- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S9 és S9+ duplateszt
- November 19-én elindul Kínából a Vivo X200 és X200 Pro
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Apple iPhone 11 - népalma
-
Mobilarena
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
csakb
őstag
válasz Alexios #8440 üzenetére
Szia!
Állítólag (meg az általam látott tesztek szerint is) az Oly kitobija a király a kitobik között, utána jön talán a Canon IS-es verzió, majd a többiek.
Legalább 8 Mpixeles képek Pentax K-x-szel. 99,9%-ban szerintem a gépből kihulló JPG-k.
Legalább 8 Mpixeles képek Pentax DA 18-55-tel.
Ugyanitt tudsz keresni más gépekre, más objektívekre. A kitobis képekből olyanokat is nézz meg, amik legalább f/8-ig le vannak rekeszelve (Aperture: F/8, F/11 stb.), mert teljesen nyitva nem nagyon szoktak remekelni. Ez gyártótól független.
Ja, és a K-x-szel ne várj sokat, ha végül azt akarod megvenni, mert kifutó modell. Meg azt is vedd figyelembe, hogy nem árt beszerezni hozzá rendes, kis belső ellenállású AA akkukat (Sanyo Eneloop, Varta Ready2Use, GP Recyko stb.), valamint egy jó töltőt (IPC-1L, BC-700). Ez kb. plusz 10-11 k legalább.
[ Szerkesztve ]
-
csakb
őstag
válasz Alexios #8442 üzenetére
Igen, ez kb. a legnagyobb tervezési hülyesége a váznak. Amúgy ha full autóban használod a gépet, akkor tökmindegy, ugye, úgysincs beleszólásod. Ha meg expó előtt te választod ki, hogy melyik pontot akarod használni, akkor úgyis tudod, hogy melyiket választottad ki, nem?
Ha meg a középsőt használod, mint a júzerek nagy része, akkor is tudod, hogy a középsőt használod.
Én nem hallottam még olyan K-x júzerről, aki valami hátrányt szenvedett volna a pont visszajelzése miatt, de az tény, hogy marhaság volt kihagyni.
-
csakb
őstag
válasz Alexios #8444 üzenetére
"ez a Pentaxnál is fennál?"
Mindegyik rendszernél fennáll, és a hasonló teljesítményű obik kb. mindenhol hasonló árban vannak. :]
A Pentax egyik nagy mondása a Limited széria (érdekes és jó fixek, rémes áron), valamint a 30 évre visszamenő, teljes kompatibilitás a K-bajonettes obikkal.Tele zoomnak érdemes az 55-300-ra gyúrni, ha nem duplakitben veszed. A kitobi gazdaságos kiváltása mondjuk a 16-45-tel lehetséges. Viszonylag olcsó, és sokkal jobb minőségű. De nagyobb is.
Érdemes beruházni a most kiadott 2.4/35-ös fixre. Olcsó, jó.
Olcsó, fényerős 50 mm-es sajnos nincs, csak az FA 1.4/50 kissé borsos áron. Remélem, kihozzák hamarosan az 1.7/50-es jóárú, AF-es változatát.Budget megoldás lehet egy régi, manuális K-s, M-es, vagy A-s 1.7/50-es.
Általában ezek az első beruházásai a Pentaxot választóknak.
Itt vannak pl. tipikus árak. Én a német/osztrák árakat szoktam nézni.
Itt a teljes Pentax választék, felhasználói véleményekkel. Viszonylag konzisztens. A DA-k a legújabbak, a K-k, M42-esek a legrégebbiek. A Tamron, Sigma stb obikat fenn, a third-party reviews-nál találod.
[ Szerkesztve ]
-
csakb
őstag
válasz Alexios #8447 üzenetére
A szenzor ugyanaz, de sok apróságot módosítottak, javítottak benne, bőven megéri a plusz pénzt. Többek között megkapta a K-7 LCD-jét, és visszarakták az AF-pont visszajelzést.
Ja, és a K-r-ben már rendes Li-ion akku van (de ceruzaakkukat is tudsz belerakni adapterrel), szóval nem kell +12-15 k-t kiadnod Eneloop akkukra és jó töltőre.
Szóval megéri, inkább K-r, ha Pentaxban gondolkodsz! 140-ért nagyon jó vétel!
Review-k:
-
csakb
őstag
válasz Alexios #8449 üzenetére
Mondjuk Nikon D5000 kit van 150 alatt, vagy Nikon D3100 és Canon 500D kit 150 körül. Azt nem mondom, hogy jobbak, de nem is rosszabbak. A Canon kitobija egy kicsit jobb, mint a Pentaxé, a Nikoné nem. Legalábbis amivel én találkoztam, az nem volt egy nagy szám. A Sony-kat nem ismerem.
A D5000-ben nagy plusz lehet a kihajtható LCD, de csak ezért nem biztos hogy megéri, ha amúgy nem szimpatikus.
Az lenne a legjobb, ha ki tudnád próbálni mindegyiket, de erre igen kicsi az esély.
-
csakb
őstag
válasz Alexios #8451 üzenetére
Igen, Canon kitobiból szigorúan az IS-est érdemes csak venni.
Ez a jpeg-dolog kissé túl van parázva szerintem, egyáltalán nem gyenge egyik sem, ha megfelelően beparaméterezed magadnak, és megtanulod használni a gépet (pl. hogy hova mérsz fényt, vagy mikor merre korrigálsz az expón).
Az tény, hogy van akinek a Canon zaj- és részletszűrt világa jobban bejön.
A RAW-konverzió egyáltalán nem akkora macera. Ha egyszer beletanulsz kicsit, utána már könnyen megy, és sokkal szebb és jobb eredményt tudsz kihozni RAW-ból, mint bármelyik JPG-motor. De tény, hogy a tanulásra, kísérletezésre rá kell szánni az időt.
Valamennyi utómunkát amúgy is csinál az ember még a JPG-n is (kis vágás, kis horizont-korrekció stb.), és akkor már nem nem olyan sok plusz munka és idő elindítani egy batch konverziót JPG-be.A D5000-nél inkább azt kalkuláld be, hogy nincs a vázban AF-motor, így a régebbi, nem AF-S/I-s, és esetleg olcsón beszerezhető obikkal nem lesz autofókusz. Teléből meg VR-est, vagyis stabilizáltat érdemes venni, ami drágít a dolgon. A Pentax viszont szenzorstabilizált, ami mondjuk nem olyan hatékony, mint a Nikon VR, vagy a Canon IS, viszont minden objektívvel van, működik.
Viszont mondjuk a használtan, olcsón beszerezhető, és amúgy baromi jó, régebbi Nikon vakuk TTL-ben is mennek Nikonnal. Pentaxra kicsit szomorúbb a vakuhelyzet. Már ha kell esetleg vaku is majd valamikor.
-
csakb
őstag
válasz Alexios #8454 üzenetére
Azt vedd meg, amelyik neked a legszimpatikusabb, amelyiket a legszívesebben használod. Nincsenek nagy különbségek ezek között, inkább a szubjektív tulajdonságok döntsenek, azokat meg mi nem mondhatjuk meg. A saját ízlés és perverzió az ami számít a végső döntésnél.
Ezért mondom, hogy fogdosd össze őket, ha lehet. Melyik a legkevésbé elborzasztóan plasztik fílingű? Késztet-e arra, hogy bármikor felkapd, és elmenj fényképezni vele? Nem túl nagy és nehéz-e? Nem túl kicsi-e? Nem érzed-e úgy, hogy kicsúszik a kezedből? Ilyesmi.
A későbbi fejlesztéseknél meg nem a piac mérete, hanem a pénztárcád lesz az elsődlegesen limitáló tényező (ahogy ezt már más is megfogalmazta valahol), mert beszerezni ma már gyakorlatilag mindent be lehet.
-
Darkness1
aktív tag
válasz Alexios #8459 üzenetére
Látom, sokat kinlódsz ezzel a vásárlással.
Keress egy helyet, ahol van választék, vedd mindet kézbe és amelyik a legjobban tetszik, azt vedd meg. Teljesen szubjektív alapon is dönthetsz a rendelkezésre álló kereten belül. Később majd kialakul a többi.
Privátban adok tippet, hova érdemes menni.
[ Szerkesztve ]
No stress, no work Today!
-
csakb
őstag
válasz Alexios #8459 üzenetére
Hát igen, a D50 egy eléggé jó kis váz volt, sok szempontból jobb, mint a D5000.
A K-r-t azért tartsd a tarsolyban, ha 140-ért hozzájutsz garanciával, mindennel. Jelenleg inkább 180 körül van kitben. És mondom, ehhez nem kell plusz akkukat venni, csak a K-x-hez.
A D3100 kicsit újabb, kicsit több a megapixel a szenzorán, tud fullhádé videót, viszont néhány apróságot kivettek belőle, ami a D5000-ben benne van. A D5000-nek kihajtható az LCD-je, ami esetleg jó dolog lehet, infra távkioldóval is el lehet sütni, és pl. tud interval shootingot, ami inkább a sokkal komolyabb gépekre jellemző. (Ezt egyébként a K-r is tudja már, a K-x még nem.) Ilyesmi.
-
zolka78
senior tag
válasz Alexios #8468 üzenetére
Szia!
Én decemberben váltottam dslr gépre, nagyjából ugyan ebben a dilemmában voltam mint te. Szóval hasonló cipőben jártam. Teljesen kezdőként még annyira nem is volt teljes fogalmam mi az ami kellhet nekem, csak a pénztárca volt a legfőbb szempont. A végére két gép maradt, a Canon 500D és a Nikon D5000. Nekem minden tekintetben a Nikon tetszett jobban, de ahol vettem és olyan feltételekkel amit nem akartam kihagyni várni kellett volna 3 hetet rá vagy többet is, ezért a Canon 500D lett a vége. Egyáltalán nem bántam meg a vásárlást, lévén nem volt saját tapasztalatom dslr ügyben, hogy máshoz hasonlítsam. Talán annyi, hogy a sokak által lehúzott kihajtható kijelző az jó lenne, ennyi ami így utólag hiányzik a másikból, de ez már csak itthon derült ki. Sokat fotózom itthon a cicákat és hason meg térden csúszva bizony kellene. Egyébként fogásra elég kellemes a D5000 sokszor megtapiztam, olyan van benne anyag érzetet kelt. A markolatánál szerintem jobban rá lehet fogni mint az 500D-nek. Tény, hogy egyikkel sem jársz rosszul. Az 500D-t elég sok helyen árulják képstabis alap obival 150e-160e közt.
Meg ne idd a vizet! Az egy nagyon erős ital, fenn tartja azokat a nagy nehéz hajókat!
-
Throme
veterán
válasz Alexios #8468 üzenetére
A D3100 egy kicsit kényelmesebb - szerintem - a D5000-nél, mert a markolat érzésem szerint jobban gumírozott. Viszont átlagos kézzel minden ujjad fogja a D5000-ret, míg a másikat nem.
Hsz-ekből nekem az jön le mástól várod, hogy megmondják mit vegyél. Pentaxos a pentaxot, canonos a canont fogja ajánlani első sorban.
Most kezdesz csak utána járni fizikailag is a szóba jöhető gépeknek.
Máris látható, hogy a véleményed is megváltozott (sutba vágva az eddigi hsz-eket).
Amíg nem ismered az egyes gépek főbb funkcióit, gombkiosztását és a saját igényeid, addig - szerintem - nem is fogsz tudni dönteni. Vagy ami rosszabb, elhamarkodott döntésre jutsz.
Pl 1 apróság, ha már a nikon felé kacsintgatsz, mennyire probléma Neked a magyar nyelvű menü hiánya? Vagy hogy a nikonon nincs dedikált gomb a wb-hez, míg a canonon van. (most csak kiragadtam 2 apró dolgot a tudom is én hány különbség közül). -
bnorci71
addikt
válasz Alexios #8494 üzenetére
K-x a kiszemelt, rosszul linkeltem az előzményekből
[link]
nézegetem a D3100 képeit hasonlításnak hát tény kicsit részletgazdagabb de nekem kicsit világosabbnak is néha fakóbbak tűnikELADÓ Nissan Note 1,5b 2008 "If in doubt, flat out!" "Straight roads are for fast cars, turns are for fast drivers"
-
bnorci71
addikt
válasz Alexios #8496 üzenetére
na az biztos, hogy a gép többet tud a fotózásról mint én, de már beszereztem a szükséges tananyagot, mire elolvasom virágoznak a fák éled a természet
most már csak azt kell kivárni megérkezzen végre a gép a boltba
ELADÓ Nissan Note 1,5b 2008 "If in doubt, flat out!" "Straight roads are for fast cars, turns are for fast drivers"
-
adamka16
őstag
válasz Alexios #8525 üzenetére
De szegény nikon annyira idegen számomra...
500D-t pedig jóval olcsóbban is meg tudnám venni garival, újonnan...
Te személy szerint melyiket választanád a 2 nikon és az 1 canon gép közül? Úgy hogy a canon 500d 130e egy 18-55 IS kitobival, a két nikon pedig sima kit 18-55 obival 150e ft -
adamka16
őstag
válasz Alexios #8527 üzenetére
Én is pont így vagyok vele. Mert ugye az 500D-nél jobb a kijelző, 720p-nél 30fps-t tud, magyar nyelvű a menü... meg ahogy nézegettem, jóval átláthatóbb a menü mint a nikonoké. Az meg a másik, hogy pl a D3100-ban nincs expósorozat, pedig azt még a mostani gépem is tudja és mivel érdekel a HDR fotózás is, ezért ez hatalmas hátrány.
-
adamka16
őstag
válasz Alexios #8569 üzenetére
állítólag annyi, de a gyártó oldalán erről semmi infó sincs.
próbálok egy normális obit is keresni hozzá, de sehol sem találok. meg őszintén megmondom, nem is nagyon tudom melyik obi jó az olcsóbb árkategóriában. persze, csodát nem kell várni, de azért egy átlagos minőséget hozzon ha már költök rá.
lehet már írtam korábban, de a cél egy alap nagylátó obi+300-as tele, de nem fix hanem 75-300 vagy valami ilyesmi. de ezekből is stabis lenne az ajánlott gondolom, de az meg elég horror -
jeni
félisten
válasz Alexios #9094 üzenetére
éppenséggel erre gondoltam
nekik nagy ország vagyunk?
szerintem ez nézőpont kérdés,és az ottani állampolgárok,vevők megtisztelése
és szerintem ez nem jár többlet költséggel,és drágább alkatrészekkel a magyar menü alkalmazása a gépekben ami nem más mint szoftver
tény nem mintha oly sok angol szavakat kellene tudnunk,de azért mégis megnyugtatóbb ha magyarul olvasok rajta adatokat.[ Szerkesztve ]
-
nesa
veterán
válasz Alexios #9247 üzenetére
Es mig a nikonnal gyakorlatilag nincs is AF video alatt a G2 be normalissan mukodik, video kozben lehet rekeszt is alitani, (az uj objektivekkel fokozatmentessen) az objektivek kozt van par db ami jocskan tularazott de javareszt eleg jol vannak belove az arak, PL most jelent meg 2db nagyonjominosegu fix 12/2 45/1,8 utobbi nem kifizethetetlen, adapterrel a sima 4/3-os objektivek is felrakhatoak.
Ha ekv: 28-600mm-ig leakarod fedni magad szerintem ott is a m4/3-os rendszer a nyero.
[ Szerkesztve ]
-
Bitlisz
aktív tag
válasz Alexios #9254 üzenetére
Hát nem...de a képminőség, és a feeling nagyon bejött.
Remélem további javításokat is eszközölnek majd (legzavaróbb a gyenge és lassú AF, valamint a lassan állítható MF)
Sajnos miután beleástam magam cserélhető objektíves gép témába, és kipróbáltam pár lehetőséget (igaz csak pár perc erejéig), jöttem rá, hogy még sincs olyan ami nekem kell.
A legjobb az lenne, ha lenne olyan gép ami cserélhető objektívval is tudná mindezt.
+ a Pana féle m4/3-os AF.
(m4/3 kisgép méretben, ASP-C érzékelő mellett (mely akár ISO3200-ig minimális zajt produkál, megmaradó színdinamikával). -
atm*RefeeZ
tag
válasz Alexios #9341 üzenetére
Halló!
Szeretnék új masinát venni így első nekifutásra, aztán később, mikor/ha egy kicsit tapasztaltabb leszek, esetleg bevállalok valami használt gépet, de zöldfülűként, olyan ismerős hiányában, akinek bármi köze van a témához, nem mernék más keze alól szerezni semmiféle készüléket
Canon 1xxxD sorozat nálad miért nem játszana? Ennyire notóriusan rosszak valamiban? A két Pentax gépet meglesem rögvest, összehasonlítom őket az eddigi szerelmemmel, aztán meglátjuk mi sül ki belőle
A válaszodat pedig köszönöm!
-
nesa
veterán
válasz Alexios #9387 üzenetére
Szerintem a 4/3-nak van hasznaltpiaca nemis kicsi, sokkal nagyobb mint a kereslet aranyaiban veve semivel se rosszabb mint a canikon, aminek kicsi a hasznaltpiaca de lassan alakuloban van az az m4/3.
Az viszont igaz hogy ugyanabbol az atfogasbol nics 77 gyartotol 500 fele uveg de ha atgondolod nincsis ra nagy szukseg, ami viszont van az mind megalja a helyet, mind pana/leica, zuiko , sigma, a legtobnek az ara is teljessen elfogadhato kiveve 1-2 Leicat Viszot van amibol hiany van azok az ultraolcso fenyeros fixek.
-
Jamby18
senior tag
válasz Alexios #9435 üzenetére
Nekem csak a záridőzésre kell, meg picit hülyén hangzik de ha esti fotózáskor megtetszik valakinek akkor ne egy 120k gépet lopjanak el, szélsőséges példa, de nem mondok újat vele szerintem. Nem akarok nyomtatni elég ha gépen látom. Mint kezdőnek jó lenne szerintem viszont ez az alacsony felbontású kijelző lehet tényleg hiba picit, mert alig lehet látni a dolgokat, nem lehet helyben annyira leellenőrizni, otthon meg csapnivaló a kép, nagyon pixeles a képe?
Pixinfo teszt
A hátlapra elhelyezett 1,8"-os színes LCD felbontása kicsit változott, itt 115e pixeles megjelenítővel dolgozhatunk. A kijelző szép, részletes képet ad, a fényereje viszont gyengébb, mint a 300D-é volt, Kompakthoz képest megegyezik vagy rosszabb? -
aleister
veterán
válasz Alexios #9453 üzenetére
Értem.
Nos, ezen nem gondolkoztam még. Ez kb úgy szokott kinézni nálam, hogy megnézem az év végi mérlegem, és annyi kiadást csinálok, hogy neigen kelljen adóznom.Tudom, hogy a határ a csillagos ég. Én valahol 100-200 között gondoltam a váz esetében. Ebben gondolom van egy alapobjektív. Idővel -ha szükséges- veszek esetleg egy nagylátószögűt.
200k-ig mit ajánlanál/ajánlanátok?
Illetve szűz dslr-esnek milyen tanácsot tudtok adni, mire érdemes figyelni?Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.
-
Throme
veterán
-
Muerte68
addikt
válasz Alexios #46284 üzenetére
Ha Fuji és használt ott az XE2-XT1-XT10-Sőt akár az XT20-is belefér kitobival-pont most láttam 220-ért a fb-csoportban-bár már jegelték is
Az XE2-XT10-akár a két kitobival is belefér váz kb 100/16-50-kb 40/50-230-60-70ezer-vagy a 18-55/2,8-4-es fényerős kit obival ami drágább 70-90-de fényerős és jó minőségű zoom[ Szerkesztve ]
Láttam egy fickót a kávézóban. Se mobil, se laptop. Csak ült ott és itta a kávéját. Mint egy pszichopata.... https://www.flickr.com/photos/128638150@N03/
-
Neck
veterán
válasz Alexios #46284 üzenetére
A Muerte által említett Fuji jó választás lehet,.
A kitobija jobb a Fujinak, de én mondjuk elvagyok a Sony kitobijával is.
Erre a témára Sony E mount obi mondjuk az új Sigma 16mm f1.4, én nem próbáltam, csak szemezek vele, de tesztek alapján villámgyors a fókusz vele, nagyon éles, a 16mm viszonylag széles, az f1.4 meg ugye nagyon frankó.
Astrora pariban van a Samyang 12mm-essel, de a fókusz meg a fényerős volta miatt városba is jó választás - annyi, hogy 135 újonnan :S Egy használt A6000 vázzal kijöhet a keretből.[ Szerkesztve ]
An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"
-
Muerte68
addikt
válasz Alexios #46287 üzenetére
[link]pld
bár most tényleg megfogyatkoztak,de ha a fuji topic-ban a hardveraprón,meg az irányjelzősön írsz hogy keresel általában jelentkeznek akinek van A mostani reális áruk 100kb az XT1-150-abból van is pár darab.[ Szerkesztve ]
Láttam egy fickót a kávézóban. Se mobil, se laptop. Csak ült ott és itta a kávéját. Mint egy pszichopata.... https://www.flickr.com/photos/128638150@N03/
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz Alexios #47055 üzenetére
Képminőségnél az eredeti elvárás a régebbi kompaktnál jelentősen jobb képminőség volt, pláne videóban.
Horgászathoz azért jobb lenne az időjárásállóság. Ragaszkodnék hozzá, ha lehet. Amúgy az RX100-on milyen objektívcsere lehetséges? Amelyik verzió tud 4k videót, az már 298 g...
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Okos Otthon / Smart Home
- Vezetékes FEJhallgatók
- Telekom mobilszolgáltatások
- Bitcoin, Tesla: az egeken a befektetők reményei, Musk a Trump-kormányba kerül
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Metal topik
- Linux Mint
- Milyen TV-t vegyek?
- További aktív témák...