- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- iPhone topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Kiborult a Nothing Phone (3) pletykakosara
Új hozzászólás Aktív témák
-
Azaz!
Rendorok, tuzoltok, katonak stb...
Ez így fájt.....
helyesen:
katonák
rendőrök, tűzoltók bv-sek....(#17643) Rimuru
Most többször is elszámoltam 100-ig.......
Qrvannyát o1g-nek. Akár azért is, mert egy olyan tv alapján helyeztek nyugállományba, amit ők írtak és helyeztek hatályba. Meg amúgy is.
Nem igaz hogy senki se tudja kik voltak azok akik 40 eves koruk korul nyugdijba vonulhattak.
Nyugállományba és csak bizonyos feltételek együttállása esetén, például 25 év szolgálati idő és megszünt szolgálati hely. Ez a világ nagy részén így volt egyébként és okkal.
-
-
zoltanz
nagyúr
Érdekes, felraktam az alap Firefox-ot, 73.01 nem jött vele a pulse, apulse-zal van hang is rendesen.
Lehet felraktam az apulse-ot előtte azért.
Ilyenkor kötelező levenni az ESR-t amúgy?
Köszi!"az en meglatasom meg az hogy egyre szarabbak a bongeszok"
Erre nem is gondoltam.
Azt hittem a netes oldalak ennyire rosszul optimalizáltak (facebook stb).
Nem szoktam sűrűn benchmark-olni a böngészőket, ebből is lejön. -
zoltanz
nagyúr
-
Frawly
veterán
Jó, de régen csak egy sima YouTube-er volt, így megértem, hogy neki kellett vinnie minden videót. Viszont most már birodalomként kiépült a cége, van vagy 100 alkalmazottja, neki elég lenne a menedzsmentet vinnie. Persze még azt is megértem, hogy akar videóban szerepelni, mert mégis csak az ő neve köré épül a brand, de hagyhatná a többieket is nagyobb szerephez jutni. Még neki is jót tenne, mert kevésebbet kéne melóznia, többet lehetne a családjával, két feleségtől van neki fészekalja gyerek, meg egész alom macskasereg, foglalkozhatna azokkal is egy kicsit.
-
Vladi
nagyúr
Valakinek mégiscsak érdeke! Az egy dolog, hogy beszálltak a posztmodern trendbe, hogy a marketinges utasítja a mérnököt, hogy mithogykell. De kinek az érdeke?
Szerintem itt egy vendor lock előkészítése zajlik.
Az init annyira egyszerű és átlátható volt, hogy értelmét nem látom lecserélni. Gyakorlatilag minden lépését le lehetett követni és bárhol belenyúlhattál egyszerűen.
-
-
Apollyon
Korrektor
-
Frawly
veterán
Ezt én is írtam neki. A Gentoo nem gyorsabb. A minimalizmus gyors, Gentoo nélkül is. A Gentoo csak lehetővé tesz egy még nagyobb minimalizmust.
Ha pl. Gentoot KDE, Gnome-mal meg systemd-vel telepíti valaki, akkor valóban, semmivel nem lesz gyorsabb, mint egy Arch KDE, Manjaro KDE, Kubuntu, Fedora, stb.. Akkor szerintem értelme sincs sok, mert ami előnye lenne, az nem lesz kihasználva. Bloat rendszert kár építgetni meg forráskódból forgatni, abból már van elég. Akinek tényleg ez az igénye, hogy hagyományos , full extrás DE, meg mindenféle bloat, azok már így is 1001 disztróból választhatnak, fölösleges egy 1002. megoldáson forráskódot pörgetniük, hogy legyen egy újabb ugyanolyan rendszer.
Kezdőknek épp ezért nem is ajánlanám sem a Gentoo-t, sem az Archot. Nem azért, mert a tudásuk nincs meg hozzá, hanem a szemléletük nincs rá megérve, nem tudnák az előnyüket kihasználni.
-
Wm-t azert ket okbol hasznalnak, azert mert lightweight, es azert mert ugy viselkedi es nez ki ahogy ok szeretnek.
Én ezt pontosan
tudomsejtem is és Frawly koma is tudta még valaha....., de ugye itt most pont nem a lightosabb gépekről van szó, ezért nem nagyon értem miért lenne nekem ebben előny ill mi a hátrányom a jelenlegi rendszerrel. Home userként főleg, mert ami melót végezgetek rajta, az böngésző felületen megy, szóval plusz 8-10 fület jelent. Szóval WM meg tiling semmit nem dobna rajta.Egyebkent nem igaz, nem kell hozza raketa gep, csak sok turelem.
Na, nálam már meg is van egy komoly akadály!
-
Frawly
veterán
Bőven van a 4K-nak értelme FullHD kijelzőn is. Én a saját gépemen tapasztalom, hogy az 1080p-ről downscale-ezett anyag jobban néz ki még 768p-s képernyőn is, mint a 720p. Szóval egyáltalán nem gáz a 4K, sok hardveres dekóder is támogatja már, illetve az új hardverek lazán kitolják CPU-val szoftverrenderben is. Ami még nagyon overkill, az a 8K.
Azzal a megszorítással, hogy a 4K-nak akkor van értelme, ha nem csak felbontásban nagyobb, hanem felbontás/bitráta arányban (relatív bitráta). Ezt 720p vs. 1080p-s x264 BD meg HDTV RIP-eknél is tapasztalni, hogy az 1080p-snak hiába nagyobb a felbontása, mert csak kicsivel magasabb a bitráta, ezért a 720p-sen jobban néznek ki a mozgások, mivel a relatív bitráta magasabb. Tehát a felbontás önmagában nem minden.
-
Rimuru
veterán
Varom hogy a default jelszoval (vagy akar anelkul) is feloldja az osszes titkositott home-ot, esetleg felkuldje a googlenek a jelszavakat, ha nem sikerul egy usernek belepni fallbackel root-ra, stb... megiscsak Poetteringrol van szo.
mi a ragya az a homed? - egy nagyon innovativ eszkoz a systemd/linux rendszerekhez ami mar 40 eve meglevo problemakra ad megoldast.
Ja, nem...
-
-
Frawly
veterán
Nézd meg a videót. Nem váltott. ArcoLinuxon van továbbra is, Arch-vonalon. Nem is az volt a szórakoztató benne, hogy archos rendszeren adta ki a debianos apt-parancsokat, hanem a mindenki által már 100 éve megszokott sudo apt update && sudo apt apgrade helyett morbid volt látni ezt az ^update^upgrade témát. A komikumot csak fokozta, hogy archos terminálba írogatja be ezeket.
(#17167) Apollyon: azért 500-600 fontba kicsit szűkösen fér bele a 1070. Max. használtan, és akkor is nagyon jó áron kell kifogni szerintem. Bár fene tudja, a 600-ról van szó, és már megvan a gép egy része, monitor, perifériák, táp, háttértárak, stb., akkor talán beleszorítható.
A terminálod felbontása kétltem, hogy 640×480-as lenne. Szerintem a konzollal kevered.
Egyébként ha tényleg nincs elsimítás, motion blur meg a többi, és nem viszed a felbontást FullHD fölé, meg nem kell 60 fps-nél több, akkor overkill a 1070, bőven elég lenne egy RX580. A textúraméret miatt csak arra figyelj, hogy minél több VRAM legyen akkor rajta.
-
Apollyon
Korrektor
Maradni fogok MX-en, addig mindenképp amíg Debiannál nem térnek észhez. Ezzel kapcsolatban nem vagyok egyébként nagyon optimista.
Azért nem írtam speckókat, mert még csak terv, amiben biztos vagyok, hogy intel platformot nem érdemes. A desktop gép játékra kéne, meg virtualizálni, de utóbbi ugye nem akkora durván hw igényes.
ITX terén egyébként eléggé kifordult igényeim vannak. A mini méretű tápokat nem szeretem, ezért mindenképp ATX táp lenne benne, ahogy a már meglévőben is az van. Illetve a fekvő gépház, az szerintem menő, bár ugye jobban is porosodnak a komponensek.
Ryzen egyértelmű, AMD VGA-t azért nem gondoltam elsőre, mert sokat fogyaszt, és így gondolom jobban melegszik is => előbb elhasználódik (?).
De nv fronton az új kártyákból csak 6 GB RAM-os van 1070 teljesítménye körül, ami amúgy nagy előrelépés lenne, de akkor is jobb ajánlat valami 8 GB-os AMD. Lehetőleg félpasszív.Az igények alacsonyak. Mindössze 1920x1080, bár 1920x1200 lenne a legjobb, de ez a speckó felbontás nem nagyon elterjedt ma már, felárat azért nekem nem érne meg. IPS, 60 FPS minimum legyen meg, ennyi.
RAM-ból max. 2x8 egyelőre jó, később még lehet 32 az összeg.
Magas freki mit jelent, 3000 elég?Még az árban sem vagyok biztos, de monitorral együtt olyan 5-600 font között nem költenék rá többet kezdésként.
Ryzen prockókból mindenképp legalább 2. genes kéne, vagy jó az első széria is? 4 vagy 6 mag amúgy elégséges, nem multizok.))
Meg jó lenne, ha legalább az alaplap future proof lehetne, mert ha fejleszteni kell annyira nagyon azért nem szeretem a teljes gépet szétszerelni.
Na de, ez még long term dolog... Valszeg csak május, vagy június... Bár eléggé stagnál mostanában a piac több évvel ezelőtthöz képest.
-
Frawly
veterán
De bloat, mivel miatta fel kell tenni a többi bloatot. Ez csak szervezési kérdés, hogy ki van belőle szervezve egy csomó minden más modulba. Teljesen mindegy, hogy ez egy binárisba fordul, vagy függőségi fába oszlik meg, ezt a sok szutykot fel kell tenni, minden frissítésnél újraforgatni, az alkalmazás betöltésénél ezt a sok libet, meg adwaita témát, meg mindenféle sallangot be kell töltikézni a rendszernek.
A legszimpatikusabb az st lenne a minimalizmusa miatt, de már transzparenciát és billentyűre le/fel görgetést is csak patch-ekkel kínlódás árán tud, ilyen vim módot meg vizuális kijelölést meg egyáltalán nem.
-
Frawly
veterán
udev hiányát nem tapasztaltam. Bár lehet belefordította a Gentoo, mert nem minden USE flag van ott a make.conf-ban, egy része már nem is tudom hol van letárolva, ami akkor íródik ki valami konfigfájlba, ha kiválasztja az ember telepítéskor, hogy milyen tárolót akar használni.
Az i3wm nem jó, dobom az összes tiling-ot, tudod, a teljes képernyős vagy floating alkalmazásról másik alkalmazásra váltási gikszer miatt. Vagy ha meg is tartom a tilingot, akkor a Wayland pattogóssága miatt csakis Sway, esetleg Weston. De alapvetően X.org-os stacking WM lesz, vagy még kísérletezek a 2bwm-mel vagy Openbox.
-
cigam
titán
Érdekes ötlet, az oldaluk magyarul is is tud.
Viszont ez is ott bukik meg, ahol többi: HW/SW támogatás. -
Rimuru
veterán
Nem konkretan a perl, hanem ugy altalaban a script nyelvek.
Igazabol az hogy minek "3rd party" (nem shell) nyelveket hasznalni rendszer komponensekhez. Alapvetoen egyet is ertek vele, pl most csak azert sincs fent ruby, inkabb nem hasznalom azt az 1 toolt ami miatt kellene.
-
Frawly
veterán
Ja, az így más. A kolléga 4.19.0-0-t írt, én abból indultam ki. Bár furcsa volt, hogy ilyen nullás kernelt senki nem szokott használni, egyik disztró se, de ha egyszer ezt írta, elhittem neki. Ha 4.19.67-es, akkor valóban backportos, jól használják az elnevezést. Persze a csomagnév továbbra is rossz, csak 4.19-et lenne szabad beleírniuk a .0-0 helyett.
Nyilván nem a csomag neve alapján kell tájékozódni, hanem az uname -a parancsot kell futtatni.
Archon egyébként 5.4.6-arch3-1-es kernellel tolom, ez van a stable tárolókban is. A Gentoo-rendszerem meg most frissítettem ropogós 5.5.0-RC4-re (egyenesen a kernel.org-ról), annyira friss, hogy még meleg
Elvileg létezik legújabb RC-től frissebb kernel is, Torvalds Linux git tárolójának a leklónozásával, de annyira még én sem érek rá, hogy napi rendszerességgel ezt húzkodjam le meg fordítgassam. Nem az, hogy nem menne, de ennyire ráérős nolifer még én sem vagyok. Scripttel meg tudnám oldani, ami 3-6 óránként git clone-oz, ha van változás, akkor előre elmentett .config-gal make && make install install_modules magánakcióba fog, de ennek már tényleg semmi értelmes előnye nem lenne. Ez már simán agyrém kategória lenne, nem frissesség.
-
Frawly
veterán
Hát, én azért ezt nem lépem meg. Csak felesleges rizikózásnak tűnik, amivel mindkét rendszert gallyra tehetem. Pedig lehet igazatok van, és működőképes megoldás, elhiszem, ha már ketten is írjátok, de ennyire bátor még nem vagyok. SSD-ken az átbootolás teljes ideje 10 mp. alatt van, értve ez alatt az éppen futó rendszer shutdownja, a gép újraindulása, BIOS inicializálása, a betöltődésének legelején ATA jelszó beírása, majd a másik rendszer bebootolása. Ez alig több idő, mintha elkezdenék chroot-ot gépelgetni, mindenféle rbind meg slave mountolásos varázslásokkal.
-
Frawly
veterán
Jó, lehet ezen viccelni, de nálam sokszor megmutatkozott, hogy a frissesség fontos. Főleg, mikor Ubuntu, Mint vonalán mozogtam még. Mióta Archon vagyok, soha nem volt gondom belőle.
Vimnél kifejezetten nem szeretem, hogy túl gyakran jön ki belőle újabb al-alverzió, amiben nuku fejlesztés van, kiadják, csak tudnám minek. Annak nincs sok értelme. Most jött ki nemrég a 8.2, ott voltak jelentősebb feature-ök, de ez megint nem lesz évekig. Na, ez az a progi, amelyiknél holt mindegy, hogy hányas verzió, ha van legalább 8.2-es, de még a 8.1-es is simán használható belőle, ha valaki nem használ olyan spéci plugint, ami csak újabb verzióra jó.
Aminél még nagyon számít a frissesség: kernel, mesa, Xorg, médialejátszó és encode-oló szoftverek. Kernelnek új hardvernél, mesa-nak újabb GPU-nál. Meg újabb optimalizációkat is tartalmazhatnak a hardverhez, ez sem mindegy.
De elfogadom, hogy nektek morbid a frissességmániám, ahogy nekem meg morbid, hogy hogyan használhat valaki LTS-t, 5-10 év támogatással valaki, dinoszauruszok korabeli verziókkal. Ezt egy helyen tudom csak hasznosnak elképzelni, ha valahol van egy rohadt régi gép, ilyen P3-P4 szintű muzeális ócskavas, amin még épp hogy eldöcög valami régi, 32 bites, lehetőleg systemd-mentes disztró, ami minimális, nagyon alap dolgokra van használva a hivatalos tárolóból, nem napi szintű fő desktop gépnek, beállítják valami mikroszervernek, aztán fontos, hogy egy régi verzión maradjon kb. örökre, és nehogy befrissüljön a rendszer rajta egy olyan frissre, amit már nem bír futtatni, hanem összeroskad alatta. Vagy az atom lustaság, ezt lámább rendszergazdáknál látom, hogy leírások alapján a lépéseket fogalmatlanul követve, nagy nehezen felgányol valami linuxos rendszert, ami csoda folytán működőképes, és többet nem mer hozzányúlni, mert ha akármi történik frissítés közben, nem lesz meg a tudása, hogy helyrehozza. De ezek közül egyik use case-t sem tartom komolynak, amit támogatni, kiszolgálni kéne. Aki be akar ragadni egy régi verzióra, használjon Windowst, ezt a fajta logika arra való.
Teljesen el lehet lenni mindenféle támogatás nélkül. Archra, Gentoo-ra konkrétan nuku támogatás van, 0 év, ezeknél te támogatod saját magad. Ezek ilyen ZTS-esek, Zero(-long) Term Support-osok.
-
Rimuru
veterán
En most a melloplayerrol beszelek, masik 3rd party nem erdekel
amugy playlist a legkevesebb abbol csak 2 van.Nem, deezer az elso. Marcius vegeig ezt fogom elvezni (hacsak nem jon valami blocker dolog).
Az elso nap eddig pozitiv, tud zenet lejatszani.az mas kerdes hogy van a "flow" lista, ramentem jo lesz "daily mix" helyett az alapjan a 8 eloado alapjan akiket eddig hozzaadtam, erre random (koze sincs a metalhoz) karacsonyi zeneket is berakott.
-
Rimuru
veterán
Yep mivel ez egy bengoszo fole huzott valamit (kb mint egy electronos app).
Amugy azt hittem okosabb lesz, de dbuson kivul nem ad sokkal tobbet a Firefoxos elmenyhez kepest.
titkon remeltem hogy importalni tudom majd a spotifyrol kiszedett eloadokat, de egy bash scripttel megoldom ezt is a hetvegen.
nem volt olyan sok:$ cat spotify-followed | wc -l
429 -
zoltanz
nagyúr
F34R
Negatív, nem végzi automatice.Frawly
Egyikben sem találtam trim-re utalót.
Ext4 partícióra beállítottam a discard-ot. Van még egy Linux swap és egy ntfs (na meg még egy ilyen a rendszerindító)
Nem használok RAID, LVM, LUKS, USB-UASP-SCSI-t és hasonlókat.
Átlagos adat mennyiséget mozgatok, tehát nem sokat. Wint nagy ritkán indítom. -
Frawly
veterán
Na, végül kiderült, hogy kell mindkettő a /etc/portage/make.conf fájlba:
ACCEPT_KEYWORDS="~amd64 **"Meg is találja a 9999-es csomagokat már, azokat is ajánlja telepítésre, de pl. a vim-9999 nem akart települni, mert git-9999-rc3 körkörös függőség. Próbáltam a git-9999-rc3-at telepíteni emerge --nodeps kapcsolóval, neki is áll, de fordítás közben valami hibaüzenet van a logban, amit nem tudok megfejteni, majd később becsatolom.
Közben a működő alaprendszert is elkiabáltam. Rossz /boot és /home volt felcsatolva, a blkid kimenetéből véletlenül az sda eszköz UUID-it másoltam bele a /etc/fstab fájlba, ezek az Arch-telepítéshez tartoznak, ezt javítani kellett. Korábban nem vettem észre, mert a telepített rendszer rossz csatolásokkal is működött
Meg a Wi-Fi sem akart menni, így újra kellett forgatni a kernel iwlwifi támogatással. Plusz még a linux-firmware csomagot is telepíteni kellett, amit ugyan meg is csináltam, de figyelmetlen voltam, mert csak ilyen autounmask-ot dobott rá, azt hittem fent van, közben meg a dispach configot kellett futtatni, utána újra az emerge linux-firmware parancsot, és csak UTÁNA tette fel ténylegesen. De most már jó, automatikusan kapcsolódik a Wi-Fi-hez boot után, meg be van kapcsolva az OpenRC-ben is a párhuzamos service-indítás.
Tehát csak most jelenthetem ki, hogy van egy TÉNYLEGESEN működő alaptelepítésem.
-
Frawly
veterán
Nem volt elég. Az általad adott leírás ** megadását javasolja. Azt tudom, hogy a 9999 végűek a git-esek, de nekem nem ajánl fel olyat. Igaz ezen a rendszeren még nem állítottam be a ACCEPT_KEYWORDS-t, azt még csak a virtuális gépen próbáltam.
Amúgy fent van a Gentoo a laptopon. Egyelőre még csak az alaprendszer, de bootol. Még egyáltalán nincs belakva, az a jövő zenéje. Egy kis szopó volt vele itt-ott, kézzel forgatott vanilla kernel behányta a make után, hogy libelf kell neki. Telepítettem, nem volt elég. Erre kiderült, hogy az elfutils hiányzik neki, meg a bc. Utána lefordult. Ilyen problémája nem volt virtuális gépen. Biztos érezte, hogy túl simán megy a telepítés, és kellett egy kicsit szivatnia. Meg az EFI stub bootnál nem találta az UEFI a kernelt, mivel rossz EFI partíción kereste, az első lemezen, az Arch EFI partícióján, közben ez egy másik meghajtó. De a telepítés nem volt vészes, még az Intel Wi-Fi is ment elsőre, csak a wpa_supplicant-tal kellett csatlakozni az SSID-hez.
-
Neeeem, de nem fordítanám le inkább, mert minap is kaptam személyreszóló megróvót nagybötűjúektől személyeskedés miatt Flash topikban. Nagyon ráérnek ezek a nagybetűs népek.
Amúgy én csak válaszoltam szofisztikáltan nyílt lehülyézésre, de talán a múlt árnyai is ott álltak mögöttem, így sötétebben látszódhatott a dolog.
Ja igen, a LFS magyar szavakból áll össze.
-
Frawly
veterán
Oksa, ki fogom próbálni keywords-nél a **-ot. Ezt még nem próbáltam, csak az ~amd64-et, arra még elég régi csomagverziókat hoz fel.
Ami a SwayWM-ről átváltást illeti. Lehet nem váltok vissza Openboxra. Az a baj, hogy a X.org lomha, és nem csak Openboxon. Próbálom megoldani a hiányzó feature-öket Sway alatt inkább, mert amúgy tetszik a Wayland. A teljes képernyőről váltást már részben megoldottam hetekkel ezelőtt, Alt+Tab-ra bedrótozva automatikusan kiveszi az alkalmazást teljes képernyőről és úgy vált. Ezt majd kiegészítem, hogy floating layout-os progit is vegyen ki ebből a módból. Az Alt+Tab közbeni ablaklistát meg úgy pótlom szerintem, hogy leküldöm az összes alkalmazást tiling módba, úgy látszik minden ami fut, amikor átváltottam rá, akkor meg vissza monocle módra, ez egyben meg fogja oldani a teljes képernyős videóról váltást is, meg a floating módos ablakok között váltást is.
Esetleg a floating only progikat meg a teljes képernyős böngészőt automatice átküldetem egy új virtuális asztalra, ahonnan lehet váltani másra.
-
Frawly
veterán
Ki fogom próbálni ezeket az általad ajánlott WM-eket, esküszöm. RC kernelhez nem ragaszkodok, csak ha már úgyis kernelfordítási rejtelmeket gyakorlok, akkor dupla hasznon lévén a legfrissebbel próbálkozok. Nekem megnyugtató, hogy ha akármiből kell, akár a legeslegfrissebbet is fel tudom passzintani. Nyilván azzal tisztában vagyok, hogy egy ennyire béta jellegű verziónál bukkanhatnak fel bugok, nem is ért meglepetésként, hanem a hülyén megfogalmazott hibaüzenet vége (elejét nem tudtam visszaterni, csak felbontási trükközéssel láttam később). Abból meg nekem az jött le tévesen, hogy én rontottam el valamit a root partíció csatolásával vagy az inittel.
-
cigam
titán
Nem próbáltam. De amikor felébresztette volna, akkor a kernel kakukkol, hogy:
wlp12s0: Failed check-sdata-in-driver check, flags: 0x0
Dec 21 22:42:03 szekeres-Latitude-D630 kernel: [28091.911248] WARNING: CPU: 1 PID: 13421 at /build/linux-hwe-FLYqTt/linux-hwe-5.0.0/net/mac80211/driver-ops.h:19 drv_remove_interface+0xfe/0x110 [mac80211] -
Frawly
veterán
Ja. Bár a defconfig nem fordítja az összes sort. Közben lemértem a szintén a kernel.org-ról letöltött full 5.5-RC2-őt virtuális gépen is, azonos beállításokkal, és másodperce ugyanannyi idő alatt fordult, mint natívan. Az 5.5-RC1 azért fordult szerintem sokkal gyorsabban, mert az egy Gentoo tárolóból jött, és lényegében egy 4.19.86-ra patch-csel ráépített 5.5-RC1 volt, eleve Gentoo-hoz optimalizálva, ezért fordult gyorsabban.
Meg nyilván, ha már tartósan gentoo-zok majd, kiherélem a kernelt, az összes olyan drivert belőle, amit nem használok, meg az összes szolgáltatást. Mert így is van benne defconfiggal egy rakat holt felesleges dolog, AMD proci optimalizációk, AMD virtualizáció, NV noveau driver, amdgpu + r600 ati driver, egy csomó régi videó/hálókártya drivere, pcmcia driver, meg hasonló teljesen felesleges dolgok egy inteles, Intel GPU-s laptopra. Még legalább a kernel 60-75%-át kikukázhatnám a defconfig-hoz képest.
Egyébként bennem érlelődik egy saját disztró gondolata (saját használatra, nem mások számára karbantartva mindenféle felhasználáshoz), ahol se csomagok, se semmi, mindent kézzel kéne fordítani LFS-szerűen, semmi függőségkezelés, semmi ebuild, minden git dev ágból lenne fordítva.
-
-
5%-ek mindig a default.
Tudom, hogy sokan még így tudják, anno volt egy thread erről és megnéztem 10 vagy 100 gigás particiókkal, 2.5%-ot rakott félre......pont most is volt szabad helyem:
Sosem pakoltam semmit teli..
No de akkor minek csináltad ezt a műveletet?
Amúgy ha nem vagy résen, a torrentezés hamar telerakja a batyut.
Az 5% amiatt lett kevesebb EXT4-nél, mert nagyon megnőttek a méretek, így indokolatlan volt már az 5% arra, amire szánják.
-
Nem túl jó 5let, mert ez nem HDD, akkor ez az EXT4 által fenntartott hely lenne, amit redukáltál? Ha nem hagysz 7-28% helyet az SSD-n az overprovisioingnak, úgy be fog lassulni, mint a ragya, ha megpakolod!
Amúgy is már csak 2,5%-ot rak talonba az EXT4, nem érdemes ennyivel szarakodni ám.
Ha ennyit ügyeskedsz, lassabb meghajtód lesz, mint egy HDD!
-
Micsinál az az -m1 kapcsoló?
sima ext4-re formaztam
Öööö......az milyen? Én csak egyet ismerek!
(torrentnél ne feledd beállítani a hely előre lefoglalása opciót)
(#16595) cigam
Ez még nem a HDS azért, azzal nem nézed meg? Milyen hiba lenne ez, amit beraktál? Innen FS hibának látszik.
Tegnapig volt jóárasított SSD, nem jól időzítettél.
-
Ezen gondolkodtam tegnap épp és én is torrentre tudom elképzelni, főleg notebookba másodmeghajtónak. Desktopba azért csak jobb ár/érték arányban egy WD Red. De abba is jó torrentre a Patriot persze. Hogyan particionáltad, mert ugye itt nincs gyárilag lefgolalt overprovisionong, ha jól olvastam...vagy az a másik, a 960-as?
-
Akkor megnyugodhatsz!
Szerinted mire célszerű ezt használni? Tegnapi tesz nagyon jónak írta a tartós írási terhelést nála.
https://www.techpowerup.com/review/patriot-p200-1-tb-ssd/
Frawly szerint kamu, de neked van is ilyened, nem akarod tesztelgetni kicsit?
-
Frawly
veterán
Azért kemény, Mint + DE után nekiugrani egy Archnak és minimalista tiling WM-nek. Főleg két nap után. Ilyen hirtelen váltást nem javaslok ubynak, mert csak ki fog tőle akadni.
Inkább a fokozatosságon legyen a hangsúly. Ha pl. most Mintet használ, akkor legközelebb tegyen fel egy Ubuntu vagy Debian minimal netinstallt (Debianból is lehetőleg Testing/SID), meg mondjuk egy Openboxot, LXQt-t vagy IceWM-et, azt próbálja minimalistábbra berendezni. Utána jöhet az, hogy próbálkozik Arch-chal, meg egy még minimalistább WM-mel, meg egyre jobban berendezkedik terminálos megoldásokra. Ez egy folyamat, nem lehet siettetni, meg 2 nap után a végleteknek nekiugrani, úgy csak megkeseredés lesz a vége. Az ilyen minimalista megoldásokhoz előbb az kell, hogy az embernek a szemlélete is formálódjon hozzá.
-
Frawly
veterán
Ennek az a baja, hogy ha így ráaggatnak minden ×4rt egy laptopra, vízhűtés, eGPU, p5söm tudja mi, akkor értelmét veszti a laptop formátum, ennyi erővel olcsóbban lehetne akkor asztali gépet is használni, az is csak egy darab monitorral foglalna lényegében több helyet (a billentyűzet az sokat nem foglal az). A laptopnak pont az lenne a lényege, hogy ne lógjon semmi szar rajta (max egy egér esetleg game-eléskor), hordozható legyen, ágyban, kanapén is lehessen használni.
Egyébként a hűtése hatékony volt, bőven 60 fok alatt tartott minden alkatrészt, csak hát a hangja volt elviselhetetlenül hangos, mint egy repülőgép-hajtómű, éjszaka majdnem felébresztettem vele az albérletben a lakótársakat. Még Win10 idle-ben meg a BIOS-ban is pörgött a venti, mint az állat, és nem lehetett leszabályozni sem, sem fan control, sem fan curve settings.
Pedig nem vagyok kényes a hangos gépekre, anno a PC-s korszak őskorában is PC-ztem már, akkor nagyon hangosak voltak a gépek, hangos-csapágyas ventik, zúgó HDD, fingós floppymeghajtók, süvítő CD meghajtók, sípoló CRT, hangosan prüntyögő PC speaker (hangerőt nem lehetett szabályozni rajta), kattogós mechanikus billentyűzetek. Az asztali gépem sem valami halk, ha csúcs terhelésen van. De ez a laptop olyan hangos volt, hogy tényleg szerverek elbújhatnak mellette. Kár érte egyébként, mert jó kis gép volt, hatalmas 17 colos behemót, jó anyagminőség, masszívan összerakva, jó IPS kijelző, egész tűrhető bill+tapipad, nagyon jó beépített hangszórók (végre nem cincogó, dobozhangú valami). Teljesítményre is rendben volt. Csak hát az egész nem ért semmit, ha a hangzavar használhatatlanná tette teljesen
-
-
Ja, hogy egy héten belül, értem. Csakhogy az ma van!
Persze én nokedli vagyok, meg sose fogom felérni ésszel ezeket a szellemi magasságokat, de mi a nyamvadt ragya éri meg, amit hetekig kell telepíteni? Jó, hogy én elvagyok a 6-8 perces telepítésű Mint-emmel, de akkor is.......
-
Frawly
veterán
Ja, akkor félreértésben voltam, mert azt hittem, hogy a bináris lesz 1,8 giga. Mondjuk a forráskódra is sokallom, hajmeresztő azért.
Közben berendeltem egy gyári refurb Asus GL702ZC gamer notit, Ryzen 1700-zal és RX580-nal. Rendes desktop procit és GPU-t felvonultató, 17 colos behemót. Már venni akartam egy ideje, de erről lebeszéltek a laptopos topikokban, hogy melegszik, de ez szinte minden gépről elmondható, mindegyikre panaszkodnak. Aztán ajánlásra pár napja majdnem megvettem egy refurb Dell 5590-et, 15,6 col, 6 magos Intel i7 mobil procival és mobil RTX 2060-nal, ez szerintem jobb vétel lett volna, jobb a hűtése is, küllemre is elegánsabb, gari 12 hónap lett volna rá, de nem fogadta el a Dell oldala a kártyám rendeléskor, hiába próbáltam többször, meg utána a készletről is lefogyott az a 3 darab, ami volt. Így ezt az Asus-t vettem meg, találtam jó áron helyben eBayről, Black Friday akcióban, utolsó darab, nem hagytam ki. Ha várok vele, soha nem veszek semmit, csak lefogyott volna ez is a készletről, akción kívüli teljes árán, zsír újonnan meg sokkal többe fájt volna, igaz akkor 3 év gari is lett volna rá, nem csak 6 hónap.
A Ryzen 1700 8 mag, 16 szál, 4+16 MB cache. Ezen szépen fog fordulni a kód. Igaz nem a Gentoo kedvéért vettem, nem is biztos, hogy az Gentoo marad rajta. A mostani notim úgyis a halálán van, már esik szét, elavult (kevés már nekem a proci, a GPU-ja nem futtat semmi értelmeset, nem támogat újabb grafikus API-kat, hardveresen sem dekódolja az újabb formátumokat, stb.), és nem akartam többé integrált GPU-s irodai/üzleti notit venni, így rááldoztam egy kis pluszt, és vettem olyat, amin egy kis game-elés sincs kizárva, meg van benne pár évre előre teljesítménytartalék. Meg mivel ez AMD-s gép, a Meltdownt kivéve nem sebezhető a proci, az AMD GPU-hoz meg jó a nyílt driveres támogatás, így Linuxhoz ideális lesz. Ha meg annyira melegszik, underclockolom kicsit a cuccost, még úgy is bőven marad benne annyi kraft, ami nekem kell, eleve overkill a jelenlegi igényeimnek.
Annyi, hogy egyelőre egy 256 gigás SSD-vel érkezik, majd veszek bele még egyet, egy 1 terásat, akkor a tárhellyel sem lesz gond. Amúgy elég lenne nekem fél terás SSD is, de némelyik újabb játék simán 50-100 giga ma már.
-
Frawly
veterán
A make.conf-ban MAKEOPTS="-j3" volt, mivel 3 szálat kapott, de nem használt több memóriát a j2-höz képest. Igaz egyelőre még csak a kernel fordításánál néztem.
@sh4d0w: Értem. Szerinted az logikus, hogy egy ilyen llvm-hez majdnem két giga szutykot kelljen fordítani 24 órán keresztül, csak azért, mert desktop rendszeren kell a mesa csomagnak, és másnak nem is. Akkor te mire mondanád, hogy bloat?
-
Frawly
veterán
Nálam az Arch azt mondja az llvm-libs csomagra, hogy 78,21 MB. clangom, meg más llvm-es csomagom nincs fent, így gondolom Gentoo alatt sem lesz.
Persze azért a 78 mega is lehet hosszú idő fordításnál, pl. a Chromium is csak valamivel nagyobb, valami 20 megával és azt is elfordítgatja pár órát.
-
Frawly
veterán
Elvileg a make.conf-ban benne van a -j2 (két szálat kapott a virtuális gép). Most soványítottam tovább a konfigon, mert noveau, meg egy csomó szemét benne maradt. Meg most a biztonság kedvéért make -j2-vel indítottam.
Ebben egyébként az az ijesztő, ha a kernel eddig tart, akkor mi lesz majd, ha a xorg, firefox, gcc, hasonló fordul.
-
Frawly
veterán
Én is csak fordítom. Csak fordítom. És csak fordítom. Nem akar vége lenni, 20+ perce megy. Lehet nem irtottam ki belőle eleget. Az is igaz, hogy VM, meg csak 2 prociszál van neki adva, meg 2 GB RAM. A defcongfigos kernelt ez a gép kb. 7-8 perc alatt fordítja le, azt régen mértem.
-
Frawly
veterán
Egyelőre nem állítottam át, most egyelőre forduljon ez a régebbi kernel, gyakorlásnak jó ez is. Először genkernel all-lal próbálkoztam, de mivel már 20 perce fordított, ezért megnéztem mennyi idő, a neten azt írják, hogy ennél erősebb gépekkel is lehet 10 óra. Na, abban a minutumban kilőttem, inkább csináltam kézi konfigot, most fordul az.
-
Frawly
veterán
Eddig még mindig hibaüzik nélküli. Most már a kernel fog mindjárt pörgetődni, annál kapásból nem tetszik, hogy 4.19.82-es. Itt ezek szerint elbaltáztam valami, mert nekem a 5.3.12-es kéne legalább.
Pedig emerge-ben a legfrissebb Gentoo 17.1 amd64 desktop stable profilt választottam. Gondolom a dev-et kellett volna.
-
Frawly
veterán
Nem tudom az OpenRC mennyire gyors. Fogalmam sincs. Utoljára Kubuntu 14.04-en használtam klasszikus script alapú RC initet, de az egy elég fostos, lassú, celeronos laptop volt, 5400 rpm-es laptop HDD-vel.
De már előre borítékolom, hogy ha rossz koncepció is az OpenRC, a systemtrétől ócskább nem lehet, az eleve kizárt. Legrosszabb esetben azt tudom elképzelni, hogy nem lesz gyorsabb, de legalább bloatmentesebb lesz.
-
Frawly
veterán
Nekem nem mindegy. Persze nem mintha élet múlna rajta, de ha lehet gyors, miért legyen lassú? Meg én sokat frissítek, meg többször is újrabootolok egy nap. Jó fokmérője egyébként, hogy egy rendszer mennyire bloat, meg össze lehet vetni vele egyes gépek használhatóságát. Ha hosszú a bootidő, akkor az azt jelenti, hogy bloat a rendszer, mert eleve bloat alaptelepítésben, vagy a user telepített fel túl sok szutykot, vagy a gép valami muzeális darab, ami csak ennyit tud.
Ez nem csak a bootidőre igaz, hanem progik betöltési idejére is. Pl. annak idején nagyon szimpatikus volt a Commodo Edit, de mindjárt azonnal láttam, hogy használhatatlan, mivel olyan lassan töltött be (akkor még HDD-ről), hogy kínos volt kivárni.
-
Frawly
veterán
Mással nem nagyon foglalkozik. Néha még videót vág, amikor nem streamel, de egy 10-20 perces FullHD YT videó vágása sem igényel 16 gigánál többet. Meg néha VM-et futtat rajtuk, hogy egy-egy disztrót, számára ismeretlen WM-et kipróbáljon, de csak ilyen default telepítésekkel játszik, megnézi melyik milyen, szóval ehhez is elég lenne 16 GB RAM meg egy normál Ryzen proci. Mással nem nagyon foglalkozik, néha még opensource játékokkal játszik, 0AD, Nexuis szintű shooterek, ezeknek sem kell brutál gép. Eleve nem is gépezik túl sokat, mert csomót melózik, ami meg kevés ideje van, az is a YT-videók készítésére megy rá.
De erre vett egy 3000 dolláros gépet, mikor egy 500 dollár körüli Ryzen 1600/2600 + olcsó B350/B450-es lap + 16 GB RAM + RX580 8GB VRAM is kiszolgálná a mostani Radeon VII helyett (videóvágásnál, videórenderelésnél azért kell a VRAM, meg 3 monitort is hajt a kártyáról, egyébként egy még olcsóbb RX570 4 GB VRAM is elég lenne). Mivel háza, perifáriája, tápja, stb. van, és esetleg valamit ezek közül használtan venne, durván be lehet menni 500 dollár alá, és még egy ilyen gép is bőven kiszolgálná.
A 400 dolláros csodabillentyűzete helyett is vehetett volna 50-100 dollár között egy normális mechanikus billentyűzetet, jobban ellenne vele, annyiért azért elég jók vannak (strapabíróra épített, normális mechanikus kapcsolós, háttérvilágítós, opcionlisan RGB-ben is színjátszós, nkey rolloveres, szabvány kiosztású, gamemód, programozható makrók).
Persze gondolom a 3000+400 dollár egy jó részét rászámlázta a YouTube-ra, de jobban járt volna egy észszerűbb konfiggal, a fennmaradó pénzt meg inkább jobb kamerára, jobb mikrofonra, világításra, stb. költhette volna, annak több értelme lett volna. Ahogy lett egy kis pénze megint, elverte felesleges keverőpultra meg +32 GB RAM-ra. Mondjuk nem sajnálom tőle, de a facepalm azért. Közben meg azért kopasz, mert sajnál 5-10 dollárt kifizetni egy fodrásznál a hajvágásért
Persze bírom a fejét, mert nem rossz fószer, de az ilyen dolgain kiakadok azért.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- E-roller topik
- Kuponkunyeráló
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- AliExpress tapasztalatok
- Elektromos autók - motorok
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- LEGO klub
- További aktív témák...
- Watch Ultra (1.st gen) szinte új
- Csere-Beszámítás! Lenovo Ideapad 3 Gamer notebook.I5 10300H / 16GB DDR4 / GTX 1650 / 250SSD +500HDD
- HP Victus 16-d10008tx 16.1" FHD IPS i7-12700 RTX 3060 16GB 512GB NVMe gar
- Lenovo Legion 5 Pro Gamer Laptop 2év garanciával (i7 13700HX, RTX 4060)
- IPhone 11 Pro max 64GB megkímélt új emelt kapacitású akku!
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 8700G Processzor!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Seasonic 520W
- Bomba ár! Dell Latitude E6440 - i5-4GEN I 8GB I 320GB I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Samsung Galaxy Xcover 6 Pro, 6/128 GB, Kártyafüggetlen
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest