- Színpompás Galaxy S25 széria érkezik
- Ezekben a változatokban lesz elérhető a OnePlus 13 Kínán kívül
- iPhone topik
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Mobil flották
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
-
Mobilarena
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Buckey
őstag
válasz lazee15 #29894 üzenetére
Szia!
Nekem egy Qnap TS-233 van a spájzban. Télen a legalacsonyabb hőmérséklet kb. 19°C volt, nyáron kb. 30°C. 0-24-ben befűti, nem kell megijedni. Nyáron egy kicsit melegebb a rendszer, de nem vészes. -
félisten
A nagy kérdés az, hogy mennyire gyors a lehűlés. Egy zárt helyiségben ezért nem jellemző az olyan gyors hőmérsékletváltozás, ami párakicsapódást eredményezne. (Persze nem kizárt...)
És Alex is jól írja: ezeknek a nem nulla fogyasztású eszközöknek szokott lenni olyan mikroklímájuk, ami nagyon megnehezíti a pára dolgát.
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
-
-
tibbike01
őstag
Semmi probléma nem lesz vele, többszörösen túl vannak ezek tervezve, -10 fokban sem lesz baja, pláne ha 0-24-ben megy.
Ezt csak azért írja a gyártó mert ilyen teszteket végezetek el, garanciális ügyeket ilyen hőmérsékleti tartományon belül bírálnak el stb...de ettől többet is kibínak.[ Szerkesztve ]
-
addikt
Páratartalom milyen lenne? Ha folyamatosan menne és bele tudod valamilyen dobozba tenni ami kicsit hőszigetel akkor szerintem generál elég meleget hogy ne legyen gond. Érdemes lenne valamilyen távolról elérhető hőmérséklet és páratartalom mérőt mellé tenni azért.
"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
lazee15
csendes tag
Sziasztok! Adott egy synology ds220+ nas aminek működési hőmérséklete 0-55 Celsius fog! Ezt a kütyüt helyezném ki a spájzban ahol télen akár mínusz 5 fok is lehet! Sokat ártanék a kütyünek? 0-24 óráig menne! A tárolási hőmérséklete - 40 - 70 Celsius fok! Várom a válaszokat köszönöm!
-
Alex91
félisten
válasz ReSeTer #29890 üzenetére
En arra gondoltam, hogy a penzbol lehet, hogy erdemesebb egy streaming szolgaltatasra pl. Netflix elofizetni+ venni egy kulso hdd-t a torrentre a jelenlegi felallassal…
Epithetsz is, ha szeretsz ilyennel bibelodni. Vagy veszel valami gyari NAS-t, ami a keretedbe belefer. Imho mindketto valahol kompromisszumos lesz.
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
ReSeTer
senior tag
válasz Alex91 #29889 üzenetére
Mondjuk fogyasztásban más lenne. Egyébként a lényeg, hogy ne a szobámba szívja be a port mindenhonnan. A nagy gép meg csak akkor menne, ha tényleg kell a teljesítmény valamire.
Én csak az indulási költség meg a adatátviteli sebesség miatt gondoltam, hogy jobban megérné az épített NAS, de ha nem akkor nyitott vagyok a gyári megoldásokra is.
Médiát szeretnék fogyasztani a NAS-ról, de nem streamingelve, hanem közvetlen fájleléréssel, mintha csak egy másik meghajtó lenne. -
Alex91
félisten
válasz ReSeTer #29888 üzenetére
Azt nem tudom, hogy mennyivel lenne mas az epitett, mint a mostani PC-d…?
Ha filmek miatt tartanad, akkor nem lenne olcsobb egy streaming szolgaltatasra elofizetni?[ Szerkesztve ]
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
Patice
nagyúr
Én erre egy középkategóriás, két lemezes NAS-t vennék, amibe az első lemezhelyre tenném az SSD-t, erre mehet minden. A második lemezhelyre meg egy HDD-t, amire időzített biztonsági másolatok készülhetnének, akár többszörös másolatokkal, hogy a korábbi verziók is elérhetők maradjanak.
Synology vagy QNAP modelleket néznék a támogatottság miatt.Eladó: Intel NUC J5005, Lenovo dokkoló
-
fa4hu
őstag
Szia, jó, hogy megint összefutottunk! Köszi a válaszokat mindenkinek! Milyen 2,5"-os SSD-t javasoltok bele, vagy esetleg milyen átalakítóval más típusút? Elég az 500 GB még a pillanatképekkel is, 200 GB körül használták az eddigi D-linken az 1 TB-s lemezeket. A Raid1 azért jó lenne, ha az egyik lemez valami miatt elszállna, a sajnos elég ritka backup mellett meglegyenek a friss adatok is.
cigam: egyébként néztem a Raspberry megoldását is.
[ Szerkesztve ]
-
-
válasz Alex91 #29877 üzenetére
Ágyúvalnehéz fegyverzettel verébre? Pár fős cég office dokumentumoknak minek?fa4hu
Régen találkoztunk
Szükség van RAID1(5) megoldásra? Mert bőven elég ide egy TS-233, vagy ha RAID-re nincs szükség, akkor elég egy TS-133 is.
Ha csak 500GB adat tárolására van szükség legalább 1TB-os vagy nagyobb lemezt tegyél bele. Egyrészt legyen benne tartalék, másrészt a Qnap a pillanataképeket alapból azon a lemezen tartja, ahol az adatok is vannak, ezért lecsíp a lemezből 20%-ot, cserébe bármikor visszatölthetsz egy régebbi/törölt doksit. Persze nem kötelező a használata, de amikor lemezt veszel bele jó ha tudodTermészetesen tehetsz bele SSD-t is(2.5"-ost), vagy adapterrel bármilyen.
ReSeTer
Általában 2-nél több kamerához +licence-t kell vásárolni, viszont az Asus a legtöbb NAS-ához 5 kamera licence jár alapból.
A Qnap/Asus készülékei ARM-on is kezelik a konténereket, míg a Synology csak az Inteles verziók esetén támogatja (lásd Docker)[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
Alex91
félisten
válasz ReSeTer #29878 üzenetére
Synology, Qnap, Asustor... Ami a keretbe belefer. Ja, ami a keretbe belefer torrent teren nem lesz tul gyors, de lagalabb nem fogyaszt sokat .
[ Szerkesztve ]
-
ReSeTer
senior tag
Helló!
Megoldást keresek a problémára:
Kiakarom váltani a PC-t torrentezés szempontjából, mert egész nap szívja befele a port az egész lakásból.Én egy NAS-ban látom a megoldást. Ha ti máshogy gondoljátok, nyitott vagyok más megoldásokra is.
Amennyiben NAS a megoldás:
Kérlek állítsatok össze nekem egy gépet a következő követelményekkel:
- Switch-hez csatlakozna
- 3 merevlemez férőhely (2 db. adatnak, 1 db. kamera bővítési lehetőségnek) Ezeket ne mellékeljétek, mert később akarom beszerezni
- Az adatbiztonság nem annyira fontos, no RAID meg hasonló dolgok, csak ha nem jár többlet költséggel
- Torrent kliens frissítési szabadsága, ne legyek egy verzióhoz kötve (lehetőleg qbittorrent)
- Távoli bekapcsolás és kikapcsolás lehetősége, android rendszerről ha lehet, ha nem, akkor windows PC
- Fogyasztás természetesen számít
- 150K, lehet szűkös, de nézzük mi fér bele -
fa4hu
őstag
Sziasztok!
Egy barátom pár fős cégének kellene egy NAS, amit szinte csak fájlszervernek használnának, bőven 500 GB alatti adatmennyiséggel.
Milyen olcsó, de megbízható megoldást javasoltok? Érdemes valamilyen átalakítóval SSD-ket beletenni HDD-k helyett? Nem napi 24 órába menne, és nem lenne nagy adatforgalom, mert Office állományok mozognának a hálózaton zömében.
Előre is köszönöm!
-
nlaci0725
csendes tag
Sziasztok.
Adott egy Asustor NAS, errol szeretnem az adatokat atkoltoztetni egy Synology NASra.
Mi lenne ennek a legegyszerubb modja?
Vagy csak egy sima ctrl c ctrl v?
Koszi! -
pacman789
aktív tag
Sziasztok!
A jelenlegi NAS-om teljesítménye már nem elegendő pár szituációban.
Mostani konfig: OMV 6.x -> AMD A4-5000 + 16Gb RAM + 2x6TB HDD + 3Tb HDD + 120GB SSD
Jelenleg 24 konténer fut rajta, ami 90%-ban még jó, de mostanában kezdtem használni a photoprism-et, ami főleg az importálásnál eléggé lassú, így megvizsgálnám, hogy mennyibe kerülne az upgarde. Főbb alkalmazások: OMV 6, Plex, Photoprism, Home Assistant, qbittorrent, duplicati (napi offsite backup) a többinek nem kell nagy erőforrrás.
A következő konfigot néztem ki:
Gigabyte H610I DDR4 alaplap vagy ASRock H610M-HVS Alaplap
Mivel jelenleg CM ELITE 110 ban van, így mini-ITX lenne jó, de Micro is megoldható, de akkor nyomtatnom kell valami openair cuccot. pl. ilyet : https://www.thingiverse.com/thing:3906331
Intel Core i3-12100F
G.SKILL Aegis 16GB DDR4 3000MHzA TDP érdekes, jelenleg 15W, a most választott CPU-nak 58W, kérdés, hogy idle-ben (24 órából 22-őt így menne), kb mennyi a fogyasztása?
Jól gondolom, hogy OMV alatt nem gond, hogy a CPU-ban nincs GPU, mert úgyis ssh-n érem, illetve nincs Plex pass-om, így HW gyorsítás sem lenne, azaz oda sem kell GPU. Kérlek javítssatok ki, ha tévednék.
Vélemény?Köszi,
pac[ Szerkesztve ]
-
válasz atus72 #29867 üzenetére
Az árukeresőn, de lehet Red Plus volt, csak elírtam. Elég furán működik a szűrője.
Ugyanakkor példának jó volt, mert gyakran olcsóbb 2db lemezből összerakni x méretet, mint 1db-ból.[ Szerkesztve ]
-
válasz Indiant #29863 üzenetére
Pedig nagyon praktikus eszköz. Mikor kifogysz a tárhelyből, egy ilyen eszközzel megnövelheted a befogadóképességet.
Pl. 2db 6TB red pro ~50e/db, míg 1db 12TB-os red pro, már ~130e. Olcsóbb 2db 6TB-osat venni, és így megspórolsz 30e Ft-ot. Egy ilyen bővítési logika mentén még a 4 fiókos is hamar megtelhet(főleg ha Raid1-et is használsz). Ilyenkor jön szóba a portbővítő. Persze ennek is megkérik az árát, de jóval olcsóbb, mintha a 2/4 fiókos eszközt lecserélnéd egy 6/8 fiókosra. Plusz az otthoni NAS-okból talán nincs is belépő kategóriás 6 fiókos. Csak középkategórásból találtam kb összehasonlítható példányt.
Pl. TS253+TR004 ~250(160e+90e), míg egy 6 fiókos TS653 ~330e
Synology-nál nem feltétlen van támogatva még közép szinten sem
DS720+DX517 ~390(180+210), míg y egy 6 fiókos DS1621+ ~ 419e
Nekem az is szempont, hogy nem egyszerre kell kiadni egy ekkora összeget, hiszen a 2/4 fiókossal is el lehet indulni, és évek múlva, ha elfogy a hely, olcsón lehet bővíteni a befogadóképességet. Igaz nem olyan kompakt, de valamit valamiért.Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
Borisz76
veterán
válasz Indiant #29863 üzenetére
Pl a Synology DS 918+ ....ami nekem is van.
Alapból 4 fiókos.
De egy külső 5 lemezes bővítő doboz köthető rá.Így lesz a típusszámban 9 ...4+5
Valamint 2018-s kiadású.
Ebből jön a 918 megnevezés.Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
-
Indiant
addikt
És jön a hab a tortára. Nézem a 4 fiókos nasokat, feljön 79eért a QNAP TR-004 és itt a topikban kiderül, hogy az nem is nas. ( csak úgy néz ki és annak árulják)
-
Borisz76
veterán
válasz Indiant #29858 üzenetére
Az első bejegyzések között írtam a 2 lemezes NAS-ok hátrányáról és , hogy miért javaslom a 4 fiókos modelleket !
Lehet találsz benne hasznos dolgokat.
Jó olvasgatást !Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
-
-
válasz Indiant #29855 üzenetére
2gbos?
Minél jobban megismered, annál jobban látod a korlátaikat. Szokták volt molt mondani, lakva ismerszik meg ...
Itt az a kérdés, hogy együtt tudsz-e élni a hibáival. pl. van direkt ventillátor nélküli csendes NAS, ha éppen a csend a hepped, de akkor fizesd is meg az árát. No és ha a ventillátor zavar, akkor biztos nem a zörgő morgó HDD-t teszel bele, hanem SSD-t, és már is egy szemmel jól látható összeget kapsz(milió!). Ugye már nem is zavar annyira, hogy rossz a hűtés, és picit zörög a winyó, legfeljebb bekábelezed a kamrát és kirakod a szűrét a szobából.Vagy pl. mostanában divat lett mindent konténerben futtatni. Mindenki el van ájulva a Synology-tól, hogy milyen remek szoftver, milyen nagyszerű HW ... Bennem viszont felmerült, hogy ha annyira ügyesek, akkor miért csak az Inteles verziók képesek Docker-ben futtatni az appokat, miközben a Qnap, az Asustor ARM verziói is képesek rá.
Persze ettől még jó NAS-okat gyártanak, de mindegyik gyártón lehet fogást találni.Alapvetően mindegyik NAS jó abban, hogy fájlokat tárolunk rajta. Itt a plusz még tudja ezt vagy azt a difi.
Mindenkinek magának kell eldönteni hogyan súlyozza az árat a szolgáltatásokat/vagy azok hiányát. Persze ehhez elég jól meg kell ismerni mindegyiket. Aki meg nem ért hozzá úgyis csak rábök az egyikre, mert a színe megy a bútorhoz, vagy mert "A Norbi mondta ..."
[ Szerkesztve ]
-
Indiant
addikt
Természetesen "kicsit" sarkítottam (túloztam), de legalább számomra értékes véleményeket kaptam.
De azért gondoljatok már bele, hogy egy nasban teljesen amatőrnek ez azért elég nehéz pálya. Mégegyszer írom, nem akartam senkit megbántani. Ha jól látom 2gbos fölött érdemes gondolkozni. -
nagyúr
válasz Indiant #29850 üzenetére
Nincs tele hibákkal sem a 30-40e árú (legalábbis a Synology és a QNAP, van olyan márka, ami tényleg tele van, azt nem is ajánlja senki), sem a 200e-es. Vannak furcsa és idétlen hibák, amik a közönség nagyon kis részét érintik, másoknak meg hibátlanul megy a cucc hosszú éveken keresztül.
Ill. nagy release-ek esetén valóban megsűrűsödnek a hibák, ez sajnos mindenhol így van a sw-iparban, utálom én is, de ez van. Annyit tudsz csinálni, hogy major release-re hónapokig nem állsz át.Foglalkozni akkor érdemes a NAS-sal, ha nyújt olyat, amire szükséged van. Vagy akkor, ha ki akarod próbálni, mit nyújt, és mi az, amit ebből a gyakorlatban is tudsz használni. Mindkét esetben látni fogod saját magad, mennyire (nem) igaz a "tele van hibákkal" mondás.
"We put all our politicians in prison as soon as they're elected." "Why?" "It saves time."
-
Noxy
veterán
Ennek az elődje [link] (My Cloud Mirror Gen2) megy nálam 3 db 4-5 éve 24h-ban. Hibátlanul, gondok nélkül mennek, szinkronizálnak minden héten egymás között. A szomszédomnak egy sima 1 HDD-s My Cloud vettem 3 éve. Ez is hibátlan. Az új OS5-l meg szerintem a biztonságon, kezelhetőségen (mobil app) is sokat javítottak. +még adják hozzá PC-re ingyen a Acronis True Image for Western Digital programot. (Backup + Ransomware védelem)
Sztm egyszerű mezei felhasználónak, kis irodának bőven elég.''Habár egyszer annyit észrevett, hogy valami megfertőzte magát a Nod-ot is'' Privát üzenetre nem válaszolok. (Kivétel a HardverApró)
-
Biga123
addikt
Érdekes. Az én Qnapom 5 éve hibátlanul látja el a fő funkcióját. Mediaszerver, torrent server, backup tárhely. Ha a hibát keresed fox találni mindenben. Nekem nagyon hiányozna ha nem lenne.
[ Szerkesztve ]
---- Elméletileg, az elmélet és a gyakorlat egy és ugyanaz. Gyakorlatilag nem.----
-
Indiant
addikt
válasz Biga123 #29847 üzenetére
Persze, igazad van. Nincs kérdés, csak hangosan gondolkoztam.
ui.: de mégis...
Mivel még nem volt nasom és picit érdekel ezért néztem be ide, de én azt látom, hogy a 30e-es is rossz és a 200e-es is tele van hibákkal. Akkor én azt szűrtem le ,hogy ezzel nem érdemes foglalkozni. Hiszen ennyi pénzért ez egy célhardver és hibátlannak kéne lennie, mert több Tb adatot kezel.[ Szerkesztve ]
-
Biga123
addikt
válasz Indiant #29846 üzenetére
Az h kinek mi a drága relatív. 500 Ft egy gombóc fagyi. 1000 Ft egy doboz cigi. Egy nast ha megveszel 200K ért azt 10 évre leosztva napi 55 Ft jön ki. Olyan meg nincs és nem is lesz soha h valami hibátlan. De kezdelek nem érteni. Mi a kérdés?
---- Elméletileg, az elmélet és a gyakorlat egy és ugyanaz. Gyakorlatilag nem.----
-
Indiant
addikt
A PC-ben nem ennyi hely van és van köztük 3-4 cm. Itt konkrétan egymáson van a kettő. Én a kezelő részt közéjük tenném és máris lenne köztük 2 cm. A légkavarós megoldás szerintem hangos. Szerintem a fektetett lapos nas lenne az ideális egymás mellett ideális távolságban elhelyezett winyókkal.
-
-
Indiant
addikt
Pl. QNAP TS-233 nem főnek meg a vinyók egymáshoz tapasztva?
-
kipróbált, kicsiszolt alkalmazások
Ki hát...
Ebből a hibaüzenetből jöjjél rá, hogy pontosan mi a hasfájása?[Network][rsync vhs] Failed to discard backup task. (The backup destination is busy. Please try again later.)
vagy
[Network][rsync VHS] Failed to run backup task.Ember legyen a talpán aki ebből rájön, hogy mi nem tetszik neki, és pontosan miért "foglalt", vagy szakadt meg a feladat végrehajtása.
Hetek óta próbálok lementeni egy pár TB-os könyvtárat, de valami miatt mindég megakad, vagy újra kell kezdenem, mert nem hajlandó folytatni.
Ezt sok jelzővel tudnám illetni, csak nem az általad írtakkal.Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
nagyúr
válasz Indiant #29834 üzenetére
Ez gyakorlatilag egy kompakt méretű szerver, az adattároláson túl egy csomó egyéb szerverfunkcióval, amik nem igényelnek nagy számítási kapacitást. Megfizeted benne a Synology ökoszisztémát (kipróbált, kicsiszolt alkalmazások), a hosszú ideig tartó támogatást (valami 10 évig jönnek adott modellhez frissítések), és persze a Synology nevet is.
Fel lehet úgy fogni, hogy a k*cs*g Synology +2 CPU-magért és +2 GB memóriáért elkér soktízezer pénzt, de szerintem inkább arról van szó, hogy a 400-500 USD feletti modellek nekik a sweet spot, csak az alacsony árkategóriákba is pozícionálnak termékeket (kis hal is jó hal elven), és inkább odaadják hozzá a teljes ökoszisztémát - egyrészt vszleg túl sok problémával járna kasztrálni, másrészt mézesmadzagnak is jó, hogy legközelebb nagyobb modellt vegyen a delikvens.
"We put all our politicians in prison as soon as they're elected." "Why?" "It saves time."
-
válasz Biga123 #29835 üzenetére
A hyper backup-pal kapcsolatban erős kételyeim vannak.
Indiant
Azért azt tegyük hozzá, hogy ez már 4 fiókos, izmosabb procival, alapból 4GB RAM-al(ami később megduplázható), m.2 foglalatokkal ami gyorsítótérként is funkcionálhat, 2db LAN csatlakozás,... Szóval egyáltalán nem mezei belépő kategória.[ Szerkesztve ]
-
válasz balaaazs #29823 üzenetére
Le tudja játszani, de arra is jó, hogy a TV-re kötve adminisztráld közvetlenül, hiszen az USB portokra egeret és billentyűzetet is dughatsz. Vagyis gyakorlatilag elég egy TV a kezeléséhez, nem szükséges hozzá számítógép. Komolyabb NAS esetén virtuális gépet is tudsz futtani, pl. desktop Linux-ot. Így egy olcsó PC-vé válik. Játszani nem fogsz rajt, de arra, hogy megnézz pár videót, vagy a FB-ot, arra pont elég.
Ha jól láttam a TV-d ismeri a DLNA-t, vagyis alapból látja a NAS tartalmait(mindegyik eszközben van DLNA szerver), feltéve hogy olyan formátumban(konténer/kódek) van a videó, amit ismer a TV.
Ha nem ismert formátummal találkozik, megkérheti a DLNA szervert, hogy alakítsá át a számára értelmezhető formátumba. Ezt nevezik transzkódolásnak (valós időben átkonvertálja a TV-nek tetsző formátumba.
Pl. a DS118 adatlapja szerint rá tud segíteni erre:
Hardverátkódoló motor10-bites H.265 (HEVC), MPEG-4 Part 2, MPEG-2, VC-1; maximális felbontás: 4K (4096 x 2160); maximális képkocka/másodperc (FPS): 60Il.ha androidos a TV-d akkor van a DS video app-ot is letöltheted rá, amitől igen jó barátságban lesz a két eszköz.
-
addikt
válasz balaaazs #29821 üzenetére
TV típusát azért nem ártott volna megírni
A DS118 jó választás erre. HDMI kimenet mindegy, a NAS nem médialejátszó, oda egy külső médilejátszó javasolt ha a TV beépített lejátszója nem elég jó (Amlogic alapú CoreELEC-el pl., vagy Amazon FireTV Stick/4K/Max)."After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
balaaazs
senior tag
Sziasztok! Régebben már egyszer gondolkoztam ezen és most ismét előjött a NAS kérdése. Felhasználást tekintve a következőkről lenne szó:
1. torrent (nem többszáz aktív, havi átlag 5-10 kb)
2. különböző családi videók, képek tárolása, amivel a notebook/macbook ssd-t nem akarom terhelni, meg nem is kellenek minden nap...
+1: fontos, hogy a TV-vel közvetlenül rálássakAlapvetően a Synology DS118-hoz jutottam el fejben, de van egy aggodalmam, hogy a TV nem fogja látni a megosztott fájlokat (nem mai darab). Közben láttam QNAP-ot, amin van HDMI kimenet, tehát ez akár le is tudja játszani a videókat?
Ha van más gondolat, szívesen fogadom
¯\_(ツ)_/¯
-
ugyes
senior tag
válasz zsakadam #29817 üzenetére
Tudom.
Saját példa: Én is 2x4TB-vel indítottam volna eredetileg. Konkrétan ma lett 4TB adatom (~1,5 év a NAS megvásárlása óta). Zenét gyűjtök, elsősorban nagy felbontásban. Ezért végig gondolva és számolva elvetettem, majd gondolatban lett 8TB, végül a valóságban 12TB (x2).
Ahogy el kezded használni a NAS-t, jönnek a további felhasználási ötletek, stb. + a felhasználók: itt egy + 30-40Gbyte, ott egy +100-120Gbyte. Fogyni fog a tárhely.
Most nekem kb. még 3-5 évig elég a hely. Nem kell idegeskednem elég lesz-e, hogyan bővítsek, hogyan cseréljek HDD-t, hogy ne essen össze a RAID és növekedjen a tárhelyem. És mit csináljak a régi vinyókkal. Eljön majd az az idő is, de még van egy szabad helyem (+12TB bruttó). Szóval kb. a NAS életciklusának végéig bírja (elméletben). -
McSzaby
őstag
Köszönöm, de megrendeltem már a Qnapot. Informatikus vagyok, megoldom, amit kell, de támadt egy olyan érzésem, hogy 150 alatt kb. mindegy mit veszek, csak a vinyók számában van eltérés. Intel alapokon 2 wd reddel raidben 200 felett vagyok bőven, ez már nem éri meg nekem otthonra.
Plex,Vpn,torrent, smb, dlna van mindegyiken. Konténerezést ki fogom próbálni rajta, de sokat nem várok tőle ezen a téren.
Köszönöm, remélem ideér még húsvét előtt
#ThankYouSirAlex #ThankYouLouis
-
A Software miatt? Akkor lenne jó a sotfware-es támogatása, ha lenne hozzá konténer támogatás. Ha annyira nagy software guruk, akkor miért csak a qnap-hoz jár alapból konténer támogatás, míg a Synology csak a drágább Intel alapú eszközein támogatja azt?
Ransomware? Van az a mondás, hogy addig jár a korsó a kútra ... A Synology is ugyanúgy "benéz" távoli kódfuttatást lehetővé tevő hibákat. Igaz ritkábban.
Bár bevallom őszintén nem néztem pontosan utánna, de ha jól tudom a pl. a DeadBolt esetén is az volt a baj, hogy kiengedték az internet-re (alapértelmezett portokon)az admin felületet. Eszembe nem jutna... Persze nem vagyunk egyformák.
10 éves támogatás? A ~12 éves TS210-hez idén már 2x is adott ki rendszer frissítést. Ez is van legalább olyan jó mint a Synology támogatottsága.
Nem jött szóba, hogy mobilról is bizgerálná, de ugyanúgy elérhetők az alap programok
DSfile -» Qfile
DSnote -» Qnote3
...A matricán kívűl nem látom se SW se HW területen, hogy egyértelműen jobb, vagy olcsóbb lenne.
-
Biga123
addikt
válasz McSzaby #29809 üzenetére
Teljesen élhető a Qnap sofware is . A mobil appok is .
+ elég jó repo van a gyári appokon kívűl is : [link] (intelre több az sw természetesen)
uh + egy szavazat a Qnap ra (mert nekem meg az van )
Nekem fontosabb volt az erősebb HW.
De szvsz nem tudsz mellélőni bárméket is választod.[ Szerkesztve ]
-
Borisz76
veterán
Miért is ?
1, a Synology DS118 már bizonyított.
2, Jó a szoftveres támogatása 10 évig ! ...azaz 2028-ig biztosan.
3, Ezt ismeri a kolléga !Nem akarom a Qnap-ot lehúzni....nincs is rá okom.
DE nem sok olyan felhasználó lehet itt aki ismeri a Synology és a Qnap szoftveres oldalról, mindennapi tapasztalatok alapján.Nekem is Synom van...én is azt javasolnám első körben.
A fórumban pedig sok hasznos infót lehet megtudni / megkérdezni....ha a Syno honlapján nem találja meg elsőre a választ valaki.A Qnap-al kapcsolatban : - szerintem - sokkal kisebb a tábora , ezért kevesebb a tapasztalat.
Az tény hogy árban a Qnap olcsóbb vagy ha fordítunk a dolgon , akkor ugyanazért az árért erősebb a hardver.
De egy jó hardvert is le lehet "fullasztani" ha a szoftver gyenge.
Ez igaz minden gyártóra.
Egy biztos : a Synology szoftveres támogatása jó...nagyon jó.Innentől meg 2 variáció lehetséges :
- Gyengébb hardverrel szerelt Syno , jó szoftverrel.
- Erősebb Qnap, ismeretlen - sokak számára ! - szoftveres támogatással.Erről tényleg csak az tud érdemben nyilatkozni aki mindkettőt ismeri és használja is !
Amúgy részemről a DS420+ vagy a 920+ az ajánlott !
4 fiók miatt későbbiekben könnyebb a bővítés, lemez csere stb...Jelenleg egy DS918+ -t és egy DS2415+ -t használok....
[ Szerkesztve ]
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
-
McSzaby
őstag
Sziasztok,
8 éve építettem egy NASt, ami most megadta magát. Nem szeretnék 100+ ezreket költeni rá, mert csak torrent, fájlmegosztás és ebből kifolyólag stream szolgáltatás érdekel és az sem 4k-ban, hanem nagyon max. 1080p-ben.
Synology DS118-s nast néztem, mivel kb. minden benne van, amire nekem szükségem lehet és szoftveresen is elég jól támogatottnak tűnik. Igény esetén plex,vpn konfigolható.
Másik delikvens a QNAP TS-133 lenne, amit újfent megfelelőnek tartok erőforrás szempontjából.
Kérdésem az lenne, hogy a kettő közül melyiket ajánlanátok?A QNAP 2 GB rammal jön, míg a Synology csak 1GB, illetve nem tudom, hogy ARM vs. Realtek procinál melyik lenne a nyerőbb. Árban elég nagy a különbség, azért érdekes kérdés ez nekem.
RAID nem kell, érzékeny adatokat cloudba mentem, filmeket tudom pótolni torrentről ha elszállna, illetve külső meghajtóra is tudok menteni.
#ThankYouSirAlex #ThankYouLouis
-
nlaci0725
csendes tag
Rendben,
Köszi!
-
-
nlaci0725
csendes tag
Sziasztok!
Valaki használ Synology DS220+ NAS-t?
Alapvetően csak fájlok adattárolására lenne használva (Raid 1-ben.)
A távoli elérés mennyire használható vele?
Heti 1x lementeném az adatokat róla, és azt itthonról szeretném megtenni.Illetve milyen HDD lenne bele a legjobb? WD Blackben gondolkozok, ha nincs más jó ez is, csak megkérik az árukat.
A megbízhatóság fontos lenne mindenképpen.Köszi előre is!
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Rog strix g17 360hz
- Asus TUF A15 FA507 - 15,6"QHD 165Hz - Ryzen 9 7940HS - 16GB - 1TB - RTX 4070 8GB - 2,5év garancia
- KARÁCSONYI AKCIÓ!!! ÚJ Surface Pro 10 EZÜST Ultra 5 135U 16GB RAM 512GB SSD Gar: majdnem 2027
- Csak VGA kell bele! Ryzen 7 félkonfig
- Dell Latitude 7480, I5-7300u, 8GB, 256GB M.2, POOR, FHD, Számla, Gari
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest