- Milyen okostelefont vegyek?
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Hivatalosan is bemutatta a Google a Pixel 6a-t
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Motorola Moto G54 5G Power Edition - nem merül le
- Samsung Galaxy S24 FE - később
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
cigam
titán
Feltettem Fedora-ra az avidemux videó vágó programot. Működik is, de hiába állítom át magyar nyelvre, angol marad. Más is találkozott a problémával? Mi a megoldás?
-
cigam
titán
válasz
trapi007 #60724 üzenetére
A deluge user-t add hozzá a könyvtár tulajdonos csoportjához, és 775-re állítsd a jogosultságot.Itt írok róla részletesebben. Igaz a transmission-ról, e az elv a deluge esetében is ugyanaz. Vagyis ha a letöltő könyvtáradnak az users csoport a gazdája, akkor a deluge usert hozzá kell adnod az users csoporthoz. Ekkor a könyvtár felett ugyanojan jogai lesznek, mint aami az users csoportnak be van állítva. Ezért kell eltekerni 775-re a jogosultságait, hogy írni is tudja az users csoport, és ezen keresztül a deluge user.
-
cigam
titán
Furcsának tartom, hogy rá sem kérdeztek melyik magazin mikori lemezéről van szó, csak zsigerből fikázzátok. Az fel sem merül, hogy 2018 júniusi lapszámban egy linux-os körképet készítenek a legnépszerűbb/hasznosabb disztribúciókról. Mi ezen az elavult, meg a hagyjuk már?
Természetesen fogalmam nincs miről van szó, ezért Pirostanktól kérdezném, hogy melyik/mikori újságban volt ez a melléklet, + nem lehet, hogy csak az ISO-k vannak rajta, és azokat kellene kiírni egy lemezre, hogy bootolható legyen
-
cigam
titán
Ja hogy AMD...
Azért az fura hogy lemossák magukról a fejlesztők
2014-ben bejelentik, majd tippelgetnek, hogy a következő (kernel)kiadásban is nézzék meg, hogy még benne van-e a hiba.
2017-ben pedig azzal zárják, hogy lejárt a Fedora 25 támogatása ciklussa, már nem kap sem biztonsági, sem más hibajavítást.Ez is olyan tipikus, mint az én i945-ös chipsetem video=svideo-1:d kernel paraméteres "hibajavítása".
A cpufreq-et nézd meg. Alatta kell lenni egy boost kapcsolónak:
/sys/devices/system/cpu/cpufreq/boost
controls the boost setting for the whole system. You can read and write
that file with either "0" (boosting disabled) or "1" (boosting allowed).
Reading or writing 1 does not mean that the system is boosting at this
very moment, but only that the CPU _may_ raise the frequency at it's
discretion.gre3nwar
Tuti? Az oldalán pedig ott van a támogatottak listájában, alulról a 3. XFS, SGI's Journaled File System. Persze ez lehet csak a partíciók helyreállítására vonatkozik. -
-
cigam
titán
A Fedora 28 nem lát ki a gép hálózatára. Pontosabban a Dolphin, szerinte a tűzfal is okozhatja. Viszont az smbclient -L szerveremneve szépen listázza a megosztásokat. (Tehát működik a névfeloldás, és eléri a szervert is).
Mi kell ahhoz, hogy a Dolphin is lássa? -
cigam
titán
válasz
Frawly #60516 üzenetére
Menni fog rajta minden, de nem fogod érteni, hogy mitől megy jól, ha meg valami elromlik egy frissítéskor, akkor meg nem tudod megjavítani.
El tudok vezetni egy személyautót, de ha elromlik nem tudom megjavítani. Azért itt is szét kellene választani, hogy
- tudom kezelni/használni
- tudom hogyan(és miért) működik rajta minden(ráadásul ez sem jelenti azt hogy van kézügyességem, szerszámom, stb... ahoz, hogy megjavítsam)Miért kellene mindenkinek "autószerelővé válni", ha csak vezetni akar?
Természetesen összemosódnak a határok, és ez így van jól. Miért kellene ismernem hogy pl. a kernel hogyan működik, amikor csak internetezni szeretnék?A másik eshetőség, hogy nem működik, akkor meg úgyis heggeszteni kell, de akkor már nem vagy sokkal előrébb egy Arch vagy ahhoz hasonló disztróhoz képest.
Azért az nem mindegy, hogy alapból megy minden, és előfordulhat, hogy pár "apróságot" (kinek mi az apróság?! lásd fent) kell "hegeszteni", vagy az utolsó szögig neked kell mindent beállítani, adott esetben lefordítani.
Megint egy autós példa: Ha boltba megvehetem készen az autót, ami elvisz A-ból B-be, miért venném meg alkatrészenként? Értem én hogy egy tech. fórumon sokaknak már az oviban is villáskulcs volt a jele, de nem ez a jellemző. -
cigam
titán
válasz
gordonfreemN #60344 üzenetére
Mostanában mindenki alsa-t meg pulseaudio-t használ alapból. Állítólag létezik egy alsa-oss csomag ami alsa használatakor kiszolgálja az oss-t igénylő programokat, amolyan hidat ver közéjük.
Én inkább a Jack irányába mennék el, arra előbb találsz megoldást. -
cigam
titán
Az MX nem csak képfájlt tud készíteni magáról. Induláskor létre lehet hozni egy persistens (hogyan mondják ezt magyarul? maradandó?) fájlrendszert. (a root-nak, és a home-nak is külön partíciót (image fájlt) hoz létre a pendrive-on) Induláskor ezeket csatolja fel, ezért megmardnak a letöltések, beállítások, és a telepített programok is.
-
cigam
titán
válasz
gordonfreemN #60293 üzenetére
Nem harapom meg egyik ujjamat sem, de a Virtualbox-ról az rémlik, hogy fel kell tenni vmi + pakkot, hogy közvetlenül elérje az USB portot, ill a rádugott eszközöket.
-
cigam
titán
válasz
gordonfreemN #60288 üzenetére
Pedig ez így működik. Olyasmi mint a portable programok, vagy csak egy darab .exe fájl. Kicsomagolod és futtatod.
Most kipróbáltam MX linux alatt. Letöltöttem, kicsomagoltam, elindítottam. Mondjuk nem látta az alaplapi hangkártyát, a jack-et meg nem tudom hogyan kell konfigolni, de hátha te tovább jutsz vele.
-
cigam
titán
válasz
gordonfreemN #60274 üzenetére
Akkor előtte készíts róla lemezképet, bármi történik 20 perc alatt visszacsinálhatod.
Plusz egy próbát megér az MX linux. Azt állítja a live rendszeréről, hogy képes pillanatképet készíteni magáról (programok, beállítások,..) így (merevlemezre)telepítés nélkül tesztelheted amit akarsz, és minden beállításod, programod megmarad.
-
cigam
titán
válasz
ArthurShelby #60204 üzenetére
Első körben (mert az ördög nem alszik) készíts egy mentést a lemezről, pl. filezilla-val. Így bármi balul sül el, a működő W10-et (aktuális állapotot) bármikor helyreállíthatod.
-
-
cigam
titán
Laptop gyártók (Acer,Asus) mostanában Endless OS-t tesznek a gépekre. Miért? Miért nem valamelyik nagyobb gyártó(disztribúció) rendszerét?
-
cigam
titán
válasz
Skullwipe #59911 üzenetére
Nagyon is számít. Pl. 18-ban lesz támogatva az HBO plugin működéséhez szükséges "inputstream adaptive".
-
cigam
titán
Van valahol magyar nyelvű, közérthető, de elég részletes leírás a flatpak-ről? Mi ez, hogyan működik, miért jó, miért nem?
-
cigam
titán
Samba megosztáshoz készítettem volna "szemetes"t, de nem sikerül:
comment=Ez a Medion merevlemezem
path=/mnt/Medion
browseable=Yes
writeable=Yes
read only=No
create mask=0775
directory mask=0775
public=no
valid users=@users
force group=users
vfs objects = recycle
recycle:repository = .recycle
recycle:keeptree = yes
recycle:versions = yesKészítettem egy /mnt/Medion/.recycle mappát, de nem lett jobb.
Mit rontok el? Mi kell hozzá még? Egy friss (strech) Raspbian-on fut, samba version 4.5.12-Debian. -
cigam
titán
A shotcut videószerkesztő programot futtatnám, de nem indul:
This application failed to start because it could not find or load the Qt platform plugin "xcb"
in "".Available platform plugins are: eglfs, linuxfb, minimal, minimalegl, offscreen, wayland-egl, wayland, xcb.
Reinstalling the application may fix this problem.
Aborted (core dumped)Ami fura, hogy az apt search shotcut nem ad rá találatot xubuntu 16.04 alatt, de a "szoftverek" alól telepíthető:
-
cigam
titán
Valaki próbált már Windows-os tabletre (konkrétan Toshiba Encore2) Linux-ot telepíteni? Hogyan boldogulnak az érintőkijelzős kezeléssel?
-
cigam
titán
vsftpd.conf-ot böngészve találtam meg a dirmessage_enable=YES paramétert. Jól értem ez arra való, hogy a könyvtárakaban elhelyezett .messages fájlokban hagyhatunk értesítést, információt a könyvtárról? De hol jeleníti meg ezt az ftp kliens?
-
cigam
titán
Belekavarodtam a vsftpd konfigurálásába, mint macska a gombolyagba.
Ha chrot_local_user_user=YES, nem enged be, mondván
500 OOPS: vsftpd: refusing to run with writable root inside chroot()De ez nem csak azt szabályozza, hogy az userek ne tudjanak kilépni a home könyvtárukból?
Mert ha kikommentelem, akkor beenged, de akár a /boot-ba is el tudok navigálni.Biztos van benne valami logika, de nem jöttem rá mi az.
-
cigam
titán
Próbálok megismerkedni az adatbázisokkal. Telepítve van a LibreOffice Base, és fut a MariaDB.
Viszont a Base-ben a Tools ->Advanced->Java ablakban üres a classpath. Tippem szerint ezért nem tudok csatlakozni az adatbázishoz.Viszont itt el is akadtam, mert lüvésem nincs, hogy a LO, a MariaDB, vagy a Java csomagok között kell keresni a megoldást. Mit kellene még telepítenem?
-
cigam
titán
válasz
lev258 #57934 üzenetére
Erre én is gondoltam, de még nem találtam meg azt, hogy az ilyesmit hol állítom. Megengedi nyitni a szerkesztő ablakot is, nincs semmi lakat vagy hasonló ikon, de még egy figyelmeztetés sem, hogy miután leokézom, ez figyelmen kívül fog maradni. Nem éppen user frendli. + már abban sem vagyok biztos, hogy valós értékeket mutat!
ethtool szerint:
Link partner advertised auto-negotiation: Yes
Speed: 100Mb/s
Duplex: Full
Port: Twisted PairVagyis fals információkat mutat! Még 1 koporsó szeg a KDE koporsójába.
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #57114 üzenetére
Köszi! Tényleg jól esik, hogy beraktad. Igazából a többi is hasznos (lehet) kezdőknek.
A második részből derül ki, hogyan lehet telepíteni a multimédia (codec) támogatást, vagy hogy a Fedora Workstation-be épített fájlmegosztás hogyan működik (mert alapból nincs benne Samba!) Viszont az 5. részben leírom hogyan kell feltenni bekonfigurálni annak aki mégis ragaszkodna hozzá. A 4. részben megmutatom hogyan lehet egyszerűbben beszerezni az olyan népszerű programokat, mint a Chrome, Handbrake, PeaZIP, vagy a Steam, stb...Szerintem minden részben van olyan infó, amit egy kezdő is hasznosnak találhat, de a cikkek alján ott vannak a folytatások linkjei, azokon keresztül elérhetőek.
-
cigam
titán
Debian 9.3 + KDE-ből hiányzik a "picture of the day" háttérkép lehetősége. Jól tippelek, hogy a a régebbi kiadásokban (jessie) még benne volt, az újban(stretch) meg majd csak lesz?
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #56283 üzenetére
Feleslegesen túlmisztifikálod az apt update, és a dnf update közti difit. Aki eljut addig, hogy nem grafikus felületen telepít/frissít, az van azon a szinten, hogy képes 5 perc alatt megérteni a csomagkezelők közötti difit-t, a másik 5 perc a szintaktika megtanulása.
-
cigam
titán
válasz
RetepNyaraB #56053 üzenetére
-
cigam
titán
válasz
CPT.Pirk #56012 üzenetére
PCManFM-ről jut eszembe. Most a Gnome haragszik rám, ezért LXDE-t használok, viszont hiányzik a GoogleDrive integráció. Nem tűnik életszerűnek, hogy feltegyem a GNOME Control Center-t, hogy au Online Accounts alatt hozzáadjam a fiókomat. Biztos van(?) egyszerűbb megoldás LXDE alá.
-
cigam
titán
válasz
King Unique #55987 üzenetére
Küldj egy hibariportot (vagy privát üzenetet) a készítőnek. Ha jól tudom PH! tag, de most nem ugrik be nick-je.
Azért nem talál semmit, mert ez nem igazi telepítő, nincs is becsomagolva igazi csomagnak. Ez csak pár script+ a bináris program, amit ide-oda másol a "telepítő". Ha belenézel a forráskódjába, pontosan látod, hogy mit hova másolt, miket kell törölnöd.
-
cigam
titán
válasz
jackal79 #55914 üzenetére
Ez "normális", mivel így nem futtatod, csak megnyitod a telepítő scriptet.
Nyiss egy Terminált, és onnan futtasd. A linkelt cikkemben részletesen leírom mit, hogyan, merre:
cd ~/Letöltések
chmod +x HDSgnome64Installer.run
./HDSgnome64Installer.runA cikkben linkeltem egy módosított, magyar mappanevekhez igazított verzió linkjét is.
-
cigam
titán
válasz
jackal79 #55912 üzenetére
Na de mégis mit ír? Kér egy kockacukrot a kávéba? Vagy mit?
Pontosan írd le, hogy
- honnan töltötted le(melyik verzió)
- kicsomagolás után milyen parancsot adtál ki, és arra mi volt a válasza
- Azt se rejtsd véka alá, hogy melyik linux-ot használod melyik ablakkezelővel.Ezt olvastad?
-
cigam
titán
Tudtam én, hogy bináris kell nekem, és nem forráskód:
make
cd src && make all
make[1]: Entering directory '/home/stamas/Letöltések/cpulimit-master/src'
cc -c list.c -Wall -g -D_GNU_SOURCE
cc -c process_iterator.c -Wall -g -D_GNU_SOURCE
cc -c process_group.c -Wall -g -D_GNU_SOURCE
cc -o cpulimit cpulimit.c list.o process_iterator.o process_group.o -Wall -g -D_GNU_SOURCE
cpulimit.c:46:18: warning: extra tokens at end of #ifdef directive
#ifdef __APPLE__ || __FREEBSD__
^~
make[1]: Leaving directory '/home/stamas/Letöltések/cpulimit-master/src'
cd tests && make all
make[1]: Entering directory '/home/stamas/Letöltések/cpulimit-master/tests'
cc -o busy busy.c -lpthread -Wall -g
cc -I../src -o process_iterator_test process_iterator_test.c ../src/list.o ../src/process_iterator.o ../src/process_group.o -lpthread -Wall -g
process_iterator_test.c:31:18: warning: extra tokens at end of #ifdef directive
#ifdef __APPLE__ || __FREEBSD__
^~
make[1]: Leaving directory '/home/stamas/Letöltések/cpulimit-master/tests'Mi lehet a hiba?
-
cigam
titán
válasz
zaskar #55595 üzenetére
Sokkal egyszerűbb ha a másik gépen saját tulajdonba veszed, és máris lesz hozzá jogosultságod. Linux alatt is van jogosultság kezelés, de általában úgy van beállítva, hogy mindenki írhatja/olvashatja az NTFS fájlrendszeren belül.
Magába a fájlokba nem nyúl bele, nem változtatja meg a tartalmát, formátumát egy mezei másolás. Persze az lehetséges, hogy a fájlrendszer/merevlemez sérülése miatt 1-2 el fog veszni, de nem azért mert linux-al másoltad át.
-
cigam
titán
Hogyan tudnám korlátozni egy program CPU használatát? Az a baj, hogy még 1 magon is throttlingol, túlmelegszik. Tudom, tudom, újrapasztázás, stb..
De mi lenne ha program trhtottlingolna? Egysrészt arra gondolok, hogy pl. boinc kliensen állítható a cpu használat. 30%-on tartva nem is pörgeti fel a ventillátort. Viszont egy másik programot futtatva (pl. distributed.net) nincs ilyen lehetőség. Windows-ra pl. készült olyan kiegészítő a boinc-hoz, ami a hőmérséklet fügvényében szabályozza, hogy mennyi CPU időt kap a kliens, így gyakorlatilag a program throtlingol. Létezik hasonló megoldás linux-ra?Találtam egy cpulimit projektet, de nincs belőle bináris. Esetleg létezik a Fedora-ba beépített megoldás erre?
-
cigam
titán
Chain INPUT (policy ACCEPT)
target prot opt source destination
ACCEPT all -- anywhere anywhere ctstate RELATED,ESTABLISHED
ACCEPT all -- anywhere anywhereJól értenm ,hogy
- minden nekünk küldött választ beenged
- mindent beenged.Ezt most így miért?
-
cigam
titán
Eddig elboldogultam a helyi háló névfeloldásának problematikájával, de most valahogy nem akar összejönni.
Hogy az IPV6 bele se kavarjon, az /etc/sysctl.conf fájlba bekerült a net.ipv6.conf.all.disable_ipv6 = 1 sor. Látszólag működik is, mert újraindítás után az ip a kimenetéből eltűnt a
inet6 fe80::ba27:ebff:fe36:aa42/64 scope link
valid_lft forever preferred_lft forever
sor. A sudo hostnamectl set-hostname pi-szerver parancsal elneveztem. A ping pi-szerver feloldja a nevet, pingeli magát, a belső hálós címét visszaadva, amit a router-től kapott dhcp-n.
Viszont semmi más nem működik. Hiába próbálom meg pingelni a laptopot, vagy az asztali gépet, nem tudja feloldani a nevüket. Az /etc/resolv.conf tartalma
# Generated by NetworkManager
search local
nameserver 192.168.0.1Az asztali gép tudja névvel pingelni a laptopot, a laptopnak semmilyen név nem jó, még a saját nevét sem tudja pingelni, pedig neki is be van állítva az /etc/hostname fájlban mutatja is.
Mit nem néztem meg, állítottam be még?
-
cigam
titán
Próbálgatom az Artix-et, ami elméletileg csak az init rendszerben tér el az Arch-tól. A PulseAudio-t se tettem fel, az alsamixer-el tudom tekerni a hangerőt, de mégis kéne egy grafikus megoldás, ráadásul Qt alá (LXQt felülettel tettem fel, a telepített rendszer kevesebb mint 200MB RAM-ot eszik a free parancs szerint).
Találtam is egy qasmixer nevű programot, de nem találtam meg az alapértelmezett tárolóban. A készítő oldalán meg csak forráskódban található meg.Arch-on sincs rá találat. Más distro-k binárisaiból kibányászható? Esetleg van nála jobb/egyszerűbb?
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #55224 üzenetére
A böngésző biztosan pulse-t használ
A böngésző _nem_biztos_, hogy pulse-t használNem annak a pár hozzászólásnak a törlése volt a lényeg. Amúgy pont a Ti csörtéteknek kellett volna átmenni Linux offtopik témába, ha már ott tartunk, hogy mi hova való.
A kezdők nem úgy lesznek haladók, hogy a profiktól tanulnak? Az meg elég szubjektív ki/mi számít kezdőnek.
Nem a systemd lelkét tárgyaltuk ki, csak magának az init rendszernek a visszásságairól volt szó. Szerintem ez még nem haladó szint. Plusz jó ha tudják hogy a "nagyok" miért fújnak a systemd-re, aztán mindenki eldöntheti kinek ad igazat, vagy menyire érdekli ez a kérdés. -
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #55215 üzenetére
Ha böngészős játékoknak/rendszerhangoknak van hangja, akkor miért tegye fel a pulseaudót?
Tudtommal csak a Firefox követel PulseAudiót, a többi böngészőnek mindegy.Flowtation
Milyen HW-t(Gondolok itt arra, hogy másik útvonalon megy ki a hang, legyen az alaplapi hang, vagy VGA HDMI kimenet),böngészőt,hankezelőt használsz?(ALSA,PulseAudio, JACK)
Volt amikor az Amarok/VLC megszólalt?
A programok konfigurációjában mire van tekerve a kimenet?A videós évődésetekből semmit nem tanultam, csak zavart. Simán mehetett volna privátba. Míg az általad lelőtt systemd beszélgetésből sokat tanultam(és lenne még mit!)
-
cigam
titán
válasz
kmisi99 #55178 üzenetére
A root-ot miért kevered bele? Nem oda való!
A jogosultság 2 részre oszlik.
- A samba-nak azonosítani kell téged, hogy ki is vagy
- A megosztott könyvtár fájlrendszerben beállított tulajdonosa/csoporttagsága alapján is meghiusulhat a hozzáférésed. Helyi felhasználóként belépve tudod írni olvasni a megosztásra kijelölt könyvtárat? -
cigam
titán
válasz
kmisi99 #55126 üzenetére
Platformfüggetlen a beállítása, ugyanakkor rPi-n is fut az ubuntu.
Én keresnék egy másik doksit, vagy legalábbis fentartásokkal kezelném. Pl. nem törölném, hanem átnevezném hogy pl. smb.conf.eredeti. Ha másért nem megnézni hogy gyárilag ez-az hogyan van beállítva.
A másik fontos dolog, hogy mikori leírás. Nagyon régen tanulmányoztam samba doskit, aztán jött a meglepi, hogy a "share" módú biztonság rég elavult, az "user" használatos (egyen rangú hálózatban).
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #55089 üzenetére
Azthiszem rájöttem: A PragonBackup ver át, ill én voltam figyelmetlen. Amikor vissztenném az MBR-t, az nem tudja, mert LVM. És itt már rájöttem, hogy keverem a szezont a fazonnal
Kíváncsiságból feltettem az ArchBang-et (ami boot-kor azt írja, hogy ő egy Artix). Már telepítéskor meglepődtem, mert ennek a grub-ja felismeri a W10-et.
Cserébe nem működik az Application menüje:
Érvénytelen kimenet a csővezetékek-menüből "xdg_menu --format openbox3-pipe --root-menu /etc/xdg/menus/arch-applications.menu" -
cigam
titán
Mert a boot0cfg simán lekezeli(felismeri) a W10-et? Ennek kiderítését nem vállalnám be most, holott már futottam 1-2 kört a BSD-vel, de amikor a D-Bus-os automount került sorra ...
Szóval most fent van egy Arch, és csak úgy tudom indítani, ha live-ról indulok, felteszem a grub-ot az mbr-be, és reboot. Ha W10 kell, akkor a dd-vel visszamásolom az mbr első 446 byte-ját. Láttam már ennél elegánsabb megoldást is.
Egy tippem van: Amikor pl. a Fedora felteszi magát az üres helyre, az MBR-t átkonvertálja GPT-re, és úgy már felismeri a w10-et is a grub.
-
cigam
titán
Köszi!
Egy ilyen szottyos napon mi mást csinálna az ember, minthogy linux-ot telepít
Bele is futottam abba a problémába, hogy a grub-mkconfig nem találja a W10-et. Leírások szerint a powercfg -h off segít(ami a hibernálást kapcsolja ki), csak nem rajtam. Pedig a W10 Energiabeállításiból eltűnt a fasboot és a hibernálás lehetősége.
-
cigam
titán
válasz
Rimuru #55047 üzenetére
Akkor bennem nagyon keverednek a dolgok (ablakkezelő kontra asztal környezet) és erre ráerősít ez a kép:
összevetve a Wikipédiás bejegyzés jobboldali képecskéjével. Eszerint a Gnome alatt kéne lennie egy ablakkezelőnek, de ezt nem látom hol írják. Pl. Fedora, debian,.... melyiket használja?Valami hasonlót lehetne csinálni pl. a Gnome-ból lett a MATE, később meg a Cinnamon
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #55034 üzenetére
Pont az a kérdés, hogy a te listád mennyiben különbözik colomb2 listájától. Ezek a "pici" distro-k is csak annyit csinálnak, hogy rátesznek egy saját skin-t, vagy mélyebben összecsiszolják, +segítenek a fejlesztésben?
Létezik a linux tree-hez hasonló asztal/ablakkezelő fa?
-
cigam
titán
Létezik a Chakra-hoz hasonló csapat, de másik ablakkezelővel? Pl. Csak LXDE, LXQT, XFCE, ... van benne, de az nagyon.
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #55019 üzenetére
Nem te kérted, hogy fejezzük be a systemd-zést
A distrowatch szerint
• light-locker 1.8.0-1
• light-locker-settings 1.5.3-1
• lightdm 1:1.22.0-1
• lightdm-webkit2-greeter 2.2.5-1Nem keveri a verziószámokat és/vagy a megnevezéseket? Ha jól láttam a lightdm legfrissebb verziója 1.22, akkor hogyan követelné az 1.7-nél nagyobb a verziót? Szerintem a systemd-t használó rendszereknek van szüksége a light-locker 1.7-nél nagyobb verziójára,. +Mivel már 1.8, ezért az 1.7.5-1.7.9-es limiten is kívül esik.
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #55015 üzenetére
Ezekszerint ...
Megint próbálgatok... Tegnap este feltettem az Artegos-t és ott alapból felkerül ez a csoda. Elméletileg a Beállítások -» Energiagazdálkodás -» Képernyő elsötétítése kapcsolja a képernyővédőt.
Beállítom 1 percre, és nem történik semmi. Ilyenkor a LightLocker screensaver sorában is Never szerepel.
Ha LL-ben is elhúzom a csúszkát 1 percre Se 1 se 1+1 perc utáb nem történik semmi. Pontosabban mégis változik valami. A LL scrensaver csúszkája visszaál Never-re.
Valahogy nem tűnik logiksunak (A KISS ből a stupid már stimmel. Persze ez lehet rám vonatkozik)Továbbá azt sem értem, hogy felrakja az xscreensaver-t, azt miért nem lehet beállítani. Valahol egy lépés kimaradt?
-
cigam
titán
Találkozott már valaki a light locker-el? Pontosan mire jó?
Pl. Az energiagazdálkodásban hiába állítom be 1 percre a képernyő elsötétítését, nem történik semmi. A Light Locker-ben marad a Blank Screen "Never" beállításon. És nem történik semmi.Próbáltam rákeresni de csak annyit találtam, hogy a gnome screensaver egy forkja. De hogy hogyan működik arra nem jöttem rá
-
cigam
titán
Elkezdtem nézegetni ezeket az init rendszereket, és a Distrowatch nem tűnik hiteles forrásnak. Pl. a Mepis szerintük már 2003-ban systemd-t használt, miközben a Wikipédia szerint 2010-ben jelent meg.
-
cigam
titán
válasz
Rimuru #54969 üzenetére
Csak egy példa volt (a DRM-es videó portálokon kívül nekem egész jól működött, de tudom egy fecske ...)
Ugyanakkor érdekes, hogy a distrowatch-on már úgy is lehet keresni, hogy not systemd
-
cigam
titán
Ne egy legyen, de valós igényt elégít ki ennyi? Persze a piac(a felhasználók) majd eldöntik melyikre van hosszabb távon igény, ugyanakkor rengeteg felesleges "zaj" adódik hozzá. Persze ezekből a kis magokból nőhet ki egy új erős fa. De gyakran nem lesz belőlük semmi. Ebből a többiek tanulhatnak, hogy az az irány/megoldás nem volt jó. Ugyanakkor azok a semmibe ölt energiák a fősodor rendszereit is javíthatták volna.
Az fura, hogy öszvissz 2 megoldást használ mindenki indításra.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Gumi és felni topik
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Háztartási gépek
- NBA és kosárlabda topic
- Milyen okostelefont vegyek?
- Yettel topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Formula-1
- További aktív témák...
- LicencAruhaz.hu OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK AZONNAL - Windows - Office - Win Server - ÖRÖK GARANCIÁVAL
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Dell 14 Latitude 7420 FHD IPS i7-1185G7 4.8Ghz 16GB 512GB SSD Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- DELL Precision 7730 i5-8400H Quadro P3200 32GB 1000GB FHD 17 1 év garancia
- ÁRCSÖKKENTÉS ASUS HD6870 videókártya
- Új MSI 17 Raider GE78 QHD 240Hz i9-13980HX 24mag 32GB 2TB SSD Nvidia RTX 4090 16GB 175W W11 Garancia
- LG 27UN83A-W - IPS LED - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - USB Type-C - HDR 400 - AMD FreeSync - Hangszórók
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest