- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Telekom mobilszolgáltatások
- Mobil flották
- Fotók, videók mobillal
- Poco F3 - a mindenes, de nem mindenkinek
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- Mindenki Z Fold7-et akar
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
honda 1993
senior tag
válasz
bluyoo #66093 üzenetére
Az asus m5a97 evo r2.0 ugrott be nekem is elosszor, de akkor azt mondod hogy ez untig eleg lesz az fx 8320 tuninghoz ? ( nem szeretnem ha a deszka miatt kellene abbahagynom majd a tuningot)
Az msi lapokat nem ismerem . Ezek is alkalmasak a tuningra? ( Mert azt tudom hogy pl az asrock kifejezetten rossz valasztas ha az ember tuningolni szeretne)
-
alfiboy
aktív tag
válasz
bluyoo #66056 üzenetére
Átgondolva, figyelembe véve
[Gryphon Z87 ~40k]
[Gryphon Z97 ~45,5k]
[Z97M-Plus ~35k]
"Viszont megint csak a kérdés, hogy szükséged van-e egy komolyabb Z97-es deszkára, amikor a tunimngra sem lenne igazán szükséged.", ram is kérdéses még, hogy menne e a 2400MHZ és az Adaptive mode is.
Ezek alapján maradok a Z97M-Plus-nál.Köszönöm segítséged, fáradozásod!
-
bisiz
tag
válasz
bluyoo #66056 üzenetére
Köszi a segítséget!
Igazából nagy árkülönbség a 6100 és a 6300 között nincs, szóval azon nem fogunk spórolni, ha számít, bár ahogy láttam nagy különbség nincs még egy 6 és egy 8 magos AMD cpu között sem, nemhogy egy 6100 és egy 6300 között.(legalábbis játékok alatt)
Nekem ASUS M5A97 R2.0 van, csak gondoltam hátha van olcsóbban is valami oké minőség, de ezekszerint ez alá nem érdemes adni.
-
alfiboy
aktív tag
válasz
bluyoo #66045 üzenetére
Értem, ezért is rugaszkodtam inkább a Z chipset felé. Most viszont nagyon döntésképtelen vagyok melyiket (mindkettőnél 1-re kellene szükíteni):
Vanguard B85 vagy H97M-Plus
Z97M-Plus vagy Gryphon Z97
Természetesen tuningképesség (elvárások) különválasztva és a 97 ujdonságai is leszámítva. -
alfiboy
aktív tag
válasz
bluyoo #66042 üzenetére
Értem. Tuningképes elvetve, maradjunk 2 lehetőségnél:
1. csak filmezés, torrent;
2. filmezés, torrent, minimális játék; (mindkettőn képernyőolvasó szükséges részemre, szereti a gyors ramot és cput).
Én a Vanguard B85, H97M-Plus-re gondoltam. Véleményed?Vagy, ha megtartanám a tuningképességet olcsobb kivitelezésben, hogy a képernyőolvasómnak kedvezzek. Ráadásul tavasszal kapjuk az ujabbat, erőforrása sajnos nő (szerintem), eddig így volt.
Beválalható a Z97M-Plus, léggel a "csend" és a"pénzkidobás" mérséglése miatt (figyelembe véve a képernyőolvasóm)? -
alfiboy
aktív tag
válasz
bluyoo #66027 üzenetére
Igen MATX akart lenni a kérdésben ...
MATX-ban gondolkodnék, hogy kis helyen elférjek vele a nappaliban, ezekszerint az MATX-en nem férek el, akkor a TV tunert berakom a nagy gépbe (adatlapomon).
Igazából M.2 és SATA Expressre nincs szükségem, még nem tartom megfelelően kiforrotnak. Jobban számít a megbizhatóság, strapabiróság, megfelelő tápellátás/driverezetség/szoftverek. Gép 24/7-ben menne ezért vízben (H105) gondolkodom, ezért tartom szükségesnek legalább a 3db CHA fant és a jó hűtést (zajra kényes vagyok).
Eddig ram (2x4GB TridentX 2400MHZ CL9), Xonar és a G3258 van meg, "szín"ben a Gene a tetszetősebb, árban viszont a Grypon.
Gryponnál specifikáció 1866MHZ-t ír, memory support list pedig 3200MHZ-ig most melyik a valós?
Keretem 45-48k nettó (számlázom), de használt is szóba jöhet, ha jó vételnek számít.
Z97M-Plus-ról mi a véleményed leszámitva, hogy csak 2db CHA fan csati van, hogy a "sima" is szóba került? -
Tibroo
aktív tag
válasz
bluyoo #65722 üzenetére
Hali!
Ma megjött az új BIOS chip a német ASUS gyárból,ki is cseréltem,de indítás előtt azért kicseréltem azt a kondit (270uf 16V helyet Új 330uf 16V lett cserélve) egy újra,és lám csodát az alaplap teljesen "ÚJRAÉLEDT",minden gyönyörűen fut Wolfenstein The New Order max.grafikán,akadás mentesen!
Bár odaát nem sokat tudtak segíteni,magamtól kellet részben rájönnöm a hibára!
Köszönöm a segítséged! -
törölt tag
válasz
bluyoo #65499 üzenetére
Köszi, ez még ilyen érdeklődés csak nálam ,hogy mire számíthatok - és ezért nem írtam bele a DDR4-et mint követelményt sem, mivel még nem tudok olyan alaplapról ami támogatná. Pedig majd azt is meg akarom várni. Szóval nem sürgős a gépbővítés - pl PS4 konzolt is akarok venni előtte -, csak számításba vettem, hogy mik azok amik nekem majd kellenek új gépnél.
Ez a TPM csatlakozó hogy néz ki? Miben tér el, működését tekintve?
-
mrgergoke
aktív tag
válasz
bluyoo #65310 üzenetére
Laikus vagyok, az elejét csak elhiszem neked
Azzal sem vitatkozok, hogy az említett lap lenne a legjobb ár/érték arányban, viszont a Gigabyte sokkal jobban fog mutatni a többi cucc mellett. Nagyjából mindent feketére cserélek a házban, kicsit ki akarom pofozni. A Gigabyte, meg az Asrock lap is jól mutatna benne. Tudom, hogy ez nem kifejezetten egy lapválasztás szempont, hogy "szép", de ha mutatós konfigot akarok, akkor nem árt az ilyesmi.
A proci egyébként most már biztosan cserélve lesz, rögtön a lapcserével váltok valami 6-8 magos procira úgy 30k értékben. Szerintem az is FX lesz, de mivel nem tudom, hogy ezek a foglalatok hogyan kompatibilisek egymással (FM-est tudok-e beletenni pl.), ezért még azt is ki kell találnom. -
-
sysrq
őstag
válasz
bluyoo #65305 üzenetére
Még a legolcsóbb H81 is drágább nála, lehet kipróbálom, ha hamar kiderül a tápellátás hiányossága, 8 napig elállhatok a vételtől. (éljen soká a webáruház!) És vehetek még valami combosabbat. Ha meg kihúzza a Broadwell/Skylake érkezéséig és akkor adom el, nagyot nem lehet bukni rajta.
-
sysrq
őstag
válasz
bluyoo #65296 üzenetére
De nincs szükségem a jó felszereltségre, MSI B85M-P32 , ha eltekintünk attól hogy fapad, vagy inkább kőpad esetleg a a sáros föld is dicséret részére, nincs semmi amiben egy drágább deszka kellene egy i5, 2x4giga ddr3/1600, 7970 mellé?
Már ha hozzá teszem hogy 11ezer forint újként 3 év garanciával. (Haswell Refresh-t kezeli, megnéztem). -
morphin
tag
válasz
bluyoo #65289 üzenetére
(#65288) flymi :
köszönöm a választ, megnézem őket!(#65289) bluyoo :
Nem tuning rendszert akarok építeni alapvetően, viszont ha már 4670K (azért K-t akarok, hogy egy picit ki lehessen majd sajtolni belőle ha már kezd fáradni a Haswell az új dolgokhoz képest) akkor muszáj a Z-s lap. Na meg egy jó hűtő, de azt majd jövőre.
Ha abból indulok ki, hogy a procit most megveszem és nem akarom lecserélni még 2-3 (esetleg 4) évig akkor a Z87 is jó kell, hogy legyen. Működik vele, húzható is kicsit akkor miért vegyek 15-ért H81-et és társait kérdem magamtól!?
Jól gondolkodom vagy rossz felé megyek?Amit flymi felsorolt Z97-es lapok egy kis tuningra elegendőek? Nem 5Ghz a cél, de mondjuk olyan stabil 4-4,2 szerintem dob annyit egy 4670-en, hogy megérje K-t venni. Hozzáteszem abszolút nem vagyok képben az utóbbi 3-4 év újdonságaival illetve azzal, hogy tuningban meg úgy ámblokk mi mivel fér/nem fér össze. Ha hülyeségeket beszélek nyugodtan szóljatok.
A B terv meg az, hogy legyen egy fapad legolcsóbb lap amivel alapon elmegy a 4670 és jövőre ha lesz értelmes Z97 eladó akkor veszek egyet.
-
Kristof9094
senior tag
válasz
bluyoo #65293 üzenetére
Szia bluyoo!
Kértem tanácsot pár napja 1155-ös lap témában, és a B75 Pro3M-ben maradtunk. Na most, azóta két ilyen lap haláláról is olvastam, így nem feltétlen ragaszkodnék hozzá
Van valami más alternatíva? Nem kell, hogy B75 legyen, használt is jó... Ami kellene rá:
- mATX
- HDMI
- alaplapi USB3 csatlakozó
- 2-3 SATA3
- Pcie 3.0
- 15k körül maxKöszönöm!
-
sysrq
őstag
válasz
bluyoo #65293 üzenetére
Majd az apróról egy félhivatalos-féláfás új lap lesz. azok talán nem olyan régi uefi-vel érkeznek már.
A tesztekből az jön le hogy már bármelyik i5 elég a játékokhoz, sporolos bevásárlás lesz. Lehet le kellene mondanom a PCIe 3.0-ról, és H81-et venni, és ha fél év múlva lesz több eladó használt H97 akkor arra fejleszteni? Vagy a H81 nem kezeli a Haswell-t? -
sysrq
őstag
válasz
bluyoo #65289 üzenetére
Igen, én is arra jutottam hogy azt tudjuk hogy nem tudunk semmit, majd ha kijönnek, kiderül. 25K helyett keresek 15K körül egy B85-öt és a plusz 10K-t a prociba ölöm, az most biztosan hozza az előnyét, a lap meg lehet nem (persze lehet igen). Az M.2 csábító, de az megint plusz pénz bele valami, az majd a következő lap elég ha tudja.
-
vaakuum
addikt
válasz
bluyoo #65242 üzenetére
Újban gondolkodnék, és olyan 35k-ig.
[Volt egy ilyen gondolatom, hogy talán ez jobb, mint a Asrck pro3]
lolll, pont elvitték az utolsót
-
bifidus57
tag
válasz
bluyoo #65218 üzenetére
Nekem a mai igényeimnek és alaplapos ismereteimnek tökéletesen megfelelne a Jimmy bácsi által ajánlott
GIGABYTE G1.Sniper B5 is. Több tesztet elolvasva, igen komoly alaplap, ahogyan a kis mATX-es ASUS Vanguard B85 is. Kicsit zavar, hogy a Sniper-nél csak HDMI van, de ez azért nem nagy gond, mert úgyis HDMI-s monitort terveztem venni.Az a gondom, hogy ezek az alaplapok igen kitűnőek, de mintha egy letűnt korszak díjnyertes lapjai, kiválóságai lennének. Bármelyik pillanatban kivehetik őket a gyártásból és jönnek a fiatalok, mint ahogyan a Gigabyte-nál is megjelent az új üdvöske, a már több tesztben díjazott, full kiépítésű GIGABYTE GA-Z97-D3H.
Ez utóbbi úgy 26-30 eFt körül van, de a tesztekben a 45 eFt körüli lapokkal van versenyben.
Ez a kissé előre tekintő hozzáállás eddig bevált. Kicsit nagyképűen hangzik, de nekem M.o.-on az elsők között volt PC XT-m a nyolcvanas évek elején. Azóta itthonra 4 PC-t vásároltam, legutóbb 10 éve a sulinet programban. Tehát átlagosan 8 évente kellett csak váltanom, miközben azok akik mindig a legolcsóbbat vásárolták, folyton gépet cseréltek és mindig azt kellett érezzék, hogy a gépük elavult.
Legutóbb az Asus A7N8x deLuxe volt nálam a nyerő és kitartott 10 évig, még dolgozik, bár egy éve ki kellett cserélnem a proci körüli nagy elkókat. Most is valami hasonló előrelátást szeretnék követni. Ezért nem veszek i7-et, de i5-öt igen és ezért nem veszek kifutónak tekinthető alaplapot, de 50-100 ezreset sem. Ez a Z97-es processzorral megvalósított kategória jó kompromisszumnak tűnik, még ha nincs is overlock tervem. Idegenkedem tőle, mert tudom, hogy a processzor implantációval készült áramkörei és kivezetései nagyon öregednek a megnövekedett maghőmérséklet miatt. A magasabb hőmérsékleten előbb-utóbb megnövekszik az implantációval bevitt atomok mozgása, diffúziója és emiatt megnövekszik először csak a fogyasztás, majd később tönkre megy a proci. Nem véletlen, hogy ma már kifejezetten ösztönzik a gyártók az overlockolást.
Visszatérve az alaplaphoz. Mint látod vannak jelöltjeim, de állatira zavar, hogy nem erősíti meg senki pl. a mostani választásomat. Nem értem, hogy miért nem fogadjátok el. Van valami komoly ok a háttérben, vagy csak mindig a leginkább költségtakarékosabb megoldást ajánljátok?
-
bifidus57
tag
válasz
bluyoo #65214 üzenetére
Igazad van, elnézést kérek!
Mentségemre szóljon, hogy én azt hittem, hogy ez a fórum azért van, hogy egymást önzetlenül, tudásunkhoz mérten segítsük. Szerintem én eddig így jártam el. Nem fenntartott orral méregettem az embereket, hanem odatettem magamat. Van 10 éves elmaradásom, de néhány nap alatt igyekeztem átolvasni a legfontosabb témákat és amit tanultam, meg is osztottam a tagsággal.
Minderre csak fújjolást kaptam a topik főfőfőmesterének kinéző embereitől, amit emberi gyengeségnek fogok fel és nem akadok fenn rajta. De az azért mégis csak furcsa, hogy mindenre az a válasz, hogy B85, aki mást mond az idióta.... Meg, hogy az Intel hülye és minden hazai és külföldi fórum, ahol piacképesnek tartják az újabb procis alaplapokat és jobbnak a régieknél azok nem értenek ehhez. Már bocsánatot kérek!
-
bifidus57
tag
válasz
bluyoo #65206 üzenetére
Állati jó, hogy így elbeszélgettek a hátam mögött...
Inkább arra adjatok választ, hogy mi van akkor, ha az alaplapon csak HDMI port van, de nekem csak Dsub, vagy csak DVI monitorom van?
És még arra, amit még mindig nem válaszolt meg senki, hogy miért nem jobb nekem pl. a
Gigabyte GA-Z97-D3H 31.300-ért, mint a GIGABYTE G1.Sniper B5 29.600-ért. Mindkettő gyűjtött be jó teszt eredményeket, de míg az előbbi full felszereltségű, addig a másik csak HDMI videó kimenettel rendelkezik és csak 4+2 SATA interfésszel????Mellesleg, miért van az, hogy mindenki szerte a neten csakis a játszadozók szempontjaiból nézik a gépeket, az senkit nem érdekel, hogy valódi munkára hogyan használható egy PC?
Szerintetek mi a jobb, ha egyben, összeszerelve rendelek meg egy gépet, vagy darabonként és otthon összebütykölöm? Biztonságosabbnak tűnik az egyben rendelés, csak nem bízom a cégekben. Használt, javított vackokból gyúrhatnak össze egy gépet, ha nincs szerencsém.
Jimmybácsi! Hogy bízzak az utasításaidban, ha nem mutatod, hogy értesz hozzá???
Megjegyzem, mifelénk az a szokás, hogy ha feltesznek egy íráson belül 5 darab kérdést, akkor arra adnak 5 darab választ. Nem is tudom miért írtam ezt?....
Ja! A topik főművészeit biztosítani szeretném arról, hogy nem fogom zavarni a köreiket, csak addig zavarkodom míg végre kapok modern, up-to-date, XXI. századi választ az eredetileg feltett kérdésemre.
Itt ülök és várok néma csendben...
-
alfalibra
tag
válasz
bluyoo #65173 üzenetére
Nem tudnátok ajánlani valami konkrétat M2-vel akkor i5 4440-eshez, ami árérték aráynban jó? (nem vagyok otthon hardverek terén csak a vásárlás miatt próbáltam netről nagyjából kiokosítani magam, de már annyit bújtam ez ügyben a netet, h szörnyű, és megőrülök, h most újra kell gondolni az egészet
).
Semmilyen játékot nem játszom, viszont nekem az lenne fontos, h bírja a multitaskingot, mert betegesen sokmindent szoktam egyszerre nyitva tartani. És Trados, Autocad, ilyesmitől nem kéne feladnia, bár csak időként használom őket.
És kéne usb3 meg sata is rá, m van egy 500GB sata1-es merevlemezem. A monitor meg DVI-D csatlakozós.Előre is köszi!!
-
bifidus57
tag
válasz
bluyoo #65154 üzenetére
Kedves Szakértő Kolléga!
Árnyékra vetődtél azzal, hogy kiosztottál, mert mint írtam: "A pontos különbségeket a chipek között csak táblázatos formában lehet jól bemutatni, ezért javaslom a kutatkodást a neten." Ráadásul, a H81-re vonatkozóan tételesen is írtam, hogy az egy teljesen lebutított chip és nem tudja az említett funkciókat.
A B85-tel és általában azzal a sorozattal azért nem akartam sokat foglalkozni, mert a közel 3 napos folyamatos alaplap olvasmányaim arra vezettek, hogy alapjában téves még manapság is ezeket az alaplapokat ajánlani. Nem azt állítom, hogy nem jók, mert amiket ezek közül javasoltok azok tényleg a legjobbak abból a sorozatból és a néhány hónappal ezelőtti korból! Csak éppen most zajlik egy rendszerváltás és emiatt talán igazságtalan voltam, amikor szóba hoztam azt, hogy esetleg módosítani kell az összefoglalót. Bocs, nem bírálni akartam, csak jelt adni.
Nem fogok javításokat javasolni az összefoglalóhoz, mert nincsenek gyakorlati tapasztalataim. Nagyon köszönöm, hogy egyáltalán szóba álltok velem, különösen Mahrenburgnak, akiről látszik, hogy egy gondolkodó ember és jim bcs-nek, aki ugyan haragszik rám, de közreműködő és úgy tűnik, hogy sok gyakorlati tapasztalata is van.
Az Asus H97-Pro jó ötletnek tűnt nekem is, de nem igazán jók a teszt eredményei! Az Asus Z97-Pro kiváló, még talán az év alaplapja is volt, de irtózatosan drága.
Üdv, bif57
-
Mahrenburg
őstag
válasz
bluyoo #65150 üzenetére
Csak nem a diplomatikus megfogalmazást gyakorlod? Ezzel eddig sem volt gond, most már inkább az ellentmondást nem tűrő, határozottságot sugárzó megnyilvánulást kellene gyakorolnod, ha más nem azért, hogy ne érezzük úgy, hogy kidobott pénz volt, hogy beírattunk a "Hogyan válhatunk jó diktátorrá?"-tanfolyamra...
-
Mahrenburg
őstag
-
rizsa7777777
tag
-
mrgergoke
aktív tag
válasz
bluyoo #64973 üzenetére
Köszi a választ! Azt meg tudod mondani, hogy az általad linkelt M5A97 EVO R2.0 miért jobb a mostani GA-970A-D3-nál?
Esetleg vannak mások is hasonló árkategóriában? -
kacsip
tag
Új hozzászólás Aktív témák
Ha kérdezel, feltétlenül közöld a következőket:
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB 2/3,SATA 2/3,PCI,PCI-E,...)
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
7. Használt, vagy új alaplap?
8. Fontos e a lap kinézete (színe,design,rgb,...)
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
Összefoglaló tele van alaplap ajánlásokkal, kérdés előtt nézz rá, sanszosan válaszra lelsz.
Ha az alaplapoddal kapcsolatos kérdésed van ami nem függ össze a vásárlással (beállítások, OC, stbstbstb...) vagy csak valami meghibásodott akkor látogasd meg az "Nem indul és mi a baja a gépemnek " illetve az "Azonnali alaplapos kérdések órája" topikot! Ez egy ajánlós/vásárlós topik!
Ha nem a témával kapcsolatos a mondanivalód, látogass el az Alaplap OFF topik-ba.
- Háztartási gépek
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- Autós topik
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i7-5GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad L14 - Ryzen 5 I 16GB I 256SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- LG 25GR75FG - E-Sport Monitor - FHD 360Hz 1ms - NVIDIA Reflex + G-sync - AMD FreeSync - HDR 400
- Motorola G72 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X240 - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest