- Hatalmas kedvezménnyel nyit az Ulefone új csúcsmodellje
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Magisk
- Netfone
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Garmin Fenix 7 és 7S - profi sport megszokásból
- Yettel topik
- T Phone 2 Pro - majdnem mindenben jobb
- One mobilszolgáltatások
Hirdetés
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ha már virtuális p*niszméregetés, hogy kinek hány éves a rendszere: [link]
How old is your Debian Installation?
Reddit bejegyzés és bizony vannak benne érdekes dátumok.Szerk.: bocsánat, közben látom ki lett osztva a figyelmeztetés is, részemről OFF vége. Abban meg sh4d0w-nak igaza van, hogy nem itt kéne ajnározni a Wint, hanem a neki megfelelő topikban.
-
válasz
tordaitibi #98916 üzenetére
átlaguser szerintem életébe nem futott bele.
Szerintem én bőven átlaguser vagyok és életemben sokszor belefutottam ilyenbe, mivel igen sok időt töltöttem játékkal a monitor előtt, 95%-ban Windows alapú rendszerek előtt ülve.
Ugyanolyan barkácsolós, sz*rakodós a Windows is, főleg a videokártya driverek telepítése egy kínlódás ott is. Az idióta frissítéskezelőt is úgy alkották meg a redmondi atyák, hogy kérdezés nélkül felfrissíti a rendszer a VGA drivert, holott senki se kérte meg rá... friss Win telepítésnél nem szabad a hálókábelt sem bedugni, mert lazán behúz olyan drivereket, amiket nem kéne. Jön a barkácsolás a registryben meg mindenféle eldugott helyen, hogy NEM nem kérek frissítést, köszönöm!
Ezzel szemben a Linuxban a driverek benne vannak a kernelben.Hogy a búbánatba ne lenne atomstabil , ha egy nyamvadt programot nem telepítesz rá?
Akkor az user error lesz.
Látod? Jól látod? Meglepő? Hihetetlen?
Ez az überszar Windows 2016-ban lett telepítve, azóta átesett minden build upgraden,
Láttam Redditen egy user linkelte, hogy a Debianja hány éve van neki feltelepítve. Arra biztosan emlékszem, hogy 10+ éves telepítés volt, többre nem emlékszem.
-
válasz
sh4d0w #98911 üzenetére
Plusz nem dobál fel hiányzó .DLL fájlokról hibaüzeneteket.
Olyankor bezzeg nem segítene, a kék halál érje el.. mert a Windows felhasználóbarátabb, jah... ott is lehet bújni a fórumokat, hogy mi a rák baja van, miért nem akar indulni a program, mert a supporttal ott is kitörölhetem ám. Ja, hogy telepíteni kell valami NET keretrendszert meg DirectX izét? Ja de abból is csak adott verzió felel meg? És azt hol találom? Negyed óra keresgélés a Guglival, mert a M$ oldalán is úgy el van dugva, hogy ihaj, de mellé mindenféle szutyok, harmadrangú szoftvergyűjtöde oldalakat kínálgat a kereső, amik rongyosra vannak pakolva vírusokkal meg malware-rel.
Na ez is tetszik a Linuxban, hogy ha ésszel használod, akkor ilyen nincs. Ott a belső tároló, használjad azt aztán szevasz. Nem kell szüttyögni mindenféle weboldallal.
-
válasz
moleculez #98879 üzenetére
Nem tudom, még egyelőre tesztelgetem egy másik SSD-n. Szuper. Ubuntuhoz hasonlóan új benne a kernel, Waylandon fut, open-source cuccokat pakolgat fel elsősorban, VRMS-sel ránéztem. Csak 3 non-free dolgot és 1 contribot talált... ezek mind CPU microcode cuccok. Snapd-t és cupsot kapásból töröltem róla, UFW-t bekapcsoltam. Rém egyszerű és felhasználóbarát a "Start Menü"-je, az asztalra bármilyen ikon elhelyezhető és rendszerezhető. A kinézete letisztult és igényes. Szinte GUI-val is bármit meg lehet benne oldani, ráadásul kényelmesen. A Zorin Megjelenés is egy egyszerű és fókuszált alkalmazás, amiben testreszabható a kezelőfelület. A rendszer mérete sem veszélyes, bár azért egy Debiannál jóval "dagibb", 10 gigát foglal a root, kb. annyit, mint a Fedora. Amit nem sikerült még kiderítenem, hogy a tálcán jelzi-e valahogy az új frissítések megjelenését, bár elvileg automatikusan felpakolja azokat, illetve tudok-e a tálcára valamilyen kiegészítőket kipakolni? A hőfokok kijelzése nálam fontos szempont.
Ami nem tetszik: alapból telepít flatpakeket, de gondolom ennek oka van a fejlesztők részéről. Másik dolog, ami nem tetszik, hogy használ bizonyos PPA-kat, amik nem tudom, hogy mik? Ránézésre a saját tárolóiknak tűnik...
-
Kipróbáltam ezt a Zorin OS 17.2-t és azt kell mondjam brutáljó... Még a Mintnél is jobban tetszik a kezelőfelülete. Minden kézreesik benne.
-
-
válasz
Warton #98842 üzenetére
A nagy gépemen Debian van, mert azzal úgy vagyok, ha az istennyila is belevág, akkor is mennyen. Azon játékok meg Wine sincs, főleg külső, nem belső tárolóból telepített alkalmazások sem, flatpak, snap abszolút zéró. Azt próbálom egy tiszta rendszerként tartani mindenféle értelemben.
A kisebbik iGPU-s gépemen viszont Linux Mint lesz, abból is a 22, amit most délután akarok feltelepíteni. Alder Lake iGPU-nak talán kelleni fog az új, 6.8-as kernel.
-
Ami viszont még érdekes lehet, hogy a Home könyvtárban sokszor rejtett könyvtárakban maradnak csomagmaradványok olyan mappákban, hogy .local, .cache, .config, stb. ezekből én manuálisan szoktam még eltávolítani dolgokat, de igazából érdemben alig nyersz vele szabad helyet.
-
válasz
vadkörte #98837 üzenetére
Ezekkel a takarítós sz*rokkal Windows alatt is csak a baj volt mindig. CCleaner meg az 10b1t nevű ótvar cég szemetei, amiket takarító eszközként adtak el és az égadta világon semmi haszna nem volt, azon kívül, hogy valami huszadrangú spywaret telepítettél a gépedre és küldte haza az infót rólad.
Az ideiglenesen tárolt fájlokat én Gnome-on belül be tudom állítani, hogy a rendszer adott idő után törölje, így azzal sincs gond. Ugyanígy a szükségtelen vagy elárvult függőségeket ki lehet gyomlálni Synapticban, esetleg sudo dnf autoremove vagy sudo apt autoremove parancsokkal.
Programeltávolítás Debian alapon sudo apt purge --auto-remove *csomagnév* szintén legyalul mindent.
-
válasz
Synaptic #98629 üzenetére
39 fok?
Dolgozik egyáltalán az a processzor?
Zenpowert én nem szoktam felrakni, bár van bennem némi értetlenség vele kapcsolatban. Valami kernelmodult vagy kerneltapaszt rak fel a rendszerre, én meg az ilyeneket nem igazán szeretem. Szerintem van biztonsági kockázata a rendszeremre nézve.
-
válasz
Synaptic #98619 üzenetére
Procihűtésnél fontos a hűtő típusa és a ház szellőzése is. Az 5800X3D-nél az is probléma, hogy a 3D cache nem a legjobb helyre került és hőszigetelőként funkcionál. Nehezebb, de nem lehetetlen hűteni.
UEFI beállításoknál a PBO-t át kell állítani Advancedre, a PBO limitet kikapcsolni, majd a Curve Optimizernél az All Core értéket át kell állítani Negative 30-ra. Ezzel általában stabilan működnek, tehát nem kell külső, harmadik féltől származó szoftver hozzá, hanem UEFI-ben állítható.
-30 CO All Core javít a hőmérsékleteken is. Nekem az 5600X jóval hűvösebb lett tőle, ami a proci várható élettartamára nézve mindenképpen pozitív változás.
-
Van-e értelme a Secure Bootot bekapcsolva hagyni? Nekem eddig még mindig keresztbe tett valamivel...
Szerk.: bár nem is biztos, hogy az a hiba, hanem az új Win10 frissítés miatt szívat... állandóan sbat hiba bootoláskor. Dual bootom van.
-
válasz
moleculez #98543 üzenetére
Szerintem az Ext4 a legstabilabb megoldás, de majd írnak a többiek is.
Ha győzöd kivárni, akkor én úgy szoktam a fájlrendszercserét megoldani, hogy Gnome Disksben töröltetem is a lemezt. Ez teljes adatvesztést okoz, mert tudtommal minden szektort újraír. De lesz egy 0-ról induló lemezed.
-
válasz
moleculez #98540 üzenetére
Ahogy Shadow írta. Ha Windows-zal is akarod olvastatni, akkor NTFS, ha csak Linux, akkor attól függően, hogy mit másolsz rá Ext4 vagy XFS. Az XFS a nagy méretű fájlok mozgatásánál valamivel hatékonyabban működik. Az Ext4 egy jól bejáratott fájlrendszer Linuxokhoz, szerintem a szerverek többsége ezen fut, bár ennek az is lehet az oka, hogy az Ext4 jobb biztonsági funkciókat képes nyújtani.
Nekem szinte minden meghajtóm Ext4-re van formázva, belső, külső, backup, minden. Egy pendrive maradt NTFS-nek a Windows átjárhatóság miatt.
-
válasz
tordaitibi #98500 üzenetére
Meg még rajta kívül 5223 nevenincs disztrócska próbálkozás.
Erről szól az openszósz. Bárki(k)nek lehet egy ötlete, amivel indíthat egy projektet. Én, amit eddig láttam felhasználói szinten, azok nem nagy dolgok. Sok ilyen one-man disztrónál a különbség a fődisztróhoz képest, hogy más dolgokat raknak bele előretelepítve... Na pl. ezért szerintem teljesen felesleges ezekkel foglalkozni, kvázi semmi újat nem tudnak nyújtani egy új háttérképen, pár előretelepített csomagon, meg grafikai szemfényvesztésen kívül. Igen, ezek jó eséllyel később kihalnak. Ezekben késnek a biztonsági frissítések, keverik sokszor a különböző disztrók tárolóit, beleraknak PPA-kat meg ilyen ellenőrizhetetlen szarokat... Döntse el mindenki magának, hogy kell-e ez neki.
Bakker összelapátolok egy bugyilila színvilágú KDE valamit, telepakolom baromságos szoftverekkel előtelepítve és ráhúzom valamelyik fő disztróra.
Ennyi, ugyanezt írtam le előbb. Semmi újdonság, csak a grafikai humbug. A bugyililáról jut eszembe: [link] Ez is egy háromszázharminckettedik Debian klón. Lehet vannak benne újdonságok, de azért a Debianhoz nem lehet hasonlítani.
-
Figy, nem egy nagy történet feltelepíteni egy VLC-t, főleg a Debian alapú rendszereknél. Terminál megnyit majd:
sudo apt update
sudo apt install vlc ffmpegEnnyi. Ha félsz a termináltól, akkor fel se rakd a Linuxot, mert nem neked való. A terminál nem egy hátrány a Linuxban, hanem egy funkció. Már a Win11-ben is lehet a parancssorban hasznos dolgokat csinálni.
-
válasz
urandom0 #98486 üzenetére
Én egyszer kipróbáltam. Nem volt vele gond, de pont az a baj, amit CPT is írt, hogy késnek a frissítések. Azért a Fedoránál nem szarral gurítanak, ott áll mögötte a Red Hat és az IBM.
Ha választanom kellene, hogy Nobara vagy Fedora, akkor egyértelműen az utóbbira tenném a voksom, még akkor is, ha valamennyire kézzel utána kellene hangolnom, hogy játékra alkalmas legyen.
Egy Steamet feltelepíteni nem nagy ügy, vagy egy Nvidia drivert, azért én egy garázsdisztrót nem töltök le.
-
válasz
#63718632 #98477 üzenetére
Oké, meg ne sértődj, hogy válaszoltam.
Én Ext4-gyel is telepítettem Fedorát, azzal is megy Debianszerűen partícionálva. Az alapértelmezettet érdemes elfogadni, amit az Anaconda kínál. BTRFS-en a subvolumeok is be vannak állítva, a home méretével sem kell szórakozni.
-
válasz
tordaitibi #98449 üzenetére
A Windows 10-ben is vannak még mindig bugok, pedig közel 10 éves rendszer és fejlesztők ezrei dolgoznak rajta. Nem kell ilyen apróságokon kiakadni.
Ott a szintén közel 10 éves Ubuntud, akkor használd azt.
Az biztosan jobb, mint egy friss Mint.
-
válasz
sh4d0w #98409 üzenetére
Hiába, a vén spirálost nem lehet megunni! Mondjuk egy dolog meglepett. Próbálok kicsit jobban belemélyedni a rendszerbe, ChatGPT nagy segítség ebben. Nézegettem, hogy a Firefoxnak nincs alapértelmezetten beállított AppArmor profilja, amit nem teljesen értek, hogy miért, hiszen a böngésző egy kritikus pont a biztonság szempontjából... De a LibreOfficenak meg a PDF olvasónak van...
user@debian:~$ sudo aa-status
[sudo] user jelszava:
apparmor module is loaded.
25 profiles are loaded.
23 profiles are in enforce mode.
/usr/bin/evince
/usr/bin/evince-previewer
/usr/bin/evince-previewer//sanitized_helper
/usr/bin/evince-thumbnailer
/usr/bin/evince//sanitized_helper
/usr/bin/freshclam
/usr/bin/man
/usr/lib/NetworkManager/nm-dhcp-client.action
/usr/lib/NetworkManager/nm-dhcp-helper
/usr/lib/connman/scripts/dhclient-script
/usr/lib/cups/backend/cups-pdf
/usr/sbin/cups-browsed
/usr/sbin/cupsd
/usr/sbin/cupsd//third_party
/{,usr/}sbin/dhclient
libreoffice-senddoc
libreoffice-soffice//gpg
libreoffice-xpdfimport
lsb_release
man_filter
man_groff
nvidia_modprobe
nvidia_modprobe//kmod
2 profiles are in complain mode.
libreoffice-oosplash
libreoffice-soffice
0 profiles are in kill mode.
0 profiles are in unconfined mode.
2 processes have profiles defined.
2 processes are in enforce mode.
/usr/sbin/cups-browsed (2898)
/usr/sbin/cupsd (956)
0 processes are in complain mode.
0 processes are unconfined but have a profile defined.
0 processes are in mixed mode.
0 processes are in kill mode.
user@debian:~$ -
Durván fél év Fedora után visszaraktam a Debiant. Ez van, hiányzott.
-
Nekem még Fedorán nem volt fagyás, sem Debian alatt. Nem lehet, hogy valami kiegészítő okozza?
-
-
válasz
Warton #98348 üzenetére
Attól még a Nouveau-nak dolgoznia kellene, csak jóval gyengébb teljesítménnyel, mint a gyári Nvidia driverrel. Én egy GT 610-zel használtam egy darabig Mintet, azzal nem volt gondom.
Szerk.: még annyit, hogy, ha tényleg nagyon régi a kártya, akkor elég neki a Nouveau, mert az már előrébb jár mint azok a tényleg kőrégi driverek, amiket még anno az Nvidia utoljára kiadott hozzájuk 10+ éve.
-
válasz
tordaitibi #98336 üzenetére
Fiókban "rohadó" hardvernek semmi értelme, minél előbb el kell adni, mert a számtech cuccoknak gyorsan avul az értéke. Ha tuti nem fogod már használni, csak jóból írom, többet ér eladni.
-
válasz
szbalogh #98259 üzenetére
Szia,
Bár nem a kérdésedre válaszolok, bocsánat, ha feleslegesen zavarlak vele.
Ha a Rockyt asztali célra szeretnéd használni, nem pedig szervernek, akkor én a Fedorát jobban ajánlom. Ugyanúgy RHEL alapokon nyugszik, viszonylag új csomagok vannak benne, előre van kalibrálva, nincs vele firmwares probléma, automaticke felismer mindent.
-
-
válasz
Balerik #98191 üzenetére
A Blizzardos játékokhoz megint Lutris kell. Ha Debianról akarsz játszani vele, akkor első lépésnek szükség lesz a WineHQ tárolójára, mert a Debianos csomagok öregek és hiányoznak bizonyos függőségek. Itt írja a Wine telepítését Debianra: [link]
Lépések sorban:
sudo dpkg --add-architecture i386sudo mkdir -pm755 /etc/apt/keyrings
sudo wget -O /etc/apt/keyrings/winehq-archive.key https://dl.winehq.org/wine-builds/winehq.keysudo wget -NP /etc/apt/sources.list.d/ https://dl.winehq.org/wine-builds/debian/dists/bookworm/winehq-bookworm.sources
sudo apt update
sudo apt install --install-recommends winehq-stable
Ha ez megvan, akkor jöhet a Lutris. Emlékeim szerint annál nem szükséges a külső repót hozzáadni, elég a Debian tárolóiból feltelepíteni.
Eddig emlékszem... A lényeg, hogy innen már valahogy fel tudod telepíteni a Battle.netet, majd azon keresztül a Blizzardos játékokat. Talán ez a videó segít: [link]
Közben megnéztem a videót... kőegyszerű és beugrottak az emlékek is. A Bottlest meg a flatpak hülyeségeket már nem szükséges felrakni, hogy működjön.
-
-
válasz
Balerik #98186 üzenetére
Hogy őszinte legyek én nem váltanám ki, ha nem muszáj, mert a Windows kínlódásmentesebb játék szempontjából, plusz vannak olyan érdekes dolgok, mint a Wine, amit biztos ismersz. A Wine-nak semmi keresnivalója a hétköznapi user számítógépén, pedig a játékosok előszeretettel telepítik fel azt.
A Wine elvileg képes felcsatolni az egész fájlrendszert (még a rootot és a home-ot is), szóval, ha elindítasz a Linuxos gépeden egy Windowsos malwaret, az ugyanúgy hozzá fog férni mindenhez és akár a személyes adataidat is letitkosíthatja, mint a WannaCry. Ha hülyeséget írtam volna, kérlek javítsatok ki. Ne keverjük a Windowst meg a Linuxot, mert abból jó biztosan nem fog születni.
Debian 12-n én is játszottam sokáig, de az öreg csomagok miatt nem igazán alkalmas rá. A Kapitány által megemlített PopOS még jobb választás lehet.
Szerk.: írod, hogy AMD kártyád van, az meg alapból támogatva van szerintem minden disztrón.
-
válasz
Balerik #98183 üzenetére
Szia,
Én Fedorát javaslok. Játszottam rajta Steamen keresztül és Blizzardos játékokat is (World of Warcraft, Starcraft 2, Warcraft 3). Viszonylag új csomagokat tartalmaz, új kernelt, új Mesa drivereket, jó a teljesítménye, stabil a működése, nagy a felhasználói közössége. Kínlódásmentes a használata is.
Mennyire vagy képben a beállításokkal? Egy "kicsit" máshogy működik az egész történet, mint Windows alatt.
-
válasz
urandom0 #98163 üzenetére
Közben kukáztam a 'csába. Felraktam inkább az MC-t, az már nem mai gyerek, csak stabilabb.
Addig-addig szórakoztam a külső merevlemez házzal, hogy úgy néz ki rájöttem a hiba okára... Szerintem az alaplapom. A hátsó I/O USB 3.0 portok nem működnek rendesen a HDD-vel, vagy telejsítményteszt, vagy hosszabb írás során megszakad a kapcsolat a lemezzel. Ugyanez az előlapi USB 3.0-n nem fordult elő, pedig vagy 4x leellenőriztem tegnap. Kipróbáltam másik gépen is az írást, ott is működött az USB 3.0-n.
Szóval szerintem alaplap... Még valami BIOS beállítást megpróbálok eszközölni, de szerintem elengedem. Így is jól használható kis cucc.
-
Üdv,
Erre van tippetek, hogy mi lehet?
[ 3823.278495] gnome-commander[3562]: segfault at a ip 00007f4b5c37f9b1 sp 00007ffdfabb99b8 error 4 in libgobject-2.0.so.0.8000.3[7f4b5c351000+38000] likely on CPU 1 (core 1, socket 0)
Dmesg -w hozta fel. A Gnome Commander pedig szó nélkül bezárt.
-
lsusb-vel kiolvastam, erről az eszközről van szó:
Bus 001 Device 009: ID 2109:0715 VIA Labs, Inc. VL817 SATA Adaptor
lsusb -t kimenete:
Port 005: Dev 009, If 0, Class=Mass Storage, Driver=uas, 480M
Elvileg itt valami usb-storagenek vagy minek kellene lennie, akkor nem szarakodna velem. Dmesgbe belenéztem, szórja az I/O error üzeneteket arra a lemezre, amelyik az említett külső házban van.
-
Óriási slamasztikában vagyok. Vettem egy jó kis külső HDD házat, de nem tudom használni, mert egy bizonyos írásmennyiség után megszakad a kapcsolat a házban lévő merevlemezzel... USB 3-as portból próbálkoztam, aztán olvastam valami olyasmit a neten, hogy valami UAS drivert le kell tiltani a kernelben, hogy működjenek az ilyen eszközök... ez komoly?
Amúgy ezt vettem és oltári jó cucc lenne... ha működne. -
Kajak lefejelem a Double Commandert, mi a túró baja van? Nem engedi felülírni a fájlokat, majd kifagy. Többször egymás után. A nevenincs Gnome Commander meg szó nélkül másol. Még a Nautilus se szól egy szót se. Hihhhetetlennn.
-
-
válasz
tordaitibi #98019 üzenetére
Én is használok e-mailes appot, de csak a Gmailhoz. A többinél vagy nincs app, vagy nem éri meg felrakni.
-
válasz
urandom0 #98020 üzenetére
Linux elterjedtsége csak akkor fog növekedni, ha a Windowst annyira elszarják, hogy tényleg használhatatlan lesz.
Én nem tartok ettől, hiszen a népszerűsége már 30 éve töretlen. Plusz ott vannak a visszatérő és megoldatlan problémák, amik már évek óta nem változtak, vagy olyan lassan változnak, hogy a Windows-zal nem tudnak lépést tartani. Szerintem ezek a problémák:
- A Windows előretelepítetten érkezik rengeteg gépre.
- Hardvertámogatás problémás.
- Túl sokféle csomagtípus.
- Túl sokféle disztribúció, a kezdők elvesznek a választékban.
- Sok kulcsfontosságú szoftver csak Windowsra van megírva, Linuxra nem.
- A Windows infrastruktúra ki van épülve, míg a Linux nem.
- Általános iskolától kezdve az oktatásban csak a Windows szerepel, a Linux nem.
- Linux rendszergazdák alkalmazása drágább a cégeknek.
- Az ingyenes Linuxoknál nincs support, képtelen vagy fórumokat látogatni és külföldi anyagokat olvasgatni, ha tanulni akarsz.
- A kényelmes és felhasználóbarát grafikus kezelőfelület sok helyen hiányzik.
- Inkább olyanoknak való, akikben van fogékonyság a számtech dolgok iránt. -
válasz
tordaitibi #98008 üzenetére
Ott van a Sidben a legújabb csomag: [link] Még annál is újabb, mint, ami Fedora 40-ben van. [link] Oké, hogy megbeszéltétek, csak én is leírom, hogy nem a Debiannal van gond, azt így találták ki, hogy régi csomagok legyenek benne. Vannak olyan disztrók is, amik a Sid csomagjaira épülnek, de azokat meg hosszú távon nem mondják túl biztonságosnak használni. A közelmúltban megesett xz fiaskónál is Debian Sid alatt vette észre az illető a backdoort.
Még, ha 22.04-es Ubuntut rakod fel, annak is a backportjában benne van a legújabb yt-dlp. [link]
-
válasz
tordaitibi #98000 üzenetére
Hanem hogy elavult 3 éves csomagokkal van tele a gyári tárolója minimum 3 disztrónak. Mivel nemrég ennyit próbáltam ki.
Akkor talán ne LTS disztrókon próbálkozz, mert nekem Fedorán semmi bajom vele. Az csak mellékes, hogy totál illegális az egész szoftver. -
válasz
tordaitibi #97996 üzenetére
a W7 x64 (ami lejárt lemez 11 éve), kompromisszumokkal de használható operációs rendszer jelenleg 2024-ben.
Így van. A kompromisszum az az, hogy nem mész fel vele a netre.2024-ben semmi értelme neki, kivéve, ha valami olyan programot futtatsz offline, ami nem lett semmi másra megírva. Állítólag az egészségügyben még vannak ilyenek, iparban meg XP.
-
Komolyan 35 megán vagy kiadakva? Amikor egy 1 terás NVMe SSD 20k forint körül megkapható??? Nemá... Lemaradtál 30 évet? Fejlődött azóta a technika nem keveset. -
Feltelepítettem a Fedora Workstationt (az alap zászlóshajó Gnome verzió) újra és immáron kifejezetten ügyeltem rá, hogy csak is kizárólag GTK-n megírt csomagok kerüljenek fel rá. Igen széleskörű csomagválaszték van GTK-ra is megírva, amiből lehet válogatni, érdeklődő fórumozók kedvéért becsatolom ide ezt a szép "kis" listát: [link] Az alap Gnome csomagok is természetesen lefednek szinte majdnem minden igényt: [link]
Lényegében ugyanazt értem el, mint előtte, de most egyetlen különbséget azért véltem felfedezni. Képnézegetőnek Shotwellt használok és korábban fénykép módosítás, majd mentést követően belefutottam egy grafikai bugszerűségbe. A kép nem mentődött el rendesen, többször megkérdezte a Shotwell, hogy akarom-e menteni, majd a kép előnézete is torzítva jelent meg. Ezt nem tudom hová tenni, hogy valami angolosan
package collision
(csomag ütközés?) miatt fordulhatott-e elő, vagy pedig egy alap bug volt, ami azóta javítva lett? Nem tudom, viszont reggel egyelőre ez most elmaradt. Délután még próbálom részletesebben tesztelni.Ami viszont furcsa volt, - de szerintem csak nekem, laikusnak az - hogy telepítést követően az első dnf update behúzott QT5 csomagokat is. Ez gondolom azért lehetett, hogy a szoftverfejlesztéshez szükséges alap csomagokat felrakja a rendszer magának. A Fedorát tudtommal elsősorban programozóknak írták meg, azt követően pedig hétköznapi júzereknek.
-
Értem a szándékodat, meg a magyarázatot is, de igazából most szerinted mit csináljak, ha nincs más alternatíva? Ez van. Flatpakot se Snapot nem fogok feltelepíteni, akkor maradnak a QT-s csomagok. Fedora Workstation alapból Gnome-mal jön, amiből hiányoznak olyan fontos dolgok, mint egy normális videószerkesztő (pl. Kdenlive - QT), vagy egy alap rajzolóprogram (pl. Kolorpaint - szintén QT), vagy éppen a telefonnal való összeköttetés (KDE Connect).
A KDE nekem nem jön be, nem akarom használni, így marad a csomagkeverés. Mint írtam is, nekem ebből bajom még nem volt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Hatalmas kedvezménnyel nyit az Ulefone új csúcsmodellje
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Sorozatok
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Béta iOS-t használók topikja
- Háztartási gépek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i3-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" HD I W10 I HDMI I Cam I Gari!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Intel Processzorok sok db : Xeon E5-1620V3, Pentium G4400T, i3 6100, i3-4130, i3-2140T
- Eladó Lenovo ThinkCentre M910q i7 16GB / 12 hó jótállás
- DELL Latitude 7340 i7-1365U 16GB 512GB 13.3" FHD+ TouchScren 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest