Hirdetés
- Honor Magic8 Pro - bevált recept kölcsönvett hozzávalókkal
- Távozik az Apple vezérigazgatója
- Milyen okostelefont vegyek?
- Vivo X300 Ultra - tárcsázz, ha van rá keret!
- iPhone topik
- Xiaomi Watch 2 Pro - oké, Google, itt vagyunk mi is
- Így spórolhat az Apple az iPhone 18 kijelzőin
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- OnePlus 15 - van plusz energia
- MWC 2026: Bajnoki címre pályázik a Xiaomi Watch 5
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petya XT
senior tag
Nekem az volt a furcsa, hogy megcsináltam azt, amit és ahogy írtad, és mégis akadékoskodott a pamacs az AUR miatt, amikor csomagfrissítést csináltam.
A Debian helyett a Cachy Cinnamonja esetleg? Szerintem teljesen vállalható alternatíva a Manjaro helyett. Bár erre a Google Drive dolog miatt.....nem biztos, hogy jó átállni. Bár ezért szerintem előbb-utóbb közösségi nyomás lesz, és biztos működni fog. Én is idősebb vagyok, nem szeretem a változásokat, főleg nem a negatív változásokat. Azt néztem éppen, hogy a Minten pl a 6.8.xx kernel 2029-ig támogatott, ha valaki nem akar hozzá sem kell nyúlnia.
Ami viszont nagyon kontra, hogy csomagverziók, egy rollinghoz képest nagyon el vannak maradva, viszont atomstabilak. De így sok, utólag bekerült funkciótól, patchtől is elvágja magát az ember. Nekem a Debiannal volt olyan élményem, hogy talán soha többet nem próbálnám ki, de ott játszott az a faktor, hogy elkényelmesedtem a Minten, és fogalmam sem volt, hogy mennyire tiszta is a rendszer. Mint a Manjaro vs. Cachy, kb. ahhoz tudnám hasonlítani afájdal...érzést.
Ezt tényleg át kell gondolni alaposan. -
Petya XT
senior tag
Végül elkezdtem elölről, töröltem és újra létrehoztam a kulcskönytárat.
sudo rm -rf /etc/pacman.d/gnupgsudo pacman-key --initsudo pacman-key --populate manjarosudo pacman -S archlinux-keyringsudo pacman-key --refresh-keysÍgy már jó az AUR, valami félremehetett az előző metódusnál.
-
Petya XT
senior tag
Valami félreérthető volt, megcsináltam a kulcsok importálását. Be voltak importálva a kulcsok. Akkor volt még ennek ellenére! is a kérdés, amikor a grafikus felületen ténylegesen bekapcsoltam az AUR-t. Ott volt egy felugró, egy kulccsal kapcsolatban, nem mertem rányomni az okéra. Ennyi történt.
Jah vágom, hogy mi az AUR. köszi. -
Petya XT
senior tag
Nálam nem volt zökkenőmentes, a kulcsok sikeresen frissültek, de az AUR-nál problémát okozott, ott már nem mertem kulcsot importálni. Pedig csak bekapcsoltam a pamac-ban az AUR és a Flat támogatást, de az AUR-ral továbbra is van valami probléma a kulcsok miatt. Nem lehet, hogy azért mert nem teljesen kompatibilis a Manjaro és az Arch kulcsai? Nem lehet valami eltérés? Valami Manjaro speciális kulcs?
-
Petya XT
senior tag
Ohh. Az akkor nem csak ott fog problémát okozni, előbb-utóbb begyűrűzik a Cinnamon,Mate stb. vonalra is. Lesz akkor a Mintnél is probléma, de hátha addig kitalálnak valamit. Mondjuk én Megát használok, de mintha rémlene valami cli-s megoldás erre.
Manjaro Cinnamon. Továbbra is erősen problémás(PGP kulcs hitelesség). Nem tudom, hogy mi lesz ezzel így. Viszont az amdgpu tökéletesen működik Manjaro(Wayland,X11) alatt, régebbi Polaris kártyával. Végre megszabadultam az Nvidia driver okozta nyűgöktől. Találtam egy tök jó kis programot, amdgpu-top. Nagyon korrektül és néz ki és informatív.
-
Petya XT
senior tag
Sajnálatos, hogy ez történik a Manjaro háza táján. Régóta, évek óta érződött ez már, látva a disztró drasztikus változásait, látszott, hogy nem egy irányba indultak el, megszámolni sem tudom, hogy pl. az X11-Wayland váltást hányszor húzták meg(és még mennyi apró dolog volt). A közösségi kiadások ígéretesek, de sajnos sokszor azoknál is tapasztaltam az alaprendszer hibáit.
Most legalább leírták, hogy mi van, és mi várható.
Én a helyedbe nem nagyon esnék kétségbe, ha ismered a Manjaro(Arch) kezelését nagyjából(feltételezem, hogy így van), a többi rollinggal sem lesz bajod, sőt meglepetésre kevesebb, mint a Manjaroval. Az Endeavour sokkal kezesebb, és letisztultabb, mint a Manjaro, de a Cachy sem ördögtől való, mint ahogy lentebb írták. Ez a szép, nem vagy megkötve semmivel, ha nem tetszik, váltasz.oszthagymarakodjanak. -
growler
őstag
Szerintem azért még nem kell temetni a Manjarot.
Igaz, úgy tűnik hogy a mélyben "fortyog a láva" (ezt eddig a közösségi kiadások/
snapshotok (pl. Cinnamon) nagyon ritka/vontatott kiadásában véltem felfedezni.
Pl. az utolsó Manjaro Cinnamon snapshot (telepítő) 2025 06 09.-én lett kiadva!
Vannak Arch alapú rollig kiadások melyeknél havonta, - 2 havonta adnak ki új
snapsotot.
"Hova menjek ha ez végleg befuccsol?"
Szerintem, szóba jöhet a fix kiadási ciklusú Linux Mint, vagy a rolling (testreszabott)
Garuda. (Többek között) -
törölt tag
Kíváncsiságból újraraktam a Cinnamon minimal változatát és akkor nem jelezte .
Majd lefrissítettem 1,2GB-ot és utána előjött megint, a telepítő 2024. július 29-es.
Voltak furcsaságok pl nem mindig nyíltak meg elsőre alkalmazások, vagy mikor bezártam a brave böngészőt még utána pörgetett, mentett valamit.
Felraktam a hivatalosan támogatott KDE verzió minimal változatát, ennél nem jelzi és szép folyamatosnak érzem a rendszert. 2025. április 14. kiadás.
Lehet, hogy nem véletlenül jelzi azt, ezért zavart... -
törölt tag
Nekem is ez a nézőpontom, hogy az arch alapú érezhetően fürgébb minden tekintetben.
Manjaro nem annyira gördülő így talán ideálisabb választás azoknak akik nem értenek annyira hozzá.
Az elrontott frissítések miatt akadnának gondok, akkor kipróbálnám az EndeavourOS-t és belemennék jobban, hogy a frissítéseket vissza minősítve x időre, úgy telepíteném.
Igazság szerint tesztelgetni kell őket mert ,pl utána olvasva a neten sokan szidják a Manjaro-t, vannak akik meg az EndeavourOS-t szidják és a Manjaro-t dicsérik. -
Adamyno
tag
Nálam ugyanez volt. Ez a sok snap meg flatpak... brutál mennyiségű adat minden egyes frisstésnél, ami plusz idő, plusz eszi az SSD-t meg eleve minden lassabb. Anélkül, hogy mélyebben érteném az Arch alapjait, a Manjaro működik, egész jó a community support, bele tudod magad ásni, de maradhatsz a felszínes használó szerepében is. Egy dolgot nem sikerült megoldanom gyorsan: AD hálózatban DFS share-ek elérése. Mint-en ez megy alapból. Biztos, hogy meg lehet csinálni, de nem volt időm.
-
Petya XT
senior tag
...ezért kellene ugye az adat, mert nálam meg menet rendszerint van valami. Pedig nincsenek speckó hardvereim. A Plasma is zavaró tényező lett, de ezt meg nem hiszem, hogy olyan tudatlan átlagfelhasználónak kellene orvosolni, mint én. Manjaro-ból is van 3 fő, 3 közösségi kiadás. Kinél mi jön elő.
BoB:
..volt is nagy vihar körülötte, szerintem mindenki ismeri, és mindenkinél ki van kapcsolva...
-
-
inf3rno
nagyúr
KDE, részben az okozza, hogy nincs felmountolva egy meghajtó, és nem találja a fájlokat, de emiatt nem szokott összeomlani, csak kiírja, hogy nincs meg a fájl. Jó lett volna hibakódot nézni hozzá. A Firefox sem szimplán crash-elt, csak furán kezdett viselkedni, nem jelenítette meg a lapokat vagy valami ilyesmi. Ha legközelebb lesz, majd leírom pontosan a tüneteket.
-
Igen, valami rémlik ez ügyben, szerintem, nem használtam, csak láttam a letöltéseknél.
Viszont úgy döntöttem, hogy egy ablakkezelő egyszerű elérhetőségéért nem szenvedek a manjaro-val, jó a mostani debian, inkább megtanulok .deb csomagot csinálni forrásból.

Az AUR pkgbuild file szerintem jó kiindulási pont más disztrókon is.

-
karamblo
tag
somagok (1) at-spi2-atk-2.38.0-1
Teljes eltávolított méret: 0,22 MiB
:: El kívánja távolítani ezeket a csomagokat? [I/n] I
:: Csomagváltozások feldolgozása...
(1/1) eltávolítás: at-spi2-atk [#######################################################################################] 100%
:: Tranzakció utáni műveletek végrehajtása...
(1/1) Arming ConditionNeedsUpdate...
karamblo-pc% sudo pacman -Syuu
:: A csomagadatbázisok szinkronizálása...
core naprakész
extra naprakész
community naprakész
multilib naprakész
:: Teljes rendszerfrissítés indítása...
:: Lecseréli atk-t erre: extra/at-spi2-core? [I/n]
:: Lecseréli kwayland-server-t erre: extra/kwin? [I/n]
:: Lecseréli qgpgme-t erre: core/qgpgme-qt5? [I/n]
:: Lecseréli steam-manjaro-t erre: multilib/steam? [I/n]
függőségek feloldása...
:: A(z) qt6-multimedia-backend csomaghoz 2 szolgáltató érhető el:
:: Tároló extra
1) qt6-multimedia-ffmpeg 2) qt6-multimedia-gstreamer
Adjon meg egy számot (alapértelmezett=1):
ütköző csomagok keresése...
:: A(z) nvidia-utils és a(z) nvidia-440xx-utils ütközik egymással (nvidia-libgl). Eltávolítja a(z) nvidia-440xx-utils csomagot? [i/N]
hiba: feloldhatatlan csomagütközéseket találtam
hiba: nem sikerült előkészíteni a tranzakciót (ütköző függőségek)
:: A(z) nvidia-utils és a(z) nvidia-440xx-utils ütközik egymással
karamblo-pc%
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Milyen autót vegyek?
- VR topik
- Új IP, erős rajt: a Pragmata hétvégére már 1 milliónál járt
- Starlink
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Bestbuy játékok
- Robotporszívók
- Eljött a CPU-k kora az AI-piacon
- Honor Magic8 Pro - bevált recept kölcsönvett hozzávalókkal
- További aktív témák...
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eladó jogtiszta, Windows 11/10, Office 2019/2021/2024, Fizikai és Digitális licencek, Számlával.
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 9060XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell Precision 5530 15,6" FHD, i7 8850H, 16GB RAM, Quadro 4GB VGA, 512GB SSD, jó akku, számla, gar
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- MiniITX GAMING PC! Ryzen 7700 / RTX 5070 / B850I / 32GB DDR5 / 2TB NVMe / 750w Gold! BeszámítOK
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest