Hirdetés

  • Spyra: nagynyomású, akkus, automata vízipuska

    lo Type-C port, egy töltéssel 2200 lövés, több, mint 2 kg-os súly, automata víz felszívás... Start the epic! :)

  • Broken Roads teszt

    gp Azt, hogy mi történt az atomháborút követően Amerikában, jól ismerjük a Falloutokból. A Broken Roads e történetet ausztrál szempontból meséli el – igencsak hasonló eszközökkel.

  • Ilyen lesz a Honor 200 és 200 Pro

    ma A Lite verzió már itthon is megvásárolható, az alap- és Pro modell pedig június 12-én érkezik Párizsba.

Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz ddekany #60510 üzenetére

    Igen, lényegében ezt mondom, hogy egy szoftverfejlesztőnek ez jó. Mélyebben megtanulja, hogy hogyan működik a Linux. Nem csak az Arch jó erre, lehet a Gentoo még annál is jobb lenne, de arra a szintre nem biztos, hogy mindenki vágyik. Az Arch talán még nem megy le annyira a bitek minimumáig, de már van annyira haladó, hogy neked kell kézzel telepíteni, mindent letölteni rá, meg beállítani.

    Ezzel szemben felteszel egy felhasználóbarát disztrót. Két eset lehetséges. Menni fog rajta minden, de nem fogod érteni, hogy mitől megy jól, ha meg valami elromlik egy frissítéskor, akkor meg nem tudod megjavítani. A másik eshetőség, hogy nem működik, akkor meg úgyis heggeszteni kell, de akkor már nem vagy sokkal előrébb egy Arch vagy ahhoz hasonló disztróhoz képest.

    Nyilván az egészet akkor, ha valaki szoftverfejlesztő. Mari néninek, aki nem akar heggeszteni, meg windowsozni sem, neki tényleg jobb lehet egy Ubuntu. Ennek ellenére azért tartom felelőtlenségnek a túl felhasználóbarát disztrókat, OS-eket, mert arra nevelik a felhasználót, hogy majd helyettük mindent kitalál a rendszer, kitalálnak a fejlesztők, felkészülnek mindenre, neki nem kell hozzá érteni egyáltalán, elkerülheti egy életen át, hogy semmit ne értsen hozzá, és lehet felelőtlenül kattintgatni, mert úgyis hülyebiztos a rendszer. Ezt meg az egyszerű felhasználó elhiszi, és arcra fog esni, ha mégis beüt valami probléma, akkor meg megy a fetrengés, hogy ismerősöket összeszedni, aki ért hozzá, Pistikét áthívni, vagy vinni szervizbe a gépet, ahol mérnöki óradíjjal jól lehúzzák a legegyszerűbb dolgokért, újratelepítésért is. Persze ez is járható út, ha valaki gazdag, akkor saját supportot tartani, de akkor már ott vagyunk, hogy a support, mivel szakember, feltehetőleg úgyis bármit tud supportálni, meg ki tudja szolgálni az igényeket (ha nem kontár).

    Félre ne értsd, a felhasználóbarát disztrók is jók valamire. Arra kiválók, hogy a Windowsról jövő kezdő azonnal ki tudja próbálni, azonnal kap egy kulcsrakész rendszert, amit csak használni kell, nem kell vele vergődni, és a lényegre tud koncentrálni, a főbb eltérésekre, mi hogyan néz ki, milyen a mappaszerkezet, mik a rendszer elemei, hogyan telepítünk, futtatunk programokat, hogyan frissítünk, stb..

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák