- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- One mobilszolgáltatások
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Csúcstámadó és kompakt tablet is érkezett a Xiaomitól
- Yettel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ezt csak azért osztom meg, mert, ha még nem szörnyűlködtetek ma semmin, akkor itt a lehetőség.
-
válasz
szbalogh #98259 üzenetére
Szia,
Bár nem a kérdésedre válaszolok, bocsánat, ha feleslegesen zavarlak vele.
Ha a Rockyt asztali célra szeretnéd használni, nem pedig szervernek, akkor én a Fedorát jobban ajánlom. Ugyanúgy RHEL alapokon nyugszik, viszonylag új csomagok vannak benne, előre van kalibrálva, nincs vele firmwares probléma, automaticke felismer mindent.
-
-
válasz
Balerik #98191 üzenetére
A Blizzardos játékokhoz megint Lutris kell. Ha Debianról akarsz játszani vele, akkor első lépésnek szükség lesz a WineHQ tárolójára, mert a Debianos csomagok öregek és hiányoznak bizonyos függőségek. Itt írja a Wine telepítését Debianra: [link]
Lépések sorban:
sudo dpkg --add-architecture i386sudo mkdir -pm755 /etc/apt/keyrings
sudo wget -O /etc/apt/keyrings/winehq-archive.key https://dl.winehq.org/wine-builds/winehq.keysudo wget -NP /etc/apt/sources.list.d/ https://dl.winehq.org/wine-builds/debian/dists/bookworm/winehq-bookworm.sources
sudo apt update
sudo apt install --install-recommends winehq-stable
Ha ez megvan, akkor jöhet a Lutris. Emlékeim szerint annál nem szükséges a külső repót hozzáadni, elég a Debian tárolóiból feltelepíteni.
Eddig emlékszem... A lényeg, hogy innen már valahogy fel tudod telepíteni a Battle.netet, majd azon keresztül a Blizzardos játékokat. Talán ez a videó segít: [link]
Közben megnéztem a videót... kőegyszerű és beugrottak az emlékek is. A Bottlest meg a flatpak hülyeségeket már nem szükséges felrakni, hogy működjön.
-
-
válasz
Balerik #98186 üzenetére
Hogy őszinte legyek én nem váltanám ki, ha nem muszáj, mert a Windows kínlódásmentesebb játék szempontjából, plusz vannak olyan érdekes dolgok, mint a Wine, amit biztos ismersz. A Wine-nak semmi keresnivalója a hétköznapi user számítógépén, pedig a játékosok előszeretettel telepítik fel azt.
A Wine elvileg képes felcsatolni az egész fájlrendszert (még a rootot és a home-ot is), szóval, ha elindítasz a Linuxos gépeden egy Windowsos malwaret, az ugyanúgy hozzá fog férni mindenhez és akár a személyes adataidat is letitkosíthatja, mint a WannaCry. Ha hülyeséget írtam volna, kérlek javítsatok ki. Ne keverjük a Windowst meg a Linuxot, mert abból jó biztosan nem fog születni.
Debian 12-n én is játszottam sokáig, de az öreg csomagok miatt nem igazán alkalmas rá. A Kapitány által megemlített PopOS még jobb választás lehet.
Szerk.: írod, hogy AMD kártyád van, az meg alapból támogatva van szerintem minden disztrón.
-
válasz
Balerik #98183 üzenetére
Szia,
Én Fedorát javaslok. Játszottam rajta Steamen keresztül és Blizzardos játékokat is (World of Warcraft, Starcraft 2, Warcraft 3). Viszonylag új csomagokat tartalmaz, új kernelt, új Mesa drivereket, jó a teljesítménye, stabil a működése, nagy a felhasználói közössége. Kínlódásmentes a használata is.
Mennyire vagy képben a beállításokkal? Egy "kicsit" máshogy működik az egész történet, mint Windows alatt.
-
válasz
urandom0 #98163 üzenetére
Közben kukáztam a 'csába. Felraktam inkább az MC-t, az már nem mai gyerek, csak stabilabb.
Addig-addig szórakoztam a külső merevlemez házzal, hogy úgy néz ki rájöttem a hiba okára... Szerintem az alaplapom. A hátsó I/O USB 3.0 portok nem működnek rendesen a HDD-vel, vagy telejsítményteszt, vagy hosszabb írás során megszakad a kapcsolat a lemezzel. Ugyanez az előlapi USB 3.0-n nem fordult elő, pedig vagy 4x leellenőriztem tegnap. Kipróbáltam másik gépen is az írást, ott is működött az USB 3.0-n.
Szóval szerintem alaplap... Még valami BIOS beállítást megpróbálok eszközölni, de szerintem elengedem. Így is jól használható kis cucc.
-
Üdv,
Erre van tippetek, hogy mi lehet?
[ 3823.278495] gnome-commander[3562]: segfault at a ip 00007f4b5c37f9b1 sp 00007ffdfabb99b8 error 4 in libgobject-2.0.so.0.8000.3[7f4b5c351000+38000] likely on CPU 1 (core 1, socket 0)
Dmesg -w hozta fel. A Gnome Commander pedig szó nélkül bezárt.
-
lsusb-vel kiolvastam, erről az eszközről van szó:
Bus 001 Device 009: ID 2109:0715 VIA Labs, Inc. VL817 SATA Adaptor
lsusb -t kimenete:
Port 005: Dev 009, If 0, Class=Mass Storage, Driver=uas, 480M
Elvileg itt valami usb-storagenek vagy minek kellene lennie, akkor nem szarakodna velem. Dmesgbe belenéztem, szórja az I/O error üzeneteket arra a lemezre, amelyik az említett külső házban van.
-
Óriási slamasztikában vagyok. Vettem egy jó kis külső HDD házat, de nem tudom használni, mert egy bizonyos írásmennyiség után megszakad a kapcsolat a házban lévő merevlemezzel... USB 3-as portból próbálkoztam, aztán olvastam valami olyasmit a neten, hogy valami UAS drivert le kell tiltani a kernelben, hogy működjenek az ilyen eszközök... ez komoly?
Amúgy ezt vettem és oltári jó cucc lenne... ha működne. -
Kajak lefejelem a Double Commandert, mi a túró baja van? Nem engedi felülírni a fájlokat, majd kifagy. Többször egymás után. A nevenincs Gnome Commander meg szó nélkül másol. Még a Nautilus se szól egy szót se. Hihhhetetlennn.
-
-
válasz
tordaitibi #98019 üzenetére
Én is használok e-mailes appot, de csak a Gmailhoz. A többinél vagy nincs app, vagy nem éri meg felrakni.
-
válasz
urandom0 #98020 üzenetére
Linux elterjedtsége csak akkor fog növekedni, ha a Windowst annyira elszarják, hogy tényleg használhatatlan lesz.
Én nem tartok ettől, hiszen a népszerűsége már 30 éve töretlen. Plusz ott vannak a visszatérő és megoldatlan problémák, amik már évek óta nem változtak, vagy olyan lassan változnak, hogy a Windows-zal nem tudnak lépést tartani. Szerintem ezek a problémák:
- A Windows előretelepítetten érkezik rengeteg gépre.
- Hardvertámogatás problémás.
- Túl sokféle csomagtípus.
- Túl sokféle disztribúció, a kezdők elvesznek a választékban.
- Sok kulcsfontosságú szoftver csak Windowsra van megírva, Linuxra nem.
- A Windows infrastruktúra ki van épülve, míg a Linux nem.
- Általános iskolától kezdve az oktatásban csak a Windows szerepel, a Linux nem.
- Linux rendszergazdák alkalmazása drágább a cégeknek.
- Az ingyenes Linuxoknál nincs support, képtelen vagy fórumokat látogatni és külföldi anyagokat olvasgatni, ha tanulni akarsz.
- A kényelmes és felhasználóbarát grafikus kezelőfelület sok helyen hiányzik.
- Inkább olyanoknak való, akikben van fogékonyság a számtech dolgok iránt. -
válasz
tordaitibi #98008 üzenetére
Ott van a Sidben a legújabb csomag: [link] Még annál is újabb, mint, ami Fedora 40-ben van. [link] Oké, hogy megbeszéltétek, csak én is leírom, hogy nem a Debiannal van gond, azt így találták ki, hogy régi csomagok legyenek benne. Vannak olyan disztrók is, amik a Sid csomagjaira épülnek, de azokat meg hosszú távon nem mondják túl biztonságosnak használni. A közelmúltban megesett xz fiaskónál is Debian Sid alatt vette észre az illető a backdoort.
Még, ha 22.04-es Ubuntut rakod fel, annak is a backportjában benne van a legújabb yt-dlp. [link]
-
válasz
tordaitibi #98000 üzenetére
Hanem hogy elavult 3 éves csomagokkal van tele a gyári tárolója minimum 3 disztrónak. Mivel nemrég ennyit próbáltam ki.
Akkor talán ne LTS disztrókon próbálkozz, mert nekem Fedorán semmi bajom vele. Az csak mellékes, hogy totál illegális az egész szoftver. -
válasz
tordaitibi #97996 üzenetére
a W7 x64 (ami lejárt lemez 11 éve), kompromisszumokkal de használható operációs rendszer jelenleg 2024-ben.
Így van. A kompromisszum az az, hogy nem mész fel vele a netre.2024-ben semmi értelme neki, kivéve, ha valami olyan programot futtatsz offline, ami nem lett semmi másra megírva. Állítólag az egészségügyben még vannak ilyenek, iparban meg XP.
-
-
Komolyan 35 megán vagy kiadakva? Amikor egy 1 terás NVMe SSD 20k forint körül megkapható??? Nemá... Lemaradtál 30 évet? Fejlődött azóta a technika nem keveset. -
Feltelepítettem a Fedora Workstationt (az alap zászlóshajó Gnome verzió) újra és immáron kifejezetten ügyeltem rá, hogy csak is kizárólag GTK-n megírt csomagok kerüljenek fel rá. Igen széleskörű csomagválaszték van GTK-ra is megírva, amiből lehet válogatni, érdeklődő fórumozók kedvéért becsatolom ide ezt a szép "kis" listát: [link] Az alap Gnome csomagok is természetesen lefednek szinte majdnem minden igényt: [link]
Lényegében ugyanazt értem el, mint előtte, de most egyetlen különbséget azért véltem felfedezni. Képnézegetőnek Shotwellt használok és korábban fénykép módosítás, majd mentést követően belefutottam egy grafikai bugszerűségbe. A kép nem mentődött el rendesen, többször megkérdezte a Shotwell, hogy akarom-e menteni, majd a kép előnézete is torzítva jelent meg. Ezt nem tudom hová tenni, hogy valami angolosan
package collision
(csomag ütközés?) miatt fordulhatott-e elő, vagy pedig egy alap bug volt, ami azóta javítva lett? Nem tudom, viszont reggel egyelőre ez most elmaradt. Délután még próbálom részletesebben tesztelni.Ami viszont furcsa volt, - de szerintem csak nekem, laikusnak az - hogy telepítést követően az első dnf update behúzott QT5 csomagokat is. Ez gondolom azért lehetett, hogy a szoftverfejlesztéshez szükséges alap csomagokat felrakja a rendszer magának. A Fedorát tudtommal elsősorban programozóknak írták meg, azt követően pedig hétköznapi júzereknek.
-
Értem a szándékodat, meg a magyarázatot is, de igazából most szerinted mit csináljak, ha nincs más alternatíva? Ez van. Flatpakot se Snapot nem fogok feltelepíteni, akkor maradnak a QT-s csomagok. Fedora Workstation alapból Gnome-mal jön, amiből hiányoznak olyan fontos dolgok, mint egy normális videószerkesztő (pl. Kdenlive - QT), vagy egy alap rajzolóprogram (pl. Kolorpaint - szintén QT), vagy éppen a telefonnal való összeköttetés (KDE Connect).
A KDE nekem nem jön be, nem akarom használni, így marad a csomagkeverés. Mint írtam is, nekem ebből bajom még nem volt.
-
Soha semmilyen összeakadásom nem volt, pedig Gnome alatt is használok KDE-s alkalmazásokat, mivel nincs más GTK-s alternatíva.
-
A ClamAV megbízhatóságáról... Kíváncsiságból lefuttattam a USR mappán. 137 darab false positive, mind a LibreOffice makróira mutat.
-
válasz
paolinho #97885 üzenetére
Volt egy ilyen gyanúm, mert a Nemo eleve látta nálad a NAS-t. Talán itt lesz segítség: [link] Idézem:
Q: Can I get access to network resources like in Nautilus or Thunar?
A: Yes, DC can use GVfs. GVfs supports many protocols: NFS, SMB, FTP, SFTP, WebDAV, MTP, mobile phones (Windows, Android, Apple), media players and other.
First, packages gvfs, gvfs-backends and gvfs-fuse should be installed. Keep in mind that some distributions have not packages gvfs-backends and gvfs-fuse, because they are part of package gvfs, or it can be several packages with names gvfs-backends-* or gvfs-*.
Now insert GVfs path in the address bar: click by right mouse button at address bar to edit it (or call internal command cm_EditPath).
For example, access to
FTP:
ftp://ftpuser@ftpserver
SMB:smb://servername/sharename/
WebDAV:davs://servername
For a list of supported protocols, see the GVfs documentation.
Well, for access to FTP (for SSH+SCP too) and SMB you can use default WFX plugins FTP and Samba.
-
válasz
paolinho #97881 üzenetére
Csak tippelni tudok, bár nem derült ki, hogy milyen rendszerről van szó. Debianon futottam már bele olyanba XFCE-n, hogy a Thunar nem látta a NAS-t, ott a "gvfs-backends" csomag telepítése megoldotta a dolgot.
Ha Debian alapú rendszert használsz, akkor érdemes lehet erre rákeresni, hogy telepítve van-e? Bár lehet, hogy a Double Commander más tészta, nem tudom.
-
Hétköznapi usernek ez a BitLocker dolog szerintem egy szükségtelen kínlódás, viszont egy fejlesztőnek biztosan mások a szükségletei, ott még megértem. Ez a dual boot is annyi sebből vérző történet, én is gondolkoztam már sok mindenen, hogy mivel lehetne kiváltani, főként hardveres oldalról.
Jelenleg két m.2 SSD van a gépben, egy Fedorás és egy Win10-es. Alternatív megoldásként egy 3,5" vagy 5,25" baybe beépíthető mobil rack, pl.: [link] Ebben szabadon cserélhetőek az SSD-k, akár több rendszerrel is. Nyilván ez egy drága megoldás, viszont az esélye, hogy bármi, bármivel összeakad kereken nulla. 120 gigás satás SSD-ket már pár ezerért kapni Aprón.Cserélhető külső SSD-s M.2 ház. Jelenleg van egy ilyenem: [link] Nagyon jó cucc, gyorsan cserélhetőek benne a meghajtók, viszont egyelőre még ez is drága történet. Olcsón kis tárhelyű SSD-ket könnyen be lehet szerezni, viszont nagyobb adat tárolásához megint kell egy gazdagép, vagy egy NAS, ami megint pénz.
Nem tudom mi lenne a legjobb.
-
válasz
tordaitibi #97855 üzenetére
Nem tudom, mindenesetre már a snapet is környékeztem tegnap, mert elég jó a szoftverválasztéka. A flatpak viszont népszerűbb, így nyilván az felé húzok. Több ember használja, több figyelmet kap, ami jó dolog.
-
válasz
tordaitibi #97850 üzenetére
Mi baj lenne belőle?
Tudod hányan használják így? A Flatpaké a jövő, nagyon úgy nézki. Olyan rendszerekre is fel tudsz rakni vele fontos csomagokat, amikre más módon korlátozottak a lehetőségek, pl. Enterprise Linuxok, Immutable disztrók és a Debian Stable. A Red Hatnek és a Fedorának saját flatpak tárolói vannak.
A Debian népszerűségén NAGYON sokat dobott, hogy végre a non-free firmwarek mellett betették a disztróba a flatpakeket is.
-
Felraktam a minigépre egy Alma Linuxot és beállítottam neki a dnf-automaticot. Elméletileg most már rendben vannak a frissítések, be van állítva a timer is, nem kell hozzányúlni a géphez, csak használni. Szeretem, ha egy rendszer szinte gondozás mentesen beállítható. Nincs folyamatosan útban, csak megy a háttérben, én meg használom, kb. mint egy Android telefont. Az Alma régebbi csomagjai miatt nem igazán tartok az XZ-hez hasonló fiaskóktól sem.
-
-
válasz
tompa torma #97796 üzenetére
Van neki minimalja? Azt úgy hívják, hogy Debian.
-
-
válasz
paolinho #97766 üzenetére
Szerintem az MX Linux nem kezdőknek való, ez mellett ipari mennyiségű bloat van benne, ami önmagában nem probléma, engem viszont zavar. Biztos vagyok benne, hogy olyan csomagok is előtelepítve jönnek vele, amiket soha nem fogsz használni és általában egy rendszer annál sérülékenyebb, minél több felesleges dolog van rá telepítve.
A Mint Cinnamon szerintem kezdésnek jó. Én a Gnome alapú rendszereket szerettem meg, de az LGA775-ös gépemen pl. Linux Mint van, a kis méretű monitorhoz teljesen jól passzol a Cinnamon.
Viszont egy dologgal nem sikerült dűlőre jutnom, mégpedig az Epson L3256-os nyomtatómmal történő kommunikáció.
Nekem egy Epson fotószkennerem van. Szomorúan vettem tudomásul, hogy bár az Epson biztosít Linuxos telepítőt a honlapján a saját szkennereihez, viszont a Linuxos csomag kevesebbet tud, mint a Windowsos. Alacsonyabb felbontáson tud szkennelni, gyengébb minőségben. Nem tudom, hogy a nyomtatóknál mi a helyzet, csak infónak osztottam meg, egyébként Fedora van a gépemen.
-
Felraktam a Q4OS 32 bites verzióját Trinity desktoppal. Azt kell mondjam, hogy jó kis rendszer. Mind megjelenésben, mind funkciókban próbál hajazni az XP korszakra, a csomagtelepítő is olyan, mintha egy valamilyen Windows installert indítanál.
Délután azért ezt is legyalulom és kap egy Debiant LXDE-vel. Most olvastam, hogy valószínűleg a Debian is ejteni fogja hamarosan a 32 bites architektúrát, lehet, hogy a jövőre megjelenő Trixieben már nem lesz benne... ez van, semmi sem tart örökké. -
válasz
moleculez #97746 üzenetére
Nekem muszáj a főgépen egy második SSD-n Win10-et tartani. Néha szükségem van rá, vagy diagnosztikai program, vagy egyéb, Windows alatt fájdalommentesen megoldható feladat miatt.
Nem mondom, hogy olyan hú de öreg vagyok, csak már azt érzem, hogy kezdem megunni a szüttyögést. Ha valami nem megy, akkor én már nem barkácsolgatok, hanem akkor megcsinálom Win alatt oszt' jóvan. Nincsen ebben semmi szentségtörés. -
Kezdem úgy érezni, hogy
minden út Debianba vezet
, főleg régebbi vas esetén. Még mindig szórakozok a 20+ éves laptopommal, eddig a Debian LXDE-vel futott rajta a legjobban, Seamonkeyval a böngészést is beveszi, a FreeDOS is jól fut rajta 1-2 játéktól eltekintve teljesen használható.MX Linux meghal rajta, 1 giga rammal nem tud mit kezdeni. AntiX Linux jó lenne, viszont nem esik a kezemre az IceWM, szerintem abszolút nem userközpontú felület, illetve valami GPG kulcs miatt nem tudom elérni AntiX-ról az MX Linux tárolóit... szarakodtam vele egy darabig, de elengedtem. Ami alapból nem működik normálisan egy rendszeren, azt kár kiadni új kiadásként, ez a fejlesztők szegénységi bizonyítványa.
Q4OS-t megpróbálom délután, hogy mit tud ez a Trinity desktop, meg talán valamikor később még az Alpine Linuxot, viszont már nem nagyon van hangulatom egy megint totál új rendszert beállítgatni, meg megtanulni az új csomagkezelőjét. Lehet felhúzom magam, visszarakom rá a Debiant, aztán ott száradjon meg az egész.
Szerk.: még x64 esetén is úgy érzem, hogy a Debian is kínlódásmentes és nemes egyszerűséggel működik a mindenféle szükségtelen, grafikus szemfényvesztésekkel teleb*szott rendszerekkel szemben, amikből legalább 100 darab szintén a Debianra épül. A Debian 12 azért már jóval másabb, mint a régebbi verziók, főleg, hogy a non-free-firmwarek alapból jönnek a telepítés során.Elég komfortosan érzem magam Fedorán, ehhez a rendszerhez most azért egy darabig lehet nem nyúlok hozzá, mert na. Debian mellett eddig ezzel a rendszerrel vagyok leginkább elégedett. Ez még azt is tudja, hogy az APT-vel ellentétben a DNF nem hagyja benne a rendszerben egy adott csomag függőségeit, ha el akarod távolítani. Egyben leszed mindent, amit felraktál vele. Ennyiből a Flatpak is egy élhető dolog lenne, de annak meg még fejlődnie kellene.
-
válasz
tordaitibi #97658 üzenetére
Másról beszélünk mindketten, én kőöreg gépekről, amelyeknél igenis számít az asztali környezet fajtája, lentebb le is írtam. De ebből a logikából kiindulva a Raspbian is LXDE alapú, az sem véletlenül.
-
válasz
tordaitibi #97650 üzenetére
Én már meg is cáfoltam az állításaidat.
-
Manjaroék is kezdik: Manjaro Immutable Out Now for Community Testing
-
Ubuntu Core, avagy a teljes Snapesedés útján. [link]
Immutable disztróké a jövő?
-
Nem hiszem el, hogy Fedorán nem tudják megoldani a MS-os betűtípusok telepítését... Még RPM Fusion-ról sem lehet behúzni őket. Kénytelen voltam egy Wines gépről átmásolni a betűfájlokat.
Fárasztóak az ilyen szüttyögések.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Apple iPhone X, 256GB, Kártyafüggetlen
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Quadro FX 570 eladó
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest