- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Google Pixel topik
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Android szakmai topik
Hirdetés
-
Mobilarena
Szia!
Mielőtt kérdeznél , alábbiakkal kérlek egészítsd ki (FONTOS! LG monitoroknál a P végződés az új tápegységre utal!):
Új hozzászólás Aktív témák
-
sztivo
Topikgazda
Azért annyit tudj előtte, hogy ha tényleg csak hobbi szinten kell, akkor vállald be a VA-t. 27 colon is már látványos, hogy ha közelről nézed, oldalt már picit fakulnak a színek. Nem vészes, de számolj vele, egyébként meg ha feltétel a jó kontraszt és a HDR, nem is tudnék jobbat mondani ennyiért. Most jönni fog elvileg ide is a Q27G4ZMN és/vagy Q27G40XMN is, bár nem tudom mennyit profitálnál belőle, 3x annyi dimming zóna és 240 Hz, inkább játékban lesz jobb.
-
Low Noise
senior tag
Persze a fekete megjelenítése az olednek még jobb, de oled monitor nincs még sajnos, és ez a va monitor (MSI MPG27CQ) meglepően közel került az oled hez. Nagyon ritka pillanat, hogy nyakon lehet csípni, hogy van háttérvilágítás, még a sötét jeleneteket összeválogatva is.
A színek pedig egyszerűen azonosak. -
Ad1: OLED-et nem kapsz asztaliban, deal with it.
Ad2: ez a HDR10 sokszor annyiból áll, hogy jól felhúzzák a szaturációt + háttérvilágítást megnyomják + még valami csiribú, és már táncol is a család.Megnézheted, pl. Oázis kínálatában a legtöbb HDR kijelző (különösen a VA-sok) ilyen +20-33% sRGB színtérrel mennek... aztán találj kettőt, amelyik ugyanolyan képet ad!
Egyébként meg az okosak szerint az igazi HDR fél millától kezdődik!
-
Low Noise
senior tag
-
Vagy lehet megfelelő minőségű anyagok előállítani LCD-n is, akkor is ha nem látom pont azt, amit a megrendelő fog látni a TV-n?
Szerintem itt van a kutya elásva: akkor látnád ugyanazt két kijelzőn (TV, monitor, notebook, stb.), ha mindkettő színhelyesre lenne kalibrálva.
A megcélzott szegmensben erre kb. zéró esélyt érzek, szóval ja, egy 100% sRGB-t közelítő, kalibrált IPS monitorral nekivághatnál a dolognak...
-
Brekk
addikt
A monitor színtere egy tulajdonsága, kalibrálásnál pedig a natív színteret kalibráljuk ha csak nincsenek színtér presetek a monitorban.
Tehét kalibrálva a színtere gyakorlatilag hozhatja a HDR színteret (bár nem tudom most melyik szabvány szerinti színtérről beszélünk). sRGB esetben pedig ha nincs színmenedzsment akkor minden túlszaturált lesz. De kalibrálás nélkül is így lesz, csak akkor még a fehéregyensúly se lesz jó. OSX alatt kalibrálva az sRGB hibátlan, tehát ahol nem kell a nagyobb színtér ott nem használja. Na ezt windowsban nem sikerül sok sok év alatt összehozni. Böngészőt lehet sRGB-re kényszeríteni, bizonyos szoftverek is figyelik a kalibrálásnál készült profilt (ez mondja meg nekik h mekkora a színtere a monitornak), a többi dolognál viszont elcsúsznak a színek. Itt próbáltam ezt szemléltetni. -
Nekem nem munkaeszköz jut róla eszembe, inkább csini dizájnermonitor benyomását kelti, meg a VESA felfogatás teljes hiánya is kizáró ok nálam, bár utólag is lehet rendelni az MX-szériához egy keretet/adaptert, amivel már megy.
Ettől függetlenül nem lehet rossz: sok csatlakozó (1 DP, 3 HDMI, amiből 1 MHL-es, jack-kivezetés, külső adapter), beépített hangszórók, sexy külső, vékony káva, jó képminőség (a 27"-os változatot legalábbis dicsérték). Mi kell még?
Szóval ha ez a modell égett bele az agyadba, akkor szerintem nyugodtan vállald be, nagy csalódásban biztos nem lesz részed.
-
Brekk
addikt
Nekünk Asus Signage van a boltban, VA paneles, atom fényerő, és brutál színek. Ha jól emlékszem kb nettó 150e körül van és 42". Sokan megjegyezték h mennyire jó képe van. Igaz tuner nincs benne, csak vmi közepesen béna médialejátszó. De azt megoldja egy PC vagy egy chromecast.
A lényeg, hogy nem csak 1 milláért vannak jó public displayek, igaz, azok nagyok, kávanélküliek és még ki tudja miféle okosságok vannak bennük. -
Feketelaszlo
senior tag
Inkább ellenjavallt. Input lag óriási, s a fényerőt is nagyon le kéne tekerned, hogy ne süsse ki a szemed. Máskülönben jól össze vannak rakva, némelyiknél a színhelyesség is elfogadható - tehát filmezésre vagy desktop használatra még el is tudnám képzelni, de játékra szerintem max. offline, ha nem vagy érzékeny az ilyesmire. Talpat vagy felfogatót nyilván magadnak kell szerválni.
Ha ennek ellenére is érdeklődsz a dolog iránt, akkor egy személyes kipróbálást megérhet valamelyik boltban, bár nem tudom most mely cégek foglalkoznak ilyen kijelzőkkel, de pár éve tonna számra hozták be az olcsó 40-55" videofalakhoz való kijelzőket, amit megpróbáltak TV-ként elsózni (igaz, elég sok csaló vállalkozás volt ezek között, akik hibás eszközöket adtak el). -
fehervari795
csendes tag
DELL akkora istenkirály, hogy akármelyik típus szóba jöhet? Vagy tudnál mondani típusokat?
Illetve mindenképp jobbak lehetnek ezek a használt Dellek, max 25 ezerért mint az újak 27-30 ezer körül?
Gondolok itt a legolcsóbb IPS és VA paneles Philips típusokra, Benq, AOC egy két LG-t is láttam.
Köszi.
-
Yany
addikt
Gördülősről nem tudok, de ezzel 1m-t kb le is tudsz fedni: Simbr állvány. Én ebből a Dual kivitelt meg is vettem és szuperül megtartja a Dell U2713H monitoromat. Ha érdekel, az u2717-es Ph teszt topikjába tettem is fel képeket róla: Simbr Dual állvány
-
deja vu
addikt
Brekk tudja, hogy mi volt a max. amit kisajtolt ebből az Asus-ból. Szerintem az a monitor 1100 körül megáll. Nekem régebben volt hűha ez de durva élményem amikor 800:1 IPS után 1200:1 VA-n mozizhattam.
Most már mindkettőt kevésnek találnám.
Jó éjt!Írjál Békának. Amúgy ha ilyen tempóban kuszunk föl árban, akkor megveszed tőle a használt CX271-et, és nincs glow, mozira meg veszel egy BenQ VA-t.
-
Weareus
addikt
Nekem az elődje volt, ugyanúgy Samu led moncsi volt az is, full hd felett tudott picit. (1920x1200), 27 colon.
Játékra tökéletes volt, kompromisszumokkal. (Betekintési szögek). Itt nem csak arról van szó, hogy 178 fok és kabát. Egyébként 2012-ben vettem és hasonló árban volt, mint amit most te nézel.
Ha előtte ültem és hajladoztam jobbra-balra már akkor változtak a színek pl. egy játékban, de ehhez tudatosan kellett ide-oda mozognom.Amúgy nem volt zavaró, egy CRT persze még ma is mindent fényévekkel ver. (Mondjuk ami van: 22 col, 32 kg, de az is Samu
. A feketéje, a kontrasztja, fényereje, színtelítettsége, eh nem is ragozom. Persze a ledmonitor ment eladásra, mióta ez van, de talán majd az OLED, ha megfizethető lesz, ill. előtte egy 4k-s témakör.)
-
*Ropi*
félisten
Mondjuk nVidia oldalon, de már évek óta 10 Biten használom a PS-t és sosem volt Quadro kártyám, csak moddolt driveres GTX-ek.
-
Felbontás? Méret? Keret?
(#81708) bombibmw
Ha jobb feketét akarsz, akkor MVA panel kell, ezt neked kell eldöntened.
Gsync-nek 50-60k HUF-os felára van, szóval meh...A lent említett AOC AG322QCX pl. 167k HUF most.
-
Ted_Beneky
senior tag
24"-on az az Asus kiváló
-
MasterMark
titán
Ha a fényerőt elállítod, nyilván a kalibrálás is elromlik. Olyan nincs hogy egyszerre jó legyen, maximum csináltatsz külön kalibrálást a kisebb fényerőhöz, és állítgatod. De olvasásnál mit számít ez?
szerk.: Ha utána visszarakod a kalibrált fényerőre, akkor megint jó lesz, ha nem lenne tiszta.
-
-
Isual
veterán
Jobb monitor az U2311H szinte mindenben. A dE pont nem mérvadó, az egy TN-nél is lehet jó, viszont a színtérfedése teljesebb a 2311-nek, ami fontosabb grafikára. 10 ms alatt minden input lag érték nevetségesen jónak számít, 2311-nek talán 8. CCFL, nem fárasztja a szemet, nem fogyaszt sokat és használtan ki lehet fogni belőle szép állapotban 35k-t ér. Azt venném, ha két monitor lesz végül.
ASUS PB248Q tényleg megfontolandó alternatíva, ha csak 1 monitoros setupot akarsz.(#57496) Bici: ASUS PB248Q, illetve ha van PWM mentes Dell U2412M, akkor az. Én az ASUS-ra szavazok.
-
Quent1n
senior tag
82k Asus PB248Q? IPS és elég jó, fullHD+ én PS-Illustrator-Indesign hármasra vettem és tökéletes.
Feketéje is rendben van szerintem ennyiért jobb nincs (legalábbis én nem láttam jobbat) bár hangyányit túllóg a kereteden mindenesetre én most vettem és abszolút tudom ajánlani.
-
Isual
veterán
Újonnan nem létezik. Használtan találhatsz S-PVA-t, ami grafikára jó, igaz ezek 1200-1500-as kontraszttal bírnak, amit ma egy jobb IPS már tud és rendre wide gamutosak, ami szvsz felesleges neked. Szóval meg vagy lőve nagyon ezzel a preferencia-rendszerrel, azt kell mondjam...
-
Isual
veterán
Oáziscomputer, monitorguru. Mindkét helyen meg tudod nézni és kalibrálva vannak a monitorok, értenek hozzá, tudnak majd segíteni a választásban.
Csak hogy értsd miért veszed észre. Az U2311H sRGB fedése 98-100%-os volt, míg az S2440L-re a prad 83%-ot mért. Ami mindenre "jó", csak grafikára nem. Nyilván ha nem ebből élsz, akkor arra megteszi, hogy elbabrálgass a képeiddel, de egy 2311 után már maga az S2440L elbabrálja neked a színeket, amit te majd csak tovább fogsz tudni baszogatni. Szóval 2311 után nem ajánlanám neked ezt a monitort még hobbi fotóra se. Filmre a 4000-res natív kontrasztja okán kiváló, játékra is még elmegy, böngészni nyilván, de grafikai munka közelébe se engednélek egy 2311-ről váltva.
-
-
Heló!
A Dell S2440L monitornak létezik olyan alternatívája (VA panel, 24col, fullHD, PWM-mentes), amin két digitális bemenet van?
Ha nincs, akkor felmerül a kérdés, hogy melyik dvi/hdmi kapcsolót érdemes megvenni a két bemenet kiváltására?
Megfelelő a legolcsóbb is, vagy vannak buktatók? -
Wiz Khalifa
veterán
-
Isual
veterán
DVI-DP aktív adapter. Elvileg ezzel működnie kell a monitor DP bemenetére kötött DisplayPort úgy, hogy az alaplapi DVI-hez csatlakozik. P2314H-hoz viszont pont DP kábelt adnak, így venned kell 2 DVI kábelt (DVI-D Single-link), vagy ha a másikat HDMI-n csatlakoztatod, akkor HDMI-DVI.
-
Isual
veterán
Sajnos nincs jobb ötletem. Ha a közeljövőben lesz DP-s VGA valamelyik gépben (ami mai VGA csere esetében garantált), akkor maradnék a P2314H-nál és egyik gépet d-subbal használnám.
Ha nincs, akkor az LG IPS-ein (E63 széria) van DVI és HDMI, de mind PWM-esek. ASUS PA238Q-n is van mindkettő (nem tudom, hogy PWM-es vagy sem), de 70k körül már inkább U2414H, amin 2 db HDMI van, de DVI nincs.
@fLeSs: Biztos nem.
-
vond
MODERÁTOR
Nahhh, látod, pont a - számodra - leglényegesebbet felejtettem ki:
Az U2311H még CCFL-es...
És ezáltal sokkal finomabban megy végbe a PWM-es szabályzás (a fénycsövek nem reagálnak olyan mereven a ki-bekapcsolgatásokra, mint a ledek)...
És dehogy akarunk lebeszélni róla... Szerinted akkor minek hoztam fel?
-
vond
MODERÁTOR
Ha találnál egy jó U2311H-t, az jobb lenne ilyen téren...
PWM-es (méréseim szerint olyan 175-200Hz körül van a frekvencia), de egyáltalán nem zavaró... Van olyan, hogy egy egész napot ülök előtte, de akkor sem érzem... Pedig a munkahelyen egy nem PWM-es U2312HM-et bámulok hosszú órákon át...
A 2312-esnél jobb színtér lefededettség, s emellett jobban leszabályozható a fénysűrűsége, valamint a feketéje is jobb egy kicsit (főleg a jobb példányoknak)...
No és ami még nagy különbség (szerintem): A 2311-es b@szottul jól néz ki (a 2312-es "csak" jól)...
-
I3EI\ICE
aktív tag
Azt hiszem a Dell S2440L megfelel az igényeidnek, csak az meg fényes. Ebay-en lehet kapni öntapadós tükröződésgátló fóliát monitorokra, csak azt nem tudom, mennyire lehet könnyű egy ilyet szépen, buborékmentesen felragasztani egy monitorra. Modjuk az S2440L ilyen szempontból egy hálás típus lehet, mivel nincs káva, ami kiemelkedne a kijelző síkjából....
Egyébként bármíly fájó kompromisszum az IPS-ek tökéletlen feketéje, nem biztos, hogy az olcsó VA-kban megnyugvásra lelsz. A fekete ugyan baromi jó rajtuk, de a színterük még kisebb, mint az olcsó sRGB-s IPS-eké...
Szerintem jobban járnál egy drágább, minőségibb IPS-sel, aminek valamivel jobb a feketéje, mint pl a 2312-é (persze messze nem AMVA szint), és emellé a színeik is jók... Olyan monitorokra gondolok, mint a HP LP2475W, vagy a Dell U2211H, esetleg a Dell U3011... Persze ezeken is van Glow, de az én tapasztalataim szerint sokkal elviselhetőbb, mint a 2312-n, vagy akár a 2311-en....
-
I3EI\ICE
aktív tag
Vannak SPVA paneles WCG monitorok is, bár ahány ilyet láttam, mindnek kisebb volt a színtere, mint a hasonló kategóriájú IPS-eknek. Ugyanakkor az sRGB-n jóval túlmutattak.
Az a 2711 szerintem jó vétel lenne, és még az sem kizárt, hogy tudsz alkudni belőle, viszonylag régóta fent van már... Lenne nagy felbontás, és WCG egyben..
-
madgie
titán
Nincs mit
Játékoknál, 3D-nél webnél asszem sRGB az egyeduralkodó, oda vagy sRGB-s monitor kell, vagy olyan, ami korrekten tud sRGB-t emulálni (kikerülendő a WCG-s kavart ilyenkor). A mostani IPS-ek nagy része tartalmaz sRGB presetet, olyankor a standard sRGB színtér áll rendelkezésre, bolondbiztosan (külön érdemes ahhoz is kalibrálni).
-
madgie
titán
WCG inkább arra utal, amire a neve: széles (tág inkább) színtér. Mitől szélesebb/tágabb? Az sRGB-től.
PS-ben a Raw importnál eldöntheted, hogy mivel dolgozz, van Adobe RGB, ProPhoto RGB. sRGB, no meg ezen belül még lehet 8 bit/színcsatorna és 16 bit is. Még ha sRGB-s monitorod van, akkor is látod ilyenkor, hogy ha valami vörös mondjuk kiég sRGB-ben, akkor átváltva Adobe RGB-re egyből visszább jön a vöröseket jelző hisztogram jobbról, ideális esetben kiégést sem jelez.
Csalóka amúgy ez a dolog, mert ha netre dolgozol, akkor a végeredmény úgyis sRGB lesz, ha nem akarsz cumit (aRGB-s képek fakók sRGB-s monitoron).
Papírra viszont nagyon is érdemes minél nagyobb színtérben dolgozni (de csak olyan nagyban, amit meg tud jeleníteni a monitorod). -
I3EI\ICE
aktív tag
Egyrészt fakóbb egy sRGB monitor színvilága. Nem kell az UV-zöldig, meg a kukásmellényekig menni, hogy ez kiütközzön. Nagyon jól látszik pl egy sima tengerpari képen is. SRGB-ben általában az ilyen képek vagy nagyon fakók, vagy túlságosan kékek. Nem tudják megjeleníteni azt a türkízes beütésű "óceánkék" színt, inkább "hupikék" színben jelenítik meg. De nagyon durván kiütközik a pirosban is például, vagy az olyan természetfotókon, amik erős napsütésben készültek. Egyszerűen nem élénk a zöld szín sem, és nem is élethű.
De ezenkívül probléma az is, hogy az ilyen élénk színeket tartalmazó fotókon elvesznek részletek is. Minden ami kilóg az sRGB-ből, az összemosódik, egyszínű lesz, mert a megjelenítendő árnyalatok túlmutatnak a monitor színterének határain. Ha a 2312-t fakónak találod, akkor szerintem ugyanúgy élveznéd a Wide gamutot, mint én. Nekem viszonyítás nélkül soha fel sem tűnt a standard gamutos monitorok "korlátozottsága", de amióta egyszer láttam WCG-s monitort, azóta nagyon kompromisszumosnak látom az sRGB monitorokat. Nagyon sok szín nem fér rá az sRGB-re, nem csak a kukásmellény, meg a T-Mobile logó magentája. Elég abba belegondolni, hogy az sRGB színtér az emberi szem által érzékelt színtartomány puszán 30%-át teszi ki. Mintha egy minőséginek mondott hangrendszer mondjuk csak 200Hz és 8KHz között szóla. Hát hol vannak úgy a telt basszusok, vagy a tiszta magashangok? Vigyél csak magaddal pár fotót, vagy tapétát, amiket már sokszor megnéztél a 2312-n egy olyan ismerőshöz (vagy az ajánlott üzletek egyikébe), ahol meg tudod nézni őket széles színterű monitoron. Pár perc alatt többet tudsz meg -érzékelsz- a kérdésről, mint amit én itt száz oldalban le tudnék írni róla...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Temu
- Autodesk - Revit
- Hardcore pizza és kenyér topik
- No Man's Sky (PS4, PC, Xbox One)
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Parfüm topik
- Battlefield 6
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- votlage71: Kábel menedzsment
- További aktív témák...
- iKing.Hu Motorola Edge 60 Pro Green Használt, karcmentes állapotban 512 GB tárhely
- Bomba ár! Dell Latitude 5510 - i5-10G I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari!
- ÚJ Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 - 13.3" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- HP ZBook Studio G7 i7-10850H 32GB 512GB Nvidia Quadro T1000 15.6" FHD 1 év garancia
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest