- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Három Redmi 15 érkezett a lengyel piacra
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Yettel topik
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
vond
MODERÁTOR
válasz
bluyoo #37204 üzenetére
Itt egy screenshot a Fan Expert-ről: (A legújabb, asszem 1.01.07-es verzió.)
Jobb oldalt látszik, hogy érzékeli a Chassis fan-t, fent bal oldalt viszont nem jelenik meg...Mondjuk itt nem 4 tűs, hanem alapból egy 3 tűs csatira van dugva a venti (de ez mivel épp a PWM szál nem él, gondolom nem nagyon számít), és már egy hátsó ventilátor szabályzót is közé kötöttem (máshogy nem tudtam leszabályozni), de anélkül sem jelent meg a szabályozható ventik között...
Amúgy nekem is bejön ez a koordinátás módszer...
És igen, valószínűleg szeretném használni a QuickSync-et, a dGPU mellett is, úgyhogy akkor mindenképpen Virtu-s lapot kell néznem... Asszem jó is lesz ez a P8B75-V...
-
vond
MODERÁTOR
válasz
bluyoo #37189 üzenetére
Köszi, szakember!
Arra értettem a három tűs ventik teljes mértékű vezérlését, hogy találkoztam már olyan lappal, ahol egyáltalán nem lehetett vezérelni, meg olyannal is, ahol szűkebb keretek között, mint egy 4 tűs, PWM-es ventit (mondjuk csak pár preset-tel), no és persze olyannal is, ahol "teljes mértékben" úgy lehet vezérelni őket a nekik adott feszültség mértékének szabályzásával, mint a PWM-eseket...
Még egy H61-es ASUS lapban próbáltam egy 3 tűs venti (AC F12) vezérlését, de sem az UEFI BIOS-ban, sem a Fan Expert progiban nem volt rá lehetőség... Érzékeli a Chassis Fan-t, de csak nyomon követni lehet a fordulatszámát, szabályozni nem... Ezért érdekelt volna, hogy pl. ebben a B75-ös lapban mennyire megoldható ez, ill. fejlesztettek-e valamit pl. a sima Fan Expert programon (tudom, hogy az új Fan Expert 2 csak a 40-50 ezres Z77-es lapoktól felfelé alapfelszereltség)...
A Virtu-QS választ is köszi... Azóta már én is alaposan utánaolvastam a dolognak... Valóban csak Virtu mellett használható a QuickSync, ha dGPU-t is használunk... Pontosabban akkor, ha a diszkrét kártyából küldjük ki a videójelet a monitor(ok)ra...
Ebben az esetben Virtu-n belül a "d-link" (a dGPU az elsődleges) opciót választva pár százalékos teljesítmény-csökkenést tapasztalhatunk QuickSync-es videótranszkódolásnál, mintha "i-link"-et (az IGP az elsődleges) használnánk, vagy akár direktben csak az IGP-t használnánk... De egyáltalán nem számottevő a különbség...
Nnnnno... A lényeg a lényeg:
Jelenleg két lap között őrlődök, vagy ASUS P8B75-V, vagy ASRock B75 Pro3... Előbbinél a Virtu vonzó, meg talán a kicsit jobb stabilitás... Utóbbinál meg az alaplapi HDMI csati, a több venti-csatlakozó, az újabb hangvezérlő, és a több hangkimenet (bár ezek annyira nem fontos tényezők)... Meg végülis lenne dGPU is, szóval az alaplapi HDMI sem létszükséglet...Egyébként B75 Pro3 ventivezérlésével van némi tapasztalatom, és szerintem nagyon is rendben van... A 3 tűs ventiket 0 és 10 között lehet szabályozni, a CPU hűtőt meg 0-tól 255-ig, meg asszem hőmérsékletekhez is lehet rendelni a fordulatszámokat...
Szóval szerinted melyik legyen inkább? Vagy legyen inkább egy harmadik? Sokat költeni nem nagyon szeretnénk, de szerintem nincs is szükség csillagászati összegű lapra... A tuning amúgy sem opció...
Elsősorban videóvágó, effektező, képszerkesztő gép lenne, valószínűleg egy i7-3770-nel, meg 16 (esetleg 32) GB memóriával, meg egy viszonylag sok CUDA magos, de mégis olcsó videókártyával (pl. GTX550Ti), SSD-vel, HDD-vel, ODD-vel, egy megbízható táppal, egy jól szellőző házban...
Köszi előre is!
-
cashback
őstag
válasz
bluyoo #37189 üzenetére
bluyoo - Köszönöm. "Tuning" lapban akkor ne is nagyon gondolkozzam egyelőre? Szóval semmi egyéb hasznát nem venném NO-K proci esetében?
Mert olvastam olyat (egykét AsRock lapnál) hogy van lehetőség NO-K proci tuningra is.
"No-K OC Technology"
Bár ez csak azokra a procikra vonatkozik amik rendelkeznek turbo móddal.
Viszont a jelenlegi i3-as procim következő cseréje mindenképpen egy i5-ös...Tomi0703 - Nem az Asus-ra van több gari? (Aqua-ban néztem AsRock 2év, Asus 3év)
-
-
ProdyG
őstag
válasz
bluyoo #37145 üzenetére
bementem ma egy boltba, itt a közelünkben, hogy megtudakoljam ők milyen alaplapot ajánlanak. egy 30 ezer körüli Gigabyte-ot ajánlottak, és a felsőbb kategóriás tuning Asus lapokról abszolút lebeszéltek. mondjuk mondta a srác, hogy ők nem támogatják a tuningot, nem is foglalkoznak vele (ez érthető is), meg azt is mondta, hogy nagyon sok Asus felső kategóriás lap kerül vissza hozzájuk és csak a gond van velük...
azért nem hiszem, hogy pl egy 5 év garival rendelkező lap szar lenne
én a lapot hosszú távra tervezem, ezért fontos a tuning, nem akarok 2 év múlva lapot cserélni, ez régen ment, meg volt is rá időm, de most már nem akarok ilyenekkel kinlódni a későbbiekben sem. inkább rászánok most többet...
szóval úgy néz ki maradnék az Asus P8Z77-V szériánál, esetleg létezik bárhol egy összefoglaló, ahol leírják, hogy ezen a szérián belül a konkrét lapok közt mi a különbség? létezik vagy 8 féle ilyen lap... (deluxe, pro stb... )
esetleg ha a Sabertooth-ot is hozzá lehetne hasonlítnai ezekhez, az is nagyon jó lenne. -
kovi831
aktív tag
válasz
bluyoo #37145 üzenetére
Nem haragszom meg
Csak azért mert, video konvertálásnál is 3.4-4 között cikázik az órajel.én meg szeretném, hogy minél előbb végezzen, használja ki a tartalékot.Természetesen filmnézés közben meg torrentnél, stb nem bánom ha be vannak kapcsolva ezek a funkciók.Azért sem mert, kipróbáltam és 1Gzz-en is viszi a 15 gigás fullhd mkv-kat.
-
t256
őstag
válasz
bluyoo #37135 üzenetére
Köszi, valószínű, hogy a "régi" két éves AMD 760G (780L)/SB710 chipset a probléma forrása.
Találtam egy külföldi fórumot, ahol hasonló problémával találkozott más is.Phenomokat még jól kezeli a lap, de bulldozernél már előjönnek a problémák.
Most kell találnom egy vevőt az alaplapra, vagy eladom az FX-8120-át és veszek egy Phenom II X4 965-ös procit. -
jano_77
nagyúr
válasz
bluyoo #37113 üzenetére
Nagyon köszönöm a tanácsod.
Nem ragaszkodom az ASUS-hoz, mert ezt egy olyantól kaptam tanácsként, akinek ez idáig minden hozzáfűzése amit a gépemre tett, az megdőlni látszik, mintha nem nagyon értene ahhoz, amit csinál.
Szal ajánlhatsz a kategóriában szerinted jobb lapot! (Gigabyte?) most is ez van, nem volt gondom vele. -
tresh
veterán
válasz
bluyoo #37114 üzenetére
Köszönöm a válaszod kicsit most tanácstalan vagyok mi lehet a nyerőbb megoldás
Asrock nagyon szimpi
Viszont régen anno asus lapom volt avval se volt semmi baj...nem tudom most agyalok hogy mi legyen igazából azt szeretném a h a procim szépen muzsikálna benne gond nélkül legalább úgy mint a régi giga lapomba
-
ProdyG
őstag
válasz
bluyoo #37096 üzenetére
és egy 30-40k közti lap tuning szempontjából jóval gyengébb ezektől? igazából 50-et nem szánnék alapból lapra, kicsit soknak érzem, de ha tényleg megéri rászánni, akkor ám legyen...
a fő bajom, hogy nem tudom valójában mi az igényem, mert azt sem tudom, hogy az általatok emlegetett három Z77 lapok közt mi a különbség. -
ProdyG
őstag
válasz
bluyoo #37087 üzenetére
hát igen, nem teljesen értem azokat a dolgokat, amiket írtál. utána kell jobban járnom a dolgoknak és beleásnom magam, csak nagyon nincs időm sajnos...
azt tudom, hogy nem szeretnék sem házat, sem tápegységet cserélni.
azt jól értem, hogy a 2500k az ivy, a 3570k pedig sandy? és a sandy jobb? ha veszek, akkor már a legjobbat venném...
a 8+4, illetve a 12+4 mit jelent? chieftec ctg-550 tápom van. köszi! -
ProdyG
őstag
válasz
bluyoo #37084 üzenetére
2500k körüli procit szeretnék (vagy valamilyen utódját), tuningolnék is rendesen
szóval ne legyen szorzózáras a proci.
mATX az miért jó? van hely a házban, szóval alapból normál méretűre gondolnék.
keret alatt mit értesz?
Cooler Master Centurion 590 házam van: [link]
köszi -
fraba
aktív tag
válasz
bluyoo #37059 üzenetére
ahogy elnezem Asrockot ajanlottal. Ebben a markaban meg is bizol, ugy gondolod, hogy jo minosegu lapokat gyart?
argep szerint ez a lap 15 felett van a legolcsobb helyen is, ami mar nem fer bele igazabol sajna a keretbe. hacsaknem arulja itt ph-n valaki olcsobban....
az a lap, amit kineztem azzal mi a baj amugy? jo egyreszt meg sandy bridge-s (h61) chipsettel szerelt. csak mert az meg mondjuk beleferne, csak azert. de ha "meg tudsz gyozni", hajlok/hallgatok am a szep szora.... :-) -
Blaise
veterán
válasz
bluyoo #37050 üzenetére
Jaja, munkára és némi játékra lesz, leginkább Windows 8 alatt. Az i5-3570k-t már megvettem, nagyon kedvező, alkalmi vétel volt, annyiért nem akartam otthagyni
A OS X az csak kíváncsiságból érdekel, iOS fejlesztésnél kipróbálnék 1-2 dolgot, ha meg már úgyis platformot váltok most, akkor úgy válogatom a dolgokat, hogy működőképes legyen ez a lehetőség is.
(#37047) KAMELOT
Mennek azok AMD kártyával is (legalábbis ami nekem van 6870 az tuti), csak az új 7000 széria működése nem megoldott még.
-
Blaise
veterán
válasz
bluyoo #37040 üzenetére
Itt van ajánlott alkatrészek listája OS X-hez
Természetesen nem csak Giga lapokkal működik, de a tapasztalatok alapján a legtöbb szívást meg lehet velük spórolni. Viszont az ASRock pl nagyon nem OS X barát lapokat gyárt.
-
KAMELOT
titán
válasz
bluyoo #37037 üzenetére
Valami ilyesmit akartam én is belinkelni a OSx-el kapcsolatban. Kapásból ott van pár olcsó jól felszerelt lap. pl. MSI G45
Blaise: most már van választási lehetőség olcsó jól felszerelt lapok közül amikkel nem lesz gondod.
(#37038) old_artist: ha nem K jelzésű procit teszel bele akkor ezzel nem kell foglalkozni nagyon, hogy milyen a tápellátás.
-
Blaise
veterán
válasz
bluyoo #37027 üzenetére
Azzal problémák vannak a VIA audiochip miatt
Ezek jöhetnek szóba:
GA-Z77-DS3H
GA-Q77M-D2H
GA-Z77X-UD5HNyilván szeretném a lehető legolcsóbban megúszni, szóval a DS3H a befutó ár szempontjából
De ha meg tudjátok indokolni, hogy jobban megérné a plusz dolgok miatt az UDH5, akkor hajlok afelé.
-
-
-
xaxx
csendes tag
válasz
bluyoo #36947 üzenetére
Igen, konnektorbol felvett. Gondolom a 80+-os tap is segitett.
A masik gepem(Asus P8h67-V, Intel G620) meg regi ide-s vinyoval megy, meg nevenincs tappal. Az 40-45W-on megy ha jol. Majd ha lecserelm a vinyot, kivancsi leszek mennyit javul.
Az integralt vga kartya biztos sokat szamit. Haveromnak is lemertuk a gepet (6 magos AMD, draga video kartyaval). Alapbol 80-90W-on ment, de meg egy sima bongeszo is felvitte 120W-ra. Jateknal meg 250W volt az atlag.
-
-
KAMELOT
titán
válasz
bluyoo #36870 üzenetére
Igen több termék esetében jobb futár. De ha csak 1 van akkor nem éri meg.
G41 és G43 között csak ezek a különbségek.
1. van hűtés rajta
2. 3 cm-el szélesebb az alaplap
3. nagyobb a chipset hűtője
4. 8 USB és van rajta + DVI csatlakozó is.
5. + van 1x PCI csatlakozó
maga a lap mind a két esetben ugyan az. Szóval muszáj, hogy támogassa.
Max megbeszélem a eladóval, hogy ha nem jó ram akkor visszaviszem és ad másikat.
Megnéztem rajta van a listán a ram. Kösz a linket! -
KAMELOT
titán
válasz
bluyoo #36849 üzenetére
Igen én tudom, csak nekem korlátolt a keret. Ezért próbálom az alaplapból a legolcsóbbat választani. Mivel nem K procit veszek így fesz emelés és extrém tuning végett nem nagyon kell hűtés a VRM-nek. Házam jól szellőzik.
Közben találtam egy nagyon jó tesztet. MSI Z77A-G41 + i7-3770K -
-
dangerzone
addikt
-
dangerzone
addikt
válasz
bluyoo #36794 üzenetére
Igazából annyi kellene még, hogy legyen rajtuk 1x-es pcie csatlakozó a tv tuneremnek.
-Ezért a mini atx-es nagyrésze kizárvaMeg esetleg még annyi, hogy később egy i5-öst bele lehessen tenni, de tuning úgysem lesz, szóval nem kell majd k-s proci.
Na meg persze az sem árt, ha zenehallgatás, meg filmnézés közben elfogadható a hang.
Nem kell kiváló minőség, de azért élvezhető legyen, szóval egy normális integrált hangkártyát szeretnék bele.Megnézem a lapokat, amiket linkeltél. Köszi
-
banderasz77
addikt
válasz
bluyoo #36788 üzenetére
Volt régebben egy Asrock P67Pro3 B3 lapom, egy i5-2500k-val. Nos, minden ment szépen, a tuning is, mikor is belenyúltam a biciklibe. 104-ig emeltem gond nélkül, ahol meg is álltam, gondolván nem kell ide több rizikó. Na a következő restart után minden KO lett. Megbolondult a lap, akár mit is csináltam. Össze vissza mért hőmérsékleteket, elmászkált minden random szerűen és fagyogatott a rendszer még alapon is Load Defaulttal...érdekes.
Ment vissza garba. Azóta én nem piszkálom a kicsikét, úgy is lényegtelen, amit hoz a konyhára szinte. -
Jim-Y
veterán
válasz
bluyoo #36763 üzenetére
ja bocs, szerintem csak félreértettelek :/ az hittem ennél a mondatodnál,
"De még ha az ASROCK B75M-GL -nél is maradsz a felszereltségen felül még +1év garanciát is kapsz.kb. 4K-ért szerintem megéri."
hogy az asrock b75 ellenében ha az asus-t veszi, akkor +1 év garit nyer vele. De újra elolvasva már látom, hogy elnéztem, sry
-
balpis
őstag
válasz
bluyoo #36750 üzenetére
fenét 8 az a 8! Nem jobban 8, mint egy i7 HT-vel. (csakis az integer része van duplázva a magoknak...)
Persze., lehet olyan tesztet találni, amin 8-ként működik, de ugyanígy olyat is, amikor meg szimplán 4...
De ez valóban nem alaplapos téma.(#36753) bluyoo: ha nincs szüksége a B75 plusz felszereltségére, akkor teljesen jó lesz a legegyszerűbb H61 is. Ez most szokatlan az inteltől, de végre megcsinálták
Az más kérdés, hogy én se vennék ma már H61-es lapot komolyabb konfig alá, hiányolnám a Sata3, USB3 csatlakozókat.
-
batagy
őstag
válasz
bluyoo #36677 üzenetére
Szia!
Nem akarom a BIOS-ban a feszt állítani, csak az EPU-ra gondoltam. Mindenesetre akkor nincs is szükségem Z-s lapra. G620 procihoz kéne lap.
"De egyszerűbb lenne ha leírnád a kereted és hogy mire van szükséged."
Már május végén is tépelődtem itt, anno asszem eSATA, Firewire, PCI és IDE -re tartottam igényt, de már ezek közül elvetettem a Firewire-t, PCI-t és IDE-t is.
Akkor a P8H67-M EVO lett ajánlva, azon minden van, de az USB3 nem natív.Alábbiak kellenének:
- natív USB3
- DVI
- SPDIF output
- eSATA direktben (nem kivezetéssel)
- Procihűtőnek Scythe Ninja 2 Rev B elférjen. (Nyilván csak Socket 1155 adapterrel, már utánanéztem, Scythe SCCL4-1366 is és SCURK-3000 is kell hozzá, ha csavarosan akarom rögzíteni.) De gondolom, hogy újabban biztos eleve több hely van a procik mellett.Ami nem kell:
- HDMI nem szükséges, mert TV-hez nem kötöm.
- Tuning nem kell.
- Az IDE-t nem erőltetem többé , mert inkább veszek IDE-SATA átalakítót. Nem tudom hogy az alaplapi integrált IDE chipset mennyire megbízható (pl Marwell). Az IDE-SATA átalakítóból mindenesetre nekem 2 db kell, mert 2 db PATA DVD író van a gépben, az pluszban 7eFt ha Delock 61719-et veszek, de így legalább külön csatlakozón lesznek és lehet hogy a parallel DVD írás megbízhatóbb.
- Firewire se kell integrált, végül is ha annyira kellene, akkor 3eFt körül lehet kapni PCI-E-es Firewire kártyát, de alapból nincs is rá szükségem, hiába van a mostanin is, nem használom évek óta. A PCI-os Firewire kártyámat meg lehet eladom.
- Előbbiek miatt akkor PCI slot se kell.Ezek alapján melyik lehetne?
Max 30k a keret, de minél ha kevesebből kijön annál jobb.
És ha az integrált eSATA-t is elvetem?
Új hozzászólás Aktív témák
Ha kérdezel, feltétlenül közöld a következőket:
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB 2/3,SATA 2/3,PCI,PCI-E,...)
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
7. Használt, vagy új alaplap?
8. Fontos e a lap kinézete (színe,design,rgb,...)
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
Összefoglaló tele van alaplap ajánlásokkal, kérdés előtt nézz rá, sanszosan válaszra lelsz.
Ha az alaplapoddal kapcsolatos kérdésed van ami nem függ össze a vásárlással (beállítások, OC, stbstbstb...) vagy csak valami meghibásodott akkor látogasd meg az "Nem indul és mi a baja a gépemnek " illetve az "Azonnali alaplapos kérdések órája" topikot! Ez egy ajánlós/vásárlós topik!
Ha nem a témával kapcsolatos a mondanivalód, látogass el az Alaplap OFF topik-ba.
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- iPhone topik
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Milyen routert?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
- bambano: Bambanő háza tája
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- További aktív témák...
- HP ZBook 15 G6 i7-9850H 32GB RAM 1000GB SSD NVIDIA Quadro T2000 15.6 FHD 1 év garancia
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
- 138 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- Eredeti Lenovo 300W töltők - ADL300SDC3A
- Samsung Galaxy A9 2018 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest