- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Apple AirPods Pro (2. generáció) - csiszolt almaságok
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- iPhone topik
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
Az Oibaf ppa-t nem a Steam pakolta fel. Olyat még nem láttam. A Steam csak néhány 32 bites csomagot akart. Ha nem lenne ez a ppa-d, akkor már fel is települtek volna.
CPT.Pirk: Nem a Steam a gond, hanem ez a ppa. Nem véletlenül nem javasoltam az Ubuntu Összefoglalóban sem. -
lev258
veterán
Az a SiS eszköz már a maga idejében sem volt egy bajnok, Windows-on se. Egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy elbírna egy mai videóformátummal erejének teljében. A Google Maps meg tudtommal az OpenGL igényeit is növelte, tehát amiatt szerintem már alapból kiesik.
Az ilyen gépeket Lubuntuval még egy darabig használni lehet netezésre, szövegszerkesztésre, Minitube-bal talán még a Youtube sem lehetetlen. De nem alkalmas mindenes gépnek, erősen korlátozott. -
lev258
veterán
válasz
ArthurShelby #63196 üzenetére
Normál, viszonylag friss rendszeren az mkfs tud ext4 partíciót is készíteni. Hogy a te eszközöd mire képes, azt csak te tudod.
Az Ubuntu Mate 16.04-ben valóban tapasztalom egy gépen a hibaablakot én is, de nem okoz gondot. És csak egy gépen, régi Intel hardverrel (a videókártyára és a xorg-ra gyanakszok). De bármikor kikapcsolható, ha ki akarod kapcsolni. -
lev258
veterán
válasz
herdsman12 #63115 üzenetére
Épp azért kell utánanézni, mert lehet az is, hogy valami betűtípus hiányzik, amit az oldal használna.
Első kérdés: akiknek minden jó, ott telepítve van az mscorefonts? Illetve van valamilyen TeX csomag telepítve? -
lev258
veterán
válasz
CsengődiGeri #63116 üzenetére
Ha ezt így egy fájlként letöltötted, az nekem már nagyon gyanús. Én biztos nem próbálnám elindítani.
-
lev258
veterán
Igazából engem eddig nem zavart, de kicsit kutakodtam. Valószínűleg az oldal és/vagy a Firefox hibája. Ha kikapcsolod a beállításokban, hogy az oldalak maguk állíthassanak betűtípust, akkor jó lesz a mutatott ablak (a gombok feliratai). Viszont akkor az oldal lesz kissé furcsa, esetleg lehet hangolni a betűtípust.
Tehát az oldal akar valami mást beállítani a gomboknak, amit vagy rosszul csinál, vagy a Firefox nem igazán tudja betölteni (lehet hiányzik valami hozzá).
Jó kérdés, a többiek foglalkoztak-e már vele, esetleg az oldal üzemeltetőkkel jutottak-e valahova ezzel. -
lev258
veterán
válasz
ArthurShelby #63070 üzenetére
Az MBR vagy GPT az a partíciós tábla típusa, annak semmi köze a formázáshoz.
Egyébként meg a GPT-s lemez kezeléséhez a parted program az fdisk megfelelője.
Ha fdisk -l mutatnál, mindjárt kiderülne, mi van azon a lemezen. -
lev258
veterán
válasz
ArthurShelby #63060 üzenetére
Az fdisk-kel tudsz partíciókat létrehozni, törölni, ...
Ezután a kész partíciót kell még megformázni. -
lev258
veterán
válasz
infectedmann #62973 üzenetére
Úgy látom, ez egy kernel bug jelenleg. Használhatsz régebbi rendszert, vagy próbálkozhatsz a kernel frissítésével, lecserélésével.
-
lev258
veterán
válasz
infectedmann #62932 üzenetére
Akkor valóban más utat kell találnod.
-
lev258
veterán
válasz
infectedmann #62930 üzenetére
Megpróbálhatod, látja-e esetleg így is a rendszer. lspci listázza?
-
lev258
veterán
válasz
infectedmann #62927 üzenetére
Igen, arra utaltak a kernelüzenetek.
Esetleg még meg lehet nézni, pontosan milyen LAN-od is van és talán találunk rá megoldást, hogy működjön is. -
lev258
veterán
válasz
King Unique #62920 üzenetére
Ezzel teljesen egyet tudok érteni. De amikor nem tiszták a pontos körülmények, akkor érdemes más szoftverrel is megpróbálni.
Természetesen én sem hiszem, hogy ez a gond, a hibaüzenetek másra utalnak. -
lev258
veterán
válasz
King Unique #62917 üzenetére
Én még sosem használtam a Rufus-t, de volt már, hogy egy-egy verzió problémás volt mások szerint.
-
lev258
veterán
válasz
infectedmann #62914 üzenetére
Kipróbálásra mit reagál?
Megnéznéd másik programmal kiírva (pl. Etcher)? A Rufus-ra néha panaszkodnak mások.
És persze megnézhetnél egy 16.04-es Lubuntut is. -
lev258
veterán
-
lev258
veterán
Milyen hálózati csatlakozó van benne (lspci megmondja)?
ifconfig mit mond?
glxinfo|grep OpenGL ad majd videókártya infókat.
Normál esetben a BIOS-ban állítható a kimenet. A te esetedben szerintem már az is nagy dolog, hogy egyáltalán működik a HDMI. Elvileg rá lehet venni valahogy a rendszert, de biztos nem lesz egyszerű. -
lev258
veterán
Én a helyedben Lubuntuval próbálkoznék, lehetőleg VGA-n keresztül (BIOS-ban lehet állítani az elsődleges kimenetet), ha a saját monitora nem megy a laposnak. És még lehet így is kell nomodeset. Utóbbi aktiválásához tudni kell, pontosan meddig jut el a telepítő, bejön-e bármi (Try, Install, MemTest, ... opciók).
Mivel írod ki a telepítőket? -
lev258
veterán
Meg lehetne próbálni a nomodeset-et is.
A videókártyával az a baj, hogy ez PowerVR alapú, nem igazi Intel. Ennek az a hátulütője, hogy a szoftveres (driveres) támogatása gyatrának tekinthető, még Windows-on is. Linuxon még inkább. És abban a hardveres gyorsításban sem vagyok biztos. -
lev258
veterán
válasz
malnabokor #62638 üzenetére
Csak azért kérdeztem rá, mert már jó ideje támogatott eszköz.
-
lev258
veterán
válasz
malnabokor #62636 üzenetére
És mit mond az rfkill list parancs?
-
lev258
veterán
válasz
malnabokor #62633 üzenetére
Itt állj meg.
Milyen wifi eszköz van a gépben? Az lspci parancs megmondja. -
lev258
veterán
Ha már ezeket említitek. Mi a helyzet a NoScript-tel? Én azt használom.
-
lev258
veterán
válasz
malnabokor #62616 üzenetére
Ezt belinkelem: [link]
-
-
lev258
veterán
válasz
Erwinke #62578 üzenetére
Az Endless egy ortopéd rendszernek tekinthető, több lényeges dologban is eltér a "klasszikus" Linux disztribúcióktól. És mivel itt sem használják (legalábbis nem tudok róla), így még találgatni sem tudunk.
Van még rendesen szabad hely? Az SSD-hez be van állítva minden szükséges (ha nem automatikus)? A RAM fogyasztása normális? -
lev258
veterán
válasz
jackal79 #62571 üzenetére
Mindegyik íróprogramban szokott lenni olyan opció, hogy Audio CD írása. Ez jellemzően különálló opcióként van jelen, hogy nehogy összetévesszék az adatírással (pl. mp3). Ez egyértelműen wav (vagy wave)-ként fogja megíni, ahogy kell. Tehát X percnyi anyagot tudsz majd rárakni. Ha nem tudja automatikusan konvertálni, akkor neked kell. De csak ez az egy formátum játszik.
-
lev258
veterán
válasz
infectedmann #62562 üzenetére
Lehet Nvidia nyavalya lesz, ebben az esetben nomodeset-et kellene próbálni.
-
lev258
veterán
válasz
infectedmann #62559 üzenetére
A billentyűzetre nem reagál vagy hogy érted azt, hogy nem jutsz tovább? Pontosan hogy néz ki az a bizonyos képernyő?
-
lev258
veterán
válasz
teleahocipöm #62556 üzenetére
Nem ismerem, de próbáltál előző vagy frissebb kernelt?
-
lev258
veterán
válasz
leviske #62550 üzenetére
Ez a külön /boot a Neon saját hülyesége lehet. Normális telepítő nem csinál ilyet automatikusan. Pont az ilyen problémák miatt. Azok szoktak ilyet csinálni, akiknek specifikus igényeik vannak és pontosak tudják, mit akarnak és hogyan (vagyis folyamatosan karban is tartják).
-
lev258
veterán
válasz
IMIIKE1998 #62458 üzenetére
Ez már OFF kategória, de tudtommal az egyetemeken szokott lenni lehetőség ingyen igényelni Windows/Office licencet, az egyetemi tanulmányok idejére. Majd nézz utána.
-
lev258
veterán
válasz
Rimuru #62455 üzenetére
Hurr-hurr
IMIIKE1998: A Microsoft Office csomag nem érhető el Linuxra, viszont van LibreOffice. Ha képes vagy átállni, akkor teljesen jól használható szoftver, viszont az átjárás a két szoftver között nem egészen tökéletes, inkább nem ajánlott.
Létezik Steam, amin keresztül Linuxra elérhető játékokat telepíthetsz. Újabban van egyfajta emulációs próbálkozás is, amivel Win-es játékokat is lehet futtatni, változó sikerrel.
Természetesen vannak nem Steam-es Linuxos játékok is, de a Win-esekre megint csak emulációs lehetőség van, változó sikerrel.
(Tudom, a Wine nem emulátor, de most ebbe ne kössön bele senki.) -
lev258
veterán
Remélem a RAM számok mellett mindenki tisztában van azzal is, hogy a proci és a videókártya képességei is fontosak, ha a rendszer reszponzivitása a kérdés. Az erőforrás igényt csupán RAM használatra egyszerűsíteni erősen kétségbe vonható elképzelés.
-
lev258
veterán
válasz
hypno skate #62380 üzenetére
Már mindegy, de a "minden máshol van" problémát úgy oldja meg az ember, hogy azt az Ubuntu változatot teszi fel, amelyik kezelőfelülete leginkább passzol neki.
Most szólok, hogy valószínűleg újra kell majd tenned a Windows boot-ját, ha eljön az ideje az Ubuntu eltávolításának. Rosszabb esetben maga a Windows fogja megpiszkálni, ha érkezik egy komolyabb frissítés hozzá (sajnos a 10-es képes ilyenre). -
lev258
veterán
válasz
hypno skate #62375 üzenetére
Ha célod, hogy minél egyszerűbb legyen az eltávolítása, akkor ne a Windows-os lemezen legyen az se.
Az más kérdés, hogy pl. UEFI esetén kellene EFI patíció is, meg a secureboot kikapcsolása, valamint a gyorsindításé a Windows-on belül. -
lev258
veterán
válasz
hypno skate #62372 üzenetére
A későbbi eltávolítás miatt praktikusabb lenne a Windows-tól különálló lemezre tenni.
-
lev258
veterán
Az a baj, hogy az utólag telepített Win mindig macerás, az előtelepített Linux meg szintén az tud lenni. Ezért javasoltam, hogy inkább formázza.
Lehet kicsit nyers voltam az elején, de akkor is furcsa nekem, hogy a dolog nehezét másra bízzák, miközben csak ő tudja, mit akar. -
lev258
veterán
Ő akar Linuxot, de te rakd fel, aki azt se tudja, mi fán terem. Jó haver lehetsz.
Ami most van rajta, azt lehet teljesen formázni. Alakítsd ki néhány partíciót (lehet a Windows még bele is fog szólni).
Milyen Linux rendszert akarsz felrakni? Érdemes lenne hozzá legalább 2 partíciót félretenni. A secureboot-ot kapcsold ki. Először majd a Win-t, aztán a Linuxot kell felrakni. Win10-ben pedig ki kell kapcsolni a gyorsindítást. -
lev258
veterán
válasz
energomatt #62275 üzenetére
Ha eleve Windows-on akarsz vele bármit csinálni, miért ebben a topikban kérdezed?
Egyébként azt írják, hogy pl. a PowerArchiver ki tudja csomagolni a tartalmát. -
lev258
veterán
válasz
ubyegon2 #62230 üzenetére
A magyar nyelvi támogatás egyik disztribúcióban se teljes. Ahogy a többi nyelv se. Ritkán vehető észre, de így van. Viszont elképzelhető, hogy valamelyik frissítés elvégzi a dolgát és teljes lesz. Én a Nyelvi beállítások menüt azért szoktam javasolni, mert garantáltan felrakja, ami hiányzik.
-
lev258
veterán
válasz
enginev3.0 #61955 üzenetére
"chatzillat futtatni wine alól"
Na ezért kell megismerni a rendszert. Van natív változat, vagy más kliensek. -
lev258
veterán
válasz
enginev3.0 #61951 üzenetére
Bizonyos hardvereknél előfordult már, hogy a zárolásból nehezen jött vissza. Meg persze a Felfüggesztést is ki kell kapcsolni (ha nem lenne).
-
lev258
veterán
válasz
enginev3.0 #61947 üzenetére
Ahogy látom, az rtorrent parancssoros. Ha grafikus programot akarsz, van bőven választék. A Szoftverközpontodban is biztosan találsz.
rtorrent leírás
Másik dolog. Kikapcsoltad a gépen a zárolást, amikor inaktív? -
lev258
veterán
válasz
enginev3.0 #61943 üzenetére
Az nem lehet, hogy letöltés közben kifogyott a helyből a rendszer? Arra a partícióra ment, ahova akartad? Lemezhibát kizártad?
Egyik vagy másik problémád sem tűnik olyannak, amihez a rendszernek magának köze lehetne.
Telepítés előtt volt ellenőrizve a telepítő épsége? -
-
lev258
veterán
Itt sem hagyhatom szó nélkül.
Egy apró, de Linux pártiak számára fontos hír.
Ha megveszel egy Windows-only játékot Linuxon az új klienssel és a Proton-on keresztül játszol vele, akkor ez is Linuxos vásárlásnak lesz elkönyvelve a statisztikákban, beleértve a fejlesztő számára elérhető adatokat is. -
lev258
veterán
-
lev258
veterán
Jelen esetben talán megengedett a duplázás.
A Prohardveren már volt említve, de most már hivatalos.
A Valve egy Wine-on alapuló megoldással elkezdi elérhetővé tenni a Windows-os játékokat Linuxon. Többek között a már egy ideje népszerű DirectX to Vulkan leképezőt is alkalmazzák.
[link]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Samsung Galaxy S23 , 8/128 GB , Kártyafüggetlen
- BESZÁMÍTÁS!Gigabyte B650M R7 7800X3D 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Corsair 4000D Airflow TG 750W
- Konzol felvásárlás!! Playstation 5, Playstation 5 Pro
- Bomba ár! Dell Latitude 5500 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Samsung Galaxy A14 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest