is életképesek.
A titkosításról nem sokat tudok mondani -- ha megvan a kulcs (nem a jelszó!) akkor elvben feloldható az eszközön kívül is, de erre gyártóspecifikusan kell rákeresned.
MaCS
-
kuyarashi
őstag
válasz Biga123 #27215 üzenetére
Azt szerettem volna, ha más mondja ki (írja le).
A védelemről annyit - csak, hogy ne kelljen még 20× leírnotok - hogy az adataink elvesztésének lehet több oka. A felhasználó általi véletlen' törlés, lopás, tűzkár, villámcsapás, vírus, vagy a tároló meghibásodása. A RAID1 csakis és kizárólag az utóbbi ellen nyújt édelmet, de azt sem 100%-ban. Ezeket 10 éve is tudtam.
iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
Biga123
addikt
válasz kuyarashi #27210 üzenetére
Esküvői Szolgáltatók Szakmai Eszmecsere ..
Azabaj hogy emberünknek lövése sincs semmiről de egyből a nas-okat savazza
Amúgy én már költöztettem nasból nasba lemezt formázás nélkül, ezt is támogatja sok készülék. Konkrétan a qnap 231 ből kivett lemezeket tettem át qnap 251+ ba.
De amúgy ha nagyon kell az adat akkor egy ugyanolyan keret ugyanolyan FW lvl en simán bármikor működő megoldás lehet. De ahogy itt mindenki is írja a Raid1 nem véd meg mindentől aki ezt gondolja az nem nézett utána a témának minimálisan se .---- Elméletileg, az elmélet és a gyakorlat egy és ugyanaz. Gyakorlatilag nem.----
-
kuyarashi
őstag
válasz MaCS_70 #27213 üzenetére
Ez volt a kérdés. Köszönöm a segítséget MaCS_70!
Mindenféleképp RAID1-et fogunk használni, tehát csíkozás nálunk nem lesz, de a NAS által kínált titkosítást viszont szeretnénk kihasználni. (Utóbbiról semmit sem tudok a gyakorlatban, nem ismerem az előnyeit és a hátrányait. Illetve nyilván előny, hogy növeli a biztonságot, hátrány, hogy én is nehezebben juthatok hozzá a saját fájljaimhoz.)
Ezek tükrében és a jelszó ismeretében, elméletileg nem lehet gond az adatainkkal akkor sem, ha meghal a NAS.Amit nem értek, hogy, hogy a fotós srác hogy járt mégis pórul, ha RAID1-et használt. (A NAS-ba lépéshez jelszó volt neki állítva és ez fogta meg? Először át kellett volna venni a hatalmat Linux alatt?)
[ Szerkesztve ]
-
félisten
NAS-okban 0/24-re tervezett HDD-ket ajánlott használni, de ez semmilyen hatással nincs azok szabványosságára.
A NAS-ok triviálisan megformázzák a használatba vett HDD-ket (felteszik a rendszert), de nem a fájlrendszerük egzotikus.
A továbbiakban ezért a kiolvasásuk sem rejteget semmi extrémet.
Ha az adatok a fájlrendszer alapértelmezett szintjén vannak, rajtuk, egyszerű segédprogrammal akár Windows alól is simán olvashatóak.
Ha viszont már csíkozás, sőt, titkosítás van, akkor bizony szakértelem és megfelelő eszközök kellenek/kellhetnek. Titkosítás esetén meg a kulcs sem árt, ha megvan.
MaCS
-
Alex91
félisten
Ezert irtuk, amit irtunk...
A RAID1 jo, ha kiesik az egyik lemez, de nem ved meg mondjuk egy villamcsapastol, vagy esetleg egy zsarolo virustol... Ha nagyobb biztonsagot szeretnel, akkor backup kell a NAS-rol.
Ertem en, hogy kiveszed a lemezt, azt beteszed a PC-be. Ha szerencsed van, akkor valami estleg olvassa a file rendszert, amit a nas hasznal. (Nem lehetetlen, baxtattam mar en is NAS-bol kiszedett lemezt.)Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
Egon
nagyúr
Ez azért ennél jóval összetettebb kérdés.
A Windows alapból nem támogat Linuxos fájlrendszert, a NAS-ok pedig max. a külső, USB-n rákötött merevlemez tekintetében szokták megenni a Windows által alapból kezelt fájlrendszert. Viszont segédprogrammal jó eséllyel egy Ext4-es partíció gond nélkül beolvasható (más a helyzet, ha egzotikusabb fájlrendszert használsz).
Ha másik NAS-ba akarod rakni a diszket, az jó eséllyel törölni akarja majd, az igaz, de ilyenkor a megoldás leginkább az asztali PC.
Mivel - mint előttem többen is megírták - a NAS önmagában nem elég a biztonságos tároláshoz, hiába tükrözöd az adatokat, kell még (legalább) egy offline, lehetőség szerint offsite mentés, főleg munka jellegű felhasználás esetén, így a kérdés relevanciája szerintem elég csekély.[ Szerkesztve ]
"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
kuyarashi
őstag
Konkretizálom a kérdést.
Van-e különbség a gépemből kiszerelt HDD és egy NAS-ból kiszerelt HDD bármilyen tulajdonságában.
(Például, ha a NAS alkalmazott titkosítást, akkor meg vagyok lőve, stb.?)Anno, mikor ezt olvastam, utánajártunk a dolgoknak és úgy rémlik, hogy eszerint a NAS-ok két csoportra oszthatók. Az egyik csoport esetén könnyen visszanyerhető az adat, a másik esetén brutálisan nehéz. (Az egyik a Windows által ismert fájlrendszert használja, a másik pedig nem?
R-Studiot időnként kell használnom, de úgy tudom, hogy utóbbi esetén, ezzel sem megyek sokra.)[ Szerkesztve ]
-
Sanyi.mTs
addikt
válasz Alex91 #27206 üzenetére
ezt a gondolatot tovább fűzve:
backup alatt ne raid1-re gondoljon, az csak a rendelkezésre állást javítja.
legyen külön eszköz, ami esetleg másik site-on van. vagy pl. egy külső hdd, amire minden délután frissíti az adatokat és nem a nas-ra van dugva folyamatosan.és ajánlott szünetmentesre tenni a nas-t.
-
félisten
válasz kuyarashi #27204 üzenetére
Ha a NAS romlik el, az adatmentés esélye attól függ, hogy mennyire komplex a HDD-k adatszerkezete. Ha nem alkalmaztál titkosítást, akkor elvben mennie kell, de csíkozott struktúra esetén komolyabb tudás és macera árán.
De ne feledd: amint Alex is írta, a NAS-on belüli redundancia NEM biztonsági mentés.
MaCS
-
félisten
-
Borisz76
veterán
válasz kuyarashi #27204 üzenetére
Nem....Igen.
Ext4 az általános forma amit linux alatt alapból látsz.
Win alatt megoldható.HA 1 lemezről van szó biztosan.
RAID ( több lemez , tömbben ) már bonyolíthatja.....esetleg nem is lehetséges.....ezt nem tudom 100%-ra mondani.Amúgy a meghibásodás esélye tényleg annyi mint egy PC-nek.
Alaplap, CPU , memória , tápegység, RAID vezérlő ... és az operációs rendszer szoftver , ami ugye egy linux alapú speciálisan több lemez kezelésére fejlesztett program.A Synology topikban olvastam mostanában több hozzászólást is , hogy a 2010-s NAS-t cserélnék.....eddig jó volt de már elavult....
Szóval 10 évig használták.....és 10 év a szoftveres támogatás is a Synologynál !Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
kuyarashi
őstag
Ha meghibásodik a NAS, az adataimat látni fogom, ha rákötöm a HDD-(ke)t a gépemre?
-
tjsz
senior tag
válasz Intelligencs #27189 üzenetére
Szia!
Azt lehet tudni, hogy mely sorozatszámmal kezdődő vinyók SMR-esek?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest