-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
csocsoszán #73626 üzenetére
Frissíteni azért kell, mert különben idővel szívás lesz belőle, meg újratelepítés.
Az úgynevezett rolling disztróknál, mint az Arch és annak leszármazottai a disztró csomagjai rendszeresen frissülnek, akár havonta többször is kijön 1..2GB frissítés. Ezek nem olyan frissítések, mint a Windows hibajavításai, hanem komplett verzió frissítések, a disztró minden csomagjára, beleértve a legfontosabbakat is, mint pl. kernel.
Ha most mondjuk fél évig nem frissíted a gépet és egyszer csak már nem fog menni a Tidal mert változtattak rajta és kellene azt is frissíteni, akkor előállhat olyan helyzet, hogy a fél év alatt végbement mondjuk 10 nagy csomag frissítést már nem tudja magától megcsinálni a rendszer. Ekkor vagy megoldod kézzel a problémát ha tudod, vagy újrarakod.
Egyébként Arch alapon amúgy is előfordul néha (bár ritka), hogy egy frissítés előtt ki kell adni egy-két parancsot a terminálban, mert valami olyan dolog módosul, amit maga a csomagkezelő már nem tud megoldani egymagában.Ha ezt így nem érzed megfelelőnek számodra, akkor inkább olyan disztrót válassz, mint pl. a Linux Mint, ami nem rolling jellegű és a frissítéseket magától is fel tudja rakni, ha engeded neki.
Btw, a frissítések letiltását semmilyen oprendszer alatt nem javaslom. -
válasz
csocsoszán #73626 üzenetére
Mondtam kezdő vagyok. De nem értem miért kell bármit is frissíteni ha működik.
Ezt én sem értem. Mégis így van.
Van a kiadás alapú disztró, aminek van egy stable alaprendszere és az ezen futó programok időnként frissülnek. Van a rolling alapú disztró, ahol gyakorlatilag folyamatosan minden frissül. Ez van neked. Emiatt kérdeztem, frissült-e mostanában, mert abból tudtuk volna, hogy él-e még az, amit használsz. Nagyon konyhanyelven írtam, ennél azért bonyolultabb, de nem sokkal. Ha nem nagyon futnak neten dolgok, akkor akár frissítés nélkül is kibírja a rendszer sokáig, ebben igazad van. Aki ezt a rendszert ajánlotta neked, a "nagyok", nekik meg gratulálok. De ha működik minden, végül is.....gondban akkor leszel, ha valami nem úgy működik majd, ahogyan kéne neki.
-
válasz
csocsoszán #73621 üzenetére
(#73610)-ben már rákérdeztem, de senkinek nem tűnt fel ez alapján sem, hogy egy rolling rendszernél nem igazán előny, ha már 6 hónapja dormand állapotban van, azaz nem kap frissítéseket. DW szerint legalábbis.
Viszont a "nagyok" azt mondják APlinux.
Ja látom, így persze mindjárt más. Jó pár élő multimedia disztró van meg ahogy elhangzott, ez a multimedia meg audiophile-ség abból áll, hogy beraknak pár plusz csomagot, ami minden egyes disztrónál is elérhető. Lehet, hogy ezt azok a "nagyok" nem is sejtik?
Akkor egyszerűen mondom, ne telepíts/használj olyan rendszert, aminek a fejlesztése leállt, különösen ne használj ilyet, ha az rolling rendszer!
Nem kívánok innentől belevauzni abba, mit csinálj, főleg ha a "nagyok" megmondták, de gondoltam felhívom a figyelmed fentiekre. Hátha 2. alkalommal átmegy a roppant egyszerű üzenet.
-
growler
őstag
válasz
csocsoszán #73616 üzenetére
Gondolom, ismered a foobar2000-et. Valamikor tavaly telepítettem egy live
Ubuntura egyetlen paranccsal.
sudo snap install foobar2000
Elpiszmogott a telepítéssel egy ideig, de végül-is felrakta.
Innen letöltött tesztfájllal próbáltam ki. [link]
Szerintem egy súlycsoportban van a DeaDBeeF-el. -
Dave™
nagyúr
válasz
csocsoszán #73613 üzenetére
Szerintem ez az egész AP Linux inkább lesz placebo mint valós hatás, viszont arra biztosan jó, hogy alap hétköznapi dolgokkal is probléma lehessen, hiszen ezek kerültek feláldozásra a "hangminőség oltárán".
-
Rimuru
veterán
válasz
csocsoszán #73613 üzenetére
-
growler
őstag
válasz
csocsoszán #73611 üzenetére
Az AP Linux (egyik ?) audio playere a DeaDBeeF - ez telepíthető Debian/Ubuntu
kiadásokra is. Ilyen felállásban még nem próbáltad ? -
válasz
csocsoszán #73607 üzenetére
Ez egy rolling rendszer volt fél évvel ezelőttig, azóta alvóban van a disztró, tudtad mostanában frissíteni?
-
Dave™
nagyúr
válasz
A Tidal hivatalosan nem támogatott Linuxon, így három opciód van: webplayer (widevine támogatás szükséges), electron alkalmazás ami gyakorlatilag ugyanúgy egy web player csak több ramot fogyaszt, cli alkalmazás az igazán elvetemülteknek. AUR-ban elérhető mindkét utóbbi, de a webplayer a legjobb ezek közül szerintem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Arch leszármazott az AP linux. Ha az AUR-t tudja használni, onnan lehet telepíteni a Tidal-t többféle formában is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- PlayStation 5
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Steam topic
- Rábólintott az EU, eltakarítja az illegális termékeket az AliExpress
- Háztartási gépek
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Lexus, Toyota topik
- hdanesz: Hyundai Ioniq 28kWh - Első benyomások - második felvonás
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Milyen autót vegyek?
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
- ASUS Radeon RX 7600 V2 Dual OC 8Gb - Aqua gari 26.12.12 ig
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
- Nintendo Switch bazár (Okosított Nintendo Switch konzolok, játékok, tartozékok)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest