- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Poco F3 - a mindenes, de nem mindenkinek
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Yettel topik
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- 165 Hz-es panelt tesztel a OnePlus
- Szuperkijelzővel készül a Huawei Mate 80 RS
Hirdetés
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Claudius
tag
válasz
ngabor2 #3032 üzenetére
Sikerült a sun-java telepítése, csak az 1.5 java működik debian alatt a legújabb verzió telepítése nem sikerült.
Megmondom őszintén elég nehezen jöttem rá, hogy kell csinálni, de aztán működött a dolog.
Mégegyszer köszönöm a segítségedet.
Legközelebb ha problémám akad újra jelentkezem, rentgeteg dolgot kell még elsajátítanom. Most olvastam Marcel Gagne Linux rendszerfelügyelet című könyvét, azt hiszem mégegyszer el kell olvasnom. Van szerinted, olyan alapmű amit még feltétlenül tanulmányoznom kéne. -
Claudius
tag
válasz
ngabor2 #3030 üzenetére
Az előbb említetteket amit a kollégák ajánlottak ubuntuba megtettem és még mindig nem működik. Amit a debianról írtál nagyon hasznos számomra mert ezzel is bajom van.
A java letöltési oldalán rpm csomag és egy bin csomag töltheő le az általad említett .sh hol található?
Az az igazság, hogy próbáltam az apt-get insall sun-java6-jre megoldást, de kiírja, hogy nincs ilyen csomag a synaptic csomagkezelőben sincs sun-java.
Nem tudom, hogy csak nekem van ilyen problámam vagy én vagyok egyszerű pedig próbálkozom és nem megy.
Ahogy szokták mondani tanulópénzt meg kell fizetni.
Köszönök minden segítséget. -
Claudius
tag
válasz
ngabor2 #3023 üzenetére
Köszönöm, minjárt van egy következő kérdésem, sem az ubuntuban sem a debianban lévő böngészőben nem működik a sun-java.
Olvastam arról, hogy a firefox könyvtárába be kell egy javas pugint symlinkelni, ezt
hogy kell csinálni?
Másik kérdésem, ha a sun-java bin csomagban van hogyan telepítem debianra, találtam erre is forrásokat csak nem teljesen egyértelmű számomra, mert még ilyet sohasem csináltam.
Köszönöm -
korcsi
veterán
válasz
ngabor2 #3013 üzenetére
lsmod | grep snd: semmi
gstreamer0.10-plugins-bad-multiverse
gstreamer0.10-plugins-good
Meg felraktam ezt is : gstreamer0.8-plugins-multiverse
De nem segített...
Help plíz komplett hangcucc újratelepítés
Előre is köszi!
szerk: ez a komplett hibaüzi: ''A hangerőszabályzó nem talált egyetlen szabályozható elemet és/vagy eszközt sem. Ez vagy azt jelenti, hogy nincsenek telepítve a megfelelő GStreamer bővítmények, vagy azt, hogy nincs egy beállított hangkártyája sem.
Eltávolíthatja a hangerőszabályzót a panelról a hangszóróikon felugró menüjének ''Eltávolítás a panelról'' pontját.''
[Szerkesztve] -
korcsi
veterán
válasz
ngabor2 #3011 üzenetére
Hali!
[link] a linuxosok közül az alsót és a felsőt próbáltam felrakni. De egyik sem hozza létre a modulokat amit be akar tölteni.
we@ubuntu:~/Desktop/realtek-linux-audiopack-3.5-6$ sudo /etc/init.d/alsa-utils stop
* Shutting down ALSA... [ OK ]
we@ubuntu:~/Desktop/realtek-linux-audiopack-3.5-6$ sudo /etc/init.d/alsa-utils start
* Setting up ALSA... [ OK ]
we@ubuntu:~/Desktop/realtek-linux-audiopack-3.5-6$
Majd hangerő szabályzó ikonjára kattintva : ''Nem találhatók hangerőszabályzó GStreamer bővítmények és/vagy eszközök.''
alsa-utils-gui újratelepítése után, dettó...
lspci:
we@ubuntu:~/Desktop/realtek-linux-audiopack-3.5-6$ lspci | grep Audio
00:06.1 Audio device: nVidia Corporation MCP55 High Definition Audio (rev a2)
lsmod:
we@ubuntu:~/Desktop/realtek-linux-audiopack-3.5-6$ lsmod | grep sound
soundcore 8672 0
Kösz a segítséget, akkor se adom felcsak találok vmi megoldást.
-
bambano
titán
válasz
ngabor2 #3005 üzenetére
''Your subscription will entitle you to regular Cedega releases and technical support from our TransGaming staff. As a subscriber you will also have access to our discussion forums and the ability to vote on the games and technologies you want us to work on next.'' a linkedről pastézve.
a hangsúly a you will entitle to technical support kifejezésen van.
Ha kicsit kotorászol a webjükön, megmondják, hogyan lehet cvs-ből letölteni és ha guglizás után elolvasod, hogy eggyel régebbi flex-et kell feltenni a debianra, hogy rendesen leforduljon, akkor lefordítani se fekete mágia.
[link]
ez az az oldal, amire a főoldalról a download linkre klikkelve jutottam, lemész a legalájára (egyébként aladdin és lgpl licensze van, ami nem rossz), ráböksz az I agree pontra, és jön egy oldal, ahol részletesen le van írva, hogy kell kiszedni cvs-ből a forráskódot. Oké, nem kezdő linuxos második napi munkája, de nem annyira veszélyes cvs-ből checkoutolni és fordítani. -
tzs84
tag
válasz
ngabor2 #3005 üzenetére
igen mostmár tényleg tisztázni kéne mert uncsi a téma
cedega binary = fizetős
elvileg lehet terjeszteni ha sikerül a forrásból csomagot csinálni, de nem szeretnék ha ez lenne, mert ők ebből élnek, és akkor megváltoztatják a saját részeik licenszét.
gentooból is kiszedették az automatikus fordítását
lehet cvsből fordítani, vagyis próbálkozni, eddig csak azt olvastam hogy nem egyszerű.
meg egy vízjelesképes 14napos próbaváltozat is létezik elvileg
egy guide a cvsből fordításhoz:
[link] -
dunc
nagyúr
válasz
ngabor2 #3000 üzenetére
Köszi az infot ,már megoldodott tényleg megy az x86 is az volt a baj,hogy nem állitottam boot a biosba ,csak a gyors boot-ot használtam és így nem volt jó,érdekes xp-t tudok úgy telepietni.
Ha jól értem a wine legális és ingyenes,a másik fízetös,tehát akkor még anyi kérdésem,és kérdésem van,hogy honnan lehet legálisan letölteni linux alkalmazásokat.
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
dunc
nagyúr
válasz
ngabor2 #2997 üzenetére
Nem volt hibás ,mert másikat is megprobáltam és másik gépre felment (2500+barton 462)
Standard personal computer (x86 architecture, PentiumTM, CeleronTM, AthlonTM, SempronTM) ez nem ment fel csak a régebbi gépere,ez felment hiba nélkül 64bit AMD and Intel computers mindkettö az új Ubuntu 7.04 - Supported to 2008 verzió.
[link] -
dunc
nagyúr
válasz
ngabor2 #2990 üzenetére
Lehet rosszul kerestem de tényleg nem találtam a beírt kulcsszavak segitségével
Valami most se jó mert felraktam a ubuntu-6.06.1-desktop verzió-t ami fel ment gondnélkül de én a ubuntu-7.04-desktop-i386 verzió-t szeretném kiprobálni bebootoltattam a cd-t és megprobáltam futtatni de nem jó ezt írja ki. Ha valaki esteleg találkozott ilyennel az segitsen.
[link]
[Szerkesztve] -
dunc
nagyúr
válasz
ngabor2 #2988 üzenetére
Kösz engem is iritál ez a segitökézség nem értem miért baj ha a gyors válasz érdekébe több tokikba is írok?
Úgy vagytok nagy tudásotokal mintha valami kincs lenne...''s lenne egy határozott tippem'' de nem mondod egyébként már sikerült kitapasztalnom az volt a gond,hogy az általam probált verzió ''alá'' kell a régebbi amikor az megvan akkor szerintem felmegy rá az új most virtuálba probálom ,hogy nem cseszem szét a meghajtóim.
[Szerkesztve] -
Prego
senior tag
válasz
ngabor2 #2957 üzenetére
Hááát, azért ez sokmindenről elmondható, a Windows parancssor is tud egyet s mást
Azért egy próbát megér, sztem egyre többen gondolkodnak egy ingyenes rendszeren, mivel egyre nehezebb lopni a Windowst, illetve a hozzá tartozó alkalmazásokat.
Ezért mondom, hogy csak néhány fontosabb témakört ölelnénk fel:
-Felhasználói felület: mennyire kezelhető egyszerűen, hol találhatóak az alapvető utasítások (ki-be kapcsolás, menüszerkezet, programok telepítése)
-Multimédia, Játékok, szórakozás: Médialejátszók kodekek telepítése, TV tuner kezelése, melyiknek szebb a képe-hangja, milyen játékokkal játszhatunk.
-Office alkalmazások: OpenOffice vs. MS Office
Kihagynánk a Shell scriptelést, Hálózat konfigurálását, a moduláris kernel felépítését.
Esetleg végszóban el lehet mondani, hogy mely felhasználóknak ajánljuk (Hard Core Gamereknek egyáltalán nem, kis teljesítményű gépeken és laptopokon inkább el tudom képzelni, rendszergazdáknak kötelező ismerni kívül belül).
Ilyesmikre gondoltam:
Melyik GUI-t a legkönnyebb megszokni, melyik a legjobb médialejátszó, hangszerkesztő, videó szerkesztő, MP3 tömörítő, melyek a népszerű játékok. -
Claudius
tag
válasz
ngabor2 #2932 üzenetére
Köszönöm érdeklődésedet a helyzet a következő: startx-re a következőt írja:
Xauth:creating new authority fila /root/.serverauth.3062
Xauth:creating new authority fila /root/.Xauthority
x:warning, process set to priority-1 instead of requested priority 0
Fatal servererror:
Serveris alreadyactive for display 0
If this serveris no longerruning, remove/tmp/.X0-lock and start again
Xlib: connection to '':0.0'' refused by server
Xlib: Invalid MIT-MAGIC-COOKIE-1 key giving up
Xinit: unable to connect to X server
Xinit: No such process (errno 3): server error
Egyébként grafikusba ugyan odáig jutok el bejelentkezek és azután már nem jelenik mig a grafikus kép tiszta szürke a monitor a nyillat tudom mozgatni az egérrel, hát egyenlőre ennyi. -
szöSsZI
tag
válasz
ngabor2 #2882 üzenetére
A címke alatt még egy kis ragasztott címke volt, persze fele lejött.Ezt tudtam ki olvasni belőle: TN 5V - TNF -8831-B/DFF. Itt van a kezembe a kártya, de akár, h nézem nem látok rajta ismert gyártót(samsung v.lg), csak azt, h Made in Taiwan
Miért nincs ott a gyártó is?
(Azon a tuner listán 45 lehetőség van amit találtam, végig próbálom őket, ez van).
-
szöSsZI
tag
válasz
ngabor2 #2874 üzenetére
Nem találtam meg a cardlist.txt
. De a neten egy archívumban találtam egy cikket, aminek a címe- Tv-tuner kártya telepítése.Ebben benne vannak a listák.
Jester01 jól mondta a kártya azonosítója 78. Rem. elég a tunerével variálni.
(Kivettem a kártyát a gépből, de nem írt rajta több infót mint a dobozzán, ebben tartom a fontos install Cdket, közben ki is takarítottam). Szóval, BG+DK, fm, remote, conexant 878a.
A modprobe-ra nem ir ki semmit sem, de rmmod-ra error-t dob ki.
rmmod tuner bttv:
ERROR: Module tuner does not exist in /proc/modules
ERROR: Module bttv is in use by bt878
Jester01 - ezt próbáltam először:
rmmod bttv : ERROR: Module bttv is in use by bt878 -
szöSsZI
tag
válasz
ngabor2 #2868 üzenetére
lspci:
00:00.0 Host bridge: Silicon Integrated Systems [SiS] 746 Host (rev 10)
00:01.0 PCI bridge: Silicon Integrated Systems [SiS] SG86C202
00:02.0 ISA bridge: Silicon Integrated Systems [SiS] SiS963 [MuTIOL Media IO] (rev 25)
00:02.1 SMBus: Silicon Integrated Systems [SiS] SiS961/2 SMBus Controller
00:02.5 IDE interface: Silicon Integrated Systems [SiS] 5513 [IDE]
00:02.7 Multimedia audio controller: Silicon Integrated Systems [SiS] AC'97 Sound Controller (rev a0)
00:03.0 USB Controller: Silicon Integrated Systems [SiS] USB 1.0 Controller (rev 0f)
00:03.1 USB Controller: Silicon Integrated Systems [SiS] USB 1.0 Controller (rev 0f)
00:03.2 USB Controller: Silicon Integrated Systems [SiS] USB 2.0 Controller
00:04.0 Ethernet controller: Silicon Integrated Systems [SiS] SiS900 PCI Fast Ethernet (rev 90)
00:0a.0 Communication controller: Intel Corporation 536EP Data Fax Modem
00:0b.0 Multimedia video controller: Brooktree Corporation Bt878 Video Capture (rev 11)
00:0b.1 Multimedia controller: Brooktree Corporation Bt878 Audio Capture (rev 11)
01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation NV18 [GeForce4 MX 440 AGP 8x] (rev a2)
lsmod | grep bttv:
bttv 176116 1 bt878
video_buf 27652 1 bttv
ir_common 28548 1 bttv
compat_ioctl32 2432 1 bttv
i2c_algo_bit 10376 1 bttv
v4l2_common 17280 1 bttv
btcx_risc 6280 1 bttv
tveeprom 16144 1 bttv
i2c_core 23424 5 i2c_ec,i2c_sis96x,bttv,i2c_algo_bit,tveeprom
videodev 10752 1 bttv
dmesg:
[17179577.908000] usb 2-1: configuration #1 chosen from 1 choice
[17179590.408000] Linux video capture interface: v1.00
[17179590.520000] bttv: driver version 0.9.16 loaded
[17179590.520000] bttv: using 8 buffers with 2080k (520 pages) each for capture
[17179590.520000] bttv: Bt8xx card found (0).
[17179590.520000] ACPI: PCI Interrupt 0000:00:0b.0[A] -> GSI 19 (level, low) -> IRQ 193
[17179590.520000] bttv0: Bt878 (rev 17) at 0000:00:0b.0, irq: 193, latency: 32, mmio: 0xcd4fe000
[17179590.520000] bttv0: using: *** UNKNOWN/GENERIC *** [card=0,autodetected]
[17179590.520000] bttv0: gpio: en=00000000, out=00000000 in=003fffff [init]
[17179590.524000] tveeprom 0-0050: Huh, no eeprom present (err=-121)?
[17179590.524000] bttv0: using tuner=-1
[17179590.524000] bttv0: i2c: checking for MSP34xx @ 0x80... not found
[17179590.528000] bttv0: i2c: checking for TDA9875 @ 0xb0... not found
[17179590.528000] bttv0: i2c: checking for TDA7432 @ 0x8a... not found
[17179590.532000] bttv0: i2c: checking for TDA9887 @ 0x86... not found
[17179590.532000] bttv0: registered device video0
[17179590.532000] bttv0: registered device vbi0
[17179590.572000] bt878: AUDIO driver version 0.0.0 loaded
[17179590.572000] bt878: Bt878 AUDIO function found (0).
[17179590.572000] ACPI: PCI Interrupt 0000:00:0b.1[A] -> GSI 19 (level, low) -> IRQ 193
[17179590.572000] bt878_probe: card id=[0x0],[ <NULL> ] has DVB functions.
[17179590.572000] bt878(0): Bt878 (rev 17) at 00:0b.1, irq: 193, latency: 32, memory: 0xcd4ff000
(Jót másoltam be?) -
szöSsZI
tag
válasz
ngabor2 #2864 üzenetére
Van teletext, meg rádió is
A tvtime-t meg találtam, még jó h az előbb nem vettem észre(bezzeg a xawTV-t meg a zapping TV-t meg találtam
) alevt nem találtam,de nem is olyan fontos a teletext. Rádióra is találtam alkalmazást
Köszi mindkettőtöknek
(Mielőtt kérdeztem volna, fel telepítettem a xaw-t, most nem tudom leszedni mert megy a szoftverfrissítés ezerrel, még csak 89 csomag file)
-
Daneey
tag
válasz
ngabor2 #2811 üzenetére
Hmm, a formára már rájöttem mit kéne csinálni, csupán egy opcionális kérdésem lenne (kettő is)
Linuxban mik azok a futási szintek? Ha jól gondolom, akkor csak prioritás különbözik köztük?
A második kérdésem, hogy ismered-e a FireHOL-t, mert sztem nagyon jó kis progi.
Szerk.: Ha jól olvastam a readme-t, akkor az init.d-be kéne raknom a scriiptfájlt. De gondolom nem kell feltétlen oda raknom, elég csak a megfelelő runlevel mappába egy symlinket rakni... nem?
[Szerkesztve] -
kalló
aktív tag
válasz
ngabor2 #2802 üzenetére
köszi szépen a segítséget
(tényleg nem egy flashget de a célnak megfelel)
még egy észrevételem van!
vindóvz meg fc6 van a gépemen és mindketőn az óra GMT+1:00 ra van belőve és a linux egy órával többet mutat ha át állítom akkor meg a vindóvzom késik egy óráttoom mind a kettő a bios időt állítja át de ennyire szarul???
másnál is volt már ilyen??? -
VaZso
senior tag
válasz
ngabor2 #2786 üzenetére
Ngabor2, csak azért írok, hogy megköszönjem a segítséged.
Minden mûködik tökéletesesen, most már a gyakorlat is igazolta(kipróbáltam).
Az ifconfiggal igazad lehet, megnéztem, de épp' 1.5GB-ot mutatott...
Esetleg valakinek van ötlete, hogyan lehetne még forgalmat mérni?
Esetleg egy program, aminek elérhető a forrása?
Szóval köszi szépen mégegyszer, sokat segítettél.
Mod: A crontabs-al kapcsolatban írtam
[Szerkesztve] -
-
VaZso
senior tag
válasz
ngabor2 #2784 üzenetére
Közben megtaláltam a fileokat. (ls -nagy R-rel sikerült
)
A crontab a /usr/bin
a crond a /usr/sbin könyvtárban van.
Most ezekszerint létre kellene hoznom a /var/spool/cron-ba egy crontabs nevezetû filet, egyedül a fent általad leírt formátumú adatokkal?
Viszont akkor a crontab nevû program hol kerül szóba (ez egy futtatható, nem script file)?
Aztán gondolom a crond-t ezután el kell indítanom.
Ezt hol tegyem meg?
A post-boot-ban jó?
---
Még valami: Múltkor láttam egy egszerû módszert a hálózati forgalom lekérdezésére, de sajnos elfelejtettem... Nem tudod véletlenül? -
VaZso
senior tag
-
magic7
tag
válasz
ngabor2 #2768 üzenetére
''
de hogy megtudjuk, hogy milyen modul is kell neked, add ki terminálban az lspci parancsot, és a kimenetét másold be ide.''
az lspci paranccsal nem kaptam semmit sem ami utalna az usb-s wifis cuccomra, viszont a Yast adott valamit:
Hardware Class: unknown
Model: ''ZyDAS USB2.0 WLAN''
Hotplug: USB
Vendor: usb 0x0ace ''ZyDAS''
Device: usb 0x1211 ''USB2.0 WLAN''
Revision: ''43.30''
Speed: 480 Mbps
Module Alias: ''usb:v0ACEp1211d4330dcFFdscFFdpFFic*isc*ip*''
Config Status: cfg=no, avail=yes, need=no, active=unknown
Attached to: #60 (Hub)
ezt kaptam... jelent valakinek valamit? -
magic7
tag
válasz
ngabor2 #2766 üzenetére
''wifi: egy lspci megmondja, hogy milyen chip van azon a kártyán. ha megvan, akkor lehet hozzá drivert lőni.''
Mint írtam, először foglalkozok Linux-al, így a kérdésem továbbra is adott: letöltöttem egy file-t amit ha kibontok linux alatt kapok egy driver és egy program könyvtárt. A driver könyvtárban csillió különféle típusú file van amikről egyelőre nemtom mire valók. Melyiket használom installra és hogyan történik, milyen parancsokkal ? Gondolom a shell-ben rendszergazdaként. Nade milyen parancsokkal? És ha a driver fenn,akkor hogyan élesztem fel a wifi-t? -
Batman
őstag
válasz
ngabor2 #2735 üzenetére
A legtöbb disztor debian alapokra épül, rég nm használtam már olyat , valszeg azóta sokat változott de akkor azért váltottam mert nem tetszett az alap felépítése a csomagkezelése, de épp itt az ideje kipróbálni újra.
Keresgéltem neten de tényleg nem találtam olyan disztrot amit kifejezetten szervereknek szánnak és alapból feltelepülnek az általában szükséges csomagok. ( vag csak a kereső tudásomba bugok vannak)
mod:lehet kicsit rosszul fogalmaztam tudom suse-nak is van servere de azért az más tészta , még par honapja probaltam ubuntu servert is , nem igazan nyerte el akkor a tetszésem, vag lehet csak én vagyok tul valogatós. -
Batman
őstag
válasz
ngabor2 #2732 üzenetére
Én is hasonlo ''gondokkal'' küzdök mint az elöttem szolo , egy szervert szeretnék összehozni.
[link]
Milyen disztot ajállanál nekem?Persze mindegyikkel meg lehet valósítani de hátha van ilyen irányba fejlesztett is.Nekem lényegtelen a csili vili graf felület , de kompakt és stabil legyen.
Gentooval az a nagy gondom szervernek lehet nem ideális mivel a frissítése időigényes.
előre is köszi. -
Batman
őstag
-
VladimirR
nagyúr
-
Forest_roby
őstag
válasz
ngabor2 #2610 üzenetére
Hi!
A kerülő megoldásodat választottam praktikus okokból, de a parancs lefutásakor: tar clf linux.tar * elég sok hibát dobott a terminálba.
pl.:
socket ignored
Cannot open: Hozzáférés megtagadva
file changed as we read it
....
de mecsinalta a linux.tar -t. Most akkor ez jó v, nem?
Előre is köszi a válaszokat!
Forest -
sámli
csendes tag
válasz
ngabor2 #2637 üzenetére
Bocs nem gondoltam, hogy nincs alapban benn.
Ez a vége:
make[3]: *** [video-canvas.o] Error 1
make[3]: Leaving directory `/home/mano/vice-1.20/src/video'
make[2]: *** [all-recursive] Error 1
make[2]: Leaving directory `/home/mano/vice-1.20/src'
make[1]: *** [all] Error 2
make[1]: Leaving directory `/home/mano/vice-1.20/src'
make: *** [all-recursive] Error 1
Persze jónéhány sor van elötte hibával, nem tom az is kell-e.
Ha még visszaélhetek a türelmetekkel. -
VladimirR
nagyúr
válasz
ngabor2 #2623 üzenetére
jah, most nezem, a player-ben nem lehet virtualis gepet letrehozni - mindegy, akkor ott a 30 napos free trial
vmware-t szerencsere en is regen hasznaltam - eloszor linux-on talalkoztam vele, aztan windoze-on is hasznaltam, de itt szerencsere van ms virtualpc is (nekem ez utobbi jobban bejott, vmware nem egyszer hazavagta a halozatomat)
szerk.: jah, azt nem tudhatom, hogy te mit minek nevezel el ;p
[Szerkesztve] -
VladimirR
nagyúr
válasz
ngabor2 #2613 üzenetére
debian netinstall-ban levo particionalonak (nem tudom, mit hasznal) megmondtam, hogy a hda2-nek (hda1 volt a swap, hda2 volt a lemez maradek resze) csokkentse a meretet, majd az felszabadult teruleten hozzon letre egy uj etx3-as particiot
a gond az lehet, hogy utana egybol el is kezd telepiteni (mondjuk nekem ez jol jott, mert ez volt a cel) -
hangyatojás
csendes tag
-
Eastman
addikt
válasz
ngabor2 #2580 üzenetére
Köszi a segítséget, előre is!
A (#2575) hsz-be belinkeltem a gépemen lévő hardverek listáját. Lehet valamelyikkel gondja a Mandrake-nek?
...így van particíonálva a vinyóm: [link] A ( D: ) -n van a win. és a összes progi feltelepítve. A ( C: ) -n az adataim, így ahhoz, ha nem kell, nem nyúlnék... A ( D: ) -re elfér még a Linux? Spanba lesz a win-nel? Tudnak (egy ideig) együtt dolgozni? A win. alatti progik futnak majd még? Marad elég helyük? A további partícionáláshoz nem kell formatálni? Ilyen kérdések cikáznak az agyamban. ...a'szem.
[Szerkesztve] -
Jester01
veterán
válasz
ngabor2 #2569 üzenetére
A restart parancsnak tudtommal csak az offset kell és az utána következő le/feltöltés parancsra vonatkozik.
Hálózatkihasználtságra én csak adatgyűjtő démonos megoldást ismerek (pl. munin). Kézzel is lehet, ha kétszer megnézed az ifconfig kimenetében a küldött/fogadott adatmennyiséget és szépen elosztod az eltelt idővel.
Az ssh-s kérdésedet nem is értem. Most akkor hány gép van? Ha csak 2, akkor miért nem az adsl-es gépről jelentkezel be a fix ipsre? Ha meg tunnel van, akkor minek még egy ssh? Amúgy a HostName értékét meg lehet adni a -o kapcsolóval, nem tudom ez segít-e neked valamit. -
róland
veterán
válasz
ngabor2 #2563 üzenetére
Még szóba jöhet a Debian, esetleg az Ubuntu. (Bár, akkor inkább az előbbi, mert tanulni akarok, nem csak szórakozni, mint a Windows-zal. Ezért lehet kicsit nehezebb.)
S talán jövőre szeretnék beállítani otthon egy Media-/Home Server-t, amin talán Linux futna. Ahhoz melyik lenne megfelelőbb? -
-
rétisün
veterán
válasz
ngabor2 #2454 üzenetére
bár a linuxhoz nem tudok hozzászólni (mint a feljebbi hsz-emből kiderült, nem igazán győzött meg) mindenesetre ha csinálsz egy mentést (ghost, paragon drive backup, ilyesmi progival) akkor nagyon nem tudod elszurni, legrosszabb esetben visszaállitod a wint, csak éppen ugyanazt a wint kapod vissza, ami most van, nem kell ujratelepiteni.
-
Jester01
veterán
válasz
ngabor2 #2440 üzenetére
-aid <ID> (also see -alang)
Select audio channel (MPEG: 0-31, AVI/OGM: 1-99, ASF/RM: 0-127, VOB(AC3): 128-159, VOB(LPCM):
160-191, MPEG-TS 17-8190). MPlayer prints the available audio IDs when run in verbose (-v)
mode. When playing an MPEG-TS stream, MPlayer/MEncoder will use the first program (if pre
sent) with the chosen audio stream.
Úgyhogy feltételezem sima -oac copy -ovc copy -aid xxx talán jó lehet.
Nekem egyébként a fordított irány lenne jó, több hangsávos avit kellene gyártanom. Ehhez tudja valaki a megfelelõ opciót? -
dr_strange
senior tag
válasz
ngabor2 #2421 üzenetére
Még ezt sem mondanám teljesen igaznak, tapasztalatból: egy Gentoo (etc.) rendszert is be lehet lőni egy hét alatt teljesen használható állapotra, gyakorlatilag majdnem vakon követve a dokumentációkat, majd utána elkezdeni kiismerni és megtanulni, miközben már használos a mindennapi dolgokra (net, zene mittomén), és egy abszolút userfriendly kezdőnekszánt disztribúcióval is szívhatsz hetekig, mert éppen valami hasfájása van, vagy van egy egzotikusabb harverelemed.
-
Johnsones
tag
válasz
ngabor2 #2373 üzenetére
sziasztok, és köszi mindenkinek
ez egy katalógus cd ami fut win és linux alatt. Nem magyar fejlesztés. Azt az infót kaptam vissza, hogy ez a linuxos telepítője.
a file ezt dobja vissza:
ELF 32-bit MSB executable, SPARC, version 1 (SYSV), dynamically linked(uses shared libs), no stripped.
köszi mindenkinek -
válasz
ngabor2 #2359 üzenetére
Próbáltam kiadni a parancsot de nem enged hozzáférni
# menu.lst - See: grub(8), info grub, update-grub(8)
# grub-install(8), grub-floppy(8),
# grub-md5-crypt, /usr/share/doc/grub
# and /usr/share/doc/grub-doc/.
## default 3
# Set the default entry to the entry number NUM. Numbering starts from 0, and
# the entry number 0 is the default if the command is not used.
#
# You can specify 'saved' instead of a number. In this case, the default entry
# is the entry saved with the command 'savedefault'.
# WARNING: If you are using dmraid do not change this entry to 'saved' or your
# array will desync and will not let you boot your system.
default 0
## timeout sec
# Set a timeout, in SEC seconds, before automatically booting the default entry
# (normally the first entry defined).
timeout 3
## hiddenmenu
# Hides the menu by default (press ESC to see the menu)
#hiddenmenu
# Pretty colours
#color cyan/blue white/blue
## password ['--md5'passwd
# If used in the first section of a menu file, disable all interactive editing
# control (menu entry editor and command-line) and entries protected by the
# command 'lock'
# e.g. password topsecret
# password --md5 $1$gLhU0/$aW78kHK1QfV3P2b2znUoe/
# password topsecret
#
# examples
#
# title Windows 95/98/NT/2000
# root (hd0,0)
# makeactive
# chainloader +1
#
# title Linux
# root (hd0,1)
# kernel /vmlinuz root=/dev/hda2 ro
#
#
# Put static boot stanzas before and/or after AUTOMAGIC KERNEL LIST
### BEGIN AUTOMAGIC KERNELS LIST
## lines between the AUTOMAGIC KERNELS LIST markers will be modified
## by the debian update-grub script except for the default options below
## DO NOT UNCOMMENT THEM, Just edit them to your needs
## ## Start Default Options ##
## default kernel options
## default kernel options for automagic boot options
## If you want special options for specific kernels use kopt_x_y_z
## where x.y.z is kernel version. Minor versions can be omitted.
## e.g. kopt=root=/dev/hda1 ro
## kopt_2_6_8=root=/dev/hdc1 ro
## kopt_2_6_8_2_686=root=/dev/hdc2 ro
# kopt=root=/dev/hda2 ro
## default grub root device
## e.g. groot=(hd0,0)
# groot=(hd0,1)
## should update-grub create alternative automagic boot options
## e.g. alternative=true
## alternative=false
# alternative=true
## should update-grub lock alternative automagic boot options
## e.g. lockalternative=true
## lockalternative=false
# lockalternative=false
## additional options to use with the default boot option, but not with the
## alternatives
## e.g. defoptions=vga=791 resume=/dev/hda5
# defoptions=quiet splash
## altoption boot targets option
## multiple altoptions lines are allowed
## e.g. altoptions=(extra menu suffix) extra boot options
## altoptions=(recovery mode) single
# altoptions=(recovery mode) single
## controls how many kernels should be put into the menu.lst
## only counts the first occurence of a kernel, not the
## alternative kernel options
## e.g. howmany=all
## howmany=7
# howmany=all
## should update-grub create memtest86 boot option
## e.g. memtest86=true
## memtest86=false
# memtest86=true
## should update-grub adjust the value of the default booted system
## can be true or false
# updatedefaultentry=false
## ## End Default Options ##
title Ubuntu, kernel 2.6.15-27-386
root (hd0,1)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.15-27-386 root=/dev/hda2 ro quiet splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.15-27-386
savedefault
boot
title Ubuntu, kernel 2.6.15-27-386 (recovery mode)
root (hd0,1)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.15-27-386 root=/dev/hda2 ro single
initrd /boot/initrd.img-2.6.15-27-386
boot
title Ubuntu, kernel 2.6.15-23-386
root (hd0,1)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.15-23-386 root=/dev/hda2 ro quiet splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.15-23-386
savedefault
boot
title Ubuntu, kernel 2.6.15-23-386 (recovery mode)
root (hd0,1)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.15-23-386 root=/dev/hda2 ro single
initrd /boot/initrd.img-2.6.15-23-386
boot
title Ubuntu, memtest86+
root (hd0,1)
kernel /boot/memtest86+.bin
boot
### END DEBIAN AUTOMAGIC KERNELS LIST
# This is a divider, added to separate the menu items below from the Debian
# ones.
title Other operating systems:
root
# This entry automatically added by the Debian installer for a non-linux OS
# on /dev/hda1
title Microsoft Windows XP Professional - magyar
root (hd0,0)
savedefault
makeactive
chainloader +1
# This entry automatically added by the Debian installer for a non-linux OS
# on /dev/hdd1
title Microsoft Windows XP Professional - magyar
root (hd1,0)
savedefault
makeactive
map (hd0) (hd1)
map (hd1) (hd0)
chainloader +1
[Szerkesztve] -
laspring
tag
válasz
ngabor2 #2353 üzenetére
Jelenleg ez van beállítva egérnek:
''Univerzális - Bármilyen PS/2 - vagy USB-egér''
Így működik is egy gagyi optikai usb-s egérrel. A Razerrel viszont nem működik (természetesen a Razer is usb-s)
Ja érdekes, hogy átállítom az egeret ''USB - Általános'' -ra. Majd mikor újból megnyitom ugyanezt a felületet, akkor már megint a régi ''Univerzális - Bármilyen PS/2 - vagy USB-egér'' az aktuális beállítás...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Jogász topic
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Vezetékes FEJhallgatók
- Xbox Game Pass [2025] - Az augusztusi lista
- Korábbi vezetője szerint 40 milliárd dollár kell az Intel versenyképességéhez
- Filmvilág
- Sorozatok
- Papíron már készül a PCI Express 8.0
- További aktív témák...
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- iKing.Hu - Samsung Galaxy Tab S8 Graphite Használt, karcmentes állapotban
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- HPE Apollo 4200 Gen9 2U rack szerver, 1x E5-2620v4, 64GB RAM, 24x3.5" 2U-ban! ÁFA-s számla, garancia
- Apple iPhone 13 / 128GB / Gyárifüggetlen / 12Hó Garancia / 89% akku
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest