- A HMD visszalép az USA piacáról
- One mobilszolgáltatások
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Apple Watch
- Milyen okostelefont vegyek?
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Ideiglenesen leállította az Xperia 1 VII értékesítését Japánban a Sony
Új hozzászólás Aktív témák
-
TrollBalint
addikt
-
TrollBalint
addikt
ez nem igazán szakdoga, csak olyan jellgű. Amúgy pécsen tanulok a müszaki főiskolán, és szakkollégista vagyok és oda valamilyen munkával kellett pályázni. (TDK jellegü munkával, tehát valami tanulmány, vagy fejlesztés vagy valami
)
És mi hárman a mesterséges intelligenciát választottunk és együtt dolgozunk rajta, egyenlőre még csak az elmélet van/lesz meg. De talán sikerül valami gyakorlatias dolgot is csinálni, valami programot szeretnénk írni -
Sihto_
tag
az elektromosságnak jobb tulajdonságai voltak az információ hordozás terén,mint a biológiai és kémiai folyamatoknak
ez igaz, de akkor ezt olvasd el én erre céloztam a sebbesség kapcsán:
Bővebben: link
és itt ez a rész a fontos: Az ingerület továbbítása kétféleképpen történhet. Ha a szinaptikus rés kicsi, akkor az elektromos szikra egyszerűen csak “átpattan”. A másik lehetőség, amely némileg ugyan lassabb, de megbízhatóbb is, nagyobb szinaptikus réseknél használatos, amikor külső szerveket (pl. izmokat) kell vezérelni, ez a kémiai megoldás. Az átvitelre ilyenkor egy bizonyos fajta vegyületet, neurotranszmittert bocsát ki az idegsejt.
amiről pedig te beszélsz az itt egy kicsit pontosítva:
Bővebben: link
és mi az hogy figyeltembiológia órán tanitottam -
TrollBalint
addikt
nah, az ilyen adatbázisos dolgot nem tekintem MI-nek.
Viszont azt tudom, hogy Deep Blue elverte ugye Kaszparovot, és utánna volt róla szó, hogy vagy kevesebb ideje legyen a számitógépnek, vagy az embernek legysen több...
Mondjuk ember - gép ellen tényleg hátrányban van az ember, ha ott van az idő is. Egy ilyen nagy versenyen én nem is használnék órát... -
TrollBalint
addikt
Ez nem egészen igy van...
Ismeritek a minimax eljárást?
az alényege, hogy a sakk-ot felrajzolják gráfba (ill. nem az egész sakkot, mert ahhoz kicsit brutálisabb hárdver kellene), és minden csúcsponthoz(álláshoz) rendelnek egy értéket (ez tapasztalati úton történik/történt).
Az egyik játékosnak az a jó, hogy mindél kissebb értékü lépést választ, amásiknak az ha minél nagyobbat. Igy ''tudja'' a gép, hogy melyik a jó lépés neki, és pár lépéssel előre néz, mondjuk 15 és tudja, ha ott nagyon szarul fog állni, akor nem azt lépi.
(ha esetleg nem volt érthető akkor bocs)
-
vati
senior tag
Volt asszem régen egy olyasmi sakkprogram, ami eleinte nagyon sz@rul játszott, viszont ha sok meccset lenyomtak vele, akkor folyamatosan fejlődött,
Lehet, de a nemzetközi nagymester szint felett (tehát ami egy Kaszparovnak is ellenfél) minden sakkprogram brutal force elven működik tudtommal.
Azaz _nagyon_ sok valódi játszma van betáplálva amit hús-vér nagymeseterek játszottak egymás ellen, és ezeket analizálja a program, megkeresve, hatékonyan kiértékelve a ''hasonló'' helyzeteket.
Tehát nem ''magától'' okos a program, hanem rég meghalt nagymesterek tudását felhasználva győz egy Kaszparov ellen.
Az algoritmusos-lépéskiértékelős sakkprogramok megrekedtek a nagymesteri szint alatt. Mérő László egyik egyetemi jegyzete ír ezekről a programokról. Tanulságos. Szerinte ez az a szint (nemcsak sakkban) ahol már a sémák megfogalmazása is gondot okoz ezért roppant nehéz ezeket algoritmizálni.
Annyira nem is sok az előre analizálandó lépések száma: a nagymesterek is csak pár lépésre gondolkodnak előre. A játék során valóban csillagászati sok állás előfordulhat de elenyésző töredék ami ténylegesen kiértékelendő.
(mondom én akit az Chess Elite4 ronggyá ver kezdőben is)
[Szerkesztve] -
ody42
senior tag
már elég régen, de olvastam erről, nem feltétlenül mondasz hülyeséget, de lehet, h. amit most mondok, az nem valami pontos. Szóval pl. a sakknál elég nagy a keresési tér, és éppen ezért a keresési függvényeket próbálják úgy írni, h. a rossznak tűnő lépéseket még a keresés elején nyesi, így nem kell azokat végignézni. (asszem alfa nyesés volt ennek a neve) Na ilyet pl. el tudok képzelni, hogy egy sakkprogram a tanulás során ezt a keresési gráfot vágó(egyszerűsítő) függvényét fejlesztgeti, de szerintem ez inkább csak utópia
-
dabadab
titán
Miert tartanak titokban a Colossus felepiteset?
Pl itt is (Bővebben: link) utananezhetsz, raadasul ott van egy kep egy Colossus-replikarol, amit lelkes amatorok epitettek '94-ben. -
ody42
senior tag
ez volt az ami az Enigmát törte? amúgy az annyiban volt más helyzet, hogy akkor háború volt, és titokban kellett tartani azt is, hogy törhető az Enigma kódja...(ha ez volt az)
ami a két világháború így belegondolva elég sokat lendített néhány iparágon...
/amúgy valamit sejthettek ott is a németek, mert az Enigmát egyre bonyolultabbá tették, egyre több tárcsa volt benne, meg a végén már naponta változtatták a beállításokat is/
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Elektromos autók - motorok
- DJI topic
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Formula-1
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- TP-LINK routerek
- A HMD visszalép az USA piacáról
- One mobilszolgáltatások
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! AMD Számítógép PC Játékra! R5 5500 / RX 5700XT / 32GB DDR4 / 256SSD+1TB HDD
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- AKCIÓ! ASRock H310CM i3 9100F 8GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD GTX 1060 3GB AeroCool Strike-X 500W
- Konica Bizhub C220 - A3 fénymásoló
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest