- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Netfone
- Nothing Phone (1) - nem semmi (2)
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- Red Magic 10 Air - gaming telefon is lehet kecses
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Légies iPhone halvány színei
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
Új hozzászólás Aktív témák
-
leviske
veterán
válasz
zoltanz #18839 üzenetére
Mondjuk el lehetne mélázni azon is, hogy milyen operációs rendszert nevezünk sikeresnek. Az siker, hogy a köré kiépült ökoszisztémája súlya miatt szinten marad? Ha megvizsgáljuk, hogy mennyi pénzt és milyen végeredménnyel költött el a Microsoft arra, hogy a Win32 függőségét elengedhesse, még mindig őket lehet sikeresnek nevezni?
Vagy egy operációs rendszert nevezhetünk akkor is sikeresnek, ha képes a felhasználói közössége folyamatosan változó igényeit lekövetni?
-
válasz
zoltanz #18837 üzenetére
Szóval mazsolázzuk az igazság nekünk tetsző részét, oké.
Ez sem a Desktop linux éve, lapozhatunk.
U.i: nekem 5 (2 céges, 3 saját) gépemből 5 Ubuntu variáns. Stabil 100%!!!!!
-
-
inf3rno
nagyúr
válasz
zoltanz #18770 üzenetére
A Delphi 23. a Cobol 25. A kettő együtt kicsivel több, mint 1%-ot tesz ki, nem túl népszerűek. Olyan 20 éve lehetett népszerű a Delphi, amikor bátyám középiskolában azon programozott, de ez alapján akkor sem volt nagy szám: [link] Igaz ez az index sem feltétlen tükrözi a valóságot.
-
Frawly
veterán
válasz
zoltanz #18755 üzenetére
Így van. Sokan ezt nem értik, hogy megéri a befektetett munkát, nem önszopatás. Ez a jó a Linuxban, hogy nem egy profitcég fizetős terméke, amiben beleépítettek egy csomó DRM védelmet, meg korlátozást, és úgy kell használjad, ahogy azt a multik megálmodták. Hanem saját ura vagy a rendszerednek, azt állítasz, telepítesz, amit akarsz, egészen az utolsó bitig testre lehet szabni a rendszert, minimalizmusban egész végletegik el lehet menni. Plusz nyílt szabványokba, tradíciókba illeszkedik be, nem a semmiből jött (Unix, POSIX, X, stb.). Ilyenbe a munkát mindig is megéri beletenni, mindenkinek, minden szinten. Ha windowsos felhasználó, akkor megéri beletenni a munkát az átállásba, ha kezdő linuxos DE user, akkor valami számára egyel haladóbb disztróba, WM-be, ha már haladóbb disztrón van, akkor egy még haladóbba, végül akár a Gentoo-ba, FLS-be. Nyilván ez változó, hogy ki mennyire mélyül el benne, hol van a folyamat vége, mennyire fizetődik ki, de valamilyen szintig mindenképp érdemes elmenni ezen az úton.
Egyébként Luke Smith videói alatt is hasonló kommmentek vannak. Igaz főleg Windows-userektől, meg kezdőbb linuxosoktól, hogy szopatja magát ilyen minimalista megoldásokkal, meg scriptheggesztés, meg terminálos parancsok, markdown, LaTeX, vim, stb. mikor ez a múlt század vége, meg hiába nyer rajta hatékonyságban itt-ott néhány másodpercet, mire megtanulja, az az idő, amit nyert az egyik oldalon, a másik oldalon már elveszett. Már Luke sem tudja megértetni velük, hogy ez mind téves, mert egyrészt ilyen hatékonyságnövelő, minimalista módszerekbe mindig megéri beletenni az időt, ráadásul nem is tekinthető annak munkának, akinek ez a hobbija, érdekli, szívesen hekkelget ilyeneket, szeret új dolgokat és módszereket tanulni, mert nekik ez kedvenc időtöltés, szórakozás, önmegvalósítás.
Ráadásul azért is megéri szerintem a Linuxba időt tenni, mert kiállja az idő és az univerzalitás próbáját. Már 29 éve jelen van, nem valószínű, hogy akár 10-15 éven belül is akárhova elmenne a süllyesztőbe, tehát amit az ember megtanul, az nagyon sokáig használható, sőt, ha a Linux véletlen menne a süllyesztőbe, vagy annyira elqrvulna Windows-szintjére, és váltani kéne róla, akkor az ismeretek nagyja hasznosítható egy másik unixlike rendszeren, egész kicsi utántanulással, mert unixos parancsok, Bourne-kompatibils shell/script, X, valami sztenderd grafikus felület, stb. lesz azon is, egész minimális különbségeket kell csak megtanulni hozzá.
Én csak azt bánom, hogy nem kezdtem ebbe bele még hamarabb, a Linuxra átállással is vártam 2014-ig (bár már 2012-ben is volt egy pont, ahol majdnem átálltam át, egy fingon múlott, egy scanner és nyomtató problémáját nem tudtam akkor még megoldani). Megérte volna már jó 15 évvel előtte beleugrani, de akkor még szűk látókörű voltam hozzá, meg elvakított a játékok, DOS, Windows, mainstream világ, meg a kisebb ellenállás irányába haladás.
Azt irigylem legjobban, aki mindjárt nagyon korán tanulta meg ezeket Unix, shelljei, parancsai, C nyelv, vi/vim, Emacs, TeX/LaTeX. Ezek már ~40-50 éve jelen vannak, aki ilyesmiket megtanult anno több évtizede, azoknak milyen rég kamatozik már ez a tudás, és még milyen nagyon sokáig fog, akkor is ha csak a saját gépüket, rendszerüket managelik magánemberként, és nem rendszergazdaként meg programozóként dolgoznak. Jó lóra tettek, nagyon korán, ezeket azóta is lehet használni, még ha nem is feltétlenül eredeti formában, pl. klasszik AT&T/BSD Unix helyett Linux, Bourne-shell helyett BASH, C helyett C++ vagy valami C-szerű/szintaxisú nyelv, TeX/LaTeX-nek valami modern variánsa, vi/vim helyett nvim, Spacevim, vagy valami Emacs-klón, stb., de nagyrészt továbbra is használható. Ugyanilyen folyamatos kamatozó képesség a gépírás is.
Közben meg a másik oldalon, aki a kereskedelmi, zárt forráskódú rendszereket követte, az tanulhatott mindig mindent elölről, jött a C64, Amiga, PC, DOS, korai windowsok, Win 9x-ág, NT-ág, internetes korszak, nyelveknél ugyanis, anno megtanulta iskolában a Logo-t, otthoni gépen a BASIC, majd Pascal, majd PHP, majd ez-meg az, az mindig tanulhatott elölről mindent, minden egyes főbb OS, platform, grafikus felület, nyelvdivat váltásnál, lényegében legkésőbb 5-10 évente dobhatja is ki az egész tudását.
Pedig kisebb léptékű változások vannak a Linuxban is, sysvinit helyett jött a systemd (ami a cron-t is nyugdíjazta a vonatkozó disztrókban, fel lehet tenni, de alapból nincs fent), Xfree86 helyett a X.org + xrandr, új kompozitorok, mesa, ezek miatt egész máshogy kell sok mindent konfigolni, mint pár éve, most meg a X.org helyett jön a Wayland, OpenGL helyett jön a Vulkan, gcc helyett LLVM, stb., tehát vannak változások, kell itt is azért új dolgokat tanulni, de nem úgy, hogy az egészet újra kell tanulni, meg szinte a 0-ról újrakezdeni. C helyett is van már sok éve C++, Java, de könnyű C-re PHP-t is tanulni, stb.. Aki anno tisztességen megtanulta a C-t, még mindig élvezi az előnyeit ilyen-olyan formában.
Vagy pl. aki anno még a DOS korszakban rászokott a 2 paneles, commander-stílusú fájlkezelőre, ők a mai napig hatékonyabban kezelik a fájlokat azoknál, akik ilyen egy paneles, intéző-szerű fájlkezelőkkel szórakoznak. Sokkal jobban átlátják a mappastruktúrát a gépükön, sokkal jobban strukturálják az adataikat, nem hánynak be mindent az Asztalra, meg egyetlen mappába. Pl. aki anno a Norton Commanderrel kezdte 30+ évvel ezelőtt, és Windows alatt Far-ral meg Windows/Total Commanderrel folytatta, annak nem lesz érvágás az sem, ha Linuxra váltva terminálban csak egy Midnight Commanderje van, grafikus felületre meg fel tudja magának tenni a Double Commandert, Tux Commander, Gnome Commander, Krusadert. Na, ha ezekhez leülteted a Windows-intéző és Nautilis/Nemo Matyikat, meg meglátják, hogy az Asztalra nem tudnak szemetet kitenni, vagy még asztali ikonok sincsenek egyes grafikus felületeken, gyorsan végük van, mint a botnak, meg még szerverre is teszik fel a grafikus DE-s, asztaliikonos szutykaikat, VNC-RDP-vel, mert nem tudnak nélküle elleni, nem ismerik a terminált, SSH-t, stb.. Egész egyszerűen, aki régen megtanulta a hatékonyságot, annak más lesz a szemlélete a mai napig, más toolokért nyúl. Erről szól az egész, nem az önszopatásról.
-
totron
addikt
válasz
zoltanz #18702 üzenetére
Persze és nem is valami elitizmust próbáltam itt reklámozni, a többség az többség, kiemelkedő képességek vagy szándékok nélkül. Van egy pont, ahonnan átfordul a dolog, de ez is ugye szubjektív, talán a GDP-növelő érték lehetne a mérőszám (meg a médiában a tényleges hírérték). Amit mondani akarok, hogy egyre többen vagyunk, a tényleges feladat meg ettől csak olyan értelemben lesz több, hogy több szájat kell etetni, meg menedzselni annak minden vonzatával, nincs mit már eladni egymásnak.
De meg is jelenik ez a probléma az aktuális változásokban: elveszi az AI, a gép a munkát. Izgalommal kémlelem, mi lesz, mi mivé alakul, milyen megoldásokat hoznak kormányok, mi alakul az egyén szintjén. -
totron
addikt
válasz
zoltanz #18700 üzenetére
Továbbfejlesztett változata, mikor ismétel az idiótája, hogy meglegyen a karakterszám. Deutálom. Szigorúan borsónyi hírértéket, cím, alcím, cikkben még 3x és kész is. Nagyon, nagyon sok ma már a felesleges foglalkozás, de hasznosnak vannak eladva, hogy ne roskadjon magába a gazdaság. Tömegek hiszik el, hogy amit csinálnak, az hasznos és értékteremtő. Nem tudom mi a rosszabb, ha ténylegesen elhiszik önnön létjogosultságukat - az említett színvonal művelése mellett - vagy ha tisztában vannak szemétgyártói/feleslegességi mivoltukkal.
-
Frawly
veterán
válasz
zoltanz #18671 üzenetére
Ja, ez ilyen, Windowszal mindent el lehet adni. Olyan eszközöket is, amikre nem való. De a népek így veszik. Ha Linuxszal lenne reklámozva, akkor mindjárt menne a Windows Pistik között az okoskodás, hogy jajj, az kockáknak van, nekik nem kell, nincs arra idejük, hogy hegesszenek meg möhöhőő. Persze igazuk van, ezeket a Single Board Computereket az egyszeri ECDL felhasználónak szokták csinálni desktopnak, nem ilyen nolifer, tinker-hacker emberkéknek mikroszervernek, mikrokontrollernek. Aki mást mond, az hazudik.
Persze, mielőtt valaki belekötne, a nagyobbik RPi-okon nem használhatatlan sebességgel simán elfut az Win10 ARM, de egy rá való Linuxhoz képest nagyon erősen szuboptimális, lassúcska, kontraproduktív.
-
Frawly
veterán
válasz
zoltanz #18524 üzenetére
Azt csak hiszed, hogy nem lesz rosszabb. Ezt hittem én is már a 2008-as ingatlanválság előtt röhögtem, mikor Soros Gyurka szomorkodó arccal ijesztgette a tévében a népeket, hogy súlyos válság jön. Akkor pl. egy ideje munkanélküli voltam, röhögtem is rajta, hogy á, ugyan, a magyarnak nem lesz rosszabb, mert már úgy sincs semmi. Aztán abbahagytam a röhögést, amikor elvesztettük a fejünk fölül a házat, meg anyukámat, mert nem lett pénz a normális orvosi kezelésére. Azóta nem legyintek egy ilyenre, hogy nem lesz semmi rosszabb, mert eddig se ment jól. De, rosszabb lesz, ezt nem ijesztgetésből írom, meg hogy elcsesszem a kedveteket, meg átragasszam a világvége-hangulatot és a ×4r kedvet. Sajna lejjebb csúszni mindig lehet, most még ma kenyér-foci-farhát, holnap már az se.
-
válasz
zoltanz #18252 üzenetére
Tetszenek az ilyenek, bár most Frawly pógártárs elemzésére lennék kíváncsi, minimalista filozófián keresztül miként lehet ezt bebizonyítani, hogy csak szűklátókörű, de logikusan bloatmentesen lenne értelme ezt jelentéstanilag elemezni.
Néha olyan érzésem van novellisztikus fejtegetéseit olvasva, mint ennél az egyszerű mondatnál, de féléber állapot előtt egy kávéval.
Nehogy már kéknek lásd a piros bugyit, amit fel sem vettem mielőtt hazamentem volna holnap.
Mert ez is logikus.
-
Frawly
veterán
válasz
zoltanz #18229 üzenetére
De szabad. A gazdagokat azért nem érdemes adóztatni, büntetni, mert ezt továbbhárítják a kisemberre. Mivel a gazdagok nagy részben ilyen cégtulajok, befektetők, ők simán átterhelik az extra adóterhet a kisemberre, a munkásaiknak nem adnak fizetésemelést, elbocsátanak, meg az általuk kínált termék, szolgáltatás árát megemelik, és akkor megint a kisember, a fogyasztó fizeti meg, magyarán mi itt a topikban. A gazdagok tudnak arról gondoskodni, hogy az ő profitjuk sose fog csökkeni, a miliárdjaik így is, úgy is csak gyarapodni fognak.
Ezért nincs értelme extra adókat kivetni rájuk, meg ilyen állami antimonopol, meg gazdasági versenyhivatali büntetéseket, bírságokat, mert továbbhárítják lazán és pofátlanul. A Facebook, a Google, a Microsoft, meg a többi is, Pintér művek, Soros, és társai.
-
cigam
titán
válasz
zoltanz #18115 üzenetére
Az pedig valós problémára megoldás, ugyanis, még kérdezni sem tudnak a zemberek. Néha még meg is sértődnek, hogy harapófogóval kell kihúzni belőlük az információt, és úgy viselkednek, mintha perceken belül kötelező lenne bárkinek is válaszolni/megoldást kínálni a problémájukra.
-
totron
addikt
válasz
zoltanz #18111 üzenetére
Frawly pörög, mint állat, sokan eleve az ilyen fennforgással nem tudnak mit kezdeni. Ezen felül szerintem magukra vette a srácok fejlesztő vénája, kritikaként értelmezhették. Sajnos az alap linux attitűd ilyen, illetve 0.1 lépésből hajlamos ilyen lenni: gyerekek vagy gyerek szinten megragadt lelkek reakciója és hobbija, a vitakultúra is olyan. Ha nincs így, az jó, de sajnos az évek az alatt a nincs ígyből láttam a kevesebbet, így, online. A jó hangulat megőrzése jellemzően nem linuxos téma: mire odaérnek a felek, már kinőttek a témakörből.
Személy szerint beleuntam mások szemetében való turkálásban, nyilván ez egyénfüggő, ki mit tart kihívásnak, milyen irányokat maxolt ki és mik állnak előtte.
Ugyanakkor az sem feltétlenül baj, ha orrakoppintás történik egy szolídabb módon, tanulságos a rájövetel olyanra is, hogy azt hittük: a világ a hülye, de mégsem. Sokszor persze ettől még a világ a hülye.A kódolás-alkotás sem kivétel a birkaság, infantilisság alól, így sok értelmetlenség, másolódik és keletkezik öncélú koncepciótlanság, a net meg ugye mindent elbír. Van igaza mindegyik félnek.
-
Frawly
veterán
válasz
zoltanz #18071 üzenetére
Nem, nincs előnye. A járvány mindenütt megállíthatatlan most már. A kormányok csak arra játszanak, hogy lassítva, kinyújtva legyen a járvány, hogy az eü-ellátórendszert szép fokozatos időbeli eloszlásban vehessék igénybe az ellátásra szorulók, meg ne alakuljon ki hirtelen, ellátási és gyógyszerhiány (ami már kialakult, de próbálják enyhíteni, amennyire csak lehet). Járványban nem az a kérdés, hogy elkapod-e, hanem hogy mikor és milyen tünetekkel jön ki rajtad. Abba ne ringassa ám magát itt se senki, hogy ő majd megússza a fertőzést, mert karanténban ellinuxozik addig, meg ő úgyis nyugger, meg otthonról dolgozik, és akkor milyen jól túljárt a vírus eszén, majd megmutatja, hogy vele senki nem packázik, mert ő nem átlag birka. Ez a koronanyomiság mindenkin át fog menni, mint a Kamaz a kereszteződésben, de a többségnek semmi félnivalója nincs, az esetek 19%-ban teljesen tünetmentes, másik 76%-ban nagyon enyhe influenzaként jelentkezik. Csak az esetek 3%-ban súlyos lefolyású (ágyba nyom, opcionálisan vészesen magas láz, szövődményként tüdőgyulladás), és 2%-ban halálos, de utóbbiakba idős, meg nagyon beteg emberek szoktak beleesni, akik már COVID19 nélkül is küzdenek valami nagyon súlyos háttérbetegséggel, általában ők szoktak sima influenzába is belehalni. Ezt nyugodtan szemmel kísérheti most a „nagytestvér” is, bekészíthetik a popcornt, persze ők is majd a betegágyban nézik ám ezt, mert addigra ők is betegek lesznek. Sokra mennek a figyelgetéssel.
-
F34R
nagyúr
válasz
zoltanz #18046 üzenetére
Hogy mitcsinalsz?
shift+ kurzor billentyuk. egyebkent meg transmission command line-ban is jobb.
(#18043) Frawly
Figyelj, microtorrentol akarmi jobb, szoval annak a tudasat nem nehez uberelni..
Akar a deluge is jobb nala. Olyan nettel ami neked van amugy is nehezen tudnad tartani a lepest akarmilyen kliensel.
Rtorrent-nel ezekszerint megsem jol alitottad be a configot, vagy esetleg nem nyittal portot neki. -
Frawly
veterán
válasz
zoltanz #17885 üzenetére
A Windows is sok kicsi fájllal operál inkább, meg sok apró registy adatbázis-tranzakcióval. Csak alatta töredezik agyon az nyüves NTFS fájlrendszer, és emiatt sokkal lassabb. Na ez az, ami haladékot kap az SSD-kkel, ez lélegeztetőgépen tartja az elavult NTFS-ses szutykukat, mivel az SSD-nek mindegy a töredezés.
Olyan nagy fájlok meg egyik OS alatt sincsenek, hogy a QLC, PLC SSD hátrányba kerüljön, mert ha vannak is nagyobb fájlok, azok sem akkorák, hogy a NAND cache-be ne férjenek bele.
-
válasz
zoltanz #17850 üzenetére
Most, hogy kérded, megnéztem és nekem is ez az UBO van, úgy látom más nem nagyon, noscript-et nem szeretem, mindig felugrál és kattingatni kell. Tudom, egyszer kéne beállítani csak. Meg valami default blokkoló van a FF-ban is szerintem. Mivel semmilyen veszélyes oldalakat nem látogatok, így ez bőven elég.
Kiadhatnának egy forkolt FF-ot belefordítva ezeket, hogy ne kiegészítővel használjuk.
Az nem lenne jó, mert akkor frissítéskor kampeca lenne a FF, mert a kieg nem sync-ben frissül mondjuk.
Nem vagyok hálón sem, hacsak a NAS meg Chromecast nem annak számít.
-
válasz
zoltanz #17828 üzenetére
úgy vettem ki a szavaidból neked elsődleges a böngészés a rendszeren. Örülök, hogy nem.
Ne örülj ilyen hamar. Kicsit pontosítok és úgy fedni fogja a valóságot:
-elsődleges a böngésző használata a rendszeren
Elsőre ugyanazt jelentheti sokaknak, de mivel nem egész nap böngészgetek, hanem egész nap dolgozom és ezt böngészőn keresztül valósítom meg, emiatt fontos valóban(egy szögegyszerű szerkrendszert használok). Ezért fontos a netkapcsolat is, főleg ha nem otthon vagyok, a mindenféle mobilnetek, etc. Maga a böngészgetés lényegtelen, évek óta kerülön a hírportálokat, FB-t, YT-ot néha használom persze és most a hírportálokra is ránézek. Régen használtam a FB-t egy elég speciális jogi ügy miatt, ma már nem. Meló mellett persze sok mindent elolvasok, szóval böngészek is azért.
-
Frawly
veterán
válasz
zoltanz #17815 üzenetére
De, abszolút az éles rendszert babrálom. Persze nem az egészet forgatom fel, néha csomagonként bepróbálok valami új megoldást, amit videón láttam, vagy olvastam róla. Megnézem mennyire jön be, mennyivel hatékonyabb, mennyivel nem. Sose kockáztatok sokat, mert csak úgy próbálok be valamit, hogy ha nem jön be, le is tudjam szedni, a változásokat vissza tudjam csinálni. Igazából nem is a rendszert babrálom, hanem új univerzális megoldásokat próbálok ki, amik általában minden disztrón működnek.
Az FFmpeg ma már mindenhol alap, ennek a frontendje a Handbrake is, igaz ezek videók konvertálásához valók inkább. A médialejátszók zöme is FFmpeg-en alapul. De videószerkesztő is van Linuxra, van a Blenderben is, ott a Davinci Resolve, KDEnlive, stb.. A legtöbb linuxos youtuber is lazán ezeket tolja, pedig ebből élnek, ezt csinálják főállásban.
-
válasz
zoltanz #17802 üzenetére
Csak szólok, hogy ne legyen meglepetés, ezt a csak internetezik meg FB-zik szöveget rakd el máskorra, mert nem szeretnék itt is egy hónap bant kapni. Én is dolgozom egész nap a gépen és mondok még jobbat, csak, hogy értsd Te is. Óriási marhabaromság, hogy minimál rendszer kell, ha valaki dolgozik!!!!
Öcsém 3D rendereket készít Windows 10-en és egy kép egy igen erős gépen is 20-40 óra volt mire elkészült! Szerinted a rendszer bloatsága miatt? Vagy qrvára nem értesz hozzá, de Te is leszólod, aki nem pálcika minimál rendszert használ? Mi a ragya ez, valami új sport?
Azóta 3 még erősebb gép van összekötve öcsémnél és így már akár 3-4 óra alatt kész egy renderkép. Maga a rendszer az erőforrások egy századát ha használja, de inkább sokat mondok.
Gépenként 32 vagy 64GB memória még a Winx-nek is bőven sok. CPU-t nem tudom milyen, de taln az is elég erős.Na akkor most mi van azzal, ha valaki dolgozik és nem idióta majomként csak Facebookozik egész nap? Kb 3 havonta lépek be a FB profilomba amúgy. Ha nem gond, mielőtt másokat leidiótázunk, gondolkodjunk néhány pillanatot, hogy megalapozott-e.
(#17806) Aweriot
Jól mondod, a Windowst azért kell használnia az öcsémnek, mert a célprogram(ok) csak azon fut(nak), egyébként már előttem évekkel is Linuxot használt laptopon. Ismeri. Attól még kiröhögne, ha említeném neki ezt a pálcikaWM-es ötletet.
-
F34R
nagyúr
válasz
zoltanz #17786 üzenetére
KDE es a Gnome nem WM, hanem DE.
(#17787) FrawlyRunlevelek vannak... tehat attol mi hogy indul, mikent irod at ezeket a scripteket.. mivel en nem ertek hozza igy nem tudtam oneshot runscriptet irni, hagytam a francba.. A service inditas nem async, de engem nem zavar mert nem sok minden van hasznalatban.
-
válasz
zoltanz #17757 üzenetére
hazatelefonálás, lassulások, szaporodó felesleges szervizfolyamatok (számomra), x-akták
OK, engem meggyőztél.
Így elsőre kicsit erősnek tűnt, de legyen.
Szervizfolyamatokat rohadt könnyen lehet managelni szerintem, emiatt kizárt, hogy újra kéne telepíteni. Ha már fontos, hogy Te irányíts, épp ezek a jól managelhető services folyamatok lehetnének a pozitívumok, de persze ha nem akarod megismerni, akkor félelmet kelt, mint minden.
-
válasz
zoltanz #17751 üzenetére
Én sem érzékelem még a systemd hátrányát, de nem kérdés, hogy hamarosan eljön.
Ezt egyébként mire alapozod? Ha mondjuk nem olvasnál mindenféle szörnyűségeket ezzel kapcsolatban, akkor gondolom nem is foglalkoznál ezzel. Tényleg érdekel, hogy mire számítasz felhasználóként? Egyszer csak nem fognak működni a desktop Linux disztrók? Ez lenne a háttérterve Potternek? Komolyan mondom, hogy aki csak használja a rendszerét, mint anno a Windowst, kizárt, hogy különösebben feltünne neki ez az egész armaggedon érkezés. Mindenki más meg reagál rá valahogyan, ahogy a világ összes változó dolgaival kapcsolatban. Mi nem változott meg gyökeresen az utóbbi évtizedekben? Picit túl van tolva ez a dolog, akár a coronad virus para is. Azt viszont okosan teszed, ha felkészülsz erre is és arra is. Abból baj nem lehet.
Nekem ez az elsődleges ezért fontos, rendben legyen, egy darabig. Macera nélkül használhassam, frissíthessem, a rá fordítható időm is korlátos.
Én is így vagyok ezzel és a 6 éve használt ugyanazon rendszerem eddig rendben is volt, különben talán nem is használtam volna. Gyanítom, hogy a böngészés, letöltések és más home user dolgok ugyanilyen jól fognak működni a jövőben is. Szerinted nem?
Wint 6 éve töröltem, azóta nincs.
A linux mint olyan mint a windows 10 - mint azt megtudhattuk egy tegnapi Haladó topikos bejegyzésből.
-
Frawly
veterán
válasz
zoltanz #17675 üzenetére
Nincs séma, ezért sincs értelme a hogyan telepítsünk Archot, Gentoo-t, LFS-t videóknak. Ugyanis azokat a géphez kell igazítani, meg az adott bootmódhoz, stb., ez mindenki gépén más. Ha másolod valakinek a videója alapján, vagy az ő scriptjével telepítesz, az nem biztos, hogy neked jó lesz.
-
Frawly
veterán
válasz
zoltanz #17669 üzenetére
Igen, én ezt írtam is már windowsos topikokban, hogy a linuxos fontsimítás sokkal szebb, nem is a kevésbé pixelesség miatt, hanem szebben, jobban láthatóan kivehetőek a betűk körvonalai, az egész sokkal könnyebben olvasható, sokkal pihentetőbb a szemnek, főleg, ha a Hinting (ez amolyan vastagítás) is be van kapcsolva. Nem olyan profi, mint a MacOS-es font antialiasing, de a windowsosnál jobb. Nem hitték el, ment a leoltogatás, hogy hülye vagyok, nem tudom mit beszélek, elfogult open-source Linux huszár, bla-bla.
De ugyanígy nem hitték el nekem itt néhány kezdő linuxos topikban a Windowsról frissen érkezett linuxosok, hogy vétek a Linuxban a mscorefont-okat erőltetni, mikor vannak náluk sokkal jobb, sokkal szebb, sokkal modernebbül kinéző fontok, amik sokkal több Unicode-karaktert is támogatnak. Meg ugye a Linuxban az is lenne a lényeg, hogy nem kell többé az évtizedekig agyonunt windowosos témákat és fontokat bambulni az örökkévalóságig, azok már mindenkinek a könyökén jönnek ki, hanem lehet helyette frissebb, modernebb alternatívákat használni, ami kész felüdülés.
Persze, lehet a Linuxból is Windows-kinézetet kicsikarni, MS fontokkal meg minden, csak nem értem, az mire jó, ennyi erővel maradhattak volna Windowson is akkor, az kellően winesen néz ki.
-
Frawly
veterán
válasz
zoltanz #17630 üzenetére
Ha új verziók kellenek, hogy megkapd az újításokat és az új optimalizácikat, akkor nem Debian meg Ubuntu PPA kell neked, hanem Arch vagy Fedora vonala.
Az a baj, hogy nem tudod látszólag eldönteni még, hogy mit akarsz. Körvonalazódni kezd már, hogy új verziók (nocsak, nocsak, te is átkerülték a sötét oldalra
), meg nem akarsz Pulseadio-t, ennek alapján már látszik, hogy nem az Ubuntu-vonal felé kéne keresgélned.
Bár egyébként Firefoxból fel tudod tenni a nem ESR változatot is, vagy le tudsz tölteni tar.gz-s binárist, én is ezt használom, abból is a Firefox Developer Edition-t (Firefox béta lényegében), innen tudod tölteni, csak kibontod valahová, és használod portable módban, még frissíti is magát, nem tárolóból, hanem a Mozilla szerveréről, és mindig olyan friss, hogy ropog, jelenleg 74-es verzió, de abból is az 1-2 napja kiadott alverzió.
-
F34R
nagyúr
válasz
zoltanz #17628 üzenetére
Ha nem szamitanak a regebbi csomagok akkor ott van a Devuan ASCII. Firefoxot felrakhatsz kulon tarolobol is ha csak azt akarod frissen tartani. MX Linuxal valoszinuleg egyszerubben elboldogulsz. Egyebkent ha regebbi a hardwared akkor a bongeszovel is folosleges lepest tartani, az en meglatasom meg az hogy egyre szarabbak a bongeszok
(#17630) zoltanz
Nem, a Firefox default huzza magaval a pulse fuggoseget normal releasenel mar eleg regota. [link]Az Esr nem tudom hogy alkalmazza.
-
Frawly
veterán
válasz
zoltanz #17628 üzenetére
Ha ez a vágyad, akkor használj Mint LMDE-t vagy válassz a kismillió Debian-alapú disztró közül egyet, ha arra van igény, akkor systemd-vel akár.
De akár az is szóba jön, hogy sima Debian stable-re felteszel Gnome3 Shellt Ubuntu-témával, meg azokkal az appokkal, amiket használsz. Nem tudom mit adna hozzá neked az, hogy Ubuntu. Ha elérsz egy tudásszintet, akkor a disztró nem fog számítani, vagyis csak annyit, hogy milyen modellben frissül (full rolling, félrolling, kiadás alapú) meg hogy milyen initrendszer van alatta (systemd vagy valami alternatív), ezt leszámítva bármelyiknek van minimal netinstall változata, amire azt raksz fel, amit akarsz, olyan WM/DE-t, olyan témával, olyan alkalmazásválasztékkal, amilyet akarsz, így lényegében csak a tárolókat meg a csomagkezelőt használod a disztróból, de ezt leszámítva saját disztróspint építesz belőle.
Ha meg a 14.04-es, systemd előtti kiadás a cél, plusz Debian-alap, akkor csakis MX Linux, amit máris használsz. Arra is épp úgy feltehetsz Gnome3-at meg Ubuntu-témát.
-
samujózsi
senior tag
válasz
zoltanz #17412 üzenetére
Na ezt akkor hagyjuk...
Hint: attól, hogy OOTB működik valami és next-next-finish telepíthető, még nem zárható ki az automatizálás, szkriptelhetőség.
Egy op.rendszer működjön, működtesse a gépet, ne kelljen foglalkozni vele. Aki olyat akar, amit hackelni kell, az külön utakon jár, ott a Gentoo vagy mi. -
Frawly
veterán
válasz
zoltanz #17400 üzenetére
Ezzel nincs is semmi baj. Van annak is célközönsége. Ami viszont rossz, hogy a Linux windowsosodása lényegében kötelező, mióta minden a systemd-re, meg pulseaudio-ra dependel. Ez a legnagyobb probléma. Tudom, ubynak nem, mert neki jól fut ezekkel a Cinmanó, de akinek meg még jobb futás kéne, meg hajlandó érte megküzdeni, meg tanulni, hogy hatékonyabb legyen, az hülye ugyebár.
Amiért hozzászólok: Linus Tech Tips videó a 4000 USD-be kerülő Ryzen 3990X-ről, 64 mag, 128 szál, 288 MB cache, de asztali proci, nem szerver. A vicc az, hogy Windows alatt nem tudják már mivel etetni, mivel a legtöbb alkalmazásnál fellép egy 64 szálas korlát, meg ahol nem lép épp fel, ott sem tudnak már a többszálas alkalmazások ennyi szálra arányosan skálázódni, egy csomó szál 0%-on van, de a legjobb esetben sem lépik át a 15%-ot. Meg a rendszerben egyéb helyen bottlenecket okoz, letérdelteti az PCIe 4.0-ás NVMe SSD-ket
Kár, hogy Linux alatt nem próbálták. Bár szerintem jól skálázódó alkalmazás nincs arra sem, szerintem gcc-s vagy clang-os fordítás, meg sakkmotorok is kifinganak ~64 szál környékén. Ennek így desktopon és workstationön nincs értelme, maximum szerveren.
-
samujózsi
senior tag
válasz
zoltanz #17400 üzenetére
Azért ezt gondold át! A felhasználó azért felhasználó, mert használni akarja a gépet, nem matatni rajta és küzdeni a sikerélményért. Nem a'la Windows, hanem úgy egyáltalán : next-next-finish és "múkoggy!".
Ehhez nem kell elkurvulni, ezt úgy hívják, hogy fejlődés.
Az elkurvulás ott kezdődik, ahol a systemd-t kitalálták és elég átgondolatlanul bevezették. De ennek semmi köze ahhoz, hogy akarja -e a home user vagy bárki, hogy csak működjön, pláne nincs köze életkorhoz. -
válasz
zoltanz #17405 üzenetére
Persze, hogy viszi magával, ez nem LMDE, hanem Cinnamon bedrótozás, a libcanberra-pulse kell Cinnamonba. Miért nincs MX-re több felület szerinted? Mondjuk Cinnamon? Alig eszik már többet, mint az XFCE. Csak éppen az XFCE-ben csak egy plugin a pulse, könnyű kihagyni.
Itt kimaradt a MX, csak az Antix logója van kinn.
-
válasz
zoltanz #17402 üzenetére
Azért választani bőven lehet és ez így lesz mindig. Bármilyen fura sokaknak(ill inkább keveseknek)de a systemd vagy a pulse megléte se vízválasztó sokaknak. Akiknek az, ott már nincs akkora választási lehetőség valóban.
Főleg így, hogy kiderült, nem olyan egyszerű az initcsere sem egy disztrón.
A lényeg, hogy választás mindig lesz és amit sokan nem értenek, nincs semmire kötelezve senki! Ilyenkor sírok gyakorta, mikor olvasom, hogy kötelező használni a systemd-t, a nyamvadt ragyaf*sza az kötelező.
Szóval no para!
-
válasz
zoltanz #17400 üzenetére
és "gyereklelkű" felnőtteknek akik csak le akarnak ülni valami elé, és úgy működjön mint a Windows
Már amennyire gyereklelkű jelző kell ide, ha belegondolsz, az idősek 99,8%-a így használja a gépét, nincs ezzel baj. Még az autójukat sem átallják sokan így használni.
Ebben azért az nincs benne, hogy döntsön helyettünk, csináljon meg mindent, de ha bekapcsolják, tudjanak egerezni, böngészni, filmeket nézni. Lehet, hogy a modern oprendszerek épp erre vannak kitalálva?
-
-
Frawly
veterán
válasz
zoltanz #17376 üzenetére
Nem vagy rákényszerítve semmire. Természetesen GUI meg egér is van a minimalista és tiling WM-ekben is. Csak nem az ablakra, tálcára kattintasz, meg nem dokkra és ikonokra. Hanem pl. ha grafikus rajzolóprogrammal, képszerkesztős és videóvágós programmal, böngészővel, esetleg játékkal van feltöltve a sessionöd, akkor tudd azokat is használni. De egy minimalista user minden mást terminálban használ. Mindent, zenelejátszót, videólejátszót, rádiót, képnézőt, chatprogramokat, torrentet, letöltésvezérlőt, letöltőprogramokat, fájlkezelőt, médiakonvertáló programokat, szövegszerkesztőt, kiadványszerkesztőt, IDE környezetet, levelezőt, feladatkezelőt, naptárat, határidőnaplót, felhős szolgáltatásokhoz és tárhelyekhez programokat.
Igazából a böngészést is lehetne, de jó terminálos böngésző, ami mindent meg tudna jeleníteni, olyat nem csináltak. Nagyon már jó böngésző sincs, GUI-s változatban sem. Mindegyik a nagy bloat fos sajnos.
Ennek ellenére pár ember terminálból is böngészik, meg még mindig látogat BBS-eket. Van, aki kifejezetten élvezi, hogy csak a szöveges tartalmat látja, a sok gép meg grafikai csilivili nem vonja el a figyelmét a tartalomtól, meg a sok JS-hegy nem fut le. Plusz a BBS-eknek, ahogy a terminálos alkalmazásoknak is, van egyfajta hangulata. Van benne egyfajta ASCII art, absztrakt jellege.
-
válasz
zoltanz #17363 üzenetére
Sokáig tanulgattam a Linux alapokat Debianon, sőt kifejezetten sokat szopattam magam direkt és lusta vagyok, qrvára.
Ez inkább egyszerűbb, praktikus alternatíva.
Ennyire megváltozott volna a Debian? Nem sok praktikusabb disztrót ismerek. Zavar a systemd, rakok fel másik init rendszert, na bumm. Mi abban a praktikus, ha felrakom MX-et és mindent elkezdek kigyomlálni? Tényleg érdekel, mi viszi rá a Debianosokat az MX-re.
-
válasz
zoltanz #17306 üzenetére
Akkor terminalt használsz, értem. A szemforgató smile-t nem értem, mert attól, hogy nektek nem volt még ilyen, nálam előfordulhatott. Na mindegy.
Mondjuk átmegyek 50000* a zebrán szabályosan, egyszer sem gázol el autó és majd hasonló szemforgató kétkedéssel mesélem el Gézaúrnak, aki 8005. alkalommal szintén szabályosan ment át és telibegázolta egy kisteherautó. Találd ki, mit fog mondani.
Annak meg külön örülök, ha Debianon nektek sose volt függőségekkel semmi gondotok.
Vagy csak szenilisek vagytok néha.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
zoltanz #17299 üzenetére
Terminált azért jó használni, mert mindent is el tudsz végezni benne.
Hátránya, hogy tudnod kell, mit csinálsz, meg fejből a parancsokat. A GUI viszont megsúgja (felajánlja) neked előre az opciókat és semmit nem kell megtanulni hozzá.
Terminálban minden gyorsabb, illetve ha tilinggel tolja valaki, sokkal könnyebben lehet operálni bennük.
Nekem itt xfce-n nagyon hiányzik, hogy i3wm alatt két mp alatt tudok nyitni 5 terminált úgy, ahogy és ahova szeretném. (meg még 1000 más dolog) A többi már ízlés kérdése, én személy szerint jobban preferálom a terminálos programokat, mindenből.
ncurses szerű megoldásokat legfőképp, amik színesek és szagosak, mégis (ASCII) karakteresek. -
Frawly
veterán
válasz
zoltanz #17211 üzenetére
Ja, sajnos Android, utálom is rendesen. Mert telónál választhatok hogy Apple vagy Google, ami egy nagyon fasza paletta, mintha azt kéne eldönteni, hogy az embernek a bal vagy a jobb kezét vágják-e le. Így a kisebbik rosszat választottam, bal kéz levágása. Linuxos telefon nagyon kevés van, és irgalmatlanul drágán mennek, pedig évek óta akarok egyet.
-
Frawly
veterán
válasz
zoltanz #17199 üzenetére
Nem az, hogy elutasítás, meg nem lehet belőle tanulni, de épp úgy csak egy zárt forráskódú kereskedelmi fizetős termék, mint a Windows. Az, hogy BSD az alapja, meg unix-like, az ne tévesszen meg, ez nem sokat ad hozzá a valóságban. AMD-n nem megy, hekkelni kell. Meg egyéb hardverekben is válogat, nincsenek hozzá driverek. Ha kellenek az MS Office, Adobe szoftverek, jobban jársz a Windowszal. Ha meg nem, akkor meg a Linuxszal. Ha meg a BSD-re vagy kíváncsi, vagy akkor FreeBSD, nagyon gyenge gépen esetleg NetBSD.
-
Frawly
veterán
válasz
zoltanz #17193 üzenetére
Nem lenne érdekes. Az Apple szándékosan úgy intézi, hogy a MacOS csak Mac-re legyen elérhető, azokon legyen exkluzív, máson ne használd. Egyébként meg semmi előnye sem lenne. Jó, max. aki Adobe kreatív szoftvereket használ, pl. Photoshop, Lightroom, Premier Pro, InDesign, Audition, meg MS Office, stb.. De más előnye tényleg nincs a MacOS-nek, se játék, se más üzleti alkalmazás, így nem nagyon lenne vonzereje. Nekem sokkal inkább az tetszene, hogy az Apple az összes szutykával, meg a MS-tal együtt menne a süllyesztőbe, de nem ideiglenesen, hanem örökre.
-
F34R
nagyúr
válasz
zoltanz #17173 üzenetére
En aki hasznalt mar rolling es fel rolling disztrot is, sok ev utan azt mondom, hogy inkabb legyen kitesztelve a csomag, es ket-harom verzioval regebbi... mintsem folyamatosan valami problema lepjen fel. Es azert valljuk be Arch se tokeletes.. [link] , mellette meg ott vannak az egyeni problemak mint minden disztronal.
-
válasz
zoltanz #17130 üzenetére
mondjuk egy részét azt sem tudom eszik vagy isszák, ha egy kezdő nagy lelkesedéssel elkezdi használni, nem csodálom, hogy hamar használhatatlanná teszi a rendszert
Na ja, épp ezt próbáltam feszegetni az MX blog-ban, de rájöttem, hogy az ilyen egyetlen disztróval foglalkozó blogok inkább fanclub-ok, pedig gyakorlatilag amiket kérdezgettem, semmi negatív éle nem volt.
nem álltam volna Conky -kat hegesztgetni magam, ezen kulcsra készen kapok rengeteg beállítást, segédet
MX toolok....na arra már nem volt időm, mondjuk ezek viszont kifejezetten kezdőknek jók, amiatt nem értettem eleinte ezt a kettősséget benne, de már tiszta. Nincs célcsoport, MiX van. Ezért is a név.
Amúgy Conkyhoz ezer éve van nokedliknek Conky-manager.
Régen voltak hozzá theme-packok, most csak egyet látok.
-
válasz
zoltanz #17128 üzenetére
Nekem mindenképp kellett egy NAS és egy mobil a 4X helyett, így kapóra jött a kuponozás....vagyis talán a NAS-t még azelőtt vettem, pedig annál is jól jött volna pár kupon. Ja meg a Netflix-nézőke, az is 4000-es kuponnal volt, megvan Chromecast3 a neve.
Na jó, egy UEFI-s lappal el szívatgatnám magam szabadidőmben, még nem ismerkedtem meg vele.
Ó a fenébe, az UEFI-ről el is felejtkeztem......, szerintem új alaplappal már nem úszom meg én sem.
MiX 19 működik még?
-
válasz
zoltanz #17059 üzenetére
Júl tévedsz, rohadt sok dolgot be lehet állítani a GRUB-ban, az alapbeállítások disztrónként változnak, Archklónoknál például mindig az utolsó bootolt oprendszer indul. Ha egyszer sok időd van, érdemes átnézni a GRUB2 leírását, nekem elég régi link van, de még változhatott is azóta.
[link]ez elég friss:
GNU GRUB Manual 2.04Szóval lehet, hogy a régebbit kiválasztva, az fog legközelebb is bootolni.....
-
válasz
zoltanz #17005 üzenetére
ubyegon@LM191Cin-8570p:~$ dmesg
[ 0.000000] microcode: microcode updated early to revision 0x21, date = 2019-02-13
[ 0.000000] Linux version 5.0.0-37-generic (buildd@lcy01-amd64-023) (gcc version 7.4.0 (Ubuntu 7.4.0-1ubuntu1~18.04.1)) #40~18.04.1-Ubuntu SMP Thu Nov 14 12:06:39 UTC 2019 (Ubuntu 5.0.0-37.40~18.04.1-generic 5.0.21)Sima dmesg nem elég nektek?
-
Frawly
veterán
válasz
zoltanz #17003 üzenetére
Igen, inxi-vel is meg lehet nézni. Ha nem lenne fent az inxi, akkor is többféleképp lekérdezhető, mindegyik ugyanazt a kimenetet adja:
uname -a
cat /proc/versionTovábbá Debian- és Ubuntu-származékokon:
distro-infosystemd-s disztrókon így is le lehet kérdezni:
hostnamectlTovábbá inxi-n kívül sok fetch-szerű program is lekérdezi, pl. neofetch, screenfetch, ufetch, linuxlogo, archey, stb.. Esetleg még Conky is írhatja.
-
Frawly
veterán
-
Frawly
veterán
válasz
zoltanz #16995 üzenetére
A 4.19 nem backportos még. Az a 4.19.91-es lenne. De ez nálad akár még előny is lehet, ha régi vagy nagyon gyenge gépről van szó. Valamilyen szinten minden stabil kernelág backportos, akár LTS, akár nem. Még a legújabb stabil, 5.4-es ágba is fokozatosa portolják az 5.5.0-RC-s kiadásokból azokat az újításokat, amik ki vannak tesztelve. Szóval backports mindig van, CentOS 6-on a 2.6 kernelhez is: 2.6.32-754.
-
válasz
zoltanz #16942 üzenetére
Igen, de azért szerintem a biztonsági frissítés támogatást kitólhatnák 5-ről 6 évre LTS és Debian -nál.
Szerintem Ubinál már ez 3 év, szóval más irányba mész!
(#16943) Frawly
Az biztos, hogy a Debian/Ubuntu vonal felépítése és frissítési rendszere meg minden egyéb alapján nézve is, igencsak nem egy rugalmas rendszer, systemd óta talán még kevésbé, de sysvinit-tel sem volt az. Meg kell érteni az embereknek, hogy ha nem rolling rendszerű valami, azért a kiadásokat qrvára követni érdemes és lejárt LTS-t már dobni kell, nincs mese.
Mint egyébként amiatt is kezdőbarátabb Ubuntunál, mert a kezdők hajlamosak azonnal rácuppanni a friss kiadásokra és míg Ubuntunál ezek instabilak, Mintnél az összes alverzió is LTS alapú. Cserébe nincs is túl sok változás, csak kozmetikai inkább.
-
Frawly
veterán
válasz
zoltanz #16881 üzenetére
Asztaliaknál már csak volt problémás a hűtés. Asztali gépemben csak gyári hűtés van. A procin a gyártó által a proci mellé csomagolt AMD Wraith Stealth hűtő (gyártó által rákent pasztával), a GPU-n szintén a gyári hűtés (két ventis Gigabyte), és a házon is gyári hűtés (3 darab 12 centis venti). Ugyan nem a legcsendesebbek, meg nem domborítanak hűtési rekordot, de mind zajra, mind hűtési teljesítményre korrektek, messze-messze a throttling pont alatt tartanak minden hardvert, sose melegedett túl, kapcsolt ki semmi, maximális terhelésen sem.
A notim meg olyan, hogy oldalról is húz be szellőt, hiába is van az ágyon, meg ha fekvés közben használom, akkor a hasamon van, és döntve van egy bizonyos síkban, így alulról is húz be levegőt. Hűtésével nincs is gond, bár ha nincs frissen pucolva, a proci full terhelésen azért elmegy 90 fok fölé, de még épp hogy nem throttlingol. De ez csak gémelésnél és tartós forráskódpörgetés közben érint csak.
Egyébként a mobil gépek rákfenéje nem csak a hűtés, hanem amit még nem írtam: power limit. Meghatározott alacsony Watt-számba kell beleférnie az összfogyasztásnak, ami eszközönként és egész gépre is be van korlátozva, és sokszor ez nagyon benyomorítja a hardverek teljesítményét. Ez főleg a legújabb U-s mobilprocikon (és a bennük lévő integrált GPU-n) jön ki, amik tudnának sokkal nagyobb számítási erőt, de még a legtökéletesebb hűtés ellenére is gyorsan elérik a power limitet (kb. 15-25W), onnantól meg leszabályozzák az órajelet, hogy hosszú távon beleférjenek. Rövid távon át tudják lépni ezt, de csak néhány mp-ig. Így meg a teljesítményük elég kaka, főleg játék alatt, mivel ha azonos energiakeretből az összes procimag meg a GPU is maxon pörög, akkor sokkal több dolog osztozik az adott energiakereten, órajel bezuhan sárga földig, és semmit nem tudsz ellene tenni. Szándékosan így van tervezve, hogy bírja a hűtés, táp, töltő, stb.. Nem csak a papírvékony gépeknél van így, hanem a legcombosabb, asztali elemekből felépített, milkás (nem lila tehenes, hanem újonnan 1 millió forint környéki árkategóriás) behemót laptopoknál is előjön, csak ott ~150-190W a limit, ami mégse ilyen 15-90, de azért normális asztali géphez képest továbbra is nagyon vérszegény, és a hardverek teljesítményét nagyon bekorlátozza, adott esetben hiába erősek a hardverek, hiába bírná a hűtés, hiába is tudod sikerrel tuningolni, nem lesz gyorsabb.
-
válasz
zoltanz #16873 üzenetére
Nemtudom, de Debian+Cinnamon valahogy kevésbé erőforrás igényes mint a végletekig csiszolt LMDE pl.
Lehet, de vajon ez az összecsiszolás az erőforrás megtakarítás irányába történik? Gyanítom, hogy nem, de nem is baj, mert akinek csak 16GB memóriája van, úgyis pálcikaWM-et használ!
LMDE3-at nem ismerem, de a Mint Cinnamon tuti kevesebbet eszik, mint egy Debian+Cinnamon. Legutóbb Debian még Cinnamon 4.x.x előtti verziót használt, márpedig a 4-től sokat változott a Cinnamon+Nemo+WM trió a Mint-nél.
-
Frawly
veterán
válasz
zoltanz #16864 üzenetére
Gondolom mert a Debian nem teljesen kezdőknek lett szánva, és a felhasználóra bízzák, hogy milyen TRIM-elős megoldást használ. Eleve ott elkezdve, hogy NVMe SSD nem kell egyáltalán ilyet eljátszogatni. PATA/SATA/AHCI SSD-n kell csak.
A cron-ok között nem is fog szerepelni, mert a Debian systemd-s, és systemd service-szel oldják meg:
systemctl statusHa itt nem szerepelne az fstrim.timer service, akkor:
sudo systemctl enable fstrim.timer
sudo systemctl start fstrim.timerDe ehelyett azt a megoldást is választhatod, hogy te magad szerkeszted bele a /etc/fstab-ba az SSD partíciókhoz a discard (és esetleg a noatime) opciót. De ezzel is vigyázni kell, mert egyes speciális fájlrendszereken, pl. f2fs, máshogy kell engedélyezni, ott másik paraméter van rá, nem discard, persze ugyanazt csinálja, csak a neve más. Illetve vannak fájlrendszerek, amiken a discard egyáltalán nem támogatott, csak az fstrim, vagy fordítva. A két megoldás vagylagos, vagy egyiket, vagy másikat használd, mindkettőt használni felesleges.
Attól is függhet, hogy használsz-e ezekből valamit: RAID, LVM, LUKS, USB-UASP-SCSI.
Én egyébként rendszeresen, de kézzel futtatom a sudo fstrim -a -v parancsot, kb. 1-2 hetente, mikor kedvem szottyan rá. Vagyis egy saját scriptet hívok meg gyorsbillentyűre, ez lekérdezi smartctl-lel az összes SSD adatait, statisztikáit (hány napja szereltem be, ezt én számoltatom vele ki a beszerelési dátum és a mai dátum különbözetéből, mennyi írás van rajta, mennyi a kondíció, mennyi van hátra az íráslimitből, ilyen átlagos írási ütemmel mikor érem el az íráslimitet), és utolsó lépcsőben meg is fstrim-ezik minden felcsatolt partíciót.
Az, hogy mennyi időnként kell fstrim-ezni, ez függ az SSD tárterületétől, rajta lévő szabad helytől, és hogy mennyit írsz rá naponta. Ha egy nagy SSD-d van, pl. min 240-500 gigás, és még bőven van rajta min. 20-30% szabad hely, és naponta ilyen 10 GB alatt írsz rá, akkor elég ritkán TRIM-ezni, pár hetente.
Ha viszont ilyen kis szüttyőnyi sz4r, 32-128 gigás, szabad is alig van rajta, és csapatod fel az írást rá napi 20 GB fölött, akkor viszont érdemes lehet majdnem naponta TRIM-ezni. Illetve a két említett véglet között ott vannak az átmenetek.
A discard azonnal TRIM-ezik, fájl/mappatörlés utána közvetlenül egyenként, ott nem értelmezhető, hogy milyen gyakran fut le, nem ütemezés függvénye.
-
Frawly
veterán
válasz
zoltanz #16775 üzenetére
Igen, pontosan ez a baj a systemd-vel és a pulseaudio-val is. Nem az, hogy ergyák, hanem hogy kötelező használni, mert minden dependel rá. Ha mindkettő csak egy választható alternatíva lenne, nem lenne vele baj, mindegy milyen rossz, akinek bejön, használná. Így viszont mindenki rákényszerül a használatára, nincs választási lehetőséged. Ez pedig a Linux szabad, moduláris filozófiájával ellenkezik.
-
válasz
zoltanz #16719 üzenetére
Ez így érdekes, Debiannál a telepítés során be lehet jelölni az FSTAB-ba szánt opciókat, sok disztró alapból berakja a discard noatime párost, de itt ha a Haladó telepítést választod, akkor lehetne manuálisan beírni install alatt, ezek szerint a normál telepítő ezt nem teszi meg. Már Debiannál is furcsállottam ezt a acrhklónoktól átvett Calamares telepítősegédet(igaz csak live verziónál), de már a Mintesek is átvették.
Szóval nincs alapból egyik sem(most ki is próbáltam), így mint Frawly SSD-processorunk említette, vagy berakod az időzített vagy az online TRIM-et, de ha ez a LMDE3 csak egy hétig él még, akkor nincs sok jelentősége.
(mivel ez itt ON-nak számít, így offba teszem, hátha nem törölteti senki, míg nem olvasod el)
proc /proc proc defaults 0 0
Ezt a sort nálam is berakta, de máshol nem láttam, nem értem mi a fenének ez ide, de majd utána járok.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Red Dead Redemption 2 (PC)
- Spórolós topik
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Milyen monitort vegyek?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Synology NAS
- Home server / házi szerver építése
- Star Wars: The Old Republic - MMORPG
- További aktív témák...
- AKCÓÓÓ!!! Panasonic CF-XZ6 AIO all-in-one laptop tablet 2k touch i5-7300u speciális ütésálló
- Lenovo Yoga Pro 9 (16IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060, 32GB, érintős ELKELT
- Lenovo ThinkPad X270 (16) - i5-7300U, 16GB, 512GB SSD, 12" FULL HD
- Telefon felvásárlás!! Honor Magic6 Lite, Honor Magic6 Pro, Honor Magic7 Lite, Honor Magic7 Pro
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X280 - i5-G8 I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest