- Fotók, videók mobillal
- Magisk
- Ilyen lesz a Fairphone 6
- Csíkszélességben verné az Exynos 2600 a Snapdragon 8 Elite 2-t
- iPhone topik
- Redmi Note 9 Pro [joyeuse]
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- One mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
ViZion
félisten
válasz
MacCaine #15553 üzenetére
Futtassa a fene, ehh.
Feladtam kicsit. Feather működik, Win98 is. Muhaha... retró.
Van gép, amin nem indul el egy halom disztró, másikon meg igen. Pl. USB-re Yumi-val készített tucatnyi cuccom fut a legtöbb gépen, de van, ami ezt nem szeresse. Pedig a gép jó, disztró jó, de megakad a betöltőnél... CD-re írt iso-nál ilyenem még nem volt, de a hiba itt is hasonló.
-
-
oncsi
őstag
válasz
MacCaine #15336 üzenetére
Sziasztok.
Azért szeretném ezt, mert Magyar, mert csak arról az oldalról akarok letölteni, mert Win-en megszoktam, és a letöltési listát szeretném ide-oda vinni, Mert minden letöltést jegyez, így könnyen látom a frissítéseket.
A letöltött állományokat kicsomagolja, majd átnevezi, a felesleget törli.
Szóval ideális lenne csak nem tudom mi az a "mono". Egy Wine-hez hasonló környezet Windows progik futtatásához?? -
oncsi
őstag
válasz
MacCaine #15329 üzenetére
Akkor úgy fogalmaznék, hogy Win alatt tökéletesen m megfelelne. Linux alatt meg mi az alternatíva(i).
Mert én nem találtam. Letöltő programok nem jók, mert jelszóval engednek be, és ha letölti is nem csomagolja.
Nem szeretném méegyszer elölröl kezdeni a kicsomagolással. -
-
Clemi
veterán
válasz
MacCaine #15266 üzenetére
Azért ennyire nem egyszerű a képlet..... ahogy ez sokszor lenni szokott, magamtól találtam megoldást. Ha a Dolphin-al nyitom meg a távoli mappát, akkor minden fájlt meg tudok nyitni, vagyis nincs semmilyen fagyás, semmilyen akadás. Már csak az a kérdés, hogy a Linuxmint beépített fájlkezelőjével miért nem tudom ugyanígy megnyitni a fájlokat.
Az persze gáz, hogy minden állományt előbb átmásol a megjelenítésére szánt program, kivéve ez alól eddig a VLC ami egy néhány GB-os filmnél elég gáz, és azért egy ilyen egyszerű feladatot más rendszerek megoldanak mindenféle trükközés nélkül. Adott pl egy egyszerű média center ami egy NAS tárolóról játssza le az ott lévő filmet, és küldi tovább a dekódolt audio és video jelet a TV-re. Elég vicces lenne mire egy 10-12 GB-os filmet megnyitna pl egy WD-Live lejátszó, ha az is így működne. Nem hiszem, hogy egy operációs rendszernél ennek így kell lennie, és ezért gondolom, hogy itt valami beállítás, vagy jogosultság gond lehet.
Annyi mindenesetre már legalább kiderült (a dolphin legalább jelzi) hogy ha a rendszer alapértelmezett programjaival nyitom meg az állományokat, akkor amíg át nem ér az egész adathalmaz, nem nyílik meg. Még a böngészőbe integrált flash lejátszó is elkezdi lejátszani a youtube filmeket, és nem megvárja amíg az egész letöltődik.
-
törölt tag
válasz
MacCaine #14978 üzenetére
Na, ez az, ami nincs: szükség.
Csak próbáltam volna, ha már ezt adja fel elsőre. Kipróbálom kisebbel, meglátjuk. Köszi.
Nem megy kisebbel sem. Már a partíciókialakítást sem engedi. No, sebaj. Hagyom. Majd egyszer.(#14980) CPT.Pirk
Látod. Eltérő tapasztalatok: nekem sem az Ubuntuval, sem a VBoxszal nincs bajom.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
-
-
-
BluEyes
őstag
válasz
MacCaine #14728 üzenetére
Akkó feleségül köll venni!
Mi viszont erről a beta csodáról beszélgettünk. -
Sas madár
őstag
válasz
MacCaine #13443 üzenetére
Rendben.
Tegnap pár órát töltöttem a rendszeren de még egyenlőre nehezen áll rá az agyam.
Webről leszedtem a skype oldaláról egy telepíthető verziót,de már ott elakadtam mire rájöttem,hogy hol találom a beállítások menüt,mert ugye fel tette a chat ablakot a bal felső sarokba és nem tudtam áthelyezni.
Végül ez sikerült,de a betűk még mindig olyan aprók,hogy az orrom oda ér a monitorhoz.
skypon segített egy ismerős commandert telepíteni na de a felénél elvesztettem a fonalat és sejtésem sincs hogy is történt meg a telepítés.
(ugye én kerestem az exe file-t)
De itt egészen más menete van ennek.Amiről még sejtésem sincs -
Sas madár
őstag
válasz
MacCaine #13434 üzenetére
Most látom itt nálad is a halványan írtat miszerint csinálsz néha /boot-ot de csak 128mb.
Ez miért van olyankor mi a rendszerben a különbség?lionhearted
Ezt szeretem amikor egy mondattal meg van indokolva a válasz és mint kezdő számomra is érthető és elfogadható miért is fogom az elejére tenni a rendszert. -
Sas madár
őstag
válasz
MacCaine #13428 üzenetére
Sziasztok!
"Melyik disztrót raknád fel, és milyen gépre?
...illetve dual-boot van-e, lesz-e?"
Lubuntut próbálom,mert arról azt hallottam elég pici a rendszer igénye.
A gép pentium 2.5 1GB RAM 160Gb sata vinyó.
Nem lesz Dual-boot.
Csak a linux kerül rá viszont úgy szerettem volna elosztani a vinyót,hogy csak 20 Gigát használnák fel.Azt viszont megosztanám mivel olvsatam itt is újra telepítés esetén a másik partíción lévő telepítések meg tudnak maradni.Én bonyolítanám, a /boot meg a /home legyen külön.
Viszont ezt a Boot flag-ról sejtésem sincs mi.Addig felküzdöttem tegnap ment a rendszer de újra kell tennem mert valamiért nem arra a partícióra telepítette magát amelyikre én szerettem volna.
-
Sas madár
őstag
válasz
MacCaine #13425 üzenetére
De igen csak azt jelöltem neki,hogy a lemez végére tegye.
Nem tudom mennyi és milyen területet kell érdemes kiosztani.
Arra gyanakszom az nem tetszik neki,hogy nem particionáltam el a teljes lemezt.Olvastam most valami olyant,hogy kell a lemez elejére valami 50Mb -ot is csinálni a bootnak..
-
Chabee
tag
válasz
MacCaine #13394 üzenetére
Köszi a segítséget! Próbáltam már a Ctrl-Alt-+ illetve Ctrl-Alt- - kombinációval, néha megvillant a monitoron a kép, de nem segített. Az xorg-gal meg az a baj, hogy nincs semmiféle X telepítve. Pont azért küszködök, hogy csak karakteres felület legyen mindenféle grafikus dolog nélkül.
Most a telepítő CD-ről mentés módban bebootolva a telepített rendszer shell-jét indíttattam el és most tudok kotorászni a feltelepített rendszer fájljaiban, csak tudnám melyikbe és mit kell átfaragni... -
nolika
senior tag
válasz
MacCaine #13106 üzenetére
azon vagyok bejelentkezve, nem?
Putty-on keresztül, és az ssh gombra tettem, majd connect.A kettő független amúgy egymástól, mert ha purge-vel eltávolítom a vsftpd-t és felrakom újra, akkor megy(fut a szolgáltatás).
De felhasználói beállítások után már nem fut... mint ahogy az oldal szerint megcsináltam. -
nolika
senior tag
válasz
MacCaine #13095 üzenetére
mindegy, csak secure legyen.
ez alapján csinálom és nem megy...
nem indul el a szolgáltatás, ha elindul akkor se tudok belépni. -
Melorin
addikt
válasz
MacCaine #12802 üzenetére
Tanácsoltad ezt a megoldást:
"in the grub press TAB to edit boot
you well see somthing like this file=/cdrom/preseed/ubuntu.seed boot=casper initrd=/casper/initrd.gz
add xforcevesa noapic noapci nosplash irqpoll -- after initrd.gz
"Így elindul, de elég "buta" módban. Megpróbáltam csak a noapci-t beírni, de nem jó. Viszont a nosplash notext-re reagál. A notext-et ha nem írom be, akkor loopol egy hibaüzenetet és úgymarad: EXT2-fs (loop1): error: ext2_lookup: deleted valami, ez a rész már nem fért bele a fényképezőbe
A kérdésem az, hogy mivel ez egy bootPendrive-ra van feltelepítve, live módban indítom mindíg, hogy lehet megcsinálni, hogy ne kelljen minden indításkor beírni ezeket a plusz dolgokat? -
rlazol
veterán
válasz
MacCaine #12743 üzenetére
nah,, a tuxx-home.at-n valahogy találtam egy kupac drivert letöltöttem a legújabb 64 bitest - persze nem jó.
Refreshing ld database
ls: /usr/lib/libGL.so* nem érhető el: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
Installing mtx_drv.so ...
Installing v4l_drv.so ...
Messages are being logged in file /tmp/make.log,
this might take some time.
Compiling mtx.o ...
ERROR: There has been an error compiling the kernel module.
A log file has been created in the file /tmp/make.loga 6-os 7-es lépéseket egyelőre nem értem...
ya, és az etc/x11 könyvtárban nincs olyan, hogy "xorg.conf " file
-
-
-
rlazol
veterán
válasz
MacCaine #12734 üzenetére
kezdem érteni.
most az van, hogy a meghajtó SATA WD néven fut.
a root/media könvytárban kiadva egy DIR parancsot a következőt látom:
Biztonsagi floopy floopy0 SATA/ WD
csakhogy nem SATA/WD van oda írva, hanem backslash, amit DOSban ALT+092-vel tudtam kihozni... Itt hogy lehet?megvan altgr+q ...
-
alpihun
senior tag
válasz
MacCaine #12668 üzenetére
Kösz neked is és (#12669) Dluinet-nek is.
Egyebek:
-max 500 megabájt.
-Olyan kéne amelyik nem alkalmaz semmiféle vizuális cuccot és mp-k alatt bootol.
-Pendrájvra kéne, egy firefoxot telepítenék csak rá programotm és csak akkor használnám, ha gyorsan meg kell nézni valamit a neten, mert nálunkfelé nem megy a gép éjt nappallá téve.Ezeknek a feltételeknek megfelelnek, vagy ilyen nem létezik?
-
-
kovaax
őstag
válasz
MacCaine #12575 üzenetére
"Általában arra használják, hogy megváltoztassák a root felhasználói jogosultságokat, ki- és bejelentkezések nélkül, de más felhasználó számára is bekapcsolható."
Ha nem vesszük figyelembe, hogy nyelvileg is értelmezhetetlen a mondat, még nem is igaz. Nem változtatjuk meg a root felhasználói jogosultságokat, és nem is kapcsolunk be semmit.
-
kovaax
őstag
válasz
MacCaine #12536 üzenetére
Persze hogy van, de nem tudsz belépni root-ként, vagy átváltani root júzerbe. Egy (vagy több?) mezei júzernek van joga sudoval futtatni akármit.
Normál esetben amikor van root júzer, akkor azzal csak nagyon ritkán jelentkezel be, akkor is csak konzolról. Míg sudozásnál ugye a felhasználó jelszavát kell megadni, amivel orrba-szájba lépkedsz be, akár távolról is. Statisztikai alapon az első megoldás biztonságosabb szerintem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
MacCaine #12508 üzenetére
Ehhez először root kell, szal azt is be kell pötyögnie.
MacCaine: Persze, de próbálj ki valamit, amit nem trükközéssel kell életre kelteni, akkor nem lenne szükség ilyesmire. Én csak azért szoktam ezt használni időnként, mert gyakran mászkálok root terminálban az uart olvasás miatt, és ott gyorsabb kiadni, mint gui-n kattintgatni.
-
JetiRulez
őstag
válasz
MacCaine #12508 üzenetére
Pont az volna a lényeg, hogy ne kelljen pötyögni. Elvégre egy alternatív, felhasználóbarát rendszer lenne a végeredmény, ahol a mezei user nem találkozna a parancssorral - ha Linuxnál létezik ilyen. Vegyem példaképp a szüleimet, akik rendszeresen használják a gépet és már egy olyan kérdésnél lefagynak, hogy "megjegyezze a böngésző a jelszót?". El lehet képzelni milyen reakciót váltana ki, ha egy fekete alapú ablakba kéne bepötyögni ilyen "bonyolult" dolgokat. Nekem semmiség volna, de az Én vagyok.
-
pushalias
addikt
válasz
MacCaine #12425 üzenetére
Végül a harmadik epizód:
„Plusz az is ad egyfajta plusz biztonságérzetet, hogy a mail szolgáltatók jó eséllyel csinálnak backup-ot, így egy esetleges HDD hiba nem jár a levelek elvesztésével.”
Ennek aztán végképp semmi köze nincs a használt protokollhoz/kiszolgáló szoftverhez, és a ugyanaz az értelmezési probléma van a gondolatmenet mögött, mint amiről már írtam. Gondolom unjátok már a hosszú beírásaimat, ezért igyekszem tömören.
A szerver backup független mind a levelezéshez használt protokolloktól, mind a kiszolgáló szoftverektől, mind a kliens szoftverektől, etc. Ha valaki POP3 fiókot használ, ám bejelöli, hogy maradjon „másolat” a kiszolgálón (valójában ugye egyszerűen nem törli a szerver a mailt a letöltés befejezése után), akkor az is a backupba kerül, ha meg nem, akkor nem. Soha nem szabad elfelejteni, te valójában csak egy másolatot kapsz a szerveren tárolt mailről. Ez nem olyan, mint amikor fizikailag elhozod a levelet vagy a csomagot a postáról.
A különbség csak az, hogy a POP3 kiszolgáló egyrészt jóval egyszerűbb protokollt használ, mint az IMAP (mert pl. nincs szükség a szerveren bizonyos fájlműveletekre), másrészt (használattól függően) kisebb a tárhelyigénye, mert nem a mindörökké a szerveren tárolás az alapértelmezett.
Elnézést, ha valakit zavar, hogy nem egyben írtam le mindent, de szerintem így jobban elkülönülnek az egyes szempontok.
-
pushalias
addikt
válasz
MacCaine #12425 üzenetére
Ja, és a másik fele.
„Ha többen is hozzáférnek az adott géphez, akkor nem túl biztonságos megoldás.”
Ilyen szempontból a levelezéshez használt kliens és protokoll teljesen indifferens. Nem a betakarító szerszámokkal védjük a termésünket a tolvajoktól, hanem a zárható raktárral, meg a kerítéssel. Sem a POP3, sem az IMAP nem helyi adatvédelemre van kitalálva, hanem pusztán arra, hogy a mailek a szerverről valahogy eljussanak a klienshez, aztán hogy a kliensen mi történik a maillel, ahhoz a protokollnak már semmi köze. Továbbá a kliensen tárolt adatok védelme alapvetően nem a levelező kliens dolga, és jobb is ez így. Ami mailt egyszer már megnyitottunk a levelező klienssel, azt alapesetben bizony el tudja olvasni bárki, ha be tud jelentkezni a fiókunkba, vagy ha őrizetlenül hagyjuk a masinánkat, és nincs beállítva zárolás és/vagy nem zároljuk a fiókunkat kézzel, de igazából mindegyik eset júzer error. Aki folyton nyitva hagyja a raktárat és a nagykaput, amikor elmegy, attól előbb-utóbb elviszik a termését.
Az ilyen dolgokra jó ugye az, hogy az operációs rendszerek egy ideje már egységesen többfelhasználósak, és a felhasználóknak saját profiljuk van, aminek a levelező kliens beállításai és a hozzá tartozó állományok is a részei, és ezek a profilok fizikailag is el vannak különítve. Illetve hogy iksz inaktív idő után a rendszer zárolja az éppen használt profilt és (jó esetben) ezt csak jelszóval lehet feloldani. A te mailjeidet így már csak az tudja olvasni, aki ismeri a fiókodat (felhasználónév + jelszó), és normális esetben ez a személy te vagy egyedül.
-
pushalias
addikt
válasz
MacCaine #12418 üzenetére
Ahhoz, hogy egy fájl a szerverről hozzád kerüljön, le kell tölteni a szerverről. Ezt hívják letöltésnek.
Szerintem te a mentéssel kevered.
Hogy azán a letöltés után a levelező kliens mit csinál vele, az már az ő dolga. De mivel nyilvánvalóan nincs értelme a maileket minden alkalommal újra és újra letölteni, valamint mert a júzer időnként offline is lesz, ezért a kliensek minimum egy mail cache-t fenntartanak, de általában inkább végleg elmentik a letöltött maileket. Mert úgy logikus.
-
pushalias
addikt
válasz
MacCaine #12399 üzenetére
„IMAP esetén pedig a levelek ideiglenesen a felhasználó gépén tárolódnak, és akár offline is olvashatók maradnak.
Vagyis beállítás kérdése a letöltés.”
Hogyan „tárolódnak” letöltés nélkül?
Az már valóban beállítás kérdése, hogy a letöltött e-mailekkel olvasás után mit művel a kliens, csak cache-eli, vagy véglegesen tárolja-e, de pl. Outlook default véglegesen tárolja, ahogyan az legtöbbször logikus is.
Elképzelhető, azzal kevered a dolgot, hogy az valóban állítható, hogy a kliens lekérdezéskor csak a fejlécet töltse, vagy a teljes mailt, de ez a beállítás nem befolyásolja azt a tényt, hogy olvasáskor le kell tölteni a maileket.
-
-
-
-
-
válasz
MacCaine #12352 üzenetére
Lenne most egy kis melom ,kb 15 gép lenne amik felkapaszkodnának egy gépre amin távoli eléréssel dolgoznak. Eddig win volt használva. Magyar verzio kellne ,cakli pakli neteznének rajta és táveléréssel dolgoznak. Van most gépem rendes telpitést is gyakorlni. Ki is probálom akkor ezt a verziot. Olyan plussz kérdéseim lennének ,hogy ezek ugye különbözö gépek... hardweres részen ezeknek a driver feltelepitése ,amennyiben alapbol nem megy ,van olyan verzio ami könnyebb? +wifi-n lognak a net fele igy a driver (pl wifi) gondolom off line is telepithetö...
-
pushalias
addikt
válasz
MacCaine #12334 üzenetére
Erre csak azt tudom ismételni, hogy szívesen.
Gondolom valahogy megbeszélnénk (te tudod, milyen módon), hogyan épülhetne fel az egész, aztán meglátnánk, mi sül ki belőle.
Na, tessék, hülye vagyok, hogy nem jutott eszembe, szóval szívesen adok e-mail címet, hogy ne itt spameljünk.
-
pushalias
addikt
válasz
MacCaine #12329 üzenetére
Hogy őszinte legyek, ez még mindig kicsit tág.
Oké, nekem,
Például TCP/IP témakör szerintem sok felhasználónak hasznos, csak én sem tudnám hirtelen, hol kezdeni. Protokollként nem hinném hogy sokakat érdekelne egy framset, alkalmazva az ehhez kapcsolódó praktikus dolgok talán inkább.
Coco2 kérdései, illetve az általa felvázolt hálózati, hát izé ... szóval topológia akár lehetne is kiindulópont (jó, elsőre mégse). Meg persze az ilyen alapfogalmak, hogy protokoll, IP, netmask, átjáró, gateway, broadcast, és mondjuk DNS.
-
pushalias
addikt
válasz
MacCaine #12325 üzenetére
Persze, szívesen, ha van rá igény. Csak annyi kérésem lenne, hogy akit esetleg érdekel, írja meg, hogy egy picit pontosabban mi is érdekli, mivel ez elég tág téma, és itt jó pár irányban voltak kérdések. Szerencsére.
By the way, életemben nem írtam itt semmiről, tehát gondolom, ide tudok írni.
-
-
coco2
őstag
válasz
MacCaine #12303 üzenetére
Amivel az összes bajom, hogy én egyetlen nevet sem tudtam azonosítani, mint DNS alkalmazást:
admin@hex:/$ ls /proc
1 2840 3339 4056 4190 4479 894 fs scsi
10 2905 3352 4058 4191 45 895 ide self
11 2906 3373 4069 4192 4502 9 interrupts slabinfo
1276 2907 3464 4070 4196 4510 921 iomem stat
139 2908 3532 4090 4207 4531 924 ioports swaps
145 2909 3571 4100 4267 4554 acpi irq sys
148 2910 3572 4124 4275 4556 asound kallsyms sysrq-trigger
1901 2911 3700 4126 4294 4557 buddyinfo kcore sysvipc
192 29177 4 4141 4296 4559 bus key-users timer_list
193 29281 4013 4145 4329 4560 cgroups kmsg timer_stats
194 29347 4022 4147 4330 4561 cmdline loadavg tty
195 29369 4023 4149 4337 4575 config.gz locks uptime
196 29419 4030 4157 4342 4576 cpuinfo mdstat version
2 29671 4031 4158 4379 46 crypto meminfo vmstat
2093 29675 4032 4183 4380 49 devices misc zoneinfo
27059 29677 4033 4184 4381 5 diskstats modules
27066 29735 4034 4185 4382 50 dma mounts
27075 3 4038 4186 4383 6 driver mtrr
27080 3051 4039 4187 4439 7 execdomains net
27083 3096 4050 4188 4450 8 fb pagetypeinfo
2827 3328 4051 4189 4467 893 filesystems partitions
admin@hex:/$Az összes "gyanús"-ra (már ami nem még számomra is nyilvánvalóan valami más) rákerestem google pajtással, és egyikre sem sikerül ráböknöm, hogy mit kellene kinyírnom.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Telefon felváráslás!! Xiaomi 13T, Xiaomi 13T Pro, Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- MacBook felváráslás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- Asus TUF A15 FA507NU - 15.6"FHD IPS 144Hz - Ryzen 7 7735HS - 8GB - 512GB - RTX 4050 -2.5 év gari
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged