- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Google Pixel topik
- Android szakmai topik
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
Hirdetés
-
Mobilarena
Autós topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
tboldi
nagyúr
válasz
Hachiko95 #296799 üzenetére
Ja, a WagonR-ünk is ilyen buta még, a valós értéket mutatja hókuszpókusz nélkül. A MiTo (és esélyesen az Ypsilon is, de azt nem ellenőriztem) viszont kamuzik, ScanGauge-dzsel látom csak a tényleges hőmérsékletet.
A Jazz-ben meg nincs mutatós műszer, csak egy kék “C” és egy piros “H” lámpácska, előbbi 53°-nál alszik ki, utóbbit viszont még nem sikerült elővarázsolnom 7 év alatt. -
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Hachiko95 #296000 üzenetére
Valtozo szelepvezerles van de a 200 lo szvsz humbug. 185 koruli azt realisnak erzem.
Vmi konzerv szart ratoltenek attol sokkal jobb nem lesz. Rendes gorbe kell(ene).
Plane, hogy alibi VVT van csak, olajnyomason alapulo vezerlesu ami csak a szivo oldalon valtozik es ott is csak a nyitas melysege, az ideje nem. Tehat vam egy eco allasa alacsony terhelesen, meg egy normal.
-
tasiadam
veterán
válasz
Hachiko95 #295693 üzenetére
Regen is keszult eros motor, igen, de a karakter se mindegy. Pl van 200 lovas 3 ezres dizel is, van 200 loeros 9 literes ZiL es van 2000 lovas ezer kobcentis sportmotor is. Tehat az 1.3 literbol a 90 loero egy konnyu autoban teljesen fun, vagy ott kezd elni, ahol egy modern benya mar reg el van valtva. Ketsegtelen, hogy fejlodnek a motorok. Jo pelda meg egy regi es egy uj auto. Pl legyen egy 1.9 tdi es egy BMW 4 hengeres 2 ezres idenrol. Mind a 2 eszik 5 litert, vagy 6-ot, csak az egyik minimum 2x erosebb es masfelszer nehezebb autot visz.
-
-
Hachiko95
aktív tag
válasz
Hachiko95 #293679 üzenetére
Pont ezekről a trendekről beszélt a mai live-ban Vályi, a piac generálja az igényt: [link]
Az identitás eltűnt, ami megkülönböztette a márkákat: [link]
Luxus látszat, a tényleges luxus helyett, olcsósítás, stb.: [link]
Narancsos lakkozású karbonbetét, ezeket illene visszacsiszolni és újra lakkozni, polírozni, stb.. -
brumi1024
veterán
válasz
Hachiko95 #293711 üzenetére
A régen minden jobb voltba nem belemenve (nem alkotnék véleményt olyan autókról, amikben nem ültem, pláne nem vezettem) csak két pontra reagálva:
- drive by wire/brake by wire szabályozhatósága nem rosszabb, sőt kategóriákkal jobb is lehet, mint a mechanikusnak. Lehet, hogy érzetre nem ugyanaz (nem tudom mennyire cél tervezéskor ugyanazt az érzetet hozni), de szabályozhatósága, gyorsasága jobb tud lenni.
- alapok rosszabbak lettek: attól függ mit tekintünk alapnak. Egy modern, jobban sikerült karosszéria sokkal jobb lett vezethetőség szempontjából. -
brumi1024
veterán
válasz
Hachiko95 #293705 üzenetére
Nem jutunk el odáig, legalábbis Európában, mert EV-k lesznek helyette. Jött egy műszakilag jóval egyszerűbb és sokkal hatékonyabb technológia. (Abba ne menjünk bele, hogy miért öregszik a magyar autópark, az politika. Ne a lokális minimumot extrapoláljuk.
)
Ezeknél konkrétan az ólom volt az egyik rétege a korábbi csapágyaknak, majd később kaptak egy új fajta csapágyat, amiben már nem volt ólom.
A korábbi csapágyaknál kevesebb esély volt, hogy pl. kuka legyen a főtengely, nem mart bele olyan könnyen. Ez volt a lényeg.
De mutass egy ilyesmi jellegű technológia változást, ami kívülről volt indukálva, előre felkészültek rá a gyártók, és az első generáció tökéletes lett? Egyszerűen nem így működünk, szinte semmilyen területen, a határidő a legjobb motiváció. Ma már nem jellemző ez a probléma. -
macilaci78
nagyúr
válasz
Hachiko95 #293679 üzenetére
A vezetni szerető, tudó sofőr mindig csak egy kis része volt a jogosítvánnyal rendelkezőknek. Ők azok, akiket az általad említett élményt keresik. A mai autók azonban már nem ezekre az igényekre fókuszálnak, mert az erre lassan, de biztosan kikopnak.
Ennek az élménynek a része volt az benzinszag, hogy néha belenyúltál a motortérbe, esetleg össze is koszoltad magad. A mai autókba az otthoni szerszámokkal nem is igen tudsz belenyúlni, kell számítógép, szoftver, hozzáférés, esetleg nincs is mit cserélni.Amit anno egy e36-tal gépészkedtél, hogy ne ess le az útról azt egy mai Bömössel úgy megcsinálod azonos sebességgel, hogy közben eltartott kisujjal fogva a csészét szürcsölöd a kávét.
-
brumi1024
veterán
válasz
Hachiko95 #293680 üzenetére
En ezt ertem, de egy 18 eves belepo sportautobol (aminek a motorjaban a gyarto eleg sok ujdonsagot probalt ki eloszor, tehat kiforrottnak sem mondhato) vontal le kovetkeztetest egy teljes technologiarol. Leteznek ma is elvezheto sportautok, meg ugy is, hogy nem "madzaggal mozgatunk egy femlapkat".
-
brumi1024
veterán
válasz
Hachiko95 #293686 üzenetére
A mai trendek szerint eldobható tárgyak az autók és az első tulajnak készülnek.
Ez túlzás, valahogy nem látni pár éves autókat tömegesen szeméttelepeken. Egyébként erre van adat is: J.D. Power 2020-as adatai szerint az autónként átlagosan legtöbb problémát produkáló márka (Land Rover) a 2003-ban az eredménylistában top 10 legmegbízhatóbban lenne.
A pár autóba rakásnál hol húzod meg a határt, mibe számít előnyösebbnek? Az ólom kis mennyiségben sem játék, kinek lesz joga szennyezni vele? A fejlődés nem így működik, addig nem fogjak alternatívát keresni, amíg nincs ok rá. Itt a betiltás volt az.
Egyébként vizsgálták az alternatívákat, nem azt látom, hogy egyértelműen az ólom bevonat lenne az egyetlen megoldás. [link]
-
brumi1024
veterán
válasz
Hachiko95 #293677 üzenetére
Megnézném azt a kutatást, hogy hol okoz egy rátüsszentett ólom réteg gondot egy motor csapágyában, ami ha minden jól megy az életben nem látsz többet összeszerelés után.
Mert az autók örökéletűek, és nem kötnek ki szegényebb országokban roncsként.
amin már rajta sem lesz a rátüsszentett ólom réteg.
Hát pont ez a probléma, az eltűnt rátüsszentett ólomréteg szerinted hova kerül abból a 1.5 milliárd autóból a világon? [link]
Mint ahogy írtam, akkuból is keresik az ólommentes alternatívát, de drága. Viszont egy akkut jó eséllyel nem dob ki a felhasználó, hanem leadja valahol, ellentétben a csapággyal.És nem, nem ugyanaz a téma, az ólmozott csapágy ugyanis jó eséllyel olcsóbb, mint az alternatívák. De a gonosz gyártók ezt is azért csinálják, mert olcsóbb, többet kereshetnek rajta, elronthatják az autókedvelő szórakozását és a gázreakciót.
-
brumi1024
veterán
válasz
Hachiko95 #293616 üzenetére
Szerencsere errol kutatasok voltak, es nem hasrautesszeruen kitalaltak, hogy nem okoz gondot az a "minimalis olom". Okoz, ezert le is lett valtva. Az olomakkuval egyebkent ugyanannyi problema van, es bar nagyobb reszben hasznositjak ujra (egy akkut azert ritkan dobsz ki a kukaba), meg is 40000 tonna olom jut az autoipar miatt szemetlerakokba. De egyszeruen annyira olcso, hogy nincs jelenleg alternativaja.
-
brumi1024
veterán
válasz
Hachiko95 #293609 üzenetére
Ólom puhább, nagyobb védelmet ad és így kisebb az esély főtengely és blokk cserére.
Meg par tiz ev alatt 824 millio IQ pont veszteseget okozott az emberisegnek (rengeteg egyeb problema mellett), amikor a ket, emberiseg altal okozott legnagyobb kornyezeti katasztrofa alkotojanak sikerult atnyomni, hogy rakjanak az uzemanyagba olmot. Szoval ez nem olcsositas, ez mindenkinek kozos erdeke, hogy ne hasznaljanak olmot.
-
brumi1024
veterán
válasz
Hachiko95 #293600 üzenetére
Azaz érdekes a videón, hogy nem fokozatosan engedi rá, hanem van egy kis késedelem és utána ráengedi egyből az erőt a kerekekre
Igen, egy sima offset van. Ez ismert dolog, szinte minden tesztben felhoztak a cikkirok, amikor elkezdtek szelesebb korben kijonni villany modellekkel a korabbi gyartok. De nuanszokrol beszelunk, ezekhez kepest barmennyire lehet kozvetlen meg gyorsan reagalo a belsoegesu motor, lassu lesz.
-
brumi1024
veterán
válasz
Hachiko95 #293588 üzenetére
Ez szándékos, a belsőégésűektől jövő gyártók csinálják, hogy kevésbé legyen szokatlan, illetve az utasaid ne legyenek rosszul. Teslakon pl nincs késlekedés, ott ésszel kell gázt adni (utasoknak meg kifejezetten kellemetlen érzés), pláne a potensebbeknél, különben lesz meglepetés.
sutszi: Nyáron volt egy hosszabb roadtrip, és annyira bejött, hogy megnéztük az általunk jobban kedvelt évszakban is.
Csak most a sarkkörön bőven túl.
-
-
válasz
Hachiko95 #292164 üzenetére
Régen színezett volt minden benzin itthon, volt talán kék, sárga, piros, hogy melyik melyik volt, már nincs meg. Volt 86/92/98 oktános azaz normál, szuper, extra (+ a 80-as évek végétől 91-es, valójában 92 oktános ólommentes). Amiben biztos vagyok, a HTO pirosra volt színezve.
-
Szada85
aktív tag
válasz
Hachiko95 #288529 üzenetére
Van egy fura kettösség ebben, mert bár a Cupra "sportos" modell, emiatt "rétegmodellnek" mondhatjuk, viszont rettentö sok Cupra fut az utakon, tehát emiatt mégis népszerü tömegmodellként is definiálható.
Az biztos, hogy még elég vastagok az árak, Facelift GTI-böl 20 ezer alatt már jobban mozognak a darabok, Cuprából szerintem is ilyen 21-22 ezer € körül lenne érdekes, meglátjuk január elsö felében mit lehet kihozni a piacból.
-
BigBlackDog
veterán
-
tototos
addikt
válasz
Hachiko95 #288047 üzenetére
Vezetéstechnika oktató mondott egy jó dolgot a vezetéstámogató rendszerekről. Az a gond, hogy ezeket belerakják az autókba de senkit nem tanítanak meg használni őket. A sávtartó meg adaptív tempomat kombóval azt hiszik, hogy már önvezető kocsijuk van aztán majd mindent megold helyettük.
Sajnos oda jutottunk, hogy a biztonság jelszava alatt olyan dolgokat pakolnak az autókba, amiktől biztonságosabb lesz, de sok vezetésre alkalmatlan embert is közutakra engednek ezáltal. Lehet megkövezni, de én a jogosítvány kiadást szigorítanám. -
szőröscica
addikt
válasz
Hachiko95 #288028 üzenetére
Nyilván egy spéci versenyguminál lehet kijön, amit írsz.
De ott a videó, feketén fehéren látszik, hogy egy modern utcai autónál gyakorlatilag nincs számottevő különbség egy 205-ös meg egy 255/275-ös felállás között. A szélesebbet tudják úgy tervezni, hogy másabb a mintája (ugyanannak az abroncsnak is), ezért simán kompenzálja azt, hogy nagyobb felületen osztja el a tömeget.
-
dellfanboy
őstag
válasz
Hachiko95 #288039 üzenetére
aabban egyetertek, hogy a technika fejlodott, de a masik oldalon az user sajnos nem. ertsd nem lett jobb reflexe egy atlagjoskanak, sot ma mar mindenki a telefont nyomkodja vezetes kozben es el se indulnak az emberek ha nem szol vmi radio/zene a hatterben, tehat a figyelmuk se ffokuszalt jobban a vezetesre, egyre tobb a reklamtabla az ut mellett, a forgalomban reszt vevo autok nagyreszet kozlekedni hasznaljak, letudni minel hamarabb A-B utazast.
talan a telexen volt az elmult 1 heten 1 cikk, hogyha 150lenne a limit akkor aranyaiban sokkal tobb baleset lenne..
-
brumi1024
veterán
válasz
Hachiko95 #287934 üzenetére
Az utolso szektor sem kifejezetten lassu, van egy brutal fektav a hatso hosszu iv vegen (az a masodik vagy harmadik koromon szakado esoben elozes kozben rendesen meglepett
) de eleg szeles a palya, ott is inkabb az ero, illetve annak leadasa szamit. Rendes tempoban be lehet erni a celegyenesbe, szerintem inkabb a hossz, illetve a terheles csokkentese erdekeben hagytak ki.
-
brumi1024
veterán
válasz
Hachiko95 #286505 üzenetére
Nekem ez a furcsa, hogy egy M2-től vagy csak a 2-estől (régi) 5-ös kvalitásokat várunk el.
A masik oldalrol nezve 28 millios induloaron azert elvarhato egy bizonyos komfortszint, igy ez egy ongerjeszto folyamat.Drágábbak lennének az M3 extrák, nyílik az olló extrázva egy M2-höz képest, vagy azt mondod, hogy az M3-at általánosan jobban extrázni szokták ezért általánosan drágább, mint egy M2?
Mas dolgok erhetoek el. A BMW-nel (meg a tobbi nemetnel is) jellemzo, hogy a 4 nagyobb meretkategoriaban nem csak a meret, hanem az alapveto minoseg/anyaghasznalat es az extralista is elter. Itt ez az 1/2, 3/4, 5/6 (amig meg volt), 7/8. Az M-ek a hagyomanyos modellek fole lonek altalaban, tehat egy M3 nem veletlenul dragabb mint egy 5-os, de az M3/M4 es egy M5 kozott is megfigyelheto ez az ugras.Eleve alaparban 3-4 millioval olcsobb az M2, mint az M3/4 (plane ha a Competition felszereltseget nezzuk, ami a rendelesek nagy szazaleka). Emellett az M2 extalistaja szegenyebb: kevesebb az elerheto felni, a belter borvalaszteka, nincs teljes borozott muszerfal. Nincs lezer lampa, nincs karbon keramia fek, nincs kulso karbon csomag, nincs xDrivera opcio sem, ezek mind-mind draga extrak. Tovabbmenve az M3 - M5 kozt is lesz ennyi kulonbseg.
-
brumi1024
veterán
válasz
Hachiko95 #286375 üzenetére
Hat igazabol azt gyartanak, amire igeny van, amit megvesznek, es amit a szabalyozasok lehetove tesznek. Valoszinuleg nem lesz mar E36-hoz hasonlo uj auto, de lesz helyette mas, villanyban is van eleg sok potencial, ha megoldjak a hutest es csinalnak neki szorakoztatobb karaktert.
Árkülönbség elhanyagolható és ha a fenti tulajdonságok fontosak, akkor jobb lehet egy M3.
Alaparon "viszonylag" kicsi az arkulonbseg, de az M3 joval dragabb lesz, ha elkezded extrazni.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Hachiko95 #284999 üzenetére
Igen, az EJ25 egy egesz motorcsaladot takar amit egesz sokaig reszelgettek. Kezdtek az EJ251-el, majd 252, 253 es 254 amik szivo verziok es az EJ255/257 a turbos.
Az EJ20 kicsit tartosabb gyari allapltban de azok gyengebbek is ugye.
Volt meg egy EJ25D motor is de az a 90-es evek kozepen futott.
-
-
-
válasz
Hachiko95 #284224 üzenetére
Golfban kamuhang:
- csak sport módban van (szvsz az egész módváltó felesleges extra a 25 éven felülieknek), de be tudod állítani az indivudal módot úgy, hogy minden megegyezik a sporttal csak nincs kamuhang,
- VCDS-sel le lehet halkítani sportban is
- megrendeléskor nem kell beikszelni a módváltót, én megvettem, néhány alkalommal kapcsoltam 6 év alatt, amúgy normálban használom az idő 99,9%-ában.
-
válasz
Hachiko95 #283676 üzenetére
Bocsánat, rosszul rémlett, hogy EQMontoya...
Azt még írni akartam délután, de siettem, hogy az eladó (Cayman facelift 2.9 DSG) elmondása szerint egyszer sikerült 10 liter alatti fogyasztást hoznia, akkor a családi autójukat - benne feleség, gyerekek - kísérte egy alföldi, országúti kiránduláson.
Jól ment* az autó, élvezetes volt vezetni. (*Nem tépi le a fejedet, de dinamikus.)
Az MX-5 is alkalmas mindennapi használatra, egyetlen kihívás a csomagtartó. Pont ma váltottam rá, tök kényelmes az üléspozíció.
Lehet, holnap délelőtt feldobom aminőségiGoodride 4S-eket. -
norbert1998
nagyúr
válasz
Hachiko95 #283539 üzenetére
Á. Már értem mire gondolsz.
Valóban nem cél már annyira a kis fogyasztás. Átvette a szerepet a nehéz dög autók gyártása, mert olyan szabályok vannak, amik azoknak kedveznek, ugyanis flotta átlagára fizet a gyártó káros anyag büntetést, nem pedig egyes autókra. A nehéz autók pedig magasabb kibocsátást kaphatnak. Ha meg még elektromos is meg nehéz is, akkor aztán pláne duplán húzza lefelé a flotta átlagot. Hatalmas scam.
-
avl
senior tag
válasz
Hachiko95 #283540 üzenetére
nem hivnam trükköknek, egyszerüen az elöirast kell teljesiteni
ha a törvenyhozo mas elöirast ad, akkor aztpersze: "Sőt olyan is van, hogy extra üzemanyagot fecskendeznek be a tisztább égésért vagy felfűteni a katalizátort"
->a "thermo-management" bizony fogyiba kerül; bövebben #18005
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Hachiko95 #283540 üzenetére
Trükkök armadáját használják már... Subarunál pl ott van a TGV szelep, az is arra van, hogy hidegindításkor kevesebb legyen a károsanyag kibocsátás.
Aztán ha elromlik akkor meg mehet a tákolás vagy jó pénzért vehetsz bele másikat...
-
MasterMark
titán
-
Hachiko95
aktív tag
válasz
Hachiko95 #283539 üzenetére
Egyébként az is valós, hogy mindenféle trükkökkel a kibocsátást csökkentik.
Ugye a kipufogó rendszerekben a részecskeszűrő (DPF, OPF), mindenféle hibrid rendszer és ezekre költik a fejlesztési pénzeket.
Mindeközben az autó ugyanannyit fogyaszt csak megszűrik, vagy pont a vizsgált tartományban javít a motor kibocsátásán. Sőt olyan is van, hogy extra üzemanyagot fecskendeznek be a tisztább égésért vagy felfűteni a katalizátort. -
brumi1024
veterán
-
válasz
Hachiko95 #281720 üzenetére
Az a baj nagyon nagy a szélsőség… pl most is van valaki aki nagyon el akarja adni… olyan mint az enyém kb, igaz több a km, cserébe M ülés meg Hardtop, meg idősebb 1 évvel, illetve első gen si, viszont 4,2 volt pár napja most 3,8… én 6-ért tettem fel, németeknél ilyen árakon megy. Persze enyémen sokminden ki lett cserélve, ezen a másikon meg szerintem semmi…
Nehéz ez az egész most, szivo benzin nem lesz, de sok erős auto igen, amik játszi könnyedséggel lepipálják.
Viszont nagyon érik az elektromos piac, kérdés ha átfordul a teljes szegmens mi lesz ezekkel az autókkal.
Sok ritkább auto is van, mint az enyém… vagy nagyot esik vagy megy fel. (sok lesz rá az adó, a karbantartás… benzin is előbb utóbb aranyárban lesz)
Viszont ez nem ingatlan, viszi a pénzt azzal, hogy tartod… ahhoz ritkább példány kell, hogy biztosan tudd, többet fog érni. -
Alusky
senior tag
válasz
Hachiko95 #281710 üzenetére
Élőben lehet jobb valamivel, de főleg a megindulásnál nagyon C64 játékhangja van. Chipgyártás miatt nem futotta jobb hangvezérlőre.
[link]
Itt egy lopott katis Prius, hallgassuk ezt.
Marha irritáló amúgy, hogy milyen rövid időkre leállítja magát, mint egy túltolt start-stop olyan az egész viselkedése. Gondolom ez még valamelyik régi Prius. -
kecsu10
aktív tag
válasz
Hachiko95 #280330 üzenetére
Egy 123-asban nőttem fel. Azóta vagyok rajongója a régi Merciknek. Aztán volt egy kis 190-esem, átlagos állapotú, fiatalabb voltam még, másra nem tellett. Évekig gyűjtöttem, aztán eldőlt, hogy 24-es legyen. Kupét nagyon szerettem volna, de azt a feleségem megtorpedózta. Nézegettem a dízeleket is, de az annyira más világ, élmény autózunk vele, nem szerettem volna erre a dízelt. Emiatt esett ki a kupé is, mert van két gyerekünk. Benzinesem közül a kicsik gyengébbek, V8 Ebben az állapotban 10 millió felett van. A 300 sorhat hozza azt a finom és elegáns működést, amit az ember egy ilyen autótól elvár. S nyilván annyira válogatni sem lehet, mert az állapot elsődleges volt. Őt megtaláltam, és így döntöttem mellette. Egyébként a fogyasztás se vészes, 13 liter, de hosszú úton tuti lejjebb menne. S ahogy megy, a hangja, a kényelme, teljesen lenyűgöz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Újabb videón a Mafia: The Old Country
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Battlefield 6
- A lemondást javasolja az Intel vezetőjének Donald Trump
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Az NVIDIA és az AMD leadja a kínai chipeladásokból érkező bevétel 15 százalékát
- Könyvajánló
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Napelem
- További aktív témák...
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- Klarstein Aero Ring Smart 9000 BTU Mobil klíma
- Ezviz C6N beltéri kamera, 1080p, éjszakai látás 10m, motoros pásztázás 360 , mozgás érzékelés
- ELADÓ EGY MEGKÍMÉLT CSEPEL BLACKWOOD A1 KERÉKPÁR
- Bluering Libra irodai forgószék
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C Dock G5 docking station (5TW10AA) - 3x4K felbontás, 144Hz képfrissítés
- LG 27MR400 - 27" IPS LED - 1920x1080 FHD - 100hz 5ms - AMD FreeSync - Villódzásmentes
- Samsung Galaxy S23 Ultra / 8RAM 256GB / Gyárifüggetlen / 12 Hó Garancia
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK B550M R7 5800X 32GB DDR4 1TB SSD RTX 3060 Ti 8GB ZALMAN I3 NEO A-Data 650W
- Samsung Galaxy Watch Ultra Titanium Gray Használt, karcmentes, garanciával 2027. január 29-ig
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest