- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
Új hozzászólás Aktív témák
-
F34R
nagyúr
-
Apollyon
Korrektor
válasz
ubyegon2 #20439 üzenetére
Viszont ha valamit nem tud, akkor hozzám kell fordulnia, a dózt meg ismeri. Ő nem szereti, ha valamit nem tud, nem működik akármi, ő csak használni szeretné a programjait, a jól megszokott környezetében.
Azért a kémkedő dolgokat elvileg kilőttem a win alól...Btw, nekem van ilyen "paranoiám", hogy egyszer ide Európába is betéved a kínai megfigyelőrendszer, így vagy úgy, valami ahhoz hasonló, szóval nem fog nálunk sokáig windows maradni, meg egyáltalán bármilyen nem nyílt szoftver.
Én mondjuk szeretek ilyesmivel foglalkozni (cybersecurity, privacy), úgyhogy némileg fel vagyok készülve, bár közel sem annyira, mint szeretném – és mint kellene.))) -
Apollyon
Korrektor
-
-
Apollyon
Korrektor
válasz
ubyegon2 #20418 üzenetére
Azért kíváncsi lennék mi az a rengeteg kötözködés...
Mert annyi van, hogy helyezd középre a képeket, de én általában ezt megcsinálom, mert egy sokoldalas cikknél is, ahol sok kép van, kb. 5-10 perc. Esetleg annyi lehet még, hogy szakmaiban ne káromkodj, meg a szokásos fórum szabályok. -
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #20408 üzenetére
Az egy bilibe öntéssel nincs baj, hanem hogy az OFF-ban a kutya sem fogja megtalálni később a választ, ha hasonló problémája van. Ez az egy gond van vele itt a PH-n
Az RHEL-t én sem szeretem. Mindenből a saját szarjukat meg patcheiket nyomják, és túlságosan bezárnak a saját ökoszisztémájukba. Nem véletlen írtam pont tegnap litániát a független, corporate mentes disztrók előnyeinél, hogy ez nincs. Pont az Arch például, ott eleve nincs olyan, hogy 7-es verzió meg 8-as, meg melyik meddig támogatott, meg ez-az kikerül a tárolókból, mert csak egyféle verzió van belőle, az mindig a legfrissebb, ha valami nem lenne a tárolóban, AUR-ból forráskódos forgatással (jellemzően git-ről jön a kód) be lehet szerezni automatizáltan minden szoftvert, és nincs az, hogy korlátoznak a verziófüggőséget, meg hogy az RHEL patchek, stb. épp mivel kompatibilisek.
Egyfajta szabadságot kap így az ember, olyan értelemben, hogy nincsenek korlátozások és megkötések. A Linuxnak ez lenne a legfőbb lényege, nem az, hogy free mint a free beer (no cost), meg free mint a free (non proprietary) licenc, hanem free mint freedom, azt rak fel rá az ember, amit akar, nem azt, amit egy multi épp megenged meg támogat. Gentoo-nál még nagyobb a szabadság, mert pl, míg az Arch előírja, hogy csak systemd only, meg initramfs only, meg x86_64 bit only, és ha ezeket nem akarod, akkor Arch32, Artix, ArchARM, stb.-t kell feltegyél, addig Gentoo-nál nagyobb a szabadság, annyi bitesre, olyan régi architektúrára forgatod, amilyenre csak akarod (jó, az i386 meg 32 bites PPC kikerült már a kerneles támogatásból), olyan initrendszerrel, amilyennel akarod, ha nem akarod, nincs initramfs.
Azzal is egyetértek, hogy a kolléga nem tűnik kezdőnek, terminal multiplexer és sessionkezelés, logolás, RHEL, ezek egyike sem kezdő téma. Ezek a Linux haladóba illettek volna a legjobban.
-
totron
addikt
válasz
ubyegon2 #20399 üzenetére
Ja. Akkor is keresztbeértelmezi a megpendített szálakat, aztán én vagyok a hülye. Ettől függetlenül lehetek az, de ne ilyen elbaszottság miatt.
Általánosan - mert nem kizárólag a gentóra értettem - minimál disztrókon fürgébb egy izmosabb DE, ha tetszik, ha nem. De ez a rohadt buzi mindig okosabb, ha kell, ha nem. És ja, only wm-hez képest egy csomó minden bekapcsolódik, IGEN. Ez a tény nem üti a fenti állítást. A képest itt kövérebb-lomhább disztrókhoz képest volt. Hogy mai gépeken ez mennyire jön ki vagy nem jön ki, az megint egy más dolog. Ja mert hogy a hardverkörnyezetet sem kell belevenni, ugorjunk rögtön inkább az itt valaki hazudik! vagy a másik nem érti stációra. Ezzel szemben fentebb pont a régebbi gépekről magyaráz, de ha más kontextusba kerül ésvagy más szájából jön ugyanaz, az már tévút persze.
Elmagyarázza ezredszerre is ugyanazt - kinek, minek, miért - ettől is én leszek az értetlen. Hiába jeleztem régebben már, hogy oké, megvan, ugorjunk. Vannak ilyen múzsái, hogy minimalizmus, meg szemlélet, meg hardverre passzintott fordítás, de azért élnek ennyire ezek az elemek a költészetében, mert a gyakorlat viszont meg lófasz. Ha használná, elveszne a varázs és nem pofázna ennyit róluk. Mégha nincs más életcélja sem előnyös ezt, így művelni, éveken át. Külön érett, hogy a másik lenyomásával tudós ő (legyen amúgy, nem ez a része fáj, csak ne ilyen eszelős hülyegyerek módon). Öregek otthonában szokik ilyen lenni, hogy ugyanaz a nóta van 24h-ban. Kurvára unom.Megmondja, hogy én mit mondtam, érted. Nem ám, hogy totron: nagyon nem stimmel itt valami, félreértés lehetett? Egyeztessünk. Nem, ő tudja. Ez a baj, az ilyen, nem az, hogy foglalkozik a témával vagy pötyög. A szarjaihoz meg egyáltalán semmi kedvet nem csinál (ezen is külön be van sértődve, ha valaki őt nem olvassa már - ami ugye rohadt meglepő).
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #20354 üzenetére
Gentoo-nál megírtam már vagy 100×, hogy időm nincs rá. Felrakni nem olyan nagy szám magát a Stage3-as Gentoo-alaprendszert, hanem mire mindent felteszel, kitapasztalsz, főleg az USE flageket, ezek amolyan fordítási modulok, vagy nem tudom hogy világítsam meg neked. Mire ezeket az ember kitapasztalja, van, hogy 10-20× is újrafordít egy csomagot, és vannak csomagok, hogy átlagosabb, régi laptopon, amiben csak 2 magos proci van, simán 10-20 órán át is fordulnak, de amelyik nem, az is lehet hosszú, fél-egy órán át forduló kódot mire kipörgetsz 10-20×, elég sok idő jön ki, főleg, hogy ilyenkor nem csak egy adott csomag fordul, hanem az összes függősége is, ami érintett. És igen, ki kell pörgetni, mert előre nem tudod milyen driverek és modulok kellenek a kernelbe, meg milyen USE flag-ekkel forduljanak a csomagok. Többször kell próbálkozni, még néha egy új csomag feltételekor derül ki, hogy egy meglévő, már lefordított csomagot újra le kell fordítani, mert új USE flag-ek kellenek bele, amik anno ki lettek belőle hagyva fordításkor. Tengernyi idő kell hozzá, napi elég sok óra. Na, ez az, amire nincs időm, mostanában már az Archot is csak hétvégén van időm frissíteni, annyira nincs időm.
Gentoo-val addig mindenképp várok, amíg van annyi időm nem lesz rá, vagy az asztali gépet be nem tudom fogni fő gépemnek, mert utóbbiban már nem ilyen gyökér 8 éves 2 mobil mag van, hanem rendes 6 mag, 12 szál asztali proci, amin kb. 6× olyan gyorsan fordulnak a dolgok, az eléggé lerövidíti majd a próbálkozásokat.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #20352 üzenetére
Az Arch nem csak előző korszakom volt, még mindig azzal tolom. Bajom csak annyi van vele, hogy systemd-s. London nem tudom hogy jön ide, nem ott élek.
Hsz-t meg nem sokat írtam ide. Némelyik hosszú, de pont azért kevés hsz., mert egybe sűrítek mindent, egyben kitérek mindenre.
(#20356) totron: nem eretnekség, de így a Gentoo-nak nincs értelme. Annak pont az lenne a lényege, hogy minimalista legyen és a te gépedhez és te függőségi fádhoz forduljanak a csomagok, így csak azok a driverek, azok a USE flag-ek legyenek használva, amik tényleg kellenek. Ahogy más fordítgat helyetted full extrás, generic bináris csomagokat, onnantól nincs nyereség rajta, ennyi erővel akármilyen n+1. bináris disztrót is használhatsz helyette.
Épp így nincs értelme full extrás bloat DE-vel Gentoo-t telepíteni, megint a minimalizmus veszik oda, és akkor ennyi erővel az ember használhat az adott full extrás DE-re koncentráló bináris disztrót, és ugyanott lesz.
-
Fuel
tag
válasz
ubyegon2 #20344 üzenetére
Köszönöm még egyszer azért!
Hát én nem tudok ebben véleményt alkotni, Ő neki nagy szakértelme van benne az tuti, én pedig csak egy lelkes újonc vagyok.
Ezeket írom, másolom is a txt gyűjteménybe, amíg meg nem jegyzem őket, köszi.
Hát sajnos az már lefutott rendszergazdaként, ott is egy autoclean-el kezdte, de sorba megy mindenen, nem is tudom mennyi gigát szabadított fel 1-3 ig maximum. Naponta lefuttatom a clamscan -r / parancsot. Mondjuk tényleg nem lenne jó, ha pl. valamit átvinne Win rendszerre, ha valami olyasmi van, de itt már csak linux fut a gépen.
-
Fuel
tag
válasz
ubyegon2 #20341 üzenetére
Te ajánlottad a Mint-et és tényleg az a legjobb számomra is, bármelyikkel is kezdtem volna el, amit nagyon szépen köszönök.
Jó, de Ő eléggé benne van a témában, sok szó nekem kínai.
Be van állítva minden, személyre szabva, az Ufw nyilvánoson van, amúgy meg nem fogtok rávenni hogy vegyem le a ClamTK-t és a BleachBit-et.
Megférnek azok, de gondolom terminálba is lehet tisztogatni, majd utána nézek.
Remélem nem volt ON az OFF-ba megint.
(az én részemről)
-
inf3rno
nagyúr
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ubyegon2 #20330 üzenetére
Ja normál esetben nálunk is így megy, de ha angolul kell beszélni, akkor inkább rám hagyja, és nem erőlteti meg magát. Lehet nálatok is beválna ez, mint csodafegyver. Csak elhinted neki, hogy nyelvvizsgára készülsz valami olyan nyelvből, amit ő is ért, de azért nem teljesen perfekt benne, aztán úgy már szóhoz jutnál.
Igazából bármilyen töménnyel fel lehet önteni. Rumos kávét meg teát szoktak, de a kakaó is jó. Viszont nekünk jó fajta pálesz van itthon, úgyhogy én azt öntök bele.
-
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #20304 üzenetére
Szerintem te soha nem fogsz Gentoo-ra cuppanni, a nálánál egyszerűbb Archot is nagyon gyorsan feladtad. Igazából nálad a mentalitás, hozzáállás nem érett be hozzá, mivel lekorlátoztad magad erre az „örök kezdő” címre, meg eldöntötted, hogy neked csak is MBR BIOS boot, csak GRUB, csak Mint, csak Cinnamon, csak systemd, csak amaz, semmi más, soha többet. Pont a mentalitás az, amit nem lehet megerőszakolni, az vagy érik a linuxos haladósághoz vagy nem. Kell egyfajta kíváncsiság, nyitottság, próbálkozási hajlandóság. Pont ez a mindset különbözteti meg igazából a kezdőt, haladót, nem a technikai tudás.
Egyébként ez a Mint hibája is. Kezdőbarát, ez önmagában nem baj, de másik oldalról hozzászoktatja a felhasználót, hogy ez is olyan, mint a Windows, nem kell érteni hozzá, utánanézni dolgoknak, csak kattintgatni a next-next-finish-re, majd a cinmanó meg a grafikus frissítő mindent megold, meg az LTS. Az Arch-vonal ennyiből is jobb, hogy jobban belevisz a részletekbe, de még nem olyan mélyre, hogy annyira frusztráljon. Pl. egy Arch user jobban rá van kényszerítve, hogy kipróbálja a forráskódból forgatást, kipróbálja az AUR-t, szerkesszen konfigfájlokat, merjen hozzányúlni a rendszer részleteihez. Ez egyfajta sokoldalúságot alapoz meg a Mint egyoldalúságával szemben, ami a mi mindent megoldunk Ön helyett filozófiájáról szól.
Az a baj, hogy a túlzott kezdőbarátságnak van egyfajta csapdája, mert rettenet kényelmesnek érzed, de nem veszed észre, hogy igazából nem téged szolgálnak ki, hanem elveszik a választási szabadságod, ránevelve, hogy átlagfelhasználó maradj. Eldöntenek helyetted mindent, próbálnak önnönmagadtól megvédeni, és ez a másik véglet. Ez tipikus windowsos gondolkodás, ami miatt a Linux legjobb oldaláról maradsz le.
-
sh4d0w
félisten
válasz
ubyegon2 #20306 üzenetére
Most ebrudaltam ki az MX-et. Az XFCE random újraindulgatott, a KDE meg fagyott... aztán Mint fel, nv driver felment pikk-pakk... de állandóan ment a kártya hűtője... Neptune fel (KDE), lassúcska volt, itt-ott hiányoztak ikonok... Debian fel - menne, de nem megy, install indításakor GUI-ban fagy, CLI aszondi, hogy a frissen lerántott iso nem megfelelő az installhoz... Anyád. Kiderült, hogy nem kezeli jól az USB3-mat installkor. Oké, USB2-ről fel... és fagy. Ha Windows alatt is fagyott volna, akkor szar a hardver, de ott nem csinálta. Egy fagyás előtt még sikerült elkapni, hogy CPU soft lockup... Amire sok okos azt mondta, hogy kevés a kakaó... Végül valami értelmes arc leírta, hogy
blacklistelniblocklistelni kell a nouveau drivert. Azóta nem fagy.Úgy emlékszem, anyáztam néhány egészségeset.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #20281 üzenetére
De, van más, mint tengeri só. Pl. az általad emlegetett horváthrozinak van olyan sója, pont a vákuumsó, ami teljesen vegyi úton elállított, Na és Cl-összetevőkből, azért olyan nagy tisztaságú, hófehér. Semmilyen tengert nem látott életében.
És igen, szokott lenni benne egy kis csomósodáselleni anyag, de az elenyésző. Eleve magából a sóból sem kell olyan sok, egy csipet sóban meg ha van 0,001% csomósodás elleni összetevő, az annyira kevés mg, hogy elenyészik mindenféle kaja meg tartósítószerhez képest. Még akkor is nehezen lenne jelentősége, ha valaki bekajálna egy egész zacskónyi, kilós sót.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
ubyegon2 #20244 üzenetére
Himalája sónak az lenne a lényege, hogy kevesebb a nátriumtartalma, ezáltal egészségesebb. A túl sok só (illetve magas nátriumtartalom) érelmeszesedést meg magas vérnyomást okoz hosszú távon.
Persze a himalája sónak kevésbé sós az íze, így a random pedesztrián 8x annyit tesz bele, aztán ugyanott vagyunk. Amúgy meg be lehet szerezni olcsóbban is, nyilván nem konyhasó áron, de ha ugyanannyi akkor inkább azt veszem.
----
MX linuxnak meg nem az a lényege, hogy kicsi erőforrás, az inkább az xfce érdeme, meg arra ott van az antix "branch".
Inkább az hogy out of the box működik, debianra alapul de mégse ubuntu, meg van benne jópár saját cucc.KDE-fluxbox nem érdekel, inkább csináltak volna nativ i3wm verziót.
-
totron
addikt
válasz
ubyegon2 #20246 üzenetére
Nem t'om, az Arch mindig is olyan kis vékonyan szexi mellékszálas vonal volt, a jó értelemben. Ha nem akartad bűvölni, nem kellett bűvölni (túlzottan). Ha meg akartad, volt mit, lehetett hogyan.
Meg aztán minek van mihez köze? Arról tudunk beszélgetni eleve csak, amit nem hagytak el a fejlesztői. Álmodozni lehet, meg ezredfordulói Corel linux-szal nosztalgiázni, és a maga módján jó fűszer is ez, de ennyi és nem több. A kis disztrók teperéseiben én már csak ezt látom, hiába jelenidejűek, illékonyak/1személyes cérnaszálon függnek soxor, jelentéktelenek is. Pont ez adja a felemás hangulatukat.Volt egy ilyen hullám, hogy mindenki azzal dicsekedett, hány éve nem telepítette újra a - jellemzően desktoplinux - rendszerét ellentmondásul a Wint örökké újrahúzóknak. Ami egy érthető ars poetica, de túltolták. Mint az uptime-életérzés (az sosem érintett meg, de érteni értem). Meglehet, hogy a mobilok csak indítsd újra és minden jó lesz elképzelésre volt ez válasz. Ez szülhetett példának okáért olyat, hogy valaki 15 éves ablakkezelővel nyomja aktívan, eredeti telepítés mellett. Közben más gépeken, a világban gondolom figyelemmel követte a Win fejlődéseit. Jó példa? Szerencsés az, aki ezt megteheti vagy szánni való szélsőséges? Ki tudja. A clean installban jobban hiszek. Ágyneműt is cserélünk időnként.
-
totron
addikt
válasz
ubyegon2 #20244 üzenetére
Van mikor a hype rossz irányokat sugall.
Csak úgy 10-ből 9.9x. A maradék 0.1%-kal viszont szívtam már meg. Tanulságos volt. Okosnak hittem magam, de nem úgy volt. Azóta mégjobban az vagyok, kiegészítve pont 0.1%-nyi pluszkétséggel.Az Antix vonal szimpi, de mégsem tüzel fel, mert erősen halandó mellékágon született, ott is fog megpusztulni, de cserébe legalább élete teljében/derekán is pislákol maximum. Ha őszinték akarunk lenni. A disztróhalmozás-aprózódtatás meg a legékesebb példája a tiszavirágú fellángolásoknak. A kérdés inkább az, hogy minek ingerküszöböt ilyen alacsonyra tenni, minek figyelni ezekre. Érdemi mellékág nem alakul már. Amit szerintem keresel vagy keresni érdemes az az Arch-kal megvalósult.
-
Rimuru
veterán
válasz
ubyegon2 #20229 üzenetére
Felraktam egy parat.
Sot frawly comment roviditojeben lattam fantaziat es tovabbfejlesztettem.Pedig ha beárulnálak - igen de csak hamisan tudnal, nem osztogatok adblockot.
-
totron
addikt
válasz
ubyegon2 #20212 üzenetére
Mit kaptál a prémiumtól és miért gondoltad, hogy jó lesz előfizetned rá? A most aktuális sérelmeden kívül kérdezem. A leírását olvastam, de (nekem) messze nem nyújtott annyit, hogy akár 5Ft-ot mozgósítsak emiatt. Neked is rosszabb most, mintha ingyen tettek volna kispadra. Az ingyenesség amúgy is egy olyan közintézmény, amit vétek elpocsékolni. Te ezt valamiért feladtad.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #20209 üzenetére
Már pedig a PH is meg fog szűnni, szerintem belátható időn belül, legalábbis a fóruma. Max. a főoldal meg a hirdetések maradnak (hardverapró). A többi egy szinttől menni fog a süllyesztőbe, olyan alapon, hogy a Facebook úgyis átvett mindent, és nem éri meg a beletett pénzt a fórum. Ez a Premium kunyera, meg ne használj reklámblokkolót típusú fenyegetés is azért van, mert az utolsókat rúgja az oldal.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #20200 üzenetére
Nekem a PH sose volt szimpatikus, se a tulajdonosi, se a moderátori gárda, a primitív forummotortól és fórumfelülettől meg mindig is a szemem rágott, nem is beszélve ezekről az idióta beépített avatarokról. Eleinte a HardwareOC-n lógtam, majd a hwsw-n, csak ezek szép fokozatosan megszűntek, vagyis a főoldalul létezik még, de a fórumuk bezárt. PH-ra is regelve vagyok 2004 novembere óta, de már korábban is olvasgattam, 2003-tól. Most csak azért vagyok itt, mert a többi opció megszűnt. De ahogy nézem, a PH is már csak vergődik, ez a Premium kunyerálás sem azért van, hogy neked nyújtsanak érte valamit, ez ilyen támogatási lehetőség számodra, hogy kisegítsd a PH-t a jelenlegi anyagi bajából.
Volt még az SG, de az mindig is komolytalan volt. Másik fórum meg kb. nincs. Az ilyen picik, mint a pcforum, prog.hu, meg hasonlók, azokon nincs forgalom, annyi erővel egy saját oldalra is írogathatnék magamnak.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #20184 üzenetére
Ha már így megszólítottál, sírjad el mi a baj! Csak mellékesen mondom, hogy én a helyedben nem fizetnék elő. Csak reklámmentességre jó, meg hogy nicket cserélhetsz, aztán kifújt, ez nekem nem érne pénzt. Nem egy nagy tétel a havidíj, mert tényleg nem nagy összeg a PH-n, de cserébe kapsz egy jó nagy semmit, ergo kidobott pénz. Ha kidobni valód van, akkor vegyél valami kaparós sorsjegyet, lottót, vagy add oda valami hajléktalannak. Persze mindenki arra költi a pénzét, amire akarja, csak úgy tanácsoltam ezeket.
Egyébként meg felesleges itt az OFF topikban bármit is OFF-ba tenni. Hiszen az egész topik OFF, így a hozzászólásnál már mindegy, hogy milyen témába illeszkedik vagy nem illeszkedik.
-
Rimuru
veterán
válasz
ubyegon2 #20192 üzenetére
Amikor elfogynak az ervek mindig jo szoveg a kontexusbol valo kiragadas.
Igazabol a masodik bekezdesben ugyan azt a sertodottseget folytatod mint az elsoben, szamomra nem valtoztat a lenyegen... Martirkodni kell hogy fizeted a premiumot megis basztatnak, ki vagy pecezve, stb.
De legyunk johiszemuek.
Mondjatok már nekem ilyen illetékes topikot, ahol örömmel veszik észrevételeimet. Ahhoz is pofa kell amúgy, hogy erre a valamire a Premium szót használják - Itt leirhatod az otleteid, biztos vagyok benne hogy olvassak es ha pl jogosnak erzik hogy ne premium legyen meggondoljak (igaz mar legalabb 1x ezt megtettek).
Ja persze, most mindjárt letelik a Premium, most már Kedves ubyegon2 megszólítással kaptam email-t, hogy el ne feledjem megújítani - fenti topic szinten, ird le hogy zavar az email templateben a Kevdes, javasolj valami jobbat.
A csalónak feltételező fórumról kizárásos üzit módosító üzi végén persze egy bocsi-t nem eresztettek meg! - szerintem forum nem jelol be automatikusan csalonak, ha moderatorokkal van dolgod akkor megteheted a korabban linkelt topicban.
Az biztos, hogy bunkóságért nem kell a szomszédba menniük nagybetűs uraméknak! - itt is bunko moderatorokkal beszelgetnek el de elotte csiszolnek a stilusodon is hogy jo peldat vehessenek ne rosszat.
-
Rimuru
veterán
válasz
ubyegon2 #20184 üzenetére
hadepasztmeg ez mirol szol ha nem arrol hogy miert moderalnak teged?
Nem találom azt a topikot, ahol a Premium rendszerrel kapcsolatban tudnék pár jó szót szólni a user szardarabnak nézéséről és megköszönni annak a moderáknak, aki egybites módon kiemelt szövegben előre feltételezte, hogy csalni fogok, mert kizártak egy hónapra a fórumból!
-
zoltanz
nagyúr
válasz
ubyegon2 #20171 üzenetére
"B-ok +, ne csináljátok már ezt a bulvárosodást ennyire. Azért ez a kifejezés kicsit magasabb értékű egy 100-as skálán, mint a mostani 3-as szintű morcogás!"
Trump nemrég írta alá azt a rendeletet mely felelőssé teszi a Facebookhoz, Twitterhez és Google-höz hasonló technológiai cégeket a platformjaikon megjelenő tartalmakért.
Facebook ellenőrzéséről zajló vitában már eddig többször is felmerült a Facebook és a Twitter monopóliumának feldarabolására tett felhívás.
Az amerikai kongresszusban éppen most folyik kétpárti alapú vizsgálat a digitális piacon tapasztalható gyönge versenyállapotokról.WeChat, TikTok közösségi alkalmazások kerültek most tiltólistára, de más adatbiztonsági kockázatot rejtő (elsősorban Kínai) appokat is le kell vennie a Guglinak és az Épülnek mostanában.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #20136 üzenetére
Én ugyanezeket ettem 30 éve is. Max. csak volt pár olyan külföldi alapanyag, amihez nem fértünk hozzá. Meg akkor szerintem az élelmiszerek jobb minőségűek voltak, nem volt benne ennyi ízfokozó, tartósító, szója, töltelékanyag, stb.. Mert nem Portugáliából, Kínából, Vietnamból származtak az alapanyagok, nem volt génkezelés, meg stb., hanem normális magyar gazdaságok állították elő, hagyományos módszerrel.
Egyébként most is vannak ilyen jó minőségű élelmiszerek, de rohadt drágák lettek, aki nem tehetős, kb. megfizethetetlen.
De ha már evés, most jártam pórul halászlével. Találtam a neten egy olasz halászléreceptet, gondoltam hasznosítom. Először a babérlevélre figyeltem fel, meg a fokhagymára, de aztán láttam, hogy oregánót is ír bele. A babérlevelet és fokhagymát lehet menteni, mert vannak magyar tájegységek, amik használnak ilyet halételekben, igaz nem mindig hallében és nem egyszerre. De az oregánón akadtam ki, az végképp nem illik bele, nem való halhoz. Így úgy voltam vele, hogy ez vagy a világ legrosszabb dolga, vagy a legzseniálisabb húzás. Hallgatnom kellett volna az előzetes főzési ismereteimre, mert kiderült tényleg nem illik össze. Nem lett végül is ehetetlen, de nem lett valami jó. Na, 30 éve legfeljebb ilyen baromságokat nem próbáltunk ki. Bár nálam most az is belejátszik, hogy külföldön nem kapok rendes magyar alapanyagokat, így külföldies kajákat főzök, de többször bebizonyosodik, hogy nem jó ötlet.
Tolna megyében nőttem fel, ott a tolnaiak, paksiak nem hogy babérlevelet, de fokhagymát se tesznek a hallébe, pedig utóbbi nem is nagy vétek. De az oregánó meg istenkáromlás, és igazuk van. Nem szabad rendes halászlébe ilyen külföldi bizbaszokat tenni, mert minden lesz, csak jó nem. Beugrottam a netes receptnek, mert olyan profin nézett ki a képeken, azt hittem ez valami mennyei manna lesz ezzel a spéci fűszerezéssel.
-
totron
addikt
válasz
ubyegon2 #20141 üzenetére
Nem, impozáns szomszédjaim vannak, védett hely. Meg én sem ijedek meg az árnyékomtól. Egy úttal odébb meg törik föl a nyaralókat, de ide nem jönnek. Na meg aztán nem is esne jól. Lehetne mondani, hogy béke van totálisan, de nem lenne igaz. Ahogy az sem, hogy mindenhol háború. Élet van, ami zajlik.
Az E-szarok csak 1 része szar, van ártalmatlan halmaz benne.
Igaz, a fogyasztói szokások. A mennyiségi iparnak (az mikor nem mennyiségi?) is megvannak a maga megoldásai. Cserébe le lehet emelni a polcról a mindent is, fillérekért nem egyet. Kosárközösségek is vannak, amik viszont mentesek a fentiektől, igaz, kevésbé fillérekért. Kedvencem a pékgyerek, aki nem értette, hogy adalékanyag nélkül, lisztvízkovászsóból hogy lesz kenyér "de hogy lesz ebből kenyér?" Így.
-
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #20113 üzenetére
Nem úgy néztél ki, hogy tudod. Elvártad tőle, hogy zram-kijelezzen neked, meg kacsalábon forogjon. Közben meg egy ~27 KiB-os kis CLI tool, ami néhány sor C forráskód. Ez neked az időjárást soha nem fogja megmondani, meg szép Gtk3-as csicsa GUI felülete se lesz soha.
Zramnál meg a rendszer úgy alakítja ki, ahogy beállítod neki. Ilyen egyszerű, lehet oszolni, nincs látni való. Nincs itt szó semmilyen gyorsolvasásról!
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #20109 üzenetére
A free egy minimalista alkalmazás, arra való, hogy minimális erőforrás mellett megnézd, mennyi memória van szabadon ÖSSZESEN. Nem a zram-ban, nem kukutyinban, hanem egy újonnan betöltödő program számára cakk-pakk cuzammen.
Ha annyira részletek kellenek, akkor cat /proc/meminfo segítségével nézz rá, talán az a zram-ot is írja, bár nem értem, hogy 12 GB RAM mellé minek neked zram. Értem, hogy a Menta-Cinmanó meg a Gtk3-bloatok sokat esznek, de azért azokkal is bele lehetne férni.
Ugyanis a Linux kernel a /proc/meminfo fájlban ír mindent, a legtöbb memóriakijelző tool innen szedi az infókat, csak erősen átalakítja, összevonja, átcsoportosítja.
(#20108) Apollyon: akkor ezek szerint van még fixtv? Én anno 2007 környékén néztem, mikor Pesten laktam, akkor Kristóf vezette a legtöbb műsort, és valóban fix.tv-nek volt kiírva, de a műsorvezetők „fix tévét” mondtak rendszeresen. Szegeden nem jött, így nem is néztem, aztán már tévét se nagyon, mert áttértem arra, hogy torrentről néztem mindent, szinkronizálatlanul.
-
Rimuru
veterán
válasz
ubyegon2 #20109 üzenetére
Teged erdekel hogy az X darab ram modulodbol eppen melyiken mennyi foglalt/szabad terulet van? Nem eleg az hogy x=n0+n1+nn-bol csak az x-et latod? a free ezt mondja meg swap eseten is. Ez 99%-ban eleg, a maradek 1 pedig az hogy bele tudj kotni.
Nem varázsló csinálja vs zram-config - tehat egy varazslo csinalja.
Nalam zram-init a varazslo de tudod mi a vicces? Ha systemd-t hasznalnek default ez is a felet rakna bele - persze akkor se defaulton hagynam. -
Rimuru
veterán
válasz
ubyegon2 #20099 üzenetére
különböző cli-s monitorozók memória kijelzésén - a free az kb de facto alkalmazas erre nem ugy mint pl a kedvenc inxid.
közben beugrott, hogy alapból a fizikai memó felét csinálja a rendszer zram-nak - lehet hogy valamelyik varazslo igy csinalja, nalam default 0 lesz a merete.
# cat -pp /sys/class/zram-control/hot_add
4
# cat -pp /sys/block/zram4/disksize
0Swap file mellé zram az nem normális eset - pedig ha elfogy a fizikai memoria csak a swap tud megmenteni (meg persze az oom killer)
jó bloat felhasználás lehet nálad - ezzel nem lehet vitatkozni, sok bloat cucc van (sway, firefox, qemu, kvm, raid, lvm, dm-crypt stb) - ez a resz lenyegeben valasz Frawlynak is.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #20076 üzenetére
A Pink Panthert itt írtam, az nem került törlésre. Szerintem még ott is humoros voltam, nem léptem át semmilyen határt, disztrók nemzetiségét vitattuk meg.
Az egészben a legszomorúbb, hogy a haladó topikos esetet mindenki tagadja. A mod azt írta nem ő volt, a topikgazda is azt írta, hogy 2-3 offot meghagy ő is, ergo nem ő törölte, legalábbis én így értelmezem. Viszont az is biztos, hogy törölve lett, mert több hsz. is hiányzik. A HUP-on fordult elő, hogy tényleg én felejtettem el a küldésre nyomni, mert valami háttéranyagot kerestem a hsz.-be, és végül megfeledkeztem róla, de ilyenkor csak egyetlen hozzászólás hiányzik, ilyenkor gyanítani is szoktam, hogy valószínűleg erről van szó. De itt biztosan nem ez az eset.
Nem érdekel a topikgazda szerint mi a rétegtéma, meg ő mivel ért egyet, ne törölgessen. Se annyira OFF nem volt, se sértő senkire. Annyit írtam, hogy egy szakmai érvelés után, hogy a fix.tv szakmailag sose volt sehol, felesleges felhozni egy ilyen vitában. Ebben semmi sértő nincs senkire nézve, mert valóban nem volt egy komoly műsor.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Egyetértek abban, hogy igazságtalanságok előfordultak. De úgy vagyok vele, hogy bármi ami itt történik ebben a fórumban, vagy máshol, az én életemen nem változtat.
Ha én írtam volna, vagy F34R vagy akárki ezt a lelövéses dolgot, ugyanúgy repült volna a komment a töröltek közé, tehát a hszt-t beküldő személyétől függetlenül.És bocs hogy ezt mondom, de ezen már párszor átestünk, de mégis úgy csinálsz mint a k****, aki kiáll az utcára, és csodálkozik, hogy m******.
¯\_(ツ)_/¯ -
válasz
Most néztem be a Haladó topikba, innentől kezdve már nem értem, mi a gond Frawly kománál.
Bár ahogy tippeltem, a Pinkpanteres hsz-ek repültek, de a lowlatencys fejtegetések meg nem, valakinél akkor valami rendszerhiba lehet, az tuti.Igaz ma elég sokan említették, hogy álmodtak dolgokat, ez lehet a háttérben itt is....
-
Apollyon
Korrektor
válasz
ubyegon2 #20066 üzenetére
Mondjuk ha nem kötnél bele a betonba is, akkor nem tiltanának ki sehonnan.
Meg ha valami balhé van, és a másik fél túlerőlteti, nem tudod elengedni, csak azért is nekimész. Én már el szoktam engedni, nekem jön valaki azt megmondja a tutit, sehol nem érdekel már.Poltopikban meg annyira romlanak az esélyeid, hogy az avatarod ott ki van szürkülve.
De ez mi, nem írhatsz oda több hsz-t, vagy van rá időkorlát, vagy ez most permaban onnan?
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #19951 üzenetére
Hát, pont hogy te hajtogatsz. Most ki tudtál nyögni 3 olyan nevet, aki ide nem jár, de a kezdő és mint-ubuntus topikban is alig-alig fordul elő. Mondhatnám, hogy growleren kívül egyik sem releváns, a többi 10-20 ember, aki meg ott válaszolna, előfordul itt is. De hogy örülj, ott van vargalex is, ő viszont a kezdő/mint stb. topikban nem fordul elő, csak Arch meg haladó tpoik, ide valóban ő sem jár, de ő meg kiesett mindenképpen, mint potenciális válaszoló.
Mondom, az, hogy valaki OFF-ba kérdez, csak egyetlen olyan hátránnyal jár, hogy a válaszokat később nem fogja megtalálni, aki hasonló cipőben jár, mert OFF topikot nem fog megnyitni.
Szerintem írd le a bánatod ilyen arab vagy milyen betűkkel a naplódba, szépen csukd össze, és utána nézegesd a gólyáidat.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #19947 üzenetére
Úgy értem, hogy a szakmai válaszolók 99%-a ide is jár. Az az extra 30 ember, aki a kezdő meg mintes topikba írogat, de ide nem jár, azok általában csak kérdeznek, válaszokat ritkán írnak. Így aki tényleg tud segíteni, az ebben a topikban is jelen lesz. Azért írom, hogy gyakorlatilag mindegy, plusz engem nem zavar. Lehet téged igen, de ez meg erősen szocproblem, hogy egy eleve OFF topikban az OFF OFF miatt reklamálsz.
Persze félteértés ne essék, azt én is jobban támogatnám, ha valaki a kezdő topikban kérdezgetne, mert szerencsésebb lenne ott, meg az ott lévő válaszokból lehet mások is könnyebben okulnának, meg később is megtalálnák többet a topikot, de itt kérdezve sem akkora tragédia, mint amekkorának beállítod.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #19931 üzenetére
Ezt a fül témát ragozhatod, akkor sem jössz ki belőle jól. Lehet nem is a füleddel van baj, hanem a szemeddel, mert mint írtam ELŐ VAGYOK FIZETVE a Spotify-ra és NEM vagyok megelégedve a minőségével. Kipróbáltam az ingyenes és Premium változatát is, többféle eszközön, webes és natív klienssel is. Fos a minősége, nem tudom ezt neked érthetőbben leírni, és netszerte olvasom, hogy nem csak én tapasztalom. A fülem gyerekkoromban nekem is többször felszurkálták gyulladáskor, és azt nem tudom nekem heges-e, de nincs halláskárosodásom, jó a hallásom. Munkahelyen 1-2 évente van hallásvizsgálat. Egyedül azt figyeltem meg, hogy az életkor előrehaladtával csökken az érzékelési tartományom, régen 20 kHz fölé is hallottam egy kicsivel, most megáll kb. 18 kHz környékén, és fog ez még lemenni, de ez nem halláskárosodás, hanem az öregedéssel együtt járó folyamat.
Mondom, nincs ezzel baj, ha abban a szerencsétlen helyzetben vagy, ha a füleddel van valami, csak akkor dobtál ebben a témában az ebből a körből kimaradsz-ot, társasozási hasonlattal élve.
Hidd el, ha nem lenne muszáj, én se szenvednék CD-kkel, mert mint írtam korábban, elavult technológiának tartom, nem a audio részének a tartalmát (16 bit, 44100 Hz-es mintavételezés, 2 csatorna), mert az a mai napig jó minőség, hanem a fizikai lemezek pörgetését, magát a fizikai formátumot. Nyilván szükséges ahhoz, amihez nekem kell. De amit ki akartam volna belőle hozni: az EREDETI kiadású, eredeti masterelésű CD-ket valakinek archiválnia kéne, és online elérhetővé tenni lossless, ha az kell hozzá, díj fejében. Pont azért, hogy ne kelljen visszamenni az őskorba, meg lemezeket őrizgetni, amik egy idő után (kb. 20-40 év) szét is rohadnak.
Az meg nekem mindegy, hogy a kolléga hová irkál kezdő létére. A kezdő topikot is ugyanazok olvassák, akik ide is járnak. Kicsit valóban furcsa OFF topikban ON szakmai témát olvasni, de nem ez lenne az első eset.
Az UEFI bootnál megint te csinálsz belőle vallási kérdést. Igen, „volna” esetről van szó, mert kezdő, informatikai antitalentum felhasználó gépe volt, aki mindenáron Windowst akart, így már a Linux is egy „volna” történet lehetett volna, de hallani nem akart róla. Így is lelki társad volt (olyan értelemben, hogy trauma érte), mert Win7-et használt csak előtte, a Win10 kisebb lelki traumaként érte, nehezen bírja megszokni. De ha Linuxot tettem VOLNA rá, az sem járt volna nagy hekkeléssel, talán egy EFI fájlt kellett volna átnevezni vagy egy bootolási paramétert átírni, semmi nagy lelki törés, néhány újrabootolási kísérlet kellett volna hozzá. Ez sem az UEFI-nek, hanem a HP-nek köszönhetően. A HP az mindig is ilyen öltönyös-nyakkendő cég volt, aki a windowsos vonalat, bloat drivereket, ócska BIOS-okat erőltette. Ez a fő ismertetőjegyük, a termékeiket én emiatt kerültem mindig is nagy ívben. Kár értük, mert azért lenne 1-2 jó nyomtatójuk, meg ez az Elitebook sem lenne rossz az UEFI BIOS-t leszámítva, de szoftveres oldalról akkor is gondoskodnak róla, hogy rossz legyen.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #19899 üzenetére
Akkor hallgatod a másik füleddel. Azt nem tudtam, hogy halláskárosult vagy. Én zenénél mindig az átlagember hallásából indulok ki, amilyen nekem van. Nem átlag feletti, nem átlag alatti, teljesen átlagos. Nyilván aki halláskárosult, annak teljesen mindegy, sajnálatos, de akkor ne szóljon hozzá ilyen témához. Én sem szakértem meg a nők lapjának fórumán a tamponcserélési, varrási, balettáncolási kérdéseket.
HP-n kiválóan működik az UEFI boot, most telepítettem vele néhány hete egy HP Elitebookot Win10 v2004 Prof 64 bitessel. Linuxnál lehet szükség lett volna egy kis trükkre, de ott is megoldottam volna hipp-hopp. Én nem vallási kérdést csinálok belőle, hanem kipróbálom. Egyedül olyannál akadok el, amihez tengersok idő kell, pl. a kedvenc Gentoo-d. Azt sem adtam fel, valamikor próbálok rá időt szorítani, mert azért haladtam vele, majdnem teljesre megtanultam feltelepíteni, csak a hiányzó dolgok miatti kísérletezésre, meg több órás kódújraforgatásokra nincs energiám. Manapság már az Archra sincs nagyon időm, csak hetente frissítem.
-
Fuel
tag
válasz
ubyegon2 #19900 üzenetére
Szia!
Hát ha belekezdek akkor végig is csinálom már, azt hittem macerásabb a driver, de csak le kellett futtatni és kész, nem talált semmit, igen egy régi AMD HD 6670 kártya, benyelt ez az op. rendszer nagyon, megtetszett.Nem baj, kell a humor. Isten mentsen a Covid-tól mindenkit. Egyedül a keylogger-től parázok.
-
Fuel
tag
válasz
ubyegon2 #19888 üzenetére
Szia!
Időközbe felkerült már a Cinnamon, nem halogattam sokáig.
Igazából csak Steam-re, Discord-ra kell, elérhetőek azok a játékok erre az op. rendszerre amivel játszok, egyedül a vga driver fog ki rajtam (hivatalos oldali), mert az egyik játéknál több mint a felére csökkent az fps. Láttam teszteket, ott pedig azt láttam hogy néha jobban szerepelt a másik op. rendszernél, nem tudom hogy oldotta meg. Böngészek, ügyeskedek, betévedek mindenhova, csak nehogy benyeljek valami vírust, azt hallottam régen hogy erre nincs, viszont láttam már az egyik vírusirtós oldalon hogy van elérhető programjuk rá, talán azt is megfontolom hogy majd megveszem. Ügyeskedek, néha fél sikerrel, de már az is valami, amit meg nem tudok megkérdezem abba a topik-ba ahová való.(#19893) Frawly: Szia!
Igen, megtapasztaltam hogy a felülete más, nekem jobban bejön a Cinnamon, régi gépem van, egy 4 magos AMD, de megküzd még vele szerencsére, egyedül a driver fog ki rajtam, valahol majd utánaolvasok hogy hogyan kell, mert pl. az egyik játéknál a felére esett az fps, viszont a régebbi játék fut rendesen. Nincsenek nagy elvárásaim, 3 játékkal játszok csak, mind 3 elérhető Linux-ra.Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a hasznos információkat, tisztelet mindenkinek!
Üdv.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #19885 üzenetére
Figyu, ne játszd a hülyét, kezd idegesíteni. A tényleg érdekel a téma, akkor hallgasd meg azt a mastereket összehasonlító videót, amit linkeltem. Egy átlagos, nem extrém metálzene, csak 1 perc 30 másodperc hosszú, annyit kibírsz az idődből. Igen, jó a HP, dugj be egy átlag fülest a jack csatlakazójába, és hallgasd meg a videót türelmesen, odafigyelve, egyszer elég. Ne ilyen vallási félrebeszélés legyen, hogy jajj HP, jajj kbps, jajj úgyse hallanám, jajj az élet értelme, süket vagyok-e. Megint olyanokon filozofálsz, ami egy kis utánjárással azonnal tisztázható.
Ugyanezt csinálod az UEFI bootnál is, jajj a HP, nekemúgyiselégazMBR, pöh2020, inkább nézzük a gólyákat, vallási kérdések megint, ahelyett, hogy egyszer tényleg normálisan kipróbálnád, nem is muszáj feltétlen Minttel.
-
Fuel
tag
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #19873 üzenetére
Ne hülyéskedj, amit videót linkeltem, azon annyira más a hangzás a masterek között, hogy még a süket is hallja egy rossz minőségű hangeszközön. A Spotify kásás hangminőségét szintén. Nyugodtan hallgass bele a videóba, még azon a HP-n is fogod hallani a különbséget.
Itt most CD hangminőségről van szó, ami egy 38 éves technológia, össze sem lehet hasonlítani a 8K videófelbontással.
Egyébként a lossless és a 320 kbps lossy között én sem hallom a különbséget, meg az emberek 99%-a sem. Lossless azért kell, mert különböző lossy formátumokkal kísérletezek, és ilyenkor nem szabad egymásba átkonvertálni veszteséges anyagokat, hanem mindig veszteségmentes forrásból kell kiindulni. Na meg PC-n a losslesst hallgatom elsősorban, ott nem számít, van tárhelyem. Mondom, nem minden albumnál, csak a legidőtállóbb kedvenceknél. Random zenénél, meg amit csak azért töltök le, hogy belehallgassak vagy egyszer meghallgassam, arra nem kell lossless, azokra legtöbbször a 320 kbps is overkill.
(#19874) zoltanz: ezt az előadót nem ismerem. A lemezlejátszó patentnak tűnik, milyen modell ez?
-
Fuel
tag
válasz
ubyegon2 #19879 üzenetére
Szia!
Én mióta az eszemet tudom azt szerettem volna használni, de mondták hogy nem jó, blabla... és hittem nekik. Olvasgatok sokat, kerül már tesztelésre, lehet pár év múlva itt adom ki a fáradt gőzt, mert majd annyit segítek, sosem lehet tudni.Nagyon szépen köszönöm még egyszer!
Üdv.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #19869 üzenetére
Spotify-ra elő vagyok fizetve, de most írom, hogy a streamszolgáltatóknál már remasterelt, remixel, loudnesswaros-os foskiadások szoktak fent lenni (nem az eredeti master), ráadásul a Spotify hangminősége alapból szar, nem a 320 kbps-os ogg miatt, mert az még tudna kvázi lossless CD minőséget, amit nem lehetne megkülönböztetni a FLAC-tól, hanem a Spotify rendszere beleerőltet a kódolásba egy buzi normalizációs sémát, hogy a hallásodat védjék, ne tudjad túl hangosan hallgatni, és ez kásássá, rosszá teszi a minőséget, teljesen ki sem lehet kapcsolni, csak a hatását csökkenteni, azzal, hogy opcióként a normalizációt kikapcsolod a Spotify kliensben. Tehát ha a Spotify-on hallgatom, akkor duplán fos minőségben érem el, egyszer ront rajta a remaster, másodszor meg a normalizáció.
De a Tidal, Quboz-zal is az a baj, hogy azokon hiába van meg FLAC-ben, azokon is lefogadom, hogy már újramasterelt kiadás van fent. Mondom, ezért kezdtem megvenni, mert nekem az eredeti master kell, losslessben. Ha nem hiszed el, akkor hallgass bele ebbe a példavideóba. Szépen hallatszik rajta, hogy az eredeti 1992-es kiadáson lévő eredeti master szépen, élesen, tökösen szól, a 2004-es remasterelt változat, meg a 2012-es high-res (96 kHz, 24 bit) remaster meg ilyen tompán, erőtlenül szóló borzalom. Nem csak ennél az albumnál van így, hanem soknál, ez csak egy eklatáns példa.
Sajnos ez most a zeneiparban nagy divat, hogy nem csak az új zenék fosok, hanem fogják a régebbi, még normális stúdiókeverésú zenéket, és azt is elb4×ák remasterrel, hogy még az se legyen élvezhető. Inkább egy bizonyos ősi mesterséget űző jó édes női felmenőjüket kellett volna remasterelni, mielőtt a világra kiszülte őket.
Így az van, ha normális, eredeti keverésben kell, akkor vissza kell menni az őskorba, és korongokat pörgetni újra mechanikusan, ilyen furkóbotos lejátszókaros Flinstones-kőgramofónon, és élvezni az akusztikát a szép rajzolt falas barlangban. Egyszerűen agyf4×
Plusz pocsékolás is, mert nekem csak addig kéne az eredeti lemez, amíg egyszer lerippelem FLAC-ba, utána már csak a helyet foglalja. Tehát akár még egy bérléses kölcsönzésbe is belemennék, vagy megvenném neten, ha valahol árulnának ilyen lossless eredeti albumokat, de nem teszik, mindenki a remasterelt fost hallgatja, szép hűségesen.
Pedig azt hinné az ember, hogy a mai digitális high-res DSD lossless technikával mennyire jobb minőséget tudnának keverni, mint régen, erre pont ezek szólnak a legrosszabbul, de nem a technikai paraméterek, hanem a rossz ízlésű keverés miatt. Közben meg ha meghallgatsz egy eredeti analóg Pink Floyd felvételt, az már az 1970-es években felvéve milyen hihetetlen jól szól, hiába analóg, meg hiába van egy kis háttérzaj benne, egészen a legkisebb cin felcsendülése is tökély benne, annyira jó keverés, hiába az akkori kőkorszaki analóg technika, hiába a kisebb frekitartomány, hiába kisebb dinamika.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #19837 üzenetére
Világos, hogy tudod még használni elég sokáig, ezt írom én is. Neked azért nem fontos, hogy 2020-tól vagy 2021-től nem támogatja az Intel, mert a te géped 2012-ből való. Meg az UEFI boot is simán megy rajta, mondom, egy egész kicsi kitapasztalást igényelne csak, ha lenne hozzá türelmed.
Egyébként én teljesen megértem a gyártókat. Sok gyártó már most kezdi kinőni a 32 meg 64 MB-os UEFI ROM tárterületet, kell nekik a hely a funkcióra, és nem akarják ilyen Legacy emulációs nyomorékságokra pazarolni az értékes helyet. Mert hát lássuk be, hogy ez a Legacy boot semmire nem jó már. 2007-től újabb OS-ek mind tudják az UEFI bootot, 2010-től újabb gépek is. A Legacy boot utoljára XP-nél volt fontos, de modern gépen úgyse használható, mert ahhoz nincsenek XP-s driverek. Aki még XP-t használ, az úgyis régi gépen teszi, azokon meg még emuláció nélküli BIOS boot van.
Meg sok gyártó azért is igyekszik kilapátolni ezeket a Legacy CSM és IDE emulációs funkciókat, mert néhány hozzá nem értő user véletlenül bekapcsolja, és szuboptimálisan működik miatta a rendszerük. Így a gyártók igyekeznek nem felesleges beállításokkal összezavarni az embereket, főleg olyanokkal nem, aminek tényleg semmi haszna nincs, csak annyi, hogy hozzá nem értő szívhat vele feleslegesen.
Mondom, az egészből te csinálsz nagy ügyet. Én már az itteni vitáinkat leszámítva nem is foglalkozok vele évek óta, mert minden gépen UEFI bootot használok, el is feledkeztem szinte róla, hogy van egyáltalán Legacy / CSM BIOS boot. Egyszer megszoktam az UEFI-t, megértettem néhány óra alatt hogy működik, azóta használom, nem okozott semmilyen lelki törést a használata, sőt, kezdettől fogva láttam, hogy előnyösebb technológia, könnyebbséget hozott a régi túlbonyolított Legacy rendszerrel szemben.
Mondom, ebből csak te csinálsz nagy lelki kérdést. Ez az egész UEFI boot utoljára még nagyon korai, 32 bites UEFI implementációknál volt gond, de ilyenek inkább csak néhány ritka táblagépen és laptopon fordulnak elő, azon belül is inkább alsó kategóriásakon. Üzleti laptopokon ez sose volt probléma.
-
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #19830 üzenetére
Azért írom, hogy 2020-ra szűnik meg, mert nem tudom ellenőrizni, hogy megtörtént-e ez az Intel részéről. Kérdezz meg egy embert, akinek van 2020-as lapja 10. genes Intel-lel, ezt ők tudják megmondani, hogy elérhető-e még rajta Legacy / CSM boot. De még az is lehet, hogy rosszul emlékszem, és 2021, de mindegy is, addig is már csak 5 hónap van. AMD nem nyilatkozott az ügyben, ők tovább szoktak dolgokat támogatni, igaz csak desktopon, az ő lapjaikról később kopott le az ISA, a PCI, a soros/párhuzamos port, stb., igaz a modernizáció egyre jobban felgyorsul náluk is, pl. a Ryzen-es alaplapom már nem támogatja az emulált IDE módot, ami megint egy legacy lehetőség legacy OS-eknek, szóval az AMD-nél is változnak a szelek.
Nyilván, amíg ez a HP megy, addig használhatod. Ha nem megy, akkor is egy ideig opció, hogy megjavítod, ami rossz rajta. De idővel a lap egyre drágább lesz bele, egyre kevesebb marad belőle, és emiatt nem lesz gazdaságos benne alaplapot cserélni. Az ilyen gépeknek mindig ez a veszte.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Linux kezdőknek
- Windows 98/ME kérdések és válaszok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- AMD Catalyst™ driverek topikja
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Xbox Series X|S
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM C ( Canon ) -Újszerű-
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook Laptop 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD IPS MATT
- Új MSI KATANA 15 Gamer Tervező Laptop 15,6" -35% i7-13620H 10Mag 16/1TB RTX 4060 8GB FHD 144Hz
- HP Omen - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDR 400 - USB-C - KVM Switch
- BESZÁMÍTÁS! Logitech G923 kormány + Driving Force Shifter garanciával hibátlan működéssel
- MacBook felváráslás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- Apple iPhone 14 Pro, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest