- iPhone topik
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Nokia N900 - egy kategória újraértelmezése
- Honor Magic V3 - mágikus realizmus
- Magisk
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
Új hozzászólás Aktív témák
-
c4-eXp
aktív tag
UP!
-
c4-eXp
aktív tag
válasz
TrollBalint #136 üzenetére
jah
-
c4-eXp
aktív tag
válasz
TrollBalint #134 üzenetére
De, valóban copy paste-et használtam. Elég érdekes. Főleg, hogy miután rányomtam a mod-ra, akkor normálisan jelent meg a szöveg. Le is okéztam, a fórumon viszont ugyanúgy megmaradtak a nagy szóközök. Na mind1, nem olyan nagy tragédia.
-
c4-eXp
aktív tag
válasz
TrollBalint #132 üzenetére
Stuart J. Russel-Peter Norvig: Mesterséges intelligencia modern megközelítésben
szerk.: Miért hagyott ilyen nagy space-eket a szavak között???
[Szerkesztve] -
c4-eXp
aktív tag
válasz
TrollBalint #130 üzenetére
Akkor jó témát választottatok, gratulálok.
Ha programot akartok írni, meg egyébként is ajánlom azt a könyet, amit már pár hsz-szel ezelőtt leírtam.
-
c4-eXp
aktív tag
válasz
TrollBalint #127 üzenetére
Akkor sok sikert.
Egyébként hol tanulsz, hogy ilyen szakdogákat kell írnod?
-
c4-eXp
aktív tag
Na bameg, ilyen az én formán. Vitába kezdek egy volt biológia tanárral.
Oké, elismerem, nem teljesen helytálló, amit mondtam. De ugye nem írtam nagy hülyeségeket?Mert már fél éve nem tanulok bioszt (11.-es vagyok). Csak azt próbáltam elmondani, amire még emléxek.
A linkeket köszönöm, a másodikat már megnéztem. Az elsőhöz még gyűjtök egy kis erőt, mert látom szép terjedelme van.
[Szerkesztve] -
c4-eXp
aktív tag
válasz
TrollBalint #121 üzenetére
Mi? Te fejleszted a Deep Blue II-t?
-
c4-eXp
aktív tag
válasz
TrollBalint #119 üzenetére
Senki sem tekinti MI-nek az adatbázisos dolgot. Egyszerűen a sakkprogramok így működnek (a legtöbb). A Deep Blue is...
-
c4-eXp
aktív tag
az elektromosságnak jobb tulajdonságai voltak az információ hordozás terén,mint a biológiai és kémiai folyamatoknak
Na azért ez nem igaz. Ha figyeltél biológia órán, akkor emlékezhetsz rá, hogy csak az alsóbbrendű élőlényeknél (asszem pl. a puhatestűeknél) tevődik át az ingerület elektromos módon az egyik idegsejtről a másikra. Ez az elektromos szinapszis. Magasabb rendű élőlényeknél, pl. az embernél, kémiai szinapszisról beszélünk. Ennek az a lényege, hogy az egyik idegsejtből (amelyiken éppen az ingerület van) mediátor anyagok kerülnek ki, az ő, és a másik idegsejt közötti térbe. Ennek az anyagnak a hatására pedig +50mV-os akciós potenciál keletkezik a másik idegsejten, ergo áttevődött az ingerület. Ilyen mediátor, azaz közvetítő anyag pl. az adrenalin. Vannak gátló anyagok is (most speciel egy se jut eszembe), amelyek megakadályozzák az ingerület áttevődését. Ezeket használják a sebészetben érzéstelenítésre. Egyébként a kémiai szinapszis jóval gyorsabb ingerületvezetést tesz lehetővé az elektromosnál. Nem csoda, hogy a fejlettebb idegrendszerű élőlényeknél ez alakult ki. Remélem közérthetően fogalmaztam.
[Szerkesztve] -
c4-eXp
aktív tag
válasz
TrollBalint #110 üzenetére
Igen, alapvetően ezek a kétszemélyes játékok (sakk, amőba, go, stb.) a minimax keresési algoritmusra épülnek, amit szűkítenek egy alfa-béta nyeséssel. Ha nem szűkítenék, akkor a szimpla minimax egy átlagos számítógépen csak a kb. 5-ös mélységi szintet érné el a keresésnél, tehát egy kicsit rutinosabb sakkozó lazán elkenné a száját. Ezért kell a nyesés. Csakhogy! Ezek a programok a végjátékokban már általában nem a minimaxot használják, hanem egyszerűen azt a kib@szott nagy adatbázisukat, amiben már szinte az összes lehetséges kimenet benne van. A gépnek nincs más dolga, mint kiválasztani a megfelelő lépést az adatbázisból.
-
c4-eXp
aktív tag
Azaz _nagyon_ sok valódi játszma van betáplálva amit hús-vér nagymeseterek játszottak egymás ellen, és ezeket analizálja a program, megkeresve, hatékonyan kiértékelve a ''hasonló'' helyzeteket.
Tehát nem ''magától'' okos a program, hanem rég meghalt nagymesterek tudását felhasználva győz egy Kaszparov ellen.
Ugyanezt írtam a #49-ben.
Egyébként engem meg a chessmaster ver sz@rrá. -
c4-eXp
aktív tag
Igen, ez az alfa-béta nyesés, hogy levágja azokat a részeket a gráfból, amik biztosan nem vezetnek el a legjobb lépéshez. Hát tényleg nem lehet könnyű megírni egy ilyen jó algoritmust.
Most ahogy olvasgattam ezt a topikot, újra kedvet kaptam a dologhoz. Asszem elő is kapom a könyvem. -
c4-eXp
aktív tag
Volt asszem régen egy olyasmi sakkprogram, ami eleinte nagyon sz@rul játszott, viszont ha sok meccset lenyomtak vele, akkor folyamatosan fejlődött, módosította a kiértékelő függvényét, annak tükrében, hogy az egyes lépések mennyire voltak sikeresek. Sőt, ha jól tudom, úgy is fejlődött, hogy saját magával játszott le rengeteg játszmát. Érdekes...
-
c4-eXp
aktív tag
Na azért ez nem teljesen igaz, hogy már régóta jobbak a számítógépek sakkban az embereknél. Tény, hogy a Hitech nevű rendszer volt az első, ami legyőzött sakkban egy nagymestert, Arnold Denkert 1987-ben. Viszont van egy kis gond ezzel. Mégpedig az, hogy ez a rendszer nem nevezhető teljes mértékben mesterséges intelligenciának. Azért nem, mert a végjátékokban már legtöbbször nem a kereső algoritmust használta, hanem be volt táplálva az adatbázisába szinte az összes lehetséges kimenet, amit valaha nagy EMBERI sakkozók lejátszottak. Tehát az utolsó lépéseknél már csak kiválasztotta az adatbázisból a megfelelő lépéseket (mert szinte az összes lehetség be van táplálva). Ezért van az, hogy pl. az otthoni sakprogramok is nagyon jók a végjátékban, mivel azok is hasonlóan működnek.
Egyébként asszem a mostani legmodernebb rendszer a Deep Blue, ami másodpercenként 1milliárd lépést tud végignézni, és így elérheti a 14-es mélységet a keresésnél. De ebben nem vagyok biztos, úgyhogy mindjárt utána is nézek... -
c4-eXp
aktív tag
-
c4-eXp
aktív tag
De, jól tudod, az egyik első számítógép volt. A II.VH-ban fejlesztették ki az angolok (azt hiszem 1944-ben, de nem biztos) német kódolt üzenetek megfejtésére. Valószínűleg tartalmazott a digitális mellett analóg részeket is, de ezek csak találgatások, mert még mindig titkosítva van.
-
c4-eXp
aktív tag
''szerintem a 10 év sok, és nem nem is hadászati, technológiai szinten állja meg a helyét.''
Igen? És ahhoz mit szólsz, hogy a Colossus nevű számítógép felépítését még mindig titokban tartják? Hogyha nyilvánosságra hozták volna, akkor lehet, hogy már a ''hétköznapi'' számítástechnika is sokkal előrébb járna. -
c4-eXp
aktív tag
Tök jó, most láttam meg, hogy van ez a topic.
Engem személy szerint nagyon érdekel a téma, ezért még Karácsonyra kértem is egy könyvet. Stuart J. Russel-Peter Norvig: Mesterséges intelligencia modern megközelítésben. Még nem olvastam belőle túl sokat, de mindenkinek csak ajánlani tudom. Mondjuk ez főleg programozási oldalról közelíti meg, ezért is érdekelt engem nagyon, mert hobbiból szoktam programozgatni. Viszont e-mellett leírja nagyvonalakban az MI történelmét, és a lehetséges jövőt is. Szóval van benne filozófiai rész is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B365M i5 8500 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1060 3GB Rampage SHIVA FSP 400W
- Bomba ár! Dell Latitude E6530 - i5-3GEN I 4GB I 500GB I HDMI I 15,6" HD+ I W10 I Garancia!
- MacBook felvásárlás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, élettartam garanciával, problémamentesen! Immáron 8 éve!
- Felújított szerverek, storage-ok, hálózati eszközök Enterprise szinten, minden gyártótól
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest