Keresés

Aktív témák

• Rolly

veterán

Üdv to all!!

Minap Windows Xp-m mellé feltettem egy Red Hat 9-et. S szívtam is vele.

Ugyanis ezen linux nem tudja kezelni a dinamikus wincsiket, s az én vinyóm ilyenné lett alakítva sajna, s nem igen tudom visszacsinálni, na mindegy. Feltelepítettem a linuxot egy 20 Gigás winyóra, nagyon simán felment s egyik driverommal sem ütközött (győzelem gondoltam magamban). Feltettem a Lilo boot-ot (ezzel lehet bebootoltatni a linuxot és a windowst, azért írom le mert nem mindenki ismeri). A probléma az újraindításnál kezdődött ugyanis a linux mint fentebb említettem a windows partícióimat egy nagy halmaznak látta. S amikor a lilo indult volna akkor jött a cikis helyzet se windows se linux csak egy L betű ami be tudott jönni a Lilo-ból. a probléma a dinamikus winyókezeléssel volt ugyanis a linux ezt még sajna nem tudja (lehet hogy van olyan disztribúció ami tudja a Red Hat nem :(( ). Még jó hogy volt bootlemezem a linuxhoz.
    A problémát egy win xp telepítővel sikerült megoldanunk, ugyanis abban van javítási lehetőség s van egy olyan parancs ami a fixmbr amivel a fő bootszekvenciát javítja ki a windows (persze ekkor csak ő bootol be :) ) ezután restart s műxik a gép, csakhogy a win telepítő minden áron telepíteni akarta a windows (pedig 1 bőven elég belőle). S ekkor jött a poén a windows install cd-t kivettem a meghajtóból és a windowst a telepítő továbbra is bakolta fel rendesen (legalábbis úgy tett), persze néha rájött hogy no cd, de a mégse gomb után tovább telepítgetett. a telepítés végeztével :)) a régi windózom ismét működött, s a linux is működött ezek után persze akkor bootflopiról kell bootolni.
    konkluzio: áldom a Microsoftot amiért van javítási lehetőség az XP telepítése közben. :C.

aki még soha nem használt linuxot annak nem ajánlom hogy feltegye, mert stabil rendszer de érteni kell hozzá. rengeteg parancs van amit nem árt tudni, s vannak esetek amikor nem csak klikkelgetni kell hanem bizony terminálablakban parancsokat osztogatni.

Régebben volt a gépemen Suse Linux 8.0 nekem nagyon nem tetszett, s azóta ha lehet kerülöm is a Suse linuxokat. Akkoriban alaplapi AC97-es hangkártyám volt csak persze integrálva s nem szimpatizáltak egymással, nem volt hang a linuxban, meg fagyott a rendszer (ja az ATI kártyám se nagyon tetszett enki [Ati ve 7000] vagy mi a saláta volt)

Ha választani kell Suse or Red Hat egyértelműen Red Hat-ot raknék fel s csak 3 CD a telepítő. Igaz a Red-ben kevesebb progi van de ezek is bőven elegek szerintem.

Aktív témák