- VoLTE/VoWiFi
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Huawei Mate X6 - keleti oldal, nyugati oldal
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Google Pixel topik
- Netfone
-
Mobilarena
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
zizidor
őstag
válasz
tvamos #14017 üzenetére
Ha korábban működött, akkor valószínűleg nem a NAS-on kell állítani.
A #14010-nél azt írtad, hogy "nemo smb://server/share" formában működik, csak a megosztások böngészése nem. Nem tudom ez segít-e valamit, én eddig az "invalid argument" hibával akkor találkoztam, ha nem volt megadva jelszó.
-
zizidor
őstag
-
zizidor
őstag
Nekem sosem működött a hálózat böngészése, gvfs ide vagy oda.
Csináltam egy indítót ezzel a paranccsal, így működik, mutatja a megosztásokat:nemo smb://nas.local/
-
zizidor
őstag
Ma meg jó a hang. Ugyanaz a gép, ugyanaz a rendszer.
-
zizidor
őstag
Végül elkészült, de sok köszönet nincs benne. Az új kernel nem jól kezeli a hangot. Bármi szól, az olyan, mintha közben veszett módon ide-oda rángatnám a hangerőt. Abszolút élvezhetetlen.
Fejhallgatóval még rosszabb. Zene helyett egyfolytában olyan hangot ad, mintha valaki bottal csapkodna egy szottyadt lufit. Akkor is ha semminek nem kellene szólnia.
-
zizidor
őstag
válasz
herdsman12 #13968 üzenetére
Délután írtam egy választ, de valamiért nem jött át.
Arch fórumban is írtak a jelenségről, állítólag az smbclient csomag a ludas, a 4.15 még jó volt, a 4.16 meg nem. Csak mint ötlet, mert pillanatnyilag nem tudom ellenőrizni, hogy Mint esetén ez-e a helyzet. -
zizidor
őstag
Asus ZenBook-on vissza kellett raknom a 5.4.0.104 kernelt, mert az újabbak (105 és 107) leállítás és újraindítás esetén lefagynak Bad RIP value hibával. A 104 hibátlan.
Más nem tapasztalt ilyet? -
zizidor
őstag
-
zizidor
őstag
A secure boot témához, ha még egyáltalán aktuális:
Épp az a dolog lényege, hogy csak megbízható forrásból származó szoftvert enged betölteni. Ennek egyik feltétele az érvényes digitális aláírás, aminek az ellenőrzéséhez kell a gyártó tanúsítványa. Ezt kell a BIOS-ban (EFI) importálni, amihez biztonsági okból meg kell adni egy tetszőleges jelszót a driver telepítésekor, aztán újraindításkor is, amikor a mokmanager kéri. A jelszó után mehet az import (Enroll MOK key), aztán reboot és ennyi. Ehhez nem szükséges a secure boot kikapcsolása sem. -
zizidor
őstag
" ugyanaz a 5.4.x kernel van rajta, mint frissítés előtt"
Érdekes ez a kernel választás. Oké hogy LTS, de az 5.10 is, és már az is több mint egy éve a "piacon" van. LTS az 5.15 is, bár az még aránylag friss.
Nekem nem talál új verziót, ezek szerint még nem ment végig mindegyik tükrön.
-
zizidor
őstag
A különbség adódhat abból, hogy a telepítő és a kész rendszer nem ugyanazt a kernelt használja (pl. ha telepítéskor letölti a frissítéseket is), vagy nem ugyanazokkal a beállításokkal.
Az én előző gépemen olyan is előfordult, hogy újraindítás után egyes usb eszközök nem működtek. Teljesen le kellett állítani a gépet aztán bekapcsolni. Annál magát az usb vezérlőt sikerült valahogy meghülyítenie az újraindítás során.
lsusb mit mutat?
-
zizidor
őstag
Két gépre felraktam a Mint 20.2-t, és mindkettőre a VeraCrypt-et is, az Ubuntu 20.04-hez ajánlottat. Ugyanazt a deb csomagot másoltam fel mindkettőre. Egyiken megjelenik a panelen a státusz ikonja, a másikon nem. Nem ez a probléma, csak nem értem miért viselkedik máshogy. Az xapp-status mindkét panelre ki van téve alapból. Mitől lehet a különbség??
-
zizidor
őstag
válasz
cellpeti #13520 üzenetére
A web kliens meg működik telepítés nélkül is.
-
zizidor
őstag
Nem lehet módosítani azt amelyik zárolt, pl. azért mert használatban van. Ezen a swapoff sem segít, jelen esetben csak az sdc6-ra lenne hatással.
Elő kell venni valamelyik linux telepítőt vagy a GParted live változatát és az alól megcsinálni. Könnyebb, gyorsabb, egyszerűbb mint ide-oda másolgatni több menetben. Ha az sdc1-hez nem nyúlsz, a rendszerindítás sem lesz veszélyben.
-
zizidor
őstag
Jó néhány ilyen esetet láttam, bár azok nagy többsége Windows-os volt, és szinte mindig az volt az oka, hogy sérült képek és videók keveredtek a többi közé. Ettől megőrül a dekóder, amikor a gép miniatűrök készítéséhez tömegesen dekódoltatja a fájlokat.
-
zizidor
őstag
A partíció számozást nyilván erősen befolyásolta, hogy már volt egy sda2. A számozás nem az elhelyezkedéstől függ, hanem a bejegyzés létrehozásának sorrendjétől.
GPT-nél van sorbarendezési lehetőség, MBR-nél nem tudom.
-
-
zizidor
őstag
Most csak egy személyes Linuxos kalandomat szeretném megosztani veletek. Valószínűleg más disztro is jól szerepelt volna, de én Mintet használtam.
Van egy 500 GB-os külső SSD, amire rá lett mentve egy csomó fénykép, több helyről összegyűjtve, hogy majd arról lesz feltöltve NAS-ra. Csakhogy valami fizikai hiba történt, ami miatt egyes szektorok olvashatatlanná váltak. Több Windows-os gépen is próbáltam, de a Windows hozzá sem tudott szagolni, csak gondolkodott, vakarózott, teleszórta I/O hibákkal az eseménynaplót, de képtelen volt még a fájlrendszer felismerésére is, pedig NTFS.
A Mint viszont szó nélkül felcsatolta, látta a mappákat, fájlokat, így el is kezdtem lementeni róla amit lehetett. A fizikailag sérült fájlokat nyilván nem, de a többit gond nélkül, így a fájlok kb. 98%-a megmenekült. Köszi, Mint. -
-
zizidor
őstag
Ilyennel nem találkozott még senki?
-
zizidor
őstag
Csak 2 érv az SSD vs HDD témában:
1. Amit általában nem szoktak figyelembe venni, hogy egy HDD max teljesítménye optimális esetben 100-130 MB/s, ami nem rossz. SSD-nél (SATA) 400-580 MB/s. Nem optimális esetben mindegyiknél lecsökken, a legrosszabb eset SSD-nél 150-300 MB/s, HDD-nél 1 MB/s alá is bezuhanhat. Nem, nem elírás, nagyon sokszor tesztelt érték.
2. Ahol az SSD igen nagyot domborít, az a válaszidő. HDD-nél ez 2-3 ms, SSD-nél ennek a tízezred része.
Az élettartam miatt meg csak akkor kell izgulni, ha valami nagyon noname, low-budget példányt vesz valaki. -
zizidor
őstag
Mint 20-nál normális, hogy minden alkalommal úgy indul, hogy
"Initramfs unpacking failed. Decoding failed."
Generáltam neki tök újat, de annál is ezt írja. Ettől függetlenül azért működik.Meg ilyen üzeneteket is kapok:
Ez a BIOS bug nem hangzik jól, egyébként az is a legújabb, nincs mit frissíteni.
Vagy ezzel ne is foglalkozzak?
Szerk: Tudom, szürkén a piros nem túl jól olvasható, de kinagyítva jobb.
-
zizidor
őstag
válasz
ubyegon2 #12693 üzenetére
Nekem ezzel a módszerrel nem sikerült változtatni a fontméretet, pedig egy csomót próbálkoztam, mert a sima linuxmint téma túl kicsi, a linuxmint-2k meg túl nagy, ráadásul hiába 16:9-es a monitor, a GRUB csak 800x600 és 1024x768 felbontást enged használni.
A linuxmint-2k téma (theme.txt) módosításával és saját fp2 bitmap font generálással viszont sikerült gatyába rázni. A font-generáláshoz ezt a leírást használtam (grub-mkfont):
https://unix.stackexchange.com/questions/31672/can-grub-font-size-be-customised -
zizidor
őstag
válasz
ubyegon2 #12567 üzenetére
"ma már azért többnyire SSD-k vannak legalább a notikban"
Én lennék az első, aki pezsgőt bontana ha betiltanák az SSD nélküli új gépek árusítását. Árban minimális különbség, de egy HDD-s géppel piszkosul megszopatja magát a kedves vásárló. És általában nincs is tisztában ezzel. -
zizidor
őstag
Kicsit úgy érzem, mintha arról vitatkoznátok hogy a gulyásleves finomabb vagy a meggyes pite. A Java jobb vagy a C#? Attól függ, ugye. Az LTS-nek és a rollingnak is megvan a létjogosultsága, a célja, célközönsége. Egy kevésbé kockázattűrő rendszerben nyilván jobb az LTS, de aki ezt választja, az egyúttal bevállalja azt is, hogy a támogatás végén bizony nagy ugrás jön. Főleg ha valaki kimaxolja a támogatott időszakot. Minden helyzet egyedi, és a feltételek ismerete nélkül nem lehet konkrétan kijelenteni, hogy melyik választás a jobb.
-
zizidor
őstag
Oké, lehet hogy GRUB verziótól is függ. nVidia drivertől biztosan nem, mert ez még a boot előtt van. Ha sikerül előcsalogatni, akkor megmondja milyen módokat ismer.
Én is próbáltam különböző felbontásokat, 16:9 arányúakat is, hogy passzoljon a monitorhoz, de csak a felsoroltak működnek.
nVidia kártyám van desktop gépben és laptopban is, ez a kép a desktopon készült, laptopon simán megy az 1920x1080 is. Sőt, külön telepíteni kellett hozzá a nagyobb felbontású csomagot.
-
zizidor
őstag
Úgy látom kijött hivatalosan is a 19.3
-
zizidor
őstag
Csak mint ötlet, olyan nem fordulhatott elő, hogy egy ideig engedélyezve volt az 5-ös kernel mint főcsapás, de aztán mégis inkább visszaálltak 4-esre?
-
zizidor
őstag
Van egy olyan téves álláspont (Ubuntu esetén is), hogy amikor megjelenik egy új verzió, akkor rögtön distro upgrade kell, hogy naprakész legyél. Pedig a csomagokat, köztük a kernelt is frissítik még jó ideig, vagyis az egész rendszer továbbra is naprakész marad.
-
-
zizidor
őstag
Na, most már még kevésbé értem. Nem hivatalos, de ez a támogatott, van újabb (állítólag teljesítményben és hardver támogatásban jobb), de azt fel sem ajánlja, stb. Nem könnyű követni.
-
zizidor
őstag
Bocs, kimaradt a kérdésből, hogy (még) a 19.2-ről van szó.
-
zizidor
őstag
Egy láma kérdés, de van valami konkrét oka annak, hogy még mindig a 4-es kernel a főcsapás?
-
zizidor
őstag
Az megoldható, hogy egy külső SSD-re telepített Mint indítható legyen legacy és UEFI módban is?
(GPT séma, külön partíció a GRUB-nak és az UEFI-nek) -
zizidor
őstag
válasz
#40553216 #11429 üzenetére
Igen! De totál másképp mint Windows esetén.
1. Először kell egy Ctrl+Shift+U, mire megjelenik egy aláhúzott u betű
2. Azután a karakter unicode hexa kódja (pl. 03c9 = ω)
3. Végül egy szóköz.
A szóközt megspórolhatod, ha a Ctrl-t vagy a Shift-et nyomva tartod a 2. pontnál.Egyszerű, nem?
-
zizidor
őstag
válasz
ubyegon2 #11415 üzenetére
"Utálom az egyszavas válaszokat, de most csak az van? -internet"
Oké, természetesen. De a csomag tárolók és a szoftverközpont lényege is éppen az, amit a Windowsnál rendesen elqrtak: ne neked kelljen összevadászni innen-onnan a programokat meg a leírásukat, értékelésüket, letöltési linkeket, frissítéseiket. Az, hogy ezt könnyen, vizuális módon megteheted, mindenképpen nagy előny a kezdő linuxozóknak, talán ez is segít valamennyit a Linux terjedésének. Ez a "Store" megoldás más platformokon (iOS, Android) is teljesen jól működik. Itt meg nem kötelező. Ez szerintem remekül beleillik abba a Linux filozófiába, hogy van választási lehetőséged.
Ugyanez igaz a frissítésekre is. Én általában apt-vel telepítek, de ha a frissítéskezelő szól hogy találat van, akkor ráhagyom a telepítést.
-
zizidor
őstag
válasz
Frawly #11409 üzenetére
Úgy látom a posztom némi vitát indított pro/kontra szoftverközpont témában, bár nem ez volt a cél. Általában én is apt vagy synaptic párti vagyok, de a szoftverközpontnak is megvan a maga létjogosultsága, például pont ilyen esetben, amikor egy ismeretlen alkalmazásról akar tájékozódni az ember.
Azon meg nem érdemes vitatkozni, hogy kinek melyik tetszik jobban. Én szeretem a spenótot, de sokan ki nem állhatják.
-
zizidor
őstag
válasz
instantwater #11397 üzenetére
Csak rákerestem és ráböktem a szoftverközpontban.
-
zizidor
őstag
válasz
ubyegon2 #11294 üzenetére
Dedikált alatt azt értem, hogy az a rendszer csinálja az összes többinek az indítását is, szóval amelyik elsőként indul. Ezt kell alapesetben aktualizálgatni, a ténylegesen frissített rendszer mellett is.
Szerintem félreértettetek. Én senkit nem akarok rábeszélni, hogy velem értsen egyet. Mindenkinek szíve joga, hogy a saját rendszerén úgy oldja meg, ahogy neki szimpatikus. Nekem az jön be, ha nem kell manuálisan alá dolgoznom, végül is az egész GRUB szkript csokor azért van, hogy automatizálja a feladatot. Én a saját problémámra kerestem megoldást, mert nem tudtam pontosan, hogy a GRUB hogyan viselkedik. De kiderült.
Nekem nem tűnik bonyolultnak, ha telepítéskor nem a hda-t jelölöm ki a GRUB-nak minden esetben, hanem a hda1-et, hda2-t, stb. Ezekhez, ha nincs vele más célom, hozzá sem kell nyúlni, pont elég amit saját maga csinál minden egyes frissítéskor.
Vicces ez a 2 másodperc amit írsz, mert az "átbootolok, újratelepítem, visszabootolok" azért nem 2 másodperc, azt te is érzed. Nekem annyival jobb, hogy semmi ilyet nem kell tennem. Csak újraindítom a kernel frissítésen átesett rendszert, és kész. NEKEM ez egyszerű, praktikus és biztonságos is, mert egyik sem fog beleírni a másik konfigjába.
-
zizidor
őstag
válasz
ubyegon2 #11287 üzenetére
Az Ubuntu nem ismeri fel a wifit, illetve úgy néz ki hogy bármelyik, ami 5-ös kernelt futtat. Mint-re még nem default, de ha telepítek egy 5-öst, akkor ott sincs wifi.
A Deepin meg 4K felbontásra kapcsol, csak nem tud annyit a monitor. Így nincsenek a képen azok a vezérlők, amivel el tudnám indítani a telepítést.
-
zizidor
őstag
válasz
ubyegon2 #11287 üzenetére
Bocs, nem az a gond, hogy melyik induljon el alapból. Az eredeti problémafelvetésem az volt, hogy olyan esetben, amikor a rendszerbetöltést egyetlen dedikált rendszer végzi, akkor frissül-e a GRUB magától. Kiderült, hogy NEM.
Bármelyik rendszer kernel változása esetén újra kell generálni a dedikált rendszer GRUB konfigját is. Minden frissítésnél nekem ezt külön figyelni kell (kellene) és gondoskodni róla (reboot, dedikált rendszert indít, update-grub, reboot, vissza az eredetibe). Kivéve persze ha maga a dedikált frissül. Ez egy folyamatos feladat, sosincs vége, minden egyes kernel változásnál el kell végezni. Én ezt tartom bonyolultnak.
Számomra sokkal egyszerűbb, ha egy alkalommal rászánok kb. 5 percet, beírom a dedikált GRUB konfigjába azt az 5-6 menüpontot (amit példaként írtam, és csak a címet meg a partíció számát kell variálni), és többet nem kell foglalkoznom vele. Mindegyik rendszer frissíteni fogja a saját fájlrendszerén a saját GRUB-ját. Ez bonyolult???
-
zizidor
őstag
válasz
#63718632 #11285 üzenetére
Egy bizonyos életkor felett már a lustasági és főleg a feledékenységi faktort is figyelembe kell venni, ezért jobb az a módszer, ami nem igényel felhasználói beavatkozást.
Úgy néz ki, hogy tapasztalatszerzésnek jó volt ez a téma, de a technikai marhaságok miatt kénytelen leszek mégiscsak virtuális gépet használni. Egyik Linux a wifit nem kezeli, a másik a monitorral akad össze, ezek mellett a rendszerindítás mikéntje nem annyira lényeges.
-
zizidor
őstag
válasz
#63718632 #11283 üzenetére
Mindössze annyi előnye van, hogy egy kernel update esetén nem kell az elsődleges rendszert külön is frissíteni, mert az csak behúzza a többi fájlrendszerről az ott lévő GRUB-ot, amit viszont a hozzá tartozó rendszer naprakészen tart.
A GPT meg csak egyszerűbbnek tűnt így. Eredetileg ugyanazon a meghajtón volt a Windows és a Linux. A Windows GPT/UEFI módban települt, így került fel a Mint is, de megőrült tőle a BIOS, minden indításnál létrejött egy újabb Linux bejegyzés, ezért inkább újratelepítettem legacy-ként, így nincs keveredés. Aztán kapott a Linux egy saját SSD-t, és mivel nem volt kedvem újratelepíteni az azóta jól bejáratott rendszert, egyszerűen csak átraktam rá a Linuxos fájlrendszereket. A Mint UUID-vel hivatkozik rájuk, szóval mindegy hol vannak. A GPT itt nem jelent előnyt, de hátrányt sem. A GRUB-nak van (kell!) egy saját 1 MB-os partíció, nem csak úgy benyomva a partíciók közti kihasználatlan helyre.
-
zizidor
őstag
válasz
#63718632 #11281 üzenetére
A GRUB-nak van egy ilyen parancsa, a megadott helyről betölt egy fájlt vagy adott számú szektort és elindítja bootloaderként. Gyakorlatilag annyi, mintha alapból onnan indulna a boot. Pl:
menuentry "Másik oprendszer" {
insmod chain
insmod part_gpt
chainloader (hd0,gpt4)+1
} -
zizidor
őstag
Úgy kezdtem, csak gond volt a grafikával, időnként teljesen szétesett a kép, ezért akartam inkább "élesben" tesztelni.
Mondjuk ez sem lett jobb. A chainloader-es megoldás abszolút jó, de olyan állatságokba sikerült belefutni, hogy az Ubuntu a bejelentkező képnél kikapcsolja a monitort (no signal), a Deepin-t nem tudom telepíteni, mert már a legelső képernyőnél hiányzik a továbblépés gomb (a nyelv-választó lista nem fér ki a 2560x1440-es képernyőre!?!?!?), az 5-ös kernellel meg nem működik a wifi adapter. Driver frissítés után sem.
Marad a virtuális gép, korlátozott grafikai lehetőséggel.
-
zizidor
őstag
válasz
#63718632 #11275 üzenetére
"Úgy is csak az mbr-ben lévő grub fog bootolni."
Alapból igen. De ha onnan betöltöm a többit [chainloader (hd2,gptx)+1], akkor mindig az adott rendszer saját, friss, aktuális GRUB-ját használja. Akkor nem kell manuálisan frissítgetni a Mint-et.
Legalábbis ez az elképzelés...
-
zizidor
őstag
válasz
#63718632 #11273 üzenetére
Köszi, akkor a legpraktikusabbnak az látszik, hogy mindegyiknél a saját partícióra megy a GRUB, os prober mindenhol letiltva, és a Mint-nél csinálok mindegyiknek egy chainloader-es menüt. Akkor mindegyiket a saját GRUB-ja fogja indítani, amit kernel frissítésnél úgyis aktualizál.
UEFI-vel nem akarok próbálkozni, mert volt már hogy megszivatott. Windows is van a gépen, az úgy indul, de amikor UEFI módban telepítettem a Mintet, akkor mindegy indításnál kreált egy újabb bejegyzést, végül volt már vagy 25, akkor nekiálltam kigyomlálni és inkább legacy módban használom.
Az normális, ha a gép boot menüje a külső, USB3-as SSD két NTFS partícióját is felkínálja EFI bootként? Az nem csak FAT32 lehet??? Egyiken sincs rendszer, de még EFI mappa sem. BIOS hiba?
-
zizidor
őstag
Sziasztok!
Megpróbálom nem túlbonyolítva leírni mit is szeretnék.
Jelenleg egy Mint van a gépemen, de különböző tesztek miatt szeretnék több (5-6) különböző disztrót is telepíteni. A kérdés az, hogy ilyenkor hogy viselkedik a GRUB. Valamelyik fórumban azt írták, hogy csak a legelső telepítésnél kell felrakni a GRUB-ot, az összes többinél kihagyni, azokat majd megtalálja (update-grub) és a boot menüből indítható lesz mindegyik. Eddig oké, de mi van egy kernel frissítés esetén? A telepített kerneleket az update-grub gyűjti össze, és akkor le kell futtatni minden egyes kernel módosulás esetén, vagy maga a GRUB rendszerindításkor?
Vagy esetleg praktikusabb az, ha mindegyiknek a fájlrendszerén van egy saját GRUB, úgy konfigurálva, hogy csak azt az egy rendszert indítsa (menü nélkül), és a Mint-ből ezeket chainloader-rel indítom. Akkor minden kernel variálás esetén frissülne a saját GRUB konfig.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Nintendo Switch 2
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Építő/felújító topik
- Házimozi belépő szinten
- Filmgyűjtés
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- E-book olvasók
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- További aktív témák...
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- 127 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080 (ELKELT)
- Samsung Galaxy J6 2018 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba Ár! Dell Latitude 3190 - Intel N4120 I 4GB I 64GB SSD I 11,6" HD I Cam I W11 I Garancia!
- Lenovo Legion 5 Gaming. Az ár irányár, komoly érdeklődés esetén van lehetőség egyeztetésre
- Samsung Galaxy S23 , 8/128 GB , Kártyafüggetlen
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest