- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Motorola Razr 50 Ultra - ajtó, ablak
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Mobil flották
- Telekom mobilszolgáltatások
- Apple AirPods 4 - ismerős is, új is
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Színpompás Galaxy S25 széria érkezik
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Nothing Phone (2) - több, mint elsőre látszik
-
Mobilarena
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kovy79
őstag
Üdv!
Ti melyiket vennétek azonos árak mellett?
Synology DS409 vs. QNAP TS-419P II''ha annyira NAGY hozzáértő vagy akkor azt is tudnod kell(ene) , hogy a 9550 ugyanaz mint a 9700-as!'' by bandika2006
-
Alex91
félisten
válasz Roklif #26197 üzenetére
Ezekbol van nativ kliens valamelyik nas-ra is? Szerintem itt bukod az egeszet... Vagy keresel alternativat/lemondasz dolgokrl, vagy nezheted az inteles vasakat amin majd dockerrel fiuttathatod a dolgokat, ha van hozza tudas, turelem, ido...
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
Roklif
csendes tag
Sziasztok!
NAS vásárlás előtt állok, amire használnám:
- Jellyfin (Emby - smb-vel, így transzkódolás nem szükséges)
- wallabag (hasonlít a pocketre, le tudsz menteni online cikkeket, blogposztokat és később offline el lehet olvasni)
- Pi-hole
- Nextcloud (saját cloud)
- Backupok
- VPN
- 1-2 torrentA jellyfint egy 5 éves belépő színtű üzleti laptoppal már teszteltem smb-vel, plusz van egy xiaomi tv boxom, amin van egy Kodi és 4k-s filmek, sorozatok is probléma nélkül mentek. A feliratot a cliens kezelte, így nem volt szükség transzkódolásra, így azt gondolom hogy ehhez nincs szükség erős vasra.
Ár: igazából itt a ti véleményetekre lennék kíváncsi, mert hiába mondok egy árat ha annyiból nem lehet megvalósítani. (Ha nagyon muszáj az irányár akkor kezdjünk mondjuk 50-60k-val)
-
ftc
nagyúr
Vásárlás előtt még pár kérdésem van..
Synology vs Qnap
Telo aplikacio melyik a használhatóbb android s Iphone alatt?
Inteles CPU-s NAS azért ajánlott mert több applikáció működik?
2 vagy 4 bay? esetleg QNAP 3 bay?Thx a helpet
-
Borisz76
veterán
válasz Nethooligan #26193 üzenetére
[Rendszer ( DSM ) telepítése egy DS918+ modellre.]
[Synology összefoglaló.]Talán segít.
Valamint ezt is érdemes megnézni :
[Synology honlapjáról a : Terméktámogatási állapot.]Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
Nethooligan
tag
válasz Borisz76 #26191 üzenetére
Jaja, ezt is értem. Mondjuk műszakilag láthatóan semmi különbséget nem látok a 2018-as és a 2019-es modell között. Az is egyértelmű, hogy ha bővíteni szeretném a lemezek számát, akkor vehetnék DX517-et aranyárban (szinte annyiba kerül, mint a 918+).
Mondjuk pont ez a fura, hogy a 18-as és a 19-es között semmi különbség nincs. Vagy van, csak én nem veszem észre (persze a lemezek számán kívül) -
Nethooligan
tag
válasz CheGhost #26190 üzenetére
Igen, ismerem ezt is, kompatibilis is mind a 918+-szal, mind a 1019+-szal. Ráadásul ezeknél az újabbaknál már nem is kell külön kötetet létrehozni ezzel. De nem hiszem, hogy valaha szükséges lesz ekkora kötet, mert akkor valószínű inkább több lemezes NAS-ban gondolkodnék. Az áráról nem is beszélve, mert majdnem annyiba kerül a bővítőegység, mint egy 918+, ami kicsit durva.
Egyébként van most egy 416playem, amivel nem igazán vagyok megelégedve, de biztonsági mentésnek az jó lesz a maga 18 (azaz ~16 TB helyével), mert messze nem minden adathoz kell nekem az a mentés)Mondjuk felmerült még nekem a 1618+ is, csak hát az szerintem nekem már sok lenne.
Bár nem tudom, hogy mennyivel jobb az Intel Atom C3538, mint az Intel Celeron J3455, és szintén nem tudom mennyit számít a DDR4 memória a DDR3L-hez képest. -
Borisz76
veterán
válasz Nethooligan #26189 üzenetére
Szia !
A készülék nevében a válasz !DS 9 18 : Összesen 9 lemezt kezel , 2018-s modell.
DS 10 19 : Összesen 10 lemezt kezel , 2019-s modell.Mivel "csak" 4 illetve 5 fiókosak....ezért a kívánt 9 vagy 10 fiók eléréséhez venni kell egy külső bővítő "dobozt".
Amiből [több fajta is van.]
A fentebbi két NAS-hoz a [DX517] csatlakoztatható.Sajnálatos módon hiába csak egy "doboz"....arany áron adják ezeket.
[ Szerkesztve ]
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
CheGhost
aktív tag
válasz Nethooligan #26189 üzenetére
Szia!
Nem használok Synology nas-t, és nem mélyedtem el benne. (Hozzáértők megerősítését is várom ehhez.)
Ezeknél a típusoknál 5 lemezes bővítőegység csatlakoztatására is lehetőség van. Ha sok lemezt akarsz, akkorsokkal célravezetőbb lehet ennek akésőbbi beszerzése, amikor már tele van a nas-od.[ Szerkesztve ]
*** Ha egy probléma megoldódik, akkor kérjük a megoldást is leírni, nem csak annyit, hogy "megoldódott"! *** Hosszú log-ok esetén külső oldal ajánlott mindenki lelki békéjének megőrzése céljából! https://pastebin.com ***
-
Nethooligan
tag
válasz Multibit #26188 üzenetére
Köszi, de ezt pont néztem, és nem igazán fedeztem fel különbséget az egyértelmű 4 vs 5 lemez között és az ehhez kapcsolódó egyéb adatok között (kötetméret, fogyasztás, zajszint, stb)
A 918+-t is 8 GB memóriával venném, szóval az nem lenne különbség.
Pont ezért is kérdeztem rá, hogy csak elkerülte valami a figyelmemet, vagy tényleg nagyjából ugyanaz a két NAS. -
Multibit
nagyúr
válasz Nethooligan #26187 üzenetére
Te magad is össze tudod hasonlítani.
Ahogy látod, nem csak a lemezek számában különbözik, hanem a gyárilag telepített memória méretében is. -
Nethooligan
tag
Üdv!
Két NAS-t nézek és csak egy megerősítő kérdés, hogy a 918+ és a 1019+ között ugye tényleg csak annyi a különbség, hogy az egyik 4, a másik 5 lemezes?
Hajlok az 5 lemezes felé, de sehol nem olvasok róla, mindenhol a 918+ jön fel.
Az 5 lemezes oka, hogy SHR1 (Reid5) kötetnél mégis csak 4 lemez tárhelyét tudnám kihasználni, márpedig nem 6-8, hanem 12-14 TB-os lemezekben gondolkozom, elsőre 3 lemezben, de később jöhetne a 4. és 5. is, így nem megoldás a nagyobb HDD-re cserélés a bővítésnél.Előre is köszi, ha valaki megerősít, vagy cáfol a két NAS különbségeit illetően.
-
Dani0504
tag
válasz Patice #26180 üzenetére
Elírtam, bocsánat.
Ezt olvastam a synology honlapján az ajánlott HDD-k leírásánál a WD Red-re vonatkozóan:
"Ez a meghajtó nincs felszerelve rezgésérzékelővel, ezért előfordulhat, hogy tartóba való telepítés esetén nem alkalmas folyamatos üzemeltetésre."(#26182) Multibit:
Tudod, mintha a fogamat húznák, mikor ki kell fizetni a nagyobb összeget valamiért, de később belátom, hogy milyen jól tettem, hogy a drágábbat választottam. Ez már csak ilyen. Viszont mivel mindig hosszú távra tervezek a dolgaimmal inkább fizetek többet egy jobb cuccért, de az szolgáljon ki tovább. Egy szó mint száz, csak kéretem magam, mint egy fürdős k... örömlány!"A lényeg az, hogy a kacsák előtt mindig legyen víz!"
-
hunaqua
addikt
válasz Tarokk79 #26157 üzenetére
Amlogic vonalon gondolkodj inkább."Fillérekért" lehet venni most a Gearbest-en Tanix TX9S (S912) dobozt 25usd áron.Mehet rá akár OMV,vagy Coreelec alatt Transmission. Letöltési sebessége simán lehet akár 30MB/s is.
[ Szerkesztve ]
SONY 65XE8577----Philips 58PUS8506----TCL 55c635----Onkyo RZ740----Dali Concept 8/6/C/S----HIVI VR8-W----Zgemma H9 Combo----Uclan Ustym 4K Pro----Asus_Tuf-AX5400----Vontar X3 X4----X96 Max+----Tanix_TX3_Max----Tanix W2---Raspberry Pi
-
Multibit
nagyúr
válasz Dani0504 #26179 üzenetére
idővel egyre több dolgot szeretnék a nassal elvégeztetni
Emiatt érdemes a 918+ típust venned. Azaz, nem tudod pontosan, hogy mire akarod használni. Vannak dolgok, amiket csak Intel procis NAS-ra lehet telepíteni. De olyanok nincsenek, amelyek csak ARM-os NAS-on futnak, de Intelesen nem! -
TechGuru15
újonc
Ennyiért nem érné meg szerintem. De te tudod.
-
Dani0504
tag
válasz Borisz76 #26177 üzenetére
Köszi a válaszod.
Első körben két lemezzel fogom indítani szerintem a rendszert.
Szerintem kicsit félreértettél, mert arra gondoltam, hogy hardver szempontjából a 418 realtek, a 918+ intel. Tehát a teljesítményre gondoltam és arra, hogy idővel egyre több dolgot szeretnék a nassal elvégeztetni.
Továbbá a kérdésem még áll előbbről, hogy milyen HDD-t érdemes belerakni? Kell-e csillapított lemez?
"A lényeg az, hogy a kacsák előtt mindig legyen víz!"
-
Borisz76
veterán
válasz Dani0504 #26176 üzenetére
Nem olcsó ( DS918+ , de nagyon jó )
Nem kell azonnal 4 db lemezzel teletömni.Teszel bele 2db azonos méretű lemezt ( mondjuk 4 Tb-s HDD-t ) és létrehozol egy SHR kötetet.
Ekkor lesz egy 4 Tb-s méretű köteted, ami védve van 1 db lemez meghibásodása ellen.Ha betelt a 4 Tb hely....mellé dobsz egy újabb 4Tb-s lemezt és bővíted a kötetet.
Ennek eredménye, hogy 8 Tb lesz a hasznos kapacitás és 1 db lemez meghibásodása ellen is védve vagy.Majd idővel az utolsó fiókba is mehet megint 4 Tb és akkor lesz 12 Tb hasznos helyed....a szokásos 1 lemezes védelemmel.
Ha 1 lemez meghal ( bármelyik ) , akkor gépet kikapcsolod, rossz lemezt kiveszed ( Ekkor ugyanúgy elérhetőek az adatok és használható a rendszer ! ) majd beteszel egy új 4 Tb-s vagy nagyobb lemezt !
Hasznos lehet a [RAID Kalkulátor]-t kipróbálni.
2 vagy több lemez esetén HA SHR-t ( Synology Hybrid Raid ) használsz , akkor az adatokat eléred akkor is ha 1 lemez meghal.
Ez azért lehetséges mert MINDEN HDD-re felkerül a rendszer azaz a DSM.[ Szerkesztve ]
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
Dani0504
tag
Köszi!
Igazából a DS418 és DS918+ között vacilálok, a Asust és a Qnap-et elvetettem.
Lehet, hogy hülye kérdés, de megéri az 50k felárat a 918+?
Mivel ezeket nem 1 évre veszi az ember érdemesebb lenne a nagyobb tudású, mondván tovább bírja kielégíteni a későbbi igényeket?"A lényeg az, hogy a kacsák előtt mindig legyen víz!"
-
Borisz76
veterán
válasz Dani0504 #26172 üzenetére
[Synology DS918+] az én javaslatom is !
[Egy blogbejegyzés] keretében végigolvashatod a rendszer telepítésének menetét is.
-
pippo76
tag
válasz Dani0504 #26172 üzenetére
Ezeket minden valamire való NAS tudja. Asustor, Qnap, Synology, már csak választanod kell. A négy lemezes mindenképpen jó ötlet már csak a bővíthetőség végett is. Véleményem szerint a transzkódolás egy nagyon szépen hangzó dolog, de igen combos gép kell hozzá. Inkább szedd le két felbontásban ugyanazt a filmet mint, hogy küzdj.
-
Dani0504
tag
Sziasztok!
Nas vásárlásán töröm a fejem. A fórumban visszaolvasva elvesztem már egy kicsit, ezért segítségeteket kérem.
- Vállalkozásunk adatainak mentése és távolról való elérése. (azzal már tisztában vagyok, hogy a RAID tömb nem mindenható, ezért kell egy külső HDD-re való mentés is)
- Nyomtató kezelés akár kívülről is amennyiben ez megoldható.
- Adatok titkosítása? (Jól hangzik, de nem tudom, hogy szükségem lenne-e rá)
- Szünetmentes tápegység kezelése. (Sok az áramszünet pillanatnyitól több percig terjedő, még jó, hogy megyeszékhelyen lakik az ember...)
- Felhasználóbarát kezelés (Édesapám 65+)
- A család eszközeiről mentés - fotó, videók, dokumentumok, notebookok, telefonok biztonsági mentése -
- Filmek tárolósa, lejátszása ( Jelenleg FHD tartalmak, későbbiekben UHD)
- 4k transzkódolás? (Nem tudom kell-e ez nekem vagy mire is tudnám használni.)
- Torrent nem létkérdés, bár későbbiekben még jól jöhet (Erre a célra a régi laptopom tökéletesen megfelel jelenleg főleg, hogy optika nincs és mostanában nem is lesz. Mondjuk a szép az egészben, hogy 8 km-re a következő faluban van.)
- Biztonsági kamera kezelése? (tervben van a kiépítése jövőre, emlékeim szerint 6 kamerát számoltunk a riasztóssal. Bár ez is csak egy ötlet, hogy ne kelljen külön felvevő hozzá.
- Milyen HDD-t érdemes vásárolni?1-2 ismerős 4 lemezest ajánlott a bővíthetősége és a RAID 5 miatt.
Nagy vonalakban ennyi jutott eszembe.Köszi, pacsi!
"A lényeg az, hogy a kacsák előtt mindig legyen víz!"
-
addikt
válasz daeyvd44 #26169 üzenetére
Szerintem a Shield helyett vegyél egy olcsó Amlogic lejátszót CoreELEC-el, S megspórolt pénzen meg Syno-t. Azt sokkal hosszabb időre veszi az ember, 6-8 évre sem ritka.
RSS könyvjelző a legegyszerűbb megoldás, az konkrétan nekem 1 kattintás a trackeren a torrent melletti plusz jelre és a Syno már tölti is automatikusan.
"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
Borisz76
veterán
válasz daeyvd44 #26169 üzenetére
Egy gyenge hardverrel szerelt NUC nem hoz előrelépést torrent ügyben.
INTEL processzorral szerelt NAS javasolt torrentezésre :
[2 fiókosok] : DS218+ , DS718+
[4 fiókosok] : DS918+[Synology összefoglaló.]
[Download Station-ről infó a torrentezéshez.][ Szerkesztve ]
-
daeyvd44
tag
válasz AiRLAC #26168 üzenetére
Ezek mind jól hangzanak és valóban megfontolandó a NAS. Csak jelenleg annyit nem tudok rá költeni. Azért is gondoltam a NUC-ra mert az megvan abból az összegből amibe maga a NAS kerülne. A NUC-al pedig egyből megkapom a lejátszót is.
Plusz mivel egyelőre nincs 4K-s eszközöm amihez mondjuk egy Shield kéne, addig szerintem túl nagy kiadás lenne már előre bekészíteni a NAS-t. Ha meg később úgy alakulna, hogy lesz 4K-s eszköz stb, akkor a NUC-ot be tudom fogni NAS-nak és amellé tudok venni Shield-et vagy bármi mást.Első sorban most az első lépés a torrentek és a plex kiszervezése a fő cél minél olcsóbban.
Egyébként a torrentek hozzáadása/kezelésé stb tudtok valami jó remote megoldást?
-
Biga123
addikt
válasz daeyvd44 #26166 üzenetére
Megfontolandó még a Qnqp vonal is , ott picit olcsóbban megkapod ua HW-t mint synobol.
Inteles qnapoknál szintén nem probléma a docker (container) kezelés, virtualizálás.Amúgy márkától függetlenül valamilyen Inteles NASt vennék én is és amellé lejátszó.
[ Szerkesztve ]
---- Elméletileg, az elmélet és a gyakorlat egy és ugyanaz. Gyakorlatilag nem.----
-
daeyvd44
tag
válasz AiRLAC #26165 üzenetére
Köszi a választ.
Szóval szerinted inkább nas és mondjuk nvidia shield combo az ami jobban megérné.Magával ezzel a NAS-al amit mondtál az a bajom, hogy annyiba kerülne mint maga az a NUC amit írtam.
Bár ahogy néztem a távoli vezérlés jobban megoldott, mint a NUC esetében.
Megfontolom, köszi az ajánlatot :) -
addikt
válasz daeyvd44 #26164 üzenetére
Synology DS218+ vagy nagyobb Inteles procival. Docker is van rá szóval minden IS fut rajta. Mobilkliens és távoli elérés is megbízhatóan megoldott. Synology topicban segítünk.
Még Teamviewer kliens is van, én nagyon szeretem, parancssorhoz is ad hozzáférést ha kell.Lejátszáshoz pedig a szád íze szerint, pl. Amlogic vagy bármi ami kezel NFSt vagy SMBt. Amlogic topic vagy Milyen médialejátszót vegyek topic.
[ Szerkesztve ]
"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
daeyvd44
tag
Sziasztok,
Lehet, hogy rossz topicba írok ezzel a kérdéssel kapcsolatban, de valamilyen szinten kapcsolódik a NAS-okhoz.
Szóval szeretnék egy media és torrent szervert kiépíteni otthonra illetve külső hálózatból való elérésre. Ez ugye magában foglalja a filmek/sorozatok/képek elérését bárhonnan (plex-en keresztül), netflix, youtube stb.
Illetve ugye emellett egy torrent kliens is futna amit szintén jó lenne akár külső hálózatból is elérni a torrentek managementelésére, rendezésére, hozzáadására stb.A torrentek hozzáadása külsőleg valamilyen szinten kész. Van RSS feed amiből pl a qBittorent automatikusan behúzza a torrenteket és letölti őket.
A szerver külső elérése (nem csak a plex, hanem a tényleges szerver, azon lévő mappák stb) is kész, mert a TeamViewer támogat ilyeneket.
A fentiektől ha van jobb megoldás szívesen várom azokat isA kérdés főleg a hardware. Jelenleg 3 opció előtt állok és nem tudok dönteni:
1. opció:
Nvidia Shield TV Pro 2019 + Külső HDD
Ezzel egyetlen egy problémám van, hogy Android TV alapú. A TeamViewer ugyan működne, de a torrentezéssel már gondok lennének. Sok memóriát eszik, nem 100% az RSS feed, nem biztos, hogy tud külső hdd-re írni.2. opció:
Intel NUC8i3BEH + 120GB SSD + 8GB Ram + 2,5" HDD
Ez a megoldás tetszik a leginkább. Hiszen lehet Windows alapú. TeamViewer, qBittorent működik. A 2,5" HDD beépíthető, cserélhető. A memória 32GB-ig bővíthető, SSD szintén. Hosszab távon szerintem több lehetőséget nyújtana mint az első opció.3. opció:
Nvidia Shield TV Pro 2019 + NAS:
Ez az opció is tetszik, viszont kicsit bonyolultabbnak tűnik mint a 2. opció. Itt ugye a NAS gyakorlatilag csak a hdd-ket/torrenteket foglalná magába és maga a Shield lenne a plex szerver és minden egyéb. Viszont itt nem tudom milyen NAS-t lenne érdemes venni, így ehhez is szívesen veszem ha valaki ír ötletet Illetve az se tiszta, hogy ebben az esetben a torrenteket hogyan tudnám külsőleg is hozzáadni. Vagy hogyan férhetnék hozzá a NAS tényleges mappa tartalmához szintén külső hálózatból.Ti melyik opcíót választanátok hosszú távra és miért?
Köszönöm szépen előre is a segítségeteket és a válaszokat
-
Tempes
tag
Sziasztok. Apple tv-hez szeretnek valami olcsó megoldást, hogy a külső hdd-n tárolt filmjeimet, sorozataimat (full HD) nézhessem. Mit ajánlottok?
-
Tarokk79
aktív tag
válasz AiRLAC #26159 üzenetére
Köszönöm a gyors válaszokat. Még egy ötlet/kérdés jutott eszembe. Lehetséges az, hogy egy chat szervert futtassak ezeken pl. docker környezetben egy Rocket.Chat-et? Eredetileg ezt is az RPI-re terveztem, de azt megtartanám játszani, míg a NAS-t úgyis 7*24 órába bekapcsolva tervezném, akkor ésszerűbb lenne ott futtattni.
Gondolom egy webserver és ftp szerver nem kihívás ezeken az eszközökön, mert már 10 éve sem voltak azok .Előre is kösz
-
Alex91
félisten
válasz Tarokk79 #26157 üzenetére
Szinte barmit vehetsz, mondjuk mar a Zyxel-t nem ajanlom, jobb lesz a jelenleginel.
RPi: nem tudom a teljes cucc mennyibe jonne ki, meg menyire kenne jo, de ha ‘jatszani” veszed, akkor az is megoldas, de azt masik topicban erdemes feszegetni...Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
Tarokk79
aktív tag
Sziasztok,
A napokban megadta magát a DNS-323-asom, ezért szeretnék helyette valamit. Elolvastam az összefoglalót, de hátha valaki tud valami jó ötlettel szolgálni nekem.
- Eddig az FFP-t és Transmission-t használtam raja főleg, de konkrétan ezekhez nem ragaszkodom.
- Főleg sorozatok és filmek letöltésére és tárolására használom a médialejátszóhoz. Az újat is főleg erre használnám.
- Nem félek a linuxtól, az angol leírásoktól és a szereléstől sem.
- Állandóan bekapcsolva szoktam hagyni a NAS-t és seedelni, így a fogyasztás és a zaj is fontos szempont.
- Nem csak itt tárolnám a fontos adatokat, de ha meg lehetne oldani bizonyos könyvtárak automatikus lementését és szinkronizálását az plusz pont.
- Feleslegesen nem adnék ki egy vagyont erre
- Jó lenne, ha az új rendszer is életképes lenne 10 évig .
- A két mostani HDD is 10+ éves, ezért ezeket is cserélném (1+1,5 TB).
- A mostanival a sebesség volt a problémám, de szerintem ez az újakkal nem lesz kérdéses. (A fő HDDről lassan olvasott)Gondolkoztam, hogy RPI 4-ből (4GB) építenék NAS és lejátszót (Kodi) egyben, de a mostani RPI-mel szoktam mást is játszani, ami miatt gyakran újra indítom, így max egy másikat vennék erre a célra, ha ez az irány a jó.
Kérdés számomra, hogy milyen HDD-ket érdemes most ehhez venni.Ha bárkinek van tanácsa szívesen veszem.
Előre is kösz,
Tarokk -
Genius007
őstag
Sziasztok!
Nos beszereztem a Synology NAS helyett egy i5-ös kis HP Compaq Pro 6300 gépet (8Gb ram).
Vettem hozzá 2db 4TB WD Red Pro HDD-t is, otthon pedig van egy Linksys WRT3200ACM Gigabites routerem, Digi optikai 1000mb nettel.A Routerre rácsatlakoztattam UTP-n 2db okos Tv-t (WiFin volt eddig rajta, de ha már volt lehetőségem rá, bekábeleztem azt is, biztos ami biztos. Ezen kívül a Routerre még szeretném rákötni az i5-ös gépet, amit NAS-nak állítanék be. Láttam az Xpenology DSM-et hogy rálehet tenni, nagyjából utána is olvastam, hogy kell a pendriveot készíteni, stb, viszont biztos ami biztos, megkérdezném, hogy mire kell figyelni telepítés közben, vagy a beállítások között miket célszerű ezzel a setuppal beállítani, hogy a lehető legjobb legyen.
Igazából egyrészt filmek, zenék, családi fotók, stb tárolására használnám a gépet, heti párszor torrentre is, elszeretném érni laptopról, és az asztali gépemről is (ftp-n, illetve weben), plusz fontos lenne, hogyha belehetne állítani azt, hogy az adott gépen (asztali/laptop) egy adott meghajtót mindig "real time" syncheljen a rendszer, ne keljen mindig mentegetnem, és backupot csinálnom.
Mivel 2HDD-t lesz a gépben, ezért tükrözni szeretném, ha mit ad isten az egyik elromlik, akkor a másikról még vissza lehessen az adatokat állítani. Elvileg ez is megoldható vele.A segítségeteket előre is köszönöm!
Hang-Fénytechnika bérlés: www.szervezdvelem.hu
-
félisten
Én sem tartom általánosnak a Zyxel gyenge hardverét. Az én környezetemben is van jó néhány ősidők óta kifogástalanul szolgáló 310-320-325v2, és a 326-osomból én éppen most lépek ki 4 év után, szintén hiba nélkül.
Kár, hogy ilyen gyenge a szoftverbolt, mert a hardver egyáltalán nem rossz.
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
válasz kovadam1 #26146 üzenetére
> zyxel 320s em volt abba hatalmasat csalódtam. nem sokáig húzta.
Hmmm. A Zyxel szoftveresen tök béna (ezért is nézegetek új Synology-t), szinte csak alapdolgokra használom (torrent, smb fájlmegosztás, minidlna) - de nálam egy 310-es tíz éve megy hibátlanul 24/7-ben.
Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
-
kovadam1
tag
Sziasztok.
Elolvastam a kis bevezetőt, de még így is kérdéses a dolog.
Van kiszemelve 2 nasSYNOLOGY DiskStation DS218j
QNAP TS-228A
(mást is meghallgatok)
kb mindkettő azonos árkategória.kb 60eTi melyiket ajánlanátok? megbízhatóságra azt olvastam mogy mindkettő szuper. Előtte egy zyxel 320s em volt abba hatalmasat csalódtam. nem sokáig húzta.
Amire használva lenne Torrent + adattárolás + médiatár Nagyon örülnék neki ha lehetne rá plexet rakni mert nagyon megszerettem. de ha nem megoldható nem bánom. ja és nem igazán kapcsolnám ki a nast. így szinte 0-24 be menne
Köszönöm a segítségeteket
[ Szerkesztve ]
-
-
Alex91
félisten
válasz mettek #26140 üzenetére
A Syno-t tobb lemez eseten az SHR-rel nyujt jelentosen tobbet, es kicsit talan jobb a memoria hasznalata is.
De a Qnap is jo lesz...Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
mettek
addikt
válasz Marci112233 #26139 üzenetére
A sima 418 meg majdnem a duplája a 328-nak. Ahogy néztem a qnap is magyar és amire nekem kell azt mind tudja. A héten sztem megjön aztán kiderül.
PSN: Mattacks87 Xbox ID: HUNgAlien
-
Marci112233
addikt
válasz mettek #26137 üzenetére
Először is DS418j volt elsőnek kérdezve, de én akkor is inkább a sima DS418-at ajánlottam amiben szintén 4 magos processzor és 2 GB RAM van, igaz drágább. Szoftvere magyar, könnyen kezelhető és átlátható.
Viszont ha meglesz Qnap, írhatsz róla pár mondatot.Gigabyte B660 Gaming X DDR4, IntelCorei5 13600K/Arctic LF III 360,Kingston 4x8GB DDR4 3200MHz,MSI RTX 3070 Gaming X TRO,Samsung 970EVO Plus 500GB, Samsung 980 1TB SSD,Phanteks Eclipse P600S ,FSP Vita GM 750W
-
mettek
addikt
Végül egy Qnap ts328-ast rendeltem mert ebben 4magos proci és 2gb ram van a symology 414j 2 magos procijával és 1gb memóriájával szemben. És így is 20ezerrel olcsóbb. Bízom benne hogy jó lesz, majd beszámolok.
[ Szerkesztve ]
-
válasz Somatom #26126 üzenetére
Nekem is 310-esem van (ezt már többször megbeszéltük) és egészen addig nem volt vele semmi gond, amíg egyedül használtam 50-100 megabites nettel (torrenten filmet letölt, számítógépről smb-n megnéz).
Azóta a családból más is bejelentkezett az igényeivel (smart tv-ről filmet nézne, laptopról filmet nézne, telefonról (távolról is) dokumentumokat kezelne stb., stb.) Plusz a gigabites digi net sincs így kihasználva.
Úgyhogy nagy kétlemezes Synology összehasonlító versenyt űzök egy hete Egyelőre évelődöm a 218 és 218+ között.Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
Milli82
tag
Nagyon köszönöm mindenkinek a segítséget.
Qnap TS-128A nagyon elgondolkodtat.
Idén lesz új kiadas a Synology-ból (DS12x)?Asus AC85P - DS118
-
mettek
addikt
-
addikt
válasz mettek #26127 üzenetére
Milyen internet, milyen sebességű torrentet szeretnél. Milyen lejátszás, FHD vagy 4K, hány kliensen egyszerre.
Távoli elérés/mobil applikációk esetén Synology-val jók a tapasztalatok, QNAP-ot nem ismerem. Synology topicban segítenek."After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
Marci112233
addikt
válasz mettek #26127 üzenetére
Attól függ mennyi torrentről beszélsz.Ha sok akkor mindenképp Intel processzoros NAS vásárlása ajánlott. Bár ha nem sok én akkor is Synology oldalról inkább DS418-at ajánlom. 2 helyett 4 magos processzor, és dupla annyi memória van benne mint a 418j-ben. J széria belépő szintű, amire neked kell karcsú lenne szerintem.
[ Szerkesztve ]
Gigabyte B660 Gaming X DDR4, IntelCorei5 13600K/Arctic LF III 360,Kingston 4x8GB DDR4 3200MHz,MSI RTX 3070 Gaming X TRO,Samsung 970EVO Plus 500GB, Samsung 980 1TB SSD,Phanteks Eclipse P600S ,FSP Vita GM 750W
-
mettek
addikt
Sziasztok
Jelenleg egy synology ds115-ös nas-t használok amit cserélnék egy több lemezesre (minimum 3 vagy 4).
Amire bekem kell: torrent letöltés, filmek kiolvasása mediabox által. Semmi másra nincs használva. Fontos még a távoli elérés és mobilos appon keresztüli fájl letöltés.
Amit néztem az a qnap 328 mert ennek elég erős a hardvere illetve a synology 418j. Mi lenne a javasolt?A qnap mobilos letöltő alkalmazásáról azt olvastam hogy nem kezeli a torrent fájlokat, igaz ez?
-
félisten
válasz Borisz76 #26118 üzenetére
Miután eltűnt a jó öreg SE...
A jelek szerint azért náluk is feltűnt, hogy a 119j 256 MB RAM-jával erősen alálőttek, és a 120j lényegében ezt duplázza meg. Így azért már otthonra, kevés felhasználónak lehet egy jó kompromisszum.
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
#hpq
aktív tag
válasz Borisz76 #26118 üzenetére
Köszönöm szépen!
Nyilván sokkal több tapasztalatod van, akkor nem spórolok vele hiába olcsóbb egy 20-assal kb. Teljesítményben láttam, hogy a DS118 sokkal jobb. Hosszú távra terveznék és nem akarok abba a hibába esni, hogy esetleg 1 év után le kelljen cserélni mert akadnak a videók vagy le lassulnak a fájl műveletek. (Nem tudom, hogy NAS-nál, mik a tünetek ha már nem bírja.)// -
-
Borisz76
veterán
[Összehasonlítás : DS118 , DS119j , DS120j]
A "j" a Synology belépő szintje.....
Lassan annyira belépő, hogy egy telefon erősebb hardverrel van szerelve.HA választanom kellene....csak is a DS118.
Szerintem.Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
Wasquez
senior tag
Sziasztok!
Jelenleg két 512-es hdd-t raktam be a nas-ba.
Ez hamarosan szerintem kicsi lesz.
Érdemes ezen berendezkednem, és ha csere van, akkor könnyen át lehet menteni az adatokat, vagy gondok lesznek? Két lemez külön volume, nincsenek tükrözve, vagy raidbe!PC
-
#hpq
aktív tag
Sziasztok!
Kinéztem két NAS-t, mivel még soha nem használtam ilyen meghajtót ezért a véleményeteket szeretném kikérni. Számomra az onedrive szinkronizáció a legfontosabb, ezt szolgáltatást úgy látom mind a kettő eszköz tudja. Ezen kívül kisebb torrent, média szerver, valamint fájl tárolásra használnám egy felhasználóval.Úgy látom a Synology DS118-as eszközzel nagyon nem tudnék mellé nyúlni.
Viszont árban jobban beleférne az elképzeléseimnek egy Synology DS120j , az lenne a kérdésem, hogy a fenti szolgáltatások használatával mennyire lenne használható a DS118-hoz képest?Előre is köszönöm!
// -
-
-
Marci112233
addikt
válasz Milli82 #26112 üzenetére
60-ból a DS118-nál jobbat szerintem nem találsz, főleg azokhoz az elvártakhoz amit elsoroltál.
Gigabyte B660 Gaming X DDR4, IntelCorei5 13600K/Arctic LF III 360,Kingston 4x8GB DDR4 3200MHz,MSI RTX 3070 Gaming X TRO,Samsung 970EVO Plus 500GB, Samsung 980 1TB SSD,Phanteks Eclipse P600S ,FSP Vita GM 750W
-
Milli82
tag
Sziasztok
NAS vásárlását tervezem otthoni felhasználásra.
- 1, max 2 lemezes
- Torrent kliens pár szálon 5-10max
- távoli file elérés/internet
- mobil applikáció
- lehetőséem legyen plusz szolgáltatások telepítésére
- minnél frissebb HW
- Gigabit gondolom alap
- Plex és minidlna/egyéb dlna
- ESATA/USB3
- Jó fogyasztás
- max 60ezer pénzDS118-on kívűl milyen lehetőségeim vannak?
Mi az ajánlott?Asus AC85P - DS118
-
Rhino666
addikt
Üdv!
Jelenleg egy Zyxel NSA320S hálózati meghajtó üzemel 2x4TB RAID0 tárhellyel (2db Toshiba MD04ACA400). Meguntam az elérhetetlenségét és az 5MB/s torrent sebességét, így keresnék helyette valamit, amivel ki tudom használni a gigabites netet. Örülnék neki, ha közel 100MB/s volna a torrent letöltési sebesség (a winyók simán vinnék a 200MB/s-ot is RAID0-ban) és a helyi hálózati másolás (a routernek sem okoz gondot). Milyen 2 lemezes vagy 4 lemezes NAS-t ajánlotok erre a célra? Az se baj, ha nem volna finnyás a közelített szinuszos szünetmentes tápegységekre.
Köszönettel:
Rhino666[ Szerkesztve ]
Akko switchek és Krytox, Keychron kenőanyagok raktárról! https://reduced.to/3pazm
-
nrbx
tag
Hello, Synology DS118 vagy QNAP TS-128A-t vennék, backup (adatok windows-os PC-ről) szempontjából melyik gyártó szoftvere a jobb? offsite backup?
-
Isikamika
tag
Üdv! Nas vásárlás(használt) előtt állok, filmek,zenék ,képek tárolására ,távoli elérésére kellene ,esetleg torrent! Két tipus néztem.
1; synology ds216play ( nem szükséges amúgy a két tárhely)
2; qnap 131p
Melyiket ? És miért?
köszi
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Xbox Series X|S
- Kuponkunyeráló
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Vírus a gépben!
- Rövid videón a Lost Soul Aside
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Motorola Razr 50 Ultra - ajtó, ablak
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Egészséges életmód
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest