- Yettel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- További kavarás a Pixel 10-ek körül
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Magyarországon is kapható a Moto G85 5G
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
#38464487 #68075 üzenetére
Inkább nem mint igen. A wine-on keresztül megpróbálhatod, de nem igazán működik (általában települ, de nem indul el). A biztos megoldás az, hogy egy gép emulátorban pl. virtualbox telepítesz egy Windows-t, és abban telepíted az iTunes-t. Mivel egy emulátorban fut a Windows, és azon az iTunes, combos gép kell hozzá.
-
Raynes
tag
válasz
#38464487 #44236 üzenetére
Szerintem tetszeni fog a Kubuntu KDE-s asztali környezete, ha Windowsról jössz, sokkal Windows-szerűbb. Az ubuntus Unity a Macre hajaz, de a szemlélete teljesen más, ezért Windows után pláne nagyon tarkón lövés.
A KDE azért is jobb, mert egy csomó jó beépített programmal jön, amik a legjobbak a műfajukban, és a KDE nem eszik több erőforrást, mint a Unity, cserébe szebb is. Nyilván, 4 giga RAM-nál meg dedikált videókarcsinál az alap, hogy a Compiz-effekteket is bekapcsold rajta, aerós elmosott átlátszóság, tekergő ablakok, ablakméretezős/nyitós effektek, árnyékok és minden földi jók. Van egy rakat téma/skin is hozzá a Rendszerbeállítások, Megjelenésnél (bár a nevében nem vagyok biztos, de valami hasonló). Anno én a United tálcatémát, és a Cupertino Glass ablaktémát használtam, de van közöttük sok más jó is.
Csakis azért mertem ajánlani másik disztrót, mert a 64 bit miatt úgyis újra kell telepítened. Ha a Kubuntu valami drivergond miatt nem indulna (bár kötve hiszen, ha az Ubuntu fut, akkor a Kubuntu is menni fog), akkor a Linux Mint KDE is ugyanazt nyújtja.
-
Raynes
tag
válasz
#38464487 #44228 üzenetére
Azt is tudom, hogy ez az 5 kategória nem lesz elég neked, és kezdő linuxosként lesz még kérdésed, ezért elébe megyek újabb ajánlóval:
Grafikus plain text editor: Kate (KDE beépítettje), esetleg alternatívaként Gedit, Geany, vagy nagyon heavyweight megoldás Commodo Edit, vagy a Gvim, Emacs.
Karakteres felületű szövegszerkesztő terminálos munkára: mcedit, nano, könnyen kezelhetők, de érdemes lehet a vim-be beletanulni
Grafikus fájlkezelő: egyértelműen Double Commander, kiváltja a Total Commandert, de jó még a Krusader is (KDE beépítettje) és a Tux Commander
Karakteres fájlkezelő terminálban ügyködéshez: Midnight Commander
Levelező: Thunderbird, de ha valakinek nem tetszik, akkor jó a KMail is (KDE beépítettje)
Tömörítő: Double Commander, de ott van még az Ark (KDE beépítettje), ha nem felelne meg, akkor PeaZip
Képnézegető: GwenView (KDE beépítettje)
Audiolejátszó: DeaDBeeF (foobar2000 klónja), Clementine (az Amarok sem lenne rossz, de nem viszi a .cue fájlokat), meg még van kismillió, Winamp-klónok is is bőven vannak (pl. XMMS, ami Winamp 2 klón), plusz ott van még Spotify kliense.
Képernyőmentéshez: KSnapshot (KDE beépítettje), de most a Shuttert tesztelem, ami hasonló, bár kevésbé tűnik jónak. Mindegyik megoldást rá lehet applikálni a PrintScreen gombra
Irodai alkalmazás: LibreOffice (sokkal inkább érdemesebb ezt használni, mint az OpenOffice-t)
Játék: Wine, PlayOnLinux (Wine frontend), Steam (néhány nagy címmel is, de összesen majdnem 600 játék csak itt). Sok natív linuxos játék érhető el szimplán a csomagkezelőből, és www.lgdb.org-ról vagy hasonló oldalról összevadászva.
Videoszerkesztő: Kdenlive, Avidemux, OpenShot
Video/médiakonvertálása: FFmpeg, de sajnos ez parancssoros
Audioszerkesztő: Audacity
Szótár: Goldendict
PDF-néző: Ocular (KDE beépítettje, djvu, epub és hasonló formátumokat is kezel), de jó még Evince (szintén sokféle formátumot olvas) és ott van a linuxos Adobe Reader 9 is nosztalgiázni -
Raynes
tag
válasz
#38464487 #44228 üzenetére
Szerintem a 32 bites Ubuntut (x86, i386) telepítetted, 4 GB RAM mellett neked a 64 bites (x86_64 vagy x64) kellett volna.
Az alternative.to vagy alternativeto.net oldalt én is ajánlom. Azért végigmegyek sorban: Ubuntu helyett Kubuntu 64 bit, Nero helyett K3b (vagy ha nem Kubuntu vagy nem KDE mellett döntesz, akkor Brasero), Photoshop helyett GIMP, Paint helyett MyPaint, Alcohol 120% helyett PowerISO, uTorrent helyett qBittorrent/Transmission/Deluge, ha nem enmagozol, akkor a kTorrent is nagyon jó, MPC helyett SMPlayer/VLC/mpv.
Vírusirtó nem kell, teljesen felesleges. Fel lehetne tenni, mert vannak linuxos vírusirtók (hogy ne vigyél át windowsos gépre windowsos vírust), de most szándékosan nem írok egyet sem, nehogy feltelepítsd nekem. Ráadásul vírusirtón nem csak a vírusirtót értem, hanem semmilyen anti-malware/spyware/cleaner/motherf*cker cucc sem kell. Esetleg ha annyira vírusirtóhiányod van, felteszel egy Windowst virtuális gépre, és kedvedre vírusirthatsz rajta
-
Lathronos
őstag
válasz
#38464487 #41231 üzenetére
Photoshop, MS Office működik Linuxon WINE-nal(a winbind telepítése szükséges az MS Office-hoz)
NERO, Alchohol 120%, IMGBurn(bár attól függ mi célra kell) = K3B
Media Player Classic = VLC vagy SMPlayer
A linux grafikus környezetét pedig a hardver komponensek függvényében ajánlott megválasztani. Kezdésnek ahogy itt mindenki, a Mint-et ajánlom, vagy a Voyager-t.
-
válasz
#38464487 #28348 üzenetére
Vagyok annyira kezdő, hogy simán ajánlom neked a Linux MINT 17 Cinnamon 64 bit változatát.
Aki ezt kezdőként nem tudja hibamentesen használni, az nem fog Linuxozni talán soha.
Hibamentességet a MINT 17- re értem. Igen nagy előnye, hogy van a legújabb változathoz magyar nyelvű leírás, ami egy igazán kezdőnek nagy kincs! Ugyanitt van MATE változathoz is magyar nyelvű leírás.
Ha letöltenéd.
Az XFCE és KDE változathoz még nincs leírás, legalábbis friss. Ettől még ezeket is választhatod, nézegess képeket leírásokat, hogy melyik a szimpibb, de úgyis használat során dől el.
Ha elakadsz, ne aggódj, mint látod rengeteg nagy tudású Linux- guruval vagy itt körülvéve.
Sok sikert hozzá!(#28353) Tim82
Saját tapasztalatból tudom, hogy a Cinnamon sokkal kezdőbarátabb, mint a KDE, a Chakrát én későbbre hagynám. -
Tim82
félisten
válasz
#38464487 #28345 üzenetére
Photoshop nincs, Gimp van. De egyik fórumtársunk megoldotta a Photoshop-ot is Wine alatt.
Nagyobbrészt inkább alternatívákat fogsz találni ugyanazokra a célokra, semmint pontosan ugyanazokat a programokat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Yettel topik
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Milyen videókártyát?
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Okos Otthon / Smart Home
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Antivírus szoftverek, VPN
- Gyermek PC játékok
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 8700K 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
- FÉL ÁR ALATT! Lian Li UNI FAN SL120 RGB 1db-os és 3db-os ventilátor szett garanciával
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon G8, i7-10510U, 16GB, 1TB SSD, 4K kijelző + WWAN (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest