- One mobilszolgáltatások
- Fotók, videók mobillal
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- Yettel topik
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Magisk
- Telekom mobilszolgáltatások
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Z Fold6 - ugyanaz, sarkosan fogalmazva
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
heti pöcstering: systemd-nek olyan dependency-je van, amitől most éppen az lvm-es bootolás áll fejre...
-
bambano
titán
egyik főnököm: október 27-én (péntek este) megállt a legfontosabb szerverünk. főnök kicsit pánikolt, hogy azonnal de mindjárt ésatöbbi. múlt péntekre megjött a pakk, ma installáltam az alap debiant.
root@host:~# grep processor /proc/cpuinfo
processor : 0
processor : 1
.
.
.
processor : 17
processor : 18
processor : 19és akkor már egy lendülettel megy a többi gép is a selejtbe, csak a helyettük megrendelt két szerver kicsit hosszabb idő alatt ér ide. néha kell a kivétel is
-
bambano
titán
Léghűtés. de nem piszlicsáré módra...
-
bambano
titán
válasz
aprokaroka87 #10424 üzenetére
nem, nem teszel fel itt szakmai kérdést.
miért nem a szaktopicban kérdezel?
mi vezérel, hogy összevissza kérdezz? -
bambano
titán
válasz
tvamos #10421 üzenetére
tömören összefoglalva: találtak egy módszert arra, hogy az ap-d lecserélje a titkosítási kulcsot egy általuk is ismert kulcsra (praktikusan csupa nulla kulcsra).
vagyis pontosan ugyanazt tudják megcsinálni a titkosított wifiddel, mintha te magad önként kikapcsolnád a titkosítást.
ettől kezdve te tudod eldönteni, hogy veszélyes-e rád nézve. ha az, amit egyébként csinálsz, gázos lenne titkosítatlan wifin, akkor rád nézve veszélyes. engem speciel semennyire sem érint, függetlenül attól, hogy a debianosok már kitolták a pecset.
-
bambano
titán
Mai agyzsibbasztó dumám:
- milyen zaj jön Dwayne Johnson felől?
- éppen tagba szakad... -
bambano
titán
szőrmentén ide kapcsolódik: döglődik az irodában az egyik nyomtató. szervizes úgy érzi, hogy parádésan háríthatja az esetet azzal, hogy a szerveren linux fut, nyilván az a hibás, ha a többi gépről meg lehet nyomtatni. mondom két dolog: a többiről se lehet nyomtatni és a többi gépen is linux fut.
megszívta.
-
bambano
titán
ncisben három báty félti a kishúgukat, aki randiról jött:
- ki a pasas?
- ne törődjetek vele.
- csak nem szeretnénk, ha egy őrült sorozatgyilkos lenne. vagy egy vega. -
bambano
titán
upgradelnem kell a klasszikus mondást:
"fotonok ökológiai szemléletű mezőgazdasági operátor szemébe juttatása" -
bambano
titán
ma 34 éves a gnu projekt.
-
bambano
titán
ms szuperkábel: amikor én legutóbb szuperkábelt fektettem, nekem két perc se volt...
-
bambano
titán
most jöttem rá, milyen jó dolga van Tom Hanksnek. Nekem külön ki kell írnom a levelem végére, hogy köszönöm, Bambanő, ő meg csak odaírja, hogy T.Hanks...
-
bambano
titán
[link] "egy Szojuz MS–06 űrhajóval dokkolt az ISS-hez": hja, mióta Charles Simonyi fizetős űrturista volt kétszer is...
-
bambano
titán
válasz
sh4d0w #10324 üzenetére
egy normálisan összerakott alaprendszerben se a pythonnak, se a perlnek nincs semmi keresnivalója.
más kérdés, hogy már a debian se normálisan összerakott rendszer...
évtizedekig megvoltunk ilyen szemetek nélkül, most is meg lehetnénk. csak azért felrakni egy perlt vagy pythont, mert egyrészt a csomagolója hülyeséget írt a debends-be, másrészt egy szál alapkonfigot csak perlel bír összerakni, az ostobaság.de ez egy ilyen világ, megyünk ész nélkül fejjel a falnak.
-
bambano
titán
ha be akarsz iratkozni egy képzésre, szerintetek beiratkozás előtt max. hányszor illik elküldeni az anyjukba a hülyeségük miatt az illetékeseket?
-
bambano
titán
azé' jó, hogy ma még nem kell win10-et telepíteni, hogy pár logot letöröljenek a szakértők...
-
bambano
titán
kolléga rímre fakad a közismerten redvás index fórummotor miatt:
"világszara kommentmotor
mikor nem kell, akkor kotor"lol.
-
bambano
titán
-
bambano
titán
-
bambano
titán
szerintem félreérted, amit írok. te konténerekben gondolkodsz és azt hiszed, én virtuális gépekben.
ezzel szemben én natív vason és os-ben gondolkodom. semmi szükségét nem látom a konténereknek.a virtualizációnak akkor látom értelmét, ha sok olyan felhasználás van, amit szeparálni kell, de töredékhardveren is elfutna. akkor van értelme virtualizálni.
-
bambano
titán
"Lehet annyira komplex az alkalmazás, hogy egyszerűen nem tudsz mindent tesztelni.": de a fejlesztés inkrementális, akkor a tesztelés is lehet az.
"Azzal pl. meg lehet oldani, hogy az app több verzióban is fusson egyszerre?": a dockerrel se tudod megoldani, ha ugyanarra a portra fáj a foguk. ezért kell elévarrni egy terhelésmegosztót. de ahogy a dockernél is azt írtad, hogy egyiket leállítod, másikat indítod, azt az üveghallal is meg lehet csinálni.
egyébként meg aki ért a linux hálózati stackjéhez, az elég sok meglepetést tud okozni
-
bambano
titán
pár dolog:
1. ha a saját alkalmazásom frissítése tényleg pár órán át tart, akkor veszek alá erősebb szervert.
2. ha visszaállással üzemszerűen kell foglalkozni, akkor ott a teszt folyamat el van cseszve.helyettesítő javaslatok:
1. ha php-ban írtam webes alkalmazást, akkor egy mód: felrakom a webszerverre verziószámozott könyvtárba és átírom a document_rootot az apacsban. ezzel a visszaállás is igen triviális
2. a webszerver document_rootja svn-ből van kicsekkelve. ha vissza kell állni, akkor svn-nel visszaáll egy pillanat alatt
3. ha jávában írtam az appot, akkor van egy darab war vagy ear. azt egészen közvetlenül beletolom az üveghalba és kész.
4. ha mindenáron visszaállítgatni akarok, akkor egyszerűen felrakom az üveghalat readonly egy külön könyvtárba, majd a domain kreálást egy másikban végzem el, akár többször is. így simán lehet három vagy több üveghalam ugyanúgy konfigurálva, egy oldstable, egy stable meg egy teszt is. azt indítom el, amelyikről azt hiszem, hogy jó.
5. jávát meg kicsomagolhatom akárhány könyvtárba, és a környezeti változóját aszerint állítom, amelyikre szükség van. az üveghal meg úgyis belevési magába, hogy melyiket akarja.
6. ha nagyon komoly cuccot csináltam, akkor valószínűleg lesz egy loadbalancer a cuccok előtt, például egy apacs modjk-val vagy ilyesmi. az upgradelendő rendszert egyszerűen átfordítom egy másik clustertagra.ezen megoldások közös jellemzője, hogy kompletten kimarad minden munkafázis, ami a docker kezeléséhez kell. ezt az erőfeszítést megtakarítom úgy, hogy a funkcionalitás nem vész el. a dockert olyan fejlesztők csinálták, akik üzemeltetővé akarnak válni (ez a modern devops nevű hülyeség), de nem sikerült nekik, mert nem értenek hozzá.
egyébként is ez az órákig tartó frissítés című műsorszám azért rossz példa, mert a konténerezést pont azért találták ki, hogy egy rendszer beüzemelésének idejét csökkentsék. a cél az, hogy a korábbi hetek-napok helyett *percek* alatt lehessen új rendszert indítani. ha az új rendszer indítása pár perc, a régi upgrade meg órák, akkor a régit legyalulom nullára és felrakok egy újat.
-
bambano
titán
alkalmazások frissítése? rotfl.
könnyebb úgy frissíteni, hogy van egy halom cucc, amit az oprendszer csomagkezelője frissít, meg mellé behúztál párhuzamosan egy dockert is, amihez kell egy menedzsment rendszer, amiben szintén annyi hiba lehet, mint égen a csillag?a docker szerintem a legkiválóbb példa (na jó, a második legkiválóbb), amikor pár programozó annyira unatkozik már, hogy csakazért is kódolni kezd, akár kell, akár nem, és a nagy erőlködésből konkrétan bef.sás lesz.
de hajlandó vagyok megváltoztatni a véleményemet rögtön azután, hogy valaki hoz egy olyan élethelyzetet, amire a docker jó megoldás és be is bizonyítja nekem. mert én eddig csak a biztonsági problémáit láttam, előnyét nem.
-
bambano
titán
fetrengős röhögős az Angie Tribeca. bíróságon sorolják a vádlott mentő tulajdonságait: nagyon jó gyerek, sokat edz, jótékonykodik, önkéntes egy befektetési bankban...
-
bambano
titán
válasz
vargalex #10204 üzenetére
"Szerintem ezzel csak a routert tehermentesíted a csomagok tördelésétől.": így van, mi másért lenne.
ez ipv4-nél javasolt, ipv6-nál kötelező. v6-on nincs fragmentálás, ott drop van.és pont azért, hogy a routert, helyesen az összes routert a rendszerben, tehermentesítsd, szokás eldobálni a fragmentált csomagokat. nem kötelező, de egyre gyakoribb szokás.
-
bambano
titán
válasz
vargalex #10202 üzenetére
# The primary network interface
allow-hotplug eth0
iface eth0 inet static
address 10.10.1.2
netmask 255.255.255.0
broadcast 10.10.1.255
mtu 1492és a router is, mert a gyári pppoe telepítés a debianban ezt megteszi.
ls -l /etc/ppp/ip-up.d/
összesen 16
-rwxr-xr-x 1 root root 902 dec 4 2015 0000usepeerdns
-rwxr-xr-x 1 root root 204 júl 14 19:15 0clampmss
-rwxr-xr-x 1 root root 283 máj 7 15:22 bind9cat 0clampmss
#!/bin/sh
# Enable MSS clamping (autogenerated by pppoeconf)
iptables -t mangle -o "$PPP_IFACE" --insert FORWARD 1 -p tcp --tcp-flags SYN,RST SYN -m tcpmss --mss 1400:65495 -j TCPMSS --clamp-mss-to-pmtu -
bambano
titán
válasz
vargalex #10193 üzenetére
"Ennek a Digi által üzemeltetett nagy privát hálózatnak lesz egyetlen publikus IP címe.": vajon miért is kellene, hogy a digi natjának egy ip címe legyen? hint: nem kell.
az eredeti problémához: azért akad fel több böngésző is a digis neten, mert a pppoe miatt nem megy át az 1500 bájtos ethernet csomag a digis hálózatán. A poe elvesz 8 bájtot, és mivel valószínűleg vlanozik a digi (sőt biztos, mert a telefon is átmegy a dróton), ezért a vlan még 4-et (emlékeim szerint).
Erre azt találták fel a hálózati főakárkik, hogy akkor fel kell tördelni az ip csomagot és két darabban kell elküldeni. ezzel lehetnek olyan bajok, hogy a titkosítást eltöri, meg olyan bajok is, hogy egyes routerek nem hajlandóak továbbítani a fragmentált csomagokat.
a megoldás az, hogy a forgalom kiindulópontján korlátozod a kimenő forgalomban a csomagméretet, szerintem 1480-ra. ifconfig, mtu és 1480. a linuxok gyakran 1492-re akarnak tördelni, és ha kernel ppppoe drivered van, akkor ezt nem is lehet átírni, ami elég nagy baj.
-
bambano
titán
súlyosan fetrengve röhögős, főleg az eleje: Darci@agt
-
bambano
titán
most fogok átmenni őrjöngésbe...
megmakkant a gsm terminálom. az össz-válasz: sajnálom, hogy így alakult. -
bambano
titán
"addig jár a korsó a kútra, míg köcsög lesz belőle"
rotfl, nagyon bírom ezt a sorozatot
-
bambano
titán
[link] egyszer?? alaposabban megnézve: archról váltott gentoora, tehát arch már volt a gépén, gentoo meg lett rajta.
-
bambano
titán
két egyszerű kérdésem van:
1. archban van már olyan, hogy windowsról szabadult egységsugarú readonly wannabe linuxos letölt egy image-t, bebootolja, válaszol 1-2 egyszerű kérdésre, majd kisvártatva rebootol egyet és van egy grafikus desktopja?
2. freebsd kezel már rendesen smp-t? -
bambano
titán
logouton megjelent a fedora26-ról szóló poszt második része is.
kb. arról szól, hogy a fedorában 25 év után sincs rendes csomagkezelő.
attól, hogy nem vártam mást, ez még elég rotfl. -
bambano
titán
yesssss!
amikor leküzdöd végre azt a tetű dolgot, hogy a kinyomtatott tértivevény elmázgálódik... alig 4.5 nap alatt sikerült a végére járni...
-
bambano
titán
válasz
sh4d0w #10091 üzenetére
az a szitu, hogy aki ért a unixhoz (
), az egyrészt megtalálja a man lapon, hogy a kézikönyvnek melyik fejezete, másrészt akár magától is elő tudja hívni.
így ha a programozói kézikönyvet nézed, akkor c-ben sleep(3). ha a unix parancsokat, akkor sleep 3aki nem tudja fejből, melyik kézikönyvben mi van, az meg megtanulja, hogy kulcsszóra is lehet keresni:
$ man -k sleep
sleep (1) - várakozás meghatározott ideig
clock_nanosleep (2) - high-resolution sleep with specifiable clock
nanosleep (2) - high-resolution sleep
rtcwake (8) - enter a system sleep state until specified wakeup time
sleep (3) - sleep for the specified number of seconds
systemd-hibernate.service (8) - System sleep state logic
systemd-hybrid-sleep.service (8) - System sleep state logic
systemd-sleep (8) - System sleep state logic
systemd-sleep.conf (5) - Suspend and hibernation configuration file
systemd-suspend.service (8) - System sleep state logic
usleep (3) - suspend execution for microsecond intervalsfrancba, már ez is systemd-s...
-
bambano
titán
válasz
sh4d0w #10079 üzenetére
ha valóban nem érdekelne a pc, már rég elküldted volna minimum a linux kezdőbe, de inkább melegebb éghajlatra. én is nehezen fogom vissza magam.
aki nem tudja, mint jelent a man wget, az biztosan nem való a haladó topicba, de az is felmerülhet, hogy linuxosba egybe se...
-
bambano
titán
Amikor sh4d0w próbál pc maradni... [link]
-
bambano
titán
volt már olyan érzésed, amikor úgy érezted, hogy valamit nem kellene megtenned?
nagyon nem?
nekem most volt. beleraktam a gépembe egy ethernet kártyát, és nagyon éreztem, hogy nem kellene az alját felfordítani... -
bambano
titán
hát nem tudom, a debian még mindig megfelel alap oprendszernek gyári állapotában, ha befogom a szemem és nem nézem a systemd-t.
tehát kernelt fordítani se kell, meg azokat a programokat, amiket használok, nem kell tákolni.eddig egy program volt, ami kérdőjeles volt, a pppoe szerver, de mintha azt is megcsinálták volna rendesen a 9-es debianban.
én az ilyen biztonsági hájpoknak meg nem szoktam felülni. ráadásul ugye selinux az nsa termék, tehát optimális esetben kihajítod a kernelből, a grsec-et fizetőssé tették, tehát amiatt se forgatsz kernelt már, akkor meg sok értelme nincs.
az más kérdés, hogy ki mekkorát kavar destkoppal. nekem jó a mate osztjónapot.
-
bambano
titán
válasz
cami][us #10069 üzenetére
ez a docker szerintem legalább olyan súlyos tervezési hiba, mint a systemd, csak mivel nem erőszakolja rám senki, nem izgatom miatta magam. tipikusan az a szoftver, amikor unták magukat a programozók és nagyon akartak már valamit programozni, és a nagy erőltetésnek féknyom lett a vége.
-
bambano
titán
válasz
sh4d0w #10064 üzenetére
megettem
az aktuális phoronix teszt hatására futottam még egy szintén rövid kanyart a clearlinuxszal, de valahogy az se lopta be magát a szívembe. a tesztben azt írták, hogy néhány felhasználási területen az intel compiler miatt sokkal gyorsabb, mint a gcc-vel fordított linux, de a környezet annyira fullfapad, hogy hagytam.
-
-
bambano
titán
-
bambano
titán
válasz
Skullwipe #10038 üzenetére
el vagy tévedve. ez a linux felhasználók offtopicja, nem a win felhasználóké.
a linux felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait. az nem a linux hibája, hogy te azt hitted, azt a gyakran két évtizedes munkát, amit a winbe beleölnek az emberek, megúszod linux alatt.
a többit meg annyira elnagyoltan írtad le, hogy érthetetlen. mi az, hogy egy helyre lehet telepíteni, mi az, hogy portable?
-
bambano
titán
most tudtam meg egy újságcikkből, hogy szinkronúszásban van egyéni...
-
bambano
titán
válasz
0xmilan #10008 üzenetére
terjed az a mánia, hogy alapvető, egyszerű (gyakran rendszer) scripteket is pythonban írnak, mert halálos kínzásnak veszi, ha nem objektumorientáltan programoz.
én meg sikítok, hogy gyakorlatilag bármit kellene felrakni debianra, azonnal húzza maga alá a perlt vagy a pythont.
-
bambano
titán
válasz
ubyegon2 #9996 üzenetére
ezt írtad: "Adatokat töltök fel eszközök weblapjáról": én nem tudom, hogy mit jelent ez, az én észjárásom szerint mindenféle eszközök a beépített weblapjukon mérési adatokat tesznek közzé, azt másolod be valamibe.
nekem az a verzió nem jutott eszembe, hogy webshopot vagy ilyesmit töltesz fel adattal...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Crucial 240GB SSD eladó
- SAMSUNG DDR4 REG ECC 32GB 2666MHz RDIMM szerver RAM modulok, nettó 15740Ft+ÁFA, 1 év gar., több db
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD RX Nitro+ 6700XT 12GB Corsair 4000D ASUS ROG 650W
- Új Apple iPhone 16 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- LG 65QNED86T / 65" - 164 cm QNED / 4K UHD / 120Hz & 3ms / HDR 10 Pro / FreeSync Premium / HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged