Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz zoltanz #16881 üzenetére

    Asztaliaknál már csak volt problémás a hűtés. Asztali gépemben csak gyári hűtés van. A procin a gyártó által a proci mellé csomagolt AMD Wraith Stealth hűtő (gyártó által rákent pasztával), a GPU-n szintén a gyári hűtés (két ventis Gigabyte), és a házon is gyári hűtés (3 darab 12 centis venti). Ugyan nem a legcsendesebbek, meg nem domborítanak hűtési rekordot, de mind zajra, mind hűtési teljesítményre korrektek, messze-messze a throttling pont alatt tartanak minden hardvert, sose melegedett túl, kapcsolt ki semmi, maximális terhelésen sem.

    A notim meg olyan, hogy oldalról is húz be szellőt, hiába is van az ágyon, meg ha fekvés közben használom, akkor a hasamon van, és döntve van egy bizonyos síkban, így alulról is húz be levegőt. Hűtésével nincs is gond, bár ha nincs frissen pucolva, a proci full terhelésen azért elmegy 90 fok fölé, de még épp hogy nem throttlingol. De ez csak gémelésnél és tartós forráskódpörgetés közben érint csak.

    Egyébként a mobil gépek rákfenéje nem csak a hűtés, hanem amit még nem írtam: power limit. Meghatározott alacsony Watt-számba kell beleférnie az összfogyasztásnak, ami eszközönként és egész gépre is be van korlátozva, és sokszor ez nagyon benyomorítja a hardverek teljesítményét. Ez főleg a legújabb U-s mobilprocikon (és a bennük lévő integrált GPU-n) jön ki, amik tudnának sokkal nagyobb számítási erőt, de még a legtökéletesebb hűtés ellenére is gyorsan elérik a power limitet (kb. 15-25W), onnantól meg leszabályozzák az órajelet, hogy hosszú távon beleférjenek. Rövid távon át tudják lépni ezt, de csak néhány mp-ig. Így meg a teljesítményük elég kaka, főleg játék alatt, mivel ha azonos energiakeretből az összes procimag meg a GPU is maxon pörög, akkor sokkal több dolog osztozik az adott energiakereten, órajel bezuhan sárga földig, és semmit nem tudsz ellene tenni. Szándékosan így van tervezve, hogy bírja a hűtés, táp, töltő, stb.. Nem csak a papírvékony gépeknél van így, hanem a legcombosabb, asztali elemekből felépített, milkás (nem lila tehenes, hanem újonnan 1 millió forint környéki árkategóriás) behemót laptopoknál is előjön, csak ott ~150-190W a limit, ami mégse ilyen 15-90, de azért normális asztali géphez képest továbbra is nagyon vérszegény, és a hardverek teljesítményét nagyon bekorlátozza, adott esetben hiába erősek a hardverek, hiába bírná a hűtés, hiába is tudod sikerrel tuningolni, nem lesz gyorsabb.

Új hozzászólás Aktív témák