- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- One mobilszolgáltatások
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Audience
aktív tag
válasz
kammler #19721 üzenetére
Igen, eldob mindent, majd vissza engedi a cuccokat. Sebességre látványosan jobb AX-es eszközökkel mint a régi de nem stabil. Kikapcsolva a WPA3-at stabilan megy, el tudom engedni amíg tesztelek. A manager sem stabil, össze-vissza eldobálja a konfigot a cap interfészeken.
-
Audience
aktív tag
válasz
dombila #19718 üzenetére
Nekem ez gond, mert vannak AP-k kihelyezve külső telephelyekre amik nem véletlenül vannak beforgatva a router Bridge-ére. Úgyhogy marad a régi CAPsMAN ezeknek. Remélem hosszabb távon fejlesztik a Wave2-t és lesz capsman forwarding.
Ha letúrod a Wave2 csomagot az új cuccokról tudod használni Őket régi CAPsMAN-nal is.
Nekem vannak stabilitási gondjaim az új Wave2-vel, különösen WPA3 esetében, úgyhogy egyelőre csak teszt hálózatot futtatok és ha stabil lesz akkor fokozatosan lecserélem majd ott ahol megoldható.
-
Audience
aktív tag
válasz
Tamarel #19433 üzenetére
A dinamikus default route-tal mi a gond? Ha leszakad a kapcsolat eltűnik a route táblából és használni kezdi a kézzel betett másodikat aminek nagyobb distance-sza. Amíg él a PPPoE a Digi felé addig azt használja mert a distance =1 amikor szétesik akkor meg a másikat ahol a distance >1. Ha a Digi PPPoE-je feléled visszakerül a default route-ja és megint arra megy a csomag. Picit primitív, de működik.
-
Audience
aktív tag
válasz
E.Kaufmann #19361 üzenetére
Szerintem rajzold le, nekem nem pontosan érthető mit szeretnél.
-
Audience
aktív tag
válasz
stopperos #19348 üzenetére
Nem, Audience SIte -to Site VPN -nél nem NAT-ol.
Felvesz a filter rule-ok közé egy forward szabályt ahol leírja mi lehet a source IP és mi lehet a destination, közvetlenül az utolsó forward szabály elé ami, mint minden rendes háztartásban, eldob mindent amire nincs engedélyező szabály. Annyival spékeli meg, hogy ha több IP van akkor csinál egy Address List-et amiben felsorolja az engedélyezett IP-ket. Ha valamit túl sok helyen állít akkor, mivel már öregszik, elfelejti mit hol tiltott és később nagyon megszívja.
-
Audience
aktív tag
válasz
kis20i #19295 üzenetére
Én csináltam egy script-et netwatch ha nem látja a WireGuard HUB-ot aminek nincs fix IP-je akkor letiltja a WireGuard interface-t, üríti a DNS cache-t és újra engedélyezi. Kell neki késleltetés mert meg kell várni amíg frissül a DNS bejegyzés.
A megadott FQDN-t egyszer oldja fel és késöbb már a megkapott IP-ből dolgozik, hiába frissül a DNS bejegyzésed.
-
Audience
aktív tag
válasz
E.Kaufmann #19250 üzenetére
Én már egy ideje egy CHR-en ami Synology-n fut feltettem egy pihole-t, kíváncsiságból. El is felejtettem, hogy ott van, gond nélkül megy már egy ideje.
-
Audience
aktív tag
válasz
Reggie0 #19026 üzenetére
Van egy 2 magos procija amiből egy magot a Mikrotik letiltott és van 1Gbps a proci és a switch chip között és van 25 firewall rule meg még pár apróság...nekem ez nem ideális setup és mind a proci mind az a link a proci és a switch chip között kifeküdhet.
De nyilván ez csupán a véleményem, tesztelni kellene!
-
Audience
aktív tag
válasz
Formaster #18993 üzenetére
CAPSMAN-nál nem mindegy, hogy a local forwarding engedélyezve van-e! Ha nincs a teljes forgalom mindig átmegy a controlleren, L2-ben és ez ad neki extra terhelést. Ha engedélyezed a local forward-ot akkor az AP lekezeli a forgalmat nem terheli feleslegesen a controllert.
-
Audience
aktív tag
válasz
grabber #18962 üzenetére
EoIP vagy VLAN mit tudsz használni. Nekem gond nélkül megy! IGMP Proxy-val nem boldogultam, mondjuk nagyon nem is próbáltam mert mind a VLAN mind az EoIP működött. Majd az EoIP-t tovább gondolva egy HAP Mini és VPN plusz EoIP és már bárhová vihetem a nagyvilágban a Set top box-t.
-
Audience
aktív tag
válasz
yodee_ #18953 üzenetére
A fizetem, használom részt értem, de Te most azért fizetsz, hogy szívhass, és hát lássuk be ez sikerül is.
Van egy xxxxxxxx.sn.mynetname.net formátumú DNS bejegyzésed amihez akármelyik szervereden amit használsz fel tudsz venni egy recordot, valahogy így
kedvencneved.domained.hu cname xxxxxxxx.sn.mynetname.net és a TTL-t vedd pár percre, hogy hamar frissüljön. így beírva a kényelmes domain-nevet tudod használni a Mikrotik DDNS- szolgáltatáshoz.
Dobj mögé egy raspberry-t vagy bármit amin van rendes DDNS kliens.
-
Audience
aktív tag
válasz
E.Kaufmann #18881 üzenetére
Láttam egy helyen REST API-val megoldva. Az működhet Neked is.
-
Audience
aktív tag
válasz
ekkold #18698 üzenetére
Én inkább CHR-t használnék. Ott a licenc átvihető másik gépre, nincs a transzfernek költsége. Igaz nem telephelyen hanem felhőben de sok CHR-t futtatok és a lic. kezelés rendkívül egyszerű. Az egy megfontolandó kérdés, hogy a performancia tekintetében kisebb vasakon, hogyan működne!
-
Audience
aktív tag
válasz
Tamarel #18658 üzenetére
Nemigen láttam olyan helyet ahol a 160MHz valójában kihasználható lett volna. Mindig voltak olyan csatornák amik zavartak voltak, a széles spektrum nem tesz jót a térerőnek. Összességében sosem jöttem jól ki vele a tesztek alatt, a 80MHz is necces ha zsúfolt a sáv. Ritkán beépített családiházas részen beltérben lehet jó.
-
Audience
aktív tag
válasz
grabber #18653 üzenetére
Értem én ezt, de nekem mindenre elég kb. 100Mbps. Megy a Teams, Netflix, Spotify, minden ami a munkához és a szórakozáshoz kell. Amikor nem átakasztom kábelre.
Ahogy én látom folyamatosan megy a demand generation olyan igényekre amik nem igazán valósak majd jön a gyártó és kielégíti azt. Így folyamatosan tud eladni a vevő meg cserélgeti az egyébként hibátlan cuccokat.
-
Audience
aktív tag
válasz
amargo #18648 üzenetére
az ESP-knek mindegy, 2,4GHz-en mennek egy stream 72Mbps, rengeteg elfér egy AP-n, ami engem zavar az, hogy CAPSMAN alatt rajta ragadnak egy-egy AP-n és nem váltanak, de azzal is lehet élni.
Igazából bár lehetne jobb, de nekem rendben van a WiFi a Mikrotik-nél. 500Mbps kijön belőle, az nekem mindenre elég. Könnyű szerparálni a cuccokat, rendben van a lefedettsége is. Persze van sok csilli-villi extra ami jó lenne, de a band steering -en kívül nincs gondom. Nem éri meg mindent cserélni, pláne most amikor a cuccok még erősen kísérleeti jellegűeknek tűnnek AX tekintetében.
-
Audience
aktív tag
válasz
ekkold #18332 üzenetére
Cserébe átmegy (majdnem) mindenen TCP/443! A sebesség érdekes kérdés, Word/Excel cuccok, amiket említett a Kollega nemigen igényelnek ebből túl sokat. Én régebben L2TP/IPSEC-et használtam de sok cégnél nem engedték ki, aztán OVPN, azzal is ez volt a gond, WireGuard detto. Emiatt mindig van egy backup SSTP VPN, az (szinte) mindig működik.
-
Audience
aktív tag
válasz
Reggie0 #18310 üzenetére
Nekem nincs kedvem lecserélni az AP-kat, ráadásul be sem szerezhető. Majd ha megpusztul ami van akkor fogom cserélni arra ami éppen akkor lesz, lehet az már nem Mikrotik lesz, a WiFi-vel nem boldogulnak. Az új CAPSMAN amit fejlesztenek meg nem fogja az AX-es cuccokat kezelni csak akkor ha mind az nem lehet majd keverni a régi és az új eszközöket ami igencsak különös maximum üzletileg érthető. Ha a Mikrotik az értékesítésből él ami most nemigen megy mert nincs cucc sehol, akkor hamarosan jönnek a pénzügyi nehézségek meg a "Mikrotik Cloud" plan-B-ként.
-
Audience
aktív tag
Milyen címtartományt használsz a mikrotik mögött? a NAT be van állítva? A DMZ kb. egy olyan speciális port forward ami 0-65535-ig minden portot átirányít a DMZ-ben megadott IP-nek. A DMZ beállításoknál azt az IP-t kell megadni amit a WAN portra kap a mikrotik az ONT-tól. Ugye ne Quick set-et használsz?
-
Audience
aktív tag
Ha a PPPOE kapcsolatot a 2011 hozza létre akkor az ONT bridge módban van és a Tied a kontroll. Az összes szolgáltató által nem szűrt portot megkapja. Ha a kérdés az, hogy levenni róla aPPPOE-t akkor tedd DMZ-be az ONT-on, ha az tud ilyet és bár duplán NAT-olva de minden befelé jövő csomagot megkap.
-
Audience
aktív tag
-
Audience
aktív tag
-
Audience
aktív tag
válasz
lionhearted #17861 üzenetére
Az elektromos hálózat túlfeszültség védeleme egyszerűbb mint a LAN-on ezt rendesen megoldani.
-
Audience
aktív tag
válasz
Tamarel #17856 üzenetére
10G-hez optika kell. Sokkal vékonyabb mint a CAT6, könnyebb behúzni, a réz ára ahogy megy olcsóbb lesz hamarosan mint a réz kábel ha már nem olcsóbb. Van már technológia a csatlakozó szerelésre. Ma már nem kábelezném be a házat UTP kábellel mint pár évvel ezelőtt tettem.
-
Audience
aktív tag
válasz
Multibit #17847 üzenetére
Pl. ezzel ki tudod használni a Telekom 2/1-es csomagját, vagy ha a NAS-od tudja, ott mondjuk lehet egy értelmes felhasználás arra akasztani.
Ki tudsz alakítani egy 2,5G-s gerincet amin lógnak az 1G-s eszközök....igazából fogalmam sincs.
Szerintem 10G kellene ez csak egy olyan állomás amivel eladnak pár HW-t majd jönnek az 5G-s aztán a 10G-s cuccok és így folyamatosan igényt tudnak generálni az újabb cuccok irányába.
-
Audience
aktív tag
válasz
lionhearted #17838 üzenetére
Meglepne ha a hw nem tudná, meg a marketing dumában is utalnak rá:
The modern quad-core CPU running at 864 MHz combined with a solid GB of RAM packs a hefty punch when it comes to heavy operations like complex firewall rules, IPsec hardware encryption, using more threads or experimenting with the most advanced RouterOS features. And with the addition of WPA3 advanced encryption support, you’re safer than ever before.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Linux kezdőknek
- Könyvajánló
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- TCL LCD és LED TV-k
- Argos: Szeretem az ecetfát
- RAM topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Vicces képek
- További aktív témák...
- DDR5 GAMER PC: Új RYZEN 7 8700F +RTX 4060/5060/4070/5070 +16-32GB DDR5! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD
- Szép! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 32/512 Iris Xe FHD Magyar
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 8/512 Iris Xe FHD Magyar
- 512 Gb-os NVME-k
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest