- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
-
Mobilarena
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban !
Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
silmatauki
őstag
-
daniduke
tag
válasz
MrChris #28108 üzenetére
Ez mind igaz és tényleg gáz, de jobb mint ha nem is lenne. Ha lenne ilyen felbontású vfx m43ra, negyed áron mint a többi én megvenném.
A másik, hogy ha olcsó evfes milcet keresel akkor marad ez vagy a G széria, nem túl sok a választék.... Ha meg kell az apsc is akkor még nagyobb gondban van az ember -
törölt tag
válasz
MrChris #28046 üzenetére
"Pedig a sony jpg-i rosszabbak az olyénál"
Mutasd meg légyszi a különbséget.
De igen, jjeahh, valóban unom már olvasni ezt az örökös Sony-szapulást. Mint az iPhone fanboyok, amikor Samsungot látnak komolyan.
(#28058) silmatauki
Optimális eredmény van, legoptimálisabb nincs.
Amúgy szerintem minden gép jobban teljesít RAW-ból feldolgozva, csak a javulás mértéke különböző.
-
-
Ricardo128
senior tag
válasz
MrChris #27920 üzenetére
Csillagképnél még elég is néhány csúszka állítgatása PS-ben, de ha majd mit tudom én, valami tóról, folyóról, belvárosról szeretnék hosszú expós képet készíteni, akkor mit tehetek? Mert csillagoknál oké, állítgattam a színskálákon is, hogy a bugok igazodjanak a többi apró, pici ponthoz, de nem tehetem meg ugyanezt a fent említett példáknál. Mit ajánlasz?
-
Ricardo128
senior tag
válasz
MrChris #27916 üzenetére
Pont a tegnapi keresésemnél találtam egy ilyen videót, amit most a hozzászólásod után megcsináltam. Ebben a videóban ő is Manual Sensor Cleaninget javasolja. Sajnos nem oldotta meg a problémát, maradt a régi.
Elvileg a hosszú expós képzeknél van beépítve gyárilag "zajcsökkentő".
"Noise reduction will be automatically activated when noise is detected in any exposure over one second."
Bár ez szerintem, ahogy már írtad; szenzor bug lesz...
-
Ricardo128
senior tag
válasz
MrChris #27908 üzenetére
Köszönöm a választ. Ahogy néztem ez csak hosszú expónál jön elő, szóval nem halott pixel, hanem akkor ahogy te is írtad szenzor bug. Amit te javasoltál az hogyan működik? - gondolok itt arra, hogy: "ha tudja a váz". Szóval, ha jól értelmezem ez nem utómunkás kezelés, hanem a fényképezőgépben lehet babrálni valamit szoftveresen?
szerk: offba tettem a hsz-t.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
MrChris #27881 üzenetére
Jobb is ha tartasz, csak olyant érdemes ráragasztani, ami nagyon jó minőségű, és tudod, hogy sosem fogod leszedni, a gx1-ről amikor leszedtük a fóliát tényleg jött vele a bevonat is
ez így picit gáz, de lehet vele élni, én a géppel együtt rendeltem egy jó fóliát, már nem emlékszek mi a neve de többen ajánlták, ahogy megjött azonnal ragasztottam is rá, azóta sem szedtem le, valszeg nem is fogom
-
SeatZola
őstag
válasz
MrChris #27762 üzenetére
Nem akartam ennyire élesen fogalmazni, de kb. én is így gondolom. Ha pl. az én esetemben az ember a gépet csak hobbi fényképezésre veszi, akkor a méret miatt sokkal komfortosabb (végigcsináltam 2 évben is a nyaralást egy Pentax K20D/K7 + 16-45+70-300 kombóval nagy táskával, köszi, de soha többet) mint egy dslr. A kész képek alapján pedig egy E-PL5 vagy 7-nek semmi szégyenkezni valója nincsen. Legalábbis én ezeket szűrtem le eddig.
-
Novics
senior tag
válasz
MrChris #27708 üzenetére
Én is ilyen vagyok.
Legalábbis az esetek túlnyomó többségében. Minden szirszart nem tartok meg, mert véges a tárhely. Digitális hulladék tárolására meg nem bővítünk.
Az egész onnét indult, hogy a Fujinál gond - lehet - , hogy nem megy a standard LR-rel. Én csak erre mondtam, hogy ez nem feltétlenül szempont. Nálam például pont az volt a szempont, hogy ne kelljen a raw-val szenvednem. (Meg nagyon bejön a kinézete, és a "filozófiája")
-
silmatauki
őstag
válasz
MrChris #27652 üzenetére
Hát nem tudom, én nem sok jóra számítok, különösen a tegnapi Canon CEO-interjú kapcsán. Tiszta, mintha Nokiát vagy Microsoftot olvasnék vs. Apple-ügyben 2007 elejéről. És az 50 Mpixeles FF kamerára tett kitételei alapján is úgy tűnik, hogy azokban is ugyanígy trágya technológiájú szenzor van, azaz semmi előrelépés nem történt.
Mindegy, a hülye amerikaiak így is venni fogják, mint a cukrot...
-
^Boss
őstag
válasz
MrChris #27592 üzenetére
+ schwacho:
hobbi dologról lenne szó, a videó annyiban fontos, hogy szép képe legyen, stb, nem kell mozi minőség. lehet egy kicsit félreérhetően fogalmaztam.
a fotós rész azért már inkább lehetne egy jobbféle. nekem egy 400D-m volt régebben, de kihasználatlanság miatt eladtam, így eléggé le vagyok maradva a témában, ezért fordultam hozzátok. dSLR-t még ismerem, de ezek a MILC stb, teljesen újak nekem. hol tudnék utánanézni ezeknek (nem szeretnék itt zavarogni az alapokkal)? -
nrc
tag
válasz
MrChris #27290 üzenetére
"annál a dpreview tesztnél vigyázni kell, mert nagyon becsapós a zajtesztje. Jó minőségű sok fénnyel van megvilágítva a magas ISO-s képük is, ..."
Amit linkeltem ott valóban, de amúgy be lehet sötétíteni / lámpát lehet gyújtani és nem gáz szerintem úgy sem a nikon s1 1600-as iso-n, legalábbis az apsc nikon iso 3200-a mellé oda lehet tenni.
-
pityutool
tag
válasz
MrChris #27370 üzenetére
Személyes megtekintésre van lehetőség... hirdet hozzá obit is, azzal ki lehet próbálni. Bár hangsúlyozza, hogy abszolút nem ért hozzá.
Tudom hülye kérdés... de mondjuk szenzor, vagy zárszerkezet hibás gép megér ennyit? Ha már az ember eléget pár ezer forintnyi üzemanyagot? -
pityutool
tag
válasz
MrChris #27333 üzenetére
A teszteléssel kapcsolatban nem említenek semmi extrát, csak hogy mindegyiket ugyanolyan beállítások mellett végzik. Ami szintén nem igaz, hisz pl. éjszakai felvételnél a Panasonic Lumix DMC-LX100: 24mm (KB), ISO 100, 1/2 Sekunden, F5,6 vs. Sony Cyber-shot DSC-RX100 III 24mm (KB), ISO 100, 1/10 Sekunden, F1,8. Ebben semmi logikát nem tudok felfedezni. De ha már témánál vagyunk: Fuji X-M1 vs Sony Rx100 III. Tényleg ennyit számít a tágabb rekesz
vagy valami rohadt nagy huncutság van itt is???
-
pityutool
tag
válasz
MrChris #27290 üzenetére
Ezen a német oldalon van lehetőség éjszakai fényviszonyok mellett is a képminőség összehasonlítására.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
MrChris #27201 üzenetére
Nono! Nem a tükrön múlik, és nagy hülyeségnek tartanám, ha a elzárnék magamtól témákat, mert nagy az objektív. Ma is használtam a ZD 50-200-ast. Hátizsákban vittem odáig, de ott kellett, és bizony nem lett volna meg a kép egy 14-es palacsintával vagy egy 5,6-os végű kit obival. Egy MILC felszerelés kicsi is lehet, de nem kell szükségszerűen kicsinek lennie.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
MrChris #27168 üzenetére
ja, nem mertem megemlíteni, mert gondoltam, hogy én vagyok a láma, én is úgy néztem, hogy kb olyan éles mint a 75-ös, ez az árkülönbséget elnézve nem semmi teljesítmény
igaz fényerőtlenebb is...kár, hogy úgy néz ki mint egy csatorna vagy kályhacső
Vyndree: igaz, tévedtem
-
Lassú Víz
addikt
válasz
MrChris #27051 üzenetére
Pedig erről szól a történet.
- Tisztességes környezetbe helyezed a témát.
- Állványra tett géppel megtalálod a legjobb nézőpontot.
- Megpróbálod bevilágítani.Utóbbival lehet kreatívkodni. Egy felhős napon az égbolt és emiatt az ablak is egy nagy softbox. Deríteni filléres hungarocell lappal, papírzsebkendővel is prímán lehet, árnyékolni a fotós táskával. Ne azt lásd meg a videóból, hogy csak ilyen profi eszközpark mellett lehet jó képet csinálni, hanem azt, hogy melyik eszközt hová tette, és miért rakta oda.
Szerk: Kicsi a DOF a hurkás képeken
-
Lassú Víz
addikt
-
Lassú Víz
addikt
válasz
MrChris #27035 üzenetére
+ MMF adapterrel ZD35 vagy ZD50 makró, vagy a ZD 70-300 is tud 1:2 leképzést, bár nem nevezném ideális makró objektívnek.
De amivel egy lapos tányért le lehet fényképezni többnyire elég jó a célra. Inkább az itt is az asztal, világítás, állvány a kérdés. Kevesen tudnak ugyanoda visszaállni a kézben tartott géppel miután arrébb tették a díszítő fényt 20 centivel(#27036) Mirman: elfogyhat. Nem hinném, hogy gyártásban lenne. Gyakorlatilag a raktárkészlet kiárusítása folyik. Az aktuális modell a PL7.
-
buci30
addikt
válasz
MrChris #26985 üzenetére
Te miert vagy ekkora csicska ,h bekostolsz?
Akor ugy írtál ugy reagáltam aztan irtam ,h elotte normálisan tudtál irni es bocs.
Most meg.... Bírom az ilyen "fórum 20kg-os gyerekeket"
Mindegy folytasd csak láttom unatkozol !En eddig mindenkinek megköszöntem aki irt akar mit is.... De attól meg kérdezhetek es varialhatom mire szeretnek költeni....
De ird ha neked igy jo itt ,h itt vagy valaki 😄😄👍
-
buci30
addikt
válasz
MrChris #26812 üzenetére
Kb ugy válaszoltam ahogy Te.
Aztan néztem ,hiogy Te is írtál normálisan elotte aztan váltottal.
Igen írtak ilyet is de ezeket átugrom es azt olvastam ami segítség volt nekem.
Csak Te hosszan írtál egy semmi lényege nem volt választ es ezért reagáltam ugy.
Részemről The End es azert kosz az elotte levő normalis választ ami legalább segített 😊😉✌ -
buci30
addikt
válasz
MrChris #26804 üzenetére
Köszönöm ezt az értelmes hozzászólást , de kár volt ennyit írnod 😄
Más legalább segített pedig írhatta volna ,hogy olvassak vagy nem
válaszolnak stb. de szerencsére vannak normalis emberek még ,de minden topikba van egy ilyen pöcs aki....
Na de erre se kell reagálni ha kibírod.
Többieknek pedig köszönöm!Szerk: Te is segítettél most nézem, akkor nem ertem miert ez a stílus váltás de mindegy. 😉
-
törölt tag
válasz
MrChris #26729 üzenetére
Nem erről van szó,
ezek az eyecandy változatok, amik jobban tetszenek az átlagembernek. Több élesítést, erősebb szaturációt kaptak, a csúcsfények le, az árnyékok pedig fel lettek húzva (a vadkacsás sorozatnál). A hídnál készült sorozatot alapbeállításon hagytam mind a gépen, mind a feldolgozás során és szerintem még 200mm-en is csak a képszéleivel van gond, de ez a kategória általános jellemzője. 150mm-en ilyen az Oly 40-150-ese is. Egészében véve ez egy kimondottan tisztességes teljesítményt nyújtó kitobjektív, amit a vele készült tesztek is visszaigazolnak. 20 ezret mindenesetre megért, gyakorlatilag új állapotban.
-
xXxian
senior tag
válasz
MrChris #26673 üzenetére
Azt hiszem sikerült félreértened ezt az egészet.
A "teszttel" kettős célom volt. Egyrészt saját részre szeretném megtalálni azt a gépet ami leginkább kiszolgálja az igényeimet. Másrészt, szerettem volna másokkal is megosztani, hogy a 3 adott, NYILVÁNVALÓAN KÜLÖNBÖZŐ váz/objektív összeállítástól mi várható. Hogy mi értelme van ennek? Az, hogy pl. 700D kapható kitben 18-135-tel, D7100 meg 18-105-tel és arra voltam kíváncsi ezek mire képesek. Mert hátha valaki épp vásárolna s ez segítség lehet a döntésben.
ISO, rekesz, fénymérés módja lehet azonos. Záridő nem lesz feltétlen az, a WB különbségében sem látom milyen hatással lenne a kép MINŐSÉGÉRE.
RAW képeket, a használandó szoftvert megbeszéltük.
Akkor az lesz, hogy megejtem ma újra a "tesztet" a 3 vassal, és véletlen sem osztom meg mire jutottam.
-
xXxian
senior tag
válasz
MrChris #26665 üzenetére
Mindhárom gép fine JPG beállítással dolgozott.
A képeket egy teljesen átlagos monitoron, teljesen átlagos (ill. fáradt, mivel hajnali 2 volt) szemekkel néztem. Ablakméretben, ill. belenagyítva.
Vágom, hogy különböző váz, üveg és szoftver és csak leírtam, hogy én mit tapasztaltam.
A jó/jobb képeken a téma éles volt, a kontúrok határozottak.
Nikonnál olyan, mintha nem lenne fókuszban a téma...nem éles, és (amennyire látom) követklezetesen nem éles, egyik képen sem.
-
rebbag
tag
válasz
MrChris #26595 üzenetére
Köszönöm mindenkinek.
A minolta 50-es objektív af-es, egész jó ár érték arányú.A váz kezd a szűk keresztmetszet lenni. SLT-ből igazán jó nem fér bele a keretbe.
Megnéztem mindkét ajánlott milcet, (köszönöm tippeket nem ismertem őket).
[em5e vs k50]
[xe1 vs k30]
De nekem ebből az jön le, hogy a nekem fontos dolgokban (kereső, képminőség) erősebb a pentax.
A sok teszten dícsért sony a6000 meg nem fér bele a keretbe.
Megnéztem most pentax k50 kitobi + 50-es 1,8 fix 185E újonnan.
Köszönöm a tippet mindenkinek. -
Alabástrom
senior tag
válasz
MrChris #26396 üzenetére
Jó kis honlap!
És hogy viszonyul a gf1-gf2 mezönyhöz a gf3? Úgy nézem, árban a másik két tesó alatt van!
(Vicces, hogy az egyre újabb modellek egyre olcsóbbak ebben a szériában!)
GF3 Mellett szól az ár mellett a beépített HDR-szerüség is, ami ha jól nézem, a többiben nincs. Egyébként képminöségben van olyan, mint az elödök? Feltételezem, hogy ugyan az az érzékelö van benne, csak újabb szoftver, meg bénább ház kevesebb kezelövel?
-
xe74
csendes tag
válasz
MrChris #26073 üzenetére
Ők bontották ki nem én
Vissza tudom ugyan úgy csomagolni.
Persze nem érdekem , hogy visszaadjam, de ha nem adják meg a garit visszaviszem.Kért már tőlem üzlet bocsánatot, amikor a fogyasztóvédők meg akarták Őket büntetni...
Az, hogy kipróbált nem gond. Ezért van a gari.
-
madgie
titán
válasz
MrChris #26074 üzenetére
Hackelt GH2 valóban jó kis gép, koncertnél kérhet a keverőből hangot a mikrofoncsatiján keresztül
itt egy ezeréves kézből tartott kiskoncertes próbafelvétel, amin a YT bőven ront, de szerintem használható lenne.
Szerk: ha már Nex, akkor szerintem inkább egy használt 5N, mint egy a5000.
-
Sleek
senior tag
válasz
MrChris #26002 üzenetére
Szép estét.
Videó nem fontos. A fujiban is max talán 3-4 alkalommal használtam.
Kukucska sem fontos.
Tényleg amatőr vagyok teljesen. Nem vagyok az az ember aki annyira ért a fotózáshoz. Kattingatok tanulok de maradok az amatőr szinten mert annyira nem fog meg a fotózás. Ami tetszik azt lefotózom és nézegetem. -
xe74
csendes tag
válasz
MrChris #25982 üzenetére
Nagyon a GX7 felé dől el a dolog-
Milyen objektívet szeretnék használni ?Elősször mindenképpen kel egy nagy átfogású utazó tele.
PL:
Panasonic Lumix G Vario 14-140mm f/3.5-5.6 ASPH. POWER O.I.S.Sony SEL-18200LE 18-200mm f/3.5-6.3 - zoomobjektív
Utazáskor ezeket viszem magammal. nem kell cserélgetni. Idáig egy Canon EOS 60D-t hurcolásztam egy Tamron 18-270 -es obival.
Ezenkívül valamiféle fix obi vagy nagy látószög. macro stb... folyamatosan fejlesztem majd, ahogy a pénztárcám engedi.
Ezekből sok van, egyenlőre fogalmam sincs.
De az obi vásárlás csak később lesz aktuálisak kb fél-egy év múlva. -
jjeahh
nagyúr
válasz
MrChris #25972 üzenetére
Nálam az olympuson a kerek értékeken sokkal tisztább, iso100-on a legszebb, de romlik a dinamika... etől függetlenül szórt fényben nagyon jól használható, esetleg ha sok a fény, és nincs nálad nd jól jöhet. G3-on nem tudom milyen értékeken romlik a dinamika, de zaj terén pont fordítva viselkedik mint az oly, a köztes értékek szépek, a kerek értékek sokkal zajosabbak. Még az elején csináltam egy tesztet anno, mert furcsa volt, hogy iso200-on mennyire zajos, 160 meg 320-on nincs gond.
itt az oly tesztem, ha jó monitorod van kinagyítva, pixelkukkolva látszanak a különbségek, 320 olyan mint 800, 640 meg olyan mint 1000 -
silmatauki
őstag
válasz
MrChris #25941 üzenetére
"Annyira szar a fuji videója?"
Annyira – az pixel binning / line skipping miatti aliasing miatt. Kukk ide:
Beraktam az X-E2 mellé (az X-T1 flagship is szinte bitre pontosan ugyanolyan sz@r eredményeket produkál) a Pana FZ1000-ret. (Gyakorlatilag bármelyik, a listában szereplő Pana kamera ugyanazt az eredmény hozza, mint ez, kivéve az LX100, ami icipicit gyengébb.) A különbség magáért beszél. Ha meg összehasonlítod ezt a részletet más kamerák outputjával, látni fogod, hogy még a videóban amúgy legócskábbak is (pl. az oly E-M10) is egyértelműen jobb képminőséget adnak, mint bármelyik X-Trans-os Fuji. (Az X-A1-re azt mondják, jobb a képe. Erről nincs megbízható infóm, mert a DPR listájában csak a T1 meg az E2 van.)
A 808, akárcsak a legtöbb mobilteló (még a régiek is, pl. Iphone 4S/5) az LX100-hoz hasonló felbontást / aliasing-mentességet produkál, azaz azok is sokkal jobbak a Fujinál.
-
HEAHEA
aktív tag
-
HEAHEA
aktív tag
válasz
MrChris #25924 üzenetére
Szia! Köszi az infót, nézegettem mindkét gép képeit, mindkettő tetszetős.Talán azért, mert kompaktról váltok (Canon PSA520). Igen, fogtam mindkettőt kézben, egyik sem rossz ergonómiailag, Pana jobban kézre áll,de az Oly sem rossz, hála a kis markolatnak. A Pana felé húz a szívem!
-
törölt tag
válasz
MrChris #25925 üzenetére
(#25925) MrChris
Persze, csak hát a kolléga által hivatkozásul belinkelt betett Micro 4/3 listában azért jól elfért a félmillió forintba kerülő és 42 dekát nyomó 42.5mm-es Pana és is (csak összehasonlításul: a Sony leszólt 16-50-es kitobjektívje 11,6 deka).
Természetesen igazad van abban, hogy a MILC-ekhez a hosszú és/vagy nehéz objektívek nem passzolnak, de ez platformtól függetlenül igaz.
Például a sokat emlegetett akciós Oly E-PL5, vagy a Samsung NX300 is jóval nagyobb kitobival szerepel a kínálatban, mint a Sony MILC-ek.
(#25926) schawo
Nincs ezzel sem gond, mindenkinek más igényei vannak. A listámból kivettem a Sony drágább Zeiss üvegeit, mivel azok valóban drágák a magyar jövedelmi szinthez képest, erre jön válaszul egy olyan Micro 4/3 lista, ahol az átlagár kb. 200 ezer forint.
Szerintem az sem kevés.
-
sitto
csendes tag
válasz
MrChris #25799 üzenetére
Akkor nem fejtettem ki, hogy pontosan mire gondolok, de néhány hozzászólással korábban már írtam, hogy miért akarok váltani sx20-ról dslr-re és mit várok ettől.
Nyilvánvaló, hogy a 18-140-es egy alapvetően jobb objektív mint amivel az sx20 rendelkezik. Önmagában majdnem annyiba kerül mint annak idején az sx20 volt.
A jobb eredmény --> itt főként a fényerőre és az általános használhatóságra gondoltam.
De természetesen az ár/érték arányt is mérlegelem:
d5300 +18-140
vagy
d5200 +17-50 2.8 tamron + 55-300mm VR
10.000-20.000 forint különbséggel lehet kihozni a két variációt
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz
MrChris #25626 üzenetére
A Canonnak hajdanán volt egy L-es, 35-350-es üvege, 3/4 millió (!!!) forintért. Egyik "újgazdag" ismerősöm megvette, mert utál objektívet cserélni, és hát a képminősége bőven kimerítette a "középszar" fogalmát. Kettő darab képstabis kitobival (18-55 ISII és 50-250 IS) el lehetett érni azt a képminőséget, 1/8 áron.
Ha valaki - képminőségre vágyva - DSLR-ezik, vagy MILC-ezik, akkor felejtse már el az ultrazoomokat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nintendo Switch 2
- M0ng00se: Hardvert áruhitelre?
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Autós topik
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Milyen monitort vegyek?