Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Cifu

    nagyúr

    Üdv mindenkinek!

    Szóval ez amolyan önsegítő dolog, beírom, hátha más is találkozik vele, vagy esetleg később belefut.

    Szóval Kubuntun mentek folyamatosan a frissítések, és szükség volt egy újraindításra. Gondoltam nosza, ebből nem lehet baj. Aha. Móricka-eset. A Kubuntu logo után fekete képernyő és egérkurzor, más semmi. A többi tty-be be lehet lépni, mindent lehet állítani, szóval nem fagyott meg a rendszer, csak megállt, mint tini srác a nudista strandon. Innen jött a próbálkozás a csomagok ellenőrzésével, aztán a lightdm / sddm váltással, purge-install párosok. Erre a problémára írták a videókártya drivereket is, de főleg nvidia esetén, itt viszont AMD volna, de azért ez is megvolt. Nézegettem a logokat, de sehol sem volt semmi látványosan kiugró probléma, szóval nem értettem hol a gubanc (ez annyira nem meglepő, de hát mégis).

    Egyszer csak belefutottam egy olyan fórumbejegyzésbe, ahol kritikus fájloknál felhasználó jog helyett root jogot kapnak, és innentől se előre se hátra.

    Szerk.: cigam javaslatára: szóval igen, ha nem automatikusan logol be a linux, akkor a lentiek a felhasználóként való belépésre (belogolásra) vonatkoznak. Ha rootként lépsz be mindig, akkor sose lesz ilyen gondod. :)

    Szóval a megoldás:

    Belogolás (vagy automata belogolás esetén egyből) betölt a fekete képernyő, egérkurzor, de itt ugye semmit sem lehet csinálni. Tehát ALT + F2 (ezzel ugye a tty2-őbe lépünk át, akinek új: az ALT + F1-F6 gombokkal lehet ezek között váltani), itt kéri a felhasználónevet és a jelszót, amit adjunk meg.

    Most pedig ls -lA (I = l betű (mint lászló) és nem 1-es vagy nagy i betű), felsorol egy csomó fájlnevet, előtte a jogosultságokat, valami ilyesmi:

    -rw------- 1 [felhasználónév] [felhasználónév] [fájlnév] dátum

    A lényeg az, hogy ha valahol a felhasználónév helyett root root látható. Mert az annyira nem jó. Potenciálisan a .Xauthority a .ICEauthority és a .gvfs fájlok fognak ez esetben problémaforrásként feltűnni. Esetemben csak a .gvfs, de az elég volt erre.

    Itt jön a következő lépés:

    chown [felhasználónév]:[felhasználónév] [fájlnév]

    Esetemben:

    chown cifu:cifu .gvfs

    Ez után pedig mehet a sudo reboot.

    Ahogy az egyik hozzászóló megjegyezte, azért a T. fejlesztők lehetnének olyan kedvesek, hogy ilyenkor feljöjjön egy ablak vagy legalább logba megjegyezné, hogy

    Hiba! XY fájlhoz nincs hozzáférés, nem tudunk továbblépni, tessék valamit csinálni!

    Mert ilyen fogódzkodó nélkül eléggé vakrepülés a hibafeltárás... :U

    [ Szerkesztve ]

    Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

Új hozzászólás Aktív témák