- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
Új hozzászólás Aktív témák
-
inf3rno
nagyúr
-
inf3rno
nagyúr
válasz
inf3rno #1630 üzenetére
Ha kihúzom és újra bedugom a kábelt, akkor egy időre megjavul. Van, hogy teljesen elmegy az internet, és csak így jön vissza. Az alaplap tök új, nem hiszem, hogy annak a hardver hibája lenne, inkább a routerre gyanakszom. Másik gépen is tapasztalunk hasonlót, ott csak simán elmegy az internet, de az nagyon régi gép, és előtte is csinálta. Még az is lehet, hogy az zavarja a hálózatot és hardver hibás.
-
inf3rno
nagyúr
Lehet valahogy a hálózatot debuggolni? Valamiért 5 másodpercet késik egy-egy weboldal betöltésével. A saját oldalam pl. 300 msec alatt betölt normálisan, de mégis 5-10 másodpercig szokta tölteni, ha olyanja van. Facebookot most éppen be sem akarja tölteni. Firefox alatt hatványozottan érezhető a dolog, de Chromenál is előfordul, abból gondolom, hogy hálózati jellegű a probléma. Néha megjavul, akkor normálisan lejönnek a weboldalak. Vicces, hogy barátnőm gépe 15 éves, és gyorsabban betölti a weboldalakat rajta...
-
inf3rno
nagyúr
válasz
inf3rno #1617 üzenetére
Közben betettem a meghajtót fstabba, szépen mountolja indításkor.
Ha valakinek ugyanez kellene:
sudo blkid
-> /dev/nvme0n1p1: LABEL="hynix" UUID="{az-azonosito}" UUID_SUB="..." BLOCK_SIZE="4096" TYPE="btrfs" PARTUUID="..."
/etc/fstab
UUID={az-azonosito} /run/media/{user}/hynix/ btrfs defaults,noatime 0 0Nézegettem a mount options-t btrfs-hez, de úgy találtam, hogy nem kell semmi extra, mert jók az alapbeállításai többnyire, a tömörítés, vagy hogy max sebességgel működjön nekem most nem fontos.
-
inf3rno
nagyúr
Ti is tapasztaltok olyat, hogy többször le kell nyomni a jobb gombot, mert mindig eltűnik a menü, amikor felengeditek? Már 1-2 hete ilyen. Lehet csak az én egeremmel van baj.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Petya XT #1622 üzenetére
De biztos, csak jobban utána kell járni, hogy btrfs-nél milyen opciókat állítsak be rajta. Gondolom nem elég, hogy btrfs meg uuid. Nekem régen nem kért jelszót, csak mióta gnome disks-el beállítottam rajta az auto mountot úgy rémlik. Szóval elég zavaros az egész. Azóta mondjuk töröltem, de lehet visszarakom, aztán megnézem újra.
-
inf3rno
nagyúr
Belefutottam egy olyanba, hogy Manjaro nem mountolja fel a meghajtókat. Eddig jelszót kért, most viszont a jelszó bekérő ablak nem jelenik meg, csak kiírja, hogy nincs jogosultságom mountolni. Ez így egyik napról a másikra történt. A másik furcsaság, hogy mióta automount van a meghajtón, csak azóta kéri a jelszót, előtte jelszó nélkül ment simán rákattintva. Szóval valami nagyon nem kerek a mountolás terén. Tudtok ajánlani best practicet? Remélem nem kell fstabban turkálni, mert az eléggé 20. századi.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
inf3rno #1611 üzenetére
Hát a végén onnan copyztam be
cp /usr/lib/php82/modules/openssl.so /usr/lib/php/modules
remélem így menni fog, majd kipróbálom valamikor. Elvileg a telepített PHP is 8.2-es, úgyhogy gondolom kompatibilis. Ha jól értem most két PHP van fent, az egyik, amit a szerver használ a php mappa alatt és egy, amivel az OpenSSL települt a php82 mappa alatt. Ha nem megy, akkor gondolom mindent át kell írni az Apache konfigban, hogy a php82-re mutasson.
-
inf3rno
nagyúr
PHP 8.2 OpenSSL csomagot hogyan lehet feltenni? Próbálkoztam pacmannal, de nem találja, alapból meg nincs benne a PHP telepítésben. :S
-
inf3rno
nagyúr
válasz
inf3rno #1604 üzenetére
A vscode valami crash loopba ment át, nem sikerült elindítani. Nekem úgy néz ki ez az egész, hogy altatásnál eltörik valami, amitől szinte az összes program függ. Arra saccolok, hogy valami KDE függő, de más linuxoknál is tapasztaltam már régen, hogy hibernáció vagy altatás után meghülyültek. Szal még az is lehet, hogy valami nagyon régi kernel bugról van szó.
-
-
inf3rno
nagyúr
KDE, részben az okozza, hogy nincs felmountolva egy meghajtó, és nem találja a fájlokat, de emiatt nem szokott összeomlani, csak kiírja, hogy nincs meg a fájl. Jó lett volna hibakódot nézni hozzá. A Firefox sem szimplán crash-elt, csak furán kezdett viselkedni, nem jelenítette meg a lapokat vagy valami ilyesmi. Ha legközelebb lesz, majd leírom pontosan a tüneteket.
-
inf3rno
nagyúr
Altatás, hibernálás után nektek is vége lesz a Firefoxnak? Alapból az volt beállítva, hogy 15 perc tétlenség után aludjon, de így a megnyitott lapok használhatatlanok lesznek, és újra kell indítani azt hiszem magát az OS-t is, nem csak a Firefox-ot. Nem tudom mi csúszhat szét ilyenkor.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Pista0001 #1593 üzenetére
Köszi!
Csak az elején mentem végig és AUR-al próbáltam telepíteni. Valójában a CUPS localhostos oldalra kellett belépni, és ott beállítani a nyomtatót és a drivert. Még annyiban trükkös ennél, hogy a nyomtató nevében kötőjel van, de a driver nevében nincs kötőjel valamiért, pedig az összes hasonló nyomtatónál tettek bele kötőjelet. Most kitűnően működik! :-) Kösz a segítséget mindenkinek! -
inf3rno
nagyúr
Libreoffice Calc sem akar elindulni.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
jan herz #1587 üzenetére
Köcsi! Még mindig no printer driver detected, mintha a yay fel sem tenné. Pedig azt írja felkerül. Nem értem.
yay -S brother-hll2310d
AUR Explicit (1): brother-hll2310d-4.0.0-2
:: PKGBUILD up to date, skipping download: brother-hll2310d
1 brother-hll2310d (Installed) (Build Files Exist)
==> Packages to cleanBuild?
==> [N]one [A]ll [Ab]ort [I]nstalled [No]tInstalled or (1 2 3, 1-3, ^4)
==> a
:: Deleting (1/1): /home/inf3rno/.cache/yay/brother-hll2310d
HEAD is now at 3781821 Add 'which' dependency.
Removing brother-hll2310d-4.0.0-2-x86_64.pkg.tar.zst
Removing hll2310dpdrv-4.0.0-1.i386.rpm
Removing src/
1 brother-hll2310d (Installed) (Build Files Exist)
==> Diffs to show?
==> [N]one [A]ll [Ab]ort [I]nstalled [No]tInstalled or (1 2 3, 1-3, ^4)
==> n
==> Making package: brother-hll2310d 4.0.0-2 (2023. szept. 16., szombat, 14:42:52 CEST)
==> Retrieving sources...
-> Downloading hll2310dpdrv-4.0.0-1.i386.rpm...
% Total % Received % Xferd Average Speed Time Time Time Current
Dload Upload Total Spent Left Speed
100 129k 100 129k 0 0 600k 0 --:--:-- --:--:-- --:--:-- 602k
-> Found wrapper.patch
==> WARNING: Skipping verification of source file PGP signatures.
==> Validating source files with md5sums...
hll2310dpdrv-4.0.0-1.i386.rpm ... Passed
wrapper.patch ... Passed
:: (1/1) Parsing SRCINFO: brother-hll2310d
==> Making package: brother-hll2310d 4.0.0-2 (2023. szept. 16., szombat, 14:42:53 CEST)
==> Checking runtime dependencies...
==> Checking buildtime dependencies...
-> Found hll2310dpdrv-4.0.0-1.i386.rpm
-> Found wrapper.patch
wrapper.patch ... Passed
==> Removing existing $srcdir/ directory...
==> Extracting sources...
-> Extracting hll2310dpdrv-4.0.0-1.i386.rpm with bsdtar
==> Sources are ready.
==> Making package: brother-hll2310d 4.0.0-2 (2023. szept. 16., szombat, 14:42:55 CEST)
==> WARNING: Using existing $srcdir/ tree
==> Entering fakeroot environment...
==> Starting package()...
patching file opt/brother/Printers/HLL2310D/cupswrapper/lpdwrapper
/home/inf3rno/.cache/yay/brother-hll2310d/src
/home/inf3rno/.cache/yay/brother-hll2310d/src
==> Tidying install...
-> Removing libtool files...
-> Purging unwanted files...
-> Removing static library files...
-> Stripping unneeded symbols from binaries and libraries...
strip: Unable to recognise the format of the input file `./opt/brother/Printers/HLL2310D/lpd/armv7l/brprintconflsr3'
strip: Unable to recognise the format of the input file `./opt/brother/Printers/HLL2310D/lpd/armv7l/rawtobr3'
-> Compressing man and info pages...
==> Checking for packaging issues...
==> Creating package "brother-hll2310d"...
-> Generating .PKGINFO file...
-> Generating .BUILDINFO file...
-> Generating .MTREE file...
-> Compressing package...
==> Leaving fakeroot environment.
==> Finished making: brother-hll2310d 4.0.0-2 (2023. szept. 16., szombat, 14:42:57 CEST)
==> Cleaning up...
loading packages...
warning: brother-hll2310d-4.0.0-2 is up to date -- reinstalling
resolving dependencies...
looking for conflicting packages...
Packages (1) brother-hll2310d-4.0.0-2
Total Installed Size: 0,38 MiB
Net Upgrade Size: 0,00 MiB
:: Proceed with installation? [Y/n] y
(1/1) checking keys in keyring 100%
(1/1) checking package integrity 100%
(1/1) loading package files 100%
(1/1) checking for file conflicts 100%
(1/1) checking available disk space 100%
:: Running pre-transaction hooks...
(1/1) Creating Timeshift snapshot before upgrade...
==> skipping timeshift-autosnap due skipRsyncAutosnap in /etc/timeshift-autosnap.conf set to TRUE.
:: Processing package changes...
(1/1) reinstalling brother-hll2310d 100%
:: Running post-transaction hooks...
(1/2) Arming ConditionNeedsUpdate...
(2/2) Refreshing PackageKit... -
inf3rno
nagyúr
Megpróbáltam újra, ugyanaz. Felmegy az AUR driver yay-al, de utána ha bekapcsolom azt írja, hogy nincs driver a nyomtatóhoz. Az újraindítás sem segít. Esetleg manuálisan hozzá lehet rendelni drivert? Van még RPM fájl, arra esetleg valami telepítő program van?
-
inf3rno
nagyúr
New printer was detected. Missing printer driver. Nagyjából ennyit ír, amikor bekapcsolom a nyomtatót. A yay-al a brother-hll2310d, amit feltettem, amit ír nyomtatót meg Brother HL-L2310D series, szóval elvileg stimmel. Nem értem miért nem megy mégsem a driver.
-
inf3rno
nagyúr
-
inf3rno
nagyúr
Fent van a yay, ha sudoval telepítek akkor az a baja, ha nem sudoval, akkor meg az a baja. Ki érti ezt.
Tulképp még a választási lehetőségeket sem értem, hogy mit akar, mindegyiknél N-re mentem, aztán kész.
==> ERROR: Running makepkg as root is not allowed as it can cause permanent,
catastrophic damage to your system.
-> error making: brother-hll2310d-exit status 10
-> Failed to install the following packages. Manual intervention is required:
brother-hll2310d - exit status 10yay -S brother-hll2310d INT ✘
AUR Explicit (1): brother-hll2310d-4.0.0-2
:: PKGBUILD up to date, skipping download: brother-hll2310d
1 brother-hll2310d (Build Files Exist)
==> Packages to cleanBuild?
==> [N]one [A]ll [Ab]ort (I)nstalled [No]tInstalled or (1 2 3, 1-3, ^4)
==> n
1 brother-hll2310d (Build Files Exist)
==> Diffs to show?
==> [N]one [A]ll [Ab]ort (I)nstalled [No]tInstalled or (1 2 3, 1-3, ^4)
==> n
==> Making package: brother-hll2310d 4.0.0-2 (2023. szept. 15., péntek, 20:36:44 CEST)
-> Found wrapper.patch
==> WARNING: Skipping verification of source file PGP signatures.
wrapper.patch ... Passed
==> Making package: brother-hll2310d 4.0.0-2 (2023. szept. 15., péntek, 20:36:45 CEST)
-> Found wrapper.patch
wrapper.patch ... Passed
==> Removing existing $srcdir/ directory...
==> Extracting sources...
-> Extracting hll2310dpdrv-4.0.0-1.i386.rpm with bsdtar
==> Sources are ready.
==> Making package: brother-hll2310d 4.0.0-2 (2023. szept. 15., péntek, 20:36:47 CEST)
==> WARNING: Using existing $srcdir/ tree
==> Removing existing $pkgdir/ directory...
==> Entering fakeroot environment...
==> Starting package()...
/home/inf3rno/.cache/yay/brother-hll2310d/PKGBUILD: line 30: patch: command not found
==> ERROR: A failure occurred in package().
Aborting...
-> error making: brother-hll2310d-exit status 4
-> Failed to install the following packages. Manual intervention is required:
brother-hll2310d - exit status 4
(/I) -
inf3rno
nagyúr
Valaki el tudna igazítani két mondatban, hogy mi ez az AUR, és miért tűnik úgy, hogy fent van a nyomtató driver a repojukban, mégis képtelen telepíteni nekem a Manjaro? [link]
-
inf3rno
nagyúr
Oké, köszi! Arch témában még az EndeavourOS, amit dicsérnek distrowatch-on, hogy stabilabb és gyorsabban reagál a csapat a bugokra, de a Manjaro nevét régóta ismerem, aztán valahogy összekötöm a stabilitással, ha valaki régóta a piacon van. Mondjuk Ubuntunál ezt pont bebuktam. :-)
-
inf3rno
nagyúr
Manjaro, KDE-hez tudtok valami tippet adni? Már úgy értve, hogy van e valami speciális dolog, ami csak ebben a disztróban van, és másban nincsen, vagy hogy pl. mire figyeljek a rolling release kapcsán, hogy ne hulljon szét a rendszer hosszú távon? Ubunturól álltam át, egyelőre jól muzsikál. Egyedüli furcsaság annyi volt, hogy az első újraindításnál elfelejtette az összes ikont, amit kiraktam a panelre, de másodikra már megjegyezte. Ami kellett, azt telepítettem, megy minden, egyedül a Disks hiányzik Ubuntuból, azt szerettem, de talán van valami másik lemezkezelő program, ami jó. Esetleg bármi tipp, vagy alapból telepítve van ilyen? Tetszik, hogy nincs auto mount. :-)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Autós topik
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Elektromos cigaretta 🔞
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- bambano: Bambanő háza tája
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- PR-Telecom
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Gyermek PC játékok
- MSI CYBORG 15 A13V
- Csapj le az új MSI MPG B550 GAMING PLUS-ra most! 0% THM-RE is!
- KATONAI ÜTÉSÁLLÓ!!! Getac S410 i5-6300u, G3: i5-8365u, G4: i5-1145G7
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
- Bomba ár! Dell Latitude 5420 - i5-1145G7 I 16GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest