- MIUI / HyperOS topik
- iPhone topik
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Macrodroid
- Légies iPhone halvány színei
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Mobil flották
- Írországban lezárult, az USA-ban csak most indul az Apple dráma
Aktív témák
-
Üdv to all!!
Minap Windows Xp-m mellé feltettem egy Red Hat 9-et. S szívtam is vele.
Ugyanis ezen linux nem tudja kezelni a dinamikus wincsiket, s az én vinyóm ilyenné lett alakítva sajna, s nem igen tudom visszacsinálni, na mindegy. Feltelepítettem a linuxot egy 20 Gigás winyóra, nagyon simán felment s egyik driverommal sem ütközött (győzelem gondoltam magamban). Feltettem a Lilo boot-ot (ezzel lehet bebootoltatni a linuxot és a windowst, azért írom le mert nem mindenki ismeri). A probléma az újraindításnál kezdődött ugyanis a linux mint fentebb említettem a windows partícióimat egy nagy halmaznak látta. S amikor a lilo indult volna akkor jött a cikis helyzet se windows se linux csak egy L betű ami be tudott jönni a Lilo-ból. a probléma a dinamikus winyókezeléssel volt ugyanis a linux ezt még sajna nem tudja (lehet hogy van olyan disztribúció ami tudja a Red Hat nem :(( ). Még jó hogy volt bootlemezem a linuxhoz.
A problémát egy win xp telepítővel sikerült megoldanunk, ugyanis abban van javítási lehetőség s van egy olyan parancs ami a fixmbr amivel a fő bootszekvenciát javítja ki a windows (persze ekkor csak ő bootol be :) ) ezután restart s műxik a gép, csakhogy a win telepítő minden áron telepíteni akarta a windows (pedig 1 bőven elég belőle). S ekkor jött a poén a windows install cd-t kivettem a meghajtóból és a windowst a telepítő továbbra is bakolta fel rendesen (legalábbis úgy tett), persze néha rájött hogy no cd, de a mégse gomb után tovább telepítgetett. a telepítés végeztével :)) a régi windózom ismét működött, s a linux is működött ezek után persze akkor bootflopiról kell bootolni.
konkluzio: áldom a Microsoftot amiért van javítási lehetőség az XP telepítése közben. :C.
aki még soha nem használt linuxot annak nem ajánlom hogy feltegye, mert stabil rendszer de érteni kell hozzá. rengeteg parancs van amit nem árt tudni, s vannak esetek amikor nem csak klikkelgetni kell hanem bizony terminálablakban parancsokat osztogatni.
Régebben volt a gépemen Suse Linux 8.0 nekem nagyon nem tetszett, s azóta ha lehet kerülöm is a Suse linuxokat. Akkoriban alaplapi AC97-es hangkártyám volt csak persze integrálva s nem szimpatizáltak egymással, nem volt hang a linuxban, meg fagyott a rendszer (ja az ATI kártyám se nagyon tetszett enki [Ati ve 7000] vagy mi a saláta volt)
Ha választani kell Suse or Red Hat egyértelműen Red Hat-ot raknék fel s csak 3 CD a telepítő. Igaz a Red-ben kevesebb progi van de ezek is bőven elegek szerintem. -
Tersius
tag
Oszinten szolva nem tudom miert igy alakult. A 7.3 gond nelkul felment, minden hardvert felismert, szep is volt, jo is volt, a 8.0 ugyanazon a gepen valamiert abbahagyta a telepitest, a felkesz rendszerben minden megallt, semmi nem akart mukodni.
Igazan nagy kulonbsegeknek nem kene lennie elvileg, de azert mindig alakitgatnak rajta valamicsket :)
Viszont nekem a Suseval tobb bajom is volt (most a 8.2-esrol tudok nyilatkozni). Tiszta rossz volt, hogy a csomagoknak nagyon jelentos resze egy teljesen regi verzioval kepviseltette magat. Ugyan a telepiteskor szolt majdnem mindegyikrol, hogy haha ez regi, meg butitott hogy ne perelhessenek, de azert olyan nagyon ez nem tudatosul az emberben. Szoval szep dolog az 5 cd, de ha utana netrol kell frissiteni, akkor kar :)
Masik ami nagy fajdalmam volt, hogy ugye szepen beallit mindent automatikusan, meg a yasttal lehet finomhangolni, de neha ha nem sikerul neki, egyszeruen olyankor elkepzelesem nem volt, mit merre keressek. Persze lehet kezzel szerkeszteni a konfig fajlokat, de a legtobbe bele van irva, hogy ne szerkeszd, amikror a yastot inditod ugyis felul fogja irni es minden odalesz.
Par dologra viszont a yastot nem sikerult ravenni (pl a nyomtato egyszercsak megszunt nyomtatni, es hiaba mondtam a yastnak, hogy na akkor csinald meg, marmar windowsos onelegultseggel kijelentette, hogy ''megcsinaltam fonok'', de tovabbra sem mukodott...
A 9-esrol nem tudok nyilatkozni, szerencsere nem sikerult megszerezni idoben :) -
Tersius
tag
Huha, most nagyon kikapok? ;-)
Ennyire nem tetszett a SuSE?
Nalam birta par honapig, mire teljesen elegem lett belole :) (najo, ez verzio fuggo, a 6.4 jo volt, a 7.3-ast is sokaig hasznaltam, a 8.0 kb 2 orat volt fent, aztan a 8.2 ismet bejott :)
De megtertem, azota Slackware! -
Tersius
tag
A Partition Magic 8.0 tudja az Ext3-at, ext2-t es swap.
Lehet, hogy a korabbiak is,de azt nem tudom.
Allitolag a 9.0-as Suse mar tud ntfs-t is ujrameretezni.
(legalabbis ezt nagyon hirdetik rola)
Mukodes kozbeni linux:
http://kde-look.org - Itt KDE-s kepek vannak (es letoltheto temak). Van hasonlo oldala a Gnome -nak is, de ezt most par perc kereses utan nem talaltam meg. -
tildy
nagyúr
Zsu:mandrake linux ugyanez, bizd ra a particionalast.Nagyon jo particionaloja van.
Meg a regi wines meretet is frankon tudod csokkenteni vele.En szerettem.
Jahm es tudomasom szerint a tisztelt topiknyito azert nem lathatott formazasnal ilyen lehetoseget, mert win nem tud ext2-t formazni.Ahhoz vagy partiton magic, vagy valami hasonló progi kell.
Lamadou:nem kell semmilyen progi, a telepito elintezi azt neked...
[Szerkesztve] -
Zsu_
senior tag
Mandrake Linux-szal ugyanígy megy a dolog?
-
lamadou
senior tag
Még valami: Milyen progival(azt is hogy honnan lehet letölteni hogyha freeware)
-
PWR
aktív tag
nem lehet 1 particion a win-el. mas filerendszert hasznal meg stb.
a suse 7.x -nek is volt mar volt particionalo progija ami telepiteskor hasznalhato.
a legjobb ha hagysz egy nem particionalt területet a win mellett es azon csinalsz egy swap területet meg a maradek reszt a többi linux könyvtarnak, mint ahogy irtak elöttem egy ext3-ast, a telepiteskor.
ha nincs szabad resz a win mellett vmi particiobuheraloval le lehet valasztani belöle (az ilyenekhez nem ertek) -
e=mc²
őstag
Szia! Épp mag reggelt tettem fel én is a suse 9.0 át. :)
Először is particion magic-kel átméretezel egy windowsos partíciót, és létrejön egy unallocated partíció. Ezt felosztod 2 részre: azt egyik legyen a linux partíció, a másik meg a swap(ez kb 256-1Gb ig is lehet) a linuxos partíciója legyen ext2, és igy fel fogja ismerni egyből a suse, és nem kell a telepítés előtt vacakolni vele. a Swap pedig értelemszerűen swap lesz :) . aztán apply changes... Most igy röviden ennyi.
Jah, és kb elég 5 Gb os lennie a linux partíciónak... -
Torry
addikt
Én UHU-t használok.Ez jo, érdemes felrakni.
Telepítés:
Csinálj egy EXT3-as particiot kb 5-gigásat.
Kell még egy 256MB-s SWAP particio is.
Ezt meg tudod csinálni könnyedén a Partition Magic-ben.
Ha ez kész, berakod a cd-t, bebootolsz és nyomogatod az OK-ot meg a NEXT-et.
Ennyi lenne. -
lamadou
senior tag
up
-
lamadou
senior tag
Hello mindenki!!!!!
Már megszerztem a Suse 9.0-t és arra lennék kíváncsi, hogy simán felrakhatom-e a WinXP mellé vagy külön winyó/kötet kell neki? És mennyit fogalal. Ja és mégvalami: Nem tudnátok vagy linket(ahol képek vannak) vagy képet felrakni a Linuxról(működés közben)?
[Szerkesztve]
Aktív témák
Hirdetés
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- BESZÁMÍTÁS! LG UltraGear 27GL850-B 144Hz QHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- 1-12 részletre.Új noblechairs EPIC műbőr FEKETE - FEKETE. 2 év garancia!
- Honor Pad X8 64GB, Wi-Fi, 1 Év Garanciával
- Lenovo ThinkPad X270 (16) - i5-7300U, 16GB, 512GB SSD, 12" FULL HD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest