- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- MIUI / HyperOS topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Yettel topik
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petya XT
senior tag
válasz
fekete.puma #1734 üzenetére
Nálam konkrétan úgy összefagyott a WL Mint alatt, hogy reset lett a vége. Ott nem is erőltettem többé.
-
Petya XT
senior tag
válasz
Krissz80 #1729 üzenetére
Szia, köszi a leírást. Egyenlőre elengedem a btrfs-t, amíg nem okoz ténylegesen valamilyen hátrányt az ext4, addig marad.
A laggolásra, gondolom ez KDE. Van egy sanda gyanúm, hogy X11-en vagy, érdemes lehet kipróbálni Wayland alatt is. Annak a gépnek nincs egy porcikája sem, ami köhögne miatta. Bejelentkezési ablak, bal alsó sarok, ott lehet a munkamenetet kiválasztani, megjegyzi. Nálam X11-en nem tudott felébredni rendesen, meg ilyen apróságok. A laggokról...két disztrót láttam, ahol egyáltalán nincs ez jelen: a Mint Cinnamonja, és a Manjaro Gnome. A többiben mindben volt, szerencsére minimálisan. Ez nyilván csak a saját tapasztalatom. Nem volt zavaró. Mondjuk Windows után lehet olyan érzése az embernek, hogy baltával faragták ki az asztali környezetet linux alatt. Néha nem adja könnyen magát.
-
Petya XT
senior tag
válasz
urandom0 #1724 üzenetére
Manjaro KDE volt a donor. Nem tesztelgettem szándékosan, volt egy két fájlmozgatás, ext4 es belső lemezről a btrfs SSD-re, és Ext4-es SSD-re. Valamikor régebben már szívtam meg Minttel, ott is a lassúsága miatt váltam meg tőle. Megvan az érzés, amikor leülsz a géped elé.....és mi a f...sz van ezzel??? Nah ez a fájlrendszer nálam ilyet okoz. Érezhetően lassabb, Celluloid, böngésző és minden is....lassan indul. Amit írtál, azt nem próbáltam, hogy egy lemezen belül mozgatni. Az kimaradt.
Érdekes amit írtál, még nagyobb kérdőjel van bennem, hogy itt miért ilyen lassú. -
Petya XT
senior tag
válasz
urandom0 #1711 üzenetére
Szia, elnézést, hogy csak most válaszolok, köszönöm a válaszod.
Most volt alkalmam kipróbálni, de sajnos annyira lassúnak találtam, hogy ezt a történetet elengedtem. Egy 400 mb-os profil mappát is majdnem egy percig másolt, ez nem elfogadható számomra. Sajnálom, remélem sok rendszerfunkció nincsen, ami használná. -
Petya XT
senior tag
A legutóbbi Gnome verzió erőltetné teelpítéskor a btrfs fájrendszert. Érdemes ezt használni, vagy inkább ext4-et? Mezei, multimédia fogyasztásra használt gépnél hoz valamit a konyhára?
-
Petya XT
senior tag
Pedig a KDE-t használó összes disztrónál arconcsapja az embert a beállításoknál. Azt mondjuk nem tudom, hogy ez a funkció segíthet e az alaprendszer problémáiban, ha mondjuk a Plasmával összefüggésben van valami, és mondjuk rendszerszinten. Megosztják az adott rendszer fejlesztőivel vagy nem, vagy csak a Plasma fejlesztéséhez használják.... Mivel ez magához a rendszerhez jön, szerintem üdvözölendő. Majd a DW-on megnézzük egy pár hónap múlva, hogy mennyire volt sikeres. Bár vóna egy tippem....
-
Petya XT
senior tag
...ezért kellene ugye az adat, mert nálam meg menet rendszerint van valami. Pedig nincsenek speckó hardvereim. A Plasma is zavaró tényező lett, de ezt meg nem hiszem, hogy olyan tudatlan átlagfelhasználónak kellene orvosolni, mint én. Manjaro-ból is van 3 fő, 3 közösségi kiadás. Kinél mi jön elő.
BoB:
..volt is nagy vihar körülötte, szerintem mindenki ismeri, és mindenkinél ki van kapcsolva... -
Petya XT
senior tag
válasz
growler #1661 üzenetére
Átlagfelhasználóként írok, egy, az Arch lelkivilágában jobban járatos személy könnyebben megugorja azokat a problémákat, amik előjönnek mostanában. Én eljutottam arra szintre már a Manjaro-n, hogy semmi fontos dolgot nem tárolok a rendszermeghajtón, mert nem tudom a következő frissítés után elindul é...
Nem is az volt a kérdés, hogy meglépik e, hanem, hogy mikor éri el az ingerküszöböt, az az instabilitás, ami jellemzi a rendszert. Valamit kezdeni kell vele, ezt én egy kifejezetten jó ötletnek találom a fejlesztők részéről. Ha tudják, hogy mi a gáz, hamarabb lehet lépni, javítani. Az önkéntes jelentés más disztróknál sem működik, egy-két lelkes embert leszámítva, mindenki sz@rik rá. Böngészőben, és minden egyéb programban is első dolog kilőni ezeket a telemetria, automatikus hibajelenség dolgokat többnyire. Most mindenki tegye a kezét fel.....hányan használták már itt, akár ebben a közösségben is a Mint hibajelentőjét akár? Nem sokan vannak gyanítom.
Nyilván kiirtható, sok rendszeren nem lesz fent, de hátha. Ha jellemezni kellene a Manjaro szempontjából lassan létszükséglet, privacy szempontból meg minimum aggályos, de melyik ujjukba harapjanak? Nálam 3 éve jelen van a rendszer, és összehasonlítani sem lehet a régebbi kiadásokkal. Annyira fragmentált a linux világa, hogy egyszerűen a projektek szempontjából kell az adat, ami ugye most nincs. És ez nem csak a Manjaro-t érinti, hanem szinte minden nagyobb disztrót. Dióhéjban erre gondoltam.
-
Petya XT
senior tag
válasz
inf3rno #1623 üzenetére
Igazad van, a leegutolsó telepítéskor én is megszenvedtem velük, holott korábban nem volt probléma, egy NTFS, egy Ext4-es vinyóval. Valami jogosultsági, biztonsági dolog volt, mert korábban a Disks mindenféle root jelszó nélkül irogatott az fstabba(szóvá is tették többen), KDE alatt(Gnome alatt nem tudom) az mondjuk elég nagy gáz! Utána változott valami a lemezkezelésben, és a jogosultságokban, de megszenvedtem vele én is( bár gondolom ez nem nagy vigasz). Végül grafikusan a eltávolítható háttértáraknál éllítottam be, de ott is nekifutottam egy párszor.
-
Petya XT
senior tag
válasz
inf3rno #1617 üzenetére
Én meguntam vele a vacakolást az fstabbal, beállítások, eltávolítható eszközöknél állítottam be mindent. Ez nem működik nálad?
Egyszer bekérte a jelszót( két lemezről van szó), azóta felcsatolja indításkor. Meg talán régebben jártam úgy egyszer, hogy csak a Gnome-Disks-el tudtam megcsinálni.
-
Petya XT
senior tag
Igazából nincs vele gond, de volt egy értesítés, az bizonytalanított el. Egyébként úgysem nyugszok, ki fogom próbálni.
Apropó X11, látom nálad is az van. Rosszul emlékszek, hogy nem olyan régen még a Manjaróban Wayland-et láttam? Mi van ezzel? Nem úgy volt, hogy kukázzák az X11-et, ilyen-olyan okokból? Most megnéztem, nálam is az van....
-
Petya XT
senior tag
Értem, köszönöm.
Tehát ha jól értem, akkor itt is az LTS kerneleket érdemes csak használni. Az Nvidia driver miatt aggódom csupán, nagyon nagyokat szívtam az Ubuntu, Mint 20-as vonalon. Nem is vártam(om) meg az új Mintet( bár ott már tákoltak valamit, mert ment), de a 22-es Kubuntun már újfent nem volt jó. Kár érte, de végül ezért ért el a változás szele. -
Petya XT
senior tag
Sziasztok,
Kérdésként merül fel, hogy kell e kernelt frissítenem. A tálcán megjelenik, hogy kellene, de a kernel beállítás oldalon azt látom, hogy az ajánlott fut. Kell, vagy hagyhatom így? Egy rolling esetében mit jelent az, hogy LTS kernel? Sokat időztem a Minten, ez idáig kimaradt az életemből.
Most ez a helyzet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen SSD-t vegyek?
- OLED monitor topik
- Vigneau interaktív lokálblogja
- Dell notebook topic
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- 4K-s üzleti monitor érkezik az EIZO gondozásában
- Óvodások homokozója
- eBay-es kütyük kis pénzért
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 11 2024 1TB WiFi + Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- Nexus 6P 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Targus Universal USB 3.0 DV1K-2K Compact docking station (DisplayLink)
- Bomba ár! Dell Latitude 5310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Dell Latitude 5495 Full HD IPS Ryzen 5 pro 2500u Radeon Vega Mobile Gfx i5-8350u verő Bp MPL Foxpost
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest