Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Core2duo6600 #56754 üzenetére
https://www.szabilinux.hu/samba/samba.zip
Ez a Samba könyv megvan neked? Érdemes elmenteni, itt egy másik hálózatos magyar leírás is.
Még nem jutottam odáig, hogy samba-val foglalkozzak kicsit, de ezeket elmentettem.
-
-
válasz
#21078528 #56751 üzenetére
Köszi, értelek.....majd csak rájövök, mi alapján írtam be a blogba. Lehet, hogy ez is a régi SSD óvás kategóriába tartozik, ami ma már nem annyira komoly.
Motor: Linux Mint 18.3
nahát......DE? ......Cinnamon nem kedvenced
(#56750) nahaggyámárAzért az ext4-nél ne ragadj le csak a naplózásnál.
multiblokk kiosztás, késleltetett allokáció, fejlett naplózás, gyors állomány-ellenőrzés...etc.
-
válasz
Core2duo6600 #56744 üzenetére
Ne foglalkozz csak a két kapcsolóval, inkább nézd át az összeset, ha érdekel. Úgy ér valamit.
(#56743) berus.berus
Valamiért anno beleírtam az SSD-s blogba és nekem a külön /boot-nál az online TRIM ellenjavallata ugrik be....
Jobban belegondolva, ha nincs elkülönítve, akkor se árt neki a discard..... nem lehet, hogy amiatt, mert a külön /boot tartalmazhat fat-ot is?
-
válasz
#21078528 #56738 üzenetére
Akkor mi konstruktívan gondolkodunk!
Abban segíts léci, hogy melyik opciót nem szereti a /boot? A noatime vagy a discard-ot? Kezdek felejteni......
(#56739) BoB
Ne morogjatok már, azt hihetik az ide betévedők, hogy ez egy morci csapat! Pedig de vagyis nem! Ha bambano bejárna ide, az más lenne persze!
Mindannyiótoknak igaza lehet szerintem, de nincs adekvát válasz és logikus, ha valaki a saját tapasztalatában bízik egyedül meg az is, ha valaki jobban ragaszkodik a leírt standardekhez.
Olvashattam én azt valahol, hogy aki sok időt tölt Winen, kicsit nyekergésre hajlamos lesz? A sok jáccódás lehet az oka?
-
JFS a legjobb, a nevében is benne van, Jó File System! Mit lehet ezen annyit polemizálni!
A kezdő topikban az az egyik nagyszerű dolog, hogy egy kezdő feltesz egy kérdést és rögtön feldobunk 7 különböző választ, amik mire leesnek, már a fele meg is van cáfolva. Szegény kérdező meg csak vakarja a fejét és aszongya...azis...a+ ezt a Linuxot, hát ez nem való egyszeri halandó népségnek.
Ezzel csak azt akarom mondani, hogy lehetnétek konstruktívabbak is, mert ha minden egyes használható válasznak van egy ellenválasza, az a laikusnak nem éppen jó dolog! Ő még talán nem is tudja, hogy ilyen a Linux, minden kérdésre, problémára jóval több jó válasz, megoldás létezik!
Most salamoni szintű döntést kell hoznom, mindenkinek igaza van!
valamiben
Azt meg ne írkálja ide senki, hogy jaj hát nekem már volt ám adatvesztésem! Minek? Mindenkinek volt már vagy lesz, ez mindentől független, ill. van amitől nem, de tuti nem a fájlrendszer az oka. Vagy a hw sz*r vagy a felhasználó béna. Ez van.
(#56733) nahaggyámár
A /boot kicsit más, mint a mezei partíciók. Amúgy annak xfat-ot szoktak adni, nem?
-
válasz
Apollyon #56722 üzenetére
Az nem jó úgy, hogy egy-kettőőt?
Ezér' jó egy konnektor a háznál!
Pendrivera a sovány fájlrendszer való. (exfat, akinek nem ment át...)
Frawly koma sem nyelvész professzor, most inkább a szilárd testű meghajtók nagydoktora...... bocsi
(#56721) Core2duo6600 -ben is van kis bibi, ez meg hogyan kerülte el a figyelmed???
új újabb v újjabb, legújjjabbb
ami bekavar: ujj
A te mutatóujjad újabb?
granazi
-
válasz
Frawly #56702 üzenetére
OK, az előbb kimaradt, hogy parrot kománk azokon terjesztené a super svejci bicskaként elhíresült multidisztróit!
Egyébként értelek meg igazat is adok neked a pendrive-ről való futtatásban meg jó is ez így, ahogy megoldod, csak felmerült ez a poenos ötlet bennem a 100 db Parrot multi szuperrendszerről.
Ti mindketten rendhagyó módszereket választottatok, teljesen jó ez!
-
Naná, nekem nagyon bejönnek az ilyen elrugaszkodott kísérletezős dolgok! Talán azért is, mert én képtelen lennék ezeket végigpróbálni, ahogyan te csináltad.
A végén csak kiókumulálod, hogy működjön, helyedben vennék ilyen 2 dolláros ebay-es SSD-ket, mint Frawly kolléga, először 100 darabot és árulnám őket. Valami frappáns név kéne csak, de azt is kitalálnád!
-
válasz
Frawly #56698 üzenetére
Igen, el kell keserítselek.
Annyira ez nem jött össze.
Nem lep meg annyira, hogy jóval gyorsabb az SSD-vel ugyanaz, mint egy jó pendrive-on, csak amiatt írtam le, hogy én mióta használom a pent és azért relatív ez a módszer is igen gyors szerintem, mert a minap eléggé lefitymáltad a pendrive-os kiírást meg arról való telepítést.
Nekem az SSD-s átalakítós módszered kicsit már nyűgös, kényelmetlen vacakolásnak tűnik.
Viszont azok az említett sebességek elég meggyőzőek!Látom nagyon elkapott az SSD gépszíj, mondjuk játékos laptop kategória nekem eleve agyrém, te meg tolsz bele 1050-es MX300-at.
Én már disztrót is ritkábban telepítek, így ezzel az 1+8 perces idővel is elvagyok, azt nem tudom hogyan csinálod, hogy 1-2 percesek a telepítési idők, mert mire a más rendszerek felismerése és a GRUB telepítése jön, akkor már mindegy, milyen csoda SSD-kábel-adapter valamivel csinálod, attól függetlenül zajlik a folyamat. Például egy Debiant, ha megkékülsz közben, akkor se fogsz 2 perc alatt installálni.
Tegyük hozzá halkan, hogy az én pár éves pendrive-om jócskán túléli azt a szerkentyűdet. Amit most vettem, 64GB-os Sandisk, arra már nem fogadnék..... -
válasz
Rimuru #56695 üzenetére
Igen, vagy gyors vagyok vagy kényszerpihenőn.
Mondjuk az utóbbi is gyorsaságomnak köszönhető, túl gyorsan mondom meg a véleményemet. A sose lenne az ideális/optimális sokak szerint!
Egyébként papogány koma svejtzibicska történetfolyama egy kuriózítás itt a topikban! -
válasz
King Unique #56690 üzenetére
Viszonylag hamar reagálnak többnyire, de valahogy ezt a helyet a topiklakók vagy nem ismerik vagy nem szeretik. Én se nagyon írok oda, vannak olyen küldetéstudatos Tg-k, akik már a hozzászóló gondolatát kitalálva is egyből írnak be valamit!
Igaz, ez a papogányos jelszó már régóta ott virít, de szerintem senkinek nem tünt fel, nagyon ráérő BoB kollégát kivéve. Nekem még akkor is többször át kellett néznem, mire kiszúrtam, hogy ez lehet talán a jelszó.
Ha nincs a kérés priviben, otthagytam volna simán.
(#56691) csixy
Egyébként sok mindent nem tudunk kezdeni a jelszavaddal amúgy sem!
-
válasz
King Unique #56687 üzenetére
Igazad van, de gyorsan kellett, emiatt oldottam meg ily módon.
Ezek miatt az esetek miatt jó lenne, ha tudnánk módosítani, akár a hozzászóló kérése alapján....sokszor felvetül ez, de ilyen nem lesz. Marad a Modker.
(#56688) csixy
fw gond lenne? Erre azért nem gondoltam, mert benne van a tárolókban, bár nincs telepítve, lehet neked lesz igazad, én meg figyelmetlenül olvastam....
Ez alapján nem zárható ki, hogy a legacy verzió lesz a jó!
-
válasz
CsengődiGeri #56684 üzenetére
Meg kéne próbálni a 18-ban lévő networkmanagert visszarakni és annak a frissítését letiltani, hátha így is jó lesz. Amúgy a 18 még 2019-ig kapja az összes frissítést.
Adott csomag frissítésének tiltását a Frissítéskezelőben és a Synapticban is meg tudod csinálni, Csomag/verzió zárolása opciónál kipipálod.
Frissítéskezelőnél meg Szerkesztés/Beállítások/Feketelista
-
válasz
Norby86 #56678 üzenetére
Az a pár giga amúgy valóban nem oszt vagy szoroz, hanem ha nincs, adott esetben egyszerűen kiszámol és KO.
Próbáld elfogadni, hogy a Linuxnál minden okkal van úgy, ahogy. Az is igaz, hogy az Ext fájlrendszer óvatossága már túlzó a nagy méretek miatt.Az a lefoglalt terület egyébként a root szintű műveletek végrehajtása miatt van, ha valami miatt a rendszer a saját megmentése érdekében helyigényes műveleteket kényszerül végrehajtani, persze ehhez az kell, hogy a disztró partíciója tele legyen.
Van mondjuk egy 10 GB-os partíción a rendszered és a sok kernelfrissítés meg egyéb miatt megtelik, de a rendszer valami miatt helyigényes műveletet hajtana végre, de nincs hozzá helye.
Javallat, a telepítésnek adj legalább 15-20 GB-ot.
Kezdőként amúgy én is előszeretettel húztam ki a rendszer alól a talajt és jó volt az úgy, mert rendkívül rutinos telepítővé váltam.
Szerintem kezdőknek amiatt is jobb a GUI-s programokkal végezni a szükséges rendszerműveleteket, mert azok hülyebiztosak.
Nézd meg a Gparted particionálót mit csinál!
Az üres helyre csinálok egy 20 GB-os üres Ext4-es partíciót:
Itt van a végeredmény, felül láthatod az sda9 particiót, 20 GB-os lett, nézd meg a listában, hogy mi történt:
Így oldja meg, ahogy kell és szerencsére kezdők nem is tudnak belepiszkálni.
Remélem így leegyszerűsítve a dolgot, valamennyire tisztább lett a kérdés....
Reserved space for root on a filesystem - why?
Aztán ott van még az is, hogy az Ext4 nem töredezik, mint az ntfs......ha nem vesszük el tőle a helyet! -
Sajna a Tg nem tud csak teljes hsz-t törölni (jól gondolt meg milyen adatokat írsz be), ezért az alábbi hsz-t berakom módosítva, szerző kérésére persze.
Vannak ilyen balesetek, de szerencsére kevés a nagyon ráérő topiklakó, aki kiszúrja a bibis részeket!
enen@enen-T101HA ~ $ fdisk -l /dev/sda
fdisk: a(z) /dev/sda nem nyitható meg: Engedély megtagadva
enen@enen-T101HA ~ $ sudo fdisk -l /dev/sda
[sudo] enen jelszava:
Disk /dev/sda: 115,4 GiB, 123882962944 bytes, 241958912 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0xff8e8325Eszköz Indítható Start Vége Szektorok Size Id Típus
/dev/sda1 * 2048 90179583 90177536 43G b W95 FAT32
/dev/sda2 90179584 174065663 83886080 40G 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda3 174065664 236979726 62914063 30G 83 Linux
/dev/sda4 236980224 241958911 4978688 2,4G 82 Linux lapozó / Solar
enen@enen-T101HA ~ $ fdisk /dev/sdaWelcome to fdisk (util-linux 2.27.1).
Changes will remain in memory only, until you decide to write them.
Be careful before using the write command.fdisk: a(z) /dev/sda nem nyitható meg: Engedély megtagadva
enen@enen-T101HA ~ $ sudo su
enen-T101HA enen # **********
**********: a parancs nem található
enen-T101HA enen # sudo su
enen-T101HA enen # fdisk /dev/sdaWelcome to fdisk (util-linux 2.27.1).
Be careful before using the write command.Parancs (m = súgó): d
Partíciószám (1-4, default 4): 4Partition 4 has been deleted.
Parancs (m = súgó): d
Partíciószám (1-3, default 3): 3Partition 3 has been deleted.
Partíciószám (1,2, default 2): 2Partition 2 has been deleted.
Selected partition 1
Partition 1 has been deleted.Parancs (m = súgó): 1
1: unknown commandParancs (m = súgó): n
Partition type
p primary (0 primary, 0 extended, 4 free)
e extended (container for logical partitions)
Select (default p): p
Partíciószám (1-4, default 1): 1
First sector (2048-241958911, default 2048):
Last sector, +sectors or +size{K,M,G,T,P} (2048-241958911, default 241958911):Created a new partition 1 of type 'Linux' and of size 115,4 GiB.
Parancs (m = súgó): w
The partition table has been altered.
Calling ioctl() to re-read partition table.
Re-reading the partition table failed.: Az eszköz vagy erőforrás foglaltThe kernel still uses the old table. The new table will be used at the next reboot or after you run partprobe(8) or kpartx(8).
enen-T101HA enen # partprobe
Warning: Hiba /dev/mmcblk0rpmb fsync/bezárás műveletekor: Kimeneti/bemeneti hiba
Warning: Hiba /dev/mmcblk0rpmb fsync/bezárás műveletekor: Kimeneti/bemeneti hiba
enen-T101HA enen # umount /dev/sda1
umount: /dev/sda1: mountpoint not found
enen-T101HA enen # -
válasz
#73749248 #56665 üzenetére
16.04 a Mint 18.x alapja + saját repók. Synapticban megnéztem, nálam telepítve is van ez a libpango már. Valóban valahogy azt hittem nincs fenn a tárolóban.
Azt nem értem akkor miért nem húzta magával...bár gyári driver.
(#56664) Norby86
Ext4-nek mindenképpen kell valamennyi hely, szerintem annál ne akarj többet, amennyit most összehoztál.
-
válasz
longhair #56641 üzenetére
Én is a Debianhoz szoktam frissebb csomagokat keresni hasonló módszerrel, de ha ott, akkor más disztróknál is megvannak az előző x verzió csomagjai és repói.
Anno olvastam, ha vannak saját repositorys csomagok, először mindenképpen azokat kell feltenni.
Az a jelzett hiba szerintem sem a transmissionban lehet......
(#56647) jackal79
Ezt nem használom, de nem szerverre frissíti ez is az adatokat, mit a hasonló programok?
itt olvasom:
Automatic Save: This defines when KOrganizer will upload new blog posts to the server without notification. You probably don’t want to have this set to “On every change” unless you want it to be uploaded as soon as you hit “Save” in the next view.
-
válasz
Core2duo6600 #56635 üzenetére
Úgy általánosságban, ha valami nincs benne a repoban, célszerű a saját oldalon rákeresni:
Itt láthatod a keresés eredményét a verziószámokkal. Ami itt fenn van valamelyik repoban, azt innen szedjük le, ha nincs, akkor fordulunk más egyéb forráshoz!
Ha megvan a szükséges csomag, több mód is van a letöltésükre, forrás, bináris...... .deb, mindenki a neki használhatóbbnak tűnő változatot szedi le:
Aki DE-vel futtatja az Ubuntut és annak változatait ill. az Ubuntu alapú disztrókat, mint a Mint, annak legegyszerűbb a
.deb
változat, mert azt a Gdebi automatikusan telepíti is:Itt az All-ra kattintva
bejön az alábbi ablak
, ahol az alábbi narancs sorra kattintva fel is ugrik automatikusan a Gdebi csomagtelepítő
-
válasz
Frawly #56626 üzenetére
Én egy Sandisk OTG 32GB pent használok már pár éve telepítésre, szerintem erre tökéletes, nem szopás, de ha te egy sata2-es vacak átalakítókkal ékesített SSD-t használsz e célra, te dolgod, szerintem ez az igazi kínlódás.
Sok száz disztró iso-ját írtam már erre a pendrive-ra, most épp a friss Mint KDE 18.3 -at, a 2GB-os isot 1:10 perc alatt írta meg a Mintstick és csak azért telt 08:30 percbe a telepítés, mert 2:30 percig a már telepített rendszerrel szuttyogott. (egy szűz SSD-re 6 perc alatt simán fel szokott kúszni a rendser)
Igaz ekkor már tök mindegy miről fut a telepítés. Ennél sokkal gyorsabb lenne egy átalakítózott SSD telepítés?A pen pár éve 2 rugó körüli pénz volt.
-
Ha nem te vetted tulajdonba a vinyókat, akkor azon lehet bármilyen fájlrendszer. Emiatt az egyéb csatolt kötetek FSTAB sorába nem javallott a sor végére a 2-es, mert az boot előtt ellenőrzi a meghajtó fájlrendszerét, oda csak nulla kell. Akkor nem fog vacakolni nálad sem.
" "
→ 0 - a fájlrendszer dump-olására vonatkozik (0=nem kell dump-olni)
dump-olás: az adatok mentése egy fájlba, amiből az adatok szükség esetén visszaállíthatóak (A dump-olás idejének megfelelően). Külső tárolóra szokás készíteni, az adatbiztonság növelésére. Otthoni gépeken nem használatos, ezért értéke '0'.
→ 2 - fájlrendszerek boot-olás alatti ellenőrzés rendjét állítja be.
'0' értéknél a fájlrendszert nem ellenőrzi
'1' -re kell állítani a root partíciót
'2' -re állítandók az egyéb ellenőrizendő fájlrendszerek
" "Az fura, hogy nem ír ki semmit az egyik vinyóra, próbáltad a blkid, fdisk -l, gdisk -l sorral is? (sudo-val)
Próbáld megnézni a sudo tune2fs -l /dev/sdax paranccsal is.
-
-
válasz
GGAllin #56586 üzenetére
Grafikus driverek frissítése fejezetet meg kéne nézned az Ubuntu topik Összefoglalójában, de valószínűbb, hogy régebbi nvidia zárt driver lesz jó ahhoz a kártyához. Az Ubuntu alatt nem emlékszel, melyik verzió volt fenn?
Itt talán van használható megoldás, sajna az nvidia vga-kat nem nagyon ismerem.
Az Onboard virtuál billentyűzet nem megy fel a Bodhi Linuxra?
(#56595) jackal79
Idővel a Frissítéskezelőben megjelenik a menüpont, de az nem sürgős, hagy forrják ki magukat a hibák. Amúgy nemigen szokott programokkal gondot okozni a verziófrissítés, az alap nem változik, inkább csak a saját fejlesztések. Cinnamon, Nemo, X programok.
Frissítettem már így, ilyen file vagy app elvesztés kizárt szinte. -
válasz
#21078528 #56567 üzenetére
Gyakorlatilag teljesen egyetértünk, bár engem akkor is zavar az a Magas kor meg a Hiba várható tipus kategória. Mondjuk épp emiatt nem vettem komolyan egy igencsak megbízható 1 napos Intel 520-nál.
Erre a tipusra meg amúgy is teljesen jó a discard, a heti fstrim-et meg úgy hagytam, a Fury 120GB-os is jól elvan így.
-
válasz
Frawly #56558 üzenetére
Azt azért ne feledjük, hogy a folyamatos trim csak az fstab-ban beállított partíciókon működik, a periodikus pedig az összes csatolt partíción és eszközön lefut a beállított rendszerességgel. Egyébként szerintem ugyanazt csinálják, ha odaengedik őket. A hatása a folyamatosnak lehet akár hátrányos is. Lényegében az Ubuntu alapúak alapból tartalmazzák az fstrim heti beállítását, ez jól elvan a folyamatos trim mellett, felesleges kikapcsolni. Átlag usernál így a legjobb, ha nem blacklist-en lévő SSD-t használ. szerintem
A nem Debian/Ubuntu alapú rendszerek általában discard-dal települnek alapból, már nem emlékszem a cron rendszerességére ott.(#56559) Frawly
Minden SSD típus más adatokat szolgáltat, ez jól le van írva a linkelt írásban is. A disks-re utaltam, hogy baromságokat ír, de ugyanezekkel az adatokkal tud dolgozni a smartmontools is.
ilyen GMR fej amplitúdót még nem is láttam SSD-nél.
Én is most láttam először ezt a Toshiba laptopban lévő Fury 120GB-nál, azt még nem nézegettem eddig, az Intel 520 teljesen más smart adatokat ad. A linkelt cikk említi is, hogy elég slendriánul állnak az SSD-k a smart adatok szolgáltatásához.
Amiatt is említettem, hogy jobb nem is nézegetni, mert csak a frászt hozza az emberre egynémely fals érték!(#56555) Sonja
Ezt a HDS egyébként 2011-ben írta, azóta ő is továbbképezte magát.
A kolléga egyébként nem a nullás értékek miatt kérdezett, hanem a sor végén rejtőző
31602
érték miatt. -
válasz
herdsman12 #56554 üzenetére
"Nem árt tudni, hogy egyes típusú SSD-k nem, vagy csak részlegesen képesek S.M.A.R.T adatokat küldeni, így nem is tudhatjuk, hogy milyen állapotban vannak."
Nem kell aggódnod szerintem ezek miatt, az SSD-ket nem nagyon lehet úgy vizsgálgatni, mint a HDD-ket, nekem az egy napos Intel 520-ra is azt írta anno minden értéknél a Disks program, hogy Magas kor meg Hiba várható!
GMR fej amplitúdója sorban is az van, hogy hiba várható!
Egyszóval nem SSD-re valók ezek a programok. Viszont például a Disks (Lemezek) egész jó Teljesítmény tesztet csinál! A smart adataival meg ne foglalkozz. Inkább csináld meg az ellenőrzést az ismert parancsokkal. Az SP9200 egy nagyon jó SSD amúgy.
Ha van Windowsod, akkor az SSSDOK programot érdemes használni, a linkben is azt látod. Linux alá nincs.
-
válasz
CanibelZ #56546 üzenetére
Nekem se jók a privik, még magamnak sem tudok küldeni!
Nekem egy ideje itt van a nyelvemen a hardverhiba dolog, csak nem szivesen írja ezt le a zember, akár a pen is döglődhet, sőt! bizonyos tip. Pendrive-ok határozottan nem szeretik a Linux iso-kat. Nem marhulásból írom, anno olvastam a Sandisk Extreme 32GB-os penemről ilyeneket. Nem tudom, igaz-e, mert egy Sandisk OTG-t használok telepítgetésekhez, az meg bírja már ezer éve és majdnem ugyanolyan gyors. A pendrive fura egy madár, figyelni kell vele nagyon, a nemrég vett Flair 64GB-os például USB2 portban gyorsabban másol filmeket, mint a 3-as portból!
Pedig ilyen nincs és mégis van!
(#56547) CPT.Pirk (#56548) leslieke
Dejó.....Ti tucc-tok írni magadnak is?
Ez valami félisteni kiváltság lehet.
(#56542) csixy
Amit kérsz, az olyan fából vaskarika, mert ha van live-mód, akkor értelemszerűen nagyobb az iso jóval! Most jelent meg a Bodhi Linux, de annak szerintem nincs live módja, de a szintén most megjelemt új PepperMint-nek viszont van, ezeket gondolom ismered, jól kinéznek, de mégis igen lightosak emellett!
-
válasz
jackal79 #56327 üzenetére
youtube-dl
csomag benne van a tárolóban, de ha kezdőként érthető módon GUI-sat akarsz, akkor ugyanennek van grafikus megoldása is, ezt a PPA-t kell felrakni csak hozzá:YouTube-DL GUI 0.4 Ships With New User Interface, More [PPA]
A szakik megelőztek, de legalább nem pont ugyanazt javasoltuk. :-)
Én is a böngészőset akartam írni, de a most frissülő FF miatt inkább kihagytam.
Amúgy ha valakit érdekelne, épp imént volt szó a Firefox előző verziójának zárolásáról ill. visszafejlesztéséről....amíg videátorunk nem csinál egy 5percest róla!
Én szerencsére megúsztam a FF57-et, mert a 18.3 Mint-nél láttam milyen trükkös, így az állandó disztróban zároltam is gyorsan.
-
válasz
#21078528 #56322 üzenetére
Idáig hallatszott ahogy leesett!
Így elsőre jól néz ki, már a klasszikus elrendezésre gondolok, de ugye az asztal meg a panel, szép háttérkép, etc.... Ha a működése is megfelel neked, akkor már jó. Én rohadt nehezen tudok váltani másra sajna, a Mint Cinnamonnal is az van, hogy mindig visszamegyek az előzőre, kb egy hónap kell hozzá, mire az új verziót megszokom, hiába állítok be mindent ugyanúgy.Erőforrás használatban hová lőnéd be? Igaz, ez eléggé változik, a plasma-ról se gondolta volna senki, hogy ennyire kevés memóval beéri, de megállt a Cinnamon is, az új jóval kevesebb memóval indul.
-
válasz
mefistofeles #56320 üzenetére
chown -hR előtt volt sudo?
(#56319) berus.berus
Épp amiatt kérdeztem, mert qt, az LXDE meg gtk alapú. Mi ez, ha nem kutyula!
-
válasz
#21078528 #56317 üzenetére
Tudom, Mefistofeles kolléga elég iparszerűen jár az erdőbe
vadászni.Halkan megsúgom amúgy, hogy aki totál noob a Linux telepítéséhez, annak a telepítőben történő beállítás is ugyanolyan kínai lesz, mint az utólagos fstab szerkesztés. Sőt! Az utóbbihoz van itt segítség is a topikban.
Friss KDE..... arra nemsoká a Mintesek fognak vágyni......
Ez az LXQT kiforrta már magát? Szerintem ezt két dolgot összekutyulni.....kicsit olyan, mint a nemzeti érzületet kutyulni az egzotikus külföldi állatnevekkel.Ez a fish dolog roppant érdekesnek tűnik! Bár ott még nem tartok, hogy parancsértelmezőket csereberéljek a disztróban.
-
válasz
#21078528 #56315 üzenetére
Ajajj, ebbe most belefutottál! Annyira cserélgeted ezeket az egzotikus disztrókat, hogy a népi disztrót nem is ismered?
Kapitánynak pedig igaza van, nagyon más lehetőségeket adnak a disztrók a telepítés során.
Ezt a processor.nocst opciót például egyetlen telepítés őrizte meg a telepített változatban is, ezt a live boot előtt kell mindig beírnom a laptopnál. A Debian 9.2 volt ez.Legfeljebb a csatolási opciókon kell finomítani.
Szóval mesélj! Viszonylag ritkán telepítek Mint-et, de nekem ez nem tűnt fel, amit említesz. (tegnap persze két eszközre felraktam a 18.3-at)
És mi a manó már megint ez a motorcsere?
Meghalt a maggi?
-
válasz
mefistofeles #56307 üzenetére
sudo gdisk -l (ha nem GPT a partíció akkor értelemszerűen fdisk) kimenet jó lenne.
A media alatt ott a cuccok, de írni nem engedi.
Ez a szokásos jogosultság probléma.
Plusz a saját mappában is megjelent egy "cuccok" könyvtár 87 gigás mérettel ez ugye az ssd- lévő hely, szóval a terrás vinyóhoz semmi köze.
Ezt nem értem, nem az Eszközöknél jelent meg? Jobb kattal megnézted a tulajdonságoknál, mit ír?
cat /etc/fstab
mit ír a csatolt kötetekről?Manjaro nem jött be akkor?
-
Nem misztifikálom, egyszerűen leírom az egyszerű, logikus tényeket. A kezdő eljut pár hét alatt odáig, hogy megjegyzi a fontosabb apt csomagkezelő parancsokat. Nem a megértésről van szó, hanem arról, hogy készségszinten kezeli a szükséges parancsokat. Attól, hogy valaki kezdőként már eljut a terminalig, nem lesz haladó.
Néha olyan érzésem van, hogy nem értitek a kezdők lélektanát, ahogy egy addig teljesen ismeretlen rendszerhez viszonyulnak. Csak nekem nem volt pingvin a jelem az oviban a régi topikosok közül?
(#56285) jackal79
Super! Már sínen vagy, csak ismerkedj tovább ezzel, amit most használsz, de úgy sejtem, te érted, amit írtam a korai váltásokról.
-
Az eltérő csomagfrissítési parancsok lényegtelenek -Neked azok.
Ha már kezdi valaki megszokni az apt csomagkezelést, abszolút nem lényegtelen, mert teljesen összezavarodik az ember tőle kezdőként. Erről neked fogalmad sincs, de én tudom.
Hadd szokja már meg a kolléga a Mint 6-féle frissítési metodikáját, hogy kicsit kiismerje a Linux disztrók lelkivilágát, bár itt a legnehezebb, mert ugye Mint Cinnamonról van szó.
Megsúgom, hogy a terminalos frissítésnek van 3 módja és azok sem ugyanazt csinálják, már ezek keverése is okozhat zavart egy kezdőnél.
Írjam még le párszor, hogy kezdő a kérdező?
Te gondolom a TSZ permetezőgépét használó Józsi bácsit is ráküldenéd egy MI-8-ra, ez is az is repül, az a pár pedál meg kar nem lényeges. Van mindkettőben.
-
válasz
jackal79 #56279 üzenetére
Itt vannak ilyen titkosító programok [link], nem ismerem őket, de nagyon nem hozzáértő elől könnyű elrejteni mappákat. A Nemoban átnevezed úgy a mappát, hogy egy pontot raksz elé, rákatt és már el is tűnt.
Menj be a /home saját mappádba és nyomj ALT+h billentyűket, meglátod, miről van szó, a rendszer is így rejti el a mappákat előled.
Ilyen is van:
Adatok elrejtése hang vagy kép fájlokba -
válasz
jackal79 #56276 üzenetére
A kollégák kifelejtették a lényeget! Ha valaki kezdő Linuxos és már elkezdett egy csomagkezelési vonalon haladni, tanulgatja a Linux működését, akkor nehéz elképzelni rosszabbat ebben a ciklusban, mint felrakni egy teljesen más csomagkezelést használó disztrót, ha jobb, ha nem.
Az, hogy mi jobb? Ami működik és tetszik, az a jobb szerintem.
A Fedora jó disztró, jobb, mint a Mint/Ubuntu. - ezt is le lehet írni, de nem értelmezhető. Frissebb csomagok vannak a Fedorában....
Akkor már legyen rolling rendszerű disztró.
De mitől jobb az, ha frissebb csomagok vannak, kifli ez? Mert a kifli esetében jobb a frissebb, de mi van a szalámival, ott meg az érettebb a jobb!Most már maradj csak ezen a vonalon, ha meg a Gnome tetszik, próbáld ki a Mate verziót, azt át lehet szabni kicsit gnómosra is. A Cinnamonos változatot ne kutyuld meg a gnómmal.
Szabd át, tüntesd el a panelt, rakj fel dockert, ilyesmi, nagyon át lehet szabni a kinézetét úgy, hogy tuti ez fog tetszeni a legjobban!Nézz be ide, mennyire mások az alap parancsok egyes csomagkezelőknél és megérted, miért írtam azt, amit írtam!
-
Szia!
Nekem ez nem áll össze, minek az SSD vétel előtt a HDD naponta írt átlaga? Most nem ugrik be erre semmi okosság, de a napi használatot én úgy nézném, hogy megnézem reggel, mennyi hely van a vinyón aztán megnézném este.....
Egyébként egy normál napi rendszerhasználat 3-5 GB írásterhelést jelent az SSD-nek, ahogy többektől olvastam. Erre szokták mondani, hogy ha a vezérlő nem lesz kampeca, még 20 év múlva is használhatnád az SSD-t, persze akkor a mai méretek viccesek lesznek már kissé.
-
válasz
#20749568 #56242 üzenetére
Na, csak kiderült, hogy jó lesz a Cinnamon saját képlövője! Ezzel a szabadkézi dologal kicsit megkavartál engem is, már akartam javasolni, hogy rakj fel egy újabb kernelt!
(#56244) Lasersailing
Nekem könnyebb dolgom van a kollégánál, mert én is tudatlan kezdőként találkoztam a Linux-szal 4 éve, így tudom, mit lát egy kezdő az egészből és mik a pofonegyszerű, bár hozzáértő szemmel szakszerűtlen megoldások. A rutinos, de autodidakta kezdők később is hajlamosak lesznek ezeket az egyszerű, de buta megoldásokat használni, de aki tanulni akar, annak hozzá kell nyúlni a smiley által javasolt leírásokhoz. Ma már az egyszerű home userek esetén ezeket akár el is lehet felejteni, ezért is vannak a konyhakész desktop disztrók.
(#56246) Lathronos
Nehogy a lelkedre vedd, smiley tényleg jó szándékkal írja ezeket a javaslatait, viszont a haladó Linuxosok nem képesek a mi fejünkkel gondolkodni, de ettől még nagyon soxor jól jönnek a szakszerűbb tippjeik. Ortodoxabb haladó kollégák már akkor agyatlannak néznek bennünket, ha GUI-s programot használunk valamihez, smiley kolléga viszont nagyon jó integráló szerepet tölt be nálunk, mivel 10 év után elkezdett desktop Linuxot használni.....és tetszik neki! Szerintem ez esetben pont nem érdemes összevesznetek, mert mindkettőtök hasznos segítség vagytok!
-
válasz
Smiley #56234 üzenetére
Sokan itt amúgy tényleg először látnak Linuxot és tutira fogadnék veled, hogy 100-ból 1 abszolút kezdő értene valamit a man fordításából. Magyar vagy nem, nem ez a gond, de ezt már sok haladóval megbeszéltük, ti nem tudtok kezdőül, hidd el nekem.
A telepítéssel kapcsolatos logikátlannak tűnő javaslatoknak is megvan a háttere, tapasztalati úton alakult ki itt. Mindenkinek egyszerűbb úgy, mert a totál kezdő tudja használni, amit akar, még ha nem is a tanult standardnak megfelelő módon.
Példának okáért nekem se pingvinmadár volt a jelem az oviban.
-
válasz
King Unique #56231 üzenetére
Akkor lehet, hogy mégis félreértettem Aweriot kollégát, mindegy a Cinnamon beépítettjét amúgy javasoltam én is, a WinX-et meg nem ismerem, azt hittem abban valami hűdeshotter van!
Amúgy a Cinnamon beépített screenshooterének a 3 opcióhoz tartozó bilkombót nem tudjátok? Mindig elfelejtem. Többnyire kézi kiválasztással használom. -
válasz
Rimuru #56226 üzenetére
Nem biztos, hogy figyeltetek erősen! A kollégának olyan kell, ami a Winx-ben is van. Alapból ott van a Cinnamonban is, akár a többi DE-nem, de ott 3 opció közül kell választani. Ha jól értem, olyan alternatív megoldás kéne, ami egy adott területet egyből shotol és utána ment.
(#56227) teleahocipöm Nem próbáltad lementeni és a Libre Office-ból megnyitva nyomtatni? Gmailból nyomtatás nem biztos, hogy Linux specifikus, bár nem szoktam onnan nyomtatni.
(#56223) Smiley
man
pages kezdőknek ritkán segítség szerintem, annak megértéséhez már kell jókora jártasság. -
válasz
jackal79 #56039 üzenetére
Szerintem hamar át fogod látni felhasználói szinten a Linux logikáját. Egy csomó dolgot már megoldottál.
Igazából amiatt írtam az előzőt, mert nekem visszaolvasva az jött le, hogy még nagyban az fstab-bal kapcsolatos helpeket nyomták a kollégák és te már menet közben próbáltad csinálni a mentést a külső meghajtóról és annak a jogosultságaival voltak problémák. Csak ebből a folyamatból félig-meddig kihagytak a kollégákat, ezért is jött olyan tipp, hogy keress másik fájlkezelőt, holott az egyik legjobbat használtad.
Inkább több infót írj ilyenkor, mint kevesebbet!Ha az fstab szerkesztése még nem tiszta, nézd át ezekben a linkeket. Amúgy a Mint nem véletlen a legfelhasználó-barátabb disztró, amit bele raknak, azzal boldogulsz legkönnyebben egy adott feladat végrehajtása során. Például itt a nano, rutinosabbaknak pofon egyszerű, de nekünk laikusoknak még egyszerűbb a saját szövegszerkesztőnk, a xed. Arra kell figyelned, hogy ha grafikus felületű programokkal hajtasz végre szerkesztést, akkor a grafikus sudo-t kell használni, például az fstab szerkesztése mehet nanoval terminalból is a
sudo nano /etc/fstab
parancs kiadásával, ezt fogod egyből látni:ugyanezt a fájlt viszont xed grafikus szerkesztővel megnyitva a ALT+F2 lenyomásakor felugró ablakba beírva a
gksu xed /etc/fstab
parancsot, ezt fogod látni:A különbség jól látható, utóbbiban már csak be kell írnod a szükséges sorokat és a felső részen ott vannak a közismert kezelő parancsok, elmented és kész.
Egyébként van ez a leírás ennek a sudo, gksu, kdesu, beesu, gnomesu , na de mikor-melyiket? bekezdése pont ezt részletezi. Az egész
Linux tippek, magyarázatok, kezdőknek írást érdemes egyébként olvasgatni!Könnyen érthető leírások jogosultság Linux alatt témában:
Jogosultságok Linux rendszerek alatt
Az a lényeg szerintem, hogy pár alapdolgot ismerve már sokkal könnyebb segítséget kérni, mert ezek a leírások nem azért vannak, hogy egyből önállóan elkezdjen az ember kutyulni, de egy alapot adnak ahhoz, hogy könnyebb legyen kérdezned és inkább kérdezz 100x, mint, hogy ezeket a dolgokat elszúrd magadtól! Kivéve, ha nem éles rendszert használsz. Nekem a legelején is volt fenn másik disztró, amivel csak az elbarmolásokat gyakoroltam, igen hasznos ám az, később akár fel is rakhatsz egy gyakorló rendszert dualboot-ban, 12-15 GB bőven elég neki. neki
-
válasz
jackal79 #56016 üzenetére
Ne érts félre, nem megróni akartalak én azzal, amit írtam, inkább megóvni a magam példájából kiindulva.
Nagyon nincsenek meg az alapok nálad, ilyenkor amúgy ha nincs még belakva a Linuxod és valamit nagyon eltolsz már az elején, érdemesebb egy tiszta telepítéssel korrigálni, mint belemenni konfig beállításokba. Azokat nincs még hová kötnöd az alapok nélkül és egy új telepítéssel is sokat tanul az ember. ha már minden jól fut a rendszereden, akkor sokkal célszerűbb folyamatosan tanulgatni. Tényleg pozitív szándékkal mondom ezt és gyakorlati haszna meg rengeteg, mert látod Kapitány tényleg segítséget adott egy amúgy egyszerű lépéssorhoz, de így távirányítással ő is elakadt és nem volt képes felismerni az egyik legjobb fájlkezelőt, azt írta, kérdezz rá a Mintesek mit ajánlanak! A Nemo-t ajánlottuk volna természetesen, de épp azt használod, ott nem a fájlkezelővel volt a gond. No meg időközben változtak az eszközcsatolások is, már nem az /mnt-be csatolódik, amit bedugsz a gépbe, hanem a /media-ba, ez azoknak nem biztos, hogy feltűnt, akik már valóban rutinből telepítenek fel egy rendszert. Szóval érdemes fokozatosan, napi használat mellett megismerni a desktop Linux szisztémáját. Szerencsére neked tetszik annyira, hogy kezdeti nehézségek nem fognak eltántorítani, neked menni is fog minden, megnyugtatlak. Én se értettem a kezdetekkor még ennyit sem, mint te most. Sokkal még most se többet, ezt csak azért írom le, hogy megelőzzek pár vicces kollégát.A lényeget kihagytam, a tiszta telepítés többedik alkalommal negyed óra, az ilyen menet közbeni átalakítás meg órákig eltart és kevesebb a siker esélye is.
Kapitány mentségére legyen mondva, hogy ő a Mint épp kifutó asztali felületét használja, a zászlóshajót nem is ismeri!
(#56033) DeFranco
Régebben voltak kifejezetten non-pae disztrók, nem próbáltál erre rákeresni? Sok disztrónak van non-pae változata, Bodhi, Chrunchbang, Puppy Linux. Az LMDE2 is támogatja a non-pae-t. Érdemes rákeresni.
ez a parancs mutatja, ha pae képes a procid:
grep --color=always -i PAE /proc/cpuinfo
-
válasz
CPT.Pirk #56012 üzenetére
Mi a baj a Nemo-val amúgy, mit kéne javasolni helyette, ezer éve azt használom, nincs jobb Mint-re. Nem nagyon értem amúgy mi ez a folyamat, amit bonyolítottok most. Ahogy az előző hsz-ban írtam is, ez így teljesen céltalannak tűnik. De mindjárt újra átolvasom, honnan indult az egész thread. Nincs kizárva, ha én elvesztettem a fonalat, a kolléga nagyobb eséllyel ugyanígy járhatott.
(#56013) cigam Van egyszerűbb, böngészőből használod a Drive-ot. Vagy valami alternatívát használsz, a grive2 vagy valami más, most nem jut több eszembe.
-
válasz
CPT.Pirk #56009 üzenetére
de te értesz hozzá, ez meg itt a kezdő topic.
Ennek fele igaz, majd elfelejtettem.
A root-ként indított fájlkezelő nem igazán kezdőbarát dolog.
gksu nemo
ALT+F2-vel? Mondtam én, hogy nem így indítom?jackal79
Emlékszel erre a két hsz-ra? (persze, hogy emlékszel, ebben van az a zöld fejű ember)
Nekem az a kérdésed, hogy itt nincs C és D mappa ?, azt sejteti, hogy elég hamar átugrottad azokat a leírásokat és a LM YT videókat, pedig valóban érdemes lenne időt szánnod rá.
Az, hogy az alapokat átugrod, azt fogja eredményezni, hogy minél több részfeladatot megcsinálsz ugyan segítséggel, de egyre jobban össze fognak zavarodni a dolgok a fejedben. Abszolút saját tapasztalatból mondom, én is belekaptam mindenbe anno és néha elkeserített, hogy nagyobb a kaosz, mint, amikor elkezdtem egy problémát kibogozni! -
-
válasz
CPT.Pirk #56002 üzenetére
Kár megnézni, mert akartam is említeni neked, hogy már jó ideje a /media-ba csatolódik minden Ubuntu és Mint-nél, de lehet, hogy már Debian se /mnt-t használja.
Az meg nem valószínű, hogy páros napokon ide csatolja, páratlanokon meg amoda.
Valami más gond lehet, bár annyira még nem zavart, hogy utána járjak. -
válasz
CPT.Pirk #55999 üzenetére
Most, hogy említed, nekem is feltűnt, hogy a sorozat-nézős pendrive-omra időnként nem akar másolni, olyankor meg kell nyitnom root jogokkal a fájlkezelőt, csak úgy tudok másolni. Okát még nem derítettem ki.
(#56000) jackal79 A helyzet ugyanaz, csinálja ezt USB-s HDD-vel is, ott van a képeden, hogy
permission denied
, ez azt jelzi, hogy nyisd meg a fájlkezelőt rendszergazdai joggal és úgy másolj! -
Igen, amiatt ment tönkre szerintem is, egy viszonylag új laptopban volt, szerintem nem kapott hűtést, de a fő baja, hogy Seagate és új gyártás, max 1,5 éves!
Van egy 5 éve táp miatt kis híján kipurcant WD Black 640GB 3,5-ös tárolóm a nagy gépben, egy táp kinyírta majdnem, anno HDS visszahozta 100/100-ra, az új WD1000FZEX-hez képest hangos, de még most is 100/100-as! Annak 65 fok volt a max, bár a WD Blacknek magasabb az üzemi hőmérséklete most is, sokan feleslegesen hűtik a HDD-ket, amikor nincs kánikula! 45 fok neki az optimális. Egyszóval, a 2011 előtti WD Black nem halk vinyó, de kinyírhatatlan!(#55997) King Unique
Ugyanez a verzió, ami most működött a Mint 18.2-vel, több más disztrónál, főleg Ubuntukkal ugyanazt csinálta, mint nálad, meg se nyitotta a terminalt.
-
válasz
King Unique #55992 üzenetére
Nekem a desktopon egy hete a 0.17-es működött amúgy rendesen.
Most megnézem újra a nagygépen.....működik itt meg, tök ugyanaz a verzió, mint a laptopon!
ubymint18 HDsentinel # '/home/ubyegon/Letöltések/HDsentinel/HDSentinel'
Hard Disk Sentinel for LINUX console 0.17.8556 (c) 2016 info@hdsentinel.com
Start with -r [reportfile] to save data to report, -h for help
Examining hard disk configuration ...
HDD Device 0: /dev/sda
HDD Model ID : INTEL SSDSC2CW120A3
HDD Serial No: CVCV430205QS120BGN
HDD Revision : 400i
HDD Size : 114343 MB
Interface : S-ATA Gen3, 6 Gbps
Temperature : Unknown °C
Highest Temp.: Unknown °C
Health : 100 %
Performance : 100 %
Power on time: 574 days, 8 hours
Est. lifetime: more than 1000 days
Total written: 5.50 TB
The status of the solid state disk is PERFECT. Problematic or weak sectors were not found.
The health is determined by SSD specific S.M.A.R.T. attribute(s): #233 Media Wearout Indicator
No actions needed.No szegény filmtárolómon újra van pár bad sector.
Érdekes, hogy beolvassa USB-ről is, minap nem csinálta.
HDD Device 3: /dev/sdd
HDD Model ID : ST1000LM024 HN-M101MBB
HDD Serial No: S2U5J9ED406783
HDD Revision : 2AR10001
HDD Size : 953870 MB
Interface : JMicron USB/ATA
Temperature : 33 °C
Highest Temp.: 61 °C
Health : 7 %
Performance : 100 %
Power on time: 611 days, 19 hours
Est. lifetime: 7 days
The drive found 825 bad sectors during its self test.
There are 828 weak sectors found on the disk surface. They may be remapped any time in the later use of the disk.
It is recommended to examine the log of the disk regularly. All new problems found will be logged there.
It is recommended to backup immediately to prevent data loss.(#55991) berus.berus
-
válasz
King Unique #55987 üzenetére
Ez érdekes, ugyanezt a szöveget dobta nekem is Debianon a Toshiba laptopon valamennyi gondolkodás után.
-
válasz
linuxuser666 #55922 üzenetére
Olvasgass bele ezekbe a Phoronix írásokba, én az első kettőbe belenéztem és úgy látom Linux Mint és Fedora 26 van említve bennük, amikkel tesztelt az ember és működik minden. Az a lényeg, hogy 4.11-től verziójú legyen a kernel. Az Ubuntu 17.10 az még a többi gépen is lutri, bár nálam az egyik DE-vel jól fut, a másikkal nem annyira, de ez egy teszt kiadás amúgy is, a fentiek alapján az LTS jobbnak hangzik 4.11- kernelt felrakva, vagy Mint 18.2 ugyanezzel, ill. a Fedora 26.
-
válasz
mefistofeles #55907 üzenetére
2 % az miért olyan sok, ha egyszer ennyi kell a fájlrendszernek?
Két helyen is írtam, magyaráztam, képet is raktam be, hogy bizonyítsam neked! Ha még sokan leírják, akkor elhiszed, hogy így van?
első említés
".......ne zavarjon, hogy az ext4 fájlrendszer alapból lefoglal egy biztonsági tartalékot magának, ezt is lehet csökkenteni, ha sokallod, de ahhoz a művelethez a mostaninál jóval több skill-re lesz szükséged!"
második említés képpel is illusztrálva
Az a helyzet, hogy ha nem hiszed el, amit írnak, főleg képpel is bizonyítva, úgy qrvára nehéz lesz neked segíteni!
-
-
válasz
#21078528 #55887 üzenetére
Valóban, köszi, a cache kezelés! Látom újra Mageia-t használsz, azon BFQ van alapból, de hogyan? Ez nem nyírja ki a HDD-t, mint a noop?
(#55883) ReSeTer
Már bocsi, de már a harmadik hsz-edben nyekeregsz, hogy ilyen-olyan ez a Linux, de arra nem vetted a fáradtságot, hogy beleolvass az Összefoglalóba és leírd, hogy milyen géped van, még a végén valaki tudna tippeket is adni! Találjuk ki mi a fenékből áll a laptopod?
-
Ennek a JFS+BFQ kombónak mik az előnyei az EXT4-gyel szemben?
Nem tudom, csak a JFS-t próbáltam még, de a videó alapján a BFQ elég meggyőző, de szerintem ezt nem nagyon lehet észleni home userként.
berus.berus szerint az SSD a JFS-s imádja és tuti igaza van, csak én hiába raktam fel, mert a többi disztró ext4-ről meg nem nagyon szerette, így aztán egyelőre marad az ext4.Próbálgasd, hátha észreveszel különbséget.
-
SSD-re a JFS fájlrendszer is ajánlott BFQ scheduler-rel, de igazából ext4-et használ szinte mindenki.
Jól mondtad a swap fájlt amúgy, de nem értem honnan olvastad, hogy az gyorsít valamit. Annak nem az a dolga, persze nem tudományos alapon lehet mondani, hogy quasi gyorsít, ha elfogy a fizikai memória, de ez már filózás csak.
BoB
Az a könyvlista ott van már kb egy éve is, jó sokan kattinthattak rá eddig!
Nem volt kipipálva a blogbejegyzésnél, hogy publikus!
Köszi, hogy jelezted, legalább egy ember már nézegette az Összefoglalót rajtam kívül is!swap helyett most nemrég próbáltam ki a zram-ot, egyből kettőt csinált (2x1GB) a rendszer 4GB mellé.
-
Működik az. Lehet, hogy nem logout-ból nézed.
https://logout.hu/bejegyzes/ubyegon2/linuxszal_foglalkozo_konyvek.htmlNem találom azt a Haladó topikból, amikor épp a túlzott helyfoglalásról volt szó, talán bambano írta, hogyan lehet csökkenteni, de nem biztos!
Viszont ezt megtaláltam, láttál már ilyet?
-
Nekem is feltűnt, hogy nem OK valami azzal a l-lell, de ez marhaság, mert a terminalban 1-esnek látszik.
Itt éppen meg volt formázva a lemez! Neked írta, ha jól látom!
Nem értem, mit kell nézni a képeden, mert az nem egy tök üres partició, de ha megnézed kevesebb oszlop van a vacak kparted-ben, mint a gparted-ben!
És jól látod, nem a provisioningről hablatyoltam.
-
válasz
mefistofeles #55866 üzenetére
Nézd meg az alsó eredeti és a felső későbbi képet, most csináltam a partíciót, legalul nézd, arányaiban mindig levesz ugyanennyit, ez akkor jön jól, ha valaki teletömi a particiót, ill a rendszer nem hagyja, hogy teletömd, mert neki kellhet bizonyos esetekben valamennyi tartalék hely. Okosan van ez megoldva, bár igen ritkán van tá szüksége a rendszernek, de hülyebiztos sok dolog a Linuxban.
hogy csatolásál mit baszarintottam el..... Régebben ezzel nem volt gondom :
Mivel nem túl figyelmesen olvastad át, amit linkeltem, adja magát, mit kell tenned. Nézd át és ha nekifogsz, ird be ide, mit akarsz alkotni az fstab-ban, mielőtt mentenéd!
-
1.) - SSD - elég ha a / particiót rakom SSD-re, vagy a /home is sokat számít?
/home is az SSD-n szeretne lenni, minden dolog konfigja ott van, ha keresgélni kell azon az úsállaton, az lassabb, mint az SSD-ről
2.) - másik file rendszer - A velociraptor nagyon gyors winyó, de nálam mégsem annyira. Lehet, hogy az EXT4 fogja vissza?
Az ext4 nem fogja vissza, ez a relativ lassúsági érzet nem lehet emiatt.
3.) - egyéb - pl. swap-nak van értelme 16GB Ram mellett, ha eddig még nem fogyott ki komoly felhasználás mellett sem?
Sosem értettem, hogy egy winyón lévő file hogy gyorsíthat, de meggyőzhető vagyok.Nincs jelentősége a swap-nak, ha nem hibernálsz. A második mondatod nem értem, milyen fájlról gondolod, hogy gyorsít?
-
Ez a szöveg a kollégánál a particionáló elején a tájékoztató szöveg, ebből nekem az jön le, hogy még nem túl erősen van az a lemez particionálva, úgy értem nincs particiós tábla. Gondolom emiatt úgy veszi az fdisk, mintha nem is lenne ott az -l kapcsoló.
várja a parancsot türelmesen az fdisk
(kihagytam a
-l
kapcsolót, hogy szimulálja a dolgot)ubyegon@ubymintc182-Satellite-L305 ~ $ sudo fdisk /dev/sda
Welcome to fdisk (util-linux 2.27.1).
Be careful before using the write command.Parancs (m = súgó):
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
(#55860) mefistofelesAlkoss szépen a gparted-del particiós táblát és ne zavarjon, hogy az ext4 fájlrendszer alapból lefoglal egy biztonsági tartalékot magának, ezt is lehet csökkenteni, ha sokallod, de ahhoz a művelethez a mostaninál jóval több skill-re lesz szükséged! Pontosan nem tudom, hogyan kell, de minap olvasta róla. Hagyd úgy, nem véletlen csinálja azt oda a rendszer.
Azt se bánnám, ha a gparted múveletekről képet raknál be, mert valamit nagyon egyedi kotta alapján csinálsz.
az az errors=remount-ro az mi?
- ez a kérdésed elszomorit kissé, mert a tegnapi FSTA linkemet nem nézted meg tüzetesen ezek szerint! -
válasz
mefistofeles #55837 üzenetére
King Unique kolléga hátha mond valami okosat erre, de halványan arra emlékszem, hogy a gpartedban csináltam új particiós táblát a lemeznek, de ez amúgy egy bad sectoros lemez volt wines fájlrendszerrel, szóval csak tárolónak akartam megcsinálni, nem állandó benn lévő lemeznek!
(#55835) King Unique
Köszi az infót! Nem emlékeztem erre.
A kollégánál meg nem láttam, hogy 0 százalékos a lemez meg azt se, hogy USB-s. Az már akkor tényleg kampeca!
-
válasz
mefistofeles #55832 üzenetére
Nemrég nekem is ezeket irkálta a gparted, a rendszer újrainditása után nem volt semmi gond. Ha megnézed itt is azt írja!
Amíg a gparted ül a lemezeken, addig más nem fogja látni őket, főleg a fájlkezelő nem!
Inditsd újra, lehet, hogy többször is kell, nincs itt gond. Mondjuk nem egy fontos HDD volt, így már nem emlékszem mi lett a vége, de azt tudom, hogy tudtam utána formázni, de az is lehet, hogy újra kellett csinálnom a particiós táblát.....nem akarok hülyeséget mondani, inkább várjunk hozzáértőbbre, de attól az újrainditást csináld meg, abból baj nem lehet, a gparted addig úgysem hajt végre semmit, amíg nem OK-zod le véglegesen.
-
válasz
Flowtation #55826 üzenetére
Fene se tudja, hogy a smartmontoolsnak számít-e, hogy van smart támogatás, végül is a HDS is ugyanúgy olvassa az adatokat.
Az a vinyó már elég kampeca, a hőmérséklet és a többi érték se túl jó.
Ezt nézd át a badblock-ok kiiktatásához és ha megvagy, tároló lemeznek még jó lesz az szerinte, de rendszerlemeznek már biztosan nem.
ez a parancs a lényeg amúgy, nemrég használtam, így a betűjeleket helyettesíts be:
~ $ sudo badblocks -v /dev/sdc1
Ja és nézd meg a bios-ban, nincs-e kikapcsolva a smart!
A HD Sentionel egy szuper program, csak Linux alatt nem ér semmit, Win alatt nekem már javította a kampeca közeli WD Black vinyómat, amit kishíján kinyírt egy rossz táp. Destruktív felület ellenőrzés kéne neked is, de ahhoz Win kell. Viszont ez az előbbi parancs is kizárta a rossz sectorokat a nemrég ellenőrzött lemezről, de ha már nagyon rossz, úgyis lesznek hamar újabbak.
-
válasz
Flowtation #55823 üzenetére
smartmontools szerintem jó lenne erre a célra, live Linuxról is lehet használni. Közben beugrott, hogy van grafikus frontend is a GSmartControl. tutorial
Ez tuti fut omv alatt is.
(#55822) growler
Amit ritkán használsz, ne csatold fel FSTAB-ban semmiképpen
, fájlkezelőben amúgy is 1 kattintás a csatolása.
(#55819) mefistofeles Logikusabb csatolási pontot!
Ugyanúgy visszacsinálhatod az FSTAB-ban, ahogy a kolléga is említette. Bármit csinálhatsz vele igazából.
Arra figyelj, hogy a letöltő helyeknél az elérési út megfelelő legyen. Én már szívtam meg helytelen meghatározás miatt, el is kezdte újra tölteni az összes Linux iso torrentemet!
A Debian nem ugyanott tartja a csatolt meghajtókat, mint a Mint és én ezt elfelejtettem, mikor az FSTAB-ot szerkesztettem. Sajnos pont ebben akkor már volt rutinom és bizony rutinból telepíteni és konfigolni néha ilyen. -
válasz
mefistofeles #55815 üzenetére
Ezt valahogy kérdezd meg másképpen, mert nem értem, mire gondolsz!
(#55814) King Unique
Nem emlékszem már pontosan, de a csatolt lemeznél is leállítja?
-
válasz
mefistofeles #55803 üzenetére
Ahogy azt growler írta, én annyiban csinálom másképp, hogy ekkora helyen 15GB hagyom a /-en belül a /home-ot, nincs külön, mert az 1 TB-s HDD-re megy úgyis minden letöltés.
Nincs értelme több helyet adni a Linuxnak, a fennmaradó helyet felosztottam 15 gigákra és azokra is Linuxokat rakok, tartalékrendszer no meg kipróbálásra is kell a szabad partíció!
A HDD-t az FSATB-ban intézd, itt le van írva minden.
-
válasz
lajos0001 #55796 üzenetére
Ha gond van a rendszereddel, bizony igen hasznos tud lenni a naplózás, olvass utána.
Ha úgy érzed, tapasztalni fogod bármikor is a fat és ntfs közötti különbséget, használd csak nyugodtan. Egyébként ha ennyit olvastál a fájlrendszerekről, fura, hogy az ext fájlrendszerekről nem olvastál.
A hdd-k élettartama nem korlátlan. Elméleti síkon az, mármint maga a lemez írhatóság, de az a naplózás szerinted tényleg annyi írást jelent, hogy leterhelné a HDD-t? A napi írás milliomod részét se tenné ki.
-
válasz
lajos0001 #55790 üzenetére
Windows alatt már régóta az NTFS használatos, az ext4 naplózása meg kifejezetten hasznos, HDD esetén kb annyira gond, mint az, hogy nincs helium a vinyódban! Gondolom tudod, hogy a HDD-re való írás gyakorlatilag korlátlan. Egyébként a naplózást ki lehet kapcsolni, SSD használatakor sokan ki is szokták.
De most komolyan, mi a fenének az a rengeteg partíció? Tényleg camouflage miatt van?
Hol olvasgattál ilyen dolgokról? Nekem ez elég falsnak tűnik, úgy általában az összes, amiket csinálsz.
-
válasz
lajos0001 #55785 üzenetére
4/ Minthogy a kolléga részletek nélkül csak annyit írt, hogy nincs netkapcsolat a telepítéskor, ezért megemítettem ezeket a lehetőségeket is.
Volt a kollégának netkapcsolata kábelen, wifi-n nem volt!
1/ Sokan nem wifit, hanem kábelt használnak router és pc közt
Szerintem a legtöbben, ha csak tehetik, a PC-t én is kábellel kötöm össze, a többinek meg ott a wifi.
Amúgy tényleg fat32-n fut a WIn és ext3-on a Linux?
Különben elég jól beágyaztad a Linuxos partíciót a sok fat és ntfs partíció közé, ennél nagyobb védelem nem is nagyon képzelhető el!
-
válasz
teleahocipöm #55759 üzenetére
Ha üresen leOKzod, akkor nem enged tovább? Mit telepítettél előtte?
Ha nem megy üresen, meg kell keresned a kulcstartó programot és ott beállítanod.Vagy az automatikus bejelentkezés a gond? Nézd meg ezt, hasonló lehet nálad is.
A lightdm display manager beállitása.
(#55761) lajos0001
Ilyet még nem csináltam soha, a router adja a wifit, mást azon nem kell beállítani.
(#55760) ReSeTer
A network-manager-ben lehet beállitani a wifi jelszót, anélkül nem megy. Látom nem különösebben figyelsz oda a dolgokra, így hiába javasoltam, mit rakjál fel.
-
válasz
ReSeTer #55755 üzenetére
Az iménti linkből valóban csak az eOS ismert valamennyire, a többi lutri. Én a helyedben felraknék egy LTS Ubuntut és kis olvasgatással, telepitgetéssel csinálnék belőle Macbuntut.
MacBuntu 16.04 Transformation Pack for Ubuntu 16.04 Xenial Xerus
Amúgy a desktop Linuxokhoz nulla programozói tudás kell, raktam már fel 7 éves kiscsaj gépére, azóta használja.
A fenti leirást nézd meg, ha elsőre úgy látod, hogy képes vagy megcsinálni, akkor ezt töltsd le, telepítsd a leírás alapján. Előző verzióhoz készült a leírás, de nincs különbség.
-
válasz
cyber86 #55731 üzenetére
Ha arra telepítenéd, akkor egyik se! 1GB memória van benne alapból, ahogy látom és a proci is gyenge.
(#55732) growler Köszi a kiegészítést, nem próbáltam még ezt a recoveryt, de szerencsére a kolléga is a photrec-et használta. Azért hozzáraktam a linked a mentett másikhoz!
-
válasz
BeeNiTTo #55728 üzenetére
No, ennek örülök! Ne feledd a program nevét, bár gondolom ezután jobban fogsz fidelni!
Black&White, cyber86 Nektek is köszi az inxi kimenetet! Érdekes az, hogy a két memória használat között szignifikáns különbség van! Nekem az utóbbi gyanús, hogy nem boot után közvetlenül készült! A memória mindkét esetben 8GB, ez nem okozhatja a különbséget és inkább az APU-s lehetne magasabb logikusan, mert ott nincs VGA memória sem.
Cinnamon 3.4.3 Nincs még frissítve a rendszered?
-
válasz
CPT.Pirk #55724 üzenetére
Értelek, de félreértetted a helyzeted, mi a Deepinről ejtettünk szót, csak annak az alapjaként jött képbe a Debian és meglepett a régi mesa abban, mert unstable alapon van, az unstable Debian repo meg már frissebb mesa-t használ.
Én speciel soha nem javasoltam kezdőknek semmilyen Debiant!
Kivéve az előbbi esetet, ha képes valaki arra, hogy a megfelelő változatot ki tudja szűrni.
Különben aki kezdő létére mégis a Debiant akarja, az úgyis kísérletező kedvében van.
-
válasz
CPT.Pirk #55722 üzenetére
Ebben igazad van maximálisan, viszont ha egy kezdő minden lebeszélés ellenére Debiannal kezd, akkor úgyis szüksége lesz ezekre. Aki meg okosan marad az Ubuntunál, az szív azzal vagy használ Mint-et!
Egyébként az alap szűrő, hogy valaki ki tudja-e választani a Debian honlapján, melyik iso-t kell leszednie. Akinek ez nem megy, nézzen vissza egy év múlva oda.
-
Igen, Arch-nál vannak a stabil repo-k, meg a testing repo-k. És működik nálam évek óta, erre varrjál gombot.
Persze, a guruknál működik az Arch, de akár egy porszívóra is tudnátok Linuxot rakni.
Biztos sokat tanultál Debian-on a különböző repo-k kutyulásával ami általános linuxos tudás
Tényleg tanultam ezekből, igazából csak ezekből tanultam, mert ha felrakok egy stable Debiant, akkor nem fogok sokat tanulni, mint ahogy Mint-et használva sem. A függőségeket meg azokkal való bűvészkedést is a Debiannal tanultam. Teljesen nulla volt pár évvel ezelőttig minden informatikai és számtech tudásom, most se sokkal több persze!
Komolyan vannak stabil repok az Archnál? Nem tudtam, de akkor mi a fene rollingol benne?
Úgy kipróbálnám már egyszer komolyabban is, csak ezek a használhatatlan, ismeretlen parancsok...... -
válasz
herdsman12 #55716 üzenetére
Ez az, köszi!
A jó kis MX 16 gondolom hasit az öreg laptopon még a lassú Scorpio HDD-vel is 2 GB memóval.
Az erős géppel rendelkezők nem értik, mire jó ez, ha sokan felrakják, milyen gépen milyen rendszer fut, itt is látszik, mennyire kevés memóriát emészt fel a rendszer indulás után.
Ahogy nézem, a proci és a VGA hasonló ebben is, mint az én Toshiba Satellite-emben, csak ezt bővítették 4GB-ra. Sokat számít a plusz 2 giga ilyenkor.
-
válasz
CPT.Pirk #55713 üzenetére
Mondhattad volna hamarabb is.
Én a Jessie-t megjelenésétől pár hónappal ezelőttig nyúztam az összes repo keverésével, OK, néha voltak elég durva függőségi akadályok, de szinte minden felment rá és múködött mint állat. Az is igaz, hogy itt azért figyelni kell ill. tudni kell, mikre érdemes figyelni, például a Cinnamon nagyobb verzióját csak úgy nem lehetett feltenni, csak ha tudtad, hogy még kell hozzá telepiteni a frissebb cjs meg még valami csomagot. Épp ez a jó a Debianban, hogy lehet vele kísérletezgetni, tanulásra tökéletes.
Akkor még simán ment a kampeca rendszer konzolból való felélesztése, mert rákényszerültem, hogy megtanuljam, ma már ellustultam, nem is emlékszem, miket kéne csinálni.Éles rendszeren persze lehet azért óvatosabban is, de ilyenkor azt csinálod, hogy felrakod a frissebb csomagot, ami nagyon kell és kikommenteled a repot a sources.list-ből. De ezt te százszor jobban vágod!
------------------------------
Meg is jött a kedvem újra egy kis Debianos mókára! Mindig hallgatni, hogy jaj, hát a Debian elavult, bezzeg az Arch! No persze, viszont a Debiannal én döntöm el, mikor omlasztom össze a rendszert, ha ráeresztem az experimentalt, de maradhatok öregapám koráig a stable változatnál is! Archnál van stabil változat? No kérem, ez a nagy különbség!Az Arch az elszáll egy frissítésnél és csak pislogsz, mint lassú malac a vályunál.
-
Meglepődnél, ha tudnád, hogy sokakat nem a Windows nem megfelelő kinézete hozott át Linuxra. Engem különösebben nem zavart a Win7 kinézete, kezelőfelülete.
Ha te még nem vetted észre a különbséget a felszín alatt.......
Végül is ha téged meg másokat a kinézet sokszínűsége, millió kinézetű, jól skinezhető disztró hozott át, azzal sincs semmi gond!
(#55710) Flowtation
A Deepin unstable ágra épül, abban meg már 17-es mesa van:https://packages.debian.org/en/sid/libegl1-mesa
Mindenki mondogatja, hogy a Debian elavult csomagokkal dolgozik, de ez elég téves. A stable ágban elavultak, mert stabilnak kell lenniük, de ott vannak az unstable meg az experimental repok, ha valaki a legfrissebb csomagokat akarja.
-
válasz
mefistofeles #55706 üzenetére
Kösz az inxi kimenetet, elsőre átlagos erőforrás használatnak tűnik, a mesa itt is eléggé régi. PPA-kat próbáltál már hozzáadni? Vagy van a valami plusz programcsomag repoja? Elég sok mindent PPA-ból szoktam használni és ezen nem tudom hogyan működne....
ez érdekes kiirás, gondolom az inxi nem ismerte fel:
Desktop: Gnome Distro: Deepin 15 -
válasz
mefistofeles #55699 üzenetére
Egyértelmű, hogy a gyengébb vagy régebbi gépek miatt emlitettem az erőforrás használatot, de a hw/driverek is hasznosak lehetnek.
"bash: inxi: parancs nem található"
Ilyen ez, ha nincs fenn alapból, de Debian alapú, felteheted simán arra is.
Amúgy nem olyan Budgie-s a DE kicsit?
Most aztán majd a kis kínaiak jól kikémlelik a géphasználati szokásaidat!
Mekkora marhaság ez amúgy....
-
válasz
mefistofeles #55693 üzenetére
Ha már minden hardver kínai, mi gond lehet a kínai szoftverekkel!
Mennyire pörgős amúgy, mennyi erőforrást eszik az eddig általad használt disztrókhoz képest?
Egy boot után közvetlenül kiadott
inxi -F
parancs kimenet jó lenne ide! Általában bedobjátok ide, hogy szép meg egyedi, de abből nem sok minden jön le másoknak, de egy inxi -F kimenetben látszik az adott hw és legalább annyi, hogy kezdetnek mennyi memót eszik.
Nekem például a Manjaro XFCE elindult FF-szal több memót vett fel egyből, mint a Mint Cinnamon, persze ezek gépfüggő dolgok, de az lenne jó, ha új disztró kipróbálásakor mindenki bedobna ide egy inxi kimenetet.(#55697) Cyrin Tőled is jöhet az inxi -F!
itt az én öreg laptopom inxi-je
ubyegon@ubymintc182-Satellite-L305 ~ $ inxi -F
System: Host: ubymintc182-Satellite-L305 Kernel: 4.13.8-041308-generic x86_64 (64 bit)
Desktop: Cinnamon 3.4.6 Distro: Linux Mint 18.2 Sonya
Machine: System: TOSHIBA (portable) product: Satellite L305 v: PSLB8U-04X02F
Mobo: TOSHIBA model: Portable PC Bios: INSYDE v: 2.20 date: 12/09/2009
CPU: Dual core Intel Pentium Dual T3200 (-MCP-) cache: 1024 KB
clock speeds: max: 2000 MHz 1: 1995 MHz 2: 1995 MHz
Graphics: Card: Intel Mobile 4 Series Integrated Graphics Controller
Display Server: X.Org 1.18.4 drivers: intel (unloaded: fbdev,vesa)
Resolution: 1280x800@59.98hz
GLX Renderer: Mesa DRI Mobile Intel GM45 Express
GLX Version: 2.1 Mesa 17.3.0-rc1 - padoka PPA
Audio: Card Intel 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller driver: snd_hda_intel
Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.13.8-041308-generic
Network: Card-1: Realtek RTL8101/2/6E PCI Express Fast/Gigabit Ethernet controller
driver: r8169
IF: enp2s0 state: down mac: 00:1e:33:6e:c6:e4
Card-2: Qualcomm Atheros AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express)
driver: ath9k
IF: wlp3s0 state: up mac: 00:21:63:86:90:63
Drives: HDD Total Size: 120.0GB (7.6% used)
ID-1: /dev/sda model: KINGSTON_SHFS37A size: 120.0GB
Partition: ID-1: / size: 20G used: 6.8G (37%) fs: ext4 dev: /dev/sda1
ID-2: swap-1 size: 1.00GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/zram0
ID-3: swap-2 size: 1.00GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/zram1
RAID: No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors: System Temperatures: cpu: 56.0C mobo: N/A
Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info: Processes: 170 Uptime: 3:06 Memory: 719.2/3818.8MB
Client: Shell (bash) inxi: 2.2.35
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Miért vezet mindenki úgy, mint egy állat?
- Hamarosan megjön az ASUS házak új zászlóshajója
- Formula-1
- sziku69: Szólánc.
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Redmi Note 14 5G - jól sikerült az alapmodell
- Elektromos autók - motorok
- Milyen videókártyát?
- TCL LCD és LED TV-k
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- LicencAruhaz.hu OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK AZONNAL - Windows - Office - Win Server - ÖRÖK GARANCIÁVAL
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- REFURBISHED - HP USB-C Dock G4 docking station (L13899-001)
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 64GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3052, 96% Akkumulátor
- Bomba ár! Dell Latitude E7440 - i5-4GEN I 8GB I 500GB I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- ÚJ Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 - 13.3" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest