- iPhone topik
- Apple Watch
- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- VoLTE/VoWiFi
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
-
Mobilarena
Manual, analóg, filmes, MF objektívek
Új hozzászólás Aktív témák
-
szazbolha
addikt
válasz
robi1979 #13906 üzenetére
"Most akkor mi az igazság a Sony Milc+mc-11el kapcsolatban?"
.
Az hogy működik. Még nem találtam olyan objektívet ami ne ment volna vele (biztos van ilyen), sőt a régi "halott" sigma objektívek is életre kelnek és mennek vele.
Hogy milyen lesz az AF sebessége? Az a fgéptől függ. Nekem teljesen megfelel A7-II-ön, lehet A6300-on még jobb.A speed booster (focal reducer) nem mostani találmány, a csillagászati távcsöveknél régóta használják, csak most készítettek milcekhez is passzoló darabot. Fontos a bázistávolság tartása. Magam is készítettem vagy 5 féle focal reducert, pl. gukkert szétszedve (neten van rá diy videó), de a minősége gyenge volt.
Amit a kínaiak csinálnak/ebayeznek 20-50,000 Ft között az már jó.
Úgy képzeld el mint egy fordított telekonvertert (fókusznyújtót), de ez egy fókusz csökkentő optikai szerkezet, és általában úgy csinálják meg, hogy kb, 1,4-el csökkenti az objektív fókusztávolságát. (1/0.71 = 1,4)
A telekonverternél fényerő veszteséged van, itt meg fényerő nyereséged, hiszen a belépő pupilla nem változik, csak a fókusztáv csökken. Az 1,4 fókusz rövidítés kb. 1 blendényi fényerő nyereség.Minden elmélet szerint a plusz lencsetagok rontják a képminőséget. Ezzel szemben sokak tapasztalata, hogy a régebbi 50-135mm fókusztávú közepes objektívek esetében szubjektív minőség javulást látunk focal reducerrel.
Lehetne ezt magyarázgatni vonalélességgel, feloldóképességgel, vagy hogy a gyűjtő lencse kisebb felületre vetíti ugyanazt a képet (Full frame helyett APS-c-re), de inkább fogadjuk el a tapasztalást. 4-5 random választott objektívből 3-nál biztos láthatóan javítja a képminőséget. A 135-ösöknél szinte bármelyikét.
Occó kinai MF: [link]
Közepes kínai AF: [link]
A Lens Turbo - II kicsit jobb optikailag, de MF: [link] -
80hun
addikt
válasz
robi1979 #13906 üzenetére
Lámpafénynél a7ii-n
Az a6300 csak jobb lesz és persze több fénynél mégjobb. -
Rapid136
őstag
-
szazbolha
addikt
válasz
robi1979 #13891 üzenetére
Van még valami amit érdemes kipróbálni 135mm-es objektívekkel: Focal reducer. (speed booster)
Számomra megmagyarázhatatlan módon a legtöbb kistele a látszólagos vagy szubjektív képminőséget javítja.
Még az olcsóbb kinai FC is. És az 1 fényerő plusz is sokat segít, a térérzet a mélység élesség is más lesz a képeken (szerintem jobb)
Végig próbáltam sok objektívet focal reducerrel. A 20 asoknál vignettál, vagy kivág, a 35mm-nél semmi különös (ok +1 fényerő), de a képminőség "javító" hatása 50mm-től kezd látszani és 135 mm-nél szinte mindegyik objektíven láthatón dob valamennyit. (épp a Sonnar 135-ön nem sokat... hmm)
APS-C szenzoros gépekre van tervezve a Focal Reducer. A 135mm-es objektív látószöge annyi lesz mint FULL szenzoron és az 1 fényerővel lehet játszani.
Egy f/2.8-as átlagos kistelénél lehet 0,5-1 blendét rekeszelni és még mindig f/2,8-nak megfelelő záridővel lehet képet készíteni. Nagyon nem mindegy... mert a szélek is jók lesznek. Ha meg nyitottan használjuk, akkor a mélységélesség érzet javul és persze a záridő korlát.
Érdemes kipróbálni.... -
MrChris
nagyúr
válasz
Egy OM85/2 MC egy elég jó üveg, 80-100e. A natív Sony 85-ös persze kétszer ennyi, de új és valszeg jobb is. A 85-ösök elég drágák, 135mm-es a budget, ezekből a 2.8-asokat legalább 1fé-vel kell rekeszelni, ha éleset és becsillanás mentest szeretnél. 100mm árban a kettő között van és nyitva 2.8-on is tűrhető. Tehát lehet ilyen manuális obikat venni, csak válogatni kell (vesz-elad-vesz...) és sajnos mára már jól leszelektálódtak a jobb darabok. Az eleve jó típusok meg drágák.
A régi zoom objektívek nagyon elmaradnak mindentől. Mint ahogy az a Vivitar is gyenge élességben, viszont nem mentes a képi hibától, ami miatt érdemes mégis használni, főképp FF-en. -
szazbolha
addikt
válasz
robi1979 #13879 üzenetére
Az a legendás Vivitar S1 70-210 széria egy darabja. 5 féle készült az idők során (illetve 6 az arannyal együtt)
https://www.pentaxforums.com/userreviews/vivitar-series-1-70-210-line.html
.
Ebből 4 darabot sikerült begyűjtenem jópár év alatt. Még a leggyengébb V4 cosina is ingen jó objektív volt, de a sorozat első 3 elemét csak ajánlani tudom mindenkinek.
Mindaddig amíg nem szerez be egy EF-70-200-at + AF-es adaptert. A használati komfort ég és föld egy tolózoomhoz képest, nyitottan is sokkal jobb. Persze az igaz, hogy f/5,6-tól alig van már különbség képminőségben.
A Vivitarból 3 Nikon végű volt, mert könnyen adaptálható (caninra és onnan milcre), és elég sokáig Nikon SLR/DSLR-eim voltak. Sokáig a polcon álltak, de amikor Sony A7mk2-vel, stabival kezdtem használni szinte mindig magammal vittem. Megszünt a záridő kényszer. Kb 180-200mm-ig mind elég éles és mivel nehéz objektívek stabival az 1/30 sec-es felvételek is jók voltak. De egy korszak lezárult. Legalábbis nálam. A kényelem, lustaság nagyúr.
.
Mechanikailag mind robosztus, sosem volt vele, gondom, talán a V3-at használtam leginkább, mert az nyitottan is elég éles képet ad. Nemrég egy börzén adtam el az utolsót, igen olcsón, talán a felért sem, mint amennyiért 5-6 éve japánból megérkezett TOP állapotban. Remélem jó kezekbe került.... -
Matska
senior tag
válasz
50mm alatt nem érdemes vintage objektívet vásárolni, mert gyengék, sötétek, drágák, kontraszttalanok. Ha mindenképp manuális fókuszt akarsz, akkor nézegesd a 7artisans, Kamlan meg hasonló kínai gyártók termékeit 50mm alatt.
85-ből a Jupiter 9-et ismerem, az éles volt, kontrasztos már kevésbé teljesen nyitva, szép egyedi képi világ. 4-5db-ból általában 1-et ki lehet fogni, ami tényleg éles és nem full homály. Ezek 30-50.000Ft között mennek. Kb a legolcsóbb régi 85-ös. A többi márkából nagyobb eséllyel fogsz ki éleset, bár minimum másfél-kétszeres áron - pl Minolta Md, Canon Fd, Pentax/Takumar, Helios stb., Google a barátod.
A Carl Zeiss 135/3.5-el nem lehet mellényúlni, a többivel igen. Próbáld ki mind, ha van rá erőd/türelmed.
Legyen minden objektívnek saját adaptere. Megkönnyíted az életed.
Az megvan, hogy a Tamron 24-75 az FF-re való, Apsc-n meg amolyan semmire sem igazán jó, de legalább nagy és ormótlan?
-
jmakk
őstag
válasz
"Nézegettem ezeket a fotókat, ennek a Vivitarnak tényleg ilyen szép a rajza és az élessége zoom létére?
Ezek a képek A7-en készültek, ahol a pixelsűrűség kb. egy 10MP-es APSC gépének felel meg. Azon teljesen másképp viselkednek az obik és gyakorlatilag még a szódásüveg alja is egész jó képet ad. Egy a6300-n más lesz a helyzet.
-
tvamos
nagyúr
válasz
Itt van egy tok jo forum, ahol a 135-osokrol beszelgetnek: [link]
Inkabb vennek barmi bajoneteset, mint meneteset. Cserekor csavargatni kell, ami unalmas, a bajoneteset levenni egy mozdulat. Raadasul, ha szorul valami rajt, mondjuk a fokusz, akkor letekeri magat az adapterrol, a javitas meg egy rakat penz, ha nem magadnak csinalod. De mindenki maga tudja, en, csak ugy irogtok...
-
Rapid136
őstag
válasz
Először is kell hozzá kínai adapter, egy m42 mindenképp, minden más meg annak függvényében hogy mit sikerül szerezni. A régi filmes obik bajonettjével nincs baj, a kínai adapterekkel előfordulhat.
A fixek fényerősebbek, élesebbek és drágábbak. APS-C vázon 50-essel érdemes kezdeni.
Én a belenagyitást használom élességállításhoz, pontosabb.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÚJ bontatlan insta360 Ace Pro 2 8K AI - AKCIÓ!
- Eladó garanciális Hohem iSteady V2S gimbal
- Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN (C) Sony E objektív + Sigma 55mm WR CPL szűrő
- GOPRO Hero 12 BLACK - 5.3k akciókamera - két akku, mágneses csíptető, 64GB SD
- Eladó Formei sky blue 2.72 X 11m-es kék papír fotó háttér papírháttér fotóháttér
- AKCIÓ! Acer Predator Triton Neo 16 15 notebook - Ultra 9 185H 32GB RAM 2TB SSD RTX 4070 WIN11
- KIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK B650 R5 7600X 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3070 8GB MSI MPG Gungnir 100 Enermax 750W
- BESZÁMÍTÁS! VALVE Steam Deck LCD 1TB SSD kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest