- Mobil flották
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- Samsung Galaxy A72 - kicsit király
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
-
Mobilarena
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
A recovery szoftverek törölt adatokat szoktak visszahozni. Én már szedtem elő ezzel pendrive-ról több éves cuccokat is. Nálad nem törlés volt, hanem titkosítás.
Ezek a károkozó szoftverek elsőként a védelmi szoftvereket szokták kiiktatni, amennyiben elég fejlettek.
A Mint-nek biztosan van valamilyen biztonsági mentés szoftvere. Viszont neked kell beállítani, mikor mentsen és milyen mappákat.
Ismétlem: "a felhasználó hozzáértése, óvatossága és tudatossága szükséges" -
lev258
veterán
Részleteket nem írtál, de minden veszélyben van, amihez a Windows is hozzáfér. Egyébként Linux-ra is készülnek ilyen jellegű szoftverek, csak ritkábban.
Önmagában egy Linux rendszer sem garancia a biztonságra, ahhoz a felhasználó hozzáértése, óvatossága és tudatossága szükséges. -
lev258
veterán
válasz
herdsman12 #12070 üzenetére
Csak úgy értettem, hogy ugyanannyiba kerül a GIMP-et is felrakni.
-
lev258
veterán
válasz
herdsman12 #12066 üzenetére
Már jó ideje kivették a telepítőkből, helytakarékossági okokból.
Mellesleg az XnView sem része az alaptelepítésnek. -
lev258
veterán
válasz
NeoPampalini #12021 üzenetére
Mondjuk én nem nevezném Paint klónnak a Krita-t, elég komoly szoftverré nőtte ki magát. És komoly pénzügyi támogatásokat is szerzett.
-
lev258
veterán
válasz
fradi81 #11349 üzenetére
Általában néhány fontos komponens, ami nem települ, így kvázi fenn van, de nem működik (jó esetben a nyílt dolgozik, rosszabb esetben fekete képernyő). A secureboot már elég régen elvesztette az értelmét, és simán lehet, hogy az eltérő implementációk közül néhány "megengedőbb".
-
lev258
veterán
Szokott lenni billentyű, amivel a BIOS-ba jutsz be és olyan is, amivel boot menüt kapsz. Utóbbi csak ideiglenesen módosít a boot sorrenden, itt szokott lenni lehetőség arra, hogy milyen módon boot-oljon a telepítő (vagy épp Live).
Tudtommal a Rufus-nál van többféle opció, lehet UEFI-only módon írja ki (nem ismerem részletesen).
Javasolnám az Etcher-t, az tiszta munkát végez. -
lev258
veterán
A boot választó menüben szokott lenni opció arra, hogy legacy vagy UEFI módban induljon a telepítő. A legacy-t kellene elérni, mivel nálad láthatóan a Windows is így van telepítve. Ahogy te is írod, szerintem is az a gond, hogy UEFI-ben indul.
Azt ugye tudod, hogy nemcsak /home-ra, hanem /-re is szükséged van? -
lev258
veterán
válasz
bringasisti #11019 üzenetére
Talán kérhetsz személyes segítséget: [link]
-
lev258
veterán
válasz
SwissAirplan #10967 üzenetére
Én úgy tudom, hogy csak a szolgáltatói dobozon túl tudod szétosztani (az IP ott már nem releváns), viszont így minden készüléken ugyanaz fog menni. Ha előbb szeded szét, akkor nem lesz, ami dekódolja.
-
lev258
veterán
válasz
CsengődiGeri #10922 üzenetére
Egy Debian van alatta, ha minden igaz.
-
lev258
veterán
válasz
Necronom #10875 üzenetére
A kérdező részéről mind a gép, mind a rendszer adott volt. Mindössze azért szóltam bele, mert ahhoz a rendszerhez (Mint 19.1) esélytelen a zárt. A Grub-os megoldás meg ahhoz van, ha fekete képernyővel boot-olna a gép. Nála nem volt ilyen gond. Szóval azt nem értettem az egészben, te mire válaszoltad ezeket. Más kérdés esetén persze helyes lehetne. Részemről ennyi.
-
lev258
veterán
válasz
Necronom #10873 üzenetére
Nem így értettem. Ha az ember naprakész rendszert használ, ami biztonságilag sem utolsó szempont, akkor érdemes tájékozódni. És nem, ehhez nem kell új gépet venni. Vannak kisebb erőforrás igényű rendszerek, én most egy kb. 12 éves gépről írok, a rendszer mégis naprakész.
Ha neked megfelelő az, hogy régi rendszert használsz, akkor természetesen az ahhoz tartozó régi technológiák az elérhetőek számodra. -
lev258
veterán
válasz
Necronom #10871 üzenetére
Szerintem rosszul ülsz a lovon.
Régi rendszeren valóban a zárt jobb és még használható (nálad valami több éves futhat). Mai rendszereken a nyílt az ajánlott, a teljesítménye is nagyon jó. Ez AMD-re vonatkozik.
Nvidia esetén komolyabb használathoz csak a zártnak van értelme. Ott viszont időnként megszűnik egy-egy régi széria támogatása, onnantól érdemben nem használható (csak a régi rendszeren).
Ma Linuxosként az Intel és az AMD a legjobb választás. Extra FPS-hez pedig Nvidia. Mind a driverek, mind a teljesítmény szempontjából. -
lev258
veterán
Bár ide mostanság nem járok, azért egy vonatkozó hírt közzéteszek.
A Mint-esek új logót akarnak bevezetni (még tervezés alatt van). [link] -
lev258
veterán
válasz
ubyegon2 #10502 üzenetére
Szerintem ma is asztali operációs rendszer. Én már lassan 10 éve annak tartom. És ma is felhasználónak tartom magam, egy kis plusz tudással. Semmiképp sem vagyok rendszergazda felkészültségű.
Mint már említettem, a tanulási folyamat fontos, abban kicsit tovább mentem a beginner level-nél. -
lev258
veterán
válasz
Necronom #10499 üzenetére
Szerintem az, aki feltesz egy TC-t Windows-ra, vagy épp a torrentről szalajtott játékokat, még felhasználó lesz, nem több. Egy driver telepítésétől sem lesz senki hozzáértő (mindössze két kattintás a dolga).
És a felhasználók jó része szeret rányomni az igen gyanús csatolmányokra is e-mailben. -
lev258
veterán
válasz
Necronom #10497 üzenetére
Egy példa.
Te mint felhasználó elkezdesz kotorászni a rendszerfájlokban, korlátok nélkül. Egy véletlen elütés, egy mentés, aztán paff. Többé nem bootol a rendszer, mert hibára fut.
Windows-on ezt újabban úgy csinálják, hogy rejtik a fontos cuccokat (persze egy kattintás a láthatósága).
Ha épp csak böngészel a neten, miért induljon a Firefox program a rendszerre vonatkozó korlátlan jogosultságokkal? Ha letöltesz egy programot (ki tudja honnan), miért legyen joga a webkamerádhoz, az összes meghajtódhoz, ... miközben az egyetlen feladata pl. a szövegszerkesztés?
A keylogger, trójai és egyéb hasonló szoftverekről nem is beszélve. Az legfeljebb felhasználóként fog futni, nem root jogokkal. Értem mit mondasz, csak itt teljesen más a koncepció. A cél az volt, hogy biztonságilag jól felépített legyen a rendszer (nem kis mértékben a szerveres felhasználás miatt is). -
lev258
veterán
válasz
Necronom #10479 üzenetére
Ha jól értem, nem csatolódnak automatikusan a lemezek, partíciók. Ez teljesen normális működés. Meg lehet oldani az fstab szerkesztésével (szöveges fájl) vagy a Lemezek alkalmazásban a csatolási beállítások szerkesztésével is. A Mint-en is valami hasonló néven kell lennie.
-
lev258
veterán
válasz
Necronom #10451 üzenetére
Sok dolgot meg lehet csinálni grafikus felületen is.
Sokszor elmondom mostanság, de szerintem rád is igaz. Időt kell szánni arra, hogy az ember megismerje és megtanulja a rendszer használatát. Valamikor a Windows-on is végigment az ember ezen a tanulási folyamaton, csak hajlamos megfeledkezni róla. Pedig itt is szükséges. Az sosem jó, ha már egy elképzelést/konkrét célokat akar megvalósítani az ember a semmiből. Hasznos lehet egy darabig dual boot-ban használni a két rendszert, hogy ne hirtelen történjen a váltás. -
lev258
veterán
válasz
SwissAirplan #10445 üzenetére
[link]
Kiindulásnak jó lesz, aztán utána lehet olvasni. Vannak még további lehetőségek is. -
lev258
veterán
válasz
SwissAirplan #10425 üzenetére
Úgy érzem, leginkább azért szenvedsz, mert mindenfélét meg akarsz csinálni úgy, hogy nem tudod, mit csinálsz. Meg kellene állni egy kicsit és átgondolni a dolgokat. Nemcsak a parancsokat, hanem a látásmódodat, hozzáállásodat is.
growler: Megnéztem és letöltöttem a tömörített állományt. Nincs is dev-... mappa. Van viszont sok más. -
lev258
veterán
válasz
SwissAirplan #10419 üzenetére
Ott keresd, ahová a Terminálod mutat (több sorban is jelzi).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest