- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Android szakmai topik
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Honor 400 Pro - Gép a képben
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
-
Mobilarena
Szia!
Mielőtt kérdeznél , alábbiakkal kérlek egészítsd ki (FONTOS! LG monitoroknál a P végződés az új tápegységre utal!):
Új hozzászólás Aktív témák
-
El Kebir
őstag
válasz
Laccoss #7320 üzenetére
"azonban a színtorzulás alulról már jelentősen romolhat, de ehhez már jócskán alulról kell nézni a monitort és ilyen helyzetben valószínűleg soha nem nézünk egy kijelzőt."
Egy ilyen szöveget annak értelmezel, aminek akarsz, teljesen szubjektív, hogy kinek mennyi a "jelentős" "jócskán" stb kifejezés...
Ráadásul pont hogy felülről nem szokás nézni a monitort, alulról viszont nem példa nélküli...elég ha az asztalon álló monitort, fotelből, vagy ne adj isten, ágyból akarod nézni...rögtön alulról nézed.... plussz a legtöbb monitortalp lefelé dönthetősége erősen korlátozott, némelyiknél nem is lehet...
De istenem, miért vita tárgya ez??
Régebben az volt a gond, hogy tn-nél jóval drágább azért nem vette meg a "halandó", most olcsóbb mint némelyik tn mégis a "sz@rt" erőltetitek? Meg megy a garasoskodás, mikor +5 +10k Ft nem tétel...min 3-4-5 évre kell monitort venni, nem 1-2 évente cserélgetni a rosszabbnál rosszabb marketing csodákat...
-
TomiLi
addikt
válasz
Laccoss #7034 üzenetére
Én is úgy vettem észre, de nem tudok állást foglalni, hogy melyik panel miért jó.... Nem értek hozzá. Teszteket próbálnék nézni, de nem nagyon vannak. Az iponos cikkek tetszenek, mert ott elég részletesen, számomra is érthetően is vannak írva az adott monitorok hibái, előnyei. Sajnos viszont 27"-os monitorok nem nagyon vannak, inkább 23-24" -esek.
Azért gondoltam, hogy hátha valaki tud nekem segíteni, hogy ezt és ezt a típust ezért, meg ezért ne vegyem meg, vagy éppen igen... Az általam említett Acer-ről nem találtam tesztet, árban valóban kedvező (pont ezt szeretném megtuni, hogy mi az oka). Tetszik emlett a kialakítása is, de ha a képminősége nem megfelelő, akkor a dizájn az háttérbe szorulna. -
eight
senior tag
válasz
Laccoss #6081 üzenetére
Minden modern LCD monitorban van egy video-scaler egység (szerk: többnyire az egyik főkolompos az inputlag kérdésben), annak képességeitől függ hogy milyen eredményt fogsz kapni upscale (nagyítás) illetve dowscale (kicsinyítés) esetén. Ennek, vagy a főegység "tudásától" függ hogy megtartja e az aspect-et a felesleges részek levágásával, vagy pedig eltorzítva belekényszeríti a monitor képarányába... stb..stb....
Úgy mükszik ez is mint akármelyik másik részegysége a gépednek : azaz attól függ minden hogy mit tud a hardware, és mit hoztak ki belőle a mérnökök. -
eight
senior tag
-
wwhy
veterán
válasz
Laccoss #5880 üzenetére
150%-os nagyítás
azért, hogy szép homályos, pixeles legyen minden? szeva natív felbontás
a win DP állítása meg frászt sem ér, mert mindent nagyít (word elemi is pl.) így ismét ott vagyunk ahol a part szakad: homályos, pixeles, extrém eseten fűrészfogas szélű képi elemek.No de mindenki úgy nézi, ahogy jól esik neki.
-
-
old_artist
addikt
válasz
Laccoss #5313 üzenetére
Üdv!
Igazad van, sok-sok helyen nincs feltültetve, ezért a BenQ Global oldalát érdemes figyelni, mivel a hazai BenQ oldal bizony eléggé hiányos!
-
wallair
csendes tag
válasz
Laccoss #5263 üzenetére
Igen, erre én is gondoltam, de ha az ember Ctrl+görgővel manipulálja a szöveg méretét, a natív felbontás ugyanúgy elszáll:
Ha a Win egy karaktert, mondjuk ezt az 'u'-t 5x7 pixelen jeleníti meg natívban, akkor 125%-os nagyításnál ez már 6,25x8,75 pixelt igényelne. Ezt a CRT tudja, az LCD gyakorlatilag nem.
Bááár, most kipróbáltam és Firefox alatt nagyításnál inkább megváltoznak a karakter arányai, de "figyel" rá valami (oprendszer? VGA? kijelző?), hogy mindig (egész pixel) x (egész pixeles) mátrixra jöjjön ki a betű.
A Word-nél viszont szétesnek a karakterek nagyítás során. -
csimpok
aktív tag
válasz
Laccoss #5269 üzenetére
Rájöttem, hogy minél több tesztet és külföldi fórumot olvasok a monitorokkal kapcsolatban, annál bizonytalanabb leszek a választásban. Annyi negatívumot (is) írnak ezekről az IPS-es monitorokról (IPS glow, tinting, antiglare coating, stb...), hogy már azon gondolkodtam, hogy inkább veszek a 120 Hz-es TN monitort
De végül higgadtan mérlegelve a dolgokat az U2311 mellett kötöttem ki. Így most 2 hét utánajárás/olvasás után ugyanott vagyok, mintha csak benéztem volna ide és visszaolvastam volna pár hozzászólást
-
Disaster24
csendes tag
válasz
Laccoss #5263 üzenetére
Hali!
Írtad, hogy Win-ben lehet nagyítani, de hogyan? És XP-ben is?Én most vettem egy SAMSUNG EX2220-ast és nagyon jó kis monitor, meg vagyok vele elégedve, csak egyenlőre nagyon fura a netezés, hogy szinte minden oldal középen van és két vastag sáv van a bal és jobb oldalon. Még mielőtt vettem a monitort visszaolvastam és írtátok, h Firefox-ban lehet nagyítani, hogy az egész oldalt nagyítsa és ne csak a betűket. Ez megy is, viszont ha scrollozok az oldalon szaggat a kép, gondolom a software-es nagyítás miatt.
Vmi hardware-es nagyítást esetleg nem lehet eszközölni?
-
wallair
csendes tag
válasz
Laccoss #5251 üzenetére
Nekem eddig egy LG flatron CRT-m volt csak, LCD-t meg itt-ott laptopban láttam, tehát bevallom, láma vagyok a kérdéshez. A kiindulási alap az a széles körben elterjedt nézet (fórum, tesztek) és a kis számú saját tapasztalat volt, hogy LCD-t mindenre CSAK natív felbontásban szabad használni, mert sokat romlik a képélesség. Persze irodai alkalmazásoknál, pixeles grafikánál, CAD-nél elbírja a HD-t a VGA, de játéknál nem.
Te azt mondod, hogy játéknál (NFS, FSP) nem lehet észrevenni, ha 1680x1050-ben nyomom? -
Egon
nagyúr
válasz
Laccoss #4215 üzenetére
Minimális 5-10 fokos fejmozgásnál pedig nem hiszem hogy bármilyen TN monitornál olyan oltári nagy változást veszel észre a képen.
Pedig de. A cégnél egy szutyok 19 colos HP monitort bámulok egész nap, és pl. ha icipicit mozgatom a fejem, itt a PH-n a kép szélein majdnem olyan színátmenet van, mint felül...
-
El Kebir
őstag
válasz
Laccoss #4211 üzenetére
Ennél a jelenségnél mindegy, mert fejmagassághoz állítot monitor esetén is jelenkezik, mert fix pontból nézve jelentkezik az árnyalatváltozás. Másik dolog, hogy mivel soha senki se szögezi a fejét a szék fejtámlájához (ha nincs akkor pláne nem), így jelentkezni fog a fejmozgásra mozgó árnyalatváltozás is.
a konkrét ex2220-ás képen meg látszik, hogy a vakuhoz közelebb lévő egyik sárga kiemlés sötétebb, a vakutól távolabb lévő (lent a bal alsó sarokban lévő) sárga kiemelésnél, ami ellentmond a vaku-s elméletednek. (hogy nem világítja be rendesen)
(+ még az is, hogy enyhén felülről van fotózva, ha jól látom, így elméleted alapján felül kellene világosabb legyen, ha a vaku fénye számítana, ez egy másik ellentmondás az elméletednek)
(a vaku tükörképét, gondolom mindenki látja...) -
Wheelbarrow
aktív tag
válasz
Laccoss #4068 üzenetére
Csakhogy én nem akartam fullHD-t. A VGA nem is bírja a játékokban ezt a felbontást, netezni meg nekem borzalom ebben a felbontásban olyan aprók a betűk. Tudom, lehet nagyítani de akkor meg torzít. Elég ez. Csak azért írtam be, hogy a nagy Dellezés mellett legyen támpont a csóróknak is. Egyébként nem értem ezt a "fúlhádé" mániát monitorban. Filmet nézni ott a TV, játékhoz atomerőmű kell ilyen felbontásban, netezni meg gyönyörű szemkifolyatós élmény a monitor közepén egy kis ablakban.
Mondjuk azt sem értem, ha valaki beírja ide, hogy mennyiért keres monitort, miért kell mindenkinek a "vegyédelltmeazajó" tanácsot adni folyton. Arra nincs pénze és kész. Mondjuk 60000 körül érthető tanács, de ha valakinek csak 40000 van és most akar venni akkor miért? -
apuc
őstag
válasz
Laccoss #3944 üzenetére
Remélem a Te esetedben nem fog érvényesülni az a régi mondás ami az olcsó hús levéről szól..
Természetesen az olcsó (olcsóbb) műszaki dolgok közt is ki lehet fogni kiváló minőségűt, de azért nem ez a jellemző.
Egy monitornál amit jó esetben nem 1-2 évig használsz szerintem az ár másodlagos.
Így nem érdemes sajnálnod rá a pénzt, az még rosszabb ha utólag megbánod mert valahol élőben is látsz olyan Delleket pl. amikről itt irogatnak
Én is úgy indultam neki hogy -mivel nincs TV-nk csak a 2 noti- találjak valami olcsó, de az 55-ös TV méretnek megfelelő monitort max 30 ezerért ha lehet 22"-osat..
Na erre láttam a sógor nem TN paneles monitorját hogy milyen képe van- így vettem duplaannyiért egy Dell 2209WA-t ami bevált.Ja és pénzem nem volt csak 30 ezer- így megvettem árúhitelre.
Szvsz például az ellenkezője is igaz, pl. a Samsung túl van reklámozva,hypolva pedíg nem hinném hogy ÁLTALÁBAN jobb márka mint egy BenQ- sőt.. vagy LG..
Természetesen a reklámot valakinek ki kell fizetni..
-
-
El Kebir
őstag
válasz
Laccoss #3928 üzenetére
kifejezetten zavar a gyenge függőleges betekintési szöge, amiben azért nem sok fejlődés történt. (oldalirányban észrevehetően javultak) A színváltozás, kontrasztváltozás fejmozgásra még egy honlap nézésénél is zavaró számomra.
(ez a kép jól mutatja, az eltérést a szinekben lent-fent sárga kiemelésnél, barna kiemelésnél...pedig led-es csoda, ráadásul a sokak által preferált samsung)
-
Isual
veterán
válasz
Laccoss #3928 üzenetére
Nem csak a topic címét nem érted, hanem a lényegét sem.
Ugyanis szerintem az a lényege, hogy a monitor vásárlás előtt állókat a kompetens személyek (meggyőződésük, tapasztalatuk szerint) a legjobb választás/vétel irányába tereljék.
És ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy ezt a(z elsőre) rászánt kereten belül tegyék.
Szerintem számtalan olyan eset volt már, hogy vki kevesebbért rosszabbat akart venni, a hozzáértők ajánlottak vmi mást (akár DELL-t, de leginkább jobbat, értelmesebbet) és az egyén viszaírt 3-6-9 hónap(/hét) múlva, hogy gyűjtögetett még (vagy inkább többet szánt rá) és azt vette amit ajánlottak és: ""
Hoppáá...
De gonoszak itt a hozzáértők, hogy ahelyett hogy segítenének csak megnehezítik az ember dolgát és életét... Pfúj -
ZBO
tag
válasz
Laccoss #3826 üzenetére
Félreértettél, mert ez nem csak pc alkatrészre értendő. Általános igazság, hogy a minőséget és a minőségi munkát meg kell fizetni! Nekem is volt egy A7V8X alaplapom (8 éves, 42 ezer volt anno) új gazdájánál még mindig üzemel. Egyébként autó szervízben láttam a feliratot.
-
beci
őstag
válasz
Laccoss #3345 üzenetére
Samsung volt az előző moncsim,tehát nem egy nevesincs.Mégis 2szer gombsor csere.
Lehet a középutat választom.Napközben készenlét(ilyenkor többször ki-be van kapcsolva a gép),éjszakára meg kinyomom.
Nerd!
Kapcsolható elosztóm van,de eléggé nehéz hozzáférni,nem térdepelek le minden nap,és bújok be az asztal mögé.
Azért köszönöm. -
Nyugdíjas
nagyúr
válasz
Laccoss #2815 üzenetére
DELL-re itthon rendes, márkaszervízbe szóló, 3 éves teljeskörű jótállási jegyes gari van normális esetben. Se több,se kevesebb. Nem mondom, hogy nemoké a dolog, csak valahogy a kis ellentmondások okán azt súgja a női megérzésem, hogy itten valami bűzlik Dániában.
Traxx: A képfrissítés nem azért lényeges, mint a CRT-knél. Illetve nem is minden felhasználás mellett lényeges egyáltalán. Gyors játékoknál a minél nagyobb képfrissítési frekvencia csökkenti az input-lago-ot ami nem utolsó dolog. Filmeknél pedig (amik ugye jobbára 24p-sek, vagyis 24fps-esek) a 24 egész számú többszöröse a jó, mert igy nem lesz frame-drop-ként ismert jelenséged, ami szintén nem egy utolsó dolog.
Aquahoz utoljára: Igen azok ők voltak. Tartoztak egy picit állambácsinak, aztán nevet váltottak. Tényleg nem akarok rosszindulatúnak tűnni,de valami hasonló módon elkövetett "jóárasítást" sejtek én a háttérben megint.
-
adm
őstag
válasz
Laccoss #2523 üzenetére
a rontás mondjuk lehet hogy erős és egyébként is szemfüggő, és nem is fogalmaztam pontosan. inkább más a komfortérzet és kevésbé fárasztó lehet egy jobb minőségű monitor. és ennek még nagyobb jelentősége van, ha a munkavégzés nagyobb része a gépen történik.
azonnal nyilván csak a zavaró körülményeket látod (ha látod), a vibrálást az frc miatt, a "fényes" kijelzőkön megjelenő visszatükröződött környezetet, stb. viszont (együtt és nem a szemnek megfelelő pixelsűrűséggel) 6-8-10 óra alatt brutálisan terhelik a szemet.
az átlagosan jóval gyengébb színvisszaadás inkább funkcionális probléma, de a csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem belőhető fényerő-kontraszt-szín kombináció érinti a szemed is. sokszor ellensúlyozzák eltekert rgb értékekkel, plusz szaturációval vagy fényerővel a hiányosságokat. ha a munka közben több programmal dolgozol, akkor szinte esélytelen mindenhez egyformán jól belőni. nekem pl évek alatt sem sikerült a régi tn-es monitorom a világos gui-s cad-hez, a sötét gui-s 3d-hez és fotókhoz és más tevékenységhez. amikor egymás után a második szemcseppet vettem meg, akkor döntöttem el hogy váltok...
aztán vannak a járulékos előnyök, a drágább monitornak valószínűleg komolyabb talpa lesz. valószínűbb hogy ideális magasságba tudod emelni (horizont a monitor középső harmadában).
-
Pagi79
tag
válasz
Laccoss #2404 üzenetére
Nem "kell" megvennem! Lenne pénzem mindkettőre, de sajnálnám rá..sőt.. tuti nem fogok ennyit kiadni. Igazából attól félek, hogy a 23"-ost kicsinek, a 32"-ost meg nagynak találnám!
Pont emiatt most elkezdtem szemezgetni a Samsung P2770HD-vel is, de az meg TN-es ugye... a Dell IPS-es 27-30"-osai meg felejtősek nekem az áruk miatt...
-
El Kebir
őstag
-
Allien
veterán
válasz
Laccoss #2252 üzenetére
Kinek mi(mely rendszere van). Speciel nekem film nézésre jó még az eredeti verzióm, a FuSi c19-4 is. Ha meg full HD az anyag, az ki lesz adva a full HD-s TV-re.
Végül is, arra való a TV, minek erre moncsi (nekem). Ami a natív felbontást illeti, nem mindegy, milyenek a szokásaid, mivel játszol. Szerintem egy játéknak élvezetesen kell kinéznie, inkább kisebb felbontáson, de erre a TFT nem teljesen alkalmas. Lehet lentebb adni az igényt, de akkor megint, minek monitor csere? 800x600-ra sokkal jobb a régi crt!
Ez kb olyan, mint anno volt az nvidia gagyi FX5xxx sorozata. Alapban sokkal több fps-t produkált, mint a konkurens kártyái. De, amikor be lett kapcsolva pl az élsimítás, behalt. Sokkal csúnyább élvezhetetlenebb úgy játszani. Ráadásul, qrva sz*r is, amikor mész, és a házfal nem egyenes, hanem lépcsős. Nagyon gagyi benyomás volt anno, amikor Battlefield 2-ben (annak kiegjében) pl kötelet lőttem fel a ház tetejére, és elkezdtem felmászni. Vicc vót élsimitás nélkül. Tök értelmetlen (a kötél folytonossága több helyen megtört pl). Kb olyan, mint amikor anno, a legelső VGA-mat lecseréltem. Az egy Nvidia mx440 volt (asszem), ami DX7-t tudott, és cseréltem egy Radeon 9600XT-re, ami meg DX9 volt.
Akkora a különbség, mint élsimítás nélkül "játszani", vicc (de mondjuk ég-, és föld, kb.).
De a CS-seknek is felesleges monitor csere, mert azok is minimum graffon nyomják. Olyan, mint a jó húsleves só nélkül. Édes, de kamu önbecsapás.
Már szerintem, és Nekem. -
BraderZoli
csendes tag
válasz
Laccoss #2255 üzenetére
Mivel az eyefinityt csak 3 ugyanolyan monitorral érdemes használni illetve a pivot és normál állást nem lehet kombinálni így játékoknál csak akkor tudnám használni a 4960*1600 max felbontást ha ablakban futtatnám őket! Játékra ott a PS3! Más miatt kell ez a felbontás!
Ötlet a 24es monitorra?
DELL-t ne ajánljatok mert a HP-k mellett nekem érezhető a különbség!
Bár ha valamilyen csoda folytán kiadják a Diablo3at azt azért felteszem a gépre -
Allien
veterán
válasz
Laccoss #2237 üzenetére
Nincsen igazad.
Gyorsan kerestem egy VGA tesztet példának. Itt ugye felbontás szerint tesztelik, és nyilvánvaló, hogy az adott beállítások mellett mekkora felbontást tud még a kártya élvezhetően megjeleníteni. Ha most full HD-t vennék, ahhoz a VGA-m ótvar kevés, mert sok játékot direkt úgy írnak meg, hogy VGA-t is cserélj. Most csak azért vegyek full HD-t, hogy a bótosoknak, és főleg a marketyingeseknek jó legyen?
A mostani VGA-k kezdenek elérni olyan szintet, hogy TALÁN (!!!) képesek megbírkózni a HD felbontással a mai játékokban. Igazad van abban, hogy mondjuk ez már 3-5 év múlva nem számít, de nekem MA iganis számít. Ha ma full HD-t veszek, sokkal csúnyább lesz az eredmény, mintha maradnék a jelenlegi 1280x1024-s felbontásomnál, mert ebben a játékok nagyobb részét teljesen ki tudom hajtani élsimítás, meg mittomén milyen fícsörökkel, míg full HD-ben ezekről le kellene mondjak. Egy vonal nem vonal lenne, hanem lépcső, meg ovális fejek. Kösz nem. Ráérek kb 5 év múlva új monitort venni, akkor már a jelenlegi full HD-nál nagyobb felbontás is reális lesz az alsó közép osztályban. Kivéve, ha nyerek a lottón, de akkor ugye az más téma lesz, két 100E feletti VGA-val könnyen lehet vigéckedni MA!
Csak ez nem reális az átlag usernek nálunk.
Szerintem... -
válasz
Laccoss #2237 üzenetére
Szerintem ha jut penze csucsgepre, akkor lehet, hogy mar nem valami abszolut low-end monitort akar hasznalni. (Vagy legalabbis nalam ez volt, hogy amikor nekialltam keresni, akkor a geppel egyutt a monitort is csereltem rogton.)
bkadar1: filmeknel kb eselytelen megkulonboztetni, hogy most 1680x1050 vagy 1920x1200 a panel felbontasa.
-
bkadar1
tag
válasz
Laccoss #2237 üzenetére
1680x1050 lehet h "kisebb" de semmiképpen sem kicsi. Nem érzem magamban egyelőre a késztetést h full hd-ban játszak egy 22"-es moncsin, sokkal fontosabb, hogy a különféle effektek, élsimítás, textúra részletesség stb. mennyire van felhúzva, mint hogy a felbontáson emeljek. FullHD filmnézésnél biztos lényeges a különbség de olyat még életemben nem csináltam, szóval a tudatos tervezésbe a felhasználási cél azért erősen bejátszott. 2-3 (7?) év múlva szívesen visszatérek a kérdésre, hogy megérte-e, de most még 100% biztos vagyok benne
-
old_artist
addikt
válasz
Laccoss #2055 üzenetére
Üdv!
2 hibát már az első oldalon felfedezhetünk:
- az U2711 magassága állítható, mégpedig 100mm tartományban
- az U2311h meg nem H-IPS paneles, hanem e-IPS (LM230WF2) paneles - tudtommal.Egyébként egyre jobban kezdenek ezek a "monitoros iponyos írások" hasonlítani egy teszthez!
-
nfsu17
veterán
válasz
Laccoss #2055 üzenetére
A hátteret nem látta vki letölthető formátumban?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Home server / házi szerver építése
- A lemondást javasolja az Intel vezetőjének Donald Trump
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Elemlámpa, zseblámpa
- Hobby elektronika
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Android szakmai topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Autós topik
- További aktív témák...
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G5 - i5-8G I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- ÁRCSÖKKENTÉS ASUS HD6870 videókártya
- AKCIÓ! Gigabyte Z370M i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB ZALMAN S2 TG Corsair S650W
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3105
- Bomba ár! Dell Latitude 5430 - i7-1255U I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I NBD Garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest