-
Mobilarena
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Petya XT #14990 üzenetére
Manjarónál látom, hogy iszonyat nagy a fejetlenség(X11,Wayland). Ez nem igazán mutat a stabil fejlődés felé.
Manjaro a rolling modelljével tuti, hogy ilyen is marad, fejetlen.
Kihalóban a torrent, streamelnek mindent
Közben megjelentek a 22 terás merevlemezek is, elérhető áron.
Tényleg nagyon kíváncsi leszek mi lesz ezzel a piaccal
Szerintem az asztali számítógép majd előbb-utóbb megszűnik és beépítenek mindent az emberbe. De az még nem most lesz, hanem majd 50-100 év múlva? Lehet sokat is írok.
-
Én azt látom, hogy borzasztóan tagolt a linux szegmes, akár desktop szinten is, és ez riasztó sokak számára.
Igen, bár erre a tagoltságra is van pro és kontra is. Pro, hogy mindenkinek lehet egy ötlete, amit megvalósíthat, kontra, hogy teljesen szét van tagolva az egész, ahelyett, hogy egy nagy disztrót fejlesztene mindenki céltudatosan.Az meg többeknél kizáró ok, ahogy olvasgattam, ha nem közösségi egy disztró, hanem valami nagyobb cég áll mögötte.
Ezt mondjuk nem értem miért. A Linux világban is van egy-két szemétláda cég (pl. 0r4cl.), de azért összességében mindegyik a Linux szekerét tolja előre, amiből a közösségi disztrók is profitálnak. A Debian is átvette a Red Hat fejlesztéseit (systemd, stb.).
Amerre haladunk, valószínűleg asztali gépek sem lesznek az otthoni felhasználóknál 10 év múlva, nemhogy linux.
Na az lehet. Nagyon sok háztartásban a telefon mellett laptop van, a toronygépek már lassan lehet, hogy kihalnak. ott vannak a miniPC-k is, amik hibátlanok... felvesz 10-15 wattot és hibátlanul végzi a dolgát. Tudsz vele böngészni, filmet nézni, meg mindent, ami alap felhasználás.Állítólag a p*rnó után a számítógépes játékokban van a legtöbb pénz.
Bocsánat, ezt mondjuk elírtam, mert videojátékok akart lenni. Abban már benne van a konzol is.
-
válasz
Petya XT #14985 üzenetére
Játékra meg az élelmesebbje már régen konzolt használ
Ez is igaz. Nálam azért van és volt mindig számítógép, mert szvsz több játékcím érhető el rá, könnyebbnek tartom az egér + billentyűzet irányítást és 2 (vagy több) készülék helyett van 1 olyanod, ami mindenre jó, kevesebb helyet is foglal.
Vicc az egész.
Szerintem is, de azért volt ez még ennél is rosszabb, mármint a Linux. A nagy Linuxos cégeknek is elsődleges célterület inkább a szerverek, mint a desktop. Utóbbi is használható, csak nem arra szánják elsősorban a termékeiket. Én nagyon csodálkoznék, ha 10 év múlva az IBM hátszeles Fedora eljutna mondjuk egy Windows szintre, mert ott azért van pénz is.
Valahogy a PC, mint olyan is félrecsúszott a játékok és a mohó hardvergyártók okán.
Állítólag a p*rnó után a számítógépes játékokban van a legtöbb pénz. Ne kérdezd, hogy hol olvastam, mert már nem emlékszem rá. Az sem biztos, hogy igaz, de elgondolkodtató. -
A felhasználók 99% nem értené, hogy miről beszélsz.
A fiatalabb generáció igen (ők sokan vannak, napi sok órát a számítógép előtt) és ezt most nem sértésnek írom. Nagyon sokáig játszottam számítógépes játékokkal és ott fontosak a diagnosztikai programok. Nagy terhelést kapnak a hardverek, monitorozni kell, hogy éppen mit és hogyan művelnek a gépházban. Van, aki azt mondja, hogy ezek gondozásmentesek, tehát bedobod a gépbe a videókártyát oszt jóvan... szerintem meg pont nem, mert már az is bebizonyosodott, hogy a gyártók gyakran rátojnak arra, hogy a neked többszázezer forintért eladott termékkel mi lesz. Silány minőségű hővezető paszták, hővezető lapok, értelmetlenül magas fogyasztás, órajelek, stb. A hőmérsékleteken otthon gyönyörűen lehet lefaragni ilyen-olyan programokkal, ami a termék várható élettartamára is pozitív hatással lehet. Ezeknek a programoknak az ellátottsága is jobb még mindig Windowson, mint Linux alatt, bár utóbbin is vannak igazán jó próbálkozások.
Mondjuk a belső tárolók az nagyon nagy kinyalása a felhasználó seggeknek. Ezt sokan nem is értik mekkora királyság.
Így van és ehhez embereket foglalkoztatnak, akik karbantartják azokat a csomagokat/tárolókat. Ezek tényleg nagy dolgok! Összehasonlításként a Play Áruház jut eszembe Androidon, ott is óriási dolog, hogy van egy belső áruház, amit folyamatosan ellenőriznek és csak úgy nem tud bekerülni oda semmilyen szemét. Ami bekerül, az meg tudtommal gyorsan ki is derül.
-
válasz
totron #14977 üzenetére
közben tanulva!
Kezdek öregedni, nekem már nincs türelmem, sem fölös időm ilyen dolgokkal szöszölni. Én csak használni akarom a gépet. A Debiant ennek ellenére úgy ahogy megtanultam kezelni, mert sok jót írtak róla és még fognak is. Nagyszerű disztró. De ugyanúgy nagyszerű a Linux Mint, a ZorinOS vagy a Fedora is. Ezeket is felrakod és mennek. Én csak ennyit várnék el a programoktól is. Legyenek a belső tárolókban, "sudo apt update && sudo apt install xyz -y" oszt jóvan. Többet nem is akarok foglalkozni a szoftverek állítgatásával, csak ami tényleg minimális.
Megoldás lehet persze a ló elé fogni a szekeret és idomulni a lehetőségekhez
Én ezt megoldottam egy mobil rackkel. Ha éppen kell a Windows, akkor bedobom a 2,5"-os SSD-t rajta a Windows 10-zel és arra bootolok be. Az esetek ~90%-ában meg Debiant használok.
Nyugalom a hosszú élet titka. -
válasz
I02S3F #14975 üzenetére
Így van. Másik oldalról viszont a Linuxnak is megvannak a maga előnyei. Biztonságosabb(nak mondott), open source, belső tárolókból elérhető szigorúan ellenőrzött szoftverek, gyors rendszerfrissítés, részletekbe menően módosítható asztali környezetek, sokféle és változatos disztribúció kínálat.
Nekem az open source filozófia is tetszik és bebizonyosodott már a közelmúltban is, hogy nagyon hasznos tud lenni, hogy több szem többet lát. -
tegyek neki "egérkéset"
XFCE?
Nekem hiányoznak a komolyabb és használhatóbb diagnosztikai programok (HWiNFO, HD Sentinel, MSI Afterburner, AIDA 64, FanControl, Videokártyák gyári kezelőszoftvere, stb.) Linuxról, plusz azok a benchmarkok, amiket szélesebb körben használnak (Furmark, Cinebench, stb.). Ráadásként ezek a diagnosztikai programok jól integrálódnak a rendszerbe. Különböző, hozzájuk tartozó érzékelőket tudsz elhelyezni az értesítési területre, riasztásokat küld, stb.
Ilyenek Linuxra nincsenek, ami van, az pedig igencsak butácska. Töredékannyi érzékelőt képes csak olvasni, matatni kell a terminálban hozzá, hogy engedélyeztetni tudd, körülményes a telepítése, stb. Az, hogy nekem órák hosszat fórumokat kell bújni, hogy egyáltalán hogyan állítsak be egy programot a terminálban, ami Windowson két kattintásból fut, az nevetséges.
Ezek a dolgok nekem nagyon hiányoznak a Linuxból és nem, nincs rá alternatíva, ami van, az pedig körülményesen használható. Ebben a Windows mérföldkövekkel jobb és többet tud.
-
-
A HP honlapján én úgy látom, hogy ehhez a laptophoz 2013-ban adtak ki elsőnek Windowsos drivereket, szóval ebből gyanítom, hogy nem UEFI-s a gép, hanem még akár BIOS is lehet rajta. Azaz MBR-ben kellene felrakni rá a Mintet.
Szerk.: most amúgy lehet, hogy jól be is kavarodtam... ha a legacy bootot engedi, akkor mégiscsak UEFI lehet rajta... ötletem sincs.
Próbáld meg egy másik rendszerrel, hátha azzal indul. -
Még a Secure Boot is bezavarhat Mintnél.
-
Most igazából a Debiantól a Mint sem különbözik túl sokban. Nálam így néz ki az 1 terás SSD:
Most az kb. lényegtelen, hogy minek ennyi Swap, tudom, az életben nem fogja kihasználni, de azért adtam neki. Lemez végén van, tudom zsugorítani, ha akarom.
Szerk.: én kézzel partícionálok mindig, kivéve a Fedoránál meghagyom, hogy a telepítő magának állítsa be a BTRFS-t.
-
Én egy darabig a RAM-ra tettem a SWAP-ot Zram segítségével, valamint a Firefoxban letiltottam, hogy a cachet a háttértárra írja. Utána az is a RAM-ba megy. Kevesebbet használódik az SSD, bár pár év alatt 15 terát írtam rá a 600TBW-ből, szóval semmi értelme nem volt vele szórakozni.
-
válasz
growler #14885 üzenetére
Köszi, meglesem! Igen, egy másik SSD-n van az EFI partíció és azon három indító található. Debian, Windows 10 és Mint. Valamiért a Mint nem akar indulni bekapcsolt Secure Boottal.
Egészen pontosan az a hibaüzenet, hogy "a kernelt kell először indítani", vagy valami hasonlót ír ki a Grub.
-
Sziasztok,
Linux Mintnél valahogy megoldható, hogy "megegye" a Secure Bootot? Ha be van kapcsolva, akkor nem hajlandó bootolni a Mint. -
Üdv,
Van Linux Minten ez a mintstick nevezetű lemezképíró alkalmazás, ami úgyszint megtalálható Debianon is. Megmondom őszintén egy Rufushoz képest furcsállom a csomag működését.
Honnan tudja, hogy én egy lemezképet MBR-re vagy GPT-re akarom kiírni? Semmi ilyen funkció nincs benne, csak egy lemezképet kér és egy meghajtót, majd utána kiírja és ennyi...
-
válasz
batyuska100 #14675 üzenetére
Melyik asztali környezetet tetted fel neki? Leírás alapján gyanús, hogy az XFCE-t, mert nekem Cinnamonnál semmi sincs a jobb felső sarokban.
-
A Remmina ezt nem tudja?
-
Sziasztok,
Nagyon jó a Mint még mindig. Bár alapjáraton Debiant használok, nagyon tetszik mind a közösség, mind a felhasználóbarát kezelőfelülete és kialakítása a Mintnek. Jó használni ezt a rendszert! Most egy iGPU configban működik és meg vagyok vele teljesen elégedve. -
válasz
growler #14232 üzenetére
Kifejezetten tetszik az, hogy a rendszer telepítése után kb. mindent meg tudsz gyorsan csinálni grafikusan, frissítéseket, beállításokat, tűzfal, stb. egy súgószerűség végigvezet szinte mindenen. Ez a funkció nagyon hiányzott a Tudjukmelyik rendszerből. Az a ready-to-use érzés. Ez a Mintben szvsz megvan. Csak specifikus dolgokat kellett terminálból telepítenem, pl. Vulkan, Mesa driverek. A játékok mennek úgy, ahogy kell, semmi problémát nem találok eddig. Gyorsabb volt beüzemelnem, mint anno a Debiant.
-
Felraktam a Mintet. Nagyon jó kis disztró a Cinnamonnal pedig tök jó dolgokat lehet csinálni.
-
Kipróbáltam live usb-ről a Mintet Cinnamonnal és nagyon király! Használható, jók a programcsomagok!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Android játékok topikja
- Nintendo Switch 2
- Hálózati / IP kamera
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Autós topik
- Honor 200 Pro - mobilportré
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 14900KF 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Apple iMac Pro (2017) 5K - Xeon W-2140B 64GB DDR4 RAM 1TB SSD Radeon PRO Vega 56 8GB
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 16 M4 Pro - M4 Pro 24GB 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i5 11400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070Ti 8GB Rampage SHIVA TT 500W
- Újra Akcióban!!! Ducky One 2 Mini és SF billentyűzetek a bolti ár töredékéért! Számla+Gari
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest