- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Penguin95
senior tag
válasz
ubyegon2 #78949 üzenetére
Nem is tudtam, hogy ajánlott blogot írni ahhoz, hogy ne baszogassák az embert egy olyan dologért, amit szíve joga eldönteni. Még akkor is ha nem akkora bölcs mint te vagy, hanem csak "nokedli". De legyen, itt egy rövid blog csak most, csak neked:
Nem pártolom azt a mentalitást, aminek hála a systemd és annak gazdája mindenben is ott akar lenni. Talán ezt még az is megteheti, aki nem terminállal állítja be a napi ébresztőjét, pláne ha vállalja, hogy emiatt nehézségekbe ütközhet a későbbiek során.
A magyar dolgot gondolom a haladó topikos, eddig még nem találtam olyan alternatívát, ami ingyenes, tud magyarul (nekem megfelelne az angol, de a család többi tagja minimálisan se beszéli), könnyen kezelhető, és elérhető linuxon részre értetted, mivel itt erről szó sem esett. Van egy rossz hírem, nem emiatt halogattam eddig az AnyDesk kipróbálását, de ezt a jelek szerint még nem tudod, pedig ez elvárható lenne egy olyan ismeretekkel rendelkező embertől mint te.
nopara, csak ennyi lettem volna ebben a topikban, szerencsére rajtad kívül mindenki más képes volt arra, hogy időt és türelmet szánt a problémáimra, amiket nekik köszönhetően meg tudtam oldani. Nekik köszönöm még egyszer. És mielőtt blogot kérnél arról is, miért ezt a stílust választottam a válaszomhoz: Nem szeretem, mikor nincs egyensúlyban az általam, és a másik fél által képviselt stílus. Én úgy gondolom, hogy ezelőtt a hozzászólás előtt nem voltam tiszteletlen veletek, és igyekeztem nem játszani az eszem. -
Penguin95
senior tag
válasz
growler #78934 üzenetére
Akkor egy próbát tenni fogok vele, eddig nem is tudtam, hogy létezik ilyen verzió belőle.
A Devuan eléggé más, lényegében egy systemd nélküli Debian. Még a Debian egyik tárolóját is csak körültekintéssel tudom használni, viszont arra szükségem volt a Steam miatt. Ha olyat próbálok feltenni amit nem kéne, jellemzően le akarja gyalulni a fél rendszert. -
Penguin95
senior tag
CPT.Pirk: Ez a része nekem sem igazán tetszik, de valamit valamiért. Én még részben örülnék is a régi csomagoknak a régi hardver miatt, de nem úgy, hogy ez a használhatóság rovására megy.
berus.berus: Túl sok dolgot nem tennék fel a backports-ból, összesen a Firefox és a kernel érdekel(t) onnan, minden más tökéletesen működik így is.
Az Arch alapú rendszerek nálam sajnos kiesnek. Próbáltam már párat, de ezen a gépen valamiért lehetetlen őket telepíteni egy kivétellel. Úgy 2 perc alatt végez a telepítő, és a végeredmény egy üres grub lesz. Hogy mi a kínja arra tippem sincs, nagyon nem is törődtem vele, mivel hozzám mindig is közelebb álltak a Debian, és 2010 előtti, Ubuntu alapú rendszerek.
growler: Bár vonzó a friss Firefox gondolata, lehet először még maradnék a stabil kiadásoknál. De megjegyzem, hogy van ilyen is, és lehet majd megnézem. -
Penguin95
senior tag
válasz
CPT.Pirk #78927 üzenetére
Igazából ezt javasolják a Devuan oldalán is, egészen pontosan annyit, hogy csak ideiglenesen legyen engedélyezve és csak addig, amíg feltesz az ember egy szükséges csomagot. Lehet akkor majd ezzel kezdem, egy Firefoxot azért csak könnyebb helyrehozni mint azt a csodás Nvidia drivert.
-
Penguin95
senior tag
válasz
#08299776 #78925 üzenetére
Neked is köszönöm! Nekem igazából nincs bajom a régebbi kernellel sem, viszont egy próbát megért a dolog ha már javasolta CPT.Pirk. Az Nvidiától letölthető driverrel eddig nekem sosem volt szerencsém. Hol nem működött, hol elszállt az X, hol fel sem lehetett tenni... Szívem szerint cserélném is a fenébe, pláne mivel ez a típus is tömegesen pusztul mint a 8800GTX-ek anno, csak ugye ez már forrasztott, nem pedig MXM-es.
A Firefoxnak nekiesek majd délután, csak eddig reméltem, hogy van frissebb valamelyik tárolóban. -
Penguin95
senior tag
válasz
CPT.Pirk #78923 üzenetére
Mindenképp maradnék Devuanon, mivel egyébként nagyon jól fut, sok esetben olyan leírást is követhetek ami Debianhoz készült, sokkal stabilabb mint eddig bármi más, és nincs systemd. Utóbbi azért fontos nekem laikusként is, mivel még a systemd korszak előtt kezdtem bele a Linuxozásba, emiatt jobban is szeretem az ilyen rendszereket, plusz nagyon nem értek egyet azzal az iránnyal, hogy minden is attól függjön. Nyilván vannak buktatók, de ezzel számoltam már az elején, plusz ez inkább csak hobbigép, szóval nem dől össze a világ ha valami rosszul sül el.
Lehet akkor holnap teszek egy próbát a haladó csoportban is, mert ez a problémakör már olyan terület nekem is, amit nem tudok pár kérdéssel és egy kis olvasással megoldani, ez a kismillió tároló, és a függőségek függőségének a függősége mindig is a gyengéim közé tartozott.
Minden esetre köszönöm a tanácsokat és a rám szánt időt, már az nagy segítség, hogy sikerült elindulnom egy irányba, és látható visszajelzést kapok arról, hogy mi is a gond. -
Penguin95
senior tag
válasz
CPT.Pirk #78920 üzenetére
Nos, kalandos 2 órán vagyok túl.
Megpróbáltam amit írtál, de a helyzet változatlan volt. Illetve annyi történt, hogy utána már egyik kernellel sem volt hajlandó indulni a rendszer, és a helyreállítási módból kellett lepucolnom a komplett Nvidia és 5.x-es kernel pakkokat. A gond elvileg megvan, függőségi probléma, de tippem sincs ezzel mit lehetne kezdeni. Próbáltam először feltenni azokat amikre panaszkodik, de az a baj, hogy csak egyben hajlandó települni a komplett pakk, külön-külön nem. Ezt kapom a telepítés végén: [kép] -
Penguin95
senior tag
válasz
CPT.Pirk #78917 üzenetére
Megpróbáltam a dolgot, a tárolót sikerrel hozzá is adtam, 5.9-es és 5.10-es linux-image-et és headers-t találtam is, de a linux-modules-ra konkrétan semmit nem talál. Ettől függetlenül megpróbáltam feltenni mind a kettőt külön-külön, viszont boot közben amit összesen kapok, az egy villogó kurzor, onnét se előre se hátra. A telepítés végén egy ilyen hibát kaptam, gondolom az imént említett hibát is ez okozza:
/etc/kernel/postinst.d/dkms:
Error! Bad return status for module build on kernel: 5.9.0-0.bpo.5-amd64 (x86_64)
Consult /var/lib/dkms/nvidia-legacy-340xx/340.108/build/make.log for more information.
Ha látod értelmét, feltöltöm pastebin-re a make.log-ot, de én úgy veszem ki, hogy ez is a linux-modules hiányára vezethető vissza. -
Penguin95
senior tag
válasz
CPT.Pirk #78914 üzenetére
Köszönöm a gyors választ!
A Teamviewer a fejlesztő oldaláról lett letöltve, elvileg a legújabb, 15-ös verzió. Én neveztem át, hogy egyszerűbb legyen a dolgom mikor terminálból próbálkozom. Megpróbáltam úgy is ahogy javasoltad, de így is ugyanaz a helyzet.
A másik problémára: Annyit még kérdezhetek, ezeket hogyan telepíthetném rendesen? A Synaptic, illetve az apt és az apt-get semmiből nem talál frissebbet (a sources.list-hez eddig még nem nyúltam), önállóan meg inkább nem kezdtem el jobban piszkálni a rendszert. -
Penguin95
senior tag
Sziasztok!
Remélem jó helyen járok, Teamviewer telepítés, és online videólejátszás ügyében szeretnék segítséget kérni.
A gép és a rendszer adatai:
- Lenovo ThinkPad T61 (Intel Core 2 Duo T9300, 2*2 GB RAM, Nvidia Qudaro NVS140M, 120 GB Kingston V300 SSD)
- Devuan Linux 3.1 (Beowulf), 4.19.0-16-amd64 kernel, XFCE 4.12.2
Akadt már jó pár gondom a rendszer belakásával (például az apt autoremove törölni szerette volna a fél rendszert), de mostanra szinte mindet megoldottam, kivéve a fentebb említett két dolgot.
A Teamviewer esetén az a problémám, hogy amikor megpróbálnám telepíteni deb csomagból, egy rakat csomagot szeretne eltávolítani, köztük olyan dolgokkal mint az Nvidia driver (340-es legacy), vagy épp a komplett kernel, és nem tudok rájönni, hogy miért. Mivel az autoremove már produkált ilyet, megnéztem, hogy ott is fennáll-e megint a hiba, de nem, ott ezek a csomagok nincsenek törölhetőként megjelölve. Egy kép a konkrét problémáról.
A másik problémám az online videók lejátszásával kapcsolatos. Tény és való, a gép már nem teljesen alkalmas napi használatra a hardveréből adódóan, de más disztribúciókon (Linux Mint 20.1, Linux Mint Debian Edition 4) azért még nem okozott neki gondot az 1080p-s videók lejátszása h264ify mellett, míg itt erősen szenvedős a dolog. A legfurcsább az egészben az, hogy a YouTube statisztikája szerint egyetlen dobott képkocka sincs, és az internet sebességével sincs probléma. A hardverben is lenne még tartalék, mivel a CPU jellemzően 65-90% között mozog (utóbbit elég ritkán éri el), a GPU pedig 60% fölé nem megy. Ezen felül a hőfokok is jók, minden 65 fok alatt marad még töltés mellett is. Egyedül a VRAM az ami teli van (128 MB), de ez a korábban említett rendszereken sem volt másképp. A böngésző Firefox 78.11.0esr, a grafikus gyorsítás pedig engedélyezve van (OpenGL). Ezzel esetleg tudnék valamit kezdeni?
Ha valamit kifelejtettem vagy nem néztem meg, akkor szóljatok. A terminállal egyszerűbb parancsok esetében boldogulok ha szükséges, és előre is köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Filmvilág
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Melyik tápegységet vegyem?
- VoLTE/VoWiFi
- SSD kibeszélő
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- World of Tanks - MMO
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB 500GB Radeon Pro 5500M hibátlan működéssel
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- LG 39GS95UE - 39" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 15" 2018 i9 9850HK 32GB 500GB 560X 4GB garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Dell Optiplex 5050 SFF asztali számítógép - i5 7500 8GB DDR4 256GB SSD HD630 Win10
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest